Prof. Dr. Nesrin MOĞULKOÇ ile Akciğer Sertleşmesi - İdiyopatik Pulmoner Fibrozis -2

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 лип 2024
  • Konu: "Akciğer Sertleşmesi - İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) Nedir?"
    Prof. Dr. Nesrin MOĞULKOÇ
    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
    Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
    İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Ünitesi kurucusu
    4 Eylül 2019 - Çarşamba
    Saat 16:00​​
    Türkiye'nin ilk İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Hasta ve Yakını Bilgilendirme programının DÖRDÜNCÜ toplantısı, Prof. Dr. Nesrin MOĞULKOÇ önderliğinde Ege Üniversitesi İnterstisyel Akciğer Hastalığı ve Pulmoner Hipertansiyon Ünitesi ekibiyle birlikte Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği'nce 4 Eylül 2019 Çarşamba günü yapıldı. Desteği ve katkısı olan herkese teşekkür ederiz.
    PAHSSc, kar amacı gütmeyen ve her biri birer nadir hastalık olan Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon, Skleroderma, Sistemik Skleroz, Eisenmenger Sendromu, Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyon (KTEPH), İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi), Akciğer Nakli ve Kalp-Akciğer Nakli hasta ve ailelerinin dayanışma derneğidir.
    #HayatıYaşa​ #ipf​ #idiopathicpulmonaryfibrosis​ #idiopatikPulmonerFibrozis​
    #idiyopatikPulmonerFibrozis​ #AkciğerSertleşmesi #PAHSSc​ #DrNesrinMoğulkoç​ #ShowyourrarefromTurkey​! #PAHSSc​ #PulmonaryHypertension​ #PulmonerHipertansiyon​ #AkciğerYüksekTansiyonu​ #AkciğerNakli​ #NadirHastalik​ #Nadirhastaliklar​ #OrganBağışı​ #OrganNakli​ #VarsayılmışRızaSistemi​ #VarsayılmışOnamSistemi​ #OrganBağışındaBelçikaModeli​ #PresumedConsentOrganDonation​ #GörünmezEngellilik​ #NadirHastaliklarAgi​ #teşekkürederiz​ #izmir​ #YarınlarımızİçinÇalışıyoruzPAHSSC​ #HayatiYasa​ #Skleroderma​ #Scleroderma​ @universiteege @eurordis @european_lung @saglikbakanligi @izmirsaglikmudurlugu

КОМЕНТАРІ • 11

  • @meric_akpinar
    @meric_akpinar Рік тому +5

    Bu hafta içinde babama 3 ayrı hastanede 3 ayrı doktor tarafından ipf tanısı kondu. Hatta biri profesördü. Akciğerdeki sertlesmenin derecesini öğrenebilmek icin biyopsiye karar verdiler. Ancak şansımızı bir de UA-cam videosu ile tanıdığımız Prof. dr. Haluk Türktas da denemek istedik. İyi ki de denemişiz. Babama yanlış tanı koyduklarını, hastalığının ipf olmadığını, kuş besleyicisi hastalığına yakalandığını söyledi. Daha önce 6 yıl kuş beslemiştik biz. Ve meğer o kuş, babamın akciğerinde sertlesme yapmış. Tomografide bal petegi denilen görünüm çıkıyor. Bu da babamda gecmek bilmeyen bir kronik kuru öksürük ile nefes darlığı yapıyor.
    Eger diger 3 doktoru dinlemiş olsaydık, babami ipf zannedip biyopsi ve yok yere ilaca başlayacaktık. Morallerden hic bahsetmiyorum bile.
    Sonuç: Her doktora hemen inanmayın. O dalda en tecrübelileri bulup şansınızı onlarda deneyin. Tanısı zor bir hastalık olduğu için 4-5 doktora görünün.
    Ve kuş faktörü. Bu hastalıkla bunu öğrenmiş oldum. Eger daha önce kuş beslediyseniz, bunu doktorunuza mutlaka söyleyin ve kuş besleyicisi hastalığı olup olmadığını değerlendirmesini hatırlatın.
    İnternette her yayında, makalede şu şey yazıyor: Eger tomografide akciğerde bal petegi görünümü varsa direk ipf tanısı konulur diye. Bu bilgi yanlış bilgi. Babamda da bal petegi vardı. Ancak meğer kuş besleyicisi hastasıymış. Keza ipfyi araştırırken bu bal peteginin gözüktüğü bir hastalığa daha denk gelmiştim. Sarkoidozi hastalığı. Onun da son evresinde görülürmüş. Tomografisinde bal petegi görünümü çıkanlar için hemen ipf hükmü verilmemesi icin doktora hatırlatılabilir bunlar.
    Ben babama ipf tanısı konulunca cok araştırmıştım. Bu hastalıkla ilgili okumadığım makale, izlemedigim video kalmamıştı. Yorumları da okumuştum.
    Belki bu yazdığım yorum birinizin hayatını değiştirebilir. Umarım faydalı olur.

    • @ebruyldz8439
      @ebruyldz8439 5 місяців тому

      Merhaba geçmiş olsun. Nasıl bir tedavi izlendi peki?

    • @meric_akpinar
      @meric_akpinar 5 місяців тому

      @@ebruyldz8439 Teşekkür ederim. Bu hastalığın da tedavisi yok. Kuvvetli şekilde öksürmeye devam ediyor. Arada öksürürken oksijensiz kalınca bayılıyor gibi oluyor oksijen alınca kendine geliyor. Bu durum bizi korkutuyor tabi. Ancak doktor bir tedavisi olmadığını, bu şekilde öksürmeye devam edeceğini söyledi. 6 ayda bir tomografiye girdi. Bal peteği görünümünde ilerleme oluyor mu ona bakmak istedi doktorlar. Bir yilda iki kere girdi. Bir ilerleme olmadı. İpf hızlı ilerleyen bir hastalıkmış, o yüzden Haluk beye biz de hak verdik, ipf değil dediler

    • @ayseltekin6394
      @ayseltekin6394 28 днів тому

      Merhabalar
      Anneme şuanda ipf tanisi kondu fakat baska bir doktor HP yani kuş bakanların yaşadığı bi hastalık olduğunu söylüyor çok zorlaniyoruz annem çok kötü babanız şuan nasıl

    • @meric_akpinar
      @meric_akpinar 28 днів тому

      @@ayseltekin6394 Cok gecmis olsun. Babamin oksurugu devam ediyor ayni seviyede. Teshis konuldugundan itibaren 1,5 sene gecti. Herhangi bir ilerleme olmadi oksurugunde

    • @ayseltekin6394
      @ayseltekin6394 28 днів тому

      Hangi ilaçları kullanıyor acaba

  • @bedritok3894
    @bedritok3894 9 місяців тому

    Ipf ile buzlu cam aynı an da seyrediyor sa, akciger de fazla yipranmalar ur mu değerli hocam. Zira buzlu cam bir şans dediniz

  • @kadriyecelik5256
    @kadriyecelik5256 3 роки тому

    İpf den daha lanet bir hastalık yok Annemi kaybettim bu hastaliktan

    • @bedritok3894
      @bedritok3894 9 місяців тому

      İlk teşhisin bal petegi oluşmuşmuydu Kadriye çelik hanim