Kibyra Antik Kenti - Gladyatörler Şehri - Gölhisar Burdur 4K UHD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • / @mehmetsokmentv
    ISBN 978-605-88104-0-2
    Kibyra Antik Kenti - Gladyatörler Şehri - Gölhisar Burdur 4K UHD
    Bu kent rastgele kurulmamıştır. Önceden tasarlanan altyapı bütünlüğü içinde kanalizasyon sistemi, ana yolları, caddeleri, resmi kamu yapıları inşa edilmiş, 1600 metre yükseklikteki yaylalardan tatlı su kapalı sistemle getirilmiş, su kent içine pişmiş topraktan su borularıyla dağıtılmış benzersiz antik bir kent Kibyra Antik şehridir.
    Kibyra Kentinin büyük kısmı hala ayakta olup, yaklaşık 10.000 kişilik stadyuma sahip, Anadolu'daki bu büyüklükte ve bu sağlamlıkta nadir antik stadyumlardan birisidir. Üç teras halinde büyük bir agorası yani çarşı pazarı var. 9.000 kapasiteli bir tiyatrosu, odeion olarak bilinen 4 işlevli müzik-konser salonu, kışlık tiyatro, yargı ve kent meclis binası şeklinde kullanılan kentin en süslü kamu yapısına sahiptir.
    Kibyra bir sanayi kenti, tarımıyla, hayvancılığıyla, özellikle demir işlemesiyle ve at yetiştiriciliği ile ünlü bir kent. Bu bakımdan güçlü bir ekonomisinin olduğu anlaşılıyor. Geniş bir coğrafyaya yayılmış bir ana kente bağlı yüzlerce köy, kasaba, çiftlik yerleşmesi düşünüldüğünde; Bu verimli ovanın etrafında geniş bir kırsal alana hükmediyor. Kozmopolit bir kent halinde olduğu anlaşılmaktadır.
    Erken dönemde Kabalya (Kaballar) diye Lidyalılarla kültürel anlamda akraba bir halkı var. Bu kentte 4 farklı dil konuşuluyor. Bunlardan biri o dönemin uluslararası dili denilebilecek Eski Yunanca, asıl yerli halkın konuştuğu dil ise Lidce, Solimce ve Psidcedir. Bunlardan Lidce önemli çünkü Lidya krallığının yıkılmasından yaklaşık 500 yıl sonra bile Kibyra'da Lidce konuşuluyor. Kibyra'nın farklı kültürlerin ve soyların bir arada uyum içinde yaşadığı gelişmiş bir sanayi ve ticaret kenti olarak algılanması gerekiyor.
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 11.06.2020
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 16.06.2020
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

КОМЕНТАРІ • 7

  • @muratdoktor
    @muratdoktor 4 роки тому +2

    Üstad Odeondaki Kibyra Medusa Mozaiği üzeri kapatılmış sanırım ...En kısa zamanda gitmek istiyorum.Harika bir kent...

    • @MehmetSokmenTv
      @MehmetSokmenTv  4 роки тому

      Evet, şu anda üstü kapatılmış durumdadır. Sürekli gitmediğim için de hangi aralıklarla açtıklarını bilmiyorum. Eğer çekebilirsen benim için de 4k çözünürlükte 15 saniyelik bir kare video çekip gönderirsen yeniden düzenleme yapacağım yaptığım son videoyu. Sevgilerimle

  • @muratdoktor
    @muratdoktor 4 роки тому +1

    Güzel bir antik kent.Çekimler ve bilgilendirmeler için teşekkürler...

  • @ACakr-sm2ir
    @ACakr-sm2ir 11 місяців тому

    Yalnız olmadığımı anladım. Antik kent gezilerinde hep düşünürüm;keşke kentler aslına uygun restore edilse ve o günün kıyafetlerini giyen, o zamanı canlandıran görevliler olsa diye.. Eğer bir arkeolog değilseniz kentin bütününü gözünüzde canlandırmak çok zor. Kent girişlerinde bir maketi, simülasyonu vb bişey olmalı en azından. Paylaşım için teşekkürler

    • @MehmetSokmenTv
      @MehmetSokmenTv  11 місяців тому

      Çok teşekkür ederim. Şahsen devlet gücü ben olsaydım, ne kadar vatan haini çakal varsa hepsini ülkedeki antik kentlerde ilk zamandaki dediğiniz şekilde yapacaktım. Tüm antik kentleri ayağa kaldıracaktım ve çevresini izole edecektim, sonra vatan haini işe yaramaz iki ayaklıları antik günün şartlarında giydirir yeterli sayıda her antik kentte yaşamaya ve o geçmiş zamana göre kendilerini idame etmeye olanak tanıyacaktım, şimdiki zaman izleyicisi ise onları 2000 yıl öncesi yaşamda izlemiş olacaktı.
      Sevgilerimle

  • @Kimbili
    @Kimbili 4 роки тому +1

    eline emeğine sağlık teşekür

    • @feyzagermec8953
      @feyzagermec8953 4 роки тому +1

      Deprem herşeyi yerlebir etmediği için sanırım ayağa kaldırma çalışmaları kısa sürede olmuş ve tiyatro, stadyum ,odeon , hamam ,yollar ve anıtsal kapılar orjinale yakın durumda olması çok bilgilendirici. En kısa zamanda görebillmeyi umut
      ediyorum.video çok kapsamlı. teşekkürler