Ερμιόνη Αργολίδας / Ermioni, Argolida Greece

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 лют 2020
  • Η Ερμιόνη είναι μία πανέμορφη κωμόπολη της νοτιοανατολικής ακτής της Αργολίδας με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο νησιώτικο χρώμα της και με πληθυσμό περίπου 2600 κατοίκους.
    Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε ένα πευκόφυτο ακρωτήριο το Μπίστι, στην άκρη της Αργολικής Χερσονήσου. Απέναντί της βρίσκονται τα νησιά Δοκός και Ύδρα. Βασική ασχολία των κατοίκων της είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή εξελίχθηκε σε τουριστικό προορισμό, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να δραστηριοποιούνται έντονα και στον τουριστικό τομέα.
    Η Ερμιόνη ιδρύθηκε από Δρύοπες που εκτοπίστηκαν από την κεντρική Ελλάδα, μετά την κάθοδο των πρώτων ελληνικών φύλων. Εκτός από την Ερμιόνη οι Δρύοπες ίδρυσαν στην νότια Αργολίδα και τις πόλεις Μάσης, Ηιόνες και Ασίνη. Η Ερμιόνη όπως αναφέρει ο Όμηρος στον κατάλογο των Νεών συμμετείχε στην Τρωική εκστρατεία με τον στράτο του Άργους.
    Μετά την κάθοδο των Δωριέων, στην περιοχή της Αργολίδας κυριάρχησαν οι Δωριείς που με κέντρο το Άργος επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρη την Αργολίδα και κατέλαβαν και την πόλη της Ερμιόνης. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας οι Αργείοι κυριάρχησαν στην Ερμιόνη χωρίς πόλεμο. Τότε πολλοί παλιοί κάτοικοι, Δρύοπες κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Αλιείς, που αποτελούσε επίνειο της Ερμιόνης. Τα επόμενα χρόνια η Ερμιόνη βρισκόταν κάτω από την σφαίρα επιρροής του Άργους αλλά διατηρούσε κάποια αυτονομία. Η πόλη έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε στην σημερινή επαρχία Ερμιονίδας. Διέθετε δύο επίνεια, τον Μάσητα και τους Αλιείς.
    Στα μέσα του 7ου αιώνα οι Αργείοι ηττήθηκαν από τους Σπαρτιάτες και η δύναμη του Άργους εξασθένησε. Η Ερμιόνη απαλλάχτηκε από την κυριαρχία του Άργους και έγινε σύμμαχος της Σπάρτης. Την περίοδο αυτή φαίνεται να ιδρύθηκε η Αμφικτυονία της Καλαυρίας, της οποίας
    η Ερμιόνη ήταν μέλος μαζί με άλλες επτά πόλεις. Στους Περσικούς πολέμους συνεισέφερε στον ελληνικό στόλο με τρία πλοία στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και με τριακόσιους οπλίτες στην μάχη των Πλαταιών. Η Ερμιόνη δέχτηκε μεγάλες καταστροφές κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο από τους αντιπάλους της Σπάρτης Αθηναίους και Αργείους, καθώς παρέμενε σύμμαχος της Σπάρτης. Τα επόμενα χρόνια έγινε μέρος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, μέχρι την Ρωμαϊκή κατάκτηση το 146 π.Χ.

КОМЕНТАРІ •