Cipru, Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 1

  • @NicHolayou
    @NicHolayou  2 години тому

    “Larnaca este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, cunoscut în Antichitate sub numele Khitim sau Kition. Biserica Sfântul Lazăr este unul dintre cele mai impresionante monumente ale oraşului, datorită frumuseţii arhitecturale.
    Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca a fost construită în secolul al IX-lea pentru a adăposti mormântul lui Lazăr din Betania.
    Potrivit tradiţiei, după ce Lazăr a fost înviat din morţi de către Hristos, de frica iudeilor acesta a venit în Cipru, unde avea să fie rânduit episcop de Kition de către Sfântul Pavel. Sfântul Lazăr a mai trăit în Larnaca timp de 30 de ani.
    În anul 890 au fost descoperite Sfintele sale Moaşte, iar în anul 901 acestea au fost mutate la Constantinopol de către împăratul Leon al VI-lea.
    Biserica Sfântul Lazar a fost înălțată pe locul mormântului după anul 890 de către Împăratul Leon al VI-lea. Ca mângâiere pentru creştinii ciprioţi, împăratul le-a lăsat cinstitul cap şi o parte din moaştele Sfântului Lazăr.
    În anul 1589, biserica a trebuit să fie răscumpărată de la turcii care cuceriseră zona. De atunci şi până în anul 1758, biserica Sfântul Lazăr a fost împărţită de către ortodocşi şi romano-catolici. Biserica a fost reconstruită în secolul al XVII-lea.
    Un incendiu izbucnit în anul 1970 a avariat grav interiorul bisericii, aceasta rămânând mai austeră chiar decât toate bisericile cipriote. În timpul lucrărilor de renovare din anul 1972 sub altar au fost descoperite o parte din moaştele Sfântului Lazăr ce se află astăzi în biserică spre închinare.
    Biserica Sfântului Lazăr este din piatra si măsoară 31,5 metri înălţime şi 14,5 metri lăţime. Are un pridvor cu portal deschis, ale cărui trepte coboară în incinta bisericii. Portalul păstrează inscripţii greceşti, latine şi franceze.
    Interiorul impresionant este alcătuit dintr-o navă centrală, două abside şi trei domuri. Acoperişul este susţinut de piloni dubli terminaţi cu capiteluri bizantine. Într-unul dintre pilaştri, o serie de trepte duce la un amvon elaborat vechi de peste 300 de ani, realizat în stil Rococo.
    Impresionantul iconostas din lemn, în stil baroc, a fost realizat între anii 1773 şi 1782 de către meşterul Chatzisavvas Taliadorou din Nicosia, apoi a fost restaurat și aurit între anii 1793-1797 și, respectiv, între 1972-1974, după ce a fost grav avariat de către incendiul din anul 1970.
    În biserică se păstrează şase icoane bizantine aparţinând vechiului iconostas. Una dintre icoane îl reprezintă pe Sfântul Lazăr episcop, iar altă înfăţişează învierea lui Lazăr. Mai amintim icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată pe unul dintre pilaştrii nordici.
    Pe lângă închinarea la moaştele Sfântului Lazăr aşezate la loc de cinste, pelerinul poate coborî sub altar unde se află sarcofagul în care a fost îngropat Sfântul Lazăr cel înviat de Hristos, fratele Martei şi al Mariei.”
    sursa: doxologia