Elektriciteit 29: Huisschakeling: Randaarde en aardlekschakelaar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 лис 2017
  • In deze video beschrijf ik de overige onderdelen van de huisschakeling: de randaarde en de aardlekschakelaar. Daartoe bespreek ik eerst wat een aardlek is en hoe deze tot stand komt, waarna ik uitleg hoe de randaarde en aardlekschakelaar samen potentieel levensgevaarlijke situaties voorkomen!
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 18

  • @RobinhoGuitarCovers
    @RobinhoGuitarCovers 3 роки тому +2

    Leuk en goed filmpje voor mij als beginner in electronica. Duidelijke uitleg👍🏻

  • @MsRaker
    @MsRaker 5 років тому +5

    super duidelijke uitleg

  • @momochikurosaki2411
    @momochikurosaki2411 4 роки тому +1

    Super duidelijke uitleg, met nog eens het legendartische idee om Fallout poppetjes te gebruiken.

    • @Macatar
      @Macatar 4 роки тому

      Momochi Kurosaki
      Hehe, I can see you are a man of culture! Tof dat je het waardeert, nog toffer dat je een reply stuurt!

    • @momochikurosaki2411
      @momochikurosaki2411 4 роки тому

      @@Macatar "Ah, I see you're a man of culture as well." Het blijft maar beter worden ! ^^

  • @bram8679
    @bram8679 6 років тому +1

    Lekker man ik snap nu veel meer kunt u meer video’s maken

  • @slinkos
    @slinkos Рік тому

    In mijn huis bleek de oven niet achter een aardlekschakelaar te zitten. Het stopcontact was wel aangeslote op de randaarde. Heeft dit dan uberhaupt wel zin?

  • @williambouwmeester5123
    @williambouwmeester5123 4 роки тому +2

    Leuk filmpje, maar jouw plaatje is een aardlekautomaat, een combinatie van een aardlekschakelaar en installatie automaat in 1 behuizing, niet een aardlekschakelaar

  • @unaluv88
    @unaluv88 4 роки тому +1

    Yoda

  • @jwb6583
    @jwb6583 4 роки тому

    Bedankt voor de goede theoretische uitleg. Zelf heb ik een "leuk" voorbeeld over hoe gevaarlijk iets aangelegd kan zijn in deze video: ua-cam.com/video/hF8CZswQrxg/v-deo.html in die video heb ik ook een link in de beschrijving staan hoe de aardlekschakelaar via mijn vaatwasser eruit klapt. Het is misschien leuk om ook de praktijk te bekijken, vandaar deze post. :-)

  • @sametmete7680
    @sametmete7680 4 роки тому +1

    Beste,
    Ik heb een probleem met een aardlek schakelaar dat heel erg onregelmatig uitspringt.
    Er is iets heel geks aan de hand, namelijk: Als de normale automaat uitvalt gebeurt er niets met aardlek automaat. Zodra ik dan de normale automaat inschakel klapt de aardlek uit.
    Rara, wat zou het toch kunnen zijn... Weet iemand een oplossing. Het betreft namelijk een school waar nog kinderen aanwezig zijn. Zonder stroom komen er 3 klassen en een keuken te vervallen
    Ik heb alle apparatuur uit stopcontact gehaald, maar het baat niet.
    Bestaat er misschien een meet instrument waarmee ik dit probleem kan traceren?
    Ik wacht op je gouden tip!!

  • @lucswolfs644
    @lucswolfs644 Рік тому

    Ik staan met een caravan op een camping en die levert 10 amp. per staanplaats. Ten heden dagen met veel elektrische toestellen en verwarmingstoestellen gaat deze zekering er regelmatig uit, waardoor we steeds de campinghouder moeten lastig vallen om de zekering terug op te zetten.
    Is het niet mogelijk dat bij overbelasting éérst mijn aardwachter uitspringt alvorens die van de gemeenschappelijke kast? In mijn caravan heb ik een zekeringkast met 7 zekeringen van 10 amp. en een tweepolige aardwachter van 63 amp. 0.03 mAmp.

    • @boemlauwnatuurkunde
      @boemlauwnatuurkunde  Рік тому

      Voorop gesteld dat ik geen elektricien ben... De aardwachter reageert op lekstroom, dat wil zeggen dat de stroom niet alleen van de plus naar de min door de schakeling loopt, maar dat er een gedeelte weglekt naar de aarde, bijvoorbeeld doordat een draadje contact maakt met de behuizing van een apparaat.
      De reden dat de zekering eruit klapt, is dat de totale stroom in de kring boven die 10A komt, doordat er te veel apparaten zijn aangesloten. Er is geen sprake van een lekstroom, dus de aardwachter gaat daar niets aan kunnen doen. Te veel stroom kan alleen worden aangevlogen met zekeringen, dus daar moet de oplossing gezocht worden.
      Uw schakeling kan nu 7x10=70 ampere trekken in theorie, hetgeen dus vele malen hoger is dan wat de camping toestaat. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de TOTALE stroom van uw caravan te zekeren met een zekering van (liefst ietsje minder dan) 10A.
      Die zekering moet dan worden geplaatst in de draad die de caravan binnenkomt, vóór deze zich splitst in groepen. Het idee is dan dat die zekering eruit klapt vóór die van de camping dat doet.
      Heeft u daar iets aan? Ik raad u sowieso aan om mijn uitspraken te verifieren bije en erkende elektricien alvorens iets met mijn advies te doen. Ik ben geen vakman!
      Met vriendelijke groet,
      Gerben Bakker

  • @baswalpot
    @baswalpot 4 роки тому +1

    Jaa...!? Jaaa...?!!?

  • @pietdevisser1991
    @pietdevisser1991 3 роки тому

    Krijg wss weer een onvoldoende

  • @antoongoethals6434
    @antoongoethals6434 3 роки тому

    Valt de aardlekschakelaar ook af als de blauwe draad (neutre) aan de aarde komt te liggen ipv de bruine fasedraad

    • @boemlauwnatuurkunde
      @boemlauwnatuurkunde  3 роки тому

      Dag Antoon,
      Kleine disclaimer hier: Mijn specialiteit is theoretische natuurkunde, ik ben geen elektrotechnicus. Als je zeker wil weten of je een juist antwoord krijgt op je vraag, zou ik een elektricien benaderen.
      Dat is namelijk volgens mij waar de theorie en de praktijk elkaar een beetje bijten. In theorie is de potentiaal op de blauwe nuldraad hetzelfde als die van de aarde en zou er geen stroom weglekken naar de aarde. In de praktijk hebben de stroomdraden echter geen verwaarloosbare weerstand en zal de potentiaal in de nuldraad als gevolg daarvan nooit echt nul zijn, zeker als er apparaten met lage weerstand (en een hoog vermogen) in bedrijf zijn op het netwerk.
      In de praktijk heb je dus volgens mij dikke kans dat de aardlek ook afgaat als de blauwe draad contact maakt met de aarde.
      Groet,
      G. Bakker