Cum transforma Israelul blestemele in binecuvantari

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2024
  • Mai bine de jumătate din Israel este deșert. Asta înseamnă că lipsa apei curate este o chestiune de viață și de moarte. Dar Israelul s-a descurcat așa de bine la curățarea apei, prin metode precum desalinizarea și reciclarea, încât își exportă ideile altor țări care se luptă cu problema apei.
    Israelul s-ar putea să ducă lipsă de apă proaspătă, dar deșertul Negev din această țară stă deasupra unui ocean subteran, care este prea sărat pentru băut sau pentru desalinizare. Locuitorii israelieni au găsit o nouă modalitate de a-l folosi.
    ''Nu poți lupta împotriva naturii fiindcă aceasta te va bate. După mulți ani, am descoperit că e mai bine să cooperezi și să lucrezi cu ceea ce ai'', a afirmat Yoav Dagan.
    Yoav Dagan este unul dintre mulții israelieni care au părăsit oceanul pentru a merge la pescuit în deșert. Au construit ferme piscicole folosind apa sărată de sub pământ. Aceasta este ideală pentru creșterea peștilor de apă sărată precum bibanul de mare și barramundi.
    ''Aici se lucrează fără chimicale. Totul este sănătos, nu afectează mediul și e benefic buzunarului nostru. Facem bani frumoși și acesta este aspectul esențial'', a afirmat Yoav Dagan.
    În acest kibuț din deșertul Negev, chiar și apa de la pești este folosită. În fiecare săptămână, apa din aceste rezervoare este înlocuită și pompată sub pământ pentru a iriga livada de măslini din apropiere. Deșeurile peștilor, din apă, sunt un fertilizator natural ideal.
    ''După cum puteți vedea, măslinii cresc în jurul fermelor și se dezvoltă foarte bine fără alte chimicale, doar cu ajutorul nutrienților de la pești'', spunea Yoav Dagan.
    Israelul duce această idee și altor țări care se confruntă cu lipsa apei și a mâncării.
    ''Mergem în sate africane și îi învățăm pe oameni cum să construiască ferme piscicole. În Lacul Victoria, bibanii mureau, iar israelienii merg acum acolo pentru a-i învăța pe oameni cum să-i crească în iazuri ca să poată continua să-i mănânce'', spunea Jonathan Medved.
    De-a lungul timpului, israelienii au găsit noi modalități de a folosi mai puțină apă și, ca întotdeauna, au început în deșert.
    Irigarea prin picurare...
    ''Există povestea Aravei. Uneori cad doar 20 ml de ploaie într-un an. Este un climat foarte dur. Totuși, datorită irigării prin picurare, această zonă a devenit grădina de legume a Israelului. 65% din exportul de legume al Israelului către Europa vine din Arava'', a afirmat Naty Barak.
    Astăzi, chiar și cele mai seci părți ale deșertului prosperă, cu ajutorul unui proces numit irigarea prin picurare. Ideea este mai veche chiar decât statul Israel.
    ''Când au ajuns aici primii locuitori, tinerii au venit din orașe fiindcă își doreau să fie fermieri. Au venit în kibuțul Hatzerim, unde s-au confruntat cu multe provocări: pământ arid, salinitate ridicată, apă insuficientă. A fost chiar o perioadă în care s-au gândit să se mute în alt loc. Apoi a venit Ben Gurion, un lider cu o adevărată viziune, și a zis: ''Dacă vreți să vă mutați, e în regulă, dar mergeți mai departe, în sud, nu înapoi în nord.'' Am stat aici și am continuat treaba. Am făcut un experiment, dar ne chinuiam în continuare. Apoi ne-am întâlnit cu omul care a inventat irigarea prin picurare'', spunea Yoav Dagan.
    Acel bărbat era un inginer pe nume Simcha Blass. Acestuia i-a venit ideea irigăriiprin picurare când a văzut un copac care era mai mare decât ceilalți din jur. După ce a săpat la rădăcina lui, a descoperit că era udat printr-o scurgere a unei țevi subterane.
    ''Asta i-a dat ideea, dar au durat câțiva ani, până a fost introdus plasticul, pentru a începe să facă experimente cu micro-irigatoare. În asta constă irigarea prin picurare'', a afirmat Naty Barak
    Blass s-a întâlnit cu fermierii din kibuțul Hatzerim și, împreună, au fondat compania numită Netafim, care înseamnă ''picături de apă'' în limba ebraică. În curând, recoltele lor au crescut cu 50%, chiar dacă au folosit cu 40% mai puțină apă pentru asta.
    ''Irigarea prin picurare economisește multă apă, produce mai mult, are mai multe rezultate, fără să afecteze mediul înconjurător'', a afirmat Yoav Dagan.
    Timp de aproape jumătate de secol, compania a dat viață sloganului său: ''Cultivă mai mult cu mai puțin'', nu doar în Israel, ci în 110 țări din lume, de la câmpurile de trestie de zahăr din Filipine, până la plantațiile de ceai din Tanzania.
    ''India e țara cu care colaborăm cel mai mult. Rezultatele se văd în creșterea uimitoare a producției. Producția fermierilor a crescut la 25-50%. În cazul a 25% dintre fermieri, producția a crescut cu până la 75%. Toată lumea vorbește despre deficitul de apă.
    Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 105 - decembrie 2015 - ultimele știri creștine: alfaomega.tv/st...

КОМЕНТАРІ • 17

  • @RodicaMoise-s2x
    @RodicaMoise-s2x Місяць тому +1

    FELICIYARI OAMENILOR INTELIGENTI

  • @corneliadeaconu4344
    @corneliadeaconu4344 3 роки тому +3

    Domnul Isus Domnul Dumnezeu sa va binecuvinteze pe totii evrei i

  • @allesandrogiovani8986
    @allesandrogiovani8986 4 роки тому +2

    DUMNEZEU SA OCROTEASCĂ ISRAELUL!

  • @ceteraslucamarius2656
    @ceteraslucamarius2656 6 років тому +10

    Binecuvantat fie Israel. Domnul sa aiba grija de toti locuitorii sai.

  • @LetitiaElenaSzatmari-g3z
    @LetitiaElenaSzatmari-g3z 9 місяців тому

    Dumnezeu sa vă ocrotească poporul israelian drag și iubit de Domnul Isus Hristos 🇮🇱🇮🇱🇮🇱🙏🙏🙏❤️

  • @dorisminerva5705
    @dorisminerva5705 7 років тому +7

    Iubiti ISRAELUL SI BINECUVÂNTATI PE ISRAEL ! PT CA BIBLIA SPUNE CA CINE BINECUVANTEAZA PE ISRAEL VA FI SI EL BINECUVANTAT ! SI CINE BLESTEMA PE ISRAEL VA FI SI EL BLESTEMAT ! IUBITI SI VETI FI SI VOI IUBITI !CUM FACI ASA TI SE VA FACE !

  • @luigiionascu7056
    @luigiionascu7056 5 років тому

    __xiti dai seama cum ar putea evreii sa fertililzezi peninsula sinai utilizind izvorul toiag din horeb___doku__

  • @pereadam
    @pereadam 6 років тому

    Un post care am scris inainte c8 doua zile a fost sters,nu stiu de cine.....