Historia de la sal - Gerri de la Sal

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 жов 2024
  • El brollador d'aigua salada de Gerri està enregistrat amb el nom de "Mina Ofita", situat a la marge dreta del riu Noguera Pallaresa , sota la carretera de Balaguer a França, Km. 97,5 (c. Raval del Roser de Gerri de la Sal). L'aigua aflora per borbolleig.
    En el moment en que brolla l'aigua salada assoleix una temperatura de 21 graus centígrads i una salinitat entre 7 i 8 graus Beaumé. (mar Mediterrani entre 2 i 3 graus Bé.)
    La capacitat amb dades actuals ens dóna 37.000 litres /hora.
    Per entendre l'origen geològic de les surgències d'aigua salada en llocs allunyats del mar , ens hem de traslladar a l'època del triàsic (fa 220 mill. d'anys).Durant aquesta època, anomenada Keuper per els geòlegs , la major part de la Península Ibèrica estava coberta per un mar poc profund anomenat TETHYS. Aquest mar, va retrocedir i varen quedar extensions d'aigua salada atrapades terra endins. Al evaporar-se aquesta aigua, va precipitar la sal que portava. Desprès, degut a moviments orogènics i canvis de l'escorça terrestre, aquesta sal va ser tapada per capes argiloses ,roques calcaries, ofites, etc.
    Si una corrent d'aigua subterrània es troba amb aquestes capes de sal soterrades, les erosiona i per això l'aigua es torna salada. Després, si els materials per on circula ho permeten aquesta aigua salada torna a la superfície en forma de brollador salat.
    L'explotació de la Font d'aigua salada a Gerri ha esdevingut un important motor econòmic d'aquest poble durant segles .
    Alguns historiadors creuen que en època romana ja s'explotava, però les primeres referències documentals que tenim sobre els salins daten d'inicis del segle IX, que es quan es funda el monestir de Gerri.
    A través de compres i donacions, el monestir arribarà a ser un dels principals posseïdors dels salins. Durant l'edat mitjana, treballen en l'explotació de la sal habitants del poble i també els masovers, encara que el comte i l'abadiat de Gerri exercien la seva autoritat ja que cobraven impostos (delmes : una dècima part de la producció).
    Al segle XVIII, durant el regnat de Felip V, l'explotació salinera passà a ser un monopoli reial: els propietaris han de lliurar tota la sal obtinguda al rei que la pagava a onze rals la càrrega.
    Amb la fi de l'estancament de la sal el 1869, els salins quedaren en mans dels antics propietaris, adjudicant-se per subhasta, tant la propietat del "alfolí" com la concessió per utilitzar l'aigua salada. Sota la denominació de Comunitat de Fabricants de Sal de Gerri es va continuar amb l'explotació de la Font i corresponent fabricació de sal fins l'abandonament generalitzat dels salins la dècada dels 70.
    A partir d'aquest moment, els salins entraran en un procés de degradació molt accelerat ,i sent empitjorat per les riuades de l'any 1982. Actualment hi ha un sol salí en funcionament, en el que s'elabora "sal gruixuda i artesanal", amb el nom de "Sal del Roser" de Gerri de la Sal. S'anomena així perquè l'indret on es produeix la sal actualment es coneix com a "El Roser".
    www.sites.goog...

КОМЕНТАРІ • 3

  • @SqUaRk26
    @SqUaRk26  11 років тому

    Buenas,
    Lamento informar que el vídeo no existe en castellano
    ¿en el caso de que se tenga que subir algo en castellano donde lo indica?
    Dar acceso al conocimiento, si, estoy de acuerdo, en el idioma que sea, para eso están los subtítulos (que este vídeo no tiene y hay que hacerlos, cuando acabe con otros que estoy haciendo me pondré con ello).
    En el tema de comercialización, creo que no (Google: mina Ofita), la empresa que lo gestionaba quebró al no poder competir con las grandes salinas.

  • @xavierfarrebaro6011
    @xavierfarrebaro6011 11 років тому

    M'agrada el vídeo. Es lògic. Soc en Xavier que junt amb la meva dona M.Dolors, guia per visitar els salins, em recuperat una salina per fer sal com es feia al s.IX. Sal artesanal. Vull comunicar al autor d'aquest vídeo, que he usat part del mateix en la meva pagina "sites.google.com/site/saldegerri/". No he pogut contactar amb ell i aprofito aquest lloc per fer-ho. Molt agraït.

  • @platino9991
    @platino9991 11 років тому

    En primer lugar me gustaria decir que no tengo ninguna animosidad en contra del catalan , pero me parece que cuando algo se publica en youtube deberia ser en idioma nacional para dar acceso al conocimiento, teniendo en cuenta que el idioma espanol es el Segundo mas hablado en el mundo es un punto a tener en cuenta . Despues de este apunte , me podrian decir si esta sal se comercializa en su estado natural? y a traves de quien o como se puede conseguir?