@Polis 155 Derya çok fazla kişisel gelişim kitapları ile kendini zehirlemiş. Bünye temizlendiğinde aydınlanmada gelecek. O yüzden onu anlamalı ve bu şekilde kabul etmeliyiz. 😅
Ben şuan 4.sınıf ogrencisiyim bende senin gibi düşünüyordum ama ben sevdiğim alanı yani tarih okumaya karar verdim ve mutluyum başka bölümde okuyamazdım
@@huseyinciniz4046 genel anlamda güzel geçti. Ama beklediğimin bir tık altı. Her denemede tarihi fulleyen ben sınavda 3 yanlışım çıktı. Tyt 53,50 AYT 70 bilmiyorum inşallah ODTÜ gelir en azından..
Tarih bilimini metodoloji öğrenip makale ve kitap okuyarak da öğrenebilirsiniz. Bölümü önermiyorum. İş olanakları çok kısıtlı. Tarih bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim şimdiden pişmanım.
Abdullah Bey ilk defa bu videonuz vasıtası ile sizi tanıdım.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Bendeniz İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisiyim.Benim hedefim Tarih bölümünde YL ve Doktora yaparken alanıma faydası olması bakımından Aöf Türk Dili ve Edebiyatı düşünüyorum.Sizce Türk Tarihi konusunda bir faydası olur mu?İlgi ve alakanıza şimdiden çok teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Edebiyat dilin ve tarihin taşıyıcısıdır. Pek çok edebi metin yazıldığı güne ve toplumun düşüncelerine, ruh haline dair mesajlar içerir. Çok faydası olacağı kanaatindeyim
Hocam merhaba sıralamam iyi ama tarih için sehir disine cikmayi mantikli bulmadım fırat tarih yazdım akademisyen olmak istiyorum imaknsızmı akademisyen olmak illa torpillemi oluyor bide tarih okumak zormu
Akademisyen olmak gün geçtikçe artan rekabetten kaynaklı zorlaşıyor, lakin alanında iyi olan öğrenciler için her zaman bir fırsat vardır. Bana sorarsa Türkiye'de Boğaziçi, Koç hariç tarih okumak biraz riskli geliyor.
@@sakabdullah hocam hiçmi yolu yok yani bu yolu ben kendim seçtiğimi düşünmüyorum hep bu işin hayalini kuruyorum bide fırat üniversitesinde akademisyenlige kalmak istiyen olacagını zannetmiyorum gercekte umutsuzluga karamsarlığa düşüyorum herkes umudumu kırıyor😢😢
@@Harun_Yapar Fırat Üniversitesine dair fikrim yok, belki benim bilgim olmayan şekilde iyi gelişmiş bir üniversite ise, hocaların çok güçlü akademisyenler ise tabii ki güzel bir sonuç alman mümkün. Lakin gereksiz umut da vermek istemem, tarihte iyi bir akademisyen olman için çok iyi kadroların seni desteklemesine ihtiyacın var.
@@sakabdullah hocam bogaz ici kadar olmasa fıratın kadrosu başarılı hocam kendi emeğimle alesi yds yi versem olamazmıyım illa torpilmi lazım vallaha hayata küstüm artık
Hocam sözel sıralamam 8 bin. Tercihimi yaptım ve ilk sıraya Hacettepe Tarih yazdım kesin geliyor. Ama herkes okumamamı söylüyor. Okul Öncesini öneriyor. İş imkanı ve ataması daha iyi diye ama benim içimden gelmiyor. Tarihi seviyorum, merak ediyorum en başından beri düşünüyorum. Sizce sırf direkt ataması var diye Okul Öncesi yazıp istediğim yerden vazgeçmeli miyim? Tarihte Akademisyen olarak devam etmek (aslında gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum.) Öğretmenlik değil. Hacettepe'de 4 yıl tarih okuduktan sonra ne yapabilirim iş imkânı var mı? Boğaziçi şart mı? Herkes ne istiyorsan onu oku diyor ama gelecekte ne olur kestiremiyorum, yanlış yolda mıyım? Yoksa Okul Öncesi okuyup 4 yıl sonra mesleğim elde edeceğim. 2. Üniversitemi tarih üzerine okursam olur mu?
Yemin ediyorum aynı kararsızlıktayım. Sözel 7 bin yaptım. Hacettepe Tarih istiyorum ve yazdımda. Ama özel eğitim öğretmenligi de ataması iyi diye dikkatimi çekiyor ama tarihi de 1 senedir istiyorum.
Ben istediğini yapmanı tavsiye ederim. Kalbinin sesini dinlemelisin yoksa pişman olursun. Eğer alanında kendini iyice geliştirirsen istihdamı dert etmene gerek yok. Geleceğin dünyasında bir mesleği ortalama olarak yapmak bile yetmeyecek. Ayrıca sen 4-5 yıl sonra mezun olduğunda ülkemiz ve dünyanın koşulları çok daha farklı olabilir. Hayata bir kere geliyoruz, orada da istediğimiz ne ise onu yapmalıyız. Ben kendi adıma böyle düşünüyorum ve yapıyorum. Yerinde olsam söylenenlere kulak asmadan tarih yazardım. Sıralaman ve bahsettiğin üniversite de çok kötü değil zaten.
Yorumlarda Boun da psikoloji ile çap yapmanın çok zor olduğunu söylemişsiniz. Acaba politika ile tarih ne zorluktadır? Hiç bunu yapan arkadaşınız oldu mu? İş imkanları daha da genişler mi?
Abi merhaba bende tercihlerimde tarihi seçmeyi düşünüyorum ama iş olanaklarindan ve atamalari az oldugu icin biraz korkuyorum sence seçmelimiyim ve tarih mezunu olduktan sonra devlet arşivlerinde vs çalışabilirmiyim?
merhabalar hocam, lafı uzatmadan hemen spruya gireuim: boğaziçinde okumak istiyorum ve lisans bittikten sonra okulda kalıp akademisyen olmak istiyorum ama akademisyen bildiğim kadarıyla az öğrenci alıyor ve açıkta kalabiliyormuşsunuz bu doğru mu?
Merhaba hocam, Boğaziçinde okurken çalıştığınızdan ve herkesin okurken çalışması gerektiğinden bahsettiniz. Boğaziçinde devam zorunluluğu yok mu? Çalışırken illa ki bazı derslere girilemeyecek. Hocalar müsamaha gösteriyor mu? Teşekkürler.
Merhabalar, Boğaziçi'nde ekseri derste bizim zamanımızda devam zorunluluğu vardı. Zaten derslere devam etmek de gerekir. Benim kastettiğim yarı zamanlı okul sonrası bazı günler ve hafta sonu belli saatler çalışmak. Bu gönüllü faaliyetlerden oluşan düzenli ve ücreti düşük bir iş de olabilir. Çalışma kültürü insanı olgunlaştıran zaman yönetimini öğreten önemli bir katkı olduğu için önerdim. Okul sonrası okuma yapmaya da güzel bir vakit ayırmak gerekiyor.
Ben tarihe ilgiliyim ama örgün öğretimde işletme okumayi dusunuyorum, ilber ortayli da oncesinde baska bir sey okuyun kendinizi gelistirin demisti. Açıktan okusak yarari olur mu? Akademiye girebilir miyim?
Tarih usulünü öğrenmek için kaliteli hocalardan metodoloji, tarih felsefesi, araştırma metotları ve akademik yazım gibi dersler almak lazım. Bu derslerle birlikte iyi bir okuma - yazma kültürü olan birisi tarihçi olabilir. Bu durumda lisansta tarih dışında başka bir bölümle çift ana dal yapmak da zenginlik katabilir tarihçinin kültürüne, lakin ben ana dal olarak tarih okumayı gerekli görüyorum.
Hocam merhaba siz demişsizniz ya bazı arkadaşlarım mezun olduktan sonra girişimcilik yaptılar biraz bundan cesaret alarak yazıyorum.ben bu sene liseden mezun oldum.iki sene önce okulumu açığa alıp gıda sektöründe çalışmaya başlamıştım ve iş kurma niyetindeyiz.önceden isteğim gıda ile alakalı bi bölüm okuyup işle ilgilenmekti bunun yanında tarihe olan ilgimden tarih öğrenmek de istemiştim ama şuanki çalışma şartları sebebiyle üniye gidemiyorum. online şartlarada,kurslarla ve işde kendimi geliştriyorum bunun yanında kendimi tarih alanında da geliştirmek istiyorum ilgim olduğu için. aöf’den tarih okumam mantıklı olur mu siz akademik kadronun önemimden bahsetmişsiniz gereksiz bi vakit kaybı mı olur yada faydalı mı?
Merhaba Melisa, Öncelikle kurmayı düşündüğün işte güzellikler diliyorum. Kültür edinmek maksatlı açıktan tarih, edebiyat gibi kültür bölümlerini okumak sana katkı sunacaktır. Girişimcilik açısından kendini sektörde geliştirirken açık öğretimden de bu tip alanları okumanın sana entelektüel gelişim açısından katkısı olacaktır. Allah kolaylık versin çalışmalarında
Ben diplomat olmak istiyorum. İyi bir diplomat olabilmek için iyi bir tarih bilgisinin olması gerektiğini düşünüyorum çünkü bir milletin tarihini bilen bir insan, o milleti yakından tanıdığını düşünüyorum. Soruma gelirsek eğer ben Tarih mezunu olduktan sonra diplomat olabilir miyim? cevaplarsanız sevinirim.
Hocam ben Çağdaş Türk Lehçeleri yazmak istiyorum ama ailem karşı çıkıyor. Tarih bölümü okuyup bir yandan da Rusça öğrenip yine oraya yönelmek istiyorum. Sözel 143K lütfen fikrinizi belirtirseniz sevinirim 😊
Çok iyi bir üniversiteye giremezsen istediğin eğitimi alman zor Belki daha iyi bir sıralama için seneye tekrar sınava girmeyi denemen daha iyi olabilir yoksa hem 4 yılın heba olur hem de hayallerini gerçekleştiremeyebilirsin
Lisansta ihtisaslaşma pek olmaz, birkaç ders bulabilirsin bu konuda ilgini çekebilecek. Fakat asıl alan çalışmanı yüksek lisans ve doktorada yapman mümkün olacaktır.
@@sakabdullah abi ben tarihde yakin çağ, orta çağ, osmanli tarihi, savas tarihi, Avrupa tarihi hepsini okumak istiyorum bunlarin ortak verildigi ders varmi yoksa hepsine ayri ayri girebiliyormusun abi yanitlarsan sevinirim
@@ahatkaymaz3858 Modern dünya tarihi okutan her bölüm bu başlıkları kapsayarak dersler açar, sen de zorunlu veya seçmeli düzenlemesi yaparak girersin tümüne
merhabalar Hayal gibi bir şey diyebilirim, yapabilen arkadaşım olmadı. (Ya psikoloji bölümü kontenjan vs. sebeple kabul etmemiştir ya da ortalama veya puan kabul görmemiştir giriş için)
Hocam merhabalar ben İstanbul üniversitesinde tarih okuyorum 4 sınıfa geçtim. Auzefte siyaset bilimi ve Uluslararası ilişkiler okudum. Ales ve yds dışında Dışişleri bakanlığı sınavına hazırlık yapmak istiyorum seneye Eylül'de girmek istiyorum. Ne dersiniz acaba elçilik hizmetlerine girebilir miyim ? Daha önce hiç girmedim çocukluktan beridir elçi olmak istiyorum ya da akademisyen . Karşılaştığım en büyük sorun maddiyat ve buna bağlı olarak aile baskısı :(( tavsiyeleriniz nedir benim gibi bir gence teşekkürler
@@emrecanarduc4378 Benimde daha 3 senem var ama resmen o üniversite ve bölümü kazanabilmek için günde 6-7 saat çalışıyorum. Bende tarih okuyup akadesmisyen olmakla beraber diplomat olmayı hedefliyorum bunun için derslerime çok önem veriyorum İnş kazanabilirim en büyük hayalim
Hocam benim de aklıma şu takıldı Boun'a girerken İngilizce seviyeniz nasıldı? Kendi çapımda bir hazırlık yapmak istiyorum üniversite hazırlığı haricinde. 11.sınıfım İngilizce anlamında neler yapabilirim? Ya da şimdiden İngilizce ile ilgilenmem mi yoksa yks odaklı devam edip kazandıktan sonra halletmem mi daha iyi olur?
Boun'a giderken İngilizce namına hiç bir altyapım yoktu. Zaten lisede İngilizceden kalmıştım. Sınava odaklanıp okulu kazandığımız yaza İngilizceyi ertelemek daha makul geliyor bana. O vakitte de üstüne düşülünce çözülür İngilizce.
Hocam Ege üni.1.sınıf Tarih öğrencisiyim. Sinava 5 ay kala yks kasmaya karar verdim.Hedefim BOÜN Tarih obp 84 ne kadar puanım kırılır bilemiyorum. Hırslı ve azimli bi insanım. Sizce okulu dondursam mi yoksa 5 ay kalsada çalışsam mi? Kararsızım. Bu konuda fikrinizi söyler misiniz?? Şimdiden teşekkürler ♥♥
Puan kırma oranlarını tam bilemiyorum tercih yapmışlar için, bunun için bi araştırmalısın. Çok azimliysen ve altyapın iyiyse kazanabileceğini düşünüyorum. Okulu bırakmanı veya dondurmanı tavsiye etmem, korona süreciyle ikisini de idare edebilirsin, ama çok odaklanacağım ve illa gitmeliyim Boğaziçine diyorsan dondurmaya değebilir.
Boğaziçi tarih bölümünden mezun olmuş birisi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünden yüksek lisans yapabilirmi çift anadal yapmamış olsa bile
@@sakabdullah peki doktora felanda yapıp siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde akademisyenlik yapılabilirmi illa siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunu olmak şart değilmi
@@lordofezekiel308 lisansta ne mezunu olduğun pek önemli değildir, yüksek lisans ve doktora süreçleri gelecek akademik hayatın üzerinde daha etkilidir.
3.5 ve üstü gerekir muhtemelen, ama sadece ortalama pek bir yeterli kriter değil. Yapılan araştırmalar ve yayınlar, uluslararası okul değişimleri, network bunlar da önemli
@@sakabdullah abi peki bir oran verebilirsen mezun olanların kaçta kaçı akademisyen olabiliyor . Yani bölümü ortalama bir öğrenci olarak bitirirsek akademisyen olabilir miyiz
Abdullah Bey Merhaba. Sizi bu videonuz ile tanıdım. Ben Oğlu Tarih bölümünü okumak isteyen bir anneyim. Bu sene ki Yks sınavın da 6000 e girdi. Hedefimiz Boğaziçi tarih okumak ti ama olmuyor ne yazık ki. Önümüzde Üniversite tercih süreci var. iki üniversite arasın da kararsız kaldık İstanbul Üniversitesi Tarih ve Ankara Üniversitesi Tarih. İkisi de güçlü üniversiteler olması bakımından kafamız karşılık. İkisine de siralamamiz fazlası ile yetiyor gibi görünüyor. Bizim bu kararsızlığımıza öngörünuz ile ışık tutar mısınız.
Bu iki üniversiteyi de bilmiyorum, sanırım ben mezuna kalıp tekrar hazırlanırdım. Tarihte İstanbul, Ankara ve Marmara üniversitesi gibi okullar bana pek makul gelmiyor
Abi selamlar Boğaziçi'nde verilen 1 yıl ingilizce hazırlık nasıldı ben meslek lisesi çıkışlı oldugum için İngilizcem sıfır hazırlıktaki ingilizce bana ne kadar faydasi olur
hocam iyi günler normalde tarih öğretmenliği okumak istiyordum ama atanma imkansız gibi bir şey sosyal hizmet bölümü okusam + olarak tarih öğretmenliği okuyabilir miyim? yani öyle bir şansım var mı? yardımcı olursanız sevinirim
Ardı ardına iki üniversite okumak mümkün, yasal olarak bir engeli yok. Aynı anda okumak için çift anadalda bu iki bölümde izin veren bir yerde okumanız gerekir.
Arkadaşım bu bölümden mezun olduktan sonra işsiz kalıyorsun. Devlet yılda 298 kontenjan açıyor. 1500 ler hayal. Entelektüel bir insan olayım hobi olarak geçmişimi öğreneyim diyorsanız okuyun. Ama Boğaziçi üniversitesi tarih bölümü mezunuysan dilin vardır akademisyenlikte şansınız olur.
@@sakabdullah makina mühendisliği değil 300 binlerde sıralama yaptım büyük ihtimal tarih okumak istiyorum ama çevremde herkes iş bulamazsın diyor 50 bin de yapsam tarih okucaktım ama bu sıralamayla herkes daha riskli diyor yazsam okusam asla iş bulamazmıyım
Merhabalar, ben boğaziçi tarih bölümünü bu yıl kazanırsam büyük bir olasılıkla yazacağım. Tarih okumaya çok meraklıyımdır yani bu yüzden bölümde zorlanacağımı düşünmüyorum, ancak tarih okurken iktisat veya politika ile çap yapmak gibi bir fikrim var. Bu fikrimin oluşmasındaki en büyük sebep bu iki alana ilgimin olması ve özel sektörde bana daha iyi bir kariyer imkanı sunacağına dair olan inancım. Sizce bu bahsettiğim iktisat veya politika ile çap yapmanın zorlukları nelerdir ve çevrenizde iktisat veya politika ile çap deneyimi olan birisi var mıdır ? Yanıtlarsanız çok sevinirim.
Sosyal hayatını epey vurur çap yapmak, yapanlar var yakınımda, 4 yıl pek göremedik onları meşguliyetten. Zor yani, tek bölüm zorluğu neyse onun 1.5 katıdır çap
Savunma sanatları akademisinin merkezi kapandı, yasaklar tamamen bitince açılabilir mi onu düşünüyoruz. Videolar için de bir çekim alanımız oluşmadı, çekim imkanları oluştuğunda tekrar video yayınlamaya devam edeceğiz inşallah
Hocam tarih bölümünden mezun olduktan sonra yurtdışında çalışabilme şansımız var mı? Yüksek lisansla gideceğimiz yerin tarihini okuyup (örneğin Alman tarihi), bitirince de orada tarihçi olarak çalışabilir miyiz?
2021 Sözel sıralamam 1209 sizce Boğaziçi Tarih gelir mi? Odtü tarih yazmak istemiyorum. Ne yapacağım bilemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Boğaziçi okul öncesi mi?
@@sakabdullah Boğaziçi tarih mi, Galatasaray üniv. iletişim fakültesi mi? Galatasaray iletişim hakkında ne dersiniz? Bu ikisi arasında kalsaydınız ne yapardınız? Bir de Boğaziçi Tarih mezunlarının şirketlerde çalışma durumu nasıl oluyor? Kulüpler vasıtasıyla okurken mi başlanıyor,maaş durumları nasıl?
Merhaba abi bende boğaziçi üniversitesinde tarih okumayı düşünüyorum. tarih bölümünün çok fazla emek isteyen bir bölüm olduğunu ve sürekli okuma gerektirdiğini söylemiştin.Sorum şu bu bölümü kazandıktan sonra gün içerisinde ne kadar kitap okuyordun? Bölüm için gün içerisinde ne kadar vakit ayırmamız lazım ? endişelendiğim konu ben tarihi akademisyen olmak için okumak istemiyorum. tarihi seviyorum ama bundan öte bana katacağı kültür, bilgi birikimi, disiplin, istikrar, okuma alışkanlığı ,araştırma yetkinliklerini geliştirmesi, sorgulamayı öğretmesi, yabancı dillerde kendimi geliştirme imkanı sunması bakımından okumak istiyorum. lisede iyi bir eğitim almadım. Saydığım bu özelliklere sahip değilim bu özellikleri elde etmek için okumak istiyorum. Sence hata mı ediyorum? ilgilendiğim konular yapay zeka ,robotik, bilgisayar mühendisliği bu konularda bir yandan tarih okurken vakit ayırıp bir şeyler öğrenebilir miyim? daha temel eğitimim bile yok diyebilirim bu yüzden tarih okuyup ilk önce temel eğitimimi geçte olsa 25 yaşıma gelmeden oturtmak istiyorum sence ne yapmalıyım. Tarih okuduktan sonra ilgilendiğim konularda master, doktora yaparak iyi bir eğitim alabilir miyim?
Tarih için ortalama verirsem, haftada 12 saat civarı dersler için okuma yapıyordum, bunun 15-16'yı gördüğü oluyordu. Böyle bir okuma ritmi yeterlidir bölümü başarılı sürdürmek için. Bahsettiğin şeyleri elde etmen için doğru bir seçim, gelecekte bilgisayar mühendisliği için yanlış bir seçim olur. Tarihten sonra sosyal bilimlerde devam etmen mümkün olur. Benim sana tavsiyem şu; *Bilgisayar konusunda devam edeceksen hiç tarih yazma, mezuna kalsan da bir bilgisayar alanında bölüme gir. *Eğer tutkum yapay zeka, robotik vs. değil herhangi bir sosyal bilim de olur dersen tarih yaz.
bunun yanında edebiyat, felsefe, sanat, coğrafya ve bilim de kendimi geliştirmek istiyorum bir yandan görsel sanatlarla uğraşıyorum bir yandan Ekstrem Sporlarla uğraşmak istiyorum. Bunun yanında 3'den fazla yabancı dil bilmek istiyorum kodlama dillerinde kendimi geliştirmek istiyorum .bir yandan para kazandıracak bir kaç yetenek öğrenmem lazım kısacası çok şey yapmak istiyorum ama bunun için vakit var mı bu bölümü okurken bunları yapmam mümkün mü daha doğrusu söylediğim şeyleri üniversite okurken yapabilir miyim?
@@yunusemreilkbahar8761 Kendini geliştirebileceğin alanların sınırı yok, özellikle tarihten alacağın kalite senin daha çok kaynağa erişmene imkan tanıyacaktır. Yukarıda bahsettiğin her şeyi lisans zamanı yetiştirmen mümkün olmasa da daha vaktin var, mezun olduktan bir süre sonra da bunları tamamlayabilirsin. İki dil öğrenmeyi, bir yazılım dili öğrenmeyi, bir yan dal daha yapmayı bölümde gerçekleştirmen mümkün. Kalanı da mezuniyetten sonra yaparsın
Abi Ben Psikoloji Felsefe Alanlarına Ilgili Adeta Aşık Sorgulayan Bir Insanım. Tarih Bölümünde Bu Bölümlerden Seçmeli Ders Alma Veya Bu Alanlarda Çalışma Ihtimalimiz Nedir Sence ?
Boğaziçi tarihin hoca kadrosu çok iyi ve Boğaziçi tarihin yabancı okul bağlantıları güçlü. ODTÜ bir teknik üniversite, bu sebeple sosyal bilimlerde bir tık geriden gelir. Ama çok bilgim de yok
@Az yaklaş kameraya Tarihte öğretmenlik eğitimi stajları ve pedagojik formasyon eğitimini de içeriyor, öğretmen olmak istersen tarih öğretmenliği okumalısın. Tarih bölümü okuyan daha akademik bir hedef düşünür.
Ders kitabı şeklinde olmaz okumalar, mesela diyelim ki Osmanlı tarihi okuyoruz. Birincil kaynaklarda vakanüvisler de olur, yunan tarihçiler de. İkincil kaynaklarda Türk tarihçiler, amerikalı ve avrupalılar da. Makaleler de konu üzerine ciddi bir eser koyan herhangi bir akademisyenden olabilir. Kasten bir dersin okumalarında Türk tarihçi olsun ya da olmasın diye bir politika güdülmesi uygun olmaz zaten
@@sakabdullah Dikkate alıp cevap verdiğiniz için müteşekkirim. Boğaziçi Tarihle alakalı internette cevabını bulamayacağım bu gibi hususi suallerimi size sorabilir miyim?
Değil videoda dediği gibi dil bildiğin için farklı işlerde de çalışabiliyorsun şirketlerde halkla ilişkiler tarzı. Böyle iyi bir üniversiteden ingilizce tarih okuduğunda boş demiyorlar sana. Türkçeyi herkes okuyor.
Erasmus exchange gibi programlarla yutdışına çıkmak mümkün, fakat bir yıllığına oluyor kalma süresi en fazla. Yüksek Lisans ve doktora yapınca mümkün tabi
Çift anadalı pek mantıklı bulmuyorum, insan genç yaşlarında biraz üniversite dışına çıkabilmeli ve dünya ile tanışabilmeli. Network çift anadaldan daha mühimdir, gelecekte iktisat tarihi çalışma gibi bir hedefi olan tabi iktisat ve tarih çap yapabilir ama bunun harici net hedefi olmayanlar yapmamalı.
Tarih bölümü 2. Sınıfım. Bölüme gelmeyin. Akademisyenler yetersiz. İş ve maaş imkanları kısıtlı. 4 sene pazarda limon satsanız daha çok para kazanırsınız.
4.000 civarı başlar, yerine ve yaptığınız işe göre 8.000 lirayı bulur. Bu rakamlar benim arkadaşlarımın ve şahsımın gördüğü aralıktır. Daha ucuza da çalışan olabilir ama rast gelmedim.
Allah yardımcın olsun . Videoları ni bekliyoruz. Özellikle Boğaziçi tarihle İlgili
Teşekkürler
@@sakabdullah دكمممننممنن
Hadi hayırlı olsun Hocam şimdiden
Sağolasın Mehmed hocam :)
Türkiye'de bu bölüm sadece hobi için okunur. Fazlası için hayal kurmayın.
@Polis 155 Derya çok fazla kişisel gelişim kitapları ile kendini zehirlemiş. Bünye temizlendiğinde aydınlanmada gelecek. O yüzden onu anlamalı ve bu şekilde kabul etmeliyiz. 😅
@Aziz Yıldırım peki sözelden hangi bölümü önerirsiniz bogaziçi tarih kazanılsa bile sonu hüsran mıdır
@@amywinhouseeeben ilk 1k yaptim kararsizim . Tarih , edebiyat cok seviyorum ama gelecegkni goremiuorum . Sanirim bogazici okul oncesi yazacsgim
@@galipyolkesen4272tyt matta kaç net yaptın ?
@@goktug283 15 yapmistim
selamunaleykum. maşallah abdullah kardeşim.rabbim yardımcın olsun. çalışmalarını insanlık için hayırlı eylesin.
vealeykum selam abi :) amin, Allah razı olsun
Ooof of 12. Sınıfım ve Tarih bölümünü okumayı çok istiyorum. Ama ama ama...
Aynı şekilde :'(
Ben şuan 4.sınıf ogrencisiyim bende senin gibi düşünüyordum ama ben sevdiğim alanı yani tarih okumaya karar verdim ve mutluyum başka bölümde okuyamazdım
@@maxpayne281 senin adına sevindim.
nasıl geçti sınav ?
@@huseyinciniz4046 genel anlamda güzel geçti. Ama beklediğimin bir tık altı. Her denemede tarihi fulleyen ben sınavda 3 yanlışım çıktı. Tyt 53,50 AYT 70 bilmiyorum inşallah ODTÜ gelir en azından..
Tarih bilimini metodoloji öğrenip makale ve kitap okuyarak da öğrenebilirsiniz. Bölümü önermiyorum. İş olanakları çok kısıtlı. Tarih bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim şimdiden pişmanım.
Boğaziçi hacettepe odtü gibi ünilerde okusak ve öğretmenlik ya da akedemisyenlik yapmayı düşünmek mantıklı mı
@@amywinhouseee yapma.
Abdullah Bey ilk defa bu videonuz vasıtası ile sizi tanıdım.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Bendeniz İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisiyim.Benim hedefim Tarih bölümünde YL ve Doktora yaparken alanıma faydası olması bakımından Aöf Türk Dili ve Edebiyatı düşünüyorum.Sizce Türk Tarihi konusunda bir faydası olur mu?İlgi ve alakanıza şimdiden çok teşekkür ederim.
Teşekkür ederim
Edebiyat dilin ve tarihin taşıyıcısıdır. Pek çok edebi metin yazıldığı güne ve toplumun düşüncelerine, ruh haline dair mesajlar içerir. Çok faydası olacağı kanaatindeyim
@@sakabdullah Teşekkür ederim çok sağolun.
İstanbul üni. Tarih yatay geçiş imkanları nasıl diğer üni. Tarih bölümünden.
Bogaziçinde tarih okumak size bir arti katmaz.Sadece sizin guzel bir yerleskede egitim almanizi sağlar.
Hocam merhaba sıralamam iyi ama tarih için sehir disine cikmayi mantikli bulmadım fırat tarih yazdım akademisyen olmak istiyorum imaknsızmı akademisyen olmak illa torpillemi oluyor bide tarih okumak zormu
Akademisyen olmak gün geçtikçe artan rekabetten kaynaklı zorlaşıyor, lakin alanında iyi olan öğrenciler için her zaman bir fırsat vardır. Bana sorarsa Türkiye'de Boğaziçi, Koç hariç tarih okumak biraz riskli geliyor.
@@sakabdullah hocam hiçmi yolu yok yani bu yolu ben kendim seçtiğimi düşünmüyorum hep bu işin hayalini kuruyorum bide fırat üniversitesinde akademisyenlige kalmak istiyen olacagını zannetmiyorum gercekte umutsuzluga karamsarlığa düşüyorum herkes umudumu kırıyor😢😢
@@Harun_Yapar Fırat Üniversitesine dair fikrim yok, belki benim bilgim olmayan şekilde iyi gelişmiş bir üniversite ise, hocaların çok güçlü akademisyenler ise tabii ki güzel bir sonuç alman mümkün. Lakin gereksiz umut da vermek istemem, tarihte iyi bir akademisyen olman için çok iyi kadroların seni desteklemesine ihtiyacın var.
@@sakabdullah hocam bogaz ici kadar olmasa fıratın kadrosu başarılı hocam kendi emeğimle alesi yds yi versem olamazmıyım illa torpilmi lazım vallaha hayata küstüm artık
Hocam sözel sıralamam 8 bin. Tercihimi yaptım ve ilk sıraya Hacettepe Tarih yazdım kesin geliyor. Ama herkes okumamamı söylüyor. Okul Öncesini öneriyor. İş imkanı ve ataması daha iyi diye ama benim içimden gelmiyor. Tarihi seviyorum, merak ediyorum en başından beri düşünüyorum. Sizce sırf direkt ataması var diye Okul Öncesi yazıp istediğim yerden vazgeçmeli miyim?
Tarihte Akademisyen olarak devam etmek (aslında gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum.) Öğretmenlik değil. Hacettepe'de 4 yıl tarih okuduktan sonra ne yapabilirim iş imkânı var mı? Boğaziçi şart mı?
Herkes ne istiyorsan onu oku diyor ama gelecekte ne olur kestiremiyorum, yanlış yolda mıyım?
Yoksa Okul Öncesi okuyup 4 yıl sonra mesleğim elde edeceğim. 2. Üniversitemi tarih üzerine okursam olur mu?
Yemin ediyorum aynı kararsızlıktayım. Sözel 7 bin yaptım. Hacettepe Tarih istiyorum ve yazdımda. Ama özel eğitim öğretmenligi de ataması iyi diye dikkatimi çekiyor ama tarihi de 1 senedir istiyorum.
Ben istediğini yapmanı tavsiye ederim. Kalbinin sesini dinlemelisin yoksa pişman olursun. Eğer alanında kendini iyice geliştirirsen istihdamı dert etmene gerek yok. Geleceğin dünyasında bir mesleği ortalama olarak yapmak bile yetmeyecek. Ayrıca sen 4-5 yıl sonra mezun olduğunda ülkemiz ve dünyanın koşulları çok daha farklı olabilir. Hayata bir kere geliyoruz, orada da istediğimiz ne ise onu yapmalıyız. Ben kendi adıma böyle düşünüyorum ve yapıyorum. Yerinde olsam söylenenlere kulak asmadan tarih yazardım. Sıralaman ve bahsettiğin üniversite de çok kötü değil zaten.
Ne yaptın peki şu an?
Ne yaptınız ya bilgi verir misiniz
@@Barkin.yildiztarih bölümü mü okuyorsunuz?
Bende tercihlerime yazmak istiyorum yazma işsiz kalırsın diyorlar
Yorumlarda Boun da psikoloji ile çap yapmanın çok zor olduğunu söylemişsiniz. Acaba politika ile tarih ne zorluktadır? Hiç bunu yapan arkadaşınız oldu mu? İş imkanları daha da genişler mi?
Merhaba hocam ben de bir tarihçinin şuana kadar dinledim kadarıyla ürküntü beni hiç okumamak daha iyi sanki
Okuma intihar edicem mk
@@-victorious- niye acaba biraz aciklarmisin
Abi merhaba bende tercihlerimde tarihi seçmeyi düşünüyorum ama iş olanaklarindan ve atamalari az oldugu icin biraz korkuyorum sence seçmelimiyim ve tarih mezunu olduktan sonra devlet arşivlerinde vs çalışabilirmiyim?
Merhaba Büşra, çok iyi bir üniversite değilse pek tavsiye etmem, iş olanakları ve atamaları gerçekten kısıtlı.
@@sakabdullah ankara hacı bayram veli üniyi seçmeyi düşünüyorum ama hala cok kararsızım
durumun ne hocam
merhabalar hocam, lafı uzatmadan hemen spruya gireuim: boğaziçinde okumak istiyorum ve lisans bittikten sonra okulda kalıp akademisyen olmak istiyorum ama akademisyen bildiğim kadarıyla az öğrenci alıyor ve açıkta kalabiliyormuşsunuz bu doğru mu?
Bunları düşünmene gerek yok şimdiden, geleceği öngörmek zor, en iyisi çalışmak.
durumun ne hocam tavsiyen var mı 2 yıl olmuş
Merhaba hocam,
Boğaziçinde okurken çalıştığınızdan ve herkesin okurken çalışması gerektiğinden bahsettiniz. Boğaziçinde devam zorunluluğu yok mu? Çalışırken illa ki bazı derslere girilemeyecek. Hocalar müsamaha gösteriyor mu? Teşekkürler.
Merhabalar,
Boğaziçi'nde ekseri derste bizim zamanımızda devam zorunluluğu vardı. Zaten derslere devam etmek de gerekir. Benim kastettiğim yarı zamanlı okul sonrası bazı günler ve hafta sonu belli saatler çalışmak. Bu gönüllü faaliyetlerden oluşan düzenli ve ücreti düşük bir iş de olabilir. Çalışma kültürü insanı olgunlaştıran zaman yönetimini öğreten önemli bir katkı olduğu için önerdim. Okul sonrası okuma yapmaya da güzel bir vakit ayırmak gerekiyor.
@@sakabdullah bu kadar hızlı yanıt beklemiyordum açıkçası:) çok teşekkürler hocam:)👏🏻
Rabbim yolunuzu açık etsin🤲🏻
@@nurefsannesli amin ecmain :)
Ben tarihe ilgiliyim ama örgün öğretimde işletme okumayi dusunuyorum, ilber ortayli da oncesinde baska bir sey okuyun kendinizi gelistirin demisti. Açıktan okusak yarari olur mu? Akademiye girebilir miyim?
Tarih usulünü öğrenmek için kaliteli hocalardan metodoloji, tarih felsefesi, araştırma metotları ve akademik yazım gibi dersler almak lazım. Bu derslerle birlikte iyi bir okuma - yazma kültürü olan birisi tarihçi olabilir. Bu durumda lisansta tarih dışında başka bir bölümle çift ana dal yapmak da zenginlik katabilir tarihçinin kültürüne, lakin ben ana dal olarak tarih okumayı gerekli görüyorum.
Hocam merhaba siz demişsizniz ya bazı arkadaşlarım mezun olduktan sonra girişimcilik yaptılar biraz bundan cesaret alarak yazıyorum.ben bu sene liseden mezun oldum.iki sene önce okulumu açığa alıp gıda sektöründe çalışmaya başlamıştım ve iş kurma niyetindeyiz.önceden isteğim gıda ile alakalı bi bölüm okuyup işle ilgilenmekti bunun yanında tarihe olan ilgimden tarih öğrenmek de istemiştim ama şuanki çalışma şartları sebebiyle üniye gidemiyorum. online şartlarada,kurslarla ve işde kendimi geliştriyorum bunun yanında kendimi tarih alanında da geliştirmek istiyorum ilgim olduğu için. aöf’den tarih okumam mantıklı olur mu siz akademik kadronun önemimden bahsetmişsiniz gereksiz bi vakit kaybı mı olur yada faydalı mı?
Merhaba Melisa,
Öncelikle kurmayı düşündüğün işte güzellikler diliyorum. Kültür edinmek maksatlı açıktan tarih, edebiyat gibi kültür bölümlerini okumak sana katkı sunacaktır. Girişimcilik açısından kendini sektörde geliştirirken açık öğretimden de bu tip alanları okumanın sana entelektüel gelişim açısından katkısı olacaktır. Allah kolaylık versin çalışmalarında
Ben diplomat olmak istiyorum. İyi bir diplomat olabilmek için iyi bir tarih bilgisinin olması gerektiğini düşünüyorum çünkü bir milletin tarihini bilen bir insan, o milleti yakından tanıdığını düşünüyorum. Soruma gelirsek eğer ben Tarih mezunu olduktan sonra diplomat olabilir miyim? cevaplarsanız sevinirim.
Tabii ki mümkün. Yabancı dile iyi çalışıp birkaç uluslararası ilişkiler dersi almak da iyi olur.
@@sakabdullah Tamamdır hocam çok teşekkür ederim.
bu da benim sorum, tarih okuyorum, elçilikte çalışmak veya diplomat olmak istiyorum
@@26.nasywanaurahalawal35 Tarihten alım yapılıyor.Ama çok iyi dil ve uluslararası ilişkiler bilmek gerekiyor.
@@SoeChan-xv8pm tamam teşekkürler
Gidin yazılım öğrenin render gibi mimarlık uygulamalarını öğrenin babanızın dükkanı varsa devam ettirin yenilikler katın marka üretin.
Hocam ben Çağdaş Türk Lehçeleri yazmak istiyorum ama ailem karşı çıkıyor.
Tarih bölümü okuyup bir yandan da Rusça öğrenip yine oraya yönelmek istiyorum.
Sözel 143K lütfen fikrinizi belirtirseniz sevinirim 😊
Çok iyi bir üniversiteye giremezsen istediğin eğitimi alman zor
Belki daha iyi bir sıralama için seneye tekrar sınava girmeyi denemen daha iyi olabilir
yoksa hem 4 yılın heba olur hem de hayallerini gerçekleştiremeyebilirsin
@@sakabdullah Çok iyi bir üniversite?
Verebileceğiniz örnek varmı?
@@Creathek Boğaziçi, Koç, İbni Haldun, Odtü harici tarih okumayı pek önermiyorum, belki Marmara da eklenebilir
@@sakabdullah Tamamdır. Teşekkürler
@EL MUZAFFER DAİMA ben olsam gitmezdim
Abi ben daha çok savaş tarihine ilgiliyim tarih bölümünde savaş tarihi veya siyasi tarih gibi kollar varmı
Lisansta ihtisaslaşma pek olmaz, birkaç ders bulabilirsin bu konuda ilgini çekebilecek. Fakat asıl alan çalışmanı yüksek lisans ve doktorada yapman mümkün olacaktır.
@@sakabdullah abi peki türkiyede turk tarih kurumunda veya müzelerde istihdam varmı
@@Werbellist07 çok sınırlı sayılarda oluyor
@@sakabdullah abi ben tarihde yakin çağ, orta çağ, osmanli tarihi, savas tarihi, Avrupa tarihi hepsini okumak istiyorum bunlarin ortak verildigi ders varmi yoksa hepsine ayri ayri girebiliyormusun abi yanitlarsan sevinirim
@@ahatkaymaz3858 Modern dünya tarihi okutan her bölüm bu başlıkları kapsayarak dersler açar, sen de zorunlu veya seçmeli düzenlemesi yaparak girersin tümüne
Hocam merhabalar Tarih bölümünden Psikoloji bölümüne Çap yapılıyor mu acaba
merhabalar
Hayal gibi bir şey diyebilirim, yapabilen arkadaşım olmadı. (Ya psikoloji bölümü kontenjan vs. sebeple kabul etmemiştir ya da ortalama veya puan kabul görmemiştir giriş için)
@@sakabdullah Anladım çok teşekkür ederim :/
Hocam hacettepe tarih nasıl iyi midir sanırım orayı yazacağım Ankara üniversitesi tarih de geliyor karar veremedim
Ben yazmazdım, bilgim yok bu üniversiteler hakkında
Hocam merhabalar ben İstanbul üniversitesinde tarih okuyorum 4 sınıfa geçtim. Auzefte siyaset bilimi ve Uluslararası ilişkiler okudum. Ales ve yds dışında Dışişleri bakanlığı sınavına hazırlık yapmak istiyorum seneye Eylül'de girmek istiyorum. Ne dersiniz acaba elçilik hizmetlerine girebilir miyim ? Daha önce hiç girmedim çocukluktan beridir elçi olmak istiyorum ya da akademisyen . Karşılaştığım en büyük sorun maddiyat ve buna bağlı olarak aile baskısı :(( tavsiyeleriniz nedir benim gibi bir gence teşekkürler
Merhabalar, maalesef dış işlerine dair bilgim yok, hakkında hayırlısı olsun
Nasıl kazandın Bende İstanbul Üniversitesi tarih istiyorummm
@@Heyysennn Valla çalışmadım çok , temelim sağlamdı. Ekstra bol bol paragraf ve edebiyat yazar-eser ezberledim. TYT de matematik ve feni boşlamadım.
@@emrecanarduc4378 Benimde daha 3 senem var ama resmen o üniversite ve bölümü kazanabilmek için günde 6-7 saat çalışıyorum. Bende tarih okuyup akadesmisyen olmakla beraber diplomat olmayı hedefliyorum bunun için derslerime çok önem veriyorum İnş kazanabilirim en büyük hayalim
@@emrecanarduc4378 Lakin bir sıkıntım var o da sözelci olduğum için Matematik ve Fizik asla yapamıyorum zaten en kötü olduğum dersler onlar
Hocam benim de aklıma şu takıldı Boun'a girerken İngilizce seviyeniz nasıldı? Kendi çapımda bir hazırlık yapmak istiyorum üniversite hazırlığı haricinde. 11.sınıfım İngilizce anlamında neler yapabilirim? Ya da şimdiden İngilizce ile ilgilenmem mi yoksa yks odaklı devam edip kazandıktan sonra halletmem mi daha iyi olur?
Boun'a giderken İngilizce namına hiç bir altyapım yoktu. Zaten lisede İngilizceden kalmıştım. Sınava odaklanıp okulu kazandığımız yaza İngilizceyi ertelemek daha makul geliyor bana. O vakitte de üstüne düşülünce çözülür İngilizce.
@@sakabdullah Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun :) Allah yolunuzu açık etsin 🤗
Hocam Ege üni.1.sınıf Tarih öğrencisiyim. Sinava 5 ay kala yks kasmaya karar verdim.Hedefim BOÜN Tarih obp 84 ne kadar puanım kırılır bilemiyorum. Hırslı ve azimli bi insanım. Sizce okulu dondursam mi yoksa 5 ay kalsada çalışsam mi? Kararsızım. Bu konuda fikrinizi söyler misiniz?? Şimdiden teşekkürler ♥♥
Puan kırma oranlarını tam bilemiyorum tercih yapmışlar için, bunun için bi araştırmalısın.
Çok azimliysen ve altyapın iyiyse kazanabileceğini düşünüyorum.
Okulu bırakmanı veya dondurmanı tavsiye etmem, korona süreciyle ikisini de idare edebilirsin, ama çok odaklanacağım ve illa gitmeliyim Boğaziçine diyorsan dondurmaya değebilir.
Ben yks dan puan çok kırıyo diye biliyorm böyle bu üniversite iyi bence
Çok kasarsan kırılır.
Ne yaptın?
Boğaziçi tarih bölümünden mezun olmuş birisi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünden yüksek lisans yapabilirmi çift anadal yapmamış olsa bile
Yapabilir
@@sakabdullah peki doktora felanda yapıp siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde akademisyenlik yapılabilirmi illa siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunu olmak şart değilmi
@@lordofezekiel308 lisansta ne mezunu olduğun pek önemli değildir, yüksek lisans ve doktora süreçleri gelecek akademik hayatın üzerinde daha etkilidir.
Hocam tarih lisans mezunuyum, kpssde sadece lisans sınavına girebilir miyim
Öabt falan ne oluyor kafamı karıştırdı
Bilgim olmayan bir konu maalesef
Hocam Siyaset Bilimi ile çap yapmak ve akademisyenlik için not ortalaması ne kadar olmalı
3.5 ve üstü gerekir muhtemelen, ama sadece ortalama pek bir yeterli kriter değil. Yapılan araştırmalar ve yayınlar, uluslararası okul değişimleri, network bunlar da önemli
@@sakabdullah abi peki bir oran verebilirsen mezun olanların kaçta kaçı akademisyen olabiliyor . Yani bölümü ortalama bir öğrenci olarak bitirirsek akademisyen olabilir miyiz
Sözel sıralamam 2617.Sizce ODTU tarih gelir mi
Tercihveötesine yazabilirsin.
Abdullah Bey Merhaba. Sizi bu videonuz ile tanıdım. Ben Oğlu Tarih bölümünü okumak isteyen bir anneyim. Bu sene ki Yks sınavın da 6000 e girdi. Hedefimiz Boğaziçi tarih okumak ti ama olmuyor ne yazık ki. Önümüzde Üniversite tercih süreci var. iki üniversite arasın da kararsız kaldık İstanbul Üniversitesi Tarih ve Ankara Üniversitesi Tarih. İkisi de güçlü üniversiteler olması bakımından kafamız karşılık. İkisine de siralamamiz fazlası ile yetiyor gibi görünüyor. Bizim bu kararsızlığımıza öngörünuz ile ışık tutar mısınız.
Bu iki üniversiteyi de bilmiyorum, sanırım ben mezuna kalıp tekrar hazırlanırdım. Tarihte İstanbul, Ankara ve Marmara üniversitesi gibi okullar bana pek makul gelmiyor
@@sakabdullah Çok teşekkür ederiz. Sanırım bu süreçte en sık kullandığımız kelime Hakkın da hayırlısı olsun. Tavsiyenizi oğluma ileteceğim.
@@mervetopal991 rica ederim efendim, hakkımızda hayırlısı dediğiniz gibi..
Gitmeyin hayatınızı mahvetmeyin. Para kazandıran meslekler edinin.
Ben tarih pskoloji çift anadal yapmak istiyorum hocam.
Binde bir kişi yapabiliyor desem yalan olmaz. Artan kontenjanlar yüzünden git gide hayal oluyor böyle imkanlar.
Merhaba istanbul üniversitesi, ankara üniversitesi tarih okumak için nasıl bi fikriniz var mı ?
Okumazdım
@@sakabdullah neden bu şekilde düşündünüz açıklarsanız çok sevinirim
@@zeynepakay986 +1 bende kararsızım. Boğaziçi hariç devlette her yer geliyor.
@@zeynepakay986 En büyük sorun İngilizce olmamaları. Şu tarihçi bolluğunda İngilizce olmayan bölümde tarih okumak tamamen boşa harcamak gibi.
Sizce ozel sektorde ihracat yapmak isteyen biri icin bogazici tarih mi ytü/marmara ingilizce isletme mi?
Boğaziçi Tarih uygun değil, diğer seçenekler hakkında bilgim yok
Abi selamlar Boğaziçi'nde verilen 1 yıl ingilizce hazırlık nasıldı ben meslek lisesi çıkışlı oldugum için İngilizcem sıfır hazırlıktaki ingilizce bana ne kadar faydasi olur
Teorik ve akademik İngilizce açısından yeterli olur. Konuşma kısmı zayıftır, diğer kısımları işini görür.
hocam iyi günler normalde tarih öğretmenliği okumak istiyordum ama atanma imkansız gibi bir şey sosyal hizmet bölümü okusam + olarak tarih öğretmenliği okuyabilir miyim? yani öyle bir şansım var mı? yardımcı olursanız sevinirim
Ardı ardına iki üniversite okumak mümkün, yasal olarak bir engeli yok. Aynı anda okumak için çift anadalda bu iki bölümde izin veren bir yerde okumanız gerekir.
@@sakabdullah anladim peki bildiginiz izin veren üniversiteler var mi acaba
@@rumeysami hiç bir fikrim yok, Türkiyedeki üniversiteleri pek bilmiyorum
@@sakabdullah anladim cevabınız için teşekkür ederim 😊
@@rumeysami rica ederim
Hocam merhabalar. Ben bu alandan mezun olduktan sonra tarih öğretmenliği yapabilme şansım var mı?
Merhaba dostum, var tabii ki, fakat kadro az açılıyor, bu sebeple işsiz kalma olasılığın da var.
Arkadaşım bu bölümden mezun olduktan sonra işsiz kalıyorsun. Devlet yılda 298 kontenjan açıyor. 1500 ler hayal. Entelektüel bir insan olayım hobi olarak geçmişimi öğreneyim diyorsanız okuyun. Ama Boğaziçi üniversitesi tarih bölümü mezunuysan dilin vardır akademisyenlikte şansınız olur.
Necmettin erbakan gibi 300 400 binlerde tarih yazsam iş bulamazmıyım
Necmettin Erbakan Makina mühendisliğini iyi bir sıralamayla kazanmış olmalı
@@sakabdullah makina mühendisliği değil 300 binlerde sıralama yaptım büyük ihtimal tarih okumak istiyorum ama çevremde herkes iş bulamazsın diyor 50 bin de yapsam tarih okucaktım ama bu sıralamayla herkes daha riskli diyor yazsam okusam asla iş bulamazmıyım
@@enescalskan5402 asla bulamazsın demek çok iddialı olur. Fakat epey riskli dostum tarih okuman
Babam tarih öğretmeni diye okumak istiyorum tarih bölümü
Merhabalar, ben boğaziçi tarih bölümünü bu yıl kazanırsam büyük bir olasılıkla yazacağım. Tarih okumaya çok meraklıyımdır yani bu yüzden bölümde zorlanacağımı düşünmüyorum, ancak tarih okurken iktisat veya politika ile çap yapmak gibi bir fikrim var. Bu fikrimin oluşmasındaki en büyük sebep bu iki alana ilgimin olması ve özel sektörde bana daha iyi bir kariyer imkanı sunacağına dair olan inancım. Sizce bu bahsettiğim iktisat veya politika ile çap yapmanın zorlukları nelerdir ve çevrenizde iktisat veya politika ile çap deneyimi olan birisi var mıdır ? Yanıtlarsanız çok sevinirim.
Sosyal hayatını epey vurur çap yapmak, yapanlar var yakınımda, 4 yıl pek göremedik onları meşguliyetten. Zor yani, tek bölüm zorluğu neyse onun 1.5 katıdır çap
kaç geldi sırlama
Reis savunma sanatları akademisine ne oldu hem kurs hem videolar açısından?
Savunma sanatları akademisinin merkezi kapandı, yasaklar tamamen bitince açılabilir mi onu düşünüyoruz.
Videolar için de bir çekim alanımız oluşmadı, çekim imkanları oluştuğunda tekrar video yayınlamaya devam edeceğiz inşallah
Hocam tarih bölümünden mezun olduktan sonra yurtdışında çalışabilme şansımız var mı?
Yüksek lisansla gideceğimiz yerin tarihini okuyup (örneğin Alman tarihi), bitirince de orada tarihçi olarak çalışabilir miyiz?
ua-cam.com/video/I8bfeK2sLRQ/v-deo.html&ab_channel=AbdullahSak
ua-cam.com/video/guNYmmgDdCY/v-deo.html&ab_channel=AbdullahSak
2021 Sözel sıralamam 1209 sizce Boğaziçi Tarih gelir mi? Odtü tarih yazmak istemiyorum. Ne yapacağım bilemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Boğaziçi okul öncesi mi?
Ben olsam her türlü Boğaziçi yazardım
@@sakabdullah Boğaziçi tarih mi, Galatasaray üniv. iletişim fakültesi mi? Galatasaray iletişim hakkında ne dersiniz? Bu ikisi arasında kalsaydınız ne yapardınız? Bir de Boğaziçi Tarih mezunlarının şirketlerde çalışma durumu nasıl oluyor? Kulüpler vasıtasıyla okurken mi başlanıyor,maaş durumları nasıl?
@@gokceshe2932 naptiniz
Merhaba abi bende boğaziçi üniversitesinde tarih okumayı düşünüyorum. tarih bölümünün çok fazla emek isteyen bir bölüm olduğunu ve sürekli okuma gerektirdiğini söylemiştin.Sorum şu bu bölümü kazandıktan sonra gün içerisinde ne kadar kitap okuyordun?
Bölüm için gün içerisinde ne kadar vakit ayırmamız lazım ?
endişelendiğim konu ben tarihi akademisyen olmak için okumak istemiyorum. tarihi seviyorum ama bundan öte bana katacağı kültür, bilgi birikimi, disiplin, istikrar, okuma alışkanlığı ,araştırma yetkinliklerini geliştirmesi, sorgulamayı öğretmesi, yabancı dillerde kendimi geliştirme imkanı sunması bakımından okumak istiyorum. lisede iyi bir eğitim almadım. Saydığım bu özelliklere sahip değilim bu özellikleri elde etmek için okumak istiyorum. Sence hata mı ediyorum? ilgilendiğim konular yapay zeka ,robotik, bilgisayar mühendisliği bu konularda bir yandan tarih okurken vakit ayırıp bir şeyler öğrenebilir miyim? daha temel eğitimim bile yok diyebilirim bu yüzden tarih okuyup ilk önce temel eğitimimi geçte olsa 25 yaşıma gelmeden oturtmak istiyorum sence ne yapmalıyım. Tarih okuduktan sonra ilgilendiğim konularda master, doktora yaparak iyi bir eğitim alabilir miyim?
Tarih için ortalama verirsem, haftada 12 saat civarı dersler için okuma yapıyordum, bunun 15-16'yı gördüğü oluyordu. Böyle bir okuma ritmi yeterlidir bölümü başarılı sürdürmek için.
Bahsettiğin şeyleri elde etmen için doğru bir seçim, gelecekte bilgisayar mühendisliği için yanlış bir seçim olur.
Tarihten sonra sosyal bilimlerde devam etmen mümkün olur. Benim sana tavsiyem şu;
*Bilgisayar konusunda devam edeceksen hiç tarih yazma, mezuna kalsan da bir bilgisayar alanında bölüme gir.
*Eğer tutkum yapay zeka, robotik vs. değil herhangi bir sosyal bilim de olur dersen tarih yaz.
bunun yanında edebiyat, felsefe, sanat, coğrafya ve bilim de kendimi geliştirmek istiyorum bir yandan görsel sanatlarla uğraşıyorum bir yandan Ekstrem Sporlarla uğraşmak istiyorum. Bunun yanında 3'den fazla yabancı dil bilmek istiyorum kodlama dillerinde kendimi geliştirmek istiyorum .bir yandan para kazandıracak bir kaç yetenek öğrenmem lazım kısacası çok şey yapmak istiyorum ama bunun için vakit var mı bu bölümü okurken bunları yapmam mümkün mü daha doğrusu söylediğim şeyleri üniversite okurken yapabilir miyim?
@@yunusemreilkbahar8761 Kendini geliştirebileceğin alanların sınırı yok, özellikle tarihten alacağın kalite senin daha çok kaynağa erişmene imkan tanıyacaktır. Yukarıda bahsettiğin her şeyi lisans zamanı yetiştirmen mümkün olmasa da daha vaktin var, mezun olduktan bir süre sonra da bunları tamamlayabilirsin. İki dil öğrenmeyi, bir yazılım dili öğrenmeyi, bir yan dal daha yapmayı bölümde gerçekleştirmen mümkün. Kalanı da mezuniyetten sonra yaparsın
@@sakabdullah yardımcı olduğun için teşekkür ederim abi.
Boğaziçi okucaksan git oku derim ama onun dışındaki üni kumar olur
Tarih bölümünden mezun olanlar Kaymakamlık yapma hakkına bazı aşamalardan sonra sahip olduklarını duydum. Ne kadar doğrudur acaba? Teşekkürler...
Bilmiyorum doğrusu
@@sakabdullah teşekkür ederim yine de😊
@@O1lawyer rica ederim :)
Abi Ben Psikoloji Felsefe Alanlarına Ilgili Adeta Aşık Sorgulayan Bir Insanım. Tarih Bölümünde Bu Bölümlerden Seçmeli Ders Alma Veya Bu Alanlarda Çalışma Ihtimalimiz Nedir Sence ?
Felsefeden ders alman mümkündür, sonra da masterda geçersin Felsefeye, psikolojiden de alırsın bir problem olmaz
Hocam Marmara Üniversitesi Tarih mezunu da işsiz kalır mı sizce?
Kişisine göre değişir, kalabilir tabi.
sizce odtü tarih ile boağziçi tarihi birbirinden ayıran faktörler nelerdir
Boğaziçi tarihin hoca kadrosu çok iyi ve Boğaziçi tarihin yabancı okul bağlantıları güçlü. ODTÜ bir teknik üniversite, bu sebeple sosyal bilimlerde bir tık geriden gelir. Ama çok bilgim de yok
@@sakabdullah teşekkür ederim
@Tarık Güler teşekkür ederim
@Tarık Güler dtcf tarih hakkında bilgi verebilir misin rica etsem
@Tarık Güler anladım çok teşekkür ederim
4 yıllık lisansı bitirip ücretli öğretmenlik yapılabilirmi? Ýuksek lisans almadan
Tarih bölümü ve tarih öğretmenliği bölümü arasındaki fark da bu. Biz öğretmenlik yapamıyoruz
@Az yaklaş kameraya Tarihte öğretmenlik eğitimi stajları ve pedagojik formasyon eğitimini de içeriyor, öğretmen olmak istersen tarih öğretmenliği okumalısın. Tarih bölümü okuyan daha akademik bir hedef düşünür.
Hocam, Boğaziçi Tarih'te size ders kitabı olarak verilen tarih kitaplarının müellifleri Türk Hocalar mıydı, yoksa yabancılar mıydı?
Ders kitabı şeklinde olmaz okumalar, mesela diyelim ki Osmanlı tarihi okuyoruz. Birincil kaynaklarda vakanüvisler de olur, yunan tarihçiler de. İkincil kaynaklarda Türk tarihçiler, amerikalı ve avrupalılar da. Makaleler de konu üzerine ciddi bir eser koyan herhangi bir akademisyenden olabilir. Kasten bir dersin okumalarında Türk tarihçi olsun ya da olmasın diye bir politika güdülmesi uygun olmaz zaten
@@sakabdullah Dikkate alıp cevap verdiğiniz için müteşekkirim. Boğaziçi Tarihle alakalı internette cevabını bulamayacağım bu gibi hususi suallerimi size sorabilir miyim?
@@hj1433 tabii ki her zaman beklerim :)
İngilizce tarih nasıl iş olanakları aynı mı
Değil videoda dediği gibi dil bildiğin için farklı işlerde de çalışabiliyorsun şirketlerde halkla ilişkiler tarzı. Böyle iyi bir üniversiteden ingilizce tarih okuduğunda boş demiyorlar sana. Türkçeyi herkes okuyor.
Bu bölüme gitmeyin.
Hocam tarih öğretmeni dışında iş imkanı yüksek ne var
Özel sektörde dil ve organizasyon becerilerinizle bir şeyler yapmanız mümkün olabilir, çoğu arkadaşım özel sektördedir
@@sakabdullah peki teşekkürler 🥰
Abi sence Boğaziçi tarih'mi yoksa koç üniversitesi tarih'mi daha iyidir
Koç'u bilmediğim için bir şey diyemem ama her iki bölüm de pişman etmez sanırım
@@sakabdullah Peki abi tarih okurken arkeoloji çift anadalı yapabilirmiyiz
Abi bu yıl sınava girecem sözel yaparım sizin oraya geleyimmi ama sayısal veternerlikte düşünüyom işşiz kalır mıyım
İşsiz kalıp kalmamak büyük oranda senin elinde dostum, ilgilendiğin ve ilgi duyduğun alanda okursan, çaba harcarsan işsiz kalman zor
yurt dışına çıkıp kalma imkanımız var mı
Erasmus exchange gibi programlarla yutdışına çıkmak mümkün, fakat bir yıllığına oluyor kalma süresi en fazla. Yüksek Lisans ve doktora yapınca mümkün tabi
medeniyet üniversitesi tarih bölümü okunmalı mı
yok
Formasyon nasil alinir
Araştırmak lazım, ben ilgilenmemiştim
Formasyon kalktı maalesef
Hocam tarih okurken hangi alanda çift anadal yapmayı mantıklı buluyorsunuz? Teşekkürler faydalı videonuz için🙏🏽
Çift anadalı pek mantıklı bulmuyorum, insan genç yaşlarında biraz üniversite dışına çıkabilmeli ve dünya ile tanışabilmeli. Network çift anadaldan daha mühimdir, gelecekte iktisat tarihi çalışma gibi bir hedefi olan tabi iktisat ve tarih çap yapabilir ama bunun harici net hedefi olmayanlar yapmamalı.
@@sakabdullah teşekkür ediyorum 🙏🏽
@@zeynepp158 rica ederim :)
@Nurettin Özer senin tanınırlığın, kurum-kuruluş ve genel anlamda kamu tarafından bilinir olman
Çap yapmak zor mu ,yapan bar mı?
Yapan var ve yorucu gerçekten.
Tarih mezunu Sosyolog olabiliyor mu
Bazı temel dersleri alarak olabilir
Hoca diyelim ki tarihi okudum özel okullarda kpss siz öğretmen lik yapabilimiyim
@Yunus Sağlam takip etmek lazım. Geçen yıl mümkündü.
Hocam formasyon kalkmış ama
Hocam siz hangi alanla çift anadal yaptınız
Yapmadım
Tarih bölümü 2. Sınıfım. Bölüme gelmeyin. Akademisyenler yetersiz. İş ve maaş imkanları kısıtlı. 4 sene pazarda limon satsanız daha çok para kazanırsınız.
Tarih öğretmenliği atanma zor mu
@@mancnk5284 çok çok çok çok çok çok çok çooooook zor.
@@evrenezelidegil5755 sen bölümü bırakacak misin
@@mancnk5284 hayır başka bir iş için lisans diploması istiyorlar devam edeceğim.
@@evrenezelidegil5755 sen ne olmak istiyorsun
Tarih bölümüne gitmeyin. Hayatınızı mahvetmeyin.
Neden ?
@@VikingRollo iş imkanı çok az gitme sakın.
@@Cihadaşığı Ben Tarih Bölümü mezunuyum , atandım :)
@@VikingRollo insanların çoğu atanamıyor hayatları mahvoluyor.
@@VikingRollo öğretmen olarak mı atandınız acaba
Abi maaş aralığı nasıl bölümden mezun olanların
4.000 civarı başlar, yerine ve yaptığınız işe göre 8.000 lirayı bulur. Bu rakamlar benim arkadaşlarımın ve şahsımın gördüğü aralıktır. Daha ucuza da çalışan olabilir ama rast gelmedim.
Tarih hariç her işi yapabilir malesef durum bundan ibaret