Ook ik heb dankzij instructieve filmpjes Koos enige houtrotreparaties zelf uitgevoerd: dorpel tuindeuren en deel van verticale stijl tuindeur vervangen. Zonder timmertips Koos was ik daar nooit zelf aan begonnen, Koos bedankt!
Door jouw filmpjes over kozijnen met houtrot en andere houtrot projecten heb ik laatst bij mijn boeideel een stuk kunnen vervangen. Ruim rond de houtrot het stuk uit de boeideel gezaagd en gekapt en een nieuw stuk er met Alabastine houtrotvuller ingelijmd. Het had nog iets netter gekund, maar voor een eerste keer vond ik het niet gek. Haaks zagen blijft nog wel wat, ondanks hulplijnen merk ik toch altijd wel een afwijking.
Wat een nuttige klinkklare info al die filmpjes Koos. Ik zit dit geboeid te volgen. Maar Ik vroeg mij af of het zo koud tegen elkaar lijmen van de nieuwe stijl met de bestaand voldoende sterkte geeft? Ik had een liplas verbinding of iets dergelijks verwacht. Of is dat te ingewikkeld om te maken bij een vast deel?
Vroeger toen er nog niet zulke goede lijmen waren was het schuin zagen of een lipverbinding noodzakelijk. Nu is er houtrotvuller dat de uitzettings coëfficient van hout heeft, de oplossing om hout te verbinden. In de lengte werkt hout niet, dus de naad zal niet door krimp beīnvloed worden.
Het zijn altijd goede videos en enorm leerzaam. Toch blijven er bij mij soms wel eens vragen hangen. Zoals: wat voor soort zaagjes gebruikt u voor de multizaag? Bij mij zijn die zaagjes altijd vrij snel bot, hoe ik de multizaag ook gebruik; voorzichtig of stevig.
Ik gebruik van alles dat goedkoop is. Het snel bot worden, heb ik maar voor lief genomen. nadat ik van alles geprobeerd heb om ze weer te slijpen. Het blijft een gebed zonder einde.
Koos ik had een vraagje. Jij monteert het kozijn met houtrotvuller een een paar nagels aan de gevel, maar hoe zet je het kozijn daarna definitief vast? Alvast bedankt.
Die paar nagels zijn voor het even hechten van de verbinding. Zodra de houtrotvuller hard is zijn de spijkers overbodig.In de stijl hoeven geen ankers omdat daar totaal geen krachten op staat.Door de stijl te verbinden met het bovengedeelte stijl en de dorpel is de constructie /kozijn compleet.
Koos, als ik je met dit soort dingen bezig ben is mijn reactie: Prachtig vakmanschap! Petje af, ik heb respect voor je. Met vriendelijke groet, Frans Assenberg (oud Vlaardinger)
Houtrotvuller gebruiken om een kozijnstijl hermetisch af te sluiten en zeker te 'verlijmen' zou ik niet aanraden... Het is een beetje 'oude garde' om kieren allemaal dicht te maken, we weten inmiddels dat vocht dat in een constructie zit ook weg moet. Het vervangen deel zou langer goed blijven dan de rest, maar bij deze reparatie is niks gedaan aan het voorkomen van verdere problemen. Het raamkozijn bijvoorbeeld zou bij mijn inschatting in de komende 3 jaar ook rot gaan vertonen, als het nog niet rot is.
Helemaal met je eens. In de praktijk laat ik in ieder geval het onderste deel van het kozijn open of maak ik die open bij situaties waarbij er gekit is tegen de muur. Zie ook Tiimmertip 503 Kozijnstijl aansluiting tegen de muur. Ik geef 10 jaar garantie en zeg dat ook tegen mijn klanten.
Ik geef geen commentaar zeg eff alleen hoe mij het geleerd is. Het afzagen bovenkant heb jij recht gezaagd . Ik zaag schuin van binnen hoog naar laag buiten dan heb je direct een goede constructie om het van binnen uit door te schroeven en een groter oppervlak om er constructie lijm tussen te doen. En dan het nieuwe deel met afstandschroeven vast aan de muur zodat de scharnierzijde die nu vervangen is stevig in constructie te hebben. Is maar één van de manieren om het te fixen.
Ik zou er morgen een tekeningetje van maken zodat ik het beter kan uitleggen en is het voor u ook visueel. Dan zet ik het op de mail naar u.Verder ieder doet het op zijn manier. En vind ik het geweldig om naar je filmpjes te kijken. Net als bij klussen met Henk ook leuk om daar naar te kijken.
Ik begrijp wat je bedoelt alleen is het een achterhaalde constructiemanier. Met houtrotvuller kan je kops hout keurig lijmen zonder dat de verbindingsnaad loskrimpt.
@@timmermankoos sorry voor de late reactie. Heb daar zo mijn redennen voor. Maar heb eff onderzoek gedaan omtrend het recht of schuin afzagen en heb daarvoor een toolbox gevolgd van polyfilla. En ben te weten gekomen dat tegenwoordig het schroeven niet meer nodig is met de nieuwe producten het verlijmen met de fillers is al redelijk sterk dus dan is recht afzagen prima zelfs beter werd aangegeven. Dus ben 360 graden gedraaid.
Zit de stijl nu alleen vast met houtrotvuller en twee nageltjes? Want dit zou ik ook gewoon met pur en afstandsschroeven doen. De stijl zit nu eigenlijk nergens echt in vast. Ook zou ik de sponning inzagen met een invalzaag. Kozijn tijdelijk verdikken om je slee er op te monteren en klaar. Kaarsrechte lijn. Een multitool laat niet zo'n mooie afwerking achter.
Je doet in mijn ogen veel te moeilijk. Als zo'n kort stukje stijl aan twee uiteinden vastgelijmd is met houtrotvuller kan hij nergens meer heen. Die twee spijkertjes hebben geen constructieve functie maar laat de stijl op zijn plaats staan tijdens het harden.
Koos op de werkplaats heb jij een mooie kapex staan maar op klus is het me opgevallen dat je eig geen afkortzaag hebt en ik zie je met die dikke style zagen en zo ? Is het niet handig (dat hebben wij wel dan) een afkortzaag voor op klus dat hoeft niet persee een kapex te zijn van €1000 maar dewalt enzo die heeft mooie afkortzagen tegen een mooi en betaalbaar bedrag ? (Mooi en strak werk geleverd !!)
Mijn vraag: hoe kan ik contact met u komen, voor een offerte? het betreft raamkozijnen die verrot zijn en een barst in dubbele beglazing die vervangen moet worden
Helaas door de drukte neem ik geen nieuw werk aan. En als ik iets aanneem dan is het binnen de gemeente Vlaardingen. Voor vragen staat een mail adres op iedere film.
BertPle De stijl paste niet zo mooi tegen de muur. Voor de rest zit hij boven en onder vast met houtrovuller. Een tweede voordeel om de stijl tegen de muur te lijmen is dat het hout niet direkt op de steen komt. Daar was de oude stijl gaan rotten.
Goed bezig Koos! En het gejank van de Fein klinkt me heel erg bekend in de oren! Wij hebben bij ons bedrijf 4 verschillende Fein's plus Fein schroefboor in gebruik! Er is NIETS beter hoor. En weet je dat de multitool van Festo gemaakt wordt bij... Fein? Ander etiketje erop en klaar!
Kijk. Een Fein Supercut. Kost wat maar dan heb je wat. Dat is toch wel even iets anders dan dat ding van de Lidl. ;-) Mijn insteek is om dat profiel met Pur vast te zetten maar jouw methode werkt ook. Wegsnijden van overtollige pur gaat wel gemakkelijker dan die twee componenten vuller. Eventueel met thinner aan de oppervlakte). Ik gebruik dan ook cementkit om het netjes af te werken langs de stijl. Het ligt er maar aan wat de klant wil. Die muur kan bijvoorbeeld mooi worden gestukadoord. Dan maakt het niet uit hoe hij er nu uit ziet.
Het was niet de bedoeling om hem vast te zetten maar meer om een mooie aansluiting te krijgen. Bovendien heeft het het voordeel dat het hout niet direct aan de steen komt zodat het oude probleem niet weer terug komt. Behalve repareren los ik dan gelijk het probleem op.
Je bedoelt de Japanse koevoet. Nou bij Grenen is het moeilijker dan bv Meranti. Grenen heeft kwasten die behoorlijk dwars kunnen zitten. Het heet wel zacht hout,maar dat zegt niets.
@timmerman koos, nou ik bedoelde ook eigenlijk hoe makkelijk jij met de Fein er door heen ging. Ik heb het gisteren met meranti gehad maar kwam er haast niet door. Of ik heb geen goede zaagjes...
Ik kan je best begrijpen dat men op latere leeftijd naar het lichtere materiaal neemt. Ik ben fier op je dat je het nog allemaal doet! Je hebt die toch ook in iets lichtere gewichten, of neem een gewone timmerhamer met een iets hoger gewicht. Als ik als jonge tiener en zelfs later zoiets deed zei mijn grootvader (was een steenbakker, metselaar) doe die horlogemakers hamer weg en neem echt gereedschap voor het brutte werk
@@barbapapam66 Je moet dat slopen niet overdrijven. Het overige stuk kozijn kan dan wel van zijn plaats geslagen worden. Als je meer sloopt dan nodig is dan heb je weer meer werk aan herstel.
Ook ik heb dankzij instructieve filmpjes Koos enige houtrotreparaties zelf uitgevoerd: dorpel tuindeuren en deel van verticale stijl tuindeur vervangen. Zonder timmertips Koos was ik daar nooit zelf aan begonnen, Koos bedankt!
a tip: you can watch series at flixzone. Been using them for watching lots of of movies recently.
@Elliott Bodie definitely, been using Flixzone} for years myself =)
Deze man weet wat hij doet! Leuke filmpjes koos. Ga zo door!
Even wat zwart/wit gezien maar gezien er ook een nieuwe deur erin komt was het niet sneller om het kozijn ook te vervangen?
Er kwam een deur van de buren in en een kozijn slopen en vernieuwen is ook veel duurder dan een stuk vernieuwen.
Door jouw filmpjes over kozijnen met houtrot en andere houtrot projecten heb ik laatst bij mijn boeideel een stuk kunnen vervangen. Ruim rond de houtrot het stuk uit de boeideel gezaagd en gekapt en een nieuw stuk er met Alabastine houtrotvuller ingelijmd. Het had nog iets netter gekund, maar voor een eerste keer vond ik het niet gek.
Haaks zagen blijft nog wel wat, ondanks hulplijnen merk ik toch altijd wel een afwijking.
Wat een nuttige klinkklare info al die filmpjes Koos. Ik zit dit geboeid te volgen. Maar Ik vroeg mij af of het zo koud tegen elkaar lijmen van de nieuwe stijl met de bestaand voldoende sterkte geeft? Ik had een liplas verbinding of iets dergelijks verwacht. Of is dat te ingewikkeld om te maken bij een vast deel?
Vroeger toen er nog niet zulke goede lijmen waren was het schuin zagen of een lipverbinding noodzakelijk. Nu is er houtrotvuller dat de uitzettings coëfficient van hout heeft, de oplossing om hout te verbinden. In de lengte werkt hout niet, dus de naad zal niet door krimp beīnvloed worden.
Fijn om te weten, bedankt!@@timmermankoos
Het zijn altijd goede videos en enorm leerzaam. Toch blijven er bij mij soms wel eens vragen hangen. Zoals: wat voor soort zaagjes gebruikt u voor de multizaag? Bij mij zijn die zaagjes altijd vrij snel bot, hoe ik de multizaag ook gebruik; voorzichtig of stevig.
Ik gebruik van alles dat goedkoop is. Het snel bot worden, heb ik maar voor lief genomen. nadat ik van alles geprobeerd heb om ze weer te slijpen. Het blijft een gebed zonder einde.
Koos ik had een vraagje. Jij monteert het kozijn met houtrotvuller een een paar nagels aan de gevel, maar hoe zet je het kozijn daarna definitief vast? Alvast bedankt.
Die paar nagels zijn voor het even hechten van de verbinding. Zodra de houtrotvuller hard is zijn de spijkers overbodig.In de stijl hoeven geen ankers omdat daar totaal geen krachten op staat.Door de stijl te verbinden met het bovengedeelte stijl en de dorpel is de constructie /kozijn compleet.
Koos, als ik je met dit soort dingen bezig ben is mijn reactie: Prachtig vakmanschap!
Petje af, ik heb respect voor je.
Met vriendelijke groet,
Frans Assenberg (oud Vlaardinger)
Top gerepareerd
Houtrotvuller gebruiken om een kozijnstijl hermetisch af te sluiten en zeker te 'verlijmen' zou ik niet aanraden... Het is een beetje 'oude garde' om kieren allemaal dicht te maken, we weten inmiddels dat vocht dat in een constructie zit ook weg moet. Het vervangen deel zou langer goed blijven dan de rest, maar bij deze reparatie is niks gedaan aan het voorkomen van verdere problemen. Het raamkozijn bijvoorbeeld zou bij mijn inschatting in de komende 3 jaar ook rot gaan vertonen, als het nog niet rot is.
Helemaal met je eens. In de praktijk laat ik in ieder geval het onderste deel van het kozijn open of maak ik die open bij situaties waarbij er gekit is tegen de muur. Zie ook Tiimmertip 503 Kozijnstijl aansluiting tegen de muur.
Ik geef 10 jaar garantie en zeg dat ook tegen mijn klanten.
In de praktijk bij renovatie of reparatie zal er ook luchtdicht en waterdicht gewerkt moeten worden langs kozijnen
Ik geef geen commentaar zeg eff alleen hoe mij het geleerd is.
Het afzagen bovenkant heb jij recht gezaagd . Ik zaag schuin van binnen hoog naar laag buiten dan heb je direct een goede constructie om het van binnen uit door te schroeven en een groter oppervlak om er constructie lijm tussen te doen. En dan het nieuwe deel met afstandschroeven vast aan de muur zodat de scharnierzijde die nu vervangen is stevig in constructie te hebben. Is maar één van de manieren om het te fixen.
Daar valt over te redetwisten. Dat zou ik graag via de mail willen doen. k.overdevest@chello.nl
Ik zou er morgen een tekeningetje van maken zodat ik het beter kan uitleggen en is het voor u ook visueel. Dan zet ik het op de mail naar u.Verder ieder doet het op zijn manier. En vind ik het geweldig om naar je filmpjes te kijken. Net als bij klussen met Henk ook leuk om daar naar te kijken.
Ik begrijp wat je bedoelt alleen is het een achterhaalde constructiemanier. Met houtrotvuller kan je kops hout keurig lijmen zonder dat de verbindingsnaad loskrimpt.
@@timmermankoos sorry voor de late reactie. Heb daar zo mijn redennen voor.
Maar heb eff onderzoek gedaan omtrend het recht of schuin afzagen en heb daarvoor een toolbox gevolgd van polyfilla.
En ben te weten gekomen dat tegenwoordig het schroeven niet meer nodig is met de nieuwe producten het verlijmen met de fillers is al redelijk sterk dus dan is recht afzagen prima zelfs beter werd aangegeven. Dus ben 360 graden gedraaid.
@@wilcokarman5661 Zo zie je maar, ik ben je vakman, toch ?
😂😂😂 Jaja Koos , dat hoort er ook bij he : DIE KOFFIE 😂😂 Klonk als muziek in je oren 😁
Zit de stijl nu alleen vast met houtrotvuller en twee nageltjes? Want dit zou ik ook gewoon met pur en afstandsschroeven doen. De stijl zit nu eigenlijk nergens echt in vast. Ook zou ik de sponning inzagen met een invalzaag. Kozijn tijdelijk verdikken om je slee er op te monteren en klaar. Kaarsrechte lijn. Een multitool laat niet zo'n mooie afwerking achter.
Je doet in mijn ogen veel te moeilijk. Als zo'n kort stukje stijl aan twee uiteinden vastgelijmd is met houtrotvuller kan hij nergens meer heen. Die twee spijkertjes hebben geen constructieve functie maar laat de stijl op zijn plaats staan tijdens het harden.
Koos op de werkplaats heb jij een mooie kapex staan maar op klus is het me opgevallen dat je eig geen afkortzaag hebt en ik zie je met die dikke style zagen en zo ? Is het niet handig (dat hebben wij wel dan) een afkortzaag voor op klus dat hoeft niet persee een kapex te zijn van €1000 maar dewalt enzo die heeft mooie afkortzagen tegen een mooi en betaalbaar bedrag ? (Mooi en strak werk geleverd !!)
Mijn wagen is al vol. Alleen voor een stuks balk een afkortzaag kopen?
timmerman koos nee tuurlijk niet maar het komt toch wel vaker voor als 1x
@@tonymakdesi8983 Het is net als met regen het komt minder vaak voor dan je denkt.
timmerman koos dan licht Het waarschijnlijk aan mijn luiheid koos 🤣
Tony Makdesi Niet iedereen doet hetzelfde. Ik weet wel wat ik zelf nodig heb en kan niet voor jou beslissen.
Mijn vraag: hoe kan ik contact met u komen, voor een offerte? het betreft raamkozijnen die verrot zijn en een barst in dubbele beglazing die vervangen moet worden
Helaas door de drukte neem ik geen nieuw werk aan. En als ik iets aanneem dan is het binnen de gemeente Vlaardingen. Voor vragen staat een mail adres op iedere film.
Knap stukje werk, mijn complimenten!!!
Zou je een revieuw willen doen over de ferm multizaag van de action? Ik heb er een dan stuur ik je hem op voor de video! Groetjes
Waar blijf je nou?
@@timmermankoos
Morgen koos.
Hoi Koos, waarom "lijm" je de stijl aan de voorkant aan de muur? En hoe heb je de stijl uiteindelijk vastgemaakt aan de gevel?
BertPle De stijl paste niet zo mooi tegen de muur. Voor de rest zit hij boven en onder vast met houtrovuller. Een tweede voordeel om de stijl tegen de muur te lijmen is dat het hout niet direkt op de steen komt. Daar was de oude stijl gaan rotten.
Die zaagt Fein...!
Dit is zeker geen makkelijk klusje Koos en zelfs af te raden voor DIY, heb je beneden nog een anker erin geboord? Laat je niet zien. Groeten
Het lijkt erop alsof je muurtje ook een opknapbeurt kan gebruiken...
Geduld,het komt nog.
👍👍👍👍👍👍👍
Goed bezig Koos! En het gejank van de Fein klinkt me heel erg bekend in de oren! Wij hebben bij ons bedrijf 4 verschillende Fein's plus Fein schroefboor in gebruik! Er is NIETS beter hoor. En weet je dat de multitool van Festo gemaakt wordt bij... Fein? Ander etiketje erop en klaar!
amersfoortsefotograa Da’s Fein....!
Kijk. Een Fein Supercut. Kost wat maar dan heb je wat. Dat is toch wel even iets anders dan dat ding van de Lidl. ;-)
Mijn insteek is om dat profiel met Pur vast te zetten maar jouw methode werkt ook. Wegsnijden van overtollige pur gaat wel gemakkelijker dan die twee componenten vuller. Eventueel met thinner aan de oppervlakte). Ik gebruik dan ook cementkit om het netjes af te werken langs de stijl. Het ligt er maar aan wat de klant wil. Die muur kan bijvoorbeeld mooi worden gestukadoord. Dan maakt het niet uit hoe hij er nu uit ziet.
Het was niet de bedoeling om hem vast te zetten maar meer om een mooie aansluiting te krijgen. Bovendien heeft het het voordeel dat het hout niet direct aan de steen komt zodat het oude probleem niet weer terug komt. Behalve repareren los ik dan gelijk het probleem op.
Het lijkt mij verstandiger om ook meteen de buitenmuur aan te pakken die is op het oog zo lek als een vergiet.
Jij weet niet wat er vervolgens gebeurt, hetgeen niet in de film hoort.
Dit hoef je bij hardhout niet te proberen, met je ''japanse hakmes''
Je bedoelt de Japanse koevoet. Nou bij Grenen is het moeilijker dan bv Meranti. Grenen heeft kwasten die behoorlijk dwars kunnen zitten. Het heet wel zacht hout,maar dat zegt niets.
@timmerman koos, nou ik bedoelde ook eigenlijk hoe makkelijk jij met de Fein er door heen ging. Ik heb het gisteren met meranti gehad maar kwam er haast niet door. Of ik heb geen goede zaagjes...
Erik Ik heb de krachtigste Fein-machine gekocht die er te koop was. De zaagjes moeten wel scherp zijn.
Vakman
Koos waarom gebruik je geen vuisthamer daar kan je hardere tikken mee geven
En je wordt zo moe van in je arm.
Ik kan je best begrijpen dat men op latere leeftijd naar het lichtere materiaal neemt. Ik ben fier op je dat je het nog allemaal doet!
Je hebt die toch ook in iets lichtere gewichten, of neem een gewone timmerhamer met een iets hoger gewicht. Als ik als jonge tiener en zelfs later zoiets deed zei mijn grootvader (was een steenbakker, metselaar) doe die horlogemakers hamer weg en neem echt gereedschap voor het brutte werk
@@barbapapam66 Je moet dat slopen niet overdrijven. Het overige stuk kozijn kan dan wel van zijn plaats geslagen worden. Als je meer sloopt dan nodig is dan heb je weer meer werk aan herstel.