Domnu Groseanu frumos explicat și la subiect. De obicei nu întotdeauna regula tine cont de realitate!Sănătate multa!Sper sa ne întâlnim la Râmnicu Sărat
Sanatate si spor in toate! Am avut o situatie asemanatoare, un ”caine”/foarte productiv, a avut doua botci de schimb linistit, cu una am facut un roi, care a devenit o familie f harnica/si-a mai pierdut din rautate, a doua botca a ramas in familie, si-a urmat cursul, toata toamna au convietuit doua regine, in primavara, am gasit-o doar pe cea tanara, numai cu calitati bune, a disparut ”agreivitatea”.
Felicitări! Cam așa, sau mai bine spus exact asa procedez și eu! Experimentul ce faceți cu cea bătrână, va fi utilă. In primul rând se conservă, cu mențiunea că ar fi trebuit să lăsați spatiu pt ouat...fiind practic tânără...de nici un an.
Mulțumesc frumos, nu am nevoie de prea mult puiet in perioada asta ,daca nu o omoară cand se încălzește timpul o izolez cu un haneman pe o rama,si mai vedem!
Bună ziua și mulțumesc pentru împărtășirea experiențelor și cunoștintelor despre albinuțe. Multă sănătate să vă dea Dumnezeu dumneavoastră și la albinuțe . Apropo sîntem și de aceeași vîrstă, dar nu avem aceeași experiență la albinuțe. Numai bine vă doresc.
Sarutmana mulțumesc frumos, daca aveti nevoie de un sfat,si considerati necesar pe facebook sub numele de Groseanu Daniel,sănătate va doresc si sa aveti parte de tot binele din lume!
@@dangroseanu1969 Vă mulțumesc . Sigur o să vă contactez cînd voi avea nevoie de vreun sfat, de ceva nou de învățat. Dumnezeu să vă dea o săptămînă cu multă sănătate, succes și bunăstare la albinuțe.
Trebuia sa separi matcile pe verticala cu o gratie haneman si albina oricum circula dintr-o parte in alta si nici nu omorau vreo matca deoarece pricepeau ca accesul le este limitat pe ramele din tot cuibul.
Anul trecut de la culesul de rapiță am avut într-un stup două mătci care au pontat amindoua pina in octombrie atunci am luat eu una din ele și le-am despărțit dar trebuia să le las pentru experiment sa vad cum se comporta pe parcursul an apicol complet
Și eu am avut o situație la fel în urma cu câțiva ani,și le-am avut câteva zile pe amândouă,in jur de o săptămână și la următoarea verificare nu a mai fost ai bătrână.la schimb liniștit îs destul de dese cazurile
Multumim pt postare!(Asa ladà và trebuie la fam cu cele doua matci si ìmpàrtità si culegàtoarele se vor ìmpàrti (DACA nu folositi matca tìnàra la alte colonie)),succes in ce faceti ,sànàtate,,ce am propus e o pàrere!
Vă salută un începător in ale apiculturii din Sud-Estul țării, Galați.Vă întreb dacă mătcile nu erau marcate cum le știți care este bătrână și care este tânără.Va doresc multă sănătate dumneavoastră, familiei dv.si bineînțeles albinuțelor, vă urmăresc cu pasiune și interes pentru că am ce învăța din ce postați.Numai bine!
Cu mare drag va raspund si va mulțumesc frumos pentru intetesul dumneavoastră! Matca batrana are abdomenul lucios ,perisorii abdominali fiind tociti,este mai greoaie in miscare,pe cand tanara se misca mai repede si are perisori pe abdomenul care nu este lucios,dupa o.perioada vi se obisnuieste ochiul si le deosebiti foarte usor astea desigur daca nu sunt marcate!
Mulțumesc frumos domnule PETRICA FLOREA, nu sunt eu totuși la calibru lui Nea Ilie, ati vazut ca eu colaborez cu nea Ilie, in sensul ca eu învăț de la dumnealui!
Părerea mea este că trebuia să o lăsați și pe bătrână acolo. Se dezvolta mai rapid familia. Oricum in izolator este posibil să nu o mai hrănească și să moară. Și nici nu prea aveți ce face cu ea in alta familie dacă nu are aripi.
Se mai intalnesc asemenea cazuri ...am avut dupa unificari in toamna: fam de prod cu populatie mai mare decat roiul cu care s a unificat , dar a avut matca batrana ...au păstrat pe amandoua , dar batrana avea aripile roase ca s a intalnit cu cea tanara si a traumatizat o( daca ii imperechiata nu mai poate intepa ) . Au ouat pe intrecere pana la rapita cand a trebuit sa o elimin pe cea batrana ca intra la roit ....un sfat data tot folositi ziare le puteti lipi la colturi cu scoci sa nu le mai ieie vantul si binenteles se pot lipi mai multe ziare odata sa fie mai gros .
Bună ziua, ar fi bine până în primăvara sa le despărțiți matcile în stup cu o gratie haneman iar în primăvara să mutați o matcă într-un stup și făcându-vă un roi artificial. Sănătate
Va salut! 1)Matca libera va rămâne în viață, dacă cea bătrână e izolata. 2)Matca mai tânără rămâne în viata(de cele mai multe ori) în situația în care sunt izolate amandoua. 3) Dacă izolati mai multe matci tinere într-un stup, sunt șanse mari ca la 1 Martie sa le găsiți pe toate. Domnul Ovidiu Banaru are un filmuleț asemănător. Fenomenul de coabitare se numește anecbalie. Mult succes!
Am băgat de mai multe ori la iernat două mătci ,ieste oschinbare liniștită dar până în martie o elimina pe ce-a bătrână fiindcă elimina feromonii mai puțin.
Bună ziua. Nu înțeleg de ce spuneți că o matcă din 2022 este bătrână, și de ce nu are aripi? Și de ce ați marcat matcă tânăra cu alb? Asta înseamnă că matca tânăra e născută în 2021, și bătrâna in 2022? Nu văd logica.
Fiindca batrana este tot din 2022,dar a fost schimbata linistit ,dupa ce o marcasem cu galben culoarea lui 22 așa ca pe tânără am marcat cu alb pentru a face diferența, si avand un singur stup in situatia actuală normal ca retin cu au fost marcate
Am citit ceva de la Apis Donau. O matcă bătrână, i se va tăia un picior( nu mai știu dacă din față sau spate). Rămasă infirmă, ea se va mișca mai greu pe rame, iar al binele vor hotărâ dă o schimbe liniștit.
Nu știu nimic de aripi lipsă, și nu înțeleg de ce numiți matcă din 2022, bătrână. Ea nu are nici măcar un an în momentul de față. Nu are cum să fie bătrână, poate doar neconformă.
Vă salut!Sunt șanse foarte mari ca matca batrâna izolata in izolator ,datorita faptului ca v-a stopa ponta subit sa fie parasita de albine sa nu mai fie hranită,si sa moară.Am vazut acest comportament intr-o stupina in care au fost izolate matcile in plin sezon si nu aveau altele tinere libere. Succes cu experimentul dumneavoastră.
Mulțumesc frumos pentru comentariul dumneavoastră, este foarte posibil,dar si libera tot nu putea rezista foarte mult timp de acum incolo,asa ca am facut o incercare!
Cea batrînā are defect la aripi, si foarte probabil si la antene! Controlati antenele. Dacā nu sunt în ordine, inseamnā cā nu poate fi recunoscutā si de aceea nu a fost eliminatā.
@@dangroseanu1969 Nu e recunoscutā de matca tînarā si bānuiesc eu, de aceea nu e eliminatā. Ptr cā recunoasterea (prin simtul tactil)se face prin antene. E doar o ipotezā, desigur.😇
@@beniaminneag9201 Am înțeles, foarte posibil,promit ca ma voi uita atent,mulțumesc frumos de informație, sincer nu îmi este rusine sa recunosc ca nu stiam acest lucru,mulțumesc frumos inca o data,stima si respect pentru dumneavoastră!
@@dangroseanu1969 Prin 95 eram la o asociatie activā din jud Arad. Acolo un coleg avea o famile cu 2 matci. Fiind mai tînār si foarte interesat sa aflu care era explicatia, e clar cā nu am mai avut nici liniste nici somn linistit😇si asa am cāutat tot ce se gāsea de citit (nu exista încā Google😇). Atunci am verificat mātcile si cea batrînā avea antenele scurtate (intentionat tāiate?). E drept cā am observat imediat un indiciu: ouāle depuse de cea bātrînā, erau puse în pozitii diferite si nu regulat în toate celulele. Asa am dedus cā ea nu mai avea simtul normal si nici nu mai putea fi recunoscutā corect. Sigur, situatia cu 2 mātci nu e o chestie de rutinā si nici cu importantā vitala în stup, ci o exceptie, dar totusi e interesant sā putem discuta si învata cîte ceva nou din experientele fiecāruia. Sānātate si numai de bine!🙌🏼
Bună seara. Acesta este izolatorul Milenin. Dumnealui este din Ucraina. Poziționarea izolatorului pe ramă , el recomandă să fie pe partea superioară a mijlocului ramei pe orizontală, adică mai sus față de cum este la Dumneavoastră.
Una din matci trebuia să o bagi întrun stup care nu merge bine să prăsești mai mulți stupi cu rasa asta fiind cea mai valoroasă rasă de albine cu schimbare linistită în august sau o lași și își urmează cursul natural dispare singură
Mulțumesc de informație, si as fi deosebit de încântat daca imi spuneți cine si unde, sa pot viziona si eu cand in luna ianuarie ouau 2 matci in aceeasi familie,sănătate si raman recunoscător dacaa ajutați!
MULȚUMESC FRUMOS!,tuturor care au lasat un comentariu, tuturor care au dat LIKE,pentru ca doar asa informatia poate ajunge la mult mai multa lume!
Domnu Groseanu frumos explicat și la subiect. De obicei nu întotdeauna regula tine cont de realitate!Sănătate multa!Sper sa ne întâlnim la Râmnicu Sărat
Corect!, am spus-o mereu ce e valabil in 9 cazuri,nu e valabil in al10 lea caz,sănătate multă si mi-ar face placere sa ne cunoaștem!
Sanatate si spor in toate! Am avut o situatie asemanatoare, un ”caine”/foarte productiv, a avut doua botci de schimb linistit, cu una am facut un roi, care a devenit o familie f harnica/si-a mai pierdut din rautate, a doua botca a ramas in familie, si-a urmat cursul, toata toamna au convietuit doua regine, in primavara, am gasit-o doar pe cea tanara, numai cu calitati bune, a disparut ”agreivitatea”.
Perfect, mulțumesc frumos!
Frumoasă explicația, sănătate !
Mulțumesc frumos
Ăsta da conținut educativ, de asta este nevoie 👏, foarte atent și cel ce v a atenționat, are ochiul format 🤣
Mulțumesc frumos!
Om fain! Acum te-am descoperit! Ms de filmulete!
Mulțumesc frumos domnule Dan,sănătate multă va doresc!
Felicitări! Cam așa, sau mai bine spus exact asa procedez și eu! Experimentul ce faceți cu cea bătrână, va fi utilă. In primul rând se conservă, cu mențiunea că ar fi trebuit să lăsați spatiu pt ouat...fiind practic tânără...de nici un an.
Mulțumesc frumos, nu am nevoie de prea mult puiet in perioada asta ,daca nu o omoară cand se încălzește timpul o izolez cu un haneman pe o rama,si mai vedem!
Bună ziua și mulțumesc pentru împărtășirea experiențelor și cunoștintelor despre albinuțe. Multă sănătate să vă dea Dumnezeu dumneavoastră și la albinuțe . Apropo sîntem și de aceeași vîrstă, dar nu avem aceeași experiență la albinuțe. Numai bine vă doresc.
Sarutmana mulțumesc frumos, daca aveti nevoie de un sfat,si considerati necesar pe facebook sub numele de Groseanu Daniel,sănătate va doresc si sa aveti parte de tot binele din lume!
@@dangroseanu1969 Vă mulțumesc . Sigur o să vă contactez cînd voi avea nevoie de vreun sfat, de ceva nou de învățat. Dumnezeu să vă dea o săptămînă cu multă sănătate, succes și bunăstare la albinuțe.
@@mihaelamilner5203 Mulțumesc la fel!
Trebuia sa separi matcile pe verticala cu o gratie haneman si albina oricum circula dintr-o parte in alta si nici nu omorau vreo matca deoarece pricepeau ca accesul le este limitat pe ramele din tot cuibul.
Mulțumesc frumos nea Eugen, pentru sfat,nu mam gândit, dumneavoastră ca intotdeauna sunteti pe ele,sa zic așa, sănătate multă va doresc!
Aveți fund anti varoua sau fund plin? dacă este anti varoua(cu plasă)șubărul este închis total sau parțial.?
Fund plin!
Anul trecut de la culesul de rapiță am avut într-un stup două mătci care au pontat amindoua pina in octombrie atunci am luat eu una din ele și le-am despărțit dar trebuia să le las pentru experiment sa vad cum se comporta pe parcursul an apicol complet
Sunt convins ca asa este,mulțumesc frumos pentru comentariu!
Am avut si eu asa situație in stup toamna trecuta.
Ok mulțumesc frumos!
Și eu am avut o situație la fel în urma cu câțiva ani,și le-am avut câteva zile pe amândouă,in jur de o săptămână și la următoarea verificare nu a mai fost ai bătrână.la schimb liniștit îs destul de dese cazurile
Nu mam facut înțeles, imi pare rau!
Va salut cu respect, un update referitor la ce sa întâmplat?
Marca batrana a murit in izolator!
Multumim pt postare!(Asa ladà và trebuie la fam cu cele doua matci si ìmpàrtità si culegàtoarele se vor ìmpàrti (DACA nu folositi matca tìnàra la alte colonie)),succes in ce faceti ,sànàtate,,ce am propus e o pàrere!
Mulțumesc există mai multe variante de lucru este adevărat!
Vă salută un începător in ale apiculturii din Sud-Estul țării, Galați.Vă întreb dacă mătcile nu erau marcate cum le știți care este bătrână și care este tânără.Va doresc multă sănătate dumneavoastră, familiei dv.si bineînțeles albinuțelor, vă urmăresc cu pasiune și interes pentru că am ce învăța din ce postați.Numai bine!
Cu mare drag va raspund si va mulțumesc frumos pentru intetesul dumneavoastră! Matca batrana are abdomenul lucios ,perisorii abdominali fiind tociti,este mai greoaie in miscare,pe cand tanara se misca mai repede si are perisori pe abdomenul care nu este lucios,dupa o.perioada vi se obisnuieste ochiul si le deosebiti foarte usor astea desigur daca nu sunt marcate!
Frumos! Un apicultor deosebit..
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc frumos foarte bine venit sfaturi
Cu drag
Cum are Moldova pe neaIlie. Așa avem și noi campion in apicultura din Telorman pe Dan Grosranu
Mulțumesc frumos domnule PETRICA FLOREA, nu sunt eu totuși la calibru lui Nea Ilie, ati vazut ca eu colaborez cu nea Ilie, in sensul ca eu învăț de la dumnealui!
@@dangroseanu1969 nu învățați de la nea Ilie colaborați cu nea Ilie.
Părerea mea este că trebuia să o lăsați și pe bătrână acolo. Se dezvolta mai rapid familia. Oricum in izolator este posibil să nu o mai hrănească și să moară. Și nici nu prea aveți ce face cu ea in alta familie dacă nu are aripi.
Daca scapa pana se face timpul bun o iau pe cea tânăra si las batrana ca sa imi faca din nou botci de schimb linistit, teoretic, practic vedem!
Se mai intalnesc asemenea cazuri ...am avut dupa unificari in toamna: fam de prod cu populatie mai mare decat roiul cu care s a unificat , dar a avut matca batrana ...au păstrat pe amandoua , dar batrana avea aripile roase ca s a intalnit cu cea tanara si a traumatizat o( daca ii imperechiata nu mai poate intepa ) . Au ouat pe intrecere pana la rapita cand a trebuit sa o elimin pe cea batrana ca intra la roit ....un sfat data tot folositi ziare le puteti lipi la colturi cu scoci sa nu le mai ieie vantul si binenteles se pot lipi mai multe ziare odata sa fie mai gros .
Eu nu am zis ca nu a avut nimeni am zis ca nu lea arătat, e cu totul altceva!
Bună ziua, ar fi bine până în primăvara sa le despărțiți matcile în stup cu o gratie haneman iar în primăvara să mutați o matcă într-un stup și făcându-vă un roi artificial. Sănătate
Asa este!
Va salut! 1)Matca libera va rămâne în viață, dacă cea bătrână e izolata. 2)Matca mai tânără rămâne în viata(de cele mai multe ori) în situația în care sunt izolate amandoua. 3) Dacă izolati mai multe matci tinere într-un stup, sunt șanse mari ca la 1 Martie sa le găsiți pe toate.
Domnul Ovidiu Banaru are un filmuleț asemănător. Fenomenul de coabitare se numește anecbalie. Mult succes!
Mulțumesc frumos!, matca bătrână a murit in cusca de izolare!
Nu mai luati in seama pe cei care considera ca stiu totul lasatii ca sint multi care au nevoe de sfaturi bune sanatate multa
Asa este!,mulțumesc frumos !
Am băgat de mai multe ori la iernat două mătci ,ieste oschinbare liniștită dar până în martie o elimina pe ce-a bătrână fiindcă elimina feromonii mai puțin.
Asta am spus si eu!
Bună...!👍
👍
Bună ziua. Nu înțeleg de ce spuneți că o matcă din 2022 este bătrână, și de ce nu are aripi? Și de ce ați marcat matcă tânăra cu alb? Asta înseamnă că matca tânăra e născută în 2021, și bătrâna in 2022? Nu văd logica.
Fiindca batrana este tot din 2022,dar a fost schimbata linistit ,dupa ce o marcasem cu galben culoarea lui 22 așa ca pe tânără am marcat cu alb pentru a face diferența, si avand un singur stup in situatia actuală normal ca retin cu au fost marcate
Am citit ceva de la Apis Donau. O matcă bătrână, i se va tăia un picior( nu mai știu dacă din față sau spate). Rămasă infirmă, ea se va mișca mai greu pe rame, iar al binele vor hotărâ dă o schimbe liniștit.
Nu știu nimic de aripi lipsă, și nu înțeleg de ce numiți matcă din 2022, bătrână. Ea nu are nici măcar un an în momentul de față. Nu are cum să fie bătrână, poate doar neconformă.
@@cristinelbanciuc150 Bine!
@@cristinelbanciuc150 Da
Vă salut!Sunt șanse foarte mari ca matca batrâna izolata in izolator ,datorita faptului ca v-a stopa ponta subit sa fie parasita de albine sa nu mai fie hranită,si sa moară.Am vazut acest comportament intr-o stupina in care au fost izolate matcile in plin sezon si nu aveau altele tinere libere. Succes cu experimentul dumneavoastră.
Mulțumesc frumos pentru comentariul dumneavoastră, este foarte posibil,dar si libera tot nu putea rezista foarte mult timp de acum incolo,asa ca am facut o incercare!
Sănătate !
Si dumneavoastra!
Cea batrînā are defect la aripi, si foarte probabil si la antene! Controlati antenele. Dacā nu sunt în ordine, inseamnā cā nu poate fi recunoscutā si de aceea nu a fost eliminatā.
Recunoscută de catre cine va rog?
@@dangroseanu1969 Nu e recunoscutā de matca tînarā si bānuiesc eu, de aceea nu e eliminatā. Ptr cā recunoasterea (prin simtul tactil)se face prin antene. E doar o ipotezā, desigur.😇
@@beniaminneag9201 Am înțeles, foarte posibil,promit ca ma voi uita atent,mulțumesc frumos de informație, sincer nu îmi este rusine sa recunosc ca nu stiam acest lucru,mulțumesc frumos inca o data,stima si respect pentru dumneavoastră!
@@dangroseanu1969 Prin 95 eram la o asociatie activā din jud Arad. Acolo un coleg avea o famile cu 2 matci. Fiind mai tînār si foarte interesat sa aflu care era explicatia, e clar cā nu am mai avut nici liniste nici somn linistit😇si asa am cāutat tot ce se gāsea de citit (nu exista încā Google😇). Atunci am verificat mātcile si cea batrînā avea antenele scurtate (intentionat tāiate?). E drept cā am observat imediat un indiciu: ouāle depuse de cea bātrînā, erau puse în pozitii diferite si nu regulat în toate celulele. Asa am dedus cā ea nu mai avea simtul normal si nici nu mai putea fi recunoscutā corect.
Sigur, situatia cu 2 mātci nu e o chestie de rutinā si nici cu importantā vitala în stup, ci o exceptie, dar totusi e interesant sā putem discuta si învata cîte ceva nou din experientele fiecāruia.
Sānātate si numai de bine!🙌🏼
Bună seara. Acesta este izolatorul Milenin. Dumnealui este din Ucraina. Poziționarea izolatorului pe ramă , el recomandă să fie pe partea superioară a mijlocului ramei pe orizontală, adică mai sus față de cum este la Dumneavoastră.
Sunt de acord cu dumneavoastră!
Corect.
Mulțumim!
Cu plăcere domnule Emil!
Nea Ilie Are Raspunsul
Mulțumesc!
Una din matci trebuia să o bagi întrun stup care nu merge bine să prăsești mai mulți stupi cu rasa asta fiind cea mai valoroasă rasă de albine cu schimbare linistită în august sau o lași și își urmează cursul natural dispare singură
Ideea e prima varianta, mai vedem daca reusesc!
Au mai arătat şi alți apicultori aşa ceva dar nu ați văzut dumneavoastră acele videoclipuri.
Mulțumesc de informație, si as fi deosebit de încântat daca imi spuneți cine si unde, sa pot viziona si eu cand in luna ianuarie ouau 2 matci in aceeasi familie,sănătate si raman recunoscător dacaa ajutați!
Nea ilie
@@ionutvaduva9636 ok,daca era in ianuarie dupa zborul de curatire,perfect ,va mulțumesc frumos!
A mai aratat cineva mai multe regine imperecheate intr-o familie. Acum 2-3 ani pe FB. Avea 5 matci imperecheate.
Exclus!
Lăsați cârcotașii să vorbească,ganditi-vă doar la noi cei începători.
Aveți dreptate, asa voi face!
Am văzut la un Rus Pavel
Da
@@dangroseanu1969