Tosi hyvä video! Mielestäni Suomen kieli tulisi säilyttää ja lopettaa tarpeeton englannin kielen käyttäminen. Toivon, että suomen kielestä pidetään kiinni tieteen ja koulutuksen kielenä.(ja kaikkialla muuallakin) Suomen kieli on rikas kieli täynnänsä mitä omaperäisempiä sanoja ja sanontoja. Mielestäni suomen kieli on kaunis!
Kiitoksia. Aina välillä tekee mieli tutkia näitä hieman tieteellisempiä asioita. Välillä taas vaikka kotimaisia kansanuskomuksia. Näitä on kyllä mukavaa tehdä.
@@TheyTalkSuomi Patsiihen sana on omituinen.Äiti käytti sitä hillitessään lehmän jalan liikettä lypsäessään lehmää käsin.Liene sanonta Venäjältä.Ei se varsinainen Savolainen sana taida olla.
Kiitos kaunis videosta. Suomi ja sen sukulaiset ovat erikoisia ja kauniita kieliä. Olisi hienoa, jos myös murteet säilyisivät, mutta esim. kunnon savoa ei puhu enää kuin kourallinen vanhuksia...
Olen itse syntynut Eestissä ja oppinut myös suomen kieltä 3-4 vuotiana TV kautta...kun ei meillä muuta näkynyt eikä kuulunut. Kekkonen oli minun presidentti ja ihan kaikki mitä Suomessa oli...see oli itsestään selvä, vaikka oikea elämä sen ajan Eestissä oli aivan toinen. Mitä nytt kieliin tule, niin eesti kuulosta jotenkin mukavamalta ja siinä on vähemän " kirventyötä" näkyvissä...koska see voi olla vanhempi kun nykyinen suomenkieli. Uskon, että ruotsalaiset yritti tuhota alkuperäistä suomenkieltä ja alunperin puhutiin Ruotsissakin samanlasta kieltä kun Suomessa.
vähän ehkä ohi aiheen, mutta itellä on semmonen 1890- luvun semmonen lehtiö tai mikä se se onkaan, semmonen taskuun sopiva suomen ja ruotsinkielinen juna- ja höyrylaiva aikataulu vihkonen, tosin siinä on varmaan 40 sivua tai enemmän, siinä on ihan hitosti semmosia paikkoja jotka on eri nimellä kun nykyään ja myös juna-asemia satoja enemmän kun nykyään :D myös jotkut paikkojen nimet on venäläisten nimeämiä outoja nimiä
Erittäin hyvä tietopläjäys asiasta kiinnostuneille. Itselleni tässä ei paljoa uutta asiaa ollut, koska olen lueskellut paljon näistä jutuista, mutta todella hienoa, että teette tätä sisältöä. Isäni isän äidinkieli oli karjala, mutta isäni äidinkieli oli suomi, vaikka hän osasi puhua myös karjalaa. Minä olen aivan umpisuomenkielinen, ja hieman harmittaa, ettei isä opettanut minulle karjalaa. Olen siis valitettavan hyvä esimerkki siitä miten pienet kielet kuolevat.
Oon lukenut kesällä 2020 Suomen kielen vuosituhannet - nimisen kirjan yhtä yliopiston kurssia varten ja on hyvin mielenkiintoinen kirja mun mielestä. T: yks viron kielen sivuaineopiskelija Helsingin yliopistosta jonka äidinkieli on suomi
Kielenkehitystä on kun esimerkiksi sanasta:Telefooni tuli sana puhelin tai kun sanasta: Reklaami tuli sana mainos. Nykyään kun puhutaan kielenkehityksestä, se merkitsee lähes poikeuksetta kielenköyhdytystä. Suomen kieli on omantakeinen ja rikas, harmi vaan, että suomalaiset itse ei sitä tunnu arvostavan vähänkään. Miten saisi suomalaiset ymmärtämään oman kielensä rikkauden ja kunnioittamaan omaa kieltään? Nykyisellä kielensaastutuksella on niin kova vauhti, että kieli muuttuu täydellisesti täydeksi vieraaksi mongerrukseksi seuraavan 50 vuoden sisällä ja on sitä jo nyt hälyttävän paljon. Kielen saastuttaminen tehdään tietoisesti ihmisten tiedostomattomalle tasolle ja ei ole mikään salaliittoteoria, että tämä tehdään tietoisesti ja suunnitellusti. Syytä olisi HERÄTÄ JA NOPEASTI!!!
Kun vielä alkoin opiskella Suomea, heti huomasin, että se on todella kaunis kieli. Paljon vokaalia tekevät kieltä oikein musiikillisinä. Teillä on niin ihmeelliset biiseja. Kielitte antaa tämmöisen tilaisuuksen. Mutta sillä aikaa niin on hyvin suurullista kuunnella, miten se muuntuu, kun ryhdytte puhekieleseen. :( Mä, sä, oot ja sen semmonen. Kauan halusin kysyä: "Mihin kiiruhdatte? Oletteko myöhässä?" Olen asunut Suomessa vähän enimmän, kuin 2 vuotta, ja eddellen en pystynyt ymmärtää, mistä tuli puhekieli...
Mielenkiintoinen video. Luulin yhteen aikaan, ettö tarina Volgan mutkasta on hylätty. Ilmeisesti kieli on tullut Volgalta Baltian kautta, mutta sen puhujien Dna on pääosin läntisempää ruotsalaista ja saksalaista perua.
Thank you for this video. I am going to transcribe it and use it for my language tool. And believe me when I say my Finnish can use some improvement! Thanks for the video!!
Perussuomi on helppoa sanovat aasiasta tulleet. Suomen kielestä puuttuu paljon joutavaa, kuten sanojen suvut. Mutta suomen kielen hallitseminen on hyvin hyvin vaikeaa. Ei tarvitse.
Suosittelen katsomaan Janne Saarikiven you tube... Venäläiset, Ukrainalaiset ja Suomalais-ugrilaiset... Siinä hän selvitää kielien kulkeutumisen aikojen ajoista, nyky tietämyksen mukaan. Todella mielenkiintoinen... Tutkijan näkemys..
2:05 Kerroit seuraavaa: "Uralilaista kantakieltä on puhuttu noin 6000-4000 vuotta sitten. Monet kielentutkijat uskovat totuuden olevan lähempänä 2000 eaa." Suosittelen käyttämään vain yhtä määritystä aikakäsitteissä. Niin kaikilla kuuljoilla on tasapuolisesti helpompi ymmärtää niitä. Eikä osa kuuntelijoista, saa helposti väärinkäsitystä. Tarkoitan tässä 4000 vuotta sitten on sama kuin 2000 eaa.
Kanava tilattu. Syynä mielenkiintoiset aiheet ja selkeä suomen kieli. 900-luvulla Suomessa puhuttiin myös muinaisnorjaa noin nykyisen Uudestakaupungin ja Turun välisellä alueella ja myös vähäisemmin kaikilla muillakin Suomen rannikkoalueilla. fi.m.wikipedia.org/wiki/Muinaisnorja
Uudenmaan läänin sijainti on sinänsä mielenkiintoinen, että se on "Uusi maa" pikemminkin Virosta katsottuna. Voisiko olla, että sitä on kutsuttu sitä jo sillä nimellä siitä saakka kun Virosta muutettiin tänne? Ruotsalaiset sitten vaan apinoivat sen Nylandiksi ja asettivat sinne ruotsalaisia paljon myöhemmin tilalle.
Suomalaiset käyttivät ruotsalaisita nimeä HURRI satoja vuosia ennen kuin edes sanaa ruotsalainen oli olemassa, joten sana HURRI ei ole haukkuma, vaan se alkuperäinen ilmaisu ruotsalaisista. Suomen kieli ei ole kehittynyt vuosikymmeniin juuri yhtään, kaikenmaailman roskasanastoa on kyllä tullut käyttöön englannista, mutta se on vain köyhdytystä, ei kehitystä. Suurin osa suomalaisita ei edes tiedä, mitä kielenkehitys oikeasti tarkoittaa, vaan pitää köyhdytystä kehityksenä, surullista ja huolestuttavaa.
Olisi mukava kuulla enemmän tarinaa Mikael Agricolasta, mikä oli miehiään, mistä tuli, vaikutus suomenkieleen (vai toimiko pelkkänä kirjurina??) etc. Törmäsin nimeen Agricola tällä vuosituhannella Italian reissulla (pienen liikkeen mainoskyltti). En muista että hänen taustastaan olisi juuri mitään kerrottu. Kuitenkin merkittävä henkilö.
Kyllä suomalaisuus on puhtaimmillaan mielestäni ylpeyttä kotimaasta ja siitä, että ollaan pohjoismaalaisia, ja ollaan ylpeitä elämäntavastamme ja tavoistamme, jotka poikkeavat selvästi muusta maailmasta. Muu Eurooppa ja muu maailma tuntuu kaukaiselta ja etäiseltä, vaikka puolessa Euroopan maista olenkin käynyt.
Historia on aina mielenkiintoista,, mutta kun mainitaan vuosilukuja tuhansien vuosien päästä, niin se ei ole aina tieteellistä. Pyritään siis saamaan tulosta mikä näyttäisi toimenantajan kannalta hyvältä. Jos pelkästään sanojen sukulaisuus voisi paljastaa koko historian, niin olemme helposti eksyksissä. Silloinhan maailmahistorian ensimmäinen kaupunkikulttuuri Somer olisi suomalaista alkuperää ja kiilakirjoitus olikin sen ajan puhdasta suomen kieltä? No, se oli vitsi mutta jos villi tieteily kiinnostaa, niin siitä vaan. Vieläkään ei yks selitteisesti osata kertoa, miten pyramiidit rakennettiin ja kuinka vanhoja ne oikeastaan ovat. Kysymyksiä tulee jatkuvasti ja niistä tulee myös poliittisesti tärkeitä. Egyptin viranomaiset eivät mielellään salli tutkimuksia, koska mystiikka on myös turismille hyvin tärkeää. Itte olen alunperin Laurilasta Kemijokisuulta ja isovahemmat puhuivat sitä oikein vanhaa meänkieltä, mikä ihan nykyaikana poliittisista syistä on tullut ruotsalaiseksi omaksi vähemmiistökieleksi. Rajaksi on piirretty Tornion joki. Niin siinä käy kun poliitikot saa värkätä. Samasta pohjois suomen murteesta siinä on kysymys ja sitä on Kiirunaan asti. Jotenkin vain asiat piti sotkea ja kuka hyötyi mistäkin ei kukaan osaa kertoa. Lainasanat ei itsessään voi luoda mitään uutta kieltä? Jos lainasanoja on enemmän kuin mitä pääkielessä käytetään on kysymys silloin lainatusta kielestä ja pääkieli on vain lainasanoja? Esimerkiksi jos kieli koostuu yhtä suurelta osaltaan ruotsin, englannin ja suomen kielestä, niin mikä kieli se silloin olisi? Jos vielä lisää ne slangiutuneet lainasanat niin jotain pitäisi keksiä? Itte esittäisin että yliopisto hesa olisi oma kieli, tai vaikka Heikela-Koskela sopisi ehkä myös?
Hei, fennougristiikan ylioppilaan (vuodesta 2006) suosittelisin, että tarkistaisit käsikirjoituksen tällaisista aiheista jollei nyt suorastaan asiantuntijalla (heillä ei välttämättä ole aikaa) niin kuitenkin asiaan enemmän kuin vain googlaillen perehtyneen ihmisen kanssa. Kirjoitan kommenttia katsottuani videotasi kolme minuuttia, ja jo tässä ajassa käsikirjoituksessa on muutamia selviä asiavirheitä ja ennen kaikkea varsin paljon sinne päin -tyylistä käsitystä asioista. Kohteliain terveisin Iivari Koutonen
Keskiosa videosta olikin parempi kuin alkuosa; siinä selvästi näkyi se, että olit pysytellyt käsikirjoituksen laatimisessa lähemmin hyvissä lähteissä! Aivan virheettömästi et pärjännyt tässäkään, mutta keskiosaa en häpeäisi näyttää ihmisille. Loppuosiosta olen hivenen erimielinen tulkinnoista, mutta siinä taas oma osaamiseni loppuu kesken; en ole historiaa opiskellut enkä siten aatehistoriassa hyvin perehtynyt, joten vaikka minusta veditkin mutkia liikaa suoriksi, en näe että mielipiteelläni olisi suoraan arvoa tässä. Mutta ehdottaisin, että tässäkin joku tyyliin graduvaiheen opiskelija olisi aivan hyvä käsikirjoituksen tarkastaja.
Kiitos oli erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa. Näin sukua tutkivana kaikki haistoriallinen kiinnostaa. Pieni pyyntö olisi: ota pois toi ukraina lappu tuolta taustalta, olis kiva jos pysyisit neutraalina. Tuo saattaa karsia kuuntelijoita kanavaltasi.
Melkein oikein: vain väite siitä, että kielestä tiedettäisiin edes se, että se olisi indoeurooppalainen, on väärin; tai pikemminkin että ainoa kieli olisi ollut. On voinut olla myös ieur. kieli, mutta ainakin on ollut kieli, joka ei ole niin ieur. kuin uralilaista alkuperää.
Että ruotsinkieli on keksinyt iham itse sanat, jotka suomi on lainamnut? Höpöä. Vaan suomeen esim. tekniikan sanasto on tullit saamasta lähteestä kuin ruotsiin, saksasta
@@iivarikoutonen9027Hän kertoi, että indoeurooppalaista kieltä puhuttiin Suomessa ENNEN Suomen kieltä. Ehkä nämä erilaiset tutkimukset ja mielipiteet osoittavat sen, että Suomen kieli ja suomalaiset ovat edelleen mysteeri.
En tiedä miten ihmisten nimet ovat voineet vaikuttaa kielen kehitykseen? Tuli vaan mieleen kun eräs vanha mies sanoi minulle että ala tekemään sukututkimusta kun hän oli saaressa syntynyt ja tiesi isoisäni äidin puolen sukunimen jonka hän sanoi minulle tulleen Saksasta jossa se tarkoittaa poikaa. Sukunimi on Suursoho ja tuo soho olisi tullut Saksan kielestä mutta en ole löytänyt vastausta tälle hänen väitteelleen... Tiedän kyllä että saaret jotka piti jättää Venäjälle asuttivat niin Suursoho kuin Piensoho nimisiä perheitä. Voisikohan olla että soho on ollut joku liite kuten jos sanotaan omaa sukua Mäkitalon Pekan poika Jaakko Mäkitalo tai jotain vastaavaa??? En osaa Saksaa yhtään niin tämä on jäänyt täysin omituiseksi asiaksi ja olisi ollut kiva kuulla lisää siltä mieheltä mutta häntä ei ole enää seurassamme. Joten jos joku tietää enemmän kuin minä niin olisi kiva saada tietää lisää. Uskon kyllä että Saksasta kävi kauppiaita Viron kautta näihin saariin ja voisi hyvin olla mahdollista että joku kauppias olisi päässyt saaressa jonkun naisen sänkyyn ja olisi syntynyt lapsi, mutta miten se soho oikein on tullut saariin niin monen perheen nimeksi? Vai onko se ollut oho tai sohaista vai sori josta sitten sukunimet ovat tulleet? Ei ole varmaan koko sukunimeä ollut käytössä 1500-2000 vuotta sitten ollenkaan kun puhuttiin vain Eerikin poika tai Vilhelm toinen yms. Sukunimi on varmaan aika uusi ilmaisu perheestä joka voisi olla yksi tämän kanavan aiheena missä päin on esiintynyt mitäkin nimiä Suomessa...? Varmaan kalliot ja vedet ovat antaneet ekat sukunimet missäpäin Suomea on asunut. Lalli Rotko vai Lalli Järvellä...? Mielenkiintoinen juttu koko tämä video ja muutkin aiheet.🇫🇮👍🏻
Mikkikola tuhosi Suomen vanhan kirjoituskielen. Suomalaiset käytti samoja symbooleita kuin esihistorialliset kiinalaiset. Kirjoitusta käytettiin markkinoinnissa. Pohjoiset taikarummut ja shamanismi kantoi kirjoituksen tähän päivään. Kirkko kuitenkin ei hyväksynyt totuutta vaan tyrmää suoraan Suomen kanjikirjoituksen. Todellisuus näkyy kuitenkin symbooleissa joita yhä näkyy Lapissa. Myös vanhat sanat tukevat tätä yhtälöä.
Itselläni ruotsinkielen murteita eikä ruotsia suomen torniojokilaakson suomenpuolelta. Äitini kieli kirjaopillinen pohjanmaalta. Kaunista suomea: laidunmaat, vainionpää, haanpää. Mikael Agrikola tarkoitti älyllisesti eikä ilmasta tempaistua👁
Pari kysymystä murteiden synnystä. Mikä on karjalan murteen ja kielen suhde ja mistä syntyi savon murre? Toinen juttu. Vaikka suomen kielen kirjoitus saattoi olla 1700-luvun Turussa kateissa, niin Pohjan perisdä sitä kirjoitettiin. Kaksi laajempaa esimerkkiä Kalajokusen papin kirjoituksista: Suru-Runot Suomalaiset, Waiwoista walittawaiset Poloisella Pohjan maalla / Ruotzin rannoilla / rajoilla / Wallan alla Wenäläisen Witzan Herran hurscaimman/ Kiiruhulda kirjoitetut Muille muistoxi jätetyt / Nämät waiwat nähneheldä Pohjan maalla poicaiselda. Wuonna 1720. [s. 3]Terwe Läpitze lukia Hywänsuopa Suomalainē[n] JOsca Sydämmen sylisä Hywä tahto hyppisisä! Panisin mä Paperihin Längihini lewittäisin / Tegot tuimat tutut kyllä Poloisella Pohjan maalla: Julkisesti juonet julman Wihollisen Wenäläisen / Meidän waiwat waikeimmat Surupäiwät surkeimmat; Mutt' en muista muutamia Polopoica puoliana: Tawan wuori ioki tahdon/ Enimbitä edestuoda. Alä sijs pane pahaxi Hywä läpitze lukia / Että rohkenen ruweta Tähän työhön taitamatoin/ Jold' ei caicki caunihisti Myöden mieliä menest[y]. Lisää tätä 400-vuotta vanhaa runoutta linkistä "fi.m.wikisource.org/wiki/Suru-Runot_Suomalaiset..."
Pronssikausi loppui Suomessa n. 500 eaa, eli n. 1000 v. aikaisemmin, mitä kerroit videolla. Siis varmaan suomikin tuli Suomeen 1000 v. aikaisemmin, mitä kerroit.
Viittasitko 11:43 kohtaan jossa totean: "Nature Communications -lehden tammikuun 2018 julkaisussa esiteltiin uusia tuloksia Baltian muinais-dna:st joka perustui 38 vainajan koko perimä tutkimuksiin. Meidän, suomalaisten kannalta, ehkä kiinnostavin tulos oli se, että Latvian ja Liettuan pronssikauden haudoista ei löytynyt N-miehiä eikä merkkejä siperialaisesta ja itäaasialaisesta perimästä. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että itäinen tekijä on saapunut alueellemme vasta luultua myöhemmin. Ehkä 2000 vuotta sitten mikä tekisi siitä varsin tuoreen."
Ylel on tommonen "Suomen asuttaminen" vuodelt 2013 ja siel sanotaan "Kielitutkimuksen vaikeus on se, että se ei pääse ajassa kovin kauas. Vanhinta kieltä eli uraalilaista kantakieltä on puhuttu 6000 eKr. Sanat ovat lähes yhtä pitkiä kuin muinoin, toisin kuin viron kielen lyhyemmät sanat. Suomen kieli on edelleen vanhoillista." Elikkä onko nyt teoriat taas muutettu ku sanoit 2000 eKr?
Kaula tulee sanskritin chakrasta, eli pyörä. Kuten myös "kekri", keskikesän juhla, ja "sykli", kreikan "kyklos" ja latinan kautta. Sanskritin "aryan", eli "me" erotuksena noista muista, oli indo-ugrilaisesessa kielessä "palvelija" ja myöhemmin suomen kielen "orja". "Pasata" on sanskritin "phaasaa", mikä tarkoitta kieltä. Näin muistaakseni Olavi Seppäsen "Maailman kielet" sanskritia käsittelevässä jaksossa.
Suomalaisilla on heikko kielellinen itsetunto, tästä syystä suomen kieli ei kehity vaan köyhtyy. Hyvänä esimerkkinä tämän ojelman nimi TheyTalk.(ei kuulosta hyvältä, vaan junttimaiselta) Ei tahdo enään ravintoloista löytää ruokalistaa, vaan pelkästään Menu jne.. käyntikorteissa lukee. Personal Trainer, computer Service jne.. junttimaisuutta... Yksi avaava esimerkki sanojen positiivinen ja negatiivinen kielteisestä vaikutuksesta kielen johdonmukaisuuteen.( Suomi on rikas johdonmukainen kieli.)(Tunneilmaisuissa käytetään vain sanoja Myönteinen/Kielteinen) Pikku-kalle juokseen innoissaan päiväkodin pihalla ja huutaa kovaan ääneen: Liisan äiti on HIV-POSITIIVINEN, eiks oo kivaa... Suomalaiset hyväksyvät täysin ilman mitään ennakkoasennetta tai tutkimatta uusia kieleen kuulumattomia täysin turhia uusia sanoja, joita ei tarvita yhtikäs mihinkään, esimerkiksi Blogi, Podcast jne... Joskus käy mielestä oliko Axel Olof Freudenhal sittenkin oikeassa teeseissään suomalaisista?
@@FINMrCurly Hyviä pointteja=Hyviä huomioita! Podcast sanaa ei tarvita lainkaan, niin sitä ei tarvitse myöskään kääntää tai sen tilalle mitään. Lähetys, ohjelma, keskustelu jne.. omasta takaa löytyy varmasti useita tilanteeseen sopivia ilmaisuja. Samoin kuin sana blogia ei ole syytä käyttää tai erikseen yrittää kääntää. Ongelman ydin on siinä kun tulee turha sana, niin luullaan oikeesti, että siihen tarvitaan, joku käännös, ei tarvita, eikä edes käännöstä, vaan sana pitää työntää turhana suoraan hanuriin ja elää niin kuin sanaa ei olisi koskaa edes ollut olemassakaan!!
Saanen tässä vaiheessa sanoa että minun äidinkieli ei ole Suomi. Mutta osasin jo lapsena kumminkin kotimaiset kielet. Asuin lapsuuteni Vaasassa. Mutta Nyt 2021 muutin. Poriin rakkauden vuoksi.
Virumaalta Virosta, sitä aiemmin Väinäjoelta, sitä aiemmin pohjoiselta Väinöjoelta, sitä aiemmin Volgalta, sitä aiemmin Uraleilta, sitä aiemmin Altailta, ihan alunperin Manchuriasta.
Suomen kieltä ei ole ketkään muut arvostaneet muuta suomalaiset itse ja hyvä niin 🤔 miksi ihmeessä täälä pitää viljellä ruotsin kieltä jollei suomalaisuus kelpaa niin muuttakoot ruotsiin 😠
Suomen kieletä tulee vaalia ja siitä pitää pitää huolta jotta se säilyy tulevaisuudessakin. Ruotsin kieli tosin ei sitä uhkaa. Se on lisäksi toinen kansalliskielemme sillä se oli aikoinaan virallinen kielemme. Niinä noin 700 vuotena jolloin kuuluimme Ruotsiin. Tietysti sinä aikana se vaakiintui maahamme pysyvästi. On myös hyvää ulkopolitiikkaa pitää siitä huolta sillä läntinen veljemme on maantieteellisesti ja geopoliittisestikin tärkeä ystävä.
Ikävä on Suomen kieli on sekoittunut englannin kanssa. Joka kuulostaa samalta kuin Afrikan englannin kieli. Kirjoitus tyyli on lähellä suomenkielen kirjoitusta. Olen kiinnostunut kolan niemimaan alueella asuneesta Biermin kansasta. Jota viikingit välttivät ja ehkä kävivät vaihtokauppaa. Jotkut historian tutkijat epäilevät Suomalaiset olevan jälkeläisiä. Biermiläiset hukkuivat kansojen sekaan. Kreikkalaiset kirjoittavat mystisestä outokielisestä, pitkistä valko ihoisesta kansasta joka asui kaukana pohjoisessa.
Tosi hyvä video! Mielestäni Suomen kieli tulisi säilyttää ja lopettaa tarpeeton englannin kielen käyttäminen. Toivon, että suomen kielestä pidetään kiinni tieteen ja koulutuksen kielenä.(ja kaikkialla muuallakin) Suomen kieli on rikas kieli täynnänsä mitä omaperäisempiä sanoja ja sanontoja. Mielestäni suomen kieli on kaunis!
Suomen kielen säilyminen ja kehittyminen on meistä suomalaisista kiinni. Kiitoksia, että katsoit ja kommentoit. Mukavaa, että pidit.
Hyvä sarja!!! Puhutte selvää suomea.
Kiitos paljon. Mukavaa, että pidät.
Nämä on hienoja tietopläjäyksiä, ilo kuunnella ja katsella. Kiitos, että olet nähnyt vaivaa päivittää tieteelliseltä kannalta, taas.
Kiitoksia. Aina välillä tekee mieli tutkia näitä hieman tieteellisempiä asioita. Välillä taas vaikka kotimaisia kansanuskomuksia. Näitä on kyllä mukavaa tehdä.
@@TheyTalkSuomi Patsiihen sana on omituinen.Äiti käytti sitä hillitessään lehmän jalan liikettä lypsäessään lehmää käsin.Liene sanonta Venäjältä.Ei se varsinainen Savolainen sana taida olla.
Kiitos kaunis videosta. Suomi ja sen sukulaiset ovat erikoisia ja kauniita kieliä. Olisi hienoa, jos myös murteet säilyisivät, mutta esim. kunnon savoa ei puhu enää kuin kourallinen vanhuksia...
Olen itse syntynut Eestissä ja oppinut myös suomen kieltä 3-4 vuotiana TV kautta...kun ei meillä muuta näkynyt eikä kuulunut. Kekkonen oli minun presidentti ja ihan kaikki mitä Suomessa oli...see oli itsestään selvä, vaikka oikea elämä sen ajan Eestissä oli aivan toinen. Mitä nytt kieliin tule, niin eesti kuulosta jotenkin mukavamalta ja siinä on vähemän " kirventyötä" näkyvissä...koska see voi olla vanhempi kun nykyinen suomenkieli. Uskon, että ruotsalaiset yritti tuhota alkuperäistä suomenkieltä ja alunperin puhutiin Ruotsissakin samanlasta kieltä kun Suomessa.
Pohjois ruotsi oli suomenkielistä väestöä täynnä. Siellä on meän kieli.
Kyllä suomalaisia on yritetty ruotsalaistaa ja venäläistää. Nykyään suomalaisia yritetään englannistaa, kun ei arvosteta Suomea ja suomen kieltä.
Viron kielessä on "pehmeiden" vokaalien käyttö yleisempää kuin suomessa, eli b, d ja g esimerkiksi
@@tiistai9696 konsanattien* ;)
vähän ehkä ohi aiheen, mutta itellä on semmonen 1890- luvun semmonen lehtiö tai mikä se se onkaan, semmonen taskuun sopiva suomen ja ruotsinkielinen juna- ja höyrylaiva aikataulu vihkonen, tosin siinä on varmaan 40 sivua tai enemmän, siinä on ihan hitosti semmosia paikkoja jotka on eri nimellä kun nykyään ja myös juna-asemia satoja enemmän kun nykyään :D myös jotkut paikkojen nimet on venäläisten nimeämiä outoja nimiä
Erittäin hyvä tietopläjäys asiasta kiinnostuneille. Itselleni tässä ei paljoa uutta asiaa ollut, koska olen lueskellut paljon näistä jutuista, mutta todella hienoa, että teette tätä sisältöä. Isäni isän äidinkieli oli karjala, mutta isäni äidinkieli oli suomi, vaikka hän osasi puhua myös karjalaa. Minä olen aivan umpisuomenkielinen, ja hieman harmittaa, ettei isä opettanut minulle karjalaa. Olen siis valitettavan hyvä esimerkki siitä miten pienet kielet kuolevat.
Kiitoksia. Aihe tosiaan kiinnosti meidän päässä sen verran, että tuli tutkittua ja olihan se tieto hyödynnettävä jakson muodossa.
Liikaa englatia sekoittumassa suomen kieleen
Hyvää tietoa tämä. Aihe on todella mielenkiintoinen.
Kiitoksia ja samaa mieltä. Aihe on todella mielenkiintoinen. Kieli on jatkuvassa muutoksessa ja näyttää siltä, että näin on aina ollut.
Kyllä, me unkarilaiset ja suomalaiset ollaan sukua kielten suhteen. :) Opitaan Unkarissakin.
kiitos hyvästä videosta
Kiitos, tämä on hyvä tutkimus, en ennen ollut hajullakaan suomen kielen historiasta, ❤😮
Oon lukenut kesällä 2020 Suomen kielen vuosituhannet - nimisen kirjan yhtä yliopiston kurssia varten ja on hyvin mielenkiintoinen kirja mun mielestä.
T: yks viron kielen sivuaineopiskelija Helsingin yliopistosta jonka äidinkieli on suomi
Se on ihan jees, mutta jonkin verran jo vanhentunut sekin. Mutta parempaakaan yhteenvetoa ei suomeksi ole saatavilla yhtenä kirjana.
Erinomainen tieto, kiitos!
Mukavaa, että kiinnosti. Kiitoksia.
Kielenkehitystä on kun esimerkiksi sanasta:Telefooni tuli sana puhelin
tai kun sanasta: Reklaami tuli sana mainos.
Nykyään kun puhutaan kielenkehityksestä, se merkitsee lähes poikeuksetta kielenköyhdytystä.
Suomen kieli on omantakeinen ja rikas, harmi vaan, että suomalaiset itse ei sitä tunnu arvostavan vähänkään.
Miten saisi suomalaiset ymmärtämään oman kielensä rikkauden ja kunnioittamaan omaa kieltään?
Nykyisellä kielensaastutuksella on niin kova vauhti, että kieli muuttuu täydellisesti täydeksi vieraaksi mongerrukseksi seuraavan 50 vuoden sisällä ja on sitä jo nyt hälyttävän paljon.
Kielen saastuttaminen tehdään tietoisesti ihmisten tiedostomattomalle tasolle ja ei ole mikään salaliittoteoria, että tämä tehdään tietoisesti ja suunnitellusti. Syytä olisi HERÄTÄ JA NOPEASTI!!!
👏👍🎯
Saastutan kieltä tahallisesti, mun fault. Sorry!
Jåå, Ruotsissa tilanne on vielä huonompi kuin Suomessa. Lainasanoja englannista on enemmän kuin luteita sängyssä. Mikä neuvoksi?
Stadin slangi ei ole mikään murre, hyvät hesalaiset. Joka paikkakunnalla on oma kielensä.
Kun vielä alkoin opiskella Suomea, heti huomasin, että se on todella kaunis kieli. Paljon vokaalia tekevät kieltä oikein musiikillisinä. Teillä on niin ihmeelliset biiseja. Kielitte antaa tämmöisen tilaisuuksen. Mutta sillä aikaa niin on hyvin suurullista kuunnella, miten se muuntuu, kun ryhdytte puhekieleseen. :( Mä, sä, oot ja sen semmonen. Kauan halusin kysyä: "Mihin kiiruhdatte? Oletteko myöhässä?"
Olen asunut Suomessa vähän enimmän, kuin 2 vuotta, ja eddellen en pystynyt ymmärtää, mistä tuli puhekieli...
Todella hyvä video! 🤩
Kiitoksia ! Mukava kuulla, että toimii!
Suomen ja Turkin kielilla on sama typpinen kielioppi 🇹🇷🇫🇮
Kiitos! Hyvä video 👍
Kiitos paljon. Mukavaa kun pidit.
Mielenkiintoinen video. Luulin yhteen aikaan, ettö tarina Volgan mutkasta on hylätty. Ilmeisesti kieli on tullut Volgalta Baltian kautta, mutta sen puhujien Dna on pääosin läntisempää ruotsalaista ja saksalaista perua.
Suomalaisten isälinja (haploryhmä) on Tullut Kaakkois-Aasiasta Siperian kautta.
Suomalaiset on suurimmaksi osaksi balttialaisia ja osittain siperialaisia. Kannatetuin teoria on että tultiin uralien idästä
Kiitos taas hyvästä videosta. Saanko näyttää tämän yksityisen kouluni oppilaille?
Kiitos itsellesi. Näytä ihmeessä jos vaan on tietosisällön kannalta tarpeeksi tarkkaa asiaa.
Jos koulusi on alaikäisille, en suosittelisi.
Thank you for this video. I am going to transcribe it and use it for my language tool. And believe me when I say my Finnish can use some improvement! Thanks for the video!!
Thank you. I hope it helps :)
Perussuomi on helppoa sanovat aasiasta tulleet. Suomen kielestä puuttuu paljon joutavaa, kuten sanojen suvut. Mutta suomen kielen hallitseminen on hyvin hyvin vaikeaa. Ei tarvitse.
Suosittelen katsomaan Janne Saarikiven you tube... Venäläiset, Ukrainalaiset ja Suomalais-ugrilaiset... Siinä hän selvitää kielien kulkeutumisen aikojen ajoista, nyky tietämyksen mukaan. Todella mielenkiintoinen... Tutkijan näkemys..
Tsekataan!
2:05 Kerroit seuraavaa: "Uralilaista kantakieltä on puhuttu noin 6000-4000 vuotta sitten.
Monet kielentutkijat uskovat totuuden olevan lähempänä 2000 eaa."
Suosittelen käyttämään vain yhtä määritystä aikakäsitteissä. Niin kaikilla kuuljoilla on tasapuolisesti helpompi ymmärtää niitä. Eikä osa kuuntelijoista, saa helposti väärinkäsitystä.
Tarkoitan tässä 4000 vuotta sitten on sama kuin 2000 eaa.
Mielenkiintoinen aihe kuin myös Suomalaisten alkuperän tutkiminen.
Kanava tilattu. Syynä mielenkiintoiset aiheet ja selkeä suomen kieli.
900-luvulla Suomessa puhuttiin myös muinaisnorjaa noin nykyisen Uudestakaupungin ja Turun välisellä alueella ja myös vähäisemmin kaikilla muillakin Suomen rannikkoalueilla.
fi.m.wikipedia.org/wiki/Muinaisnorja
Kiitos tilauksesta ja informatiivisesta kommentista. Pitääkin perehtyä aiheeseen tarkemmin.
Vastaus kysymykseesi on moniselitteitenen. Oikeaa vastausta emme tule koskaan saamaan. Kukaan ei tiedä kaikkea vaikka niin kuvitteleekin
Uudenmaan läänin sijainti on sinänsä mielenkiintoinen, että se on "Uusi maa" pikemminkin Virosta katsottuna. Voisiko olla, että sitä on kutsuttu sitä jo sillä nimellä siitä saakka kun Virosta muutettiin tänne? Ruotsalaiset sitten vaan apinoivat sen Nylandiksi ja asettivat sinne ruotsalaisia paljon myöhemmin tilalle.
Mielenkiintoinen teoria kyllä.
hyvä kooste, lainasanoja olisi toki voinut olla enemmänkin läpikäytynä.
Hyvää settiä. Kun omaa kieltä vaalitaan, niin on tosin hieman ironista että täysin suomenkielistä sisältöä tekevän kanavasi nimi on englanniksi :)
Tunnistan ironian :) Tämä syntyi sisarpodina meidän neljän kauden englanninkieliselle They Talkille joten pidettiin "perheen" nimi samana.
Suomalaiset käyttivät ruotsalaisita nimeä HURRI satoja vuosia ennen kuin edes sanaa ruotsalainen oli olemassa, joten sana HURRI ei ole haukkuma, vaan se alkuperäinen ilmaisu ruotsalaisista.
Suomen kieli ei ole kehittynyt vuosikymmeniin juuri yhtään, kaikenmaailman roskasanastoa on kyllä tullut käyttöön englannista, mutta se on vain köyhdytystä, ei kehitystä. Suurin osa suomalaisita ei edes tiedä, mitä kielenkehitys oikeasti tarkoittaa, vaan pitää köyhdytystä kehityksenä, surullista ja huolestuttavaa.
4:16 Miksi Antrean alueella vaikuttaneen Etelä-Karjalan kielen alue on unohtunut pois kartalta?
Hyvä selvitys. Missä ihka alku syntyperä?
Olisi mukava kuulla enemmän tarinaa Mikael Agricolasta, mikä oli miehiään, mistä tuli, vaikutus suomenkieleen (vai toimiko pelkkänä kirjurina??) etc. Törmäsin nimeen Agricola tällä vuosituhannella Italian reissulla (pienen liikkeen mainoskyltti). En muista että hänen taustastaan olisi juuri mitään kerrottu. Kuitenkin merkittävä henkilö.
Herra voisi sopia tulevaisuudessa vaikkapa jakson aiheeksi.
tärkein asia aina tämän kaltaisissa videoissa on selostus. Sinä kyllä vedät sen aikalailla nappiin, siksi näitä on ilo katsella.
Kiitos todella paljon. Mukavaa, että maistuu.
Kyllä suomalaisuus on puhtaimmillaan mielestäni ylpeyttä kotimaasta ja siitä, että ollaan pohjoismaalaisia, ja ollaan ylpeitä elämäntavastamme ja tavoistamme, jotka poikkeavat selvästi muusta maailmasta. Muu Eurooppa ja muu maailma tuntuu kaukaiselta ja etäiseltä, vaikka puolessa Euroopan maista olenkin käynyt.
Historia on aina mielenkiintoista,, mutta kun mainitaan vuosilukuja tuhansien vuosien päästä, niin se ei ole aina tieteellistä. Pyritään siis saamaan tulosta mikä näyttäisi toimenantajan kannalta hyvältä. Jos pelkästään sanojen sukulaisuus voisi paljastaa koko historian, niin olemme helposti eksyksissä. Silloinhan maailmahistorian ensimmäinen kaupunkikulttuuri Somer olisi suomalaista alkuperää ja kiilakirjoitus olikin sen ajan puhdasta suomen kieltä? No, se oli vitsi mutta jos villi tieteily kiinnostaa, niin siitä vaan. Vieläkään ei yks selitteisesti osata kertoa, miten pyramiidit rakennettiin ja kuinka vanhoja ne oikeastaan ovat. Kysymyksiä tulee jatkuvasti ja niistä tulee myös poliittisesti tärkeitä. Egyptin viranomaiset eivät mielellään salli tutkimuksia, koska mystiikka on myös turismille hyvin tärkeää. Itte olen alunperin Laurilasta Kemijokisuulta ja isovahemmat puhuivat sitä oikein vanhaa meänkieltä, mikä ihan nykyaikana poliittisista syistä on tullut ruotsalaiseksi omaksi vähemmiistökieleksi. Rajaksi on piirretty Tornion joki. Niin siinä käy kun poliitikot saa värkätä. Samasta pohjois suomen murteesta siinä on kysymys ja sitä on Kiirunaan asti. Jotenkin vain asiat piti sotkea ja kuka hyötyi mistäkin ei kukaan osaa kertoa. Lainasanat ei itsessään voi luoda mitään uutta kieltä? Jos lainasanoja on enemmän kuin mitä pääkielessä käytetään on kysymys silloin lainatusta kielestä ja pääkieli on vain lainasanoja? Esimerkiksi jos kieli koostuu yhtä suurelta osaltaan ruotsin, englannin ja suomen kielestä, niin mikä kieli se silloin olisi? Jos vielä lisää ne slangiutuneet lainasanat niin jotain pitäisi keksiä? Itte esittäisin että yliopisto hesa olisi oma kieli, tai vaikka Heikela-Koskela sopisi ehkä myös?
Kiitoksia kirjoituksestasi. Monia hyviä näkökulmia asiaan.
Hei, fennougristiikan ylioppilaan (vuodesta 2006) suosittelisin, että tarkistaisit käsikirjoituksen tällaisista aiheista jollei nyt suorastaan asiantuntijalla (heillä ei välttämättä ole aikaa) niin kuitenkin asiaan enemmän kuin vain googlaillen perehtyneen ihmisen kanssa. Kirjoitan kommenttia katsottuani videotasi kolme minuuttia, ja jo tässä ajassa käsikirjoituksessa on muutamia selviä asiavirheitä ja ennen kaikkea varsin paljon sinne päin -tyylistä käsitystä asioista.
Kohteliain terveisin Iivari Koutonen
Keskiosa videosta olikin parempi kuin alkuosa; siinä selvästi näkyi se, että olit pysytellyt käsikirjoituksen laatimisessa lähemmin hyvissä lähteissä! Aivan virheettömästi et pärjännyt tässäkään, mutta keskiosaa en häpeäisi näyttää ihmisille.
Loppuosiosta olen hivenen erimielinen tulkinnoista, mutta siinä taas oma osaamiseni loppuu kesken; en ole historiaa opiskellut enkä siten aatehistoriassa hyvin perehtynyt, joten vaikka minusta veditkin mutkia liikaa suoriksi, en näe että mielipiteelläni olisi suoraan arvoa tässä. Mutta ehdottaisin, että tässäkin joku tyyliin graduvaiheen opiskelija olisi aivan hyvä käsikirjoituksen tarkastaja.
Kiitoksia palautteesta. Pitääkin tarkastella lähteitä.
Viron kieli muistuttaa hämmentävän paljon suomen oikein vanhaa kieltä.
miksi luulet tämän olevan näin? siirtyivätkö ihmiset ja kieli Suomen alueilta Viroon vai päinvastoin?
Janne Saarikiven (kielen tutkija) mukaan Suomen kielen kantakoti on inkerin maalla. Narvan seutu...
Kiitos oli erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa. Näin sukua tutkivana kaikki haistoriallinen kiinnostaa. Pieni pyyntö olisi: ota pois toi ukraina lappu tuolta taustalta, olis kiva jos pysyisit neutraalina. Tuo saattaa karsia kuuntelijoita kanavaltasi.
Enpä nyt tiedä, miten muutaman miljardin enemmistömielipiteen kannattaminen olisi epäneutraalia.
Suomessa puhuttiin tuntematonta indoeurooppalaista kieltä ennen suomea. Sanat Saimaa, Päijänne, Koli, Imatra saattavat olla tästä kielestä peräisin.
Melkein oikein: vain väite siitä, että kielestä tiedettäisiin edes se, että se olisi indoeurooppalainen, on väärin; tai pikemminkin että ainoa kieli olisi ollut. On voinut olla myös ieur. kieli, mutta ainakin on ollut kieli, joka ei ole niin ieur. kuin uralilaista alkuperää.
Luettekemasi sanat ovat kanramirvaa, josta kehittyi ersä ja mokshs sekä
kyljessä metmeja ja muromi.
Että ruotsinkieli on keksinyt iham itse sanat, jotka suomi on lainamnut? Höpöä. Vaan suomeen esim. tekniikan sanasto on tullit saamasta lähteestä kuin ruotsiin, saksasta
@@iivarikoutonen9027Hän kertoi, että indoeurooppalaista kieltä puhuttiin Suomessa ENNEN Suomen kieltä.
Ehkä nämä erilaiset tutkimukset ja mielipiteet osoittavat sen, että Suomen kieli ja suomalaiset ovat edelleen mysteeri.
@@VeikkoHiiriEttä MITÄ
En tiedä miten ihmisten nimet ovat voineet vaikuttaa kielen kehitykseen? Tuli vaan mieleen kun eräs vanha mies sanoi minulle että ala tekemään sukututkimusta kun hän oli saaressa syntynyt ja tiesi isoisäni äidin puolen sukunimen jonka hän sanoi minulle tulleen Saksasta jossa se tarkoittaa poikaa. Sukunimi on Suursoho ja tuo soho olisi tullut Saksan kielestä mutta en ole löytänyt vastausta tälle hänen väitteelleen... Tiedän kyllä että saaret jotka piti jättää Venäjälle asuttivat niin Suursoho kuin Piensoho nimisiä perheitä. Voisikohan olla että soho on ollut joku liite kuten jos sanotaan omaa sukua Mäkitalon Pekan poika Jaakko Mäkitalo tai jotain vastaavaa??? En osaa Saksaa yhtään niin tämä on jäänyt täysin omituiseksi asiaksi ja olisi ollut kiva kuulla lisää siltä mieheltä mutta häntä ei ole enää seurassamme. Joten jos joku tietää enemmän kuin minä niin olisi kiva saada tietää lisää. Uskon kyllä että Saksasta kävi kauppiaita Viron kautta näihin saariin ja voisi hyvin olla mahdollista että joku kauppias olisi päässyt saaressa jonkun naisen sänkyyn ja olisi syntynyt lapsi, mutta miten se soho oikein on tullut saariin niin monen perheen nimeksi? Vai onko se ollut oho tai sohaista vai sori josta sitten sukunimet ovat tulleet?
Ei ole varmaan koko sukunimeä ollut käytössä 1500-2000 vuotta sitten ollenkaan kun puhuttiin vain Eerikin poika tai Vilhelm toinen yms. Sukunimi on varmaan aika uusi ilmaisu perheestä joka voisi olla yksi tämän kanavan aiheena missä päin on esiintynyt mitäkin nimiä Suomessa...? Varmaan kalliot ja vedet ovat antaneet ekat sukunimet missäpäin Suomea on asunut. Lalli Rotko vai Lalli Järvellä...? Mielenkiintoinen juttu koko tämä video ja muutkin aiheet.🇫🇮👍🏻
Mikkikola tuhosi Suomen vanhan kirjoituskielen. Suomalaiset käytti samoja symbooleita kuin esihistorialliset kiinalaiset. Kirjoitusta käytettiin markkinoinnissa.
Pohjoiset taikarummut ja shamanismi kantoi kirjoituksen tähän päivään. Kirkko kuitenkin ei hyväksynyt totuutta vaan tyrmää suoraan Suomen kanjikirjoituksen. Todellisuus näkyy kuitenkin symbooleissa joita yhä näkyy Lapissa. Myös vanhat sanat tukevat tätä yhtälöä.
Itselläni ruotsinkielen murteita eikä ruotsia suomen torniojokilaakson suomenpuolelta. Äitini kieli kirjaopillinen pohjanmaalta. Kaunista suomea: laidunmaat, vainionpää, haanpää. Mikael Agrikola tarkoitti älyllisesti eikä ilmasta tempaistua👁
suomea on puhuttu venäjän karjalassakin ja pohjois ruotsissa.
Pari kysymystä murteiden synnystä. Mikä on karjalan murteen ja kielen suhde ja mistä syntyi savon murre?
Toinen juttu. Vaikka suomen kielen kirjoitus saattoi olla 1700-luvun Turussa kateissa, niin Pohjan perisdä sitä kirjoitettiin. Kaksi laajempaa esimerkkiä Kalajokusen papin kirjoituksista:
Suru-Runot Suomalaiset,
Waiwoista walittawaiset
Poloisella Pohjan maalla /
Ruotzin rannoilla / rajoilla /
Wallan alla Wenäläisen
Witzan Herran hurscaimman/
Kiiruhulda kirjoitetut
Muille muistoxi jätetyt /
Nämät waiwat nähneheldä
Pohjan maalla poicaiselda.
Wuonna 1720.
[s. 3]Terwe Läpitze lukia
Hywänsuopa Suomalainē[n]
JOsca Sydämmen sylisä
Hywä tahto hyppisisä!
Panisin mä Paperihin
Längihini lewittäisin /
Tegot tuimat tutut kyllä
Poloisella Pohjan maalla:
Julkisesti juonet julman
Wihollisen Wenäläisen /
Meidän waiwat waikeimmat
Surupäiwät surkeimmat;
Mutt' en muista muutamia
Polopoica puoliana:
Tawan wuori ioki tahdon/
Enimbitä edestuoda.
Alä sijs pane pahaxi
Hywä läpitze lukia /
Että rohkenen ruweta
Tähän työhön taitamatoin/
Jold' ei caicki caunihisti
Myöden mieliä menest[y].
Lisää tätä 400-vuotta vanhaa runoutta linkistä
"fi.m.wikisource.org/wiki/Suru-Runot_Suomalaiset..."
Eli kielemme juuret ulottuvat vain n.6000 vuoden päähän. Mitähän kieltä puhuimme n.12000 vuotta sitten, kun Suomen alue alkoi vapautua jäästä?
Pronssikausi loppui Suomessa n. 500 eaa, eli n. 1000 v. aikaisemmin, mitä kerroit videolla. Siis varmaan suomikin tuli Suomeen 1000 v. aikaisemmin, mitä kerroit.
Viittasitko 11:43 kohtaan jossa totean:
"Nature Communications -lehden tammikuun 2018 julkaisussa esiteltiin uusia tuloksia Baltian muinais-dna:st joka perustui 38 vainajan koko perimä tutkimuksiin. Meidän, suomalaisten kannalta, ehkä kiinnostavin tulos oli se, että Latvian ja Liettuan pronssikauden haudoista ei löytynyt N-miehiä eikä merkkejä siperialaisesta ja itäaasialaisesta perimästä. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että itäinen tekijä on saapunut alueellemme vasta luultua myöhemmin. Ehkä 2000 vuotta sitten mikä tekisi siitä varsin tuoreen."
@@TheyTalkSuomi Kohdassa 4.30 sanoit, että vasta pronssikauden lopulla, eli 400-500 - luvuilla levisi myöhäiskantasuomi Suoman rannikolle.
@@pekkahirvonen9009 Ah. Sinne on siis sattunut virhe. Sehän on itseasiassa eaa.
paljon oli uutta, mut paljon tiesin jo :)
Mahtavaa jos jakso pystyi tarjoamaan uutta tietoa!
Ylel on tommonen "Suomen asuttaminen" vuodelt 2013 ja siel sanotaan "Kielitutkimuksen vaikeus on se, että se ei pääse ajassa kovin kauas. Vanhinta kieltä eli uraalilaista kantakieltä on puhuttu 6000 eKr. Sanat ovat lähes yhtä pitkiä kuin muinoin, toisin kuin viron kielen lyhyemmät sanat. Suomen kieli on edelleen vanhoillista."
Elikkä onko nyt teoriat taas muutettu ku sanoit 2000 eKr?
Kaula tulee sanskritin chakrasta, eli pyörä. Kuten myös "kekri", keskikesän juhla, ja "sykli", kreikan "kyklos" ja latinan kautta. Sanskritin "aryan", eli "me" erotuksena noista muista, oli indo-ugrilaisesessa kielessä "palvelija" ja myöhemmin suomen kielen "orja". "Pasata" on sanskritin "phaasaa", mikä tarkoitta kieltä. Näin muistaakseni Olavi Seppäsen "Maailman kielet" sanskritia käsittelevässä jaksossa.
Mielenkiintoinen kanava, tilasin.
Iso kiitos!
9:10 löytyykö jostain lisää tota vanhaa suomen kieltä? Olis kiinnostavaa opetella sitä ja vaikka käyttää sitä omien biisien lyriikoissa.
On kirjallisuutta vanhalla tekstillä . En vaan tahtoisi luopua .iso kirja Suomen kanta historia. On vielä kaksi varastossa.
Isän maa äidin kieli
Suomalaisilla on heikko kielellinen itsetunto, tästä syystä suomen kieli ei kehity vaan köyhtyy.
Hyvänä esimerkkinä tämän ojelman nimi TheyTalk.(ei kuulosta hyvältä, vaan junttimaiselta)
Ei tahdo enään ravintoloista löytää ruokalistaa, vaan pelkästään Menu jne..
käyntikorteissa lukee. Personal Trainer, computer Service jne.. junttimaisuutta...
Yksi avaava esimerkki sanojen positiivinen ja negatiivinen kielteisestä vaikutuksesta kielen johdonmukaisuuteen.( Suomi on rikas johdonmukainen kieli.)(Tunneilmaisuissa käytetään vain sanoja Myönteinen/Kielteinen)
Pikku-kalle juokseen innoissaan päiväkodin pihalla ja huutaa kovaan ääneen: Liisan äiti on HIV-POSITIIVINEN, eiks oo kivaa...
Suomalaiset hyväksyvät täysin ilman mitään ennakkoasennetta tai tutkimatta uusia kieleen kuulumattomia täysin turhia uusia sanoja, joita
ei tarvita yhtikäs mihinkään, esimerkiksi Blogi, Podcast jne...
Joskus käy mielestä oliko Axel Olof Freudenhal sittenkin oikeassa teeseissään suomalaisista?
Hyviä pointteja , mutta mikä olisi esim Podcast? Radio-ohjelma Radio-jutteluohjelma?
@@FINMrCurly
Hyviä pointteja=Hyviä huomioita!
Podcast sanaa ei tarvita lainkaan, niin sitä ei tarvitse myöskään kääntää tai sen tilalle mitään.
Lähetys, ohjelma, keskustelu jne.. omasta takaa löytyy varmasti useita tilanteeseen sopivia ilmaisuja.
Samoin kuin sana blogia ei ole syytä käyttää tai erikseen yrittää kääntää.
Ongelman ydin on siinä kun tulee turha sana, niin luullaan oikeesti, että siihen tarvitaan, joku käännös, ei tarvita, eikä edes käännöstä, vaan sana pitää työntää turhana suoraan hanuriin ja elää niin kuin sanaa ei olisi koskaa edes ollut olemassakaan!!
Mihin on kadonnut sana KUUNNELMA yleisestä käytöstä?
Eikös suomenkieli oo 10 vanhimman kielen joukossa?😊
Ei ole
@@SairanBurghausen Tai siis suomenkieli on 10 vanhimman säilyneen kielen joukossa. Mtv3:n nettisivulla oli myös asiasta juttu.😊
@@TeroHa Ja MTV ei tiedä mistä puhuu
@@SairanBurghausen Eipä se ollut ainoa sivua
Saanen tässä vaiheessa sanoa että minun äidinkieli ei ole Suomi. Mutta osasin jo lapsena kumminkin kotimaiset kielet. Asuin lapsuuteni Vaasassa. Mutta Nyt 2021 muutin. Poriin rakkauden vuoksi.
Mikä mainioin syy muuttaa. Onnea sen johdosta. On kyllä kätevää jos hallitsee molemmat kotimaiset.
Kuinka monta kirjoitusvirhettä videon otsikossa?
Ei yhtään, tai jos haluaa olla erityisen tarkka kirjakielen notaatiosta, niin sitten mahdollisesti välimerkkiongelmia yksi.
@@iivarikoutonen9027 Otsikko on näemmä korjattu.👍
Mutta mistä oli ihmiset: suomalaiset??????
Virumaalta Virosta, sitä aiemmin Väinäjoelta, sitä aiemmin pohjoiselta Väinöjoelta, sitä aiemmin Volgalta, sitä aiemmin Uraleilta, sitä aiemmin Altailta, ihan alunperin Manchuriasta.
Suomen kieltä ei ole ketkään muut arvostaneet muuta suomalaiset itse ja hyvä niin 🤔 miksi ihmeessä täälä pitää viljellä ruotsin kieltä jollei suomalaisuus kelpaa niin muuttakoot ruotsiin 😠
Suomen kieletä tulee vaalia ja siitä pitää pitää huolta jotta se säilyy tulevaisuudessakin. Ruotsin kieli tosin ei sitä uhkaa. Se on lisäksi toinen kansalliskielemme sillä se oli aikoinaan virallinen kielemme. Niinä noin 700 vuotena jolloin kuuluimme Ruotsiin. Tietysti sinä aikana se vaakiintui maahamme pysyvästi. On myös hyvää ulkopolitiikkaa pitää siitä huolta sillä läntinen veljemme on maantieteellisesti ja geopoliittisestikin tärkeä ystävä.
SUOMI
Venäjää on aika paljon esim Stadin slangissa .esim VODA ,SONTIKKA
Jutuista päätellen Saamelaiset ovat olleet täällä ennemmin, Noin Jyväskylän korkeudella. Yli puolet Ruotsista ei kuulu "ruotsalaisille".
Ikävä on Suomen kieli on sekoittunut englannin kanssa. Joka kuulostaa samalta kuin Afrikan englannin kieli.
Kirjoitus tyyli on lähellä suomenkielen kirjoitusta.
Olen kiinnostunut kolan niemimaan alueella asuneesta Biermin kansasta. Jota viikingit välttivät ja ehkä kävivät vaihtokauppaa. Jotkut historian tutkijat epäilevät Suomalaiset olevan jälkeläisiä. Biermiläiset hukkuivat kansojen sekaan. Kreikkalaiset kirjoittavat mystisestä outokielisestä, pitkistä valko ihoisesta kansasta joka asui kaukana pohjoisessa.
Aika pintapuolinen tulkinta kielen kehityksestä. Tarkastelu pidemmälle historiaan jäi tekemättä.
Ei ollut
Kyllä oli.