Det är just på grund av att ättiksyran är en svag syra. Det i sin tur beror på att bindningen mellan väte och syre i karboxylatgruppen, -COOH, är relativt stark, vilket gör det svårare för vätejonen, H⁺, att avgå.
Hej , något jag inte förstår är varför det är så att endast 10% av t.ex Ätticksyra (HAc) protolyseras. Kan man på något sätt se det på den kemiska formelen eller är det bara något man behöver lära sig utantill. Jag ser inte skillnad på HCl och HAc, båda är enprotoniga e.t.c. Tack för en bra genomgång oavsett.
Ja, i varje fall i Kemi 1 är det här något man måste lära sig utantill: Saltsyra (HCl), salpetersyra (HNO₃) och svavelsrya (H₂SO₄) är starka syror. Ättiksyra (CH₃COOH eller HAc), myrsyra (HCOOH) och andra organiska syror (karboxylsyror) är svaga.
Det vet man för att man har gjort mätningar på ättiksyran för att ta reda på det (och är faktiskt något som i alla fall mina elever brukar mäta i Kemi 2-kursen). Men det är ingenting som man måste lära sig utantill, utan bara en egenskap som just ättiksyra råkar ha (bland annat för att det är en svag syra).
Det finns flera sätt som man kan se det på. För det första kanske man har lärt sig att organiska syror (som till exempel ättiksyra, HAc) är svaga syror. Det betyder att de inte är fullständigt protolyserade, och alltså att inte all HAc har reagerat med vattnet. För det andra kan man ta reda på det genom att mäta lösningens pH. Om du har en 0,01M lösning av en stark syra, som till exempel saltsyra, HCl, kommer lösningens pH = 2. I en 0,01M lösning av HAc kommer pH > 2, eftersom [H⁺] inte blir lika hög i den lösningen (just på grund av att HAc är en svag syra).
Eftersom natriumhydroxiden egentligen inte reagerar med vattnet, utan bara löses i det, kan man inte skriva "H₂O" som en reaktant till vänster om reaktionspilen.
Hej Magnus! Otroligt bra video :)) Undrar bara om det endast är vid fullständig protolys av baser som man skriver [H2O] ovanför pilen och inte vid ofullständig protolys av baser (eller syror för den delen)??
Tack! 😊 Varken eller, faktiskt. Det är vid upplösning av jonföreningar (eller andra fasta föreningar) som man gärna skriver [H₂O] ovanför reaktionspilen (se från 6:52). Det är för att vid en upplösning _reagear_ egentligen inte det upplösta ämnet med vatten, utan vattnet är bara där som lösningsmedel. En svag bas, som till exempel ammoniak (NH₃) reagerar däremot med vattnet (se från 8:10), och tar upp en vätejon från vattnet. Det är därför vi skriver den protolysreaktionen såhär: NH₃(aq) + H₂O → NH₄⁺(aq) + OH⁻(aq)
Hur kan man se ifall en lösning är ofullständigt protolyserad med bara reaktionsformeln? För om jag tänker i ett prov så kan jag inte söka upp och/eller beräkna koncentrationen för något. Som t.ex lösningen för HAc ser likadan ut som HCl men ändån är bara HCl fullständigt protolyserad. Fattar inte direkt hur man vet skillnaden när det gäller det... Tack!
Du kan faktiskt inte se om en lösning är ofullständigt protolyserad bara på reaktionsformeln. Däremot tycker jag att du ska lära dig utantill vilka som är de vanligaste starka syrorna (saltsyra, salpetersyra, svavelsyra och i viss mån fosforsyra) och de vanligaste svaga syrorna (kolsyra, ättiksyra och myrsyra), samt formlerna för dem. Med den kunskapen kan du direkt avgöra om en syra är fullständigt protolyserad eller inte. Du kan lära dig mer om de vanligaste syrorna (och baserna) i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/nagra-vanliga-syror-och-baser.html
@@MagnusEhinger01 Hej Magnus! Även fast om man kan svaga samt starka syror utantill som du nämnde, kan man ju bara väl bara ta reda på om den är fullständigt protolyserad eller inte. Men man vet inte, t.ex. som du sa i videon att det bara är 10 % som protolyseras. Hur vet man om t.ex. hur stor andel av kolsyra som protolyseras? Tack
@@desireezhang2217 Hur stor andel av en syra som är protolyserad eller inte är förstås något man kan mäta. I Kemi 2 går vi in på hur man gör det med hjälp av en lösnings pH om man samtidigt känner syrans koncentration: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/syror-och-baser/syrakonstanten-ka.html
Jodå. I det här enkla exemplet valde jag dock att bortse från det, så att jag istället skulle kunna resonera kring hur det ser ut i en saltsyralösning som är 0,10M och jämföra det med en ättiksyralösning som också är 0,10M.
När natriumfosfat, Na₃PO₄(s), löses i vatten bildas natriumjoner och fosfatjoner: Na₃PO₄(s) → 3Na⁺(aq) + PO₄³⁻(aq) Fosfatjonen reagerar med vatten, så att lösningen blir basisk: PO₄³⁻(aq) + H₂O → HPO₄²⁻(aq) + OH⁻(aq) På samma sätt bildas det nitratjoner, NO₃⁻, när natriumnitrat löses i vatten. Men varför reagerar inte nitratjonen med vatten, så att lösningen blir basisk? Tänk såhär: _Om_ nitratjonen skulle fungera som en bas och reagera med vatten skulle det bildas salpetersyra, HNO₃: NO₃⁻(aq) + H₂O → HNO₃(aq) + OH⁻ Men salpetersyran är ju en stark syra, vilket betyder att den är fullständigt protolyserad. Därför bildas det inga HNO₃-molekyler, och inga OH⁻-joner heller, och därmed förblir lösningen neutral.
Det beror på vad det är man vill visa. Egentligen uppstår det alltid jämvikter när svaga baser och syror reagerar med vatten, men i den här videogenomgången är det inte det jag vill visa. Därför har jag valt att bara skriva protolysreaktionerna med en enkelpil.
Jag förstår inte riktigt hur man listar ut om de är stark syra eller svag syra. T.ex en sån fråga kom på mitt prov. En vattenlösning av ämnet Q har koncentrationen 0,010mol/dm3. PH ligger på 3,50 är det stark syra eller svag?
Det är för att en stark syra är protolyserad till 100%. Om vi skriver syran HA protolyseras den enligt HA + H₂O → H₃O⁺ + A⁻. Om det nu är en stark syra blir [H₃O⁺] = c(HA) = 0,010mol/dm³. Då skulle pH bli -log[H₃O⁺] = -log0,010 = 2. Eftersom pH i själva verket var högre, måste det röra sig om en syra som inte protolyseras till 100%, det vill säga en svag syra.
@@mahmoudmoeen6387 Vi måste ha något att jämföra med. För att ta reda på om det är en svag syra eller inte måste vi beräkna teoretiskt vilket pH en 0,010mol/dm³ lösning av en stark syra skulle få, och sedan jämföra det med det värde man faktiskt mätt upp (pH = 3,50).
Hur ska man veta om syran protolyseras 100% T. ex vid saltsyran HCl + H2O --> Cl- + H3O+ ser jag att alla HCl molekyler försvinner. Men på ättiksyran som är en svag bas HAc + H2O --> Ac- + H30+ ser jag inga HAc molekyler längre heller. Finns det något sätt att se om syran är svag eller stark bara genom att se på protolysen?
I Kemi 1 finns det några starka och svaga syror och baser som du måste lära dig utantill. Jag har listat dem plus några andra saker man måste lära sig utantill på den här sidan: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/gamla-prov/slutprov-o-dyl/att-lara-och-kunna-utantill-i-kemi-1.html Du kan också kolla min videogenomgång om några vanliga syror och baser: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/nagra-vanliga-syror-och-baser.html
Jag går i åttan och försöker få reda på skillnaden på en svag och en stark bas, och jag får fram massa grejer om molar och massa avancerade grejer hahaha
Nej, det är bara lättlösliga hydroxider som är starka baser. Ja, det finns en del andra baser som också är starka för att de reagerar till 100% med vatten så att det bildas hydroxidjoner. En sådan jon är metoxidjonen, CH₃O⁻. Den är dock så reaktiv att den inte används alls på kurserna i kemi på gymnasiet… 😉
Det är rätt att baser, eller rättare sagt basiska lösningar leder ström. Men en bas protolyseras egentligen inte, eftersom den inte avger några protoner - det är ju bara syror som gör det!
Ja, lösning och reaktion är olika saker. När man blandar saker i en lösning så kan det vara så att det sker en kemisk reaktion, men det behöver inte vara så. Om vi blandar ammoniumjoner i vatten, så får vi ammoniumjoner i vattenlösning, vilket vi skriver NH₄⁺(aq). Ammoniumjonerna kommer även att reagera med vattenmolekylerna. Då sker den här reaktionen: NH₄⁺(aq) + H₂O → NH₃(aq) + H₃O⁺(aq)
@@MagnusEhinger01 men starka baser blandas i vatten och svaga reagerar med vatten, hur ska vi veta att de sker så. Alltså hur ska man veta att de reagerar eller blandas med, de blir svårt att förstå när du ger två olika "reaktioner"
@@FatimahAlhusseini I det här läget (Kemi 1) är det enklaste att du helt enkelt lär dig utantill att starka baser är jonföreningar med hydroxidjoner, som KOH och NaOH, medan svaga baser är ämnen som reagerar med vatten och tar upp en eller flera protoner, som NH₃ eller CH₃NH₂. Om man vill fördjupa sig lite, så kan man istället säga såhär, att starka baser är ämnen som till 100% tar upp en proton. Som exempel kan vi ta metoxidjonen, CH₃O⁻. När den blandas med vatten sker följande reaktion till 100%: CH₃O⁻ + H₂O → CH₃OH + OH⁻ Även hydroxidjonen, OH⁻, är en stark bas. Det betyder att om den blandas med vatten sker följande reaktion till så gott som 100%: OH⁻ + H₂O → H₂O + OH⁻ Fast som du ser här, så bildas det bara en ny vattenmolekyl + hydroxidjon i reaktionen, så det blir så att säga ingen skillnad. Därför är det enklare att vi i kemikurserna på gymnasiet bara konstaterar att starka baser är jonföreningar som innehåller hydroxidjoner, snarare än att vi säger att det är föreningar som protoneras (motsatsen till protolyseras) till 100%.
Bästa Magnus, vad skulle mp eleverna gjort utan dig👏
Vad står "mp" för?
@@MagnusEhinger01 Mp= Management program
och det är programförkortningen för naturvetenskapsprogrammet i alla TBS(Thoren Business School) skolor
@@albaraa_1 Aha! 😊 Jag hoppas ni får mycket glädje av mina videogenomgångar!
@@MagnusEhinger01 ja det får vi verkligen, vi får oerhört mycket hjälp av dina videos
Tusen tack
Det är ett nöje! 😊
Du är riktigt grym Magnus tack för all hjälp
Varsågod! 😊
Du förtjänar nobelpriset!
Tack! Jag har faktiskt redan fått Kungliga Vetenskapsakademiens Lärarpris (2016). 😉
förtjänat kungen@@MagnusEhinger01
5:35 Varför är det bara 10% av alla HAc som protyliseras?
Det är just på grund av att ättiksyran är en svag syra. Det i sin tur beror på att bindningen mellan väte och syre i karboxylatgruppen, -COOH, är relativt stark, vilket gör det svårare för vätejonen, H⁺, att avgå.
Hej , något jag inte förstår är varför det är så att endast 10% av t.ex Ätticksyra (HAc) protolyseras. Kan man på något sätt se det på den kemiska formelen eller är det bara något man behöver lära sig utantill. Jag ser inte skillnad på HCl och HAc, båda är enprotoniga e.t.c. Tack för en bra genomgång oavsett.
Ja, i varje fall i Kemi 1 är det här något man måste lära sig utantill: Saltsyra (HCl), salpetersyra (HNO₃) och svavelsrya (H₂SO₄) är starka syror. Ättiksyra (CH₃COOH eller HAc), myrsyra (HCOOH) och andra organiska syror (karboxylsyror) är svaga.
@@MagnusEhinger01 Tack för det snabba svaret. Inte sugen på att börja arbeta på katte istället, skulle vara otroligt roligt :).
@@axelandersson6834 Haha, nej tack - jag trivs så bra på Spyken! Men du kanske är sugen på att byta upp dig? 😉
Hej! 5:45 hur vet man att det bara är 1 utav 10 ättikjoner som protolyseras och inte alla?
Det vet man för att man har gjort mätningar på ättiksyran för att ta reda på det (och är faktiskt något som i alla fall mina elever brukar mäta i Kemi 2-kursen). Men det är ingenting som man måste lära sig utantill, utan bara en egenskap som just ättiksyra råkar ha (bland annat för att det är en svag syra).
@@MagnusEhinger01 ok tack!
Hur ser man att all HAc inte har reagerat med vattnet ?
Det finns flera sätt som man kan se det på. För det första kanske man har lärt sig att organiska syror (som till exempel ättiksyra, HAc) är svaga syror. Det betyder att de inte är fullständigt protolyserade, och alltså att inte all HAc har reagerat med vattnet.
För det andra kan man ta reda på det genom att mäta lösningens pH. Om du har en 0,01M lösning av en stark syra, som till exempel saltsyra, HCl, kommer lösningens pH = 2. I en 0,01M lösning av HAc kommer pH > 2, eftersom [H⁺] inte blir lika hög i den lösningen (just på grund av att HAc är en svag syra).
Okej tror jag förstår nu, tack så mycket:)
Tack Magnus
Varsågod! 😊
Vid 7:00, vad är det för skillnad på att skriva reaktionen som du gjorde och att skriva reaktionen NaOH + H2O som blir Na+ och OH-
Eftersom natriumhydroxiden egentligen inte reagerar med vattnet, utan bara löses i det, kan man inte skriva "H₂O" som en reaktant till vänster om reaktionspilen.
@@MagnusEhinger01 Tack!!!!!
Hej Magnus! Otroligt bra video :)) Undrar bara om det endast är vid fullständig protolys av baser som man skriver [H2O] ovanför pilen och inte vid ofullständig protolys av baser (eller syror för den delen)??
Tack! 😊 Varken eller, faktiskt. Det är vid upplösning av jonföreningar (eller andra fasta föreningar) som man gärna skriver [H₂O] ovanför reaktionspilen (se från 6:52). Det är för att vid en upplösning _reagear_ egentligen inte det upplösta ämnet med vatten, utan vattnet är bara där som lösningsmedel.
En svag bas, som till exempel ammoniak (NH₃) reagerar däremot med vattnet (se från 8:10), och tar upp en vätejon från vattnet. Det är därför vi skriver den protolysreaktionen såhär:
NH₃(aq) + H₂O → NH₄⁺(aq) + OH⁻(aq)
@@MagnusEhinger01 Fattar! Tack så mycket!
@@AlbinSoderberg-eq5sd Så bra, varsågod så mycket! 😊
tack för anteckningarna albin 😘
Hur kan man se ifall en lösning är ofullständigt protolyserad med bara reaktionsformeln? För om jag tänker i ett prov så kan jag inte söka upp och/eller beräkna koncentrationen för något. Som t.ex lösningen för HAc ser likadan ut som HCl men ändån är bara HCl fullständigt protolyserad. Fattar inte direkt hur man vet skillnaden när det gäller det... Tack!
Du kan faktiskt inte se om en lösning är ofullständigt protolyserad bara på reaktionsformeln. Däremot tycker jag att du ska lära dig utantill vilka som är de vanligaste starka syrorna (saltsyra, salpetersyra, svavelsyra och i viss mån fosforsyra) och de vanligaste svaga syrorna (kolsyra, ättiksyra och myrsyra), samt formlerna för dem. Med den kunskapen kan du direkt avgöra om en syra är fullständigt protolyserad eller inte. Du kan lära dig mer om de vanligaste syrorna (och baserna) i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/nagra-vanliga-syror-och-baser.html
@@MagnusEhinger01 Hej Magnus! Även fast om man kan svaga samt starka syror utantill som du nämnde, kan man ju bara väl bara ta reda på om den är fullständigt protolyserad eller inte. Men man vet inte, t.ex. som du sa i videon att det bara är 10 % som protolyseras. Hur vet man om t.ex. hur stor andel av kolsyra som protolyseras? Tack
@@desireezhang2217 Hur stor andel av en syra som är protolyserad eller inte är förstås något man kan mäta. I Kemi 2 går vi in på hur man gör det med hjälp av en lösnings pH om man samtidigt känner syrans koncentration: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/syror-och-baser/syrakonstanten-ka.html
Kommer inte saltsyran i exemplet i 1:50 påverka volymen? (samma med 5:15)
Jodå. I det här enkla exemplet valde jag dock att bortse från det, så att jag istället skulle kunna resonera kring hur det ser ut i en saltsyralösning som är 0,10M och jämföra det med en ättiksyralösning som också är 0,10M.
Förstår inte varför Na3PO4 blir basisk medan NaNO3 blir neutral. Vad är skillnaden?
När natriumfosfat, Na₃PO₄(s), löses i vatten bildas natriumjoner och fosfatjoner:
Na₃PO₄(s) → 3Na⁺(aq) + PO₄³⁻(aq)
Fosfatjonen reagerar med vatten, så att lösningen blir basisk:
PO₄³⁻(aq) + H₂O → HPO₄²⁻(aq) + OH⁻(aq)
På samma sätt bildas det nitratjoner, NO₃⁻, när natriumnitrat löses i vatten. Men varför reagerar inte nitratjonen med vatten, så att lösningen blir basisk?
Tänk såhär: _Om_ nitratjonen skulle fungera som en bas och reagera med vatten skulle det bildas salpetersyra, HNO₃:
NO₃⁻(aq) + H₂O → HNO₃(aq) + OH⁻
Men salpetersyran är ju en stark syra, vilket betyder att den är fullständigt protolyserad. Därför bildas det inga HNO₃-molekyler, och inga OH⁻-joner heller, och därmed förblir lösningen neutral.
🙏🙏
När blir det dubbelpil vid svaga baser och syror?
Det beror på vad det är man vill visa. Egentligen uppstår det alltid jämvikter när svaga baser och syror reagerar med vatten, men i den här videogenomgången är det inte det jag vill visa. Därför har jag valt att bara skriva protolysreaktionerna med en enkelpil.
@@MagnusEhinger01 Okej! Tack för svar!
@@ww1349 Varsågod! 😊
Jag förstår inte riktigt hur man listar ut om de är stark syra eller svag syra. T.ex en sån fråga kom på mitt prov. En vattenlösning av ämnet Q har koncentrationen 0,010mol/dm3. PH ligger på 3,50 är det stark syra eller svag?
Det är för att en stark syra är protolyserad till 100%. Om vi skriver syran HA protolyseras den enligt HA + H₂O → H₃O⁺ + A⁻. Om det nu är en stark syra blir [H₃O⁺] = c(HA) = 0,010mol/dm³. Då skulle pH bli -log[H₃O⁺] = -log0,010 = 2. Eftersom pH i själva verket var högre, måste det röra sig om en syra som inte protolyseras till 100%, det vill säga en svag syra.
@@MagnusEhinger01 tack så jättemycket! Men varför räknade vi PH igen i slutet om vi hade de redan förstår inte riktigt😊
@@mahmoudmoeen6387 Vi måste ha något att jämföra med. För att ta reda på om det är en svag syra eller inte måste vi beräkna teoretiskt vilket pH en 0,010mol/dm³ lösning av en stark syra skulle få, och sedan jämföra det med det värde man faktiskt mätt upp (pH = 3,50).
Hur ska man veta om syran protolyseras 100% T. ex vid saltsyran HCl + H2O --> Cl- + H3O+ ser jag att alla HCl molekyler försvinner.
Men på ättiksyran som är en svag bas HAc + H2O --> Ac- + H30+ ser jag inga HAc molekyler längre heller. Finns det något sätt att se om syran är svag eller stark bara genom att se på protolysen?
I Kemi 1 finns det några starka och svaga syror och baser som du måste lära dig utantill. Jag har listat dem plus några andra saker man måste lära sig utantill på den här sidan: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/gamla-prov/slutprov-o-dyl/att-lara-och-kunna-utantill-i-kemi-1.html Du kan också kolla min videogenomgång om några vanliga syror och baser: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/nagra-vanliga-syror-och-baser.html
Jag går i åttan och försöker få reda på skillnaden på en svag och en stark bas, och jag får fram massa grejer om molar och massa avancerade grejer hahaha
Just wait LOL…
Är alla föreningar som innehåller OH- starka baser? Eller finns det starka baser som inte innehåller OH- ?
Nej, det är bara lättlösliga hydroxider som är starka baser. Ja, det finns en del andra baser som också är starka för att de reagerar till 100% med vatten så att det bildas hydroxidjoner. En sådan jon är metoxidjonen, CH₃O⁻. Den är dock så reaktiv att den inte används alls på kurserna i kemi på gymnasiet… 😉
@@MagnusEhinger01 Okej, förstår :)
Hej! Ifall en stark bas är fullständigt protolyserad, innebär inte detta att den även har förmågan att leda ström?
Det är rätt att baser, eller rättare sagt basiska lösningar leder ström. Men en bas protolyseras egentligen inte, eftersom den inte avger några protoner - det är ju bara syror som gör det!
@@MagnusEhinger01 Tack för svaret Magnus! 🎖
@@manne466 Varsågod! 😊
@@MagnusEhinger01 jag tackar för all hjälp Magnus! Dina videos gav mig ett A i syror och baser samt termokemi! Tusen tack
@@manne466 Ser man på, så roligt att jag fick hjälpa dig att förstå kemin! 😊
som jag förstår lösning och reaktion är 2 olika saker? alltså NH4 + H2O är inte samma sak som NH4 reagerar med vatten?
Ja, lösning och reaktion är olika saker. När man blandar saker i en lösning så kan det vara så att det sker en kemisk reaktion, men det behöver inte vara så. Om vi blandar ammoniumjoner i vatten, så får vi ammoniumjoner i vattenlösning, vilket vi skriver NH₄⁺(aq).
Ammoniumjonerna kommer även att reagera med vattenmolekylerna. Då sker den här reaktionen:
NH₄⁺(aq) + H₂O → NH₃(aq) + H₃O⁺(aq)
@@MagnusEhinger01 men starka baser blandas i vatten och svaga reagerar med vatten, hur ska vi veta att de sker så. Alltså hur ska man veta att de reagerar eller blandas med, de blir svårt att förstå när du ger två olika "reaktioner"
@@FatimahAlhusseini I det här läget (Kemi 1) är det enklaste att du helt enkelt lär dig utantill att starka baser är jonföreningar med hydroxidjoner, som KOH och NaOH, medan svaga baser är ämnen som reagerar med vatten och tar upp en eller flera protoner, som NH₃ eller CH₃NH₂.
Om man vill fördjupa sig lite, så kan man istället säga såhär, att starka baser är ämnen som till 100% tar upp en proton. Som exempel kan vi ta metoxidjonen, CH₃O⁻. När den blandas med vatten sker följande reaktion till 100%:
CH₃O⁻ + H₂O → CH₃OH + OH⁻
Även hydroxidjonen, OH⁻, är en stark bas. Det betyder att om den blandas med vatten sker följande reaktion till så gott som 100%:
OH⁻ + H₂O → H₂O + OH⁻
Fast som du ser här, så bildas det bara en ny vattenmolekyl + hydroxidjon i reaktionen, så det blir så att säga ingen skillnad. Därför är det enklare att vi i kemikurserna på gymnasiet bara konstaterar att starka baser är jonföreningar som innehåller hydroxidjoner, snarare än att vi säger att det är föreningar som protoneras (motsatsen till protolyseras) till 100%.
oj v svårt
Räddaren i nöden
Glad att jag kan vara det! 😊