Cabana Malaiesti - Padina Crucii - Lacul si Refugiul Tiganesti, Muntii Bucegi Romania, 15 iunie 2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 чер 2024
  • Traseul banda galbena, Cabana Malaiesti - Padina Crucii - Lacul Tiganesti - Refugiul Tiganesti, Muntii Bucegi, Romania, 15 iunie 2024.
    The yellow lane route, Malaiesti Chalet - Pad of the Cross - Tiganesti Lake - Tiganesti Refuge, Bucegi Mountains, Romania, 15th of June 2024.
    00:00 intro traseu Cabana Malaiesti - Refugiul Tiganesti
    02:39 intrare in traseu Cabana Malaiesti - Padina Crucii
    09:12 traseul Padina Crucii - Lacul Tiganesti
    16:50 zona Lacului Tiganesti
    18:30 traseul Lac Tiganesti - Refugiul Tiganesti
    24:50 Refugiul Tiganesti
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    De la Cabana Malaiesti pornesc patru trasee prin care se poate ajunge pe platou şi Vârful Omu: Brâna Caprelor şi Vârful Bucşoiu, poteca de vară catre Varful Omu, Hornul Mare şi culmea Ţigăneşti. Cel pe brâna caprelor mi se pare cel mai greu, mai ales că jumătate din el reprezintă urcarea pe creasta Bucşoiului care este destul de abruptă, traseul ofera o frumoasa vedere catre Valea Malaiesti. De aceasta data am ales traseul prin culmea Ţigăneşti fiind sezonul rhododendronului iar peisajele din Valea Tiganesti sunt aprinse de culoarea roz.
    Înainte de a pleca de la cabană, nu uitaţi să vă luaţi apă pentru că nu există pe traseu.
    Cabana Mălăiești - Padina Crucii
    Durată 30m - 45minute, distanță 1.44 km, urcare +200 m
    Se pornește de la Cabana Mălăiești, pe marcajul Bandă Galbenă, marcaj ce duce până la Lacul Țigănești și continuă spre Vf. Omu.
    Traseul pleacă prin spatele cabanei Salvamont, exista un indicator care prezinta traseele cu plecare de la Cabana. Urcarea este abruptă însă este singura de acest fel din tot traseul, aşa că nu vă speriaţi. Cu cât urcaţi mai sus, cu atât priveliştea se deschide spre peretele impresionant al Bucşoiului. Toată drumeția constă într-o urcare abrupta de aproximativ 200 de metri. În 30-45 de minute ar trebui să ajungi sus, pe creastă, la o intersecție. Indicatoarele nu sunt foarte vizibile dar, odată ajuns sus, vei vedea crucea în partea dreaptă.
    Padina Crucii - Lacul Țigănești
    Durată 30minute - 1ora, distanță 1.56 km, urcare +110 m
    De la Padina Crucii ne întoarcem 200 de metri pe potecă până la intersecția cu drumul spre Cabana Mălăiești. Acolo, continuăm drumul pe Bandă Galbenă spre Lacul Țigănești.
    Lacul Țigănești
    Lacul Țigănești este singurul lac glaciar din Munții Bucegi la altitudinea de 2050m, un lac de nivație format prin acțiunea mecanică a zăpezii. Atentie, apa acestuia nu este potabila.
    La nord de Vf. Scara (2422 m) se află Căldarea glaciară Ţigăneşti, mărginită la vest de culmea Tiganesti şi la est de Culmea Padina Crucii care separa practice Caldarea Malaiesti de Caldarea Tiganesti.
    Valea Țigănești are instalata la partea superioară un circ glaciar bine individualizat. Până nu de mult, acesta a adăpostit un lac, fapt dovedit de prezența mâlului și a unui rest de lac, o zonă de mlaștină, barată de o morenă laterală. Formele de relief din etajul glaciar al văii sunt asemănătoare celor de pe valea Mălăiești. Fundul circului este drept și ușor înclinat de la SSV spre NNE. Pereții aproape verticali din fundal și cu pante variabile pe laturi sunt brăzdați de câteva hornuri, In sezonul rece acestea sunt obturate spre creastă prin mari cornișe de zăpadă. Hornul mare al Țigăneștilor este cel mai impunător și totodată cel mai accesibil.
    Refugiul Tiganesti:
    Localizare: în șaua Țigănești, pe culmea Țigănești, la intersecția traseelor bandă roșie (Vârful Omu - Bran) cu bandă galbenă (Mălăiești - Șaua Țigănești) la altitudinea de 2178 m
    Variante acces:
    - dinspre cabană Mălăiești pe bandă galbenă - aproximativ 2ore - 2.30ore
    - din Bran pe bandă roșie - aproxiamtiv 5 ore
    - de la Vârful Omu - aprox 2 ore 30 minute
    Refugiul poate adăposti 30 locuri la prici (pat de scânduri), pentru o staționare temporară. Nu există apă în apropiere, si este de dorit ca dupa folosire acesta sa fie lasat asa cum a fost gasit.
    #mountains #calatorii #romania #natura #malaiesti #cabana #chalet #bucegi

КОМЕНТАРІ • 22