Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Elektrik Faturası Nasıl Okunur? | Fatura Okuma

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 чер 2024
  • Elektrik faturası nasıl okunur? Önemli bilgilere hızlıca bakalım.
    Tüketici grubundaki, TTTZ ifadesi tek terimli tek zamanlı kısma dahil olduğumu belirtiyor. Eğer sizin faturanız bu gruba dahil değilse birim fiyatlarınız değişecektir.
    İlk tarih ve son tarih sayaç okuma günlerinizi, fark ise bu tarihler arasında kaç gün olduğunu belirtir. Tek zamanlı aboneler için bu bilgi önemlidir çünkü fark gününü 8 ile çarptığınızda elektrik harcamanızın düşük kademeye dahil olacak kısmını bulacaksınız.
    Bu fatura 31 günde okunduğu için 31x8= 248 kwh'lik harcama, düşük kademeli fiyata dahil edilmiş.
    Tek zamanlı abone olduğum için düşük ve yüksek kademe olmak üzere 2 fiyat mevcut. Eğer çok zamanlı tarifede olsaydım; gündüz, puant ve gece olmak üzere 3 farklı fiyat olacaktı. Sırasıyla
    Gündüz fiyatı sabah 6'dan akşam 5'e kadar olan harcamayı, akşam fiyatı saat 5 ile 10 arasını, gece fiyatıysa, akşam 10'dan sabah 6'ya kadar olan kısmı kapsar.
    Benim faturamda da hangi aralıkta ne kadar harcadağım belirtilmiş fakat fatura bedelim tarifeme uygun biçimde tek zamanlı olarak hesaplanmış.
    İlk endeks değeri, ilk okuma gününde sayaçta yazan değerlerdir. Sayaç takıldığı günden itibaren okunan tarihe kadar olan harcamayı belirtir. Son endeks ise son okuma gününde görülen değerlerdir. Son 31 günü hesaplamak için bu değerleri birbirinden çıkartarak farklar bulunur. Ardından bu farklar toplanır ve enerji tüketim kısmına yazılır.
    Daha önce bahsettiğim üzere yaklaşık 253 kwh olan toplam bedelin 248'i düşük kademe fiyatı, yani 1 tl 34 kr ile çarpılır. Kalan tüketim ise 1 tl 99 kr ile çarpılır. Bu fiyatlar zamanla güncelliğini yitirecektir, EPDK'nın sitesinden güncel birim fiyatınızı teyit edebilirsiniz.
    Düşük ve yüksek kademe bedeli toplandığında tükettiğiniz enerjinin bedeli hesaplanmış olur. Tabii belediyenin alacağı ETV yani elektrik tüketim vergisi ve bildiğiniz üzere kdv değerleri de faturaya eklenir. Önce %1.8 olarak ETV eklenir ardından, yeni tutara kdv eklenerek nihai tutar bulunur. ETV tutarı, BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU'nda %5 olarak belirtiliyor fakat neden %1.8 alındığını bulamadım. Bilenler yorumlara yazabilir.
    Nihai tutar 5'in katı değilse yuvarlanır ve faturaya yuvarlama bedeli eklenir. Bu bedel bazı aylar negatif bazı aylar pozitif değerde olacaktır. Nihai tutarınızın 5'in katına yuvarlanmış hali ödeyeceğiniz bedeldir.
    - EPDK Güncel Enerji Fiyatları Linki: www.epdk.gov.t...
    - Belediye Kanunu Linki: www.mevzuat.go...
    Hazırlayan: Atahan ZENGİN

КОМЕНТАРІ • 5

  • @sicmunduscreatusest95
    @sicmunduscreatusest95 18 днів тому

    hocam elektrik mühendisliği yazılır mı malum universite tercih süreci iş imkanı ve maaslari nasıl

  • @yunuzsugumlu
    @yunuzsugumlu Місяць тому

    Ustam elektrikler gidip geliyor cihazlarimin bir kismi yaniyor. Bir turlu ustesinden gelemiyorum, sizin dusunceleriniz nelerdir.?