Ευχαριστώ πολύ που παρακολουθείτε, κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ και αφήστε ένα 👍like στο βίντεο αν σας άρεσε! Επίσης μπορείτε να βρείτε και άλλα βίντεο μου στην περιγραφή αυτού του βίντεο!
Υπέροχο βίντεο φίλε μου. 👍 Καλή εβδομάδα! 🔆 ΥΓ. Δυστυχώς η ανθρωπότητα ζει χιλιάδες χρόνια με αλληλοσπαραγμούς. Όταν άκουγα την περιγραφή σου μου πέρασε από το μυαλό ότι σήμερα ανάμεσα στους δυο λόφους περνάει ο αυτοκινητόδρομος και δεν πληρώνεις κόστος σε αίμα για να περάσεις αλλά σε διόδια.
@@LARGAS13 Δεν είπα ότι είναι στα διόδια. Είπα απλά ότι πληρώνεις διόδια. Το πεδίο της μάχης είναι κάπου 4 με 5 χλμ. αφού περάσεις τον Ευρώτα (τη γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο) πηγαίνοντας προς Σπάρτη.
Καταρχάς συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά! Αφετέρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του Στάντη Αποστολίδη στο συνέδριο για την Σπάρτη πως ο Κλεομένης Γ δεν ήταν ο ηρωικός σπαρτιάτης βασιλιάς όπως ο Λεωνίδας αλλά ένας ελληνιστικός ηγεμών με προσωπικές και όχι εθνοκεντρικές βλέψεις όπως οι προκάτοχοί του. Απο την άλλη στην προσπάθειά του να χειραφετηθεί η Σπάρτη από όποια παρηκμασμένα και σάπια στοιχεία και να εφαρμοστούν οι αναγκαίες για αυτήν οικονομικοκοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δεν δίστασε να σφάξει τους 4 από τους 5 εφόρους που πάντα ήλεγχαν και ασκούσαν πίεση στους λακεδαιμόνιους βασιλείς και κατά τη γνώμη μου υπήρξαν και υπαίτιοι για τον ξεπεσμό της. Ας μην λησμονούμε τον έφορο Σθενελαίδα, ηγέτη της φιλοπολεμικής παράταξης που αγνόησε τις παροτρύνσεις του βασιλιά Αρχιδάμου και οδήγησε τους Σπαρτιάτες στον Πελοποννησιακό πόλεμο που βραχυπρόθεσμα τον νίκησαν αλλά εντέλει οδηγήθηκαν σε αφάνεια και ανυποληψία. Όχι τόσο γνωστός όσο ο Λεωνίδας, αλλά σίγουρα ο τελευταίος σπουδαίος Σπαρτιάτης βασιλιάς και για μένα μαζι με τον Φιλοποίμενα τον Μεγαλοπολίτη ο τελευταίος σπουδαίος αρχαίος έλληνας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, η συγκεκριμένη παρατήρηση έχει σίγουρα κάποια βάση, άλλωστε ο θεσμός των 5 εφόρων δεν λειτούργησε πάντα θετικά για την Σπάρτη. Όσο για τον Κλεομένη, πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ξανακάνει την Σπάρτη μεγάλη δύναμη!
Αν το 160 π.χ δεν μας είχαν κυριεύσει οι Ρωμαίοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΕ ΜΕΊΝΕΙ ΟΎΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΜΕ..... ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΤΤΉΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΊΟΥΣ!!!!!!!
Ε.... δεν ειναι ακριβως ετσι.. η συμπολιτεια εδωσε προσβαση σε ρωμαικες δυναμεις και τις ενισχυσε κατα τους μακεδονικους πολεμους.. γενικα οι πολεις κρατη ειχαν ψωρα κατα της μακεδονικης ηγεμονιας
Δυστυχώς ο ξεπεσμός των ελληνικών πόλεων-κρατών την ύστερη ελληνιστική περίοδο ήταν εμφανής και σε τέτοιο σημείο που πολλές παρελθοντικές συνθήκες δεν ίσχυαν πλέον.
Unofficial Ιστορικός , ξέχασες να πεις πως ο Βασιλιάς της Σπάρτης βρήκε τους περισσότερους στρατιώτες του δίνοντας τον τίτλο του Σπαρτιάτη πολίτη σε 20.000 δούλους και είλωτες! (Αυτό δεν το θεωρώ κακό , για να μην παρεξηγηθώ). Απλώς το αναφέρω. Επίσης ξέχασες να πεις το πιο βασικό από όλα! Εξόπλισε την καινούργια Σπαρτιατική φάλαγγα με Σάρισσες και όχι δόρατα. Δηλαδή , δεν υπήρχε στον στρατό του η παραδοσιακή Σπαρτιατική φάλαγγα με τις ασπίδες όπλον και το δόρυ αλλά ήταν εξοπλισμένη με Σάρισσες και μία καινούργια ασπίδα! (αυτή η καινούργια ασπίδα είχε διάμετρο μεγαλύτερη από της 60 εκατοστών μακεδονικές ασπίδες αλλά μικρότερη διάμετρο από της παραδοσιακές Σπαρτιατικές ασπίδες). Το βιντεάκι σου ήταν πολύ ωραίο και δεν θέλω να το μειώσω! Απλώς αναφέρω δύο ΠΟΛΥ σημαντικές πληροφορίες που έπρεπε να αναφέρεις οπωσδήποτε!
Ουσιαστικά ο εχθρός της χώρας ήταν η Σπάρτη παντού έκανε ντου καμία σχεδόν πόλη κράτος δεν είχε καλή σχέση..και τόσο δύναμη που είχε τίποτα δεν άφησε στην χώρα ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη...😮
. Μην καταφεύγουμε σε υπερβολές αν δεν κατέχουμε σε βάθος την απαραίτητη γνώση, λέγοντας οτι η Σπάρτη ''δεν άφησε ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη'' Τα σύγχρονα μνημεία/κτίσματα μπορεί να βρεθούν αν κάποιος κάνει μια απλή σχετική έρευνα, ακόμα και στο διαδίκτυο. Απλώς θα παραθέσω ως απάντηση, τα λεγόμενα δύο Ιστορικών της αρχαιότητας για το συγκεκριμένο θέμα: Ο Θουκυδίδης, στο πρώτο βιβλίο των ιστοριών του, γράφει: «Εάν έρθει μια μέρα και ερημωθεί η πόλη της Σπάρτης και το μόνο που απομείνει θα ’ναι τα ερείπια των σπιτιών, τα θεμέλια των σπιτιών και τα ιερά των θεών, οι ναοί, και περάσουν πολλοί αιώνες, οι άνθρωποι που θα ’ρχονται, λέει, στη Σπάρτη δεν θα μπορούν με κανένα τρόπο να πιστέψουν ότι εδώ υπήρξε μια πόλη που είχε αποκτήσει τέτοια τρομακτική δύναμη στην εποχή της και, παράλληλα, μία τόσο μεγάλη δόξα». Πόσο, όμως, βγήκε αληθινός; Διότι στα μέσα του 2ου μΧ αιώνα, ο Παυσανίας ο περιηγητής, παρότι «καταγράφει, όπως ο ίδιος δηλώνει, μόνον τα αξιολογώτατα, ο αριθμός των μνημείων της πόλεως που αναφέρει είναι εντυπωσιακός: Στην εντός των τειχών περιοχή της πόλεως αναφέρει 63 ναούς, ιερά και τεμένη, 20 ηρώα, 22 τάφους σημαντικών ανδρών, 24 αγάλματα θεών και ανδριάντες ηρώων, 2 στοές, την Αγορά με τα κτίριά της, πλήθος πλατειών και δημοσίων χώρων κ.ά.». Ελένη Κουρίνου: Σπάρτη - Συμβολή στη μνημειακή τοπογραφία της. Επίσης : Δυστυχώς, αυτός ο μνημειακός πλούτος της αρχαίας Σπάρτης, όσος διασώθηκε από τις διάφορες επιδρομές καθ’ όσον η Σπάρτη εκατοικείτο, παραμένει ακόμα θαμμένος εξαιτίας των πενιχρών ανασκαφών και των καταχώσεων ή έγινε (στο παρελθόν) αντικείμενο λεηλασίας τόσον από ξένους όσον και από ντόπιους (δυστυχώς). Δίκαιο είναι να καταδικάζουμε ιστορικά τον άθλιο γάλλο αβά Φρουμόν, ο οποίος, μετά το 1730, ξεσήκωσε από την αρχαία Σπάρτη και μετέφερε στη Γαλλία σημαντικό μνημειακό υλικό (ενώ ό,τι δεν μπορούσε να μεταφέρει το κατέστρεφε, καθ’ ομολογίαν του), όμως πόσοι υπήρξαν οι ντόπιοι «αβά Φρουμόν» από ιδρύσεως Σπάρτης κι εντεύθεν; Είναι πλέον γνωστό κι έχει τεκμηριωθεί πως όταν ιδρύθηκε η Σπάρτη, στα 1834, οι οικιστές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησαν για τις οικοδομές τους έτοιμο οικοδομικό υλικό από την αρχαία Σπάρτη, χώροι αρχαιολογικοί καταπατήθηκαν κι έγιναν ιδιοκτησίες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), οι παράνομες ανασκαφές και η αρχαιοκαπηλία βρέθηκαν στο αποκορύφωμα και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών. η Σπάρτη ''δεν άφησε ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη''.
δεν εμεινε σχεδον τιποτα απο την Σπαρτη, γιατι την εσκαψε απο τα θεμελια εκεινος ο φανατικος Γαλλος αββάς, που πηρε την εγκριση του Σουλτανου. ειναι η μεγαλυτερη καταστροφη στον αρχαιο ελληνικο κοσμο και συνεβη μονο στην Σπαρτη, γιατι μετα ο Γαλλος βασιλιας εμαθε τι εκανε ο σχιζοφρενης και φανατικος αββάς (υπαρχουν οι επιστολες που ανταλλάχθηκαν) και τον ανακαλεσε στην Γαλλια. καποιος πιο πανω λεει οτι νικησε η Σπαρτη την Αθηνα στον μεγαλο πελοπονησιακο πολεμο αλλά μετα επεσε σε ανυποληψια. μεγα λαθος, γιατι η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνικων πολεων και περιοχων ηταν με την Σπαρτη, και χωρις να εχει χρηματα για να αγοραζει συνειδησεις. μετα τον εμφυλιο (τον οποιο δεν προκαλεσε η Σπαρτη αλλά η αθηναϊκη υπεροψια) και για αρκετο καιρο η Σπαρτη ηταν η μεγαλυτερη δυναμη στον κοσμο (Ελληνικη ιστορια με επιμελεια Θεοδωρακοπουλου, η μονη βραβευμενη απο την Ακαδημια Επιστημων), και τρεις βασιλιαδες της ειχαν σχεδον εγκατασταθει στην επικρατεια του αχανους περσικου κρατους, οπου υπηρχαν ελληνικες πολεις (Μικρα Ασια), και εδωσαν πολλες νικηφορες μαχες για να τους ελευθερωσουν. ο τριτος, ο θρυλικος κουτσος στρατηλατης, ο Αγησιλαος, εφθασε νικηφόρα μεχρι την Περσεπολη μονο με 6.000 σπαρτιατες στρατιωτες, και αν δεν επαιρναν οι Θηβαιοι τα περσικα χρυσα νομισματα και δεν εξεστρατευαν κατα της Σπαρτης (ωστε ο Αγησιλαος να αναγκαστεί καταταλαιπωρημενος να γυρισει τρεχοντας πισω), σε λιγες ημερες θα επεφταν και τα Σουσα, και ο Αγησιλαος θα κατελυε τους τρομερους εχθρους πολυ πριν τον ασυγκριτο Μ. Αλεξανδρο. παντως, αυτο που γραφτηκε κατω για τους 5 εφορους ειναι σωστο. η οπισθοδρομικοτητα τους ηταν η αιτια της παρακμης τής πιο ισχυρης πολης-κρατους στην ιστορια. την εποχη του Κλεομενη τού Γ ο σπαρτιατικος στρατος ηταν βιαστικα εκπαιδευμενος και απελπιστικα ολιγαριθμος. οι συνεχεις αγωνες σε Ασια, Αφρικη, και με την οψιμη τοτε πολυπληθη Αχαϊκη συμπολιτεια ειχαν αποδεκατισει τον μαχιμο ανδρικο πληθυσμο. στην συγκεκριμενη μαχη οι 9 με 10.000 αντρες που ειχε παραπανω ο Αντιγονος επαιξαν τον καθοριστικο ρολο. σε εκεινο το στενωμα μεταξυ των 2 λοφων, 10.000 αντρες περισσοτεροι και μαλιστα εμπειροι σε μαχες, ειναι ενας ακομη στρατος.
Δηλαδή η Αθήνα που το παίζε ΗΠΑ της εποχής αναγκάζοντας τα κορόιδα του ΝΑΤΟ (Δηλιακη συμμαχία) να πληρώνουν και να πολεμούν για χάρη της ήταν καλύτερη? Όλες είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Στην μάχη των Πλαταιών οι Πέρσες είχαν 110.000 στρατό, από αυτούς οι 50.000 ήταν Έλληνες.
με τον ιδιετερο τονο και χρεια της φωνης σου'' ολα τα βιντεο σου'' ειναι κατσε καλα''. αν μπορουσες να συλεξεις περισσοτερες πληροφοριες για καθε γεγονος' θα μπορουσες να γινεις ο Ελληνας Alessandro Barbero
Χαίρομαι που σου αρέσουν τα βίντεο, η αλήθεια είναι πως προσπαθώ να βρω περισσότερο χρόνο για να βρίσκω πληροφορίες, ώστε να μεγαλώσει η διάρκεια των βίντεο, σ'ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
Ευχαριστώ πολύ που παρακολουθείτε, κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ και αφήστε ένα 👍like στο βίντεο αν σας άρεσε! Επίσης μπορείτε να βρείτε και άλλα βίντεο μου στην περιγραφή αυτού του βίντεο!
Έλληνες εναντίον Ελλήνων ! Επίπονο να το βλέπω !
Έτσι ακριβώς...
Πόσο επίπονο να ακούσω τη πέθαναν τόσοι Έλληνες μεταξύ τους
Πράγματι έτσι είναι...
Κυρίως μεταξύ τους πολεμούσαν...
Μπράβο φιλαράκο συνέχισε ετσι❤
Να είσαι καλά, σ'ευχαριστώ πολύ! 💪
Ωραιος , περιμένουμε περισσότερα
Να είσαι καλά, έρχονται πολλά ωραία!
Πραγματικά πολύ καλή αφήγηση
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Εξαιρετική δουλειά !!!! Σ ευχαριστούμε!!
Καλό βράδυ κ καλή βδομάδα 😃
Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή εβδομάδα να έχετε!💯
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για άλλη μία φορά Εξαιρετικό το βίντεο σου
Να είσαι καλά, εύχομαι να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!
@@UnofficialIstorikos❤1🎉🎉
Υπέροχο βίντεο φίλε μου. 👍
Καλή εβδομάδα! 🔆
ΥΓ. Δυστυχώς η ανθρωπότητα ζει χιλιάδες χρόνια με αλληλοσπαραγμούς. Όταν άκουγα την περιγραφή σου μου πέρασε από το μυαλό ότι σήμερα ανάμεσα στους δυο λόφους περνάει ο αυτοκινητόδρομος και δεν πληρώνεις κόστος σε αίμα για να περάσεις αλλά σε διόδια.
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου, καλή εβδομάδα να έχεις💯, δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο σε αυτό που σκέφτηκες.
Επειδή θέλω να αντιληφθώ καλύτερα τη θέση της μάχης, ποια σε διόδια αναφέρεστε; Στης πετρίνας;;;
Ευχαριστώ
@@LARGAS13 Δεν είπα ότι είναι στα διόδια. Είπα απλά ότι πληρώνεις διόδια. Το πεδίο της μάχης είναι κάπου 4 με 5 χλμ. αφού περάσεις τον Ευρώτα (τη γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο) πηγαίνοντας προς Σπάρτη.
@@TakisTravel Ευχαριστώ πολύ!
Καταρχάς συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά! Αφετέρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του Στάντη Αποστολίδη στο συνέδριο για την Σπάρτη πως ο Κλεομένης Γ δεν ήταν ο ηρωικός σπαρτιάτης βασιλιάς όπως ο Λεωνίδας αλλά ένας ελληνιστικός ηγεμών με προσωπικές και όχι εθνοκεντρικές βλέψεις όπως οι προκάτοχοί του. Απο την άλλη στην προσπάθειά του να χειραφετηθεί η Σπάρτη από όποια παρηκμασμένα και σάπια στοιχεία και να εφαρμοστούν οι αναγκαίες για αυτήν οικονομικοκοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δεν δίστασε να σφάξει τους 4 από τους 5 εφόρους που πάντα ήλεγχαν και ασκούσαν πίεση στους λακεδαιμόνιους βασιλείς και κατά τη γνώμη μου υπήρξαν και υπαίτιοι για τον ξεπεσμό της. Ας μην λησμονούμε τον έφορο Σθενελαίδα, ηγέτη της φιλοπολεμικής παράταξης που αγνόησε τις παροτρύνσεις του βασιλιά Αρχιδάμου και οδήγησε τους Σπαρτιάτες στον Πελοποννησιακό πόλεμο που βραχυπρόθεσμα τον νίκησαν αλλά εντέλει οδηγήθηκαν σε αφάνεια και ανυποληψία. Όχι τόσο γνωστός όσο ο Λεωνίδας, αλλά σίγουρα ο τελευταίος σπουδαίος Σπαρτιάτης βασιλιάς και για μένα μαζι με τον Φιλοποίμενα τον Μεγαλοπολίτη ο τελευταίος σπουδαίος αρχαίος έλληνας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, η συγκεκριμένη παρατήρηση έχει σίγουρα κάποια βάση, άλλωστε ο θεσμός των 5 εφόρων δεν λειτούργησε πάντα θετικά για την Σπάρτη. Όσο για τον Κλεομένη, πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ξανακάνει την Σπάρτη μεγάλη δύναμη!
Μετά τον Λεωνίδα, σάν αξία ήταν ο Αγησιλαος και μετά ο Παυσανίας.. Αυτοί έχουν μήνει στην Ιστορία...
Κ ο ξανθιπος
Τέλειο
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Αν το 160 π.χ δεν μας είχαν κυριεύσει οι Ρωμαίοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΕ ΜΕΊΝΕΙ ΟΎΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΜΕ..... ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΤΤΉΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΊΟΥΣ!!!!!!!
Ναι, γιατί οι Ρωμαίοι δεν σκοτωνότανε μεταξύ τους κάθε λίγο... Για να μη μιλήσουμε για τους "Βυζαντινούς" Ελληνορωμαίους!
Ε.... δεν ειναι ακριβως ετσι.. η συμπολιτεια εδωσε προσβαση σε ρωμαικες δυναμεις και τις ενισχυσε κατα τους μακεδονικους πολεμους.. γενικα οι πολεις κρατη ειχαν ψωρα κατα της μακεδονικης ηγεμονιας
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΕ. ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ...
Μπράβο φίλε μου κάνεις εξαιρετική δουλειά!!
Προώθω!!
Να είσαι καλά φίλε μου, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!💪
ΣΕΛΛΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ
να σαι καλα!!
Και εσύ το ίδιο!
Σάς Ευχαριστώ_ούμε ! ! !
Να είστε καλά!
Σπαρτιάτης βασιλιάς σκάει από την μάχη κ στη συνέχεια εγκαταλείπει εντελώς κ την πόλη? Σε άλλες εποχές αυτό θα ήταν αδιανόητο
Δυστυχώς ο ξεπεσμός των ελληνικών πόλεων-κρατών την ύστερη ελληνιστική περίοδο ήταν εμφανής και σε τέτοιο σημείο που πολλές παρελθοντικές συνθήκες δεν ίσχυαν πλέον.
Αυτό είναι αλήθεια!
Πολύ σωστά!
Itane oli ellines
Πολύ καλό να γίνεται αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα μεγάλης σημασίας.
Χαίρομαι που το πιστεύεις αυτό, να είσαι καλά!
από τον τρόπο που λες like και καλά μάλλον στον Αντίγονο θα ήταν οι πρόγονοί σου😂
Κάποιοι από αυτούς ναι 😎💪
Unofficial Ιστορικός , ξέχασες να πεις πως ο Βασιλιάς της Σπάρτης βρήκε τους περισσότερους στρατιώτες του δίνοντας τον τίτλο του Σπαρτιάτη πολίτη σε 20.000 δούλους και είλωτες! (Αυτό δεν το θεωρώ κακό , για να μην παρεξηγηθώ). Απλώς το αναφέρω. Επίσης ξέχασες να πεις το πιο βασικό από όλα! Εξόπλισε την καινούργια Σπαρτιατική φάλαγγα με Σάρισσες και όχι δόρατα. Δηλαδή , δεν υπήρχε στον στρατό του η παραδοσιακή Σπαρτιατική φάλαγγα με τις ασπίδες όπλον και το δόρυ αλλά ήταν εξοπλισμένη με Σάρισσες και μία καινούργια ασπίδα! (αυτή η καινούργια ασπίδα είχε διάμετρο μεγαλύτερη από της 60 εκατοστών μακεδονικές ασπίδες αλλά μικρότερη διάμετρο από της παραδοσιακές Σπαρτιατικές ασπίδες). Το βιντεάκι σου ήταν πολύ ωραίο και δεν θέλω να το μειώσω! Απλώς αναφέρω δύο ΠΟΛΥ σημαντικές πληροφορίες που έπρεπε να αναφέρεις οπωσδήποτε!
ο Κλεομενης μου ακουγετε λιγο "χαρουμενος"
Ουσιαστικά ο εχθρός της χώρας ήταν η Σπάρτη παντού έκανε ντου καμία σχεδόν πόλη κράτος δεν είχε καλή σχέση..και τόσο δύναμη που είχε τίποτα δεν άφησε στην χώρα ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη...😮
Δεν θα την έλεγα ''εχθρό'' αλλά σίγουρα είχε και την σκοτεινή της πλευρά...
.
Μην καταφεύγουμε σε υπερβολές αν δεν κατέχουμε σε βάθος την απαραίτητη γνώση, λέγοντας οτι η Σπάρτη
''δεν άφησε ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη''
Τα σύγχρονα μνημεία/κτίσματα μπορεί να βρεθούν αν κάποιος κάνει μια απλή σχετική έρευνα, ακόμα και στο διαδίκτυο.
Απλώς θα παραθέσω ως απάντηση, τα λεγόμενα δύο Ιστορικών της αρχαιότητας για το συγκεκριμένο θέμα:
Ο Θουκυδίδης, στο πρώτο βιβλίο των ιστοριών του, γράφει: «Εάν έρθει μια μέρα και ερημωθεί η πόλη της Σπάρτης και το μόνο που απομείνει θα ’ναι τα ερείπια των σπιτιών, τα θεμέλια των σπιτιών και τα ιερά των θεών, οι ναοί, και περάσουν πολλοί αιώνες, οι άνθρωποι που θα ’ρχονται, λέει, στη Σπάρτη δεν θα μπορούν με κανένα τρόπο να πιστέψουν ότι εδώ υπήρξε μια πόλη που είχε αποκτήσει τέτοια τρομακτική δύναμη στην εποχή της και, παράλληλα, μία τόσο μεγάλη δόξα».
Πόσο, όμως, βγήκε αληθινός; Διότι στα μέσα του 2ου μΧ αιώνα, ο Παυσανίας ο περιηγητής, παρότι «καταγράφει, όπως ο ίδιος δηλώνει, μόνον τα αξιολογώτατα, ο αριθμός των μνημείων της πόλεως που αναφέρει είναι εντυπωσιακός: Στην εντός των τειχών περιοχή της πόλεως αναφέρει 63 ναούς, ιερά και τεμένη, 20 ηρώα, 22 τάφους σημαντικών ανδρών, 24 αγάλματα θεών και ανδριάντες ηρώων, 2 στοές, την Αγορά με τα κτίριά της, πλήθος πλατειών και δημοσίων χώρων κ.ά.». Ελένη Κουρίνου: Σπάρτη - Συμβολή στη μνημειακή τοπογραφία της.
Επίσης :
Δυστυχώς, αυτός ο μνημειακός πλούτος της αρχαίας Σπάρτης, όσος διασώθηκε από τις διάφορες επιδρομές καθ’ όσον η Σπάρτη εκατοικείτο, παραμένει ακόμα θαμμένος εξαιτίας των πενιχρών ανασκαφών και των καταχώσεων ή έγινε (στο παρελθόν) αντικείμενο λεηλασίας τόσον από ξένους όσον και από ντόπιους (δυστυχώς). Δίκαιο είναι να καταδικάζουμε ιστορικά τον άθλιο γάλλο αβά Φρουμόν, ο οποίος, μετά το 1730, ξεσήκωσε από την αρχαία Σπάρτη και μετέφερε στη Γαλλία σημαντικό μνημειακό υλικό (ενώ ό,τι δεν μπορούσε να μεταφέρει το κατέστρεφε, καθ’ ομολογίαν του), όμως πόσοι υπήρξαν οι ντόπιοι «αβά Φρουμόν» από ιδρύσεως Σπάρτης κι εντεύθεν;
Είναι πλέον γνωστό κι έχει τεκμηριωθεί πως όταν ιδρύθηκε η Σπάρτη, στα 1834, οι οικιστές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησαν για τις οικοδομές τους έτοιμο οικοδομικό υλικό από την αρχαία Σπάρτη, χώροι αρχαιολογικοί καταπατήθηκαν κι έγιναν ιδιοκτησίες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), οι παράνομες ανασκαφές και η αρχαιοκαπηλία βρέθηκαν στο αποκορύφωμα και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών.
η Σπάρτη ''δεν άφησε ουτε ενα κτίσμα όπως άλλες πόλεις κράτη''.
δεν εμεινε σχεδον τιποτα απο την Σπαρτη, γιατι την εσκαψε απο τα θεμελια εκεινος ο φανατικος Γαλλος αββάς, που πηρε την εγκριση του Σουλτανου.
ειναι η μεγαλυτερη καταστροφη στον αρχαιο ελληνικο κοσμο και συνεβη μονο στην Σπαρτη, γιατι μετα ο Γαλλος βασιλιας εμαθε τι εκανε ο σχιζοφρενης και φανατικος αββάς (υπαρχουν οι επιστολες που ανταλλάχθηκαν) και τον ανακαλεσε στην Γαλλια.
καποιος πιο πανω λεει οτι νικησε η Σπαρτη την Αθηνα στον μεγαλο πελοπονησιακο πολεμο αλλά μετα επεσε σε ανυποληψια.
μεγα λαθος, γιατι η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνικων πολεων και περιοχων ηταν με την Σπαρτη, και χωρις να εχει χρηματα για να αγοραζει συνειδησεις.
μετα τον εμφυλιο (τον οποιο δεν προκαλεσε η Σπαρτη αλλά η αθηναϊκη υπεροψια) και για αρκετο καιρο η Σπαρτη ηταν η μεγαλυτερη δυναμη στον κοσμο (Ελληνικη ιστορια με επιμελεια Θεοδωρακοπουλου, η μονη βραβευμενη απο την Ακαδημια Επιστημων), και τρεις βασιλιαδες της ειχαν σχεδον εγκατασταθει στην επικρατεια του αχανους περσικου κρατους, οπου υπηρχαν ελληνικες πολεις (Μικρα Ασια), και εδωσαν πολλες νικηφορες μαχες για να τους ελευθερωσουν.
ο τριτος, ο θρυλικος κουτσος στρατηλατης, ο Αγησιλαος, εφθασε νικηφόρα μεχρι την Περσεπολη μονο με 6.000 σπαρτιατες στρατιωτες, και αν δεν επαιρναν οι Θηβαιοι τα περσικα χρυσα νομισματα και δεν εξεστρατευαν κατα της Σπαρτης (ωστε ο Αγησιλαος να αναγκαστεί καταταλαιπωρημενος να γυρισει τρεχοντας πισω), σε λιγες ημερες θα επεφταν και τα Σουσα, και ο Αγησιλαος θα κατελυε τους τρομερους εχθρους πολυ πριν τον ασυγκριτο Μ. Αλεξανδρο.
παντως, αυτο που γραφτηκε κατω για τους 5 εφορους ειναι σωστο.
η οπισθοδρομικοτητα τους ηταν η αιτια της παρακμης τής πιο ισχυρης πολης-κρατους στην ιστορια.
την εποχη του Κλεομενη τού Γ ο σπαρτιατικος στρατος ηταν βιαστικα εκπαιδευμενος και απελπιστικα ολιγαριθμος.
οι συνεχεις αγωνες σε Ασια, Αφρικη, και με την οψιμη τοτε πολυπληθη Αχαϊκη συμπολιτεια ειχαν αποδεκατισει τον μαχιμο ανδρικο πληθυσμο.
στην συγκεκριμενη μαχη οι 9 με 10.000 αντρες που ειχε παραπανω ο Αντιγονος επαιξαν τον καθοριστικο ρολο.
σε εκεινο το στενωμα μεταξυ των 2 λοφων, 10.000 αντρες περισσοτεροι και μαλιστα εμπειροι σε μαχες, ειναι ενας ακομη στρατος.
Δηλαδή η Αθήνα που το παίζε ΗΠΑ της εποχής αναγκάζοντας τα κορόιδα του ΝΑΤΟ (Δηλιακη συμμαχία) να πληρώνουν και να πολεμούν για χάρη της ήταν καλύτερη? Όλες είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Στην μάχη των Πλαταιών οι Πέρσες είχαν 110.000 στρατό, από αυτούς οι 50.000 ήταν Έλληνες.
Ενώ τα βλαχαδερα που κατέβηκανε από τα βόρεια με αλβανούς μισθοφόρους ήτανε σπουδαίοι... άσε μας ρε μεγάλε!
Αυτή είναι η κατάρα της Ελλάδος, να γίνονται συνεχώς εμφύλιοι πόλεμοι.!!
Δυστυχώς...
λλλλαικ..σαλλονικιός είσαι;
Όχι αλλά μένω πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη!
@@UnofficialIstorikos έλα στην λέσχη μας στην Θεσσαλονίκη κερνάμε μπυρα αδερφέ
με τον ιδιετερο τονο και χρεια της φωνης σου'' ολα τα βιντεο σου'' ειναι κατσε καλα''. αν μπορουσες να συλεξεις περισσοτερες πληροφοριες για καθε γεγονος' θα μπορουσες να γινεις ο Ελληνας Alessandro Barbero
Χαίρομαι που σου αρέσουν τα βίντεο, η αλήθεια είναι πως προσπαθώ να βρω περισσότερο χρόνο για να βρίσκω πληροφορίες, ώστε να μεγαλώσει η διάρκεια των βίντεο, σ'ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!