Kuusen istutus pottiputkella - 100 taimea 21 minuutin aikana

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 вер 2024
  • Taimikon tilanne 2022: • Vuoden 2015 istutusvid...
    Kävin istuttamassa toukokuussa 2015 kuusen taimia pottiputkella. Kuvasin samalla kypäräkameralla yhden 100 kappaleen taimivakallisen istuttamisen. Tein työn normaalilla työtahdilla ilman turhaa juoksemista. Taimien istuttaminen on kestävyyslaji.
    Kohde ei ole helpoin istutettava. Kohteelta ei ole kerättynä risuja jolloin mättäiden etsintä vie välillä vähän turhan paljon aikaa. Selkeämmälle kuviolle istuttaminen on vielä nopeampaa, kunnon kivikossa mättäitä rakentaen taas huomattavasti hitaampaa.
    Tein aikaisemmin pidemmän tekstipohjaisen jutun kuusentaimien istuttamisesta: www.puuntuottaj...

КОМЕНТАРІ • 27

  • @jimjamssi
    @jimjamssi 7 років тому +3

    Hyvälle tuntipalkalle pääsit :)

  • @rikulandstrom
    @rikulandstrom 7 років тому +11

    kyllähän tommoseen maahan ilolla istuttaa

  • @jussieronen3707
    @jussieronen3707 5 років тому +4

    Ammattimies ei tee yhtään turhaa liikettä, kuten videosta näkyy.

  • @kakkajani-l1e
    @kakkajani-l1e 9 місяців тому

    asiallista puuhaa

  • @huke4317
    @huke4317 5 років тому +2

    Muokkauksen laatu näyttää tosi huonolta,vaikka maa noin hyvää. Korkeintaan 1600 mätästä hehtaarilla...

  • @mharkonen
    @mharkonen 7 років тому +5

    Istutuksessa tehokkuus tulee tosiaan sekunneista ja niiden murto-osista. Ajattelin laittaa kommenttina myös omat ajatukseni istutuksen toteuttamiseen liittyen. Vinkkejä eikä viisastelua. :)
    1) En jätä putkea kovinkaan usein odottamaan aloituspaikan etsintää. Putkelle ja takaisin kävellessä jää paljon tehokasta istutusaikaa hyödyntämättä. Istutus alkaa heti taimivarastolta ja vakan täytön jälkeen edetään suoraviivaisesti, samalla istuttaen, kauemmas taimivarastosta. Kauempana aletaan edetä järjestelmällisesti takalaitaa mukaillen ja kun vakka alkaa vajua, niin palataan suoraviivaisesti takaisin varastolle. Taimet loppuvat joko vähän ennen varastoa, varastolla tai vakkaan voi jäädä muutamia taimia. Kokemuksen myötä varastolle paluun ajoitus alkaa sattua kohdalleen.
    Esim. videolla
    - istuttaja lähtee varastolta 1:20 ja aloittaa istutuksen 2:05 = 35 sekuntia.
    - istutus loppuu 18:35, putki maahan 21:00 ja takaisin varastolla istuttaja on 21:22.
    = aikaa putkelle ja putkelta kävelyyn meni 57 sekuntia ja istutuksen päätyttyä putkelle 2 minuuttia ja 25 sekuntia. = aikaa meni "turhaan" kävelyyn 3 minuuttia ja 22 sekuntia.
    Kuulostaa vähältä, mutta 8 tunnin työpäivässä tuo toistuu tuolla tahdilla noin 20-25 kertaa. = aikaa menee turhaan kävelyyn yli tunti. Videon istuttaja suoritutuu työstä (lastaus vakkaan + istutus) 17 minuutissa ja 35 sekunnissa. = 8 tunnissa 2700 kpl, miinus juoma ja evästauot. Videon suorituksella tahti on hieman alle 2300 kpl, myös ilman taukoja.
    2) Suuremmilla kuvioilla kannattaa kantaa taimilaatikoita/-pusseja järkevästi lähemmäs takalaitaa, jos varastolta ei pääse vakallisella sinne asti. Yleensä kannan taimet kuviolle niin, että varastolta pääsee vakallisella takimmaiseen nurkkaan ja takaisin. Istutan varaston tyhjäksi säteittäin. Näin turhaan kävelyyn ei mene aikaa.
    3) kun sekunneista (tai niiden murto-osista) puhutaan, niin oma näkemykseni/mieltymykseni on laittaa taimi putkeen mättäiden väliä siirtyessä. Näin mättäällä pysähdyttäessä avataan vain leuat, nostetaan putki ylös ja tiivistetään. Tämä vapauttaa myös mättäällä ollessa aikaa katsoa seuraava mätäs kun ei tarvitse tähdätä taimea putkeen. Käytännössä mättäällä ollessa pitäisi olla jo katsottuna 2-3 seuraavaa mätästä. Sujuvoittaa ja jouhevoittaa liikkumista erittäin paljon.
    4) Seuraava ajansäästö on tiivistäminen. Kun kääntää (painamalla kahvaa alaspäin) putkea hieman samalla kun avaa leuat, saa taimen siihen asentoon, että tiivistämisestä selviää (useimmiten) yhdellä polkaisulla (kengänkärki n. 5 cm päähän taimesta). Kun tekee tuon käännön, niin taimi oikenee tiivistämisellä suoraksi (ei tule tyvimutkaa). Ilman kääntämistä yksi polkaisu voi jättää taimen vinoon.
    5) Istutusputken "tuunaan" niin, että yleensä ilman toista kahvaa, koska sitä ei tarvitse kun kovemmilla mailla. Lisäksi käännään "polkaisuraudan" ylösalaisin, jolloin putki menee helposti tarpeeksi syvälle. Rautaa en tarvitse rajoittamaan syvyyttä, koska sen oppii myös ajan kanssa arvioimaan putkea maahan painaessa.
    Kommentti videon muokkausjäljestä. Ei ole paras mahdollinen. Mättäiden laatu on monessa kohtaa huono ja taimia joutuu laittamaan myös laikkuihin ja risukon keskelle.
    En tee istutusta päätyökseni, mutta uskallan luvata videon kohteelle 2500-2800 kpl/8 tuntia tahdin, sisältää tauot.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  7 років тому +4

      Kiitos. Olet meistä kahdesta se ammattilainen, itse olen vain harrastelija kenellä on valitettavan vähän istutettavaa omissa metsissä. Istuttaminen = Saa nauttia päätehakkuun tuotosta. En ole edes nopea tuossa hommassa ja sinun kikoilla saa vielä enemmän taimia maahan ilman juoksemista. Olin kantanut taimilaatikot tuonne kuvion takalaitaan, pari laatikoa tulee mukavasti mukana.

  • @shelbymustang4167
    @shelbymustang4167 3 роки тому +1

    400-500 myö läntättiin keskikouluaikana, mutta se olikin metsähallitukselle. Saatto mennä turpeeseekin? Sehän on aivan eri, kuin ommoon mehtään.

  • @jukkahakola9929
    @jukkahakola9929 2 роки тому

    Eikö istutusetäisyys merkitse yhtään mitään, 3-10 isot puut ? Tulee liian ahdas metsä ja juuret ei saa valoa.

  • @jarnopaakko5752
    @jarnopaakko5752 Рік тому

    Taimi valmiiksi putkeen kun tiivistät entistä. Nopeuttaa huomattavasti. Mulla on useampi taimi vasemmassa kädessä koko ajan valmiina ja taimea tiivistättäessä seuraava putkeen.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  Рік тому

      Itse pudotan sen vauhdin takia putkeen vasta tuossa vaiheessa. Menee vauhdilla maahan eikä jää pykimään putkeen.

    • @jarnopaakko5752
      @jarnopaakko5752 Рік тому

      @@puuntuottaja mietipä järellä kumpi nopeampi.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  Рік тому

      @@jarnopaakko5752 Varmaan nopeampi mutta itsellä tuntuu noi märät paakut jäävän putkeen kiinni jos tiputtaa etukäteen. Olen harrastelija - ammattilaisilla on ihan omat istutusmäärät ja nopeus ammattilaisen luokkaa.

    • @jukkakautinen8218
      @jukkakautinen8218 4 місяці тому

      Itse laitan taimen putkeen valmiiksi kun siirryn seuraavalle mättäälle ja lyön kävelessä putken taimen kanssa mättääseen..Tosi nopea tekniikka... 💪

  • @7rixee
    @7rixee 3 роки тому +1

    Saappailla painelu jää monelta urakkaistuttajalta tekemättä :D

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  3 роки тому

      Tuo painelu on oikeasti se oleellinen. Kun teen itselle niin ei minulla oikeasti ole kiirettä, mutta turha tuolla on myöskään aikaa tappaa. Tulee vaikka sitten tupaan makaamaan uuninpankolle.

    • @jordis9446
      @jordis9446 6 місяців тому

      Ei se tarvi kuin yhden polkasun per taimi.. Teputtelijat on harrastajia..

  • @mattikauppinen5613
    @mattikauppinen5613 2 роки тому

    Teeppä joskus video tuosta kohteesta, mikä sen tilanne nykyään on. Olisi mielenkiintoista nähdä millaiseen kasvuun taimet ovat lähteneet, kun olosuhteetovat noin hyvät. 🙂

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Pitää käydä. Tuo on meidän tilan perukoilla joten ei tule kauheasti tuolla käytyä. Pitäisi käydä. Eivät lähteneet mitenkään hullusti kasvamaan, ovat lammen rannassa rinteen alapuolella. Selkesti kylmä laskeutuu rinnettä pitkin noiden päälle.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +1

      Toiveeseen on vastattu: ua-cam.com/video/w-A6X6RR3E4/v-deo.html

  • @lukekattelus7518
    @lukekattelus7518 7 років тому

    aika kovaa vauhtia

  • @jordis9446
    @jordis9446 6 місяців тому

    Taimen kun laittaa ensin putkeen ja sitten painaa maahan.. Jää syvemmälle kun aukaisussa ei maata pääse putkeen.. Toimii putkikin paremmin.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  6 місяців тому

      Itse taas ajattelen tuon vauhdilla menemisen olevan parempi uppoamisen kannalta. Ei jää siihen leukojen likamöykkyyn kiinni. Kokeilen ajastaa ja painamisen jokseenkin oikein jolloin maata ei ehdi vyörymään tuohon ennen taimenta.

  • @juuso_9033
    @juuso_9033 7 років тому +1

    Olen kesällä itse menossa istuttamaan taimia. En ole ennen tehnyt sitä joten kertokaa miten pääsen helposti alkuun

    • @mharkonen
      @mharkonen 7 років тому +30

      Valmistelut
      -Pukeudu sään mukaan mahdollisimman kevyesti ja mukavasti. Hyvällä säällä verkkarihousut sopii varsin hyvin ja joku pitkähihainen kevyt paita. Tukevat kevyet kengät, esim. Sievin kevytsaapas. Tai sopivat puolikorkeat maastokengät.
      -Istutussormikkaat, jotka eivät ole liian isot ja väljät. esim. Tegera suojakäsineet. Kämmenselkä hengittävä.
      -Hyttysmyrkky tai -hattu, jos juhannus lähestyy
      -tee hyvät mieluisat eväät ja vettä mukaan riittävästi. Kahvia en suosittele, kuivattaa.
      -kuuntele halutessasi samalla musiikkia tai radiota
      -Hanki vakka ja oikean kokoinen istutusputki taimille (selvitä paakkukoko ja putki sen mukaan)
      -Vakka: kiristä vyötäröremmi niin tiukalle kuin mahdollista, että painosta mahdollisimman paljon on vyötäröllä, lantioluiden päällä. Hartian yli menevällä hihnalla ei saa olla liikaa painoa, mieluiten ei yhtään, muuten hartiakipu on varma.
      -Huolehdi, että taimet ovat riittävän märkiä. Kevyellä puristuksella pitää paakusta tulla vettä. Jos työmaa on suuri, niin mieti mistä saat kasteluveden taimille. Älä kastele niin paljon, että paakut hajoaa.
      -Kanna ensin taimet kuviolle tasaisesti useamman pakkauksen rykelmiin, vähintään 200-300 kpl/"varasto". Korkeintaan puoleen väliin kuviota asti. Jos työmaa on iso, niin älä kanna kaikkia taimia heti kuviolle. Kanna sen verran minkä 2-3 seuraavan päivän sisään istutat. Taimet kuivavat muuten kuviolle tai kastelusta tulee ainakin paljon työläämpää.
      -Ota vakkaan niin paljon taimia kun menee n. 80-150 kpl, riippuen taimien koosta.
      -Lastaa taimet vakkaan latva taaksepäin, jolloin saat otteet paakusta ottaessasi taimia
      Istuttaminen.
      -Aloita istuttaminen kuvion takalaidasta ja etene järjestelmällisesti ja suoraviivaisesti. Pysyt kartalla mihin on istutettu. Rinteessä istuta rinteen suuntaisesti, ylös ja alas eteneminen on huomattavasti raskaampaa. Suolla sarkaväli kerrallaan.
      -Pyri seuraamaan vakkaa istuttaessasi ja liiku niin, että taimet loppuvat mahdollisimman lähelle varastoa.
      -Etene niin, että tiedät mättään kohdalla vähintään kaksi seuraavaa mätästä mihin istutat. Tai reitti minne etenet.
      -Alussa tärkeintä on keskittyä siihen, että istutat taimet oikein.
      -Tiheys oikein, seuraa 4 metrin onkivavalla, kerroin 200 (10 kpl/koeala = 2000 kpl/ha). Suosittelen teleskooppivapaa, joka menee n. 60 cm pituuteen kun "pakattuna". Helpompi kuljettaa mukana.
      -Keskelle mätästä, ei laikkuun (=monttuun), jos mätästetty ala kuten videolla.
      -Älä istuta mättäisiin, jotka ovat "ilmavia/huteria", risuja alla tms. Näissä tilanteissa etsi mättään vierestä kohta, jossa saat taimen kivennäismaahan, vähän koholla olevaan paikkaan. Ei monttuun.
      -Istuta riittävän syvälle (käännä se rauta). Paakun päälle pitää tulla maata vähintään 4-5 cm. Latva pitää näkyä.
      -Älä kiirehdi alussa, vaan keskity siihen, että taimen runko jää kohtisuoraan maan pintaan.
      -Varo polkemasta taimen runkoa rikki. Taimen päällä ei tarvitse "hyppiä". Riittävä tiiviiksi maan saa muutamalla polkaisulla, jopa yhdellä.
      -Välillä joudut puhdistamaan putken leukoja maasta, että taimet menevät läpi. Aukaiset leuat ja vetäiset sormilla maan pois.
      -Muutaman vakallisen jälkeen tarkista tiheys ja että taimet on kunnolla maassa.
      Tiheys
      Varmista toimeksiantajalta tai jos oma metsä, niin paikallisilta metsäammattilaisilta oikea tiheys.
      Karkeasti
      Kuusi 1600-1800 kpl/ha = 8-9 kpl/4 metrin koeala
      Mänty 1800-2000 kpl/ha =9-10 kpl/4 m koeala.
      Koivu 1600 kpl/ha =8 kpl/koeala
      Tiheys voi jäädä alle riippuen maastosta. Kivisessä maastossa, jossa ei risuja kerätty tai suolla, jossa ojat vie osan pinta-alasta, voi tiheys jäädä 100-200 kpl/ha alle ohjeen.
      Kuten videollakin sanotaan, älä hätäile, istuttaminen on kestävyyslaji. Juo vähintään vettä joka vakallisen välissä, mielellään yksi leipäpala. Näin pysyt paremmin virkeänä. Jos haluat saada tulosta, niin älä jää istuskelemaan tauolle liian pitkäksi aikaa. Tarvittaessa 1-2 pidempää (10 min) taukoa per 8 tuntia, jolloin voi syödä enemmän kuin yhden leipäpalan.
      -Huolehdi pakkaukset pois maastosta kun istutus on loppunut. Suosittelen kantamaan päivän aikana tyhjentyneet pakkaukset pois maastosta päivän lopuksi. Kuormittaa/tympii vähemmän.
      -Työpäivän jälkeen illalla venyttele: vähintään pakarat, pohkeet, etu- ja takareidet, lonkankoukistajat ja niska-hartiaseutu.

    • @jokke7969
      @jokke7969 5 років тому

      ite meen ens kesänä