«Θα προτιμούσα να είχα κάνει ένα καλό βιβλίο. Αυτό δεν συνέβη, όμως πέρασε πια ο καιρός που θα μπορούσα να το βελτιώσω». Λ. Βίτγκενσταϊν. «Του είπα για τις μεγάλες νύχτες και μου είπε ότι μισούσε το φως της μέρας, του είπα ότι θα υποφέρει απ΄τη μοναξιά και μου είπε ότι βαρέθηκε να εκπορνεύει το μυαλό του με ευφυείς ανθρώπους, του είπα τέλος ότι είναι τρελός και μου απάντησε ότι ο Θεός τον προφύλαξε απ΄τη λογική». Μπέρτραντ Ράσελ. «Ενδέχεται η διδασκαλία, εάν συνιστά παιδαγωγία, να είναι άσκηση εξουσίας, να αποτελεί εμπόδιο στη γνώση. Γι΄αυτό συνέβη στον Λακάν να αποποιηθεί τη λέξη διδασκαλία: "Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, όλα είναι χαμένα", έλεγε, "εάν ο λόγος μου εκλαμβάνεται ως διδασκαλία"». Ζακ-Αλέν Μιλέρ. «Ο φιλόσοφος ήταν ανέκαθεν στην υπηρεσία του κυρίου, αυτή είναι η σταθερή θέση του Λακάν. Καθόλου περίεργο που στο απόγειο αυτής της αντιφιλοσοφίας στην πράξη, ο Λακάν μπόρεσε να πει πως θα χρειαζόταν και μια αντι-ψυχανάλυση». Κολέτ Σολέρ. «Τα βιβλία μου ορίζονται ως ακατανόητα. Αλλά για ποιον; Δεν τα έγραψα για όλον τον κόσμο, ώστε να είναι κατανοητά από όλους. Το αντίθετο, δεν με απασχόλησε ποτέ, ούτε κατ΄ελάχιστον, πώς θα γίνω αρεστός σε οποιονδήποτε αναγνώστη. Είχα να πω πράγματα και τα είπα. Μου αρκεί να έχω ένα κοινό που διαβάζει. Εάν δεν καταλαβαίνει, υπομονή. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι σε δέκα χρόνια, το μάξιμουμ, αυτός που θα με διαβάσει θα με βρει τελείως διαφανή, όπως ένα ωραίο ποτήρι μπύρας. Ίσως θα πούνε λοιπόν: "Αυτός ο Λακάν, τι κοινοτοπία!"». «Εδώ στη Γαλλία, δεν βρίσκουμε τους φιλοσόφους μέσα στα πανεπιστήμια. Μπορούμε να το θεωρήσουμε πλεονέκτημά μας. Στη Γερμανία, όμως, βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο. Και είναι κάποιοι ικανοί, σ’ ένα ορισμένο επίπεδο πανεπιστημιακής στάθμης, να σκεφτούν ότι οι καημένοι οι νέοι, οι πολυαγαπημένοι μας, που αυτή την ώρα μπαίνουν στη βιομηχανική εποχή, στη μεγάλη εποχή της εξοντωτικής εργασίας, της μέχρις εσχάτων εκμετάλλευσης, θα σαγηνευτούν από την αποκάλυψη της ακόλουθης αλήθειας, ότι δηλαδή εκείνοι φτιάχνουν την ιστορία και ότι ο κύριος δεν είναι παρά ο απαραίτητος υπαλληλάκος για να δώσει το εναρκτήριο σάλπισμα». «Ο λόγος του κυρίου εξακολουθεί να αντέχει. Μπορείτε να το αντιληφθείτε επαρκώς πόσο είναι χειροπιαστό για να μην χρειαστεί να σας υποδείξω τι θα μπορούσα να είχα κάνει αν κάτι τέτοιο με διασκέδαζε, δηλαδή αν αναζητούσα τη δημοφιλία. Θα σας είχα δείξει κάπου την πολύ μικρή στροφή που συνιστά τον λόγο του καπιταλιστή. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, μόνο που είναι πιο καλοβαλμένο, λειτουργεί καλύτερα, σας τη φέρνουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση ούτε καν το σκέφτεστε. Ομοίως και με τον πανεπιστημιακό λόγο, είστε μέσα σε αυτόν μέχρι τα μπούνια πιστεύοντας ότι ζείτε την έξαψη του Μάη». bestimmung.blogspot.com/2020/10/a-17-lacan.html?q=lacan
Ευχαριστώ. Έγινε κάτι περισσότερο από δουλειά. Ίσως μπω στη διαδικασία να το εξηγήσω όταν τελειώσω με το καναλάκι. Μου αρκεί που αγαπούν αυτό που αφήνω εδώ μερικοί άνθρωποι.
«Θα προτιμούσα να είχα κάνει ένα καλό βιβλίο. Αυτό δεν συνέβη, όμως πέρασε πια ο καιρός που θα μπορούσα να το βελτιώσω». Λ. Βίτγκενσταϊν.
«Του είπα για τις μεγάλες νύχτες και μου είπε ότι μισούσε το φως της μέρας, του είπα ότι θα υποφέρει απ΄τη μοναξιά και μου είπε ότι βαρέθηκε να εκπορνεύει το μυαλό του με ευφυείς ανθρώπους, του είπα τέλος ότι είναι τρελός και μου απάντησε ότι ο Θεός τον προφύλαξε απ΄τη λογική». Μπέρτραντ Ράσελ.
«Ενδέχεται η διδασκαλία, εάν συνιστά παιδαγωγία, να είναι άσκηση εξουσίας, να αποτελεί εμπόδιο στη γνώση. Γι΄αυτό συνέβη στον Λακάν να αποποιηθεί τη λέξη διδασκαλία: "Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, όλα είναι χαμένα", έλεγε, "εάν ο λόγος μου εκλαμβάνεται ως διδασκαλία"». Ζακ-Αλέν Μιλέρ.
«Ο φιλόσοφος ήταν ανέκαθεν στην υπηρεσία του κυρίου, αυτή είναι η σταθερή θέση του Λακάν. Καθόλου περίεργο που στο απόγειο αυτής της αντιφιλοσοφίας στην πράξη, ο Λακάν μπόρεσε να πει πως θα χρειαζόταν και μια αντι-ψυχανάλυση». Κολέτ Σολέρ.
«Τα βιβλία μου ορίζονται ως ακατανόητα. Αλλά για ποιον; Δεν τα έγραψα για όλον τον κόσμο, ώστε να είναι κατανοητά από όλους. Το αντίθετο, δεν με απασχόλησε ποτέ, ούτε κατ΄ελάχιστον, πώς θα γίνω αρεστός σε οποιονδήποτε αναγνώστη. Είχα να πω πράγματα και τα είπα. Μου αρκεί να έχω ένα κοινό που διαβάζει. Εάν δεν καταλαβαίνει, υπομονή. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι σε δέκα χρόνια, το μάξιμουμ, αυτός που θα με διαβάσει θα με βρει τελείως διαφανή, όπως ένα ωραίο ποτήρι μπύρας. Ίσως θα πούνε λοιπόν: "Αυτός ο Λακάν, τι κοινοτοπία!"».
«Εδώ στη Γαλλία, δεν βρίσκουμε τους φιλοσόφους μέσα στα πανεπιστήμια. Μπορούμε να το θεωρήσουμε πλεονέκτημά μας. Στη Γερμανία, όμως, βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο. Και είναι κάποιοι ικανοί, σ’ ένα ορισμένο επίπεδο πανεπιστημιακής στάθμης, να σκεφτούν ότι οι καημένοι οι νέοι, οι πολυαγαπημένοι μας, που αυτή την ώρα μπαίνουν στη βιομηχανική εποχή, στη μεγάλη εποχή της εξοντωτικής εργασίας, της μέχρις εσχάτων εκμετάλλευσης, θα σαγηνευτούν από την αποκάλυψη της ακόλουθης αλήθειας, ότι δηλαδή εκείνοι φτιάχνουν την ιστορία και ότι ο κύριος δεν είναι παρά ο απαραίτητος υπαλληλάκος για να δώσει το εναρκτήριο σάλπισμα».
«Ο λόγος του κυρίου εξακολουθεί να αντέχει. Μπορείτε να το αντιληφθείτε επαρκώς πόσο είναι χειροπιαστό για να μην χρειαστεί να σας υποδείξω τι θα μπορούσα να είχα κάνει αν κάτι τέτοιο με διασκέδαζε, δηλαδή αν αναζητούσα τη δημοφιλία. Θα σας είχα δείξει κάπου την πολύ μικρή στροφή που συνιστά τον λόγο του καπιταλιστή. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, μόνο που είναι πιο καλοβαλμένο, λειτουργεί καλύτερα, σας τη φέρνουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση ούτε καν το σκέφτεστε. Ομοίως και με τον πανεπιστημιακό λόγο, είστε μέσα σε αυτόν μέχρι τα μπούνια πιστεύοντας ότι ζείτε την έξαψη του Μάη».
bestimmung.blogspot.com/2020/10/a-17-lacan.html?q=lacan
ειναι μοναδικη η δουλεια σου, η αφιερωση σου στη φιλοσοφια, διαμελισμενες δομες.
Ευχαριστώ. Έγινε κάτι περισσότερο από δουλειά. Ίσως μπω στη διαδικασία να το εξηγήσω όταν τελειώσω με το καναλάκι. Μου αρκεί που αγαπούν αυτό που αφήνω εδώ μερικοί άνθρωποι.