Bundan 15 -16 yıl önce Eskişehir Askeri Hava Üssüne, Lise Öğrencileri olarak ziyarete gitmiştik.Bu F 4 lerin kalkış inislerini izlemiştik.Belki eskidi ama canlı görünce öyle güzel görüntüsü vardı ki hele kalkarkenki sesi ile adeta göğü yarıyordu.
MMU'nun adının geçtiği her yayınınızda KURTULUŞ SAVAŞI ifadeniz beni çok mutlu ediyor.Gerçeği görüp defalarca bu kadar net konuşmanız MMU'yu bizimde gündemimizde tutuyor.Teşekkür ediyorum.
Tolga bey sayın mahmut akşitle purogramı izledik çok bilgilendiriciğdi çok teşekkür roketsan aselsan ve tai genel müdürleriylede poragram bekliyoruz saygılar
1972 Yılında Konya 3 ncü Ana Jet Üssünde askerlik hizmetini yapmaktaydım.Birgün hava sahamızdan bir F-4 Amerikan uçağının geçeceği bilgisi kuleye geldi. Üs komutanı Amerikalı pilottan hava üssü üzerinde alçak uçuş ve mini bir gösteri yapmasını istedi. 1972 yılında Türk Hava Kuvvetlerinde henüz F-4 yoktu. Bizim üstede F-86 Uçakları vardı. F-4 Hava üssü üzerinde 15 dakikalık bir gösteri uçuşu yaptı. Üs komutanı dahil tüm personel hayranlıkla F-4 ün gösterisini izledi.Çıkardığı o cazırtı ve müthiş ses hala kulaklarımda. Pilotlar iç çekerek bize de bu uçakları kullanmak nasip olur inşallah demişlerdi.Aradan 50 yıl geçti ve ben inanıyorum ki bu efsane F-4 ler daha çok iş görür.
yine tipik Tolga ÖZBEK videosu..yine detaylı ve bilgi dolu...seviyeyi yükselttiniz hocam..artık sizinde işiniz zor..çünkü sizden beklentimiz yüksek..havacılık ile ilgili konu olunca..direkt size bakıyorum..
@Meow Gun geliştirilen elektro manyetik toplar, elektro manyetik katapult alt yapısını ve teknolojisini binevi hazırlıyor :) bu saatten sonra katapult yapmak türkiye için zor olmasa gerek. Evet uzun sürer ama sonuç olarak yapılır :) alışmışsınız abd fransa yapmış bunun dışında yapabilen ülke yok diye. Onlar dışında yapabilen yok diye türkiye yapamaz mı? Ayrıca şuan bir çok ülke uçak gemisi geliştiriyor ve katapultsuz uçak gemisi olmaz. Japonya güney kore hindistan hepsi uçak gemisi geliştiriyor. Türkiye de yapar ancak uzun sürer. En erken 2035 en geç 2040. Tabii projenin başlayacağı tarihe bağlı ancak ben en geç 2021 sonunda tasarım faaliyetlerinin başlayacağını düşünüyorum. daha bu yıl tcg anadolu ve tcg ufuk donanmaya teslim edilecek. Teslim töreninde bu konu ile ilgili detaylı açıklama yapılır :)
@@ntflx1974 Olur Ruslar von Çinler katapult kulanmiyorlar Bize Uçak gemisi lazim değil, biz Fransa veya Amerika değiliz uzak yerleri işgal etsek. Fransa Afrika da oynuyor, Amerika orta doğu
@@muysli.y1855 ya neyse bir şey demiyorum ihtiyacımız yok demeye devam edin. Uçak gemisi diyince aklınıza direkt işgal geliyorsa fazla yasamazsınız hocam. O kadar uzun detaylı bir anlatım yaptım burada da biri şikayet etmiş sildirmis. İşgalci olmakla bir alakası yok! Fransa ile bir savaş çıksa işgalci değilim algısı yaratmak için savaşı kendi topraklarına mı taşıracaksın? Ekonominin çökmesini mi izleyeceksin yoksa aynı şeyi sende yapıp uçak gemini gönderip ateşe ateşle karşılık verip fransaya karşılık mı vereceksin? Bu reformlar yunan da yapılsa halk bayram ediyordu. Güney kore ve japonya çin tehdidi nedeniyle uçak gemisi üretiyor eee onlarda işgalci mi? Uçak gemisi bir zorunluluk ve caydırıcılıktır
Benim fikrimce Tcg Anadolu veya sonrasında gelebilecek uçak gemisi en fazla toplam iki gemi olarak 40-50 arası uçak taşıyabilecek. Bu düşük miktar için TFX 'e kısa pistten havalanma özelliği konulmaz. Çünkü aşırı maliyetli olur. Bunu yerine İhalar ve farklı türdeki helikopterler kullanılır (Tcg Anadolu için).
@@alihanmalan7969 ulan şu yukardaki adamdan daha iyi yorum yaptınya helal olsun. Haklısın ama bu gemiler en az 15 yıla yapılır. Sonrasında yapılırsa yaz burdan bunu da tartışalım. Ama çok gelir bize o kadar gemi.
@@PSXuploads 100 uçak için bile pahalı gelir pekte satamayız dışarı ondan. Cevap vermessin diyodum kusura bakma. Yoksa değerli bı yorumdu şakasına dedim.
Hocam şimdiden çok teşekkür ederim. Bu geçen hafta yazdığım soruya cevap niteliğinde bir paylaşım olacak sanırım. Şimdiden eline, diline emeğine sağlık.
Öncelikle her zaman ki gibi kaliteli video için yüreğinize sağlık Tolga Bey. Elimizdeki bir kaç tane F4'ü araştırma ve deneysel olarak kullanabiliriz. F4'ü ciddi bir zayıflatmaya sokarak, sadece uçabilecek şekilde(Hidrolik sistemler, uçuş bilgisayarı ve sadece gps artı olarak az yakıt ağırlığıyla/sivil uçak şeklinde) tutulduğunda 2 tane motoru onu kısa pistte kalkış yapabilir hale getirilebilir. İniş takımları değiştirilerek süspansiyonların; daha uzun çalışma payı(travel) artırılabilir; damper(sönümleme) yumuşatılabilir ve rebound(tepki/tepmesi) hızlandırılabilir. Bunu yapılabiliriz, bu imkanımız var. Bu deneylerden elde edinilen bilgiler yapacağımız uçaklarda veya İHA'larda çok işimize yarayacaktır. Her zaman söylüyorum, deneysel araçları daha çok yapmamız gerekli. Technologic demonstration(Teknoloji tanıtımı/gösterimi) üzerine yoğunlaşmalıyız. Her yaptığımız üretilecek diye bir şey yok, deneyim ve bilgi önemli. Sonuçta o deneysel araçları da kullanacak bir pilot olacak ve daha farklı uçakları uçurabilecek pilotaj eğitimi gelişecektir.. Bu ciddi bir avantajdır. "Eğitimden tasarruf olmaz"
@@barisbalkanci9905 Teşekkür ederim. Ülkemizde insana değer azdır, ama her şeyden önemlisi insandır. En basit örneği ile şunu söyleyebilirim. Atıyorum savaştayız, bir tane Rus Mig uçağı ele geçirdik. Pilotlarımız değişik uçakların dinamiklerini bildiğinden(savaşabilir demiyorum ama) en azından nizami uçuşla istenen noktaya getirebilir. Esneklik hayat kurtarır. Esnek olabilmek için değişik tasarımlara aşina olunmalı.
Piste iniştede uçak kuyrukta bulunan kancasını yerdeki yavaşlama halatına takar.halatın bağlı olduğu yavaşlama hidrolik sistemi ile uçak kısa mesafede yavaşlar
Uçak gemilerinde katapulk denen buharla çalışan bir piston var.pistonun kancası uçağın ön tekerini kavrayarak hızlanma esnasında ilave güç desteği sağlar.motorlarla birlikte bu ilave güç daha kısa mesafede uçağın havalanmasını sağlar.
Hocam öncelikle değerli paylaşımlar için teşekkür ederim. Havacılık ile ilgili Drone harici işim olmamasına rağmen özel ilgimden dolayı aratırıp keyifle takip ediyorum. Başarılı programlar dilerim.
Tolga bey bu kancaların sadece uçak gemilerinde görev yapan modellerde olduğunu sanıyordum.Tüm modellerde bu kanca sistemi var mı yani? Böyle frenlerde arıza olması durumu için? Teşekkürler iyi yayınlar selamlar
Katapult sistemi çok isterdim ama bir lhd de olmaz çünkü öncelikle geminin güçlü buhar kazanlarina sahip olması gerekir eğer manyetik catapult söz konusu ise de korkunç enerji ihtiyacını karşılamak için ya devasa jeneratörler ya da bir nükleer tahrik sistemi ki bunları lhd ye yerleştirmek çok zorlama muhendislik
67 de ben bu F4 lrin önünde nöbet tutuyordum, bunlarin hala uctuguna sasirdim. Ucak gemilerin bizim cocuklugumuzda Istanbula ara sira ziyarete gelirlerdi, ben iki tanesini ziyaret etmistim, kaptan kösküne cikmistik.
Bugun bir deneme yapılacaksa kaybetmekten korkmadığınız eski bir uçak üzerinden deneme yaparsınız, F4 denemesi de bunla ilgilidir. Üstünde bazı şeyleri deniyorlardır
Uçak gemisine inen uçaklar aslında inmez bir çeşit serbest düşüş yaparlar.Dolayısıyla özellikle iniş takımları çok güçlü olmalıdır. (Normal savaş uçaklarına göre..) Uçak gemisi pistlerinde her 5.metrede bir yakalama halatları vardır, işte bu yüzden uçaklar yumuşak iniş yerine sert/serbest düşüş inişi yaparlar.Bizdeki hiçbir uçak denizde/uçak gemilerinde Kullanılamaz! Fransa son sistem katapult(Elektromanyetik sistem..) sistemi için Amerika'ya 1,3 milyar dolar ödedi..
f4lerde parça ömründen dolayı hava frenleri ve tekerdeki mekanik frenlerin barış zamanında mümkün oldukça az kullanılması hedeflenir. yerine paraşüt başta olmak üzere diğer yavaşlatma durdurma metotları kullanılabilir. sonuçta bir paraşütün maliyeti hava freninden çok daha az. malum f4lerimiz eski. daha uzun yıllar hizmet etmesi bekleniyor. hava kuvvetlerimiz uçakları harbe hazır tutma konusunda çok başarılı. buna benzer parça ömrünü uzatma amaçlı kullanılan metotlar hava kuvvetlerimizin harbe hazırlık oranını yüksek tutmaktadır. selamlar.
Tolga bey yine güzel bir video tebrikler :) bir meslektaşınız olarak her ne kadar bilinse de eski savaş uçakları ile ilgili bir dizi videolar hazırlayabilirsiniz. Güzel bir nostalji olur. Hani Türkiye’nin aldığı savaş uçakları olabilir bu, örneğin Kıbrıs harekatında kullanılan savaş uçakları olabilir. Örneğin babam harekatta yer alan bir asker olarak F 4 lerin kullanıldığını söylese de ilk çıkarmada yer alan emekli bir albay bana yer almadı demişti. Bir başka bilgi ise, Adanadan kalkan bir F 84 ile harekatın resmen başladığı ve bu F 84’ün Kıbrıs Dikmen bölgesinde alçak uçuş yaparken düşürüldüğünü okumuştum ama bununla ilgili ner bilgiler yok. Çok ama çok konu var.. Aklınızda bulunsun istedim sevgiler
Çok teşekkürler. İlk F-4E 30Ağustos 1974 tarihinde Türkiye'ye geldi. Harekata katılmadı. Harekatta Üsteğmen İlker Karter'in şehit olduğu RF-84F keşif uçuşunda uçak savarla düşürüldü ne yazık ki.
@@tolgaozbekcom ben Kıbrıslı bir gazeteciyim. Uçağın düştüğü Dikmen bölgesinde kalıyorum. İlgili yazıyı bulacağım, Rumca bir bölge adı veriliyor. Köye ilk yerleşenlere soracağım onlar daha iyi bilebilirler tam bölge adını. Tabii bu uçak ne oldu nerdedir kim bilir. Çocukken Türk savaş uçaklarının bombaladığı çokça askeri araç vardı kaldırdılar zaman içinde. İlginç bir psikoloji :) Sağlıklı günler dilerim tekrardan
Abi ağzına emeğine sağlık. Türkiye uzun zamandır kancalanmış bir uçak gibi, bunu okadar kısa zamanda uçurmak kolay olmayacak,helede kuyruğundan birileri çekmeye devam ederse. Allah Türkiyeyi ve Onun yöneticilerini dünya barışını sağlamak için çalışanlara güç kuvvet versin.
Güverteye koşu bandı gibi pist yapılır ve uçağın yaklaşma hızı tespit edilir , mesela 275 km ise koşu bandı o hızda döner ve uçak teker koyunca ve frenlemeye başlayınca ve aynı anda kancaya halatı takınca yavaşlar.ve koşu bandı hızı uçak tekerlek dönüş hızı İLE paralel olarak yavaşlar hız taksi hızına inince diğer piste uçak geçiş yapar.böyle 70 metrelik bir koşu bandı pist ile belki boeing 747 bile uçak gemisine iniş yapar( ağırlığı kaldıracak güçte yapılırsa ). Kalkış ise katapult ile yapılır koşu bandı Sistemi hemen yanında dar bir şerit kaplar
Uçak gemilerinden uçakların kalkışı için daha önceleri katı yakıtlı roket/buster sistemleri kullanılmış. Uçağın altına bu özel roketler/buster bağlanıyor uçuşa hazırlandıktan sonra motorlar çalıştırılıyor ve roket/buster ateşlenip uçak hızlandırılıyor kalkıştan bir süre sonra bu roketler/buster uçak tarafından atılıyor.
tolga bey 09:49 ''uçak o kancaları tutturamazsa hemen gaz açıp devam etmesi lazım yoluna'' dediniz ama bildiğim kadarıyla uçak tekerleklerini piste koyduğu an pilotlar riske girmemek için tam gaz veriyorlar.
dikey kalkışları mmu ya çok zor gibi bence en azından bir mmu üretip deneyim sahibi olabilsek bizim için gelecekteki çalışmalarda şimdilik çok büyük bir başat olur
MMU'yu TCG Anadolu'ya uyarlamak, normal bir uçak gemisi yapmaktan daha zor olur galiba. MMU'nun normal uçak gemisinde kullanılabilecek türünü yapmak daha kolay gibi görünüyor. Ama Elbette bu da çok zor olur bizim için.
Olur, çok güzel olur, J79'ları çıkartıp, F110 motorları takarız, hava alıklarını büyütürüz, yeni AESA radarımızdan takarız, avyonikleri değiştiririz, glass kokpit yaparız, ram boyası ile boyarız, gövdedeki, kanatlardaki kritik yerleri kompozit yaparız, iniş takımlarını da yeniden tasarlarız. Bu durumda Gripen gibi yalandan değil tam yükte iken super cruise bile yapar. İrtifa kazanmada F22 ile yarışır. Afterburner ile TCG Anadolu dan bile kalkar. Düşük hızlarda inebilsin ve manevra kabiliyeti artsın diye motor nozzlelarına thurst vektoring tasarlarız. Kanatlara leading edge extension hatta blown flap modifikasyonu da yaptıkmı süper uçağımız hazır. Yeni uçak tasarlasak düşmanlarımız önlem alır. Ama bunları uçurduğumuzu görünce önemsemezler nasıl olsa eski fantomlar geliyor diye hayatlarına devam ederler. Bizde baskın saldırı yapabiliriz. Çifte kazanç.
anadolu kartalları filmini dikkatli seyredenler hatırlayacaktır uçak havada arıza verince aynen bu şekilde hook yani kanca açık şekilde ve ağ bariyer ile durdurmuşlardı o sahne ile aynı durum
Sevgili Tolga, bildiğim kadarıyla gemiyi her koşulda hareketsiz tutmak için çok komplike jiroskop donanımları bulunuyor. Bunları da anlatmanı rica ederim.
Yani kısaca basarılı inme ihtimali azda olsa var fakat kalkma ihtimali yok gibi birsey katapult olmadan yada pist cok uzun değilse bunlar test edilmeden çok zor keske amerikanin eski donanma f4lerinden 1 filo alsaydık
Tolga bey, TCG Anadolu üzerinde F4'lere özel bir katapult ya da yakalama sistemi geliştirilse dahi ağırlık ve mesafe isterlerinden dolayı operasyonun verimli olabileceğini düşünmüyorum. Hemen bir karşılaştırma yapalım: BOŞ AĞIRLIK McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 13760 kg General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 8495 kg Lockheed Martin F-35 Lightning II B: 14588 kg (Dikey İniş-Kalkış özelliği olduğu için momentum sönümlemesinde bir sorun teşkil etmiyor.) McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: 6745 kg (Dikey İniş-Kalkış özelliği olduğu için momentum sönümlemesinde bir sorun teşkil etmiyor.) MİNİMUM KALKIŞ MESAFESİ McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 1370 m General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 457 m Lockheed Martin F-35 Lightning II B: - McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: - MİNİMUM İNİŞ MESAFESİ McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 915 m General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 914 m Lockheed Martin F-35 Lightning II B: - McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: - Özetlemek gerekirse, oldukça fazla ağırlığa sahip ve uzun kalkış-iniş mesafesi gerektiren bir uçak olan "McDonnell Douglas F-4 Phantom II", sahip olduğu momentumu sönümlemek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu da operasyon ve bakım maliyetlerini haliyle arttıracaktır. Dolayısıyla kaza riski de bu maliyetlerin yanında donanmaya sıkıntı çıkaracaktır. Daha önceki videoda belirttiğiniz gibi "McDonnell Douglas AV-8B Harrier II" uçaklarının yüksek kaza kırım oranı, operasyon maliyetleri ve eğitim zorluğu göz önünde bulundurulduğunda şu an için en optimum çözümün TUSAŞ ve Baykar başta olmak üzere havacılıkta üst düzey teknoloji kullanan firmaların insansız dikey iniş-kalkış yapabilen veya donanmada uygun koşullar altında çalışma kabiliyeti gösterebilen bir ürün üzerine yoğunlaşması olacaktır. "Lockheed Martin F-35 Lightning II" B versiyonu siyasi, politik ve ekonomik parametreler içerdiğinden satın alınması konusunda bir yorum yapma tercihinde bulunmayacağım. Çünkü sizin de bildiğiniz üzere bu durum çok geniş kapsamlı ve karışık bir konu. Açıklamanıza ek olarak yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Saygılarımla. (Not: Değerler uçakların kullanım kitapçığından alıntılanmıştır.)
Keşke gercekleri gorebilecek siz gibi gozler ve kafalar artsa bu ulkede.Biz istemezmiyiz ulkemizin savunma sanayisi ilerlesin,dosta güven düşmana korku salalım ancak ortada gercekler var.Keşke herkesin sandığı kadar kolay olsa. Yorum ve bilgiler icin emeginize saglık.
Kardes uzun uzun anlattin.Çözüm basit.F-16'lara tak bir kanca,iniş takimlarini değiştir olsun bitsin.tck yida modifiye et, pistin sonunu yukarı eğimli yap.
Hürjetler küçük ve bizim TCG Anadolu ve TCG Trakya gemilerinde kulanıla bilir .kanatları katlanır yapılırsa daha uygun olur. Yerli gemi ye yerli uçak yakışır.
Hala anlamadiniz!! TCG Anadolu uçak gemisi değil.ucak inişi için kanca sistemine sahip değil. Çok maksatlı amfibi hücum gemisi. Ancak 8-10 adet Dikine iniş kalkış yapabilen uçak taşiyabilir.
Selam Tolga abi sana bir sorum var helikopterlermizde su an bu elektitik kablolarini taniyan sistem varmi. Bu yüzden cok sehit verdik. Su an durumlar nasil abi. Tabi Atak'ta vardir ama. personal tasiyici helikopterlerde durum nasil???
Selam Şimşek hedef uçağının fırlatma sistemi var Bir de bahsettiğiniz yakalama sistemi var Bu ikisini geliştirerek bence F-4 bile kaldırılabilir Hatta Hürjetler için bile bir çalışma ki Mmu nun ön çalışması olur yapılabilir Yani Hürjete bir deniz modeli de eklenmeli
@@logos2114 ucak gemisi bizi dominat bir ulkeye çevirebilir ve 20 yıl cokta uzun bir süre değil bunun en iyi ornegi çin devletlerin caydirici silahları olmasi diger ulkelere baskı kurar tabi oncelikle guclu ekonomi lazım
mesela o arkadaki f 4 dış gövde yeniden dizayn ile farklı bir tip(mesela f 15 benzeri-su 57 olsun vb.)..yani kupa değişimi yeni seyrüsefer aviyonikleri-yerli- dönüşmezmi.
Yıl 2014, Bursa Hava Meydan Komutanlığı'nda Hava Harp Okulu Öğrenci Seçme Uçuşunda Cessna 172 yi indirirken az kalsın takıyordum buraya. Elenmeme ve uçak mühendisi olmama sebebiyet veren şey :D
Hocam evet f4 leri modernize ettik hala uçuruyoruz iyi de durumdalar da uçak gemisine indirecek kadar da değil. Amerikalılar 1960 larda uçak gemilerine f4 leri indiriyorlardı
Bize gelecek f35 modellerinde dikey iniş kalkış yok diye biliyordum, ayrıca f16 gemiler için geliştirilse başarılı olabilirdi çünkü inanılmaz güçlü motora sahip.
Biz 100 adet F35A modeli alacaktık. 20 adet te F35B modelinden yani dikine iniş kalkış yapabilen modelden TCG Anadolu ve Trakya gemileri için alınacaktı.
Bu uçaklar çeşitli sensörler sayesinde uçağın bilgisayrına yapılacak yeni yazılımla pilota bırakılmadan inmesi ve kalkması sağlana bilir yazılımla geminin hangi açıda suyun yüzeyinde o anki rüzgar veye hava şartlarını uçağın hızı yaklaşma ve durma mesafesi vs. hesaplanarak yapılabilir günümüz teknolejisinde bu iş paraya bakar bunun içi bütçe oluşturulursa yapılabilir.
iniş anında stal e yakın hızla ve burun yukarıda olarak teker koyuluyor ve full after burner durumuna hazır teker koyuluyor kanca yakalansın yakalanmasın teker koyduktan sonra tam gaz veriliyor. yakalanırsa gaz kesiliyor.. f4 lerin kancalı olanı olduğunu ilk burada gördüm. su-27 ve f16c d blokta da yoktu diye hatırlıyorum. su 33 flanker in bazı modellerinde hook vardı sanırım.
F4 lerin uçabiliyor olması bile yeter, fazla zorlamayalım bence.
😂
Belki ileriye dönük f16 veya mmu için alıştırma yapılıyordur. 😊
zorlamak ile alakası yok F-4 zamanının en sağlam uçağı
İner inmesinede kalkacak gücü yakalayamaz
🤣🤣🤣
Valla f4lerin dibini ekmekle sıyırıyoruz :))
Sıyırmak bitti yaliyoruz şu an😂
@@kundilis Tabağı kemirmeye başladık😄
Tabak nerde 😀😀😀😀😀
Sesli güldüm ldum😆
Tamircilerin sevdiği arabalar vardır ya.. onun gibi..
Bir de bildiğim kadarıyla her türlü elektronik sistemin deneme tahtası olarak kullanıyoruz.
Bundan 15 -16 yıl önce Eskişehir Askeri Hava Üssüne, Lise Öğrencileri olarak ziyarete gitmiştik.Bu F 4 lerin kalkış inislerini izlemiştik.Belki eskidi ama canlı görünce öyle güzel görüntüsü vardı ki hele kalkarkenki sesi ile adeta göğü yarıyordu.
MMU'nun adının geçtiği her yayınınızda KURTULUŞ SAVAŞI ifadeniz beni çok mutlu ediyor.Gerçeği görüp defalarca bu kadar net konuşmanız MMU'yu bizimde gündemimizde tutuyor.Teşekkür ediyorum.
Tolga bey sayın mahmut akşitle purogramı izledik çok bilgilendiriciğdi çok teşekkür roketsan aselsan ve tai genel müdürleriylede poragram bekliyoruz saygılar
Gerçekten mümkünse müthiş olur hatta bir iki üç hep olsun mümkün müdür bilmem
Aynen kardeşim sabaha kadar olsa yine izlerdim valla yayını :D
purogram?
Yıllar önce taksim meydanında yım tesadüf bu ya bizim iki F4 alçak uçuş yaparak tepemizden geçti o gurur kelimelerle anlatılmaz yaşamak lazım 💪👊
bu konu hakkında çok video izledmi.ama böyle kolay ve temiz anlatım dinlemedim.tesekkür.
2002 ordaydim çok güzel veharika heycan verici itfayeciydim o anları hepsini yasadim
1972 Yılında Konya 3 ncü Ana Jet Üssünde askerlik hizmetini yapmaktaydım.Birgün hava sahamızdan bir F-4 Amerikan uçağının geçeceği bilgisi kuleye geldi. Üs komutanı Amerikalı pilottan hava üssü üzerinde alçak uçuş ve mini bir gösteri yapmasını istedi. 1972 yılında Türk Hava Kuvvetlerinde henüz F-4 yoktu. Bizim üstede F-86 Uçakları vardı. F-4 Hava üssü üzerinde 15 dakikalık bir gösteri uçuşu yaptı. Üs komutanı dahil tüm personel hayranlıkla F-4 ün gösterisini izledi.Çıkardığı o cazırtı ve müthiş ses hala kulaklarımda. Pilotlar iç çekerek bize de bu uçakları kullanmak nasip olur inşallah demişlerdi.Aradan 50 yıl geçti ve ben inanıyorum ki bu efsane F-4 ler daha çok iş görür.
Havacılıkla alakalı kafama ne takılsa videosunu burda görüyorum gerçekten çok güzel konulara değiniyorsunuz teşekkürler hocam
yine tipik Tolga ÖZBEK videosu..yine detaylı ve bilgi dolu...seviyeyi yükselttiniz hocam..artık sizinde işiniz zor..çünkü sizden beklentimiz yüksek..havacılık ile ilgili konu olunca..direkt size bakıyorum..
Çok teşekkür ederim sağ olun
Tolga kardeşim teşekkür ederiz..Seni dinlemek ve bilgilenmek çok keyifli
Karizma diyince aklıma gelen tek alet ya f4 ruhu var aletin ♥️🇹🇷🇦🇿
1979 eskisehir filoda görevliydim 112 filo ya çoközel sistem pilotlarımız çok özel insanlar
Bu gidişle savunma sanayii uzmanı olmanın yanı sıra moda ikoncanı da olacaksınız hocam.
12:47 abi bu martı ne ayak sana sorti mi yapıyor :DD
Martı saldırısı :) Yapıştırırım S-400'ü :)
@@tolgaozbekcom fiyuuuvvvvv boom (Marti atomlarına parcalanir)
friendly fire
uçak gemisine inebilen uçak gövde yapıları tamamen farklı üretilir bizim uçaklarda böyle bir yapı yok güzel bir ütopik bir video olmuş .Magazinel.
TCG Anadolu gemimizin uzerinden manyetik katapult sistemi ile sihalarimiz kalksın inşallah. Her çalışma adım adım bizi daha mükemmele götürecektir.
Çok zor anadolunun modernize edilmesi gerekir 0 bir gemiyi bağlamak çok anlamsız
@Meow Gun geliştirilen elektro manyetik toplar, elektro manyetik katapult alt yapısını ve teknolojisini binevi hazırlıyor :) bu saatten sonra katapult yapmak türkiye için zor olmasa gerek. Evet uzun sürer ama sonuç olarak yapılır :) alışmışsınız abd fransa yapmış bunun dışında yapabilen ülke yok diye. Onlar dışında yapabilen yok diye türkiye yapamaz mı? Ayrıca şuan bir çok ülke uçak gemisi geliştiriyor ve katapultsuz uçak gemisi olmaz. Japonya güney kore hindistan hepsi uçak gemisi geliştiriyor. Türkiye de yapar ancak uzun sürer. En erken 2035 en geç 2040. Tabii projenin başlayacağı tarihe bağlı ancak ben en geç 2021 sonunda tasarım faaliyetlerinin başlayacağını düşünüyorum. daha bu yıl tcg anadolu ve tcg ufuk donanmaya teslim edilecek. Teslim töreninde bu konu ile ilgili detaylı açıklama yapılır :)
@@ntflx1974 Olur Ruslar von Çinler katapult kulanmiyorlar
Bize Uçak gemisi lazim değil, biz Fransa veya Amerika değiliz uzak yerleri işgal etsek. Fransa Afrika da oynuyor, Amerika orta doğu
@@muysli.y1855 ya neyse bir şey demiyorum ihtiyacımız yok demeye devam edin. Uçak gemisi diyince aklınıza direkt işgal geliyorsa fazla yasamazsınız hocam. O kadar uzun detaylı bir anlatım yaptım burada da biri şikayet etmiş sildirmis. İşgalci olmakla bir alakası yok! Fransa ile bir savaş çıksa işgalci değilim algısı yaratmak için savaşı kendi topraklarına mı taşıracaksın? Ekonominin çökmesini mi izleyeceksin yoksa aynı şeyi sende yapıp uçak gemini gönderip ateşe ateşle karşılık verip fransaya karşılık mı vereceksin? Bu reformlar yunan da yapılsa halk bayram ediyordu. Güney kore ve japonya çin tehdidi nedeniyle uçak gemisi üretiyor eee onlarda işgalci mi? Uçak gemisi bir zorunluluk ve caydırıcılıktır
Tolga özbek sizi uzun zamandır takip ediyorum yorumlarınız benim için çok değerli, güvenilir biri olarak görüyorum başarılarınızın devamını diliyorum
Benim fikrimce Tcg Anadolu veya sonrasında gelebilecek uçak gemisi en fazla toplam iki gemi olarak 40-50 arası uçak taşıyabilecek. Bu düşük miktar için TFX 'e kısa pistten havalanma özelliği konulmaz. Çünkü aşırı maliyetli olur. Bunu yerine İhalar ve farklı türdeki helikopterler kullanılır (Tcg Anadolu için).
@@alihanmalan7969 ulan şu yukardaki adamdan daha iyi yorum yaptınya helal olsun. Haklısın ama bu gemiler en az 15 yıla yapılır. Sonrasında yapılırsa yaz burdan bunu da tartışalım. Ama çok gelir bize o kadar gemi.
@@Furkan-pq2yu Yorumumu niye begenmedin?
@@PSXuploads 100 uçak için bile pahalı gelir pekte satamayız dışarı ondan. Cevap vermessin diyodum kusura bakma. Yoksa değerli bı yorumdu şakasına dedim.
Hocam şimdiden çok teşekkür ederim. Bu geçen hafta yazdığım soruya cevap niteliğinde bir paylaşım olacak sanırım. Şimdiden eline, diline emeğine sağlık.
Öncelikle her zaman ki gibi kaliteli video için yüreğinize sağlık Tolga Bey.
Elimizdeki bir kaç tane F4'ü araştırma ve deneysel olarak kullanabiliriz. F4'ü ciddi bir zayıflatmaya sokarak, sadece uçabilecek şekilde(Hidrolik sistemler, uçuş bilgisayarı ve sadece gps artı olarak az yakıt ağırlığıyla/sivil uçak şeklinde) tutulduğunda 2 tane motoru onu kısa pistte kalkış yapabilir hale getirilebilir. İniş takımları değiştirilerek süspansiyonların; daha uzun çalışma payı(travel) artırılabilir; damper(sönümleme) yumuşatılabilir ve rebound(tepki/tepmesi) hızlandırılabilir. Bunu yapılabiliriz, bu imkanımız var. Bu deneylerden elde edinilen bilgiler yapacağımız uçaklarda veya İHA'larda çok işimize yarayacaktır.
Her zaman söylüyorum, deneysel araçları daha çok yapmamız gerekli. Technologic demonstration(Teknoloji tanıtımı/gösterimi) üzerine yoğunlaşmalıyız. Her yaptığımız üretilecek diye bir şey yok, deneyim ve bilgi önemli. Sonuçta o deneysel araçları da kullanacak bir pilot olacak ve daha farklı uçakları uçurabilecek pilotaj eğitimi gelişecektir.. Bu ciddi bir avantajdır.
"Eğitimden tasarruf olmaz"
Okuduğum en mantıklı yazı.
@@barisbalkanci9905 Teşekkür ederim. Ülkemizde insana değer azdır, ama her şeyden önemlisi insandır. En basit örneği ile şunu söyleyebilirim. Atıyorum savaştayız, bir tane Rus Mig uçağı ele geçirdik. Pilotlarımız değişik uçakların dinamiklerini bildiğinden(savaşabilir demiyorum ama) en azından nizami uçuşla istenen noktaya getirebilir. Esneklik hayat kurtarır. Esnek olabilmek için değişik tasarımlara aşina olunmalı.
Pilot koltuna sen oturacaksan neden olmasın
@@Hypersonicbiker aynen kanka
Her videonuz gibi zevkle seyrettim elinize sağlık...
Çok anlaşılır anlatmışsınız.tesekkurler.
Piste iniştede uçak kuyrukta bulunan kancasını yerdeki yavaşlama halatına takar.halatın bağlı olduğu yavaşlama hidrolik sistemi ile uçak kısa mesafede yavaşlar
Phantom F4-E :Çekmediğim dertle çile kalmadı
,feryatsız gündüzüm gecem olmadı
Yemez hocam. Şimdiye kadar böyle bir deneme yapılmadı da Anadolu nun bitmeye yakın bu çalışmaların olması çok manidar.
Yine dolu dolu bir video. Elinize emeğinize sağlık Tolga Bey. 🧿👏🏻👏🏻🙏🏻
Uçak gemilerinde katapulk denen buharla çalışan bir piston var.pistonun kancası uçağın ön tekerini kavrayarak hızlanma esnasında ilave güç desteği sağlar.motorlarla birlikte bu ilave güç daha kısa mesafede uçağın havalanmasını sağlar.
İlk uçuşuna 1960 yılında başlayan bir uçak modelinin hala aktif kullanımda olması da ayrı bir konu.
Bekledim bu videoyu
Hocam öncelikle değerli paylaşımlar için teşekkür ederim. Havacılık ile ilgili Drone harici işim olmamasına rağmen özel ilgimden dolayı aratırıp keyifle takip ediyorum. Başarılı programlar dilerim.
Teşekkürler Tolga bey. Ben cevabımı aldım 👍
Tolga bey maşallah bugün çok dinamik görünüyorsun. 😀
Tolga bey bu kancaların sadece uçak gemilerinde görev yapan modellerde olduğunu sanıyordum.Tüm modellerde bu kanca sistemi var mı yani? Böyle frenlerde arıza olması durumu için? Teşekkürler iyi yayınlar selamlar
eskişehirde görmüştüm o kadar gürültülü kalkıyorlar ki sankı kıyamet kopuyor sesi bile yetiyor
Katapult sistemi üzerinde bazı çalışmalar var diye biliyorum.Ancak ihalar için bir ihtimal olabilir diye düşünüyorm
Katapult sistemi çok isterdim ama bir lhd de olmaz çünkü öncelikle geminin güçlü buhar kazanlarina sahip olması gerekir eğer manyetik catapult söz konusu ise de korkunç enerji ihtiyacını karşılamak için ya devasa jeneratörler ya da bir nükleer tahrik sistemi ki bunları lhd ye yerleştirmek çok zorlama muhendislik
67 de ben bu F4 lrin önünde nöbet tutuyordum, bunlarin hala uctuguna sasirdim. Ucak gemilerin bizim cocuklugumuzda Istanbula ara sira ziyarete gelirlerdi, ben iki tanesini ziyaret etmistim, kaptan kösküne cikmistik.
Jet Assisted Take Off olur sanki
Landing en sıkıntı.
Bugun bir deneme yapılacaksa kaybetmekten korkmadığınız eski bir uçak üzerinden deneme yaparsınız, F4 denemesi de bunla ilgilidir. Üstünde bazı şeyleri deniyorlardır
Bu uçakların acil durumlarda kullandığı yöntemlerden biriymiş.
Tişört'ün yakıyor abi
Tolga bey bakim belli surede ditagnostik metal butun ucaklar icin gecerlidir bilirsiniz
Gstom bozim icin efsane 😊
Ağzına sağlık abi
TURKIYEDEKI BUTUN ucak modellerini gordum ASKERDE KRAL HACACIYDIM UCAKLARIN ICINDE COK CALISTIM COK GUZEL HAVACI OLMAK
Bildirim cokgec geldi enteresan. Gecen hurkus videosunda alasim gelmisti stoklar kalmamis :( neyseki tolga abimin var :) ellerine saglik guzel bilgilendirme, guzel video!...
F-4 donanmanın efsane uçağı.Sanırsam F-4E’nin kanatlarıda katlayabiliyor ve (Kara Şahin F-4)
Burada gördüğünüz hook bariyeridir, surat 180 knot ve daha az olmalıdır, aksi taktirde bariyerleri çelik ve halatı kopartabilir.
vay dinlemeden yorum yapıyorum: çok orjinal yakalanmış bir konu sevdim
Hadi bismillah bekliyoruz Tolga abi❤️
Uçak gemisine inen uçaklar aslında inmez bir çeşit serbest düşüş yaparlar.Dolayısıyla özellikle iniş takımları çok güçlü olmalıdır. (Normal savaş uçaklarına göre..)
Uçak gemisi pistlerinde her 5.metrede bir yakalama halatları vardır, işte bu yüzden uçaklar yumuşak iniş yerine sert/serbest düşüş inişi yaparlar.Bizdeki hiçbir uçak denizde/uçak gemilerinde Kullanılamaz!
Fransa son sistem katapult(Elektromanyetik sistem..) sistemi için Amerika'ya 1,3 milyar dolar ödedi..
Teşekkür ederim. İyi akşamlar dileklerimle.
f4lerde parça ömründen dolayı hava frenleri ve tekerdeki mekanik frenlerin barış zamanında mümkün oldukça az kullanılması hedeflenir. yerine paraşüt başta olmak üzere diğer yavaşlatma durdurma metotları kullanılabilir. sonuçta bir paraşütün maliyeti hava freninden çok daha az. malum f4lerimiz eski. daha uzun yıllar hizmet etmesi bekleniyor. hava kuvvetlerimiz uçakları harbe hazır tutma konusunda çok başarılı. buna benzer parça ömrünü uzatma amaçlı kullanılan metotlar hava kuvvetlerimizin harbe hazırlık oranını yüksek tutmaktadır. selamlar.
Hangarlarda pırpırlı uçaklarda da varmı ? Albatros DIII , DV filan
F4 un tasarımını çok beğeniyorum
F4 ler eski olsada, TSK deki modellerin hem yazilim, hem de dontaim olarak güncellendi. Evet eski ama, simdiki donanimi isimizi göruyor.
Ağ bariyeri, ilk defa Anadolu kartalları filminde görmüştüm
Tolga bey yine güzel bir video tebrikler :) bir meslektaşınız olarak her ne kadar bilinse de eski savaş uçakları ile ilgili bir dizi videolar hazırlayabilirsiniz. Güzel bir nostalji olur. Hani Türkiye’nin aldığı savaş uçakları olabilir bu, örneğin Kıbrıs harekatında kullanılan savaş uçakları olabilir. Örneğin babam harekatta yer alan bir asker olarak F 4 lerin kullanıldığını söylese de ilk çıkarmada yer alan emekli bir albay bana yer almadı demişti. Bir başka bilgi ise, Adanadan kalkan bir F 84 ile harekatın resmen başladığı ve bu F 84’ün Kıbrıs Dikmen bölgesinde alçak uçuş yaparken düşürüldüğünü okumuştum ama bununla ilgili ner bilgiler yok. Çok ama çok konu var.. Aklınızda bulunsun istedim sevgiler
Çok teşekkürler. İlk F-4E 30Ağustos 1974 tarihinde Türkiye'ye geldi. Harekata katılmadı. Harekatta Üsteğmen İlker Karter'in şehit olduğu RF-84F keşif uçuşunda uçak savarla düşürüldü ne yazık ki.
@@tolgaozbekcom ben Kıbrıslı bir gazeteciyim. Uçağın düştüğü Dikmen bölgesinde kalıyorum. İlgili yazıyı bulacağım, Rumca bir bölge adı veriliyor. Köye ilk yerleşenlere soracağım onlar daha iyi bilebilirler tam bölge adını. Tabii bu uçak ne oldu nerdedir kim bilir. Çocukken Türk savaş uçaklarının bombaladığı çokça askeri araç vardı kaldırdılar zaman içinde. İlginç bir psikoloji :) Sağlıklı günler dilerim tekrardan
Abi ağzına emeğine sağlık. Türkiye uzun zamandır kancalanmış bir uçak gibi, bunu okadar kısa zamanda uçurmak kolay olmayacak,helede kuyruğundan birileri çekmeye devam ederse. Allah Türkiyeyi ve Onun yöneticilerini dünya barışını sağlamak için çalışanlara güç kuvvet versin.
Güverteye koşu bandı gibi pist yapılır ve uçağın yaklaşma hızı tespit edilir , mesela 275 km ise koşu bandı o hızda döner ve uçak teker koyunca ve frenlemeye başlayınca ve aynı anda kancaya halatı takınca yavaşlar.ve koşu bandı hızı uçak tekerlek dönüş hızı İLE paralel olarak yavaşlar hız taksi hızına inince diğer piste uçak geçiş yapar.böyle 70 metrelik bir koşu bandı pist ile belki boeing 747 bile uçak gemisine iniş yapar( ağırlığı kaldıracak güçte yapılırsa ). Kalkış ise katapult ile yapılır koşu bandı Sistemi hemen yanında dar bir şerit kaplar
Uçak gemilerinden uçakların kalkışı için daha önceleri katı yakıtlı roket/buster sistemleri kullanılmış. Uçağın altına bu özel roketler/buster bağlanıyor uçuşa hazırlandıktan sonra motorlar çalıştırılıyor ve roket/buster ateşlenip uçak hızlandırılıyor kalkıştan bir süre sonra bu roketler/buster uçak tarafından atılıyor.
tolga bey 09:49 ''uçak o kancaları tutturamazsa hemen gaz açıp devam etmesi lazım yoluna'' dediniz ama bildiğim kadarıyla uçak tekerleklerini piste koyduğu an pilotlar riske girmemek için tam gaz veriyorlar.
tekerin değdiği hissedildiği an mil power verilir
dikey kalkışları mmu ya çok zor gibi bence en azından bir mmu üretip deneyim sahibi olabilsek bizim için gelecekteki çalışmalarda şimdilik çok büyük bir başat olur
MMU'yu TCG Anadolu'ya uyarlamak, normal bir uçak gemisi yapmaktan daha zor olur galiba. MMU'nun normal uçak gemisinde kullanılabilecek türünü yapmak daha kolay gibi görünüyor. Ama Elbette bu da çok zor olur bizim için.
Olur, çok güzel olur, J79'ları çıkartıp, F110 motorları takarız, hava alıklarını büyütürüz, yeni AESA radarımızdan takarız, avyonikleri değiştiririz, glass kokpit yaparız, ram boyası ile boyarız, gövdedeki, kanatlardaki kritik yerleri kompozit yaparız, iniş takımlarını da yeniden tasarlarız. Bu durumda Gripen gibi yalandan değil tam yükte iken super cruise bile yapar. İrtifa kazanmada F22 ile yarışır. Afterburner ile TCG Anadolu dan bile kalkar. Düşük hızlarda inebilsin ve manevra kabiliyeti artsın diye motor nozzlelarına thurst vektoring tasarlarız. Kanatlara leading edge extension hatta blown flap modifikasyonu da yaptıkmı süper uçağımız hazır. Yeni uçak tasarlasak düşmanlarımız önlem alır. Ama bunları uçurduğumuzu görünce önemsemezler nasıl olsa eski fantomlar geliyor diye hayatlarına devam ederler. Bizde baskın saldırı yapabiliriz. Çifte kazanç.
Konudan bağımsız, F4 bence Batı bloğunun en karizmatik uçağı.
En f/p olanıysa galiba f-16.A-10 bence çok karizmatik.
anadolu kartalları filmini dikkatli seyredenler hatırlayacaktır uçak havada arıza verince aynen bu şekilde hook yani kanca açık şekilde ve ağ bariyer ile durdurmuşlardı o sahne ile aynı durum
Benim de aklıma takılan bir konuydu teşekkürler
Tolga bey📌
TC ANADOLU nun üstüne konacak uçak ile ilgili DAHA ÇOK video hazırlatır bu millet size.😂 ✈️
Yorum parçalayanların yüzde 90'ı videoyu seyretmemiş ne diyeyim?
@@tolgaozbekcom ülkemizin genel sorunu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak.
Sevgili Tolga, bildiğim kadarıyla gemiyi her koşulda hareketsiz tutmak için çok komplike jiroskop donanımları bulunuyor. Bunları da anlatmanı rica ederim.
Helikopter motoru yapılacak diye emir gelmiş.Ve Helikopter motorumuz yapıldı.Allah'a şükürler olsun.
Yalannnnnn. Yok böyle bir motor.
Iyi yayinlar hocam 👍👍👍
Yani kısaca basarılı inme ihtimali azda olsa var fakat kalkma ihtimali yok gibi birsey katapult olmadan yada pist cok uzun değilse bunlar test edilmeden çok zor keske amerikanin eski donanma f4lerinden 1 filo alsaydık
bende Eskişehir'liyim ve bu uçağı gördüm :)
insanoglunun urettigi en yakisikli makina
TCG Anadoluya atakın deniz versiyonu üretilmeli çok faydalı olur atak 2 gelince o da dahil olur
Teşekkürler
Tolga bey, TCG Anadolu üzerinde F4'lere özel bir katapult ya da yakalama sistemi geliştirilse dahi ağırlık ve mesafe isterlerinden dolayı operasyonun verimli olabileceğini düşünmüyorum.
Hemen bir karşılaştırma yapalım:
BOŞ AĞIRLIK
McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 13760 kg
General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 8495 kg
Lockheed Martin F-35 Lightning II B: 14588 kg (Dikey İniş-Kalkış özelliği olduğu için momentum sönümlemesinde bir sorun teşkil etmiyor.)
McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: 6745 kg (Dikey İniş-Kalkış özelliği olduğu için momentum sönümlemesinde bir sorun teşkil etmiyor.)
MİNİMUM KALKIŞ MESAFESİ
McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 1370 m
General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 457 m
Lockheed Martin F-35 Lightning II B: -
McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: -
MİNİMUM İNİŞ MESAFESİ
McDonnell Douglas F-4 Phantom II: 915 m
General Dynamics F-16 Fighting Falcon: 914 m
Lockheed Martin F-35 Lightning II B: -
McDonnell Douglas AV-8B Harrier II: -
Özetlemek gerekirse, oldukça fazla ağırlığa sahip ve uzun kalkış-iniş mesafesi gerektiren bir uçak olan "McDonnell Douglas F-4 Phantom II", sahip olduğu momentumu sönümlemek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu da operasyon ve bakım maliyetlerini haliyle arttıracaktır. Dolayısıyla kaza riski de bu maliyetlerin yanında donanmaya sıkıntı çıkaracaktır.
Daha önceki videoda belirttiğiniz gibi "McDonnell Douglas AV-8B Harrier II" uçaklarının yüksek kaza kırım oranı, operasyon maliyetleri ve eğitim zorluğu göz önünde bulundurulduğunda şu an için en optimum çözümün TUSAŞ ve Baykar başta olmak üzere havacılıkta üst düzey teknoloji kullanan firmaların insansız dikey iniş-kalkış yapabilen veya donanmada uygun koşullar altında çalışma kabiliyeti gösterebilen bir ürün üzerine yoğunlaşması olacaktır.
"Lockheed Martin F-35 Lightning II" B versiyonu siyasi, politik ve ekonomik parametreler içerdiğinden satın alınması konusunda bir yorum yapma tercihinde bulunmayacağım. Çünkü sizin de bildiğiniz üzere bu durum çok geniş kapsamlı ve karışık bir konu.
Açıklamanıza ek olarak yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Saygılarımla.
(Not: Değerler uçakların kullanım kitapçığından alıntılanmıştır.)
Keşke gercekleri gorebilecek siz gibi gozler ve kafalar artsa bu ulkede.Biz istemezmiyiz ulkemizin savunma sanayisi ilerlesin,dosta güven düşmana korku salalım ancak ortada gercekler var.Keşke herkesin sandığı kadar kolay olsa.
Yorum ve bilgiler icin emeginize saglık.
Hürjetler, TCG Anadoluya adapte edilebilir mi?
Solotürk efsane hocam , yakısmış
Kardes uzun uzun anlattin.Çözüm basit.F-16'lara tak bir kanca,iniş takimlarini değiştir olsun bitsin.tck yida modifiye et, pistin sonunu yukarı eğimli yap.
Hürjetler küçük ve bizim TCG Anadolu ve TCG Trakya gemilerinde kulanıla bilir .kanatları katlanır yapılırsa daha uygun olur. Yerli gemi ye yerli uçak yakışır.
Hala anlamadiniz!! TCG Anadolu uçak gemisi değil.ucak inişi için kanca sistemine sahip değil. Çok maksatlı amfibi hücum gemisi. Ancak 8-10 adet Dikine iniş kalkış yapabilen uçak taşiyabilir.
Hastasıyım bu Fantomların.
Selam Tolga abi sana bir sorum var helikopterlermizde su an bu elektitik kablolarini taniyan sistem varmi. Bu yüzden cok sehit verdik. Su an durumlar nasil abi. Tabi Atak'ta vardir ama. personal tasiyici helikopterlerde durum nasil???
Konustugum emekli amerikan f4 pilotu hayir f4 e ucak gemisine inemez dedi. Eger acil bir durum olursa pilottan kendini firlatmasini isteriz dedi.
Selam
Şimşek hedef uçağının fırlatma sistemi var
Bir de bahsettiğiniz yakalama sistemi var
Bu ikisini geliştirerek bence F-4 bile kaldırılabilir
Hatta Hürjetler için bile bir çalışma ki Mmu nun ön çalışması olur yapılabilir
Yani Hürjete bir deniz modeli de eklenmeli
abi durum okadar mı kötü?
F4 leri emekli edeçeklerine motor ve paraçalarını milli savaş uçaklarında kullansınlar
Belki bir gün kendi ucak gemimizi yalar ustunede kendi yaptigimiz ucaklardan koyariz ama suan cok erken bunun icin en az 20 sene lazım
Tabi bir yerden başlanmalı ufak ufak. Uçak gemisi hedefimiz varsa üzerine konacak ucagimizi da geliştirmeliyiz.
Niye uçak gemisi yapalım iç deniz ulkesiyiz eğer Dominant ve emperyalist bir ülke olsaydık uçak gemisine ihtiyacımız olurdu
@@logos2114 ucak gemisi bizi dominat bir ulkeye çevirebilir ve 20 yıl cokta uzun bir süre değil bunun en iyi ornegi çin devletlerin caydirici silahları olmasi diger ulkelere baskı kurar tabi oncelikle guclu ekonomi lazım
@@logos2114 Uçak gemisi lazım
mesela o arkadaki f 4 dış gövde yeniden dizayn ile farklı bir tip(mesela f 15 benzeri-su 57 olsun vb.)..yani kupa değişimi yeni seyrüsefer aviyonikleri-yerli- dönüşmezmi.
Dejevü. Sanki bu videoyu yıllar önce izlemiş gibiyim.,🤔🤔🤔😀😀
Tolga bey t-shirt unuz yakiyor yine, gule gule kullanin.
Abi kara pistinden kalktığına hadi kalktı geri sağ salim indiğine şükredelim
Yıl 2014, Bursa Hava Meydan Komutanlığı'nda Hava Harp Okulu Öğrenci Seçme Uçuşunda Cessna 172 yi indirirken az kalsın takıyordum buraya. Elenmeme ve uçak mühendisi olmama sebebiyet veren şey :D
F4 f5 efsane bizim icin yeri baskadir
Hocam evet f4 leri modernize ettik hala uçuruyoruz iyi de durumdalar da uçak gemisine indirecek kadar da değil. Amerikalılar 1960 larda uçak gemilerine f4 leri indiriyorlardı
1983 te meslek lisesi rehberlik havacılık dersinde maket planörün kanadını yapıştırıp dersi tamamlayamamış tık. Vay arkadaş baya yol katetmiş iz.
Bize gelecek f35 modellerinde dikey iniş kalkış yok diye biliyordum, ayrıca f16 gemiler için geliştirilse başarılı olabilirdi çünkü inanılmaz güçlü motora sahip.
Biz 100 adet F35A modeli alacaktık. 20 adet te F35B modelinden yani dikine iniş kalkış yapabilen modelden TCG Anadolu ve Trakya gemileri için alınacaktı.
Bu uçaklar çeşitli sensörler sayesinde uçağın bilgisayrına yapılacak yeni yazılımla pilota bırakılmadan inmesi ve kalkması sağlana bilir yazılımla geminin hangi açıda suyun yüzeyinde o anki rüzgar veye hava şartlarını uçağın hızı yaklaşma ve durma mesafesi vs. hesaplanarak yapılabilir günümüz teknolejisinde bu iş paraya bakar bunun içi bütçe oluşturulursa yapılabilir.
iniş anında stal e yakın hızla ve burun yukarıda olarak teker koyuluyor ve full after burner durumuna hazır teker koyuluyor kanca yakalansın yakalanmasın teker koyduktan sonra tam gaz veriliyor. yakalanırsa gaz kesiliyor.. f4 lerin kancalı olanı olduğunu ilk burada gördüm. su-27 ve f16c d blokta da yoktu diye hatırlıyorum. su 33 flanker in bazı modellerinde hook vardı sanırım.
f-16 da var...