Diş Macunu İcadı: Tarihin Arka Sokaklarından Bir Hikaye

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Merhaba ... İlk Nasıl Bulundu ? kanalıma hoşgeldiniz ..
    Diş macunu nasıl yapılır ? Diş macunu icadı ? Diş macunu önerileri...
    Diş macununun tarihini anlamaya, bugünden başlamamız gerekiyor. Günümüzde diş macunları, bir hayli yumuşak ve geçmişte kullanılanlara göre oldukça değişik bir yapıya sahip. Eskiden diş bakımı “aşındırma” temeli üzerine kuruluydu, uzun bir süre de öyle kaldı. Aşındırma, modern diş macunlarının bileşenlerinden biri olsa da, geçmişe göre daha az hâkim olan bir ögedir.
    Bu bilgiyi paylaştıktan sonra artık geçmişe gidebiliriz. Antik çağlarda dişler için tam olarak, hangi içeriğin kullanıldığını tam olarak bilmiyoruz. Ancak yapılan araştırmalar, antik Mısırlıların milattan önce 5000 ile 3000 yıllarında ağız kremi geliştirdiğini gösteriyor. Bu kremin içinde; öküz toynağı, reçine, yumurta kabuğu parçacıkları, sünger taşı tozu ve su bulunuyordu. İlk gerçek diş macunu önce toz şeklindeydi, fakat zamanla yapısına su eklendi. Tahmin edeceğiniz üzere tadı korkunçtu ama dişlerdeki kötü parçacıkları temizliyordu.
    Tatlandırmak İçin Zencefil, Nane ve Tuz.
    Daha sonra, Roma ve Yunanistan’da, toz karışımına kırılmış kemikler ve istiridye kabukları gibi daha fazla aşındırıcının eklendiğini görüyoruz. Temizleyici etkisi daha fazla, ama tadı? Belki o kadar da kötü değil ama ağız kokusunu alması ve daha iyi bir tat bırakması için, Romalıların tatlandırıcı eklediğini biliyoruz. Tabi tatlandırıcılar da pek tahmin edilecek türden değil; çok az tozlaştırılmış kömür ve ağaç kabukları.
    Hemen hemen aynı dönemde milattan önce 500’lerde Çin ve Hindistan’da da diş temizliği için toz ya da macun kullandığını biliyoruz. Çinliler, tatlandırıcı konusunda Avrupalılardan daha doğru seçimler yaparak zencefil, nane ve tuz kullanmış. Sonra diş macunu uzun yıllar aynı yapıda kalmış. Bugün kullandığımız anlamda diş fırçasının icat edilmesi ile birlikte diş macununun yapısında da bazı değişiklikler olmuş. Ancak her ikisine birden sahip olmak tam anlamıyla bir zenginlik göstergesiymiş. Bu nedenle diş macunları uzun yıllara kamuya mal olamamış. 1800’lü yıllarda gerçekleşen bu değişimle diş bakımı için kullanılan tozların, macunların içine sabun da dâhil edilmiş ve 1850’lerde kavanozlarda “macun” satılmaya başlanmış. Bugün de kullanılan Colgate, 1873 yılında hâlâ aşındırma amaçlı kullanılan bu macunun toplu üretimine başlamış.
    Florürün İcadı ve Plastik Tüpler Devri.
    İlk teneke, kurşun tüplerle bu dönemden kısa bir süre sonra tanışmış tüketici. 1914’te ise en bereketli içerik bulunmuş; florür. İkinci Dünya Savaşı sırasında kurşun, teneke sıkıntısı yaşanıyor. Buna bir de kurşunun diş macununa karıştığı ve olumsuz yönde etkilediği eklenince, kurşun yerine plastik tüpler kullanılmaya başlanıyor.
    Bu dönemde aşındırma önemli ölçüde azaltılıyor. Sodyum sülfat gibi daha sentetik içerikler ve tatlandırıcılar ekleniyor. Ayrıca 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında florür içerikli diş macunları bir standart halini alıyor. 1980’lerden günümüze kadarki süreçte ise her türlü ek malzeme ve özellikle karşılaşıyoruz; jeller, beyazlatıcılar, hassas dişler için özel diş macunları.
    Geçmişten bugüne diş macununa şöyle bir baktığımızda çok şanslı olduğumuzu itiraf etmemiz lazım. Çünkü tüplerde satılan, tadı güzel ve hepsinden de önemlisi içeriğinde florür bulunan macunlar kullanıyoruz günümüzde.
    Florür hakkında yaygın olarak sanılanın aksine, bu madde içme suyu ve direkt vücuda alımında tehlike arz edebilirken diş macunu ile az miktarda tüketimi, bugün için diş çürükleriyle baş edebilmemiz için en etkili yoldur. Özellikle bunun için dikkat edilmesi gereken nokta yutulmamasıdır, 3 yaşından küçük çocuklarda florürsüz diş macunu kullanmak daha güvenlidir. Sonrasında ise diş minesinin güçlenmesi ve tekrar remineralize olması için florür desteği şarttır. Her koşulda florürsüz diş macunu kullanmak istiyorsanız da bunun için diş hekiminize danışarak ayrı bir florür desteği almanız gerekebilir.
    doğal diş macunu, organik diş macunu, en iyi diş macunu, diş macunu önerileri, diş macunu, diş macunu icadı, diş macunu sivilceye iyi gelirmi, diş macunu reklamı, diş macunu ile siyah nokta temizleme, diş macunu ile far temizleme, diş macunu ile burun küçültme, diş macunu maskesi, diş macunu reklamları, diş macunu nasıl yapılır, diş macunu ile tüy dökme, diş macunu deneyi, diş macunu ile saç boyama, diş macunu florür zararları, florürsüz diş macunu, florür, florürün icadı, doğal diş macunu, diş beyazlatma.
    Geçmişten günümüze Kim Ne Zaman Nerede Nasıl icatlarla karşımıza çıkıyor ...
    Bütün ayrıntılarıyla sizlerle ...

КОМЕНТАРІ •