Selam Felsefe konuşmaları ne kadar çok yabancı kavram geçiyor. Bunların anadilimizde karşılığının bulunmaması ya da kullanılmaması felsefeyi bizim toplum özellinde anlaşılmasını güçleştiriyor. Bizde felsefe başta olmak üzere bilimdeki gerilimizin temelinde yatan şey dildir. Anadilimizi bilim dili olarak kullanmamaktan kaynaklanan büyük gerilik var. Hüseyin Atay Hoca aşağıdaki videoda anlatıyor. Almanlar, İngilizler, Fransızlar kendi anadillerinde bilim yapmaya başladıkları zaman ilerlemeyebildiler. Antik Yunan felsefesini müslümanlar kendi dillerine çevirdiler. Buradan da batı medeniyetine kaynaklık edecek düşünce ortaya çıktı. Ama batılı Antik Yunan dilini ya da Arapça'yı bir bilim dili ya da eğitim dili olarak kullanmadı. Kendi anadiline bu insanlık birikimini batı milletleri aktardı. Kavramların kendi anadillerindeki karşılığını oluşturdular. Böylece kendi bilim dilleri oluştu. Bir milletin gelişimi kendi anadilinin gelişmişliği ile ilgili değil midir? Yabancı dilde eğitim yapmak çok büyük bir yanlış. Yabancı dil öğrenmek ayrı yabancı dilde eğitim vermek apayrı şeyler. Kendi dilinde bilim yapmayan nasıl bilimde ileriye gidebilecek nasıl teknoloji üretecek? Burada örneğin Türker Armaner Hoca kullandığı ifadeleri ne kadar bizim dilimize has kavramlar? Daha doğrusu bunların bizdeki kök karşılıkları bulunup oradan ilerleyerek gelen bir gelişim sonucu olan bir dil değil. Bu sadece felsefe değil bütün bilim dallarında var. Mesele anadilin bilim dili olup olmamasıdır. Hüseyin Atay Hoca çok güzel anlatıyor. Senin benim kullandığımız kavramlarla konuşuyor. Çünkü düşünce dünyası olarak bizim dünyamızda kökleri olan bir kelimeler haznesinden istifade ediyor. Bence Hüseyin Atay Hoca'nın konuşmaları, cümle cümle dikkatle dinlenilmesi gereken bir konuşmalardan. ua-cam.com/video/64OFxqAoftU/v-deo.html
Merhaba kardeş, bu kadar uzun bir konuşmaya ilk yorum yapan siz olmuşunuz. Bu bana hiç kimsenin bir şey anlamadığını çağrıştırıyor. Konuşmacıyı tenzih ederim ama felsefenin halka inmesine hiç yardımı olmayan bir söylev. Keşke karşılıllı olsa ve soru cevap yapılabilse...
Selam
Felsefe konuşmaları ne kadar çok yabancı kavram geçiyor. Bunların anadilimizde karşılığının bulunmaması ya da kullanılmaması felsefeyi bizim toplum özellinde anlaşılmasını güçleştiriyor.
Bizde felsefe başta olmak üzere bilimdeki gerilimizin temelinde yatan şey dildir. Anadilimizi bilim dili olarak kullanmamaktan kaynaklanan büyük gerilik var.
Hüseyin Atay Hoca aşağıdaki videoda anlatıyor. Almanlar, İngilizler, Fransızlar kendi anadillerinde bilim yapmaya başladıkları zaman ilerlemeyebildiler. Antik Yunan felsefesini müslümanlar kendi dillerine çevirdiler. Buradan da batı medeniyetine kaynaklık edecek düşünce ortaya çıktı. Ama batılı Antik Yunan dilini ya da Arapça'yı bir bilim dili ya da eğitim dili olarak kullanmadı. Kendi anadiline bu insanlık birikimini batı milletleri aktardı.
Kavramların kendi anadillerindeki karşılığını oluşturdular. Böylece kendi bilim dilleri oluştu. Bir milletin gelişimi kendi anadilinin gelişmişliği ile ilgili değil midir? Yabancı dilde eğitim yapmak çok büyük bir yanlış. Yabancı dil öğrenmek ayrı yabancı dilde eğitim vermek apayrı şeyler. Kendi dilinde bilim yapmayan nasıl bilimde ileriye gidebilecek nasıl teknoloji üretecek?
Burada örneğin Türker Armaner Hoca kullandığı ifadeleri ne kadar bizim dilimize has kavramlar? Daha doğrusu bunların bizdeki kök karşılıkları bulunup oradan ilerleyerek gelen bir gelişim sonucu olan bir dil değil. Bu sadece felsefe değil bütün bilim dallarında var. Mesele anadilin bilim dili olup olmamasıdır.
Hüseyin Atay Hoca çok güzel anlatıyor. Senin benim kullandığımız kavramlarla konuşuyor. Çünkü düşünce dünyası olarak bizim dünyamızda kökleri olan bir kelimeler haznesinden istifade ediyor.
Bence Hüseyin Atay Hoca'nın konuşmaları, cümle cümle dikkatle dinlenilmesi gereken bir konuşmalardan.
ua-cam.com/video/64OFxqAoftU/v-deo.html
Merhaba kardeş, bu kadar uzun bir konuşmaya ilk yorum yapan siz olmuşunuz. Bu bana hiç kimsenin bir şey anlamadığını çağrıştırıyor. Konuşmacıyı tenzih ederim ama felsefenin halka inmesine hiç yardımı olmayan bir söylev. Keşke karşılıllı olsa ve soru cevap yapılabilse...
''Yayına çıkayım aklıma bir şeyler gelir, konuşurum ya diye konuşmanın zararları'' şeklinde değiştirilebilir bu videonun başlığı. Yazık..