Leuk Melvin! Wat me zo opvalt in je versnelde deel is hoe ontzettend scheef sommige masten van de bovenleiding staan en daarom ook hoe scheef de dwarsverbindingen zitten. In Zuid Limburg heb je vlak voor Heerlen het mijnverzakkingsgebied en na de eerste elektrificatie met B1 begon het spoor te verzakken tussen Heerlen-Hoensbroek/Voerendaal. Om de bovenleiding makkelijker aan te kunnen passen heeft men daar de B1 vervangen voor geconstrueerde armen vergelijkbaar met de Schiphollijn met een nagespannen hangdraad ook wel B3 genoemd. Dit was vele malen makkelijker en maakt de beperkingen van het oude systeem wel duidelijk. Toch laat Prorail geen nieuwe beweegbaar afgespannen systemen meer en de lijn naar Herzogenrath is vooralsnog de laatste dat het nieuw is gebouwd. De palen op 2:12 ken ik niet maar ze zijn niet de originele,het lijkt een soort voorloper van de DLO/SLO.
Zijn er in Nederland ook systemen waarbij de treindienstleider niet moet melden als er een overweg gestoord is maar dat jullie dit zien aan de seinen en via een document weten waar je dan 10 per uur en fluiten moet doen?
Nee we krijgen altijd een aanwijzing overweg van een treindienstleider. Wanneer de toestand van een baanvak slechter is dan normaal, weten we dit wel van te voren👍
@@speler10001 Het is wel grappig dat een stukje verderop na Geldermalsen een stuk spoor ligt waar momenteel niet harder gereden mag worden dan 100 Km/h vanwege de slechte bodem(en daar hebben we in Nederland heel veel last van zoals het debacle met de Kamperlijn)en dus mag je net na de aansluiting vanuit Dordrecht tot aan Culemborg niet zo heel snel dit wordt trouwens wel aangegeven met de Louter Armoe en Ellende borden(borden met een grote L als aankondiging van lagere snelheden de A van aanvang van die werkzaamheden en E van einde tijdelijke beperking). Als je zegt net als hier bedoel je dan België?
Leuk om zo met je mee te mogen kijken. Leerzaam.
Heel interessant te zien wat er bij zo’n storing komt kijken.
Leuk Melvin! Wat me zo opvalt in je versnelde deel is hoe ontzettend scheef sommige masten van de bovenleiding staan en daarom ook hoe scheef de dwarsverbindingen zitten. In Zuid Limburg heb je vlak voor Heerlen het mijnverzakkingsgebied en na de eerste elektrificatie met B1 begon het spoor te verzakken tussen Heerlen-Hoensbroek/Voerendaal.
Om de bovenleiding makkelijker aan te kunnen passen heeft men daar de B1 vervangen voor geconstrueerde armen vergelijkbaar met de Schiphollijn met een nagespannen hangdraad ook wel B3 genoemd.
Dit was vele malen makkelijker en maakt de beperkingen van het oude systeem wel duidelijk.
Toch laat Prorail geen nieuwe beweegbaar afgespannen systemen meer en de lijn naar Herzogenrath is vooralsnog de laatste dat het nieuw is gebouwd.
De palen op 2:12 ken ik niet maar ze zijn niet de originele,het lijkt een soort voorloper van de DLO/SLO.
Weer een hele mooie video meester !!
Dank je wel 👍
Mooi ritje,de bomen waren wel omlaag.alles deed het.greetz:Peer. fijn weekend.
Klopt, als een overweg in de storing ligt, dan zijn de overwegbomen altijd dicht. Dat is de veiligste kant.
Mooie video! Ben geabonneerd!
In Nederland nemen de treinbestuurders tenminste de moeite om de passagiers in te lichten over de reden van de vertraging van de normale snelheid.
Zijn er in Nederland ook systemen waarbij de treindienstleider niet moet melden als er een overweg gestoord is maar dat jullie dit zien aan de seinen en via een document weten waar je dan 10 per uur en fluiten moet doen?
Nee we krijgen altijd een aanwijzing overweg van een treindienstleider. Wanneer de toestand van een baanvak slechter is dan normaal, weten we dit wel van te voren👍
@@Melvingerritsen Is dit dan gewoon mondeling of moet er ook wat ingeschreven worden?
Nee daar krijgen we een schrijven van!
@@Melvingerritsen Net zoals hier dan. Weer wa bijgeleerd
@@speler10001 Het is wel grappig dat een stukje verderop na Geldermalsen een stuk spoor ligt waar momenteel niet harder gereden mag worden dan 100 Km/h vanwege de slechte bodem(en daar hebben we in Nederland heel veel last van zoals het debacle met de Kamperlijn)en dus mag je net na de aansluiting vanuit Dordrecht tot aan Culemborg niet zo heel snel dit wordt trouwens wel aangegeven met de Louter Armoe en Ellende borden(borden met een grote L als aankondiging van lagere snelheden de A van aanvang van die werkzaamheden en E van einde tijdelijke beperking).
Als je zegt net als hier bedoel je dan België?