Οι επικριτές της θεωρίας των χορδών

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 61

  • @hrihamp
    @hrihamp 10 місяців тому +23

    Μακάρι να υπάρξει ανθρωπιστική στροφή στις κοινωνίες και η όλη η ανθρωπότητα χωρις να πεινάει ή να κατακρεουργειται από πολεμους ενωμένη και χωρίς εκμετάλλευση να απαντήσει στα τοσο συναρπαστικά ερωτήματα που αναφέρατε. Καλή Πρωτοχρονιά!!!

    • @ΕλένηΜαμώλη
      @ΕλένηΜαμώλη 10 місяців тому +1

      Καλή χρονιά, απλά διαβάζοντας το σχόλιο σας, μου ήρθε η σκέψη πως όλες αυτές οι θαυμαστές ανακαλύψεις που έκανε ο άνθρωπος, από την αρχαία Ελλάδα έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου, φυσική, αστρονομία κλπ. Καμία σχέση δεν είχαν με την ευημερία της κοινωνίας. Το αντίθετο μάλιστα! Οι κοινωνικές συνθήκες όταν έγιναν αυτές η συναρπαστικές ανακαλύψεις ήταν πως να το πω... Απάνθρωπες, καμία αξία για την ανθρώπινη ζωή, συνεχής πόλεμοι, νόμιμη εκπόρνευση από 14 χρόνων, δουλεία και άλλα τέτοια...... Οι κοινωνίες και ειδικά το θαύμα του δυτικού πολιτισμού, πέρασε μέσα από τις θρησκείες, την φιλοσοφία, και μέσα από πολύ πάρα πολύ αίμα. Ας μην ξεχνάμε την αρχή του σύγχρονου διαφωτισμού, την γαλλική επανάσταση, με χιλιάδες αποκεφαλισμός.

    • @hrihamp
      @hrihamp 10 місяців тому +1

      @@ΕλένηΜαμώλη Καιρός λοιπόν ν' αλλάξει κι αυτό αν είναι δυνατον και η ανθρωπότητα ν' ανέβει επιπεδο. Καλή χρονιά με υγεία και σε σας!

    • @Yourworstnighmare4444
      @Yourworstnighmare4444 10 місяців тому

      Bitcoin fixes this

    • @Yourworstnighmare4444
      @Yourworstnighmare4444 10 місяців тому

      Fix the money fix the world

    • @efi-kats2544
      @efi-kats2544 9 місяців тому +2

      Το σχόλιο σας ο,τι πιο εύστοχο έχω διαβάσει σε σχετικά βίντεο

  • @akiratoriyama1320
    @akiratoriyama1320 10 місяців тому +3

    Πολύ ωραίο βίντεο!! Μεγάλοι προβληματισμοί! Οτι πρέπει για τη μελαγχολία του τέλους του έτους κ την αρχή του επόμενου!! Ο Νανόπουλος είναι πεπεισμένος ότι οι χορδές είναι η θεωρία των Πάντων! Καλή χρονιά με υγεία!!

  • @apostolospanagiotopoulos7858
    @apostolospanagiotopoulos7858 10 місяців тому +1

    Κάτι που είναι καλό να διευκρινίσουμε είναι πως η θεωρία των χορδών καλείται "θεωρία" κατ' ευφημισμόν, αλλά προ στο παρόν βρίσκεται στο ασαφή όριο μεταξυ επιστημονικής θεωρίας και υπόθεσης. Στην επιστήμη, μια θεωρία είναι μια εκτενώς δοκιμασμένη και γενικά αποδεκτή εξήγηση για ένα ευρύ φάσμα παρατηρήσεων και πειραματικών αποτελεσμάτων. Μια θεωρία υποστηρίζεται καλά από εμπειρικά στοιχεία. 'Οπως αναφέρει και το βίντεο, Η θεωρία χορδών επί του παρόντος στερείται άμεσης πειραματικής απόδειξης, ακόμα κι αν είναι μαθηματικά πλούσια. 'Ισως θα ήταν πιο δόκιμο αν την αποκαλούμε "υπόθεση των χορδών", μόνο και μόνο γιατί καλώντας την "θεωρία" ρήχνουμε νερό στο μύλο όσων λένε "είναι απλώς μια θεωρία" προκειμένου να απορρίψουν εδραιωμένες επιστημονικές θεωρίες.

    • @yanniswhite1122
      @yanniswhite1122 10 місяців тому

      Πολύ περιεκτικό το σχόλιο σας, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ως μαθηματικώς. Η θεωρία χορδών αποκαλείται θεωρία γιατί είναι μια μαθηματική θεωρία επι του παρόντος, πλήρως αποδείξιμη, και υπάρχει στα όρια των μαθηματικών και της φυσικης. Στα μαθηματικα όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει το πειραματικό σκέλος διότι τα μαθηματικά δεν άπτονται του φυσικού κόσμου. Οταν κάτι αποδεικνύεται μέσω του ίδιου αντικειμένου ισχύει. Καταλαβαίνω τη σύγχυση σας, και δυστυχώς υπάρχει και ανάμεσα σε μαθηματικούς που δεν γνωρίζουν τη διάφορα.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.
      Καλή χρόνια.

    • @apostolospanagiotopoulos7858
      @apostolospanagiotopoulos7858 10 місяців тому

      @@yanniswhite1122 Ευχαριστώ για τον κόπο να μου σχολιάσετε. Επιτρέψτε μου και εμένα να απαντήσω ως διδάκτορας εφαρμοζμένων μαθηματικών. Για αρχή, η θεωρία των χορδών δεν έχει πλήρη μαθηματική απόδειξη. Όπως πολλές αναπτυσσόμενες ιδέες στη θεωρητική φυσική, δεν έχει επί του παρόντος φτάσει σε μια μαθηματικά αυστηρή διατύπωση στην οποία όλες οι έννοιές της μπορούν να οριστούν με ακρίβεια. Αν κάνω λάθος, θα χαρώ να μου δώσετε σχετικές παραπομπές από ακαδημαικές διμοσιεύσεις. Πέραν αυτού, ακόμα και αν ήταν ολοκληρωμένη μαθηματικά, ανοίκει στην επιστήμη της φυσικής, που σημαίνει πως για να γίνει αποδεκτή, πρέπει να αποδειχθεί και πειραματικά. Στη φυσική, η μαθηματική απόδειξη είναι η αρχή, αλλά όχι αρκετή για να γίνει κάτι θεωρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το μοντέλο του Χιγκς που μπορεί να ήταν μαθηματικά άρτιο, αλλά έγινε αποδεκτό με το πείραμα του 2012. Σχετικά με το πειραματικό σκέλος στα μαθηματικά γενικότερα, ισχύει 100% στα καθαρά μαθηματικά (άλγεβρα, γεωμετρία, συνδιαστική κλπ.). Σε κλάδους των εφαρμοσμένων μαθηματικών, που τυχαίνει να είναι το αντικείμενο μου, είναι μεν συχνά αλήθεια, αλλά όχι σπάνια χρειάζεστε και πειραματική απόδειξη, ακόμη και με ψευδο-αληθινά δεδομένα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να γίνει δεκτή μια θεωρία στον τομέα των πιθανοτήτων, της βελτιστοποίησης ή της αριθμητικής ανάλυσης χωρίς πειραματική επαλήθευση.

    • @mementovivere2
      @mementovivere2 10 місяців тому

      Οι θεωρίες είναι επεξηγηματικές υποθέσεις (explanatory hypotheses), οι νόμοι είναι γενικεύουσες υποθέσεις (generalizing hypotheses). Μη σκας, οι περισσότεροι φυσικοί επιστήμονες κάνουν αυτήν την παρανόηση.

  • @ΚωνσταντινοςΛιαπης-ψ4ξ
    @ΚωνσταντινοςΛιαπης-ψ4ξ 10 місяців тому +2

    Πως κάνεις τόσο καλό animation;

  • @chgian77
    @chgian77 10 місяців тому

    Καλό βίντεο, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε για το animation?

    • @KarampoutakisFotis
      @KarampoutakisFotis  3 місяці тому +1

      Χρησιμοποιώ το after effects για το βασικό animation.
      Λίγο καθυστερημένα η απάντηση 😅

  • @ethergr4
    @ethergr4 10 місяців тому +1

    Οι επικριτές της θεωρίας των χορδών πιστεύουν και πιθανόν έχουν δίκαιο ότι είναι αδύνατον να αποδειχθεί. Και τότε μπαίνουμε σε φιλοσοφικά μονοπάτια του στιλ , τι νόημα έχει μια θεωρία αν είναι αδύνατο να αποδειχθεί;

  • @georgepaliozahos2960
    @georgepaliozahos2960 День тому

    Ακούς εκεί θεωρία των Πάντων,
    Όσο πιο μεγάλο το παραμύθι τόσο πιο πολλοί θα το πιστέψουν

  • @r410a8
    @r410a8 10 місяців тому +1

    Η Θεωρία Μ τι ρόλο έχει να παίξει σε όλα αυτά;
    Είχα δει ένα βίντεο πως ο επιστήμονας που την ανακάλυψε κατάφερε να συνενώσει 5 διαφορετικές θεωρίες χορδών σε μία συμπαγή.

    • @KarampoutakisFotis
      @KarampoutakisFotis  10 місяців тому +6

      Πρακτικά όταν αναφέρομαι στη θεωρία των χορδών, εννοώ την θεωρία-Μ που είναι το πληρέστερο πακέτο της θεωρίας των χορδών.

  • @akissot1402
    @akissot1402 10 місяців тому

    ποια θεωρια χορδών, η θεωρία της προσομοίωσης ειναι η πραγματική, πατά το Χ τρις φορές πάνω κάτω τρίγωνο και κάνε φατάλιτι

  • @phantnick
    @phantnick 2 місяці тому

    👍🏼

  • @pelasgeuspelasgeus4634
    @pelasgeuspelasgeus4634 10 місяців тому +1

    Όταν αποδειχθεί τότε θα άξιζε αυτή η συζήτηση, αλλά δεδομένου ότι πρόκειται για άλλη μια θεωρία δεν έχει νόημα.

  • @ManosErikosKlapsakis
    @ManosErikosKlapsakis 10 місяців тому

    ωραιος, καλή χρονια φιλε ☺☻

  • @aekarabaggelhs5066
    @aekarabaggelhs5066 10 місяців тому +2

    Ο σελντον θα ήταν ηπερήφανος

  • @marydel7490
    @marydel7490 10 місяців тому

    Αγαπητέ, βλέπω τα σχόλια. Το συμπέρασμά μου είναι οτι με την επιστήμη... εχεις τρελλανει τον κοσμο. Τι είναι αυτά τα σχόλια? Ξέρεις εσύ κάτι σχετικά με αυτό?

    • @KarampoutakisFotis
      @KarampoutakisFotis  10 місяців тому +2

      Για οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, το κανάλι MaTh_Me_Up δε φέρει ευθύνη! Αν παρατηρήσετε κάποιο περίεργο σύμπτωμα σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο/ψυχιατρο.

    • @marydel7490
      @marydel7490 10 місяців тому

      @@KarampoutakisFotis Εγώ να μιλήσω? Γιατί?

    • @yanniswhite1122
      @yanniswhite1122 10 місяців тому +1

      ⁠@mathmeup 👏👏👏 επικό

    • @marydel7490
      @marydel7490 10 місяців тому

      @@yanniswhite1122 Έχεις κάνει τεστ iq και eq ταυτόχρονα? Kαι αυτά αμφισβητησιμα είναι.

  • @timetoshare7625
    @timetoshare7625 10 місяців тому

    The big bang theory

  • @Δημήτριος-ζ4η
    @Δημήτριος-ζ4η 10 місяців тому +6

    Εγω θα ήθελα μα σταθώ κάπου αλλού. Γιατί ονομάζεται θεωρία των χορδών; Ως γνωστόν,η λέξη θεωρία χρησιμοποιείται για επιστημονικά αποδεδειγμένες υποθέσεις. Έχουν ανιχνευτεί οι χορδές των υποατομικών σωματιδίων; Παραμένει μια υπόθεση.

    • @sotos6015
      @sotos6015 10 місяців тому +3

      Όντως και εγώ έχω αυτή την περιέργεια. Η ματαιοδοξία για μια νέα θεωρία που θα ανατρέψει την τωρινή αντίληψη της επιστήμης κάνει μερικούς στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα να ξεφεύγουν. Η κβαντική μηχανική χρησιμοποιεί νόμους και παράδοξα της κβαντικής μηχανικής για να αποδείξει τον εαυτό της. Παρότι με πιο απλουστεμένο και αφελή τρόπο το ίδιο κάνουν και οι θρησκείες. Να προσέχουμε λίγο τα όρια της επιστημονικής μεθοδολογίας. Τεσπα για μην επεκταθούμε σε κοσμολογικοφιλοσοφικό επιπεδο, μιλάμε για την υπόθεση των χορδών.

    • @Δημήτριος-ζ4η
      @Δημήτριος-ζ4η 10 місяців тому +1

      @@sotos6015 Φίλε,σκέψου πριν γράψεις.

    • @Δημήτριος-ζ4η
      @Δημήτριος-ζ4η 10 місяців тому

      @@sotos6015 Δεν εννοούσα αυτό πού λές.

    • @quieromasluz
      @quieromasluz 10 місяців тому +2

      Αυτό που λες συντηρεί τον δογματισμό. Οι μεγάλες θεωρίες είναι μοντέλα μαθηματικά που προσπαθούν να εξηγήσουν συμπαντικά φαινόμενα τα οποία όχι μόνο δεν εξηγούνται με την κλασική φυσική αλλά την καταρρίπτουν και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αυτές οι θεωρίες λοιπόν αυτά τα φαινόμενα προσπαθούν να εξηγήσουν και όχι φαινόμενα της καθημερινότητας. Ο πλούτος της γνώσης που πηγάζει από αυτές τις μαθηματικές υποθέσεις ενσωματώνονται στην τεχνολογία και γι αυτό αν και δεν έχουμε μάθει τα μυστικά του σύμπαντος, θα έχουμε πολύ σύντομα κβαντικά κινητά. Δεν υποθέτουν κάτι έτσι για πλάκα γι αυτό και μπορώ και σου γράφω αυτή την στιγμή. Υποθέτουν μοντέλα σκέψης που φιλοδοξούν να μας απελευθερώσουν από την αποδεδειγμένη άγνοια μας. Δεν το αμφισβητούμε αυτό και δεν τους εμπαίζουμε γι αυτό και μόνο. Κατά τα αλλά μιλάμε για πολλά αρνητικά σε θέματα άλλων επιστημών. Μην πειράζετε όμως τους αστροφυσικούς. Είναι τα μάτια μας.

    • @sotos6015
      @sotos6015 10 місяців тому +1

      @@Δημήτριος-ζ4η Αυτό το σχόλιο δεν χρειαζότανε.

  • @EarthofDeathofficial
    @EarthofDeathofficial 10 місяців тому +2

    1rst🎅🏼

  • @timetoshare7625
    @timetoshare7625 10 місяців тому

    Ουτε ο αστρονιο δεν θα καταλάβαινε

    • @doomcum
      @doomcum 10 місяців тому

      Σιγα τον βλακα. Επειδη σας ψαρωνει;

  • @aikatetiniarvanitopou9236
    @aikatetiniarvanitopou9236 10 місяців тому

    Ότι έμαθε και γνώριση einstein του τ άμα θέλεις έλληνας κι άμα θέλετε μπάσος που και το όνομά του και το επίθετό του einstein ήταν ένα τίποτα είναι σαν ανοίγω εγώ μία σχολή και να παίρνω μεγάλος μαθηματικούς στη σχολή μου να δουλέψουν και ότι μου λένε να το κάνω δικό μου και ανατολέος του κόσμου σαν δικό μου αυτό ακριβώς έχει γίνει είναι γνώση των αρχαίων ελλήνων ότι γνώριση μέχρι σήμερα για ανθρωπότητα και ο einstein

    • @inmysoul7
      @inmysoul7 10 місяців тому +9

      Μαθε να γραφεις πρωτα κ μετα μας λες για τους ελληνες ταγαρι 😂

    • @zinedinakos
      @zinedinakos 10 місяців тому

      Χαχαχαχα το έχετε κάψει οι βλαμμένοι