Yedikule Hisarı - Dünyanın En Eski Açık Hava Müzelerinden...
Вставка
- Опубліковано 4 лют 2025
- Yedikule Hisarı - Dünyanın En Eski Açık Hava Müzelerinden...
Yedikule Hisarı’nın temelleri ilk kez Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’nde atılır. 408 - 450 arasında II. Teodoios tarafından inşa ettirilir. Bizans Dönemi’nde artan saldırılarla birlikte surlar, üç kademeli bir savunma mimarisi oluşturur. Zamanla bu surlara görkemli kapılar da eklenir ve bu kapılardan en meşhuru da bir zafer takı olan Altın Kapı’dır.
Yedikule Hisarı Hakkında Bilinmeyenler
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethinden sonra 1458’de yeni surlar ekleterek yedi kulesi olan bir hisar yaptırır. Yedikule ismi de buradan gelir. Hisar, Osmanlı Dönemi’nde devlete ait değerli evrakları, eşyaları saklamak ve siyasi suçluları hapsetmek için kullanılır.
Yedikule Zindanları’nın en meşhur tutuklusu, 1622’de tahtından indirilen II. Osman olur. 1800’lü yıllarda artık hapishane olarak kullanılmayan hisarın içinde Osmanlı döneminde bir mahalle oluşmuştu. 1782’de çıkan yangında mahallenin yok olduğu yine tarih kitaplarından edinilen bilgiler arasında.
Hisar, 1856’da bir süre baruthane olarak kullanılır, 1869’da ise avlusuna kız sanat okulu inşa edilir. Avlusundaki minare ve çeşmenin Fatih döneminde yapıldığı düşünülür.
Bizans Dönemi...
Günümüzde Yedikule olarak adlandırdığımız bölge Bizans Dönemi’nde “Heptaburgon” olarak geçer. Yedikule Hisarı’nın temelleri ilk kez Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’nde atılmıştır. II. Teodoios (408-450) günümüzde büyük bir çoğunluğu mevcut olan surları inşa ettirmiştir. Bizans Dönemi’nde artan saldırılarla birlikte surlar, eklene eklene bir kademe, ikinci bir kademe onun da önünde bir hendek olmak üzere 3 kademeli bir savunma mimarisi oluşturmuştur. Amaç her ne kadar saldırıları önlemek olsa da, Yedikule olarak adlandırdığımız bölgenin sınırları da bu sur inşası ile belirlenmiştir.
Zamanla bu surlara görkemli kapılar da eklenmiştir. Bu kapılardan en meşhuru da bir zafer takı olan Altın Kapı’dır. Kosntantinopolis’in ana caddesi olan Mese Yolu bugün Sultanahmet Meydanı’ndan başlayıp Esekapı civarında ikiye ayrılıyordu. Ayrılan bu yol tören yoluydu ve Trakya’dan gelen şehirlerarası bir yol olan Via Egnatia yolu ile birleşiyordu. Bu iki önemli yolun birleştiği noktada ise Altın Kapı, yani dönemindeki ismi ile Porta Auera yer alıyordu. Aynı zamanda Bizans imparatorları hem taç giyme törenlerini burada düzenliyor, hem de seferlerden sonra zafer ile döndüklerinde burada törenler düzenliyorlardı.
Yedikule’nin efsanevi olaylarla dolu tarihi Bizans Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Zaten Yedikule’nin böylesine meşhur ve ilgi çekici olmasının sebebi içinde barındırdığı gizem ve nesiller boyu aktarılan, hikâyelere abartılarak konu olan efsaneleridir. Şehre yayılan efsanelerin ve söylentilerin birçoğunun sebebi günümüze orijinal haliyle ulaşamamış olan Mermer Kule’den kaynaklanmaktadır. Theodosius Surları’nın hemen bitişiğine inşa edilen ve dört katlı olduğu bilinen bu kule, Bizans Dönemi’nde idam kulesi ve hapishane olarak kullanılmıştır.
Osmanlı Dönemi...
İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi ile Bizans İmparatorlarının şehre giriş amacıyla kullandığı zafer takı niteliğinde olan Altın Kapı’nın iki pilonu ve aynı sıradaki iki sur kulesi kullanılarak bu dört burca üç kuleli bir sur daha eklenerek, iç kale niteliğinde Yedikule Hisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir.
Kuleler birbirine 5 metre kalınlığındaki sur duvarları, üç köşeli ya da yarım yuvarlak burçlarla bağlanmaktadır. Büyük kulelerin üst kısımları yüksek piramidal şekilli, iki kademeli külahlarla örtülüydü. Bu üç büyük kuleden silindir şekilli olanlar kuzeydoğudaki Darı veya Hazine Kulesi ve güneydoğuda Top Kulesi’dir. Prizma şeklinde olan Zindan Kulesi’dir (diğer adı ile Kitabeler Kulesi olarak da anılmaktadır). Altın Kapı’nın pilonlarının yanındaki kulelerden kuzeydeki aslen dört köşe olan ve “Pastorama Kulesi” olarak tanınan Bizans burcu 1724- 1725’te sekiz köşeli olarak yeniden yapılmış, inşasına III. Ahmed Dönemi’nde (1703-1730) başlanan kule, III. Osman Dönemi’nde (1754-1757) tamamlanmıştır. Bu kule genelde “III. Ahmed Kulesi” olarak tanınır. Güneydeki Bizans burcu ise 1766’daki şiddetli depremde yıkılmıştır. Yerine bir daha yapılmayan bu burç, “Küçük Kule” adıyla tanınmaktadır.
Giriş kapısının üstündeki kuleye “Bayrak Kulesi” denilmektedir. Kapının sağ ve solunda muhafız odaları vardır. Toplarla korunan bu kalenin yapılış amacı şehri savunmaktan çok, imparatorluğun bazı kentlerinde olduğu gibi, devlete ait değerli evrak ve eşyaları saklamak ve siyasi suçluların hapsedildiği zindan olarak kullanmaktır. Bir zindan olarak Yedikule Hisarı’nda; yabancı siyasi suçlular, Osmanlı Devleti’nin savaştığı ülkelerin İstanbul’daki elçileri ve Osmanlı devlet adamları hapsedilmekteydi. Kitabeler Kulesi ya da Zindan Kulesi olarak anılan bu kulede yabancı tutuklular kalmaktaydı. Bu tutuklular hisar içinde rahatça dolaşabildikleri gibi burada bulunan mahalledeki evlerde de kalabiliyorlardı.
#istanbul #fatih #yedikulehisarı
26 l güzel paylaşım olmuş emeğinize sağlık başarılar dilerim 👏
Çok teşekkur ederim.
Çok teşekkür ediyorum Hasan bey sağolun sizin sayenizde bizlerde Yedikule Hisarını gezmiş görmüş olduk verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sağolun Allah'a emanet olun hayırlı pazarlar
Çok teşekkur ederim.
Hayirli pazarlar. Sizde Allaha emanet olun.
Allah razi olsun varligindan haberim bile yoktu
Allah sizden de razı olsun.
İzlediginiz için tesekkurler.
L 26 aleykümselam Hasan bey hayırlı sabahlar olsun inşaallah
Çok teşekkur ederim.
Kale içi güzel görünüyor inşaallah restorasyon çalışmaları bitince de çekmek nasip olur
Insasllah.
hayırlı günler dilerim abi emeğine sağlık..
Hayırlı gunler. Tesekkur ederim
Belgesel tadında bir video paylastiniz için teşekkürler
Çok teşekkur ederim.
evet hasan hocam tarih izlemeye devam ediyoruz kale baya genişmiş ama kale duvarlarına bir restorasyon gerekiyor ama bu zamana kadar gelmesi sağlam bir yapıya sahip olduğunun işareti bence teşekkürler
Gercekten tarihin ozel yerlerinden. Restorasyon tam bitmis olsaydi keske.
Ama manzara muhteşem görünüyor
Çok teşekkur ederim.
Kule merdiveni çok esrarengiz
Guzelmis Hasan Hocam , ulaşım kolay mı.? Park yeri var mi? Topkapı Sarayi'ndan görülen surlar mi
Ulasim cok kolay. Marmaray Kazlicesme istasyonuna 200 metre.
Arabayla gidilse mahalle sakin. Araba koyulacak yer bulunur gibi.
Bol izlensin insallh bende beklerim😊
Insaallah. Cok tesekkur ederim.
Zindan kulenin ortasındaki çukur acaba ne amaçla yapılmış
Cuneyt Arkin filmlerinde asagida sivri kaziklara atiyordular adamlari. 😀😀😀