Tam bir tren sevdalısıyım. Sırf tren yolculuğu yapmak için iki yıl önce Halkalı-Uzunköprü arası gidip geldim. Tren güzergahı bambaşka bir Trakya görüyorsunuz. Gittiğimde ayçiçekleri yeni büyüyordu. Geçen yıl da ayçiçeklerinin açtığı zaman yine Halkalı-Alpullu arası gidip geldim. Harika bir yolculuktu.
Çok samimi bir üslupla ve tebessüm ederek anlatıyorsunuz. Hiç de sıkıcı bir video değil. Güzel bir çalışma olmuş. Keşke Akyaka tren garı binası kapalı olmasaydı. Gişeyi de görmek isterdim.
Bilgehan maşallah iyi uyudu.Tekrar dana bilinçliyken yine gezersiniz ailecek.Ne mutlu böyle güzel bir aile ile tanıştık.Yolunuz açık,aydınlık olsun.Emeklerinize sağlık.Bizim de evin arkasından demir yolu geçerdi İstanbul'da kara trenleri hatırlayan bir nesilim son seferlerini hatırlıyorum.Raylar bizim denge yürüyüşü yaptığımız alanlardı.Evet tesadüfi yaşıyormuşuz gerçekten.Çok kaza olurdu ölümlü hele hemzemin geçitlerde kalan araçlar ve içinde ölen insanlar.😔
Ben çocukluğumda buharlı lokomotifleri gördüm hatta bahçemizin yanından geçer bir tünelden çıkar diğerine girerdi toz duman olur kömür isi her yeri kaplardı. Kars merkezde 2011 yılında iş dolayısıyla bulunmuştum çoğu yerini gezme fırsatım olmuştu. Çıldır gölü beni çok etkilemişti harika bir doğası var oraların.
Gerçekten bilmiyordum ve çok güzelmiş teşekkür ederiz emeğinize sağlık 🌹🌸 İzleyip geldim çok samimisiniz eşiniz de çok tatlı maşallah Rabbim iki cihan saadeti versin baya bilgilendirici bir içerik olmuş devamını bekleriz efenim☺️🤗
1952 yılında henüz ilkokul öğrencisi iken Erzurum/ Gezköyünden İstanbul'a kara trenle gitmiştim , karşımda pencere kenarında oturan yaşlı teyze yemek için çıkınıni açtı tandır ekmeğini ve peynirini çıkardı , bana da gel oğlum beraber yiyelim dedi ama ben baktım peynir küflü ben yemem dedim , aradan uzun yıllar geçti genç adam olduğumda küflü peynirin Erzurum'un meşhur peyniri olduğunu öğrendim ve Erzurum'a izine giden arkadaşlarıma küflü peynir ısmarlardım. Öbür dünyaya gittiğimde o yaşlı teyze den helallik isteyeceğim.
Emeğinize sağlık teşekkürler.Bandırma dan Manisa ve İzmir'e kara trenle çok gittik geldik.1980 lerde Muhteremin bir tanesi komünizm ve geri kalmışlığın göstergesi diyordu.Cevabının nedenini siz verdiniz.
Onur Bey emeğinize sağlık,ben de makinistim,Denizli'de çalışıyorum.Bu tip trenlere DMU (Dizel motorlu ünite) deniyor.25 yıldır Denizli-İzmir arasında,Büyük Menderes Ovasında benzer trenlerle mekik dokuyoru.Bu hatta yerli üretim 4 vagonlu benzerleri çalışıyor.Verdiğiniz bilgiler genel olarak doğru,literatüre hakimsiniz,tebrikler.Vagonların altında çekiş için büyük dizel motor,elektrik ihtiyacı (ısıtma,soğutma,ayd.) için ayrı küçük bir motor ve je eratör seti bulunur.Anadolu'da ilk demiryolu hattı da sizin memlekete yapılmıştır.İzmir-Aydın,1956.
Bizim köyde duruyor 😁 hoş geldin onur hoca.. Akyaka kanyonu videonuzda binmiştiniz bir defa daha.. Çocukluğumda daha büyük tren giderdi. Ancak araçlar artınca, müşteri azaldı ve tren küçüldü 🤕 O manzarayı Bir daha benim için izlemiş oldunuz.. 17 gün oradaydım, çok isterdim sana denk gelmeyi..
Öncelikle iyi geziler. Ben de bir demir yolcuyum. Demir yolu terimine göre bindiğiniz o trene raybüs deniliyor yani ray otobüsü genelde yakın mesafeler arası yolcu taşımacılığında kullanılıyor.
Bu trenler Almanyada köylerde de kullanılıyor suanda. özellikle elektrik alt yapısı olmayan raylarda kullanılıyor. dizel bildiğim kadarıyla ve egzozu trenin üstünde. Tübingen Sigmaringen hatında biniyorum. sevgilerle :))
Daha önce bu hat ile ilgili bir tanıtım videonu hatırlar gibiyim. Zannediyorum bu biraz daha geniş bir çekim olmuş. O ara duraklara bayıldım. Korkarım yolcu sayısı ve hattın ekonomik değeri artarsa bu küçük samimi durakları yıkmaya kalkarlar. Yapmasınlar bence korusunlar. İşte yıllar sonra gelecek nesillere bu dönemi anlatmak için bundan daha güzel bir şey olamaz. Amaaaa o güzelim Akyaka tren istasyonu mutlaka ama mutlaka hep orada kalmalı. Ne kadar güzel bir taş bina. Mücevher gibi dursun orada yüzlerce sene. Ben yaş olarak "kara trenlere" yetiştim. Hem de esaslı bir şekilde. kısa bir süre için de değil. Biz 1960 lı yıllarda Adapazarı'n da otururken Adapazarı İstanbul bu kara trenlerle yaklaşık 5,5 saat sürerdi. Düdüğü de kulaklarımdan hiç gitmez. Kafanı camdan çıkarırsan mutlaka gözüne kömür kaçardı. Kalkış anında inanılmaz sesler iniltiler çıkarırdı. 1965 Yılında İstanbul'a taşındık banliyö treni yine kara trendi. Göztepe'den İçmeler'e denize giderdik 1,5 saat... Sonra elektrikli tren geldi. Raylı sistemler taşımacılık (insan ve yük) için en ucuz, ülke ekonomisi için etkili ve katkısı en fazla olan sistemdir. Tabi ki biz çoktan raylı sistemlerimizi geliştirmemiz lazımdı. Dış güçlerin baskısı yerine kendi aklımızı kullanmalıydık. Acaba aklımızı hala kullana biliyor muyuz? Gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi gördükçe duydukça hayıflanıp duruyoruz. Bilgehan'a gelince kocaman bir maşallah ona. Bir buçuk yaşına gelmiş. Zaman inanılmaz bir hızla akıyor. Hele bizler için. Bilgehan'ın uyuması da çok normal. Araç ne olursa olsun bebekler uyuyor. Nasıl olsa ileride bu gezilerin tadını çıkaracak. Ellerine sağlık Onur çok selamlar söylüyorum.
Hocam selamlar saygılar. Bu güzel ve detaylı yorumuna yeni cevap yazabiliyorum. Bu trenle Akyaka Kanyonu gezisine gitmiştik hocam. evet geçen senelerde bir videosunu yayınlamıştım ama bu defa tren üzerine odaklanmak istedim. Umuyorum dediğiniz gibi hem bu tren hatları hem de akyaka istasyonu korunur. Gelecek nesillere ulaşır. Kara trenle ilgili anılarınız gerçekten muazzam. Zaman, kuşaklar, kuşakların yaşadıkları nasıl da değişiyor ama inanıyorum ki hissiyat aynı hocam. Geçmişin, nostaljinin insanda yarattığı duygular birbirine çok benziyorduk diye düşünüyorum. Dış güçler deyince dalga geçiyorlar ama gerçekten dış güçler, özellikle amerika gibi süper güçlerin baskıları hep oldu bu ülkede. Önemli olan kendi benliğimizi koruyabilmek ve bunlara boyun eğmemek. Şimdi geleceğe umutla bakabiliyor muyuz.. Ben hala çok bakamıyorum. Hocam tüm güzel düşüncelerin, anıların için çok teşekkür ediyorum. Yakında Memleket tarafına tatile gitme planımız var bakalım neler yaşayacağız.
Onur bey merhaba akyaka kars demiryolu hattı Türkiye’nin en eski hatlarıdır hatta Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ne açılan kapısı doğu kapı akyakada beş veya 10 km ileride tarihi bir tren hattıdır şimdi de Ermenistan’a bağlı olan tek demiryolu hattıdır 24:13
Eskiden rayların birleşme yerleri birbirine tam denk gelmez veya biri yüksek biri alçak olurdu arası açık olurdu trenin tekeri o bağlantı noktalarına vurdukca bir ritm oluşurdu trenin çoğu sesi ordan gelir yeni raylarda onu çözdüler seside azalttılar bu sebeple
Onur bey kars akyaka çekimleriniz için teşekkür ederiz ...sizden bi aydınlı olarak eskişehirden sökeye neden aktarmasız tren yok konusunu cevaplamanızı rica edeceğim .
akyakaya ben de gitmiştim sınıra kadar o zaman SSCB dönemiydi sivil yabancı bir araça sınır karakolunun önünde park etti diye sınırın karşı tarafında srenler çalmaya başlamıştı oranın karakol komutanı bunun normal olduğunu söylemişti karşıda ermeni köyleri falan vardı eğlenceli bbir gündü benim için çünki çocuktum
Keşke komünist olsaydık kominist rejimlerin hakim olduğu yerlerde mükemmel tren ağları,geniş kaldırımlar ve meydanlar var birçok ülkeyi gezmiş biri olarak söylüyorum bunları. Ülkemiz siyasal islamcıların elinde can çekişiyor.
@@recepbozan eskiden Sovyet döneminde trenler oluyormuş. O zamanlar Ermenistan olarak değil tabi sohbetler birliği sıfatıyla tren seferi oluyormuş. Şimdiyse Gürcistana ticari seferler yapılıyor
Samsun-Sivas hattında aynı bu lokomotif yolcu treni işliyor.bazılarının camları o kadar pis ki dışarısını göremiyorsunuz.Yıkamaktan acizler.Ayrıca eski odalı trenler zamanının zevkini hiç vermiyor.
Tam bir tren sevdalısıyım.
Sırf tren yolculuğu yapmak için iki yıl önce Halkalı-Uzunköprü arası gidip geldim.
Tren güzergahı bambaşka bir Trakya görüyorsunuz.
Gittiğimde ayçiçekleri yeni büyüyordu.
Geçen yıl da ayçiçeklerinin açtığı zaman yine Halkalı-Alpullu arası gidip geldim.
Harika bir yolculuktu.
Emeğinize sağlık. Videoyu çok güzel hazırlamışsınız. Umarım ben de Kars'a gidip gezerim.
Çok samimi bir üslupla ve tebessüm ederek anlatıyorsunuz. Hiç de sıkıcı bir video değil. Güzel bir çalışma olmuş. Keşke Akyaka tren garı binası kapalı olmasaydı. Gişeyi de görmek isterdim.
Çok içten,çok beğendim...😊
Bilgehan maşallah iyi uyudu.Tekrar dana bilinçliyken yine gezersiniz ailecek.Ne mutlu böyle güzel bir aile ile tanıştık.Yolunuz açık,aydınlık olsun.Emeklerinize sağlık.Bizim de evin arkasından demir yolu geçerdi İstanbul'da kara trenleri hatırlayan bir nesilim son seferlerini hatırlıyorum.Raylar bizim denge yürüyüşü yaptığımız alanlardı.Evet tesadüfi yaşıyormuşuz gerçekten.Çok kaza olurdu ölümlü hele hemzemin geçitlerde kalan araçlar ve içinde ölen insanlar.😔
Ben çocukluğumda buharlı lokomotifleri gördüm hatta bahçemizin yanından geçer bir tünelden çıkar diğerine girerdi
toz duman olur kömür isi her yeri kaplardı. Kars merkezde 2011 yılında iş dolayısıyla bulunmuştum çoğu yerini gezme fırsatım olmuştu. Çıldır gölü beni çok etkilemişti harika bir doğası var oraların.
Askerlik günlerim gözümde canlandı.1976-1977 yılları Şahnalar da Video paylaşımı için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık
Yine harika bir cekim olmus. Her seferinde sasirtabiliyorsunz. Emeginize saglik
Gerçekten bilmiyordum ve çok güzelmiş teşekkür ederiz emeğinize sağlık 🌹🌸
İzleyip geldim çok samimisiniz eşiniz de çok tatlı maşallah Rabbim iki cihan saadeti versin baya bilgilendirici bir içerik olmuş devamını bekleriz efenim☺️🤗
Sağ olun var olun bu güzel düşünceleriniz bizi mutlu etti eksik olmayın
Maşallah, Rabbim sağlıklı, huzur dolu bir ömür nasip eylesin
@@vlkn7524 teşekkür ederim amin size de inşallah
Güzel bir yolculuk olmuş. Bilgehan da büyümüş Maşallah. Selamlar
Bilgi Paylastikca, cogalirmis. Tesekkürler
1952 yılında henüz ilkokul öğrencisi iken Erzurum/ Gezköyünden İstanbul'a kara trenle gitmiştim , karşımda pencere kenarında oturan yaşlı teyze yemek için çıkınıni açtı tandır ekmeğini ve peynirini çıkardı , bana da gel oğlum beraber yiyelim dedi ama ben baktım peynir küflü ben yemem dedim , aradan uzun yıllar geçti genç adam olduğumda küflü peynirin Erzurum'un meşhur peyniri olduğunu öğrendim ve Erzurum'a izine giden arkadaşlarıma küflü peynir ısmarlardım. Öbür dünyaya gittiğimde o yaşlı teyze den helallik isteyeceğim.
Emeğinize sağlık teşekkürler.Bandırma dan Manisa ve İzmir'e kara trenle çok gittik geldik.1980 lerde Muhteremin bir tanesi komünizm ve geri kalmışlığın göstergesi diyordu.Cevabının nedenini siz verdiniz.
Onur Bey emeğinize sağlık,ben de makinistim,Denizli'de çalışıyorum.Bu tip trenlere DMU (Dizel motorlu ünite) deniyor.25 yıldır Denizli-İzmir arasında,Büyük Menderes Ovasında benzer trenlerle mekik dokuyoru.Bu hatta yerli üretim 4 vagonlu benzerleri çalışıyor.Verdiğiniz bilgiler genel olarak doğru,literatüre hakimsiniz,tebrikler.Vagonların altında çekiş için büyük dizel motor,elektrik ihtiyacı (ısıtma,soğutma,ayd.) için ayrı küçük bir motor ve je eratör seti bulunur.Anadolu'da ilk demiryolu hattı da sizin memlekete yapılmıştır.İzmir-Aydın,1956.
Düzeltme:1856
BayKARS kanalımdan Selamlar, Elinize emeğinize sağlık.
Teşekkürler siz de sağ olun 🙋🏻♂️
Teşekkürler
Bizim köyde duruyor 😁 hoş geldin onur hoca.. Akyaka kanyonu videonuzda binmiştiniz bir defa daha..
Çocukluğumda daha büyük tren giderdi. Ancak araçlar artınca, müşteri azaldı ve tren küçüldü 🤕
O manzarayı Bir daha benim için izlemiş oldunuz..
17 gün oradaydım, çok isterdim sana denk gelmeyi..
Öncelikle iyi geziler. Ben de bir demir yolcuyum. Demir yolu terimine göre bindiğiniz o trene raybüs deniliyor yani ray otobüsü genelde yakın mesafeler arası yolcu taşımacılığında kullanılıyor.
Bilgi için teşekkürler
Herşey çok güzel ve nostaljik.
Akyaka Muğlanın ilçesi değilmi o kars muğla aradı o zaman
çok samimi bir video olmuş tebrikler
Eline sağlık çok güzel bir gün
Bu trenler Almanyada köylerde de kullanılıyor suanda. özellikle elektrik alt yapısı olmayan raylarda kullanılıyor. dizel bildiğim kadarıyla ve egzozu trenin üstünde. Tübingen Sigmaringen hatında biniyorum. sevgilerle :))
Daha önce bu hat ile ilgili bir tanıtım videonu hatırlar gibiyim. Zannediyorum bu biraz daha geniş bir çekim olmuş.
O ara duraklara bayıldım. Korkarım yolcu sayısı ve hattın ekonomik değeri artarsa bu küçük samimi durakları yıkmaya kalkarlar. Yapmasınlar bence korusunlar. İşte yıllar sonra gelecek nesillere bu dönemi anlatmak için bundan daha güzel bir şey olamaz.
Amaaaa o güzelim Akyaka tren istasyonu mutlaka ama mutlaka hep orada kalmalı. Ne kadar güzel bir taş bina. Mücevher gibi dursun orada yüzlerce sene.
Ben yaş olarak "kara trenlere" yetiştim. Hem de esaslı bir şekilde. kısa bir süre için de değil. Biz 1960 lı yıllarda Adapazarı'n da otururken Adapazarı İstanbul bu kara trenlerle yaklaşık 5,5 saat sürerdi. Düdüğü de kulaklarımdan hiç gitmez. Kafanı camdan çıkarırsan mutlaka gözüne kömür kaçardı. Kalkış anında inanılmaz sesler iniltiler çıkarırdı. 1965 Yılında İstanbul'a taşındık banliyö treni yine kara trendi. Göztepe'den İçmeler'e denize giderdik 1,5 saat...
Sonra elektrikli tren geldi. Raylı sistemler taşımacılık (insan ve yük) için en ucuz, ülke ekonomisi için etkili ve katkısı en fazla olan sistemdir. Tabi ki biz çoktan raylı sistemlerimizi geliştirmemiz lazımdı. Dış güçlerin baskısı yerine kendi aklımızı kullanmalıydık. Acaba aklımızı hala kullana biliyor muyuz? Gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi gördükçe duydukça hayıflanıp duruyoruz.
Bilgehan'a gelince kocaman bir maşallah ona. Bir buçuk yaşına gelmiş. Zaman inanılmaz bir hızla akıyor. Hele bizler için. Bilgehan'ın uyuması da çok normal. Araç ne olursa olsun bebekler uyuyor. Nasıl olsa ileride bu gezilerin tadını çıkaracak.
Ellerine sağlık Onur çok selamlar söylüyorum.
Hocam selamlar saygılar. Bu güzel ve detaylı yorumuna yeni cevap yazabiliyorum.
Bu trenle Akyaka Kanyonu gezisine gitmiştik hocam. evet geçen senelerde bir videosunu yayınlamıştım ama bu defa tren üzerine odaklanmak istedim.
Umuyorum dediğiniz gibi hem bu tren hatları hem de akyaka istasyonu korunur. Gelecek nesillere ulaşır.
Kara trenle ilgili anılarınız gerçekten muazzam. Zaman, kuşaklar, kuşakların yaşadıkları nasıl da değişiyor ama inanıyorum ki hissiyat aynı hocam. Geçmişin, nostaljinin insanda yarattığı duygular birbirine çok benziyorduk diye düşünüyorum.
Dış güçler deyince dalga geçiyorlar ama gerçekten dış güçler, özellikle amerika gibi süper güçlerin baskıları hep oldu bu ülkede. Önemli olan kendi benliğimizi koruyabilmek ve bunlara boyun eğmemek. Şimdi geleceğe umutla bakabiliyor muyuz.. Ben hala çok bakamıyorum.
Hocam tüm güzel düşüncelerin, anıların için çok teşekkür ediyorum. Yakında Memleket tarafına tatile gitme planımız var bakalım neler yaşayacağız.
👏👏👍
YUSUF CAN ARAMAZ EKİN ARAMAZ EREN ARAMAZ VE SIRAC ARAMA BİZ KUZENİZ
Çocukluğumda çok kars.a gittim
koşan cocuklar biziz
Onur bey merhaba akyaka kars demiryolu hattı Türkiye’nin en eski hatlarıdır hatta Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ne açılan kapısı doğu kapı akyakada beş veya 10 km ileride tarihi bir tren hattıdır şimdi de Ermenistan’a bağlı olan tek demiryolu hattıdır 24:13
Daha bir hafta önce bindim tirene güzel memleketim
💯💯💯💯💯
Eskiden rayların birleşme yerleri birbirine tam denk gelmez veya biri yüksek biri alçak olurdu arası açık olurdu trenin tekeri o bağlantı noktalarına vurdukca bir ritm oluşurdu trenin çoğu sesi ordan gelir yeni raylarda onu çözdüler seside azalttılar bu sebeple
Onur bey kars akyaka çekimleriniz için teşekkür ederiz ...sizden bi aydınlı olarak eskişehirden sökeye neden aktarmasız tren yok konusunu cevaplamanızı rica edeceğim .
❤❤❤
Teşekkürler 🙋🏻♂️
Onur bey kanyona yaya girmek için Şahnalar istasyonunda mı inmemiz gerekiyor ?
Evet ama biraz yürüme mesafesi var elbette
akyakaya ben de gitmiştim sınıra kadar o zaman SSCB dönemiydi sivil yabancı bir araça sınır karakolunun önünde park etti diye sınırın karşı tarafında srenler çalmaya başlamıştı oranın karakol komutanı bunun normal olduğunu söylemişti karşıda ermeni köyleri falan vardı eğlenceli bbir gündü benim için çünki çocuktum
👍👍👍👏🙋😍😘😘❤️
Teşekkürler 🙋🏻♂️🙋🏻♂️
@@OnurBenlivideolari 🙏🙏🙏😍❤️
güzelmiş
Onur hocam tarapyalar 2 bölüm dakka 4:37 durdur resmi büyüt ve tam karşı soltarafa dibe dikkatli bakın
Keşke komünist olsaydık kominist rejimlerin hakim olduğu yerlerde mükemmel tren ağları,geniş kaldırımlar ve meydanlar var birçok ülkeyi gezmiş biri olarak söylüyorum bunları. Ülkemiz siyasal islamcıların elinde can çekişiyor.
Ben de bu hatta 1980lerde buharlı lokomotifler gördüm ... sanıyorum o zaman bu hat daha Rus formattaydı, yani daha geniş.
oradaki cocuklar biziz
2022 de 8 tl ile binmeye başlamıştım buna :D
Kars Akyaka tam bilet 55 liraymış 10 temmuz 2024 tarihinde
Kars dogukapı Akyaka treni raybüs
bu tren devamında ermenistandan geçiyor incelediğim kadarıyla ve merak ettiğim 1993 öncesi ermenistana geçen trenler var mıydı?
@@recepbozan eskiden Sovyet döneminde trenler oluyormuş. O zamanlar Ermenistan olarak değil tabi sohbetler birliği sıfatıyla tren seferi oluyormuş.
Şimdiyse Gürcistana ticari seferler yapılıyor
Asker selüiti ayakta duruyor
ben kars trenın 1977 de bınmişdım ıstanbula gıtmişdım her şay guzel olsun vatanımız içın
Samsun-Sivas hattında aynı bu lokomotif yolcu treni işliyor.bazılarının camları o kadar pis ki dışarısını göremiyorsunuz.Yıkamaktan acizler.Ayrıca eski odalı trenler zamanının zevkini hiç vermiyor.
Bir de geçen su markasının reklamını giydirmişler dışarısı hiç görünmüyormuş. Yolcular gökyüzünü bile göremeden gitmişler
Kendini çəkib göstermen olmasa çok iyi olar.
o köpekler için dilediğin her şeyle buluşasın emi!
Herşey çok güzeldi de o zavallı köpekten ne istedin? Neyini gördün de toplayamadılar gitti diyecek kadar kinlendin. Çok üzücü. Senden beklemezdik.
Onur bey sizi tebrik ediyorum, bu konuda haklısınız, önce insan hayatı ve sağlığı
Lokomotif mototren farkını bilmiyo.Video çekmiş.
Teşekkürler
@@Arzdu rica ederiz efendim