Celâl Bayar ve Adnan Menderes - Lüleburgaz, Tekirdağ, Çorlu - Silivri - İstanbul - 1950 'ler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 січ 2025

КОМЕНТАРІ •

  • @marshallpetain1631
    @marshallpetain1631 2 роки тому +10

    DP’nin ilk yılları 51-52 olmalı. Balkan göçmenleri ve Trakya ziyaretleri. Çok teşekkürler paylaşım için

  • @MaximiIianoHernandezMartinez
    @MaximiIianoHernandezMartinez 2 роки тому +5

    Arkada çalan şarkı, pek bir hoşuma gitti...

  • @SABRIDINO1
    @SABRIDINO1 2 роки тому +5

    Göçmenlerden bahsettiğine göre, yıl 1951 falan olmalı, çünkü tam o günlerde Bulgaristan ile aramızda bir göçmen anlaşması yapılmış ve yaklaşık 150 bin civarında soydaşımızın ülkemize göç etmesi sağlanmıştı.

  • @muminkayan5845
    @muminkayan5845 10 місяців тому +1

    5.30 daki menderes ve bayarın etrafındaki kalabalığın hepsi göçmenmi yoksa türk halkımı video farklı il ve ilçelerde çekiliyor göçmenler in olduğu kısım hangisi acaba

  • @ahmetcoskun2913
    @ahmetcoskun2913 2 роки тому +8

    Demokrat parti ve reisi cumhur celal bayar hazretlerinin daha fazla videolarını istiyoruzzz

  • @mrsan_msc
    @mrsan_msc 2 роки тому +2

    admin adnan menderesin orjinal sesi var mı

  • @yasasinhalk9482
    @yasasinhalk9482 2 роки тому +4

    Adnan Menderes yargilakirken bir film cekilir, Adnan Menderesi ķücültücü kelimeler edilir: "poz vermeden edemez" gibi. Sanki ayni spiker gibi geldi bana. Eger ayni kişiyse, yavaş dönseydin derim

    • @Bahriye1
      @Bahriye1  2 роки тому +2

      Düşükler Yassıada’da - 23 Dakika , Yönetmen - Nusret Eraslan . 1960 yılında Adnan Menderes, Celal Bayar, Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu dahil olmak üzere Yassıada’da tutuklu bulunan Demokrat Partililer’in günlük hayatlarının ve mahkeme süreçlerinin görüntülendiği bir filmdir. Ordu Foto Film Merkezi tarafından çekilmiş bir propaganda filmidir. 7 Ekim 1960 tarihinde ilk kez basına gösterildi.
      Bir film, bir siyasetçi, bir intihar...
      "İntihar dünyada varolmanın bir başka yoludur"
      Jean Paul Sartre
      Demokrat Parti dönemini konu alan "Demirkırat" belgeselini hazırlarken bir gün meçhul bir arşivci, bir çuval dolusu filmle çıkageldi. "Sizlere bunları izletmek istiyorum" dedi. Bir sinema salonu kiraladık. Daha ilk bobin dönmeye başlar başlamaz gözlerimize inanamadık. "Devlet sırrı" diye resmi arşivlerde saklanan "Düşükler Yassıada'da" filmi perdedeydi.
      Cumhurbaşkanından başbakanına, genelkurmay başkanından, meclis başkanına kadar, bir dönemin tüm aktörleri, adadaki tutuklulukları sırasında görüntülenmişlerdi.
      Film, Bayar'ı, Menderes'i, Koraltan'ı, Zorlu'yu, Polatkan'ı, adaya getirilirken, ifade verirken, yemek yerken, gösteriyor, bu arada filme eşlik eden alaycı bir ses, aşağılayıcı bir tonla yorum yapıyordu. Mesela Menderes, yemekhanede, başucundaki kameranın verdiği sıkıntıyı ele veren ürkek gözlerle yemek yer gibi yapmaya çalışırken filmdeki "ses" şöyle diyordu-
      "Adnan Menderes... Poz vermeden edemez..."
      Aynı sahne Cumhurbaşkanı Celal Bayar için ise şöyle yorumlanıyordu-
      "Sofrasında kilosu 1000 liraya satılan siyah havyar bulunmamakla beraber Bayar, iştahından bir şey kaybetmiş gibi görünmemektedir."
      * * *
      Yaşı 50'yi aşamalar "Düşükler Yassıada'da" isimli bu filmin sinemalarda gösterildiğini anımsarlar.
      Daha küçük yaştakiler ise filmi ilk kez bizim belgeselde izlediler. Ancak orada sadece bu "ibret belgesi"ni yayınlamakla kalmadık, filmin hangi koşullarda çekildiğini ve nasıl hazırlandığını da anlattık.
      İşte o noktada beni asıl çarpan şey, Bayar'ın tepkisi olmuştu.
      DP'liler, bu uzak adada kendilerini nasıl bir akıbet beklediğini düşünürken 14 Eylül 1960 geceyarısı aniden uyandırılmışlar ve hemen hazırlanmaya zorlanmışlardı. Çoğu "Vakit geldi" deyip arkadaşlarıyla helalleştiler. Oysa "film çekimine" götürüyorlardı. Ellerine kelepçe vuruldu, iskeleye ışık kuruldu ve Yassıada'ya getiriliş sahnesi "yeniden canlandırıldı". Ertesi gün "çekimler" yemekhanede, yatakhanede, berberde, kantinde devam etti. Filmin amacı, DP'lilerin içerde kötü durumda oldukları dedikodularına belgeyle cevap vermekti. Ancak filmde kullanılan dil, o kadar saldırgandı ki, izleyenler içerdekilerin "ne durumda" olduklarını o dilden anladılar.
      * * *
      İşte Bayar'ın tepkisi o günlerde geldi. Devrik Cumhurbaşkanı, "çekimler bittikten sonra" 25 Eylül Pazar sabahı hücresinde şu notu yazdı-
      "Aileme..! Bayar isminden utanmayınız. Onunla iftihar edeceğiniz günler yakındır."
      Bu satırı yazdıktan sonra gardiyanına banyoya gitmek istediğini söyledi. Çantasına çamaşırlarını koydu. Banyoya girince pantolonundan kemerini çıkardı. Boynuna doladı ve olanca gücüyle sıkmaya başladı. Kapıdaki nöbetçi hırıltıları duyup içeri girdiğinde Bayar'ı yüzü mosmor, kıvranırken buldu. Kulağından kan sızıyordu. 77 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı hemen tedaviye alındı. Ayıldığında şunu söyledi-
      "Bize Yeşilçam oyuncuları gibi film çevirttiler. Revayı hak mıydı bu...?"
      * * *
      Hikmet Uluğbay'ın intiharına "Hayata müthiş bağlı bir insandı" diyerek şaşanlar var ya...
      Onlara hatırlatmak isterim ki, intihar, ille de yaşamdan kopmuşların tepkisi değildir. Hayata en sıkı bağlarla tutunanlar da, sırf sıkı tutundukları için ve o bağları korumak adına, ipi kendi elleriyle kesebilirler bir gün...
      ...ya hayatın bu hale gelmesinden kendilerini sorumlu hissettiklerinden, ya hayatın böylesine rezilleştirilmesine daha fazla ortak olmak istemediklerinden, ya da kendi kanlarının, hayatın önündeki tıkacı açabileceği umuduyla...
      Geride, istikbal için Umut ışığı yakan tek satırlık bir not ya da topluma "onur"u hatırlatan bir jest bırakıp, boyunlarına geçirilmiş kemendi bizzat sıkarlar.
      İşte o zaman bir tükeniş değil, direniştir intihar...
      Varolmanın öteki yoludur.
      Ve tarih, bunun örnekleriyle doludur.
      Kaynak
      Can Dündar
      candundar.com
      Onuru kırılınca intiharı seçti
      Bayarlar’ın evindeki kederli günler sürerken Nilüfer Hanım’ın 25 Eylül’de gördüğü bir rüya herkesi endişelendirmişti. Rüyada dişi çekiliyordu ve dişin sökülmesi pek hayra alamet görülmüyordu. Tam bu sırada babalarının Yassıada’da intihara teşebbüs ettiğini öğrendiler.
      Kulaklarından kan geldi
      Celal Bayar “Düşükler Yassıada’da” filminin çekimi için bir gece yatağından kaldırılmış ve rıhtımda bir mizansen yapılarak yürütülmüştü. Bu sırada çevrede bulunan subayların gülüşmelerini ve kendine yapılanları haysiyet kırıcı bulan Bayar, banyoya gitmiş ve belindeki kemerle kendini asmıştı. Çıkardığı hırıltı sesine koşanlar, kulaklarından kan gelmiş olarak ve ölmek üzereyken buldu Bayar’ı.
      Kaynak
      Zaman, 27.05.2002
      (Bayar’ın kızı 27 Mayıs’ı Atatürk’e şikâyet etmiş) isimli makalenin içinden...
      Düşükler Yassıada'da filmini büyük rağbet gördü. Ben bu filmi seyreder seyretmez hemen koştum Cemal Gürsele. Bu dedim halka gösterilemez. Niye yahu? dedi. Dedim, Ben bile şartlandım. Bütün acıma duygularım ayağa kalktı. Olmaz böyle şey. Acıdım yani. İfadesi alınırken ayaklarını böyle ezmesini, büzmesini alttan gösteriyor filan. Ben acımaya başladım. Yani siz kamuoyu aleyhimize mi dönsün istiyorsunuz? Bu küçük düşürme anlamını taşıyor. Tam tersi tesir yapacak dedim.
      Kaynak - Demirkırat, sf. 232
      MBK üyesi Suphi Kahraman
      Filmin bazı kısımları dijital ortamda mevcuttur.
      Bahsettiğiniz kişiler her daim mevcuttur. Bugün iktidarı destekleyen büyük bir kitle , yarın iktidara geçecek başka kişilere tapacaktır. Bunlar güce tapan tiplerdir. Karakterleri budur.

    • @atlantikrokc1691
      @atlantikrokc1691 2 роки тому

      @@Bahriye1 filmin tamamı 23 dakikası varmı

    • @Bahriye1
      @Bahriye1  2 роки тому +3

      @@atlantikrokc1691 , bildiğim , internet ortamında tamamı yok , parça parça toplam 5-10 dakikası var. Zaten film , 3-5 gösterimden sonra yayından kaldırılmış gelen tepkiler üzerine . Yukarıda yazı Can Dündar 'a ait . 32. gün ekibinde olabilir , büyük ihtimalle . Fakat iyi korunmadığından , zarar görmüştür . Belgesellerde kullanılan parçalar günümüze ulaşmıştır.

    • @muratdurmaz9323
      @muratdurmaz9323 2 роки тому

      Bazen düşünüyorum da rahmetli bayar ve menderes idamı hakedecek ne yaptı onlara istinad edilen suçlamaların gerçekle alakası neydi anayasa yi ihlal denilen suçlama neydi ama 15 temmuzda halkın üzerine acımasızca ateş açan meclisi bombalayan ve apaçık anayasayı çiğneyen hainler hala cezaevlerinde beslenirken bu devlet adamlarının idam edilmesi çok acınası bir durum

  • @denereri
    @denereri Рік тому +2

    Gözlerim dedemi aradı :D

  • @emilkiskinov3316
    @emilkiskinov3316 2 роки тому +2

    👍👍👍❤️❤️❤️🤝🤝🤝

  • @n.g155
    @n.g155 2 роки тому +1

    Bu insanlar ne göçmeni?