Indeling zenuwstelsel

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 лют 2015
  • Het zenuwstelsel is anatomisch en fysiologisch in te delen, afhankelijk hoe je ernaar kijkt.
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 8

  • @vanleeuwebrecht484
    @vanleeuwebrecht484 5 років тому

    Top Oscar!

  • @robbedepestel3672
    @robbedepestel3672 Рік тому

    leuke video oscar doe zo voort

  • @nadas1079
    @nadas1079 7 років тому +1

    Is het verstandig om dus voor een toets niet te gaan eten, omdat de vertering dan stop wordt gezet door het sympatisch zenuwstelsel?

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  7 років тому +4

      De vertering wordt niet helemaal stopgezet, maar er gaat minder bloed naar de spijsverteringsorganen, onder invloed van het sympathsich zenuwstelsel als je actief bent. Dat is logisch.
      De hersenen werken alleen op glucose. Stop voor een toets er maar wat suiker in, zou je dan denken. Sommigen doen dat ook in de vorm van een mars of redbull of andere geraffineerde troep. Als je dat doet, zal de insulinespiegel meteen worden verhoogd om het teveel aan suiker uit het bloed te halen, zodat er een suikerdip gaat ontstaan. Je gaat geeuwen, je wordt loom en slaperig. Dat is voor de hersenen en het examen niet goed! Het beste voor een inspanning, ook een examen is, om laag glycemisch te zijn. D.w.z. koolhydraten 1 tot 1,5 uur voor de activiteit tot je nemen, die de bloedsuikerspiegel niet meteen omhoog jagen.
      Wat ook wil helpen is vlak voor het slapen gaan nog eens een samenvatting van de leerstof door te nemen. De hersenen werken in de slaap door.
      Verder schijnt koffie (cafeïne) zonder suiker een positieve invloed te hebben op de concentratie ongeveer 1 uur voor het examen. Bovendien stimuleert het kauwen op kauwgum de bloedtoevoer naar de hersenen.
      Scholieren grijpen nog weleens naar ritalin voor een examen. Dit middel heeft een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Dit is echter gevaarlijk, omdat het verslavend werkt. Per tablet sterven er 5000 tot 10.000 hersencellen af.
      Gewoon regelmatig de leerstof herhalen, gezond eten, voldoende beweging (minstens 10.000 stappen per dag en 30 minuten intensiever bewegen), plus voldoende nachtrust, zijn de beste voorwaarden voor een goed resultaat!

    • @nadas1079
      @nadas1079 7 років тому

      Ah, dat is duidelijk! Bedankt voor uw uitgebreide uitleg. Ik ben zelf ook schuldig aan het feit dat ik altijd dextrose net voor het examen neem, maar ik zal dat dus niet meer doen en uw advies aannemen.
      Overigens is het toedienen van ritalin aan iemand met ADHD niet een beetje tegenstrijdig aangezien het een stimulerende werking heeft op het centraal zenuwstelsel?

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  7 років тому +1

      Tegen ADHD geven ze ritalin, maar dat is een van de meest verslavende stoffen die er is. Daar kom je eigenlijk niet meer vanaf. Ritalin is zeer toxisch. Langdurig gebruik lijdt tot Alzheimer. Voor ADHD is eigenlijk geen diagnose. Als je gaat kijken wat ADHD is dan komen er allemaal vage termen. Vaak hebben de ouders gewoon te weinig tijd voor het kind. Op den duur kan zo’n kind weleens tegengas gaan geven, maar dan is het nog geen ADHD! De diagnose is heel moeilijk te stellen. Er is geen bloed-of urineonderzoek die dat bevestigt. Het is vaak wat de ouders vertellen.De werking van Ritalin is vergelijkbaar met het effect van amfetamines (speed) en cocaïne. Het lijkt daarom tegenstrijdig dat dit gebruikt wordt bij ADHD. Bij mensen met ADHD is echter aangetoond ze juist door de werkzame stof in ritalin rustige worden en zich beter kunnen concentreren.

    • @nadas1079
      @nadas1079 7 років тому

      Oscar Eggen Dag meneer, Ik had nog een vraag. Ik heb binnenkort een toets van ongeveer 4 uur lang, achter elkaar. Hierbij mag ik consumptie meenemen. Wat raadt u aan? (:

    • @robbedepestel3672
      @robbedepestel3672 Рік тому

      @@OscarEggen Dit leek mij al vrij logisch maar toch leuk dat u initiatief neemt om hopeloze Nada S te helpen in haar leven! doe zo verder topper