Biologisch telen van vezelvlas voor duurzaam textiel

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 вер 2024
  • “Hoe leuk zal het zijn als onze dochter in een jurk kan rondlopen, gemaakt van het door ons geteelde vezelvlas,” vertelt Pyt Simpa vol enthousiasme. Vezelvlas is een grondstof voor onder andere linnen, een duurzaam textiel. Maatschap Timpelsteed verbouwt dit op een biologische manier, dus zonder chemie.
    Voor het Friese akkerbouwbedrijf is het een vrij nieuw gewas, maar van oudsher werd in de buurt genoeg geteeld. Zo vertellen oudere boeren dat vezelvlas de bodem een hele goede structuur geeft. Het is een hele mooie voorvrucht voor aardappelen.
    Timpelsteed doet mee het project Wad van Waarde. Zij zien vezelvlas als een goed alternatief voor synthetische textiel dat allerlei microplastics in de natuur verspreid. In het noorden doen al veertien telers mee aan het project, maar hetet plan is om dit verder op te schalen. “Dan zorgen we ervoor dat de hele keten binnen één dag rijden hebben,” vertelt Eileen Blackmore, projectleider van Wad van Waarde.
    Het verwerken van het gewas gebeurt in Zeeland, voor het spinnen gaat het naar Noord-Frankrijk. Het weven gebeurt dan weer in Enschede en uiteindelijk wordt het genaaid tot een product. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld tassen, kleding, maar ook gordijnen. Vezelvlas neemt relatief veel Co2 op. Het wordt dan ook gezien als gewas dat veel toekomstperspectief biedt voor de boeren.
    Het telen van vezelvlas heeft ook nadelen; je hebt er namelijk aparte machines voor nodig. Een vlastrekker, een keerder en een aparte pers. Die kon Pyt niet in Friesland vinden, dus hebben ze deze machines speciaal voor het vlas naar Friesland moeten halen. En dat was zonder dit project niet gelukt.

КОМЕНТАРІ •