Dialogurile dimineții - Părintele Valerian Pâslaru - TVR1, Universul Credinţei, 15 noiembrie 2020

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 лис 2020
  • De astăzi începe postul Naşterii Domnului, iar ortodocşii se pregătesc pentru acest important urcuş duhovnicesc. Tocmai de aceea, sfaturile părintelui Valerian Pâslaru sunt mai utile ca oricând, mai binevenite şi mai motivante pentru conştiinţele noastre creştine. Urmăriţi "Dialogurile dimineţii" despre post, merite, renunţări, ispite şi victorii.
    Realizator Răzvan Bucuroiu

КОМЕНТАРІ • 66

  • @eugenserea4285
    @eugenserea4285 3 роки тому +15

    Un om al lui Dumnezeu.
    Cât încă vor mai exista astfel de oameni, Dumnezeu va mai ține acest pământ.

  • @siriojanicolaev3389
    @siriojanicolaev3389 3 роки тому +9

    Slava lui DUMNEZEU pentru toate !

  • @romanulnicolae2060
    @romanulnicolae2060 2 роки тому +2

    PE TIMPUL LUI CEAUSESCU AM TRAIT O ADEVARATA LIBERTATE A POPORULUI ROMAN...FATA DE RAHATURILE ACESTOR VREMURI DE ASTAZI SI ULTIME...AMIN.

  • @marcelaiordache4162
    @marcelaiordache4162 3 роки тому +2

    Doamne ajuta roagă te pentru noi Sf între părinte ca avem mare nevoie sărut am dreapta

  • @LiviaEpure01
    @LiviaEpure01 3 роки тому +7

    Spune Părintele Valerian (2:25) că prin clasa a zecea „cam visam să mor pentru Patrie”... un moment cu atât mai tulburător dacă îl asociem cu cele petrecute în iunie 1990 ..
    Sănătate multă, drag Părinte, și ajutor de Sus pentru refacerea bisericii și așezământului monahal de la Golești.
    Mulțumiri Dlui Răzvan Bucuroiu și echipei pentru „Dialogurile dimineții”!

  • @monicaion5342
    @monicaion5342 3 роки тому +5

    Mulțumim! Bunul Dumnezeu să vă țină sănătoși și bucuroși! Amin. 👏❤👏

  • @valiutiu820
    @valiutiu820 3 роки тому +1

    Amin.

  • @nicolaegasca9289
    @nicolaegasca9289 3 роки тому +5

    Doamne ajută!

  • @cameliaprisecaru9519
    @cameliaprisecaru9519 3 роки тому +10

    Post usor si binecuvantat

  • @cateheze4223
    @cateheze4223 3 роки тому +7

    Să nu îi permitem celui rău să ne devoreze timpul vieții noastre. Ca să nu ratăm întâlnirea cu Dumnezeu. Antrenați în prea multe proiecte, uităm de cele importante. Să ne preocupe lucrurile profunde, nu doar cele frumos ambalate. În ultimul secol s-au făcut un miliard de avorturi în lume. Nimic de completat. Suntem atât de păcătoși, încât nici nu ne dăm seama cât de păcătoși suntem.
    Tristețea, furia și plictiseala vin și pleacă. Nu sunt ale noastre, nu ne reprezintă. Nimic din ce vine și pleacă nu suntem noi. Sunt doar ispite, pe care le depășim, nu rămânem blocați în ele.
    Doar cel ce crede în absurdități poate comite atrocități, scrie Voltaire. Acesta este vinovat mai ales pentru binele pe care nu l-a făcut. Pentru că nu a salvat nici un suflet din nenorocire. Iar istoria este ticsită de violență, sărăcie și groază, deși omul știa că raiul se cucerește prin tandrețe.
    Avem nevoie mai degrabă de modele, decât de critici. Joseph Jobert scrie că fără modelul biblic, totul în jur este o enigmă descurajatoare: pare că urmează un nou potop. Cu modelul biblic, perspectiva este optimistă: Dumnezeu nu poate fi înfrânt, nici aliații Lui nu pot fi zdrobiți. E mai plictisitor să citești aceleași știri false pe rețelele de socializare, decât să privești pe geam 360 de zile pe an ploaia din Sheffield. Ambițiile exagerate ne sufocă și nu mai putem respira frumosul și firescul, deoarece sufletul este pervertit.
    Ce îi oferim noi lui Dumnezeu? Drepții Ioachim și Ana I-au dăruit-o pe fiica lor, Sfânta Fecioară Maria. Noi ce Îi oferim? Nu contenim să avem cereri și nemulțumiri, vrem doar să primim, fără să oferim nimic. Îi dăm păcatele noastre în schimbul veșniciei. Dar nu putem dărui ceva ce negăm sau de care nu vrem să ne dispensăm. Adevărul este că suntem plini de păcate și nu putem scăpa singuri de ele. Cine neagă păcatul, rămâne sclavul lui.
    George Eliot scrie că nu este niciodată prea târziu să fim ceea ce trebuia să fim de la început. Azi încă nu este prea târziu, dar mâine s-ar putea să fie. Să fim realiști, să nu ne amăgim: Nu va ploua niciodată cu trandafiri, trandafirii trebuie să îi plantăm noi. Chiar dacă suntem mai buni decât cred vecinii despre noi, să nu ni se urce la cap.
    Adam și Eva au avut luna de miere de rai, au început căsătoria lor acolo, noi o vom sfârși unde ei au început. Pentru că avem pe Noul Adam, Hristos, și Noua Evă, Biserică. Sfinții ne interesează mai mult decât Haaland și Mbappe.
    George Gissing scrie că materialismul este o farsă uriașă, iar pentru a nu ne pierde discernământul avem nevoie de spiritualitate. Dincolo de oroare și spaimă, există nădejde într-o viață fără nedreptăți. Hristos nu ne lasă să ajungem la disperare.
    Andre Gide scrie că este mai bine să fim onești, chiar dacă nu suntem apreciați sau iubiți, decât să fim respectați pentru ceea ce nu suntem. În dialog cu Adevărul, nu e loc de compromis. Nu putem traversa oceanul, până nu suntem pregătiți să părăsim țărmul. Oamenii găsesc adevărul, dar au tentația de a-l deforma, în funcție de slăbiciunile lor.
    Hristos a spus tot adevărul, nu a omis nimic. Evanghelia cuprinde întreg adevărul, explicat de sfinți, nu mai putem inventa decât erezii. Spunem același adevăr, fără să îl deformăm, folosind nuanțe diferite, pentru a capta atenția celor care vor să fie salvați. Singurul obstacol pentru fericirea din viitor este păcatul nespovedit din trecut. Nu trebuie să ne așteptăm ca toată lumea să împărtășească opiniile noastre, reperul e Hristos, nu noi.
    Să ascultăm ceea ce are să ne spună Hristos ține de respect, în prima fază. Mulți înjură adevărul, fără să aibă habar de ce, doar pentru că și alții o fac și pare la modă. Este și o acută lipsă de respect, de bună creștere. Tocmai cei care ne acuză de intoleranță dau dovadă de ea. Este uneori persiflare, alteori doar neștiință.

  • @danielvranceanu8751
    @danielvranceanu8751 3 роки тому +3

    Mulțumim părinte Valerian !

  • @elenadarjoanca5992
    @elenadarjoanca5992 3 роки тому +5

    Sărut mîna din Bv.mă bucur să vă ascult și să vă văd. Mulțumiri!

  • @mayaportland8805
    @mayaportland8805 3 роки тому +6

    Are dreptate domnul parinte, noi ne-am mutat in America 15 ani in urma. Avem tot ce trebuie burtii si comfortului fizic, dar santem singuri cuc, iar eu sant bolnava de dorul tarii mele si oamenilor cu glas dulce si smerit de acasa. Chiar inima imi da probleme si eu stiu ca mor incet de dorul Romaniei. Dupa covidul asta, daca ajuta Dumnezeu, ma intorc acasa singura sau cu famlia.

    • @corinabalasescu1984
      @corinabalasescu1984 3 роки тому +3

      Veniți Cornelia!

    • @yuulian4776
      @yuulian4776 3 роки тому +2

      Eu am rezistat maxim 2 ani in strainatate. M-am intors inapoi la brasov. ...

    • @mayaportland8805
      @mayaportland8805 3 роки тому +2

      @@yuulian4776 bine ati facut. Ce coincidenta, si eu prin jurul Brasovului m-as intoarce, ca am dor de frumusetea muntilor

    • @mayaportland8805
      @mayaportland8805 3 роки тому +2

      @@corinabalasescu1984 tare as veni doamna Corina, dar uitati cum toti santem prinsi prizonieri care pe unde in colturi de lume....nu ne mai lasa astia acasa

    • @victoriaciuculan651
      @victoriaciuculan651 2 роки тому +1

      @@mayaportland8805 sa ajungeți cu bine si sănătoși acasă

  • @emiliaiordache4957
    @emiliaiordache4957 Рік тому

    Doamne slavă tie

  • @magdalenasamson8481
    @magdalenasamson8481 3 роки тому +4

    Sărut mâna Sf Părinte Valerian !
    Aveți dreptate,trăim cu nostalgia, trăim cu dorul ...
    Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pre noi !

  • @mariuscristinelgascan2747
    @mariuscristinelgascan2747 2 роки тому

    Doamne ajuta

  • @severfloares4284
    @severfloares4284 3 роки тому +2

    Domnule Ràzvan, v-as ruga sà abordati cu pàrintele Valerian 2 teme : 1) bucuria pe care ne-o dà credinta, sau pe care o gàsim in credintà, (sau cum putem gàsi bucuria prin credintà); 2) bucuria sfintilor (in acatiste se spune mereu '' bucurà-te''), mai ales avand in vedere mucenicia multora dintre ei ;cum se puteau bucura in timp ce li se smulgea carnea de pe ei.

  • @gabrielmavrochifalos9570
    @gabrielmavrochifalos9570 3 роки тому +2

    Patria Cerească ☦️😇

  • @davidrm3766
    @davidrm3766 3 роки тому +1

    Doamne ajuta !

  • @monimicu3068
    @monimicu3068 3 роки тому +3

    Multumim!

  • @cateheze4223
    @cateheze4223 3 роки тому +4

    Martirii conștientizau impermanența (nimic lumesc nu durează). Bucuria lor se năștea din cunoașterea lui Dumnezeu. Față de Dumnezeu, toate celelalte sunt pagubă. Se lipseau de toate, ca să dobândească pe Hristos.
    Cea mai mare bogăţie este una singură şi nu poate fi înlocuită: este aceea de a fi veşnic cu Dumnezeu. Iar dacă Tatăl îngăduie suferinţa noastră, a copiilor, este numai pentru a ne întoarce la El. Dar de drag, nu din obligaţie. Prin credinţă, ne umplem de speranţă şi de iubire, constatând în fiecare zi că tot ceea ce a pierdut Adam (mântuirea), a recâştigat Iisus Hristos.
    Tăria noastră este în Domnul (Efeseni 6, 10): ne vom îmbrăca cu armura lui Dumnezeu, ca să putem înfrunta uneltirile diavolului. Anxietatea lumii a fost vindecată pe Cruce: restul e lipsă de voinţă. Vom păşi încinşi cu adevărul (Efeseni 6, 14): vom stinge toate săgeţile aprinse ale celui rău. Mai mult: suntem împuterniciţi din partea lui Hristos (2 Corinteni 5, 20). Secretul luptei: Fiţi cumpătaţi şi privegheaţi! (1 Petru 5, 8).

  • @cateheze4223
    @cateheze4223 3 роки тому +8

    Jose Saramango scrie că suntem orbi care ar putea vedea, dar nu văd. Ar putea fi fericiți, dar nu sunt. Ar putea să Îl caute și să Îl găsească pe Dumnezeu, dar comoditatea ne împiedică. Chinua Achebe scrie că un copil nu poate plăti laptele mamei sale. Un om nu poate mulțumi vreodată pentru toate binefacerile divine. Dar vindecarea de orbire începe prin mulțumire și recunoștintă.

  • @serbanmarius77
    @serbanmarius77 3 роки тому +4

    Da, greu departe de tara!

  • @Changobango52
    @Changobango52 3 роки тому +8

    Greu departe de țară!

  • @nistorraulalexandru88
    @nistorraulalexandru88 3 роки тому +3

    Eu urmăresc aceasta emisiune și rubrica pașii pelerinului era preferata mea! Da cât de tâmpiți puteți fi sa puneți obștea sa stea asa ca statuile în spatele stâlpilor! Iertare dar mai dezamăgit total! Nu mai faceți asa tâmpenii va rog! Ii prea superba emisiunea sa o stricați în halul asta! Respect pentru părintele stareț! Iară voi sa va reveniți!

    • @mikamika752
      @mikamika752 3 роки тому +2

      Nistor Raul Alexandru de unde stiti ca "sunt pusi" sa stea acolo? De multe ori vedem si credem "nimic"

    • @eugenserea4285
      @eugenserea4285 2 роки тому

      Conceptul de "ascultare" vă spune ceva?
      E unul dintre cele 3 voturi monahale și un mijloc de a tăia voia proprie, specifică omului firesc, lumesc, neînduhovnicit.

  • @cocafrent7407
    @cocafrent7407 3 роки тому +2

    ude mas duce nu am lineste decit ude mam nascut crescutsatu poina de sus com tibana jud iasi dar ma rsticnit 45 ani fra raspuns sa numi indeplinesc visu preut de seama casa binecuvtata de tatal meu care a facut ceru pamintu sa ma rog sama bucr post ce sa fac am ghinuit nustiu cit mai ghinui

  • @mihailvoinea562
    @mihailvoinea562 2 роки тому +2

    NIHIL SINE DEO !

  • @cocafrent7407
    @cocafrent7407 3 роки тому +2

    nu pot sa las manastirele neamu meu as veni dar nam o casa asta ma dore

    • @ioan7670
      @ioan7670 3 роки тому +2

      Daca vrei sa traiesti modest si fara datorii va gasesc eu o casa la tara..,,ieftina dar nu lungiti prea mult ,banii cash se vor desfiinta..

    • @victoriaciuculan651
      @victoriaciuculan651 2 роки тому

      @@ioan7670 mare dreptate aveti

  • @imhotep43210
    @imhotep43210 3 роки тому +1

    ,, creștinismul a fost prima formă de globalizare" spune Răzvan. What????
    Cumva, omu' pune semnul egal între creștinism și globalizare. Dumnezeu să-l ierte.

  • @romanul4976
    @romanul4976 3 роки тому

    Of..Nu mai vb odata cu Parintele si creeaza interviul mai lung...Doamne Ajuta...

  • @oslobanutaniamaria3393
    @oslobanutaniamaria3393 3 роки тому +2

    Va rog sa nu va opriti din a posta aceste scurte povatuiri!

  • @carmendaguey8963
    @carmendaguey8963 Рік тому

    Romanii traiesc oriunde pentru ca nu au de ales...Dar nu sint fericiti...Poate prea putini...Noi romanii nu sintem iubiti in diaspora...Numai daca pronunti cuvintul roman, imediat li se schimba coieficientul de inteligenta...Devin rai si prosti, pt ca ei ne urasc...M-am intrebat multi ani de ce ne urasc pe noi romanii, oare atit de mult, oamenii astia ??? Si-acum, cred ca am gasit un raspuns : -Ei ne urasc atit de mult pt ca sint constienti ca nu vor putea sa fie niciodata la nivelul nostru...Din pacate...

  • @cortan3246
    @cortan3246 3 роки тому +1

    Nu am incredere in personalul din manastiri si nici in viata din manastiri! Cine alege viata aceasta sare din Lac in Put.

    • @d1427
      @d1427 3 роки тому +4

      si cine iti cere incredere in ei, pentru ce?!
      Vezi-ti mai bine de alegerile dumitale si lasa-i pe ceilalti in plata Domnului, ca a judeca pe altii este job-ul lui nu al omului [sau daca vrei dumneata job-ul ala atunci nu mai avem nevoie de Dumnezeu; o sa ne rugam dumitale sa ne spui ce e bine si ce e rau, cine merita si cine nu ...]

    • @cortan3246
      @cortan3246 3 роки тому +1

      @@d1427 Cum se face ca Izabela si Ahab aveau 850 de prooroci, si toti erau falsi, si numai unul era adevarat, dar era cautat sa fie omorat??? Stiti cum se numeste??? Apoi va spun de ce va scriu, dar NU va judec, judecata este a lui Dumnezeu.

    • @d1427
      @d1427 3 роки тому +2

      @@cortan3246 ce treaba am eu cu Izabela si Ahab?! Am eu destule pacate pe cap ca sa mai am grija altora. Degeaba spui 'eu nu va judec' in timp ce judeci... nu pe mine, ci in general. Cel ce este prins in judecatile proprii nu are cum sa inteleaga judecatile/voia lui Dumnezeu caci cel ocupat sa vorbeasca nu poate sa asculte- asta o spun din proprie experienta, nu din auzite.

    • @cortan3246
      @cortan3246 3 роки тому

      @@d1427 Atunci cum vorbiti de Dumnezeu daca nu cunoasteti voia Lui??????
      Ca sa fi crestin trebuie sa cunosti invatatura Lui si sa-ti indrepti viata dupa ea. Cred ca sunteti un pacatos asa cum spuneti, dar Mantuitorul a venit: ATENTIE!
      "Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut.”(Luca 19.10)
      "Isus i-a auzit şi le-a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi!"(Matei9.12)

    • @d1427
      @d1427 3 роки тому +2

      @@cortan3246 Pai de unde concluzia ca nu cunosc voia lui Dumnezeu???? Faptul ca crezi ca sunt pacatos, usureaza cumva pacatele dumitale [pe care ti le cunosti singura daca esti sincera cu tine insati in fata lui Dumnezeu], crezi ca Dumnezeu iti da o bila alba pentru judecata asta, ridicandu-te in ochii propri micosorand pe altul?! Cata ignoranta!!!
      Dumneata confuzi voia lui Dumnezeu cu afiliatia religioasa- Dumnezeu nu e nici pocait, nici protestant ori papistas, la fel cum nu e nici tigan , ruman ori vietnamez. Dumnezeul ala pe care dumneata il cunosti din carti si din auzite si pe care crezi ca il cuprinzi in vorbe invatate de la altii este doar in capul matale, strict personal si inaccesibil. Mai bine lasa citatele si habotnicia [lipsa de logica si ratiune] si uita-te in inima proprie ca de colo vin cele rele si cele bune, parerile despre altii, judecatile dar si linistea in care se poate auzi voia lui Dumnezeu, si care este voia lui Dumnezeu pe care insa voi, sectantii habotnici o inlocuiti cu voia proprie crezand ca este suficient sa stii sa citesti si sa citezi, judecand si dascalind pe altii, cu suficienta ignorantului fudul in orbirea in care se afla. Fie ca Domnul sa dea acolo unde lipseste!