Cum sărbătoreau românii Crăciunul în comunism

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 381

  • @zaiafet
    @zaiafet  11 місяців тому +4

    Intra pe linkul surfshark.deals/Zaiafet si Introdu codul “Zaiafet”
    pentru a beneficia de oferta exclusiva de sarbatori si pana la 6 luni gratuite.

    • @danny_badea
      @danny_badea 11 місяців тому

      pai exista Planet VPN. e si mocca :) il gasesti pe site-uri de arabi ! allahu snackbar cwaieee!

  • @RM-of4bu
    @RM-of4bu 11 місяців тому +20

    Masinutele alea ereau ceva special!
    Erau foarte bine facute ,din metal, si vopsite cu grija la mana, unele aveau portiere care se deschideau si ,sincer, erau extraordinar de detaliate pentru niste jucarii.
    Din pacate, nu se mai gaseste asa calitate in ziua de azi.

    • @Razvan-Biter
      @Razvan-Biter 11 місяців тому +4

      Exista replici foarte detaliate, dar costa ceva mai mult, pentru ca sunt facute pentru colectionari, nu sunt simple jucarii.

    • @bogdan.p
      @bogdan.p 11 місяців тому

      ba exista masinute facute 1:1 cu cele din realitate la diferite scale, masinute la care poti invarti volanul si ai directie, se deschid portierele, portbagajul, capota, se pot regla oglinzile si altele. "Din pacate, nu se mai gaseste asa calitate in ziua de azi." tipic unui nostalgic sa afirma ca nu se mai gasesc dar nici nu se oboseste sa caute.

    • @SenorJuancii
      @SenorJuancii 11 місяців тому

      E vorba de amintirile persoanei si pana la urma de copilarie, cine nu ar fi nostalgic cand vorbim de asa ceva@@bogdan.p

    • @bogdan.p
      @bogdan.p 10 місяців тому

      @@andreeairina2169 e simplu, vrei calitate, platesti, nu este sustenabil sa produci la un standard de calitate inalta, considerand cererea si diversitatea de pe piata, plus competitia. Daca iti cumperi articole de la H&M sau Zara, care sunt de tip fast fashion, normal ca nu te tin. Vrei sa nu se mai faca haine ieftine de proasta calitate? Nu mai cumpara haine ieftine! Nu-ti permiti? Asta e cu totul alta discutie dar nu inseamna ca nu se fac produse de calitate.

  • @rodicacojoc3636
    @rodicacojoc3636 11 місяців тому +26

    Material de colecție ! Mulțumim pentru prezentarea simbolisticii și evoluției sărbătoririi Craciunului. Pentru tinerii zilelor de azi e greu de înțeles că au fost perioade în viața noastră în care nu a existat sărbătorirea publică a Crăciunului și nici vorbire despre semnificația creștinească a acestei sărbători.

    • @Dan_Nebunaticul
      @Dan_Nebunaticul 11 місяців тому

      rodicacojoc - Minţi de ingheaţă oceanul, primată ce ești. Cojoc de minciuni. Ceaușescu avea brad de Crăciun. La fel și la tvr erau emisiuni specifice. Adică bradul mare impodobit in mijlocul pieţei nu e sărbătorire publică ?

    • @popaluminita1649
      @popaluminita1649 11 місяців тому

      ❤❤❤

  • @antonelalacramioaramarinic875
    @antonelalacramioaramarinic875 11 місяців тому +9

    La noi în casă, avenit tot timpul Moș Crăciun la Crăciun iar la Revelion venea Moș Gerilă! Găseam tot timpul ascuns printre haine, un ciorchine de banane( verzi la inceput)....
    le urmăream în fiecare zi....

  • @marianah5924
    @marianah5924 11 місяців тому +11

    Atmosfera era frumoasa cu zăpada, multe vizite și distracție !
    Cind ești copil totul ți se pare frumos! Mergeam cu colegii la colindat toate noapte!

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому +1

      cand esti copil...

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      In copilarie a fost putin altfel.... ne bucuram de zapada,de pomul de craciun...mai apoi,cand am devenit parinti,la inceputul anilor '80,totul a devenit sumbru😪 Nu prea aveam de ce sa ne bucuram ,doar daca era totusi familia impreuna💗Nu pot uita acele vremuri!

  • @marindoina3017
    @marindoina3017 11 місяців тому +8

    Crăciun fericit! La mulți ani, Domnule!🍀💯

  • @oberstul1941
    @oberstul1941 11 місяців тому +40

    De fiecare data cand aud colindele comuniste si onorurile aduse tovarasilor imi sta un nod in gat, un ghem in stomac si mi se face fizic rau. Bravo, zaiafet - un clip care ar trebui vazut de toti nostalgicii (chiar daca probabil n-ar face decat sa le trezeasca nostalgia cancerigena).

    • @Dan_Nebunaticul
      @Dan_Nebunaticul 11 місяців тому

      Mare păcat că-ţi dispare nodul din git. Cu așa creier imbicsit nu ar mai trebuii să exiști. Ești prea delicat parazitule. Munca pute. De aceea nu vă place socialismul. E mișto să trăiești din munca altora.

    • @culaenik9708
      @culaenik9708 11 місяців тому +5

      Știe toată țara că nostalgia nu e cancerigenă. Nostalgia e doar o adiere ferice din trecutul fiecăruia. Când vei fi Moș Cocoloș abia atunci poți să speri că-ți va asculta careva gogoșile.

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      Dumnezeu sa-i pedepseasca cum o sti el mai bine pe cei ce l-au hulit si au batjocorit sfintele sarbatori in general si Sfantul Craciun in special! Pentru noi,romanii care nu ne-am desbracat de credinta,nasterea Mantuitorului este cea mai frumoasa sarbatoare din an,alaturi de Sfintele Pasti!
      Mantuitorul nostru s-a nascut de Craciun si nu la rusinoasa data de 26.ianuarie,nasterea anticristului care a adus poporul roman la sapa de lemn! Blestemat sa fie in veci!!!

    • @Warteeinbisschen
      @Warteeinbisschen 11 місяців тому +7

      @@JanosLitiu isus este născut în luna Martie. Fact.
      Nu blestema, că nu-i frumos, sau asta ai învățat din credința ta ?

    • @alfonso54life
      @alfonso54life 11 місяців тому

      Mars prostane ! Numai un prost poate spune asta...erai liber sa faci ce vrei.

  • @12mihai
    @12mihai 11 місяців тому +4

    Dar n-ai zis nimic de bici, imi aduc aminte cu drag de momentele cand trasneam cu biciu iesind pe strada si ascultand sunetul si ecoul care il producea. Acela chiar era jn moment magic de pe vremuri care acum sa cam pierdut. La multi ani!

  • @ancamariana1992
    @ancamariana1992 11 місяців тому +4

    Genial. Felicitări!
    Vin de departe, iar tu m-ai ajutat sa articulez, să pun in cuvinte ceea ce mi s-a întâmplat, ceea ce am trăit.
    Îți mulțumesc mult!

  • @chromaticadanger4650
    @chromaticadanger4650 11 місяців тому +9

    Multumim pentru material Horia! A fost superb si la fel de eduactiv❤️
    Ma bucura sa vad cat de usor ai trec peste momentul “bloopers”.
    Este total normal sa se intample, sa nu te simti cumva vreodata vinovata.

  • @williamgabrielmortianu9325
    @williamgabrielmortianu9325 11 місяців тому +20

    Mi-aduc aminte că tata a luat televizor de 24 ianuarie 1975 după ce a pus si mia de lei luată de mama după a patra naștere; cea a sorei mele pe 20 ianuarie. A costat 3000 si ceva dacă nu cumva 3500 de lei si se numea Venus ST .
    Erau încă puține televizoare in sat. Primul televizor a fost la caminul cultural și toată lumea se ducea acolo să vadă emisiunile . Al doilea l-a cumparat un prieten al tatei dar mai mare ca vârstă. Și la el se strângea multă lume, apoi încet încet toți și-au cumpărat televizor. Deja in 80 toți aveau televizoare acasă, unii chiar in fiecare cameră.

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому +3

      Primul nostru televizor a fost un TEM-6,marca sovietica,in 1968,cred. Cu toata mizeria si bezna in care ne-a infundat comunismul,eram bucuros sa casc ochii la tv. Erau inca seriale bune,ca: Baronul,sau Sfantul,si emisiuni pentru copii destul de bune. Ma distram copios pe seama lui Aschiuta,partenerul Danielei si urmaream cu sufletul la gura aventurile celor din Capitanul Valvartej.
      Era si ceva muzica usoara,destul de buna,e drept,de inspiratie italiana,dar net mai buna decat a anilor ce au urmat.Constantin Draghici,Margareta Paslaru,Marina Voica,Pompilia Stoian si alte nume sonore.
      Muzica populara nu prea m-a incantat,dar era totusi de calitate. Fratii Petreus,Benone Sinulescu,Florica Bradu,Sofia Vicoveanca si multe alte mari nume din folclorul autentic romanesc.
      Ceea ce a urmat,cunoastem: texte trase de par despre lanuri de grau si de porumb,despre hidrocentrale si alte prapastii,total incompatibile cu folclorul romanesc. Se mai "infigea" pe ici,pe colo,cate o populara din folclorul maghiar,german si sarbesc,vezi Doamne,ale nationalitatilor conlocuitoare. Devenise totul o mascarada! Anii '70 au fost coplet otraviti de cultul personalitatii cismarului din Scornicesti si ilustrei sale consoarte,culminand cu rusinea numita "Cantarea Romaniei" si " Daciada". Asta puteam vedea la televizor! Cei care stateam pe langa granita,mai prindeam cate un post de televiziune maghiar,sarbesc si bulgaresc si desi nu intelegeam mare lucru,mai vedeam si noi altceva decat "realizarilii iepocii de aur" !!! La Radio Europa Libera aflam si noi ce se mai intampla in lume,dar si in propria noastra tara!
      Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou?!? Vai si-amar,o mascarada de prost gust dusa la rangul de cultura socialista,adica un gunoi subcultural!
      Anii '80 au dus lipsurile si saracia romanilor la apogeu! Cu exceptia catorva potentati ai regimului,traiam prost,de pe o zi pe alta,gonind permanent dupa ceva de-ale gurii. Iernile de atunci au fost catastrofale,plus lipsurile de fiacare zi,indiferent de anotimp.
      In concluzie,vai de sarbatorile pe care le-am trait in epoca de aur a cismarului! Evident,exista,din pacate nostalgici ai acelor vremuri,niste dobitoci,bolnavi de amnezie si inconstienti,deveniti totusi o frana puternica in progresul unei Romanii libere si asa de anevoios.
      Caderea si executia cismarului era evidenta,precum ascensiunea sa rapida in varful puterii.
      Cine-l plange,n-are dacat sa-l urmeze! Multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat acesti ani,sa ma bucur de libertate,impreuna cu copii mei! Dar suferintele si lipsurile aCELOR VREMURI,MI-AU MARCAT TINERETEA si nu le voi putea sterge din mintea si inima mea,cate zile voi mai avea de trait! Dumnezeu sa ne ajute!

  • @florinicabebelusa8714
    @florinicabebelusa8714 11 місяців тому +8

    Ce multe amintiri... familia era intreaga ❤.

    • @puff0086
      @puff0086 11 місяців тому +1

      acum noile tendinte sunt inpotriva familiei...

  • @Lidia.Allison
    @Lidia.Allison 11 місяців тому +10

    Horia,ai făcut o retrospectivă a vremurilor demult apuse, într-un mod foarte realist și nuanțat
    Eu am urmărit clipul mai târziu pentru că am fost la concert la Arenele Romane, au cântat cu mare dăruire două formații legendare de rock românesc; PHOENIX și CELELALTE CUVINTE.
    Aceste formații sunt o punte dintre trecut și prezent,transmit o adiere din parfumul trecutului diafan și eteric.
    De curând am fost in vizită la Muzeul Satului am fost impresionată de diversitatea de case din diferite regiuni ale țării, de legătura țăranului român cu glia strămoșească și cu tradițiile specifice fiecărei zone din țara noastră.
    Chiar daca nu am trăit pe viu aceste obiceiuri , mă bucur că le readuci in memoria colectivă, pentru că se pierd în negura istoriei.
    În formația pursânge rock Phoenix, doar Nicu Covaci este din vechea gardă dar și ceilalți membri ai formației s-au integrat foarte bine.
    A fost o experiență plină de bucurie și nostalgie, de muzică românească de calitate, mă bucur că prin cumpărarea unui bilet la concert, mi-am adus și eu o contribuție destul de mică dar necesară pentru formație🌹👍
    "Ce e val, ca valul trece"
    În comunism s-a încercat modificarea semnificației Crăciunului, dar din fericire nu a ținut prea mult, comunismul s-a prăbușit ca un mamut cu picioare de lut.
    Oamenii nu mai au răbdare să savureze evenimente, mâncare sau orice , în epoca modernă totul se derulează rapid, consumerismul și superficialitatea își pun amprenta pe fiecare aspect al vieții noastre.:)
    Din când în când, ne luam un răgaz ca să trăim cu adevărat ❤️🌻🌹
    Pentru că nu avem o viață de rezervă 👍
    ua-cam.com/video/cWNpwl7KcOE/v-deo.html

    • @neverbefore2729
      @neverbefore2729 11 місяців тому +2

      Am trait acele vremuri ceausiste si confirm ca nu a exagerat sau uitat nimic! Mi-a rascolit amintirile si ma intreb cu am putut sa traim asa?🤔 As fi vrut sa fiu si eu la concertul rock, am crescut cu Phoenix...😊

  • @laurartq
    @laurartq 11 місяців тому +1

    Foarte interesant si educativ. Chiar mai bine pus la punct decat multe “documentale”. Sa stii ca ma-ai facut sa zambesc si sa inteleg cu cate traume inca trebuie sa ne luptam cei ca mine care au avut parintii in aceste situatii ale “tovarasului”. Sarbatori fericite!

  • @rodicacojoc3636
    @rodicacojoc3636 10 місяців тому

    Excelent documentar ! De colecție ! Felicitări și mulțumiri !

  • @sabinas4407
    @sabinas4407 11 місяців тому +2

    Horica, ce bine arati! Multumim si pt material!

  • @mariusmarius6479
    @mariusmarius6479 11 місяців тому +22

    Am trait acei ani!... luam vacanta pe 23 decembrie si, imediat dupa scoala , fugeam la tara sa nu pierd primul colind ”Buna dimineata la Mos Ajun”, colind care, cu sfintenie, se desfasura in noapte de 23/24 decembrie si la fel de riguros se respectau datele fiecarui obicei sau colind! Nu colindam pentru bani si eram ”certati” daca indrazneam sa ocolim vreo casa! ... la tara totul ramasese impietrit in timp! Craciunul in casa bunicilor si in tot acel sat, a ramas, mereu, la fel!.... Azi, aproape ca a disparut tot, inclusiv satul! Acolo, in satul bunicilor, am trait Craciunul cu adevarata lui insemnatate! Azi, traim comercialul sarbatorii!

  • @marinkas1610
    @marinkas1610 11 місяців тому +5

    Eram copil si era minunat, in anii 80! Zapada, cum apărea modestul cadou la geam si nu intelegeam...globuri de sticla...ar fi trebuit sa prezinte cineva care a trait in acele vremuri

  • @dragos6751
    @dragos6751 11 місяців тому +119

    Mi se pare asa amuzant, dar in acelasi timp trist, cum trebuie sa precizezi ca pe vremea aia erau iernile grele si ca ningea. Daca stau sa ma gandesc, copiii din ziua de azi, adolescentii chiar, nu au prins zapada mai deloc.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 11 місяців тому +1

      Asta doar daca nu ai trait pe planeta asta, altfel e o prostie fara margini ce spui. Inteleg, e foarte la moda teoria cu schimbarile climatice da' hai sa nu batem campii in halul asta. Si inca 8 ametiti sunt de acord, ce public total decerebrat.

    • @andreicrupa9212
      @andreicrupa9212 11 місяців тому +18

      Poate adolescenții din siria, maroc etc. să nu fi prins, io am prins -18 grade la iași ziua acu 5 ani (mai frig ca la moscova)

    • @virginiadumitrescu7100
      @virginiadumitrescu7100 11 місяців тому +9

      Presupun că nu UE o fi vinovată!

    • @zengzet6584
      @zengzet6584 11 місяців тому

      ​@@virginiadumitrescu7100 virginia culcate e tarziu deja o dai in teorii conspirationale

    • @dragos6751
      @dragos6751 11 місяців тому +13

      @@andreicrupa9212 ce zic eu si ce intelegi tu... eu ziceam de zăpadă. in fine, e evident ca nu mai sunt iernile ca acum 15 ani din niciun punct de vedere :)

  • @fajvac6436
    @fajvac6436 11 місяців тому +3

    Multumesc pentru efortul depus... Succes pe mai departe!

  • @virginiadumitrescu7100
    @virginiadumitrescu7100 11 місяців тому +9

    Dacă cu ani în urmă Crăciunul era omorât de comuniști, acum încearcă din greu s-o facă comercianții. "Luna cadourilor", "Daruri pentru cei dragi", "Caravana lui Moș Crăciun". Se vorbește puțin spre deloc de nașterea lui Iisus, despre cei trei magi, despre păstori, despre ieslea în care s-a născut Cel făr'de-nceput. Totul se transformă în "marea cumpărătură de cadouri", împodobirea brazilor, decorarea caselor.
    Același fenomen se întâmplă când apare "iepurașul de Paști" personaj pe care l-am împrumutat de la americani. Că despre Halloween și Valentine's day ce să mai vorbim dar cel puțin ele nu eclipsează sărbătoarea religioasă a poporului nostru dintotdeauna creștin.
    Afară ninge liniștit/și-n casă arde focul /iar noi pe lângă mama stând/de mult uitarăm jocul./E noapte patul e făcut/dar cine să se culce/când mama spune de Iisus/ cu glasul rar și dulce/cum s-a născut Iisus în frig/în ieslea cea săracă/și boul peste el sufla/căldură ca să-i facă.
    Să ne amintim de versurile lui Coșbuc și să facem ceea ce acea mamă făcea pentru copiii ei.
    Sărbători fericite și binecuvântate!

    • @Nico-G65
      @Nico-G65 11 місяців тому

      Multumesc din suflet....un mesaj extraordinar venit din suflet pentru suflet....

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +1

      Cam asta face lumea de azi. Am cautat o povestioara pe care a spus-o la predica din ziua de Craciun de acum cativa ani P.S. Florentin Crihalmeanu, plecat material dintre noi dar in veci prezent spiritual, Dumnezeu sa aiba in paza sufletul lui. E mai lunga, o sa redau doar esenta, poate exista pe undeva o inregistrare care merita gasita si insusita, e superba. Nici nu am darul de a o spune asa cum trebuie, asa ca long story short:
      Pruncul Isus, hotarat sa faca o surpriza in ziua aniversarii nasterii Sale, se acunde sub bradul impodobit din casa unei familii. Belsug, lume fericita, bucate si bauturi alese, cantece si voie buna. Din ascunzis, incepe sa se uite la gazde discret, fara a se face remarcat. Pe masa nici o farfurie in plus, nici un pahar in plus, la masa nici un scaun gol, in casa nici un loc in plus pregatit, cati meseni atatea din toate cele. Fiecare avea un loc si cele necesare pregatite, mai putin El, Pruncul Isus. Sa avem grija ca de ziua Nasterii Domnului sa nu lipseasca de la masa noastra chiar sarbatoritul.

  • @bogdanvasiliu6609
    @bogdanvasiliu6609 11 місяців тому +11

    Sa nu uitati sa faceti un video cu IGIENA personala de pe vremea comunismului.
    Ca e foarte interesant subiectul asta

    • @Dan_Nebunaticul
      @Dan_Nebunaticul 11 місяців тому +1

      Adică recunoști că pe atunci umblai ca un boschetar impuţit. Nu-ţi plăcea apa și săpunul care NU era arăbesc sau francez.

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 11 місяців тому +2

    Mulțumim Horia Silaghi sunt interesate informațiile despre istoria Crăciunului din societatea românească din ultimul secol până în prezent.

  • @virginiadumitrescu7100
    @virginiadumitrescu7100 11 місяців тому +7

    Aveam o casetă audio destul de uzată, la a n-a copiere pe care era înregistrat corul Madrigal cu "O ce veste minunată!" Ne adunam în Ajun un grup de prieteni și cântam de câteva ori împreună cu Madrigalul. Apoi și alte colinde, nu prea multe, ci doar câteva. Culmea e că se înregistrau discuri de lux "Colinde de Crăciun" cu corul Madrigal dar numai pentru export.
    Pe acel Moș Gerilă rușii ni l-au făcut cadou.Pe rusește se numește "Diedi Maroj"- Moș Ger.
    Cu caseta aceea și cu grupul de prieteni am avut o pățanie neplăcută..Dar e târziu și o s-o spun altădată poate.
    Bine că am scăpat din coșmarul ăla de viață!

    • @GholaTleilaxu
      @GholaTleilaxu 11 місяців тому +1

      Deodată intră pe ușă un securist îmbrăcat cu o geacă din piele de porc, aproape la fel de neagră ca sufletu-i, și rage: „V-am prins, mă!”

    • @virginiadumitrescu7100
      @virginiadumitrescu7100 11 місяців тому +1

      @@GholaTleilaxu
      Vaaai ce poantă bună! Doar că-i lipsește hazul.
      "Securistul" nu se deplasa la "obiectiv.Chema obiectivul la el.

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому

      Nu stiu cum saracie aveai o caseta uzata, toti oamenii pe care-i cunosc aveau miorlaiala aia de disc in original, alea erau colindele oficiale. Marin Constantin la TV, Marin Constantin la Ateneu, Marin Constantin in Japonia, Marin Constantin pe perdea. Marin Constantin intrand pe cos la brat cu Mos Craciun. Ma lasi? Si azi cand aud de Madrigal imi ies bube. Noroc ca stiam noi sa colindam.

    • @virginiadumitrescu7100
      @virginiadumitrescu7100 11 місяців тому +2

      @@cronos1.2_sqrt5.2
      "O ce veste minunată/dela Viflaim s-arată/că a născut prunc/prunc din Duhul Sfânt/Fecioara Curată."
      Dacă un colind cu asemenea versuri se găsea pe un disc, care se găsea în orice magazin de discuri din vremea lui Ceau, înseamnă că ai trăit într-o lume paralelă.
      Faci "bube" când auzi de "Madrigal"? Nici nu mă miră.

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому

      @@virginiadumitrescu7100 Albumul s-a numit "Colinde" si a fost produs fix de Electrecord. Si n-au fost mai multe. Comunistii strecurau din cand in cand cate-o supapa. Naivii ca tine cred ca si Cenaclul era vreo forma de semi-dizidenta. "Lumina, lupta, libertate!", te spargi de ras. Si azi, dupa trei decenii inca mai avem sechele de la genul ala pseudo-muzical caruia-i spunem folk.
      BTW, n-a zis nimeni orice disc si in orice magazin. Nici pe Sviatoslav Richter nu-l gaseai si nu era anticomunist. Ce-ai trait tu nu e litera de lege si nici toata lumea asta. E bula ta cu casete obosite si colindat in secret.

  • @strker148
    @strker148 11 місяців тому +1

    SARBATORI FERICITE ! ☃️🌨❄️🎁

  • @dorugabrielbalan7102
    @dorugabrielbalan7102 11 місяців тому +1

    Mulțumim.
    Sărbători fericite,tuturor!👏💐💎😘😘🤗💖 😘😘🤗💖.😘😘🤗💖 😘😘🤗💖 😘😘🤗💖…

  • @CataVen
    @CataVen 11 місяців тому +2

    Ne era dor de un clip prezentat de tine

  • @Warteeinbisschen
    @Warteeinbisschen 11 місяців тому +14

    De neuitat, și cea mai dragă, emoționantă amintire! ❤❤❤ Noi am avut Crăciunuri de vis, în anii 70-80❤
    Cel mai urât obicei, era tăiatul porcului, în fața blocului 😢 Te treazea la 5-6 dimineață din somn, acel guițat disperat al porcului, nicicum nu puteai să nu-l mai auzi, nici cu perna în cap , îl auzeai, mult timp, tot mai încet, apoi tăcere, știam că e mort - o traumă ptr un copil de la oraș...

    • @crisangiorgiana1013
      @crisangiorgiana1013 11 місяців тому +10

      Niciodată nu am putut suporta acest obicei. Şi in ziua de azi mai văd oameni ce îşi pun copiii pe porcul mort, şi alte o grāmadă de fotografii puse pe Fb cu săracul animal...

    • @Tarquinius25
      @Tarquinius25 11 місяців тому +11

      Probabil erai tu mai sensibil. Sau credeai ca friptura si carnatii cresc in copac? Si la tara, porcul se sacrifica la fel. Si alte animale. Mieii de paste, de exemplu.

    • @DeannaSt
      @DeannaSt 11 місяців тому +5

      @@Tarquinius25
      Nu înseamnă că dacă se întâmplă trebuie și să-ți placă și nici nu este obligatoriu să-ți pară normală chinuirea unui animal dacă nu ești capabil să-l ucizi instantaneu.
      Nu contează de unde vin cârnații sau chiftelele asta nu înseamnă că dacă știm de unde vin, o să ne ducem toți să lucrăm în abatoare voluntar.
      Aia de asemeni nu înseamnă că oamenii care lucrează în abatoare sunt cei mai drăgălași, mai cumsecade, mai fericiți și mai bine dispuși oameni de pe planetă.

    • @SebastianIlies-t2e
      @SebastianIlies-t2e 11 місяців тому +4

      Trauma trecea repede cand mancai primul carnat ! :))

    • @Tarquinius25
      @Tarquinius25 11 місяців тому +7

      @@DeannaSt am spus eu undeva ca trebuie sa iti placa sacrificarea animalelor? Am spus ca e normala si trebuie acceptata, pentru un om normal care intelege ca alimentatia normala presupune si consumul de proteine animale. Nu trebuie sa iti placa, ci doar sa nu fii ipocrit. Multa sanatate si weekend placut.

  • @Razvan-Biter
    @Razvan-Biter 11 місяців тому +1

    Sarbatori fericite!

  • @mihaitacoroama5396
    @mihaitacoroama5396 11 місяців тому +8

    Eu sunt născut în 1981, la noi Crăciunul a fost Crăciun, îl sărbătoream exact ca acum. Cu Brad de Crăciun, cu colinde , poate pentru ca sunt din Bucovina ,și la noi se ține mai mult la tradiți, se făcea bal și joc la căminul cultural, se mergea la Biserică , exact ca acum.

  • @marianmihai1349
    @marianmihai1349 11 місяців тому +2

    Zaiafet,cel mai mișto UA-camr ❤😊

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 11 місяців тому +12

    Din câte am auzit de la rude în perioada comunista se gaseu foarte greu ingredientele tradiționale pentru mesele festive de zile onomastice ,zile de naștere, și de sărbători. Se găseau foarte greu portocale, banane dacă nu aveai cunoștințe/relații . De asemenea în perioada comunista Mos crăciun se numea Mos Gerila și venea de Revelion.

    • @GholaTleilaxu
      @GholaTleilaxu 11 місяців тому +2

      Așa este, spre sfârșitul anilor '80 nu prea se găseau portocale iar bananele erau un lux. Țin minte și acum ziua în care am găsit o banană ascunsă de mama în șifonierul din dormitorul părinților. Nu am mâncat-o pentru că m-am gândit că o păstrase mama pentru mine și sora mea mai mică, adică m-am gândit s-o împart cu sora mea, care încă nu ajunsese acasă. În zilele astea de trist și fascist secol XXI nepotă-miu (fiul surorii mele) ar fi halit banana în 3 secunde, fără să-i treacă prin cap măcar să o împartă cu frate-său. Așa le este educația egoisto-narcisistă din zilele voastre.

    • @dianam.3281
      @dianam.3281 11 місяців тому +7

      Banane și portocale se găseau atât de greu încât copiii mai mici, 4-5 ani , nu văzuseră niciodată aceste fructe!
      Mama aduna deja din toamnă zahărul, făina și untul de la rație, ca să facă prăjiturile.
      Eu mai țin minte că primeau părinții câte o pungă cu dulciuri de la serviciu. Pentru fiecare copil era punguța de la Moș Gerilă. Înăuntru era câte o portocală! Bineînțeles că le împărțeam și primeau și mama și tata câteva felii... Pe an !

    • @ionutgroza6318
      @ionutgroza6318 11 місяців тому

      @@GholaTleilaxu daca nu ti prieste "zilele astea de trist și fascist secol XXI" ai optiunea sa te duci n@ibii intr un regim prielnic tie precum cel din russia, coreaa de nord sau china
      M@rs de aici cu propaganda ta j3g0sule

    • @gobo13551
      @gobo13551 11 місяців тому

      In Romania comunista NU exista Craciun.. oficial
      Era sarbatorit in casele oamenilor dupa cum doreau. 25 Decembrie era o zi ca oricare alta, se muncea program normal

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      Exact! Si cate si mai cate s-au intamplat atuci,in "epoca de aur" a cismarului!!!!
      As putea sa-ti pivestesc ore intregi despre cum am trait,in cloaca aia comunista,dusi la sapa de lemn si inrobiti de un cismar cu 4 clase,devenit peste noapte general si mai apoi sef de partid si de stat! O pata neagra in istoria Romaniei! Un produs al unui sistem politic impotent,impus de scursorile Moscovei si ridicat in slavi de o intreaga armata de lingai si tradatori de neam si tara!
      Istoria adevarata am cunoscut-o din alte surse,din ce mi-au povestit bunicii,dar in special de la Radio Europa Libera,singura sursa demna de incredere.
      Ti-as spune mai multe,dar nu vreau sa te plictisesc. Dar,in incheiere,ca rasplata ca mi-ai acordat atentie,an sa-ti spun un banc,as zice,foarte la obiect😀
      Stii care e deosebirea dintre Mos Craciun si Mos Gerila?
      Mos Craciun a absolvit facultatea de teologie,in timp ce Mos Gerila si-a facut studiile la academia de partid " Stefan Gheorghiu"🤣
      Iti doresc un Craciun foarte fericit😘

  • @Leo-jy3li
    @Leo-jy3li 11 місяців тому +1

    Sărbători fericite!🎉🎉🎉

  • @LukyPopescu
    @LukyPopescu 11 місяців тому +1

    Sărbători fericite!

  • @cronos1.2_sqrt5.2
    @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +17

    18:30 Nu-i adevarat ca obiceiul de colindat se pastra numai la sate. Clujul nu era tocmai ultimul catun din tara (abia acuma tinde sa devina) si erau pline strazile de colindatori care mergeau din casa-n casa, pe la toti prietenii si toate neamurile. Chiar ne colindam intre noi, mergeam pe la casele fiecaruia, era frumos. Probabil nu era pe placul partidului, dar n-a incercat niciodata nimeni sa ne opreasca. Paradoxal, obiceiul a disparut DUPA comunism. Se mai pastreaza in foarte mica masura. Am fost la colindat pana inainte de Covid.
    18:48 "...puneau in scena Vicleimul". Am presupus ca-i echivalentul Viflaimului din Ardeal, dar am verificat pe dictionarele online. Constat ca "vicleimu"-i ba obicei folcloric, ba numele unei scenete a nasterii lu Isus, ba chiar ca are si plural, vicleimuri. E de fapt numele cetatii Betleem, preluat din ceha/slovaca. Sceneta si-a luat numele de acolo. BTW, n-am inteles niciodata de ce "Irozii"-s mai multi :) Personajul cu pricina e numai unul in sceneta. Si eu n-am vazut-o jucata decat la tara.
    29:40 Nici vorba, mergeam la colindat in grupuri mari. Repet, nu ne-a oprit niciodata nimeni la Cluj. Nu stiu cum a fost in perioada sovietica, pe aia n-am apucat-o.
    30:10 E pacat sa nu amintim ca Biserica Romana Unita fusese desfiintata de 1 Decembrie (Decretul 358/1948), asta ca sa fie si mai mare sarbatoarea nationala :(
    36:00 Oamenii au fost atat de bucurosi ca Mos Gerila l-a inlocuit pe Mos Craciun, ca ii compusesera si o poezioara: "Mos Gerila, Mos Gerila, pe la noi sa nu mai vii. Ca te bag in p m-tii si ma kq pe jucarii!
    Oraselul copiilor era superb si nu avea (din fericire) nimic comun cu comunismul. Era ca un targ de Craciun. Nu-mi amintesc cand venea Mosul si daca statea o zi sau mai multe. Poate ca nu de Craciun. Oricum, i se spunea doar "Mosul". Sigur nu era plin de drapele ca acum, te doare ficatul cand vezi atata "tricolor", toti nationalistii fermentati au orgii de patriotism de toate sarbatorile.
    44:54 Din aia am avut :) O limba din metal dintr-un aliaj special atingea o roata abraziva care tinea loc si de volanta si facea scantei care se vedeau in ferestrele alea rosii :) Nu se inventasera LED-urile, iar motorasele electrice erau doar pe trenulete si pe masinile teleghidate (doua modele, made in DDR).
    46:05 Asta-i Piata M. Viteazu din Cluj si poza nu-i inceput de '60 ci mai degraba sfarsit de '70. Se vede dupa grafica aia stupida a mosului si dupa cojocul de Orastie care a aparut mult mai tarziu. In anii '60 clujenii se imbracau elegant, barbatii purtau palarie si cravata si iarna toata lumea purta paltoane. Haine din piele de animal aveau doar securistii si militienii, iar omul cu basca a invadat orasul cand a inceput industrializarea aia tumorala. Desigur ca nimeni nu mergea la cumparaturi in trening ca acum.
    55:50 Se intreceau sa compuna si sa recite gunoaiele astea. Degeaba sustinem ca doar odiosul pitic criminal a fost de vina. A avut o imensa masinarie de voluntari la dispozitie, in toate domeniile. Figuri populare din showbiz-ul actual au fost osteni de frunte, unii chiar din copilarie. "Talentul" se vede devreme.
    58:00 Gunoaiele obisnuiau sa slabeasca putin latul si mai bagau cate ceva prin alimentare, ca sa indure prostii inca un an. Intre altele anualele banane, ca portocale veneau un pic mai des. Daca te-ai fi trezit dupa o hibernare de cativa ani si ai fi vazut banane puteai fi sigur ca esti in preajma noului an. Cel mai raspandit si mai bana"n/l" (sîc) fruct din ziua de azi. Atat puteau fi de ticalosi!
    58:56 Asta-i iar o poza mult mai noua decat textul. Garnitura de criminali s-a schimbat in '65, dupa ce-a crapat secatura precedenta. Otravit de sovietici spun unii. Nu stiau ce afacere proasta fac.
    59:16 Strungurile astea-s coreene, aduse prin anii '80, nu '50, aveam cateva in facultate. Mult peste gunoaiele noastre de "Iosif Ranghet". (Il gasiti pe net, a fost un fruntas comunist nu vreun inginer-mecanic genial).
    59:50 Nu prea le-a mers chestia asta cu lucratul de Craciun, iar mesele festive din intreprinderi erau mai degraba in a doua zi de Pasti, prima fiind oricum duminica. De Craciun nu lucram, nu-mi amintesc asa ceva.
    1:03:22 Cel mai amar banc al perioadei: "Schimb scobitoare folosita la un capat pe hartie igienica folosita pe o parte".
    1:08:08 Asta-i Petre Popescu, alt securist de la TVR, sau poate doar politruc, habar n-am si nu mai conteaza. Ciurescu e alta potaie si era mai mare in functie, sef la "actualitati" cred. Probabil ca de-aia el il "introducea" pe toa'r'su.
    1:08:30 Asta-i mizerabilul ala de turnator la Secu', Gheorghe Turda, mare celebritate si dupa revolutie.
    1:09:22 Nu-i plange pe nenoriciti, ar fi fost disperati sa NU-i cheme acolo.
    Sperantele au fost degeaba, romanii nu voiau decat sa nu le fie foame si frig. Toti aia care au schimbat o casuta saracacioasa cu toaleta in fundul curtii si o caruta cu doi cai schiopi pe un apartament cu baie si un autobuz care sa-i duca la munca nu vor intelege ce-i libertatea, ca nu s-au bucurat niciodata de ea. Au trait in saracie si privatiuni, comunistii le-au dat un os cu piele, pe urma le-au luat pielea. Copiii lor sunt la fel, vor avea toata viata numai pretentii materiale si ceea ce inteleg ei ca este distractia.
    Un material bun, bine documentat, m-am uitat la el ca la un film. Astept unul despre cum a fost distrus Craciunul de societatea de consum. Sarbatoarea incepe cu multumire si rugaciune, poate si un mic gest de bunatate pentru cei lipsiti, nu cu targuri si carnati si o prezenta formala la biserica, dupa cum cere traditia. Sa nu inlocuim complet Craciunul cu Mos Craciun. Prin supermarket-uri sunt voluntari care impart pungi pentru donatii de alimente. Nu-i ignorati; sa fie de sarbatori pe fiecare masa cate ceva.

    • @vking1983
      @vking1983 11 місяців тому +4

      Excelent comentariu. Nu te cunosc, dar te respect maxim pentru ce ai scris si pentru explicatiile oferite in defalcarea clipului pe momente. Pentru mine a fost la fel de util comentariul tau ca si clipul lui Horia. Sarbatori fericite!

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +3

      @@vking1983 M-am gandit ca ajuta, lumea priveste extrem de polarizat defunctul regim, criminal fara discutie, dar se imparte intre nostalgici si negationisti. Primii se fac ca n-au vazut ororile, ceilalti au avut parte doar de suferinta sau asa li s-a parut. Cei ce n-au apucat vremurile si le imagineaza dupa cum li se povestesc. Dupa cum incearca sa arate si autorul, n-a fost toata perioada la fel.
      Craciun Binecuvantat!

    • @bogdan.p
      @bogdan.p 11 місяців тому

      @@vking1983 ce as adauga, este ca Zaiafet prezinta mai pe larg fenomenul care a acaparat toata tara, in timp ce comentariul de mai sus este o interpretare mai mult subiectiva si experienta unei persoane, intr-o parte a perioadei descrise in video, iar experenta asta aparent de multe ori e exceptia de la regula.

  • @williamgabrielmortianu9325
    @williamgabrielmortianu9325 11 місяців тому +1

    Totuși moș Gerilă vine de la ruși! La ei "deadi Moroz" ( se citește " deadi Maroz ) însemnând literal moș Gerilă .
    La ruși primul o din cuvânt dacă este inainte de accent se citește a . De exemplu Tolstoi cel binecunoscut se citește Talstoi .

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому

      Poate ca vine de la rusi. Si la unguri este acum un fel de Mos Frig, unul nou, pentru ca responsabilul traditional cu cadourile de Craciun e ingerasul. In unele tari componente ale Imperiului Austriac vine "Miculasul" de Sf. Nicolae, Mikulás, Mikulas, Mikuláš, Klaus. De fapt Klaus ala e adevaratul "Santa". Pe care l-am mutat cumva de Sarbatoarea Nasterii Domnului si l-am exportat in SUA cu camionul Coca Cola. Si-n ziua de azi de Craciun copiii unguri si slovaci asteapta ingerasul sa le lase cadouri de Craciun si nu Mosul. Craciunul e la fel pentru toti, personajul care aduce daruri imbraca diverse forme si nu-i asa de important cum si de care, cata vreme are legatura cu sarbatoarea. "Pentru cine intreaba cine-i "Miculas" asta, e Mikulás de la Cluj, nici romanii nu-i spuneam Nicolae, pentru noi e un obicei regional si european si nu national. Oamenii incearca sa armonizeze sarbatorile, mai ales in zonele multietnice cum din fericire (inca) e Transilvania. Merita un pic si citit despre traditii, mai ales ca Mos Nicolae e un personaj real, a fost un episcop darnic, generos si nu o fictiune dupa cum "marturisesc" parintii cand copilul a implinit 7 ani.

    • @culaenik9708
      @culaenik9708 11 місяців тому

      Moș Gerilă era doar Toma Caragiu la tv. În case era atmosfera Nașterii Domnului nostru, Isus Hristos ❤

  • @Rinsooo
    @Rinsooo 11 місяців тому +5

    Salut la toți!

  • @nuamgasitusarname
    @nuamgasitusarname 11 місяців тому +6

    Ce mult mi-ar plăcea să se poată întoarce în timp, chiar și pentru cateva zile, aceia care bubuie de dorul acelor vremuri. Și eventual, sa rămână acolo...

    • @neverbefore2729
      @neverbefore2729 11 місяців тому

      Daca ar putea sa se desprinde de cosul de la supermarket...😉

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      🤗🥰

  • @bogdanconstantinbudai2910
    @bogdanconstantinbudai2910 11 місяців тому +1

    drăguț moment la 49:47
    tihihih! ^_^

  • @corneliuscalin8113
    @corneliuscalin8113 11 місяців тому +4

    Bunicii tăiau porcul si pregăteau toate cele,mergeam cu colindul si petreceam la greu...

  • @Skytrip77
    @Skytrip77 10 місяців тому

    Hai cu milionul de abonati in 2024!!

  • @alph4b3t2
    @alph4b3t2 11 місяців тому +2

    Hai Horia! Luminează-ne!

  • @Globuszjap
    @Globuszjap 11 місяців тому +2

    Bravo!

  • @costicaionescu4850
    @costicaionescu4850 11 місяців тому +1

    La Multi ani

  • @CiprianDumitru-bi3ts
    @CiprianDumitru-bi3ts 11 місяців тому

    A slăbit Horea,arăți bine:)

  • @ionutoancaionatanschilderwerke
    @ionutoancaionatanschilderwerke 11 місяців тому

    Foarte bine ❤❤❤

  • @ManuelB73
    @ManuelB73 11 місяців тому

    57:59 Da... încă am în memorie(1984) camera mare din apartament care la fereastră,pe interior avea ceva de genul țurțuri de gheață,din cauză că era prea cald caloriferul,cred 😬🥴

  • @MrFryfish
    @MrFryfish 11 місяців тому +3

    38:11 In Marea Britanie (Anglia) cum credeti ca sta treaba dupa 24 si 25, daca patronul te cheama la lucru, ...comentezi!? Nu te mai cheama sau cu prima ocazie te da afara.. iar asta se intampla de multi multi ani. Iata suntem in 2023. Ai bani, respecti traditia. Nu ai bani, baga..

  • @Mihaela1D
    @Mihaela1D 11 місяців тому +10

    Locuind în Ploiesti, eu am aflat abia la liceu ( de la colegele venite din sate) că în 25 decembrie românii serbează Nașterea lui Cristos ( Crăciunul) mergând la biserică, la o slujbă specială. Mi-a fost rușine de colege care râdeau de mine, eu știind că voi primi cadoul la brad in noaptea de Revelion, din cauză că tatăl meu era activist( forțat) al p.c.r. El era abonat ( forțat) la revista" uniunea sovietică😣", astfel avea dreptul de a fi abonat și la revista" Magazin istoric"😇 ,pe care eu o parcurgeam cu mult interes. Cele bune 🎓🌞

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +4

      Nimeni n-a fost activist "fortat" al PCR. In comunism puteai avea orice profesie pe care nu ti-o bloca un dosar personal sau de familie prost. Puteai fi santajat sa fii turnator, dar meseria de activist de partid era vocationala si o alegere proprie si personala.

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +2

      @gabyradu8266 Eram inginer proiectant intr-un centru de cercetare si proiectare din Cluj in ultima perioada din ceausism, perioada aia cea mai sinistra, dominata de cultul personalitatii si saracia din magazine. Nu eram la sapa la Crevedia si n-am fost in viata mea membru de partid nici macar o secunda. N-o sa-ti trimit o poza cu cartea de munca, daca ma crezi bine, daca nu treaba ta. Mama a fost profesoara in cel mai bun liceu din Transylvania. N-a fost membru de partid niciodata. Asa ca nu vorbesc din auzite. Nu am ceva impotriva membrilor de partid, ca au fost cu milioanele, dar "activistul" era o profesie, diferita de calitatea de simplu membru de partid. Astia au fost cateva milioane, desi n-ar fi trebuit sa fie. Daca nu s-ar fi inscris nimeni ce le-ar fi facut? Imi pare rau pentru copilaria ta lipsita de Sarbatoarea Nasterii Domnului. Sincer.

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому

      @gabyradu8266 Nu stiu printre ce randuri mi-ai citit neajunsurile.Te lauzi ca orice frustrat. Si mi se rupe de tigania voastra de "khaapitala", ca oricarui ardelean normal la cap.

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      Trist,foarte trist!😪

    • @Daisy46859
      @Daisy46859 4 місяці тому

      Ești prima persoană care trăind atunci era "complet nevinovată" în ceea ce privește tradițiile de Crăciun sau Paște. Nu e cu siguranță vina orașului, dacă întradevăr e așa, e vina familiei tale, dar îmi vine tare greu să cred că nu aveai nici o idee!

  • @MrAdy199571
    @MrAdy199571 11 місяців тому +1

    Super clipul ❤❤❤❤

  • @cosminanghel681
    @cosminanghel681 11 місяців тому

    Care este site-ul de cărți? :)

  • @elenawild8295
    @elenawild8295 11 місяців тому +3

    Daca nu ai trait in comunism nu poti fi asa convins de realitate
    Au fost sarbatori frumoase si simple

  • @adrian_reti
    @adrian_reti 11 місяців тому +5

    Comentariu pentru algoritm

  • @sschini
    @sschini 11 місяців тому

    Mai vrem zaiabac!!!

  • @nilamarva
    @nilamarva 11 місяців тому +2

    Ok, deci plătim pentru a fi pe net din India, să cumpărăm abonamente mai ieftine, care la urma urmei prin plata VPN-ului ieşim mai scump ca şi comparativ cu RO ? :))

    • @Tarquinius25
      @Tarquinius25 11 місяців тому

      Voi nu derulati la partea cu reclame? 🙄

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому

      vpn ul este mai mult decat a platii mai putin pt youtube

  • @ionutbalan2902
    @ionutbalan2902 11 місяців тому +1

    Buna ziua, imi plac foarte mult toate emisiunile tale si astept cu mare interes noi subiecte dar fara sa te superi, modul in care vorbesti pe repede inaine este foarte obositor, nu dai timp pentru ca informatia sa fie "rumegată" .
    Inteleg ca este vorba de timp dar poti imparti emisiunile in doua parti si vei avea si mai mult de castigat ca oricum te vom asculta in continuare.
    Fara supare!
    Spor in continuare!

  • @marialaura9927
    @marialaura9927 11 місяців тому

    Frumos👍👍

  • @stefan-octavianbargaoanu9393
    @stefan-octavianbargaoanu9393 11 місяців тому

    Fantastic!

  • @CatalinPop
    @CatalinPop 11 місяців тому +1

    Atenție, varianta cu UA-cam premium cumpărat din India sau Turcia nu mai e valabilă. Poți folosi orice VPN, dacă nu ai card emis în țara respectivă nu (mai) merge.

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому +1

      eu am pe ucraina ...10 lei pe luna

    • @CatalinPop
      @CatalinPop 11 місяців тому

      @@astefan4761 și a mers cu card românesc? Am încercat cu BT, BCR și Revolut și pe India, Turcia sau Argentina nu am mai reușit să fac....

  • @ionelsaracin4194
    @ionelsaracin4194 11 місяців тому

    superb vid

  • @henrichmartin8709
    @henrichmartin8709 11 місяців тому +1

    In Ardeal ne am descurcat,täiam porc pachete, ca cicolatä Café, de lau unchiu din RFG.Salutäri dinDüsseldorf plecat in anu 1978.din Sibiu

  • @liziszabo7504
    @liziszabo7504 11 місяців тому +2

    Trist. Am trait vremulile acelea.

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat zile sa traim in libertatea dupa care ata am tanjit !🤗

  • @Filian777
    @Filian777 11 місяців тому +2

    Când eu eram un copil mic a nins încă…

  • @gbiolan
    @gbiolan 11 місяців тому +1

    Ghici cum cu ajutorul fără voie al lui moș Geri-lă a scăpat Bulă de secretarul de partid care l-a prins vorbind de moș Crăci-...?

  • @08merian
    @08merian 11 місяців тому +1

    Mi se pare mie sau cam înghiți în sec la meniul de Crăciun domnesc?

  • @lucianchirita7852
    @lucianchirita7852 11 місяців тому +5

    "Zapada de atunci, si tu ai palmier in spate :))" Glumesc, sper sa avem si noi palmieri naturali in curand 😋❤️

    • @barbadoskado2769
      @barbadoskado2769 11 місяців тому

      pai stepă avem deja.... :/

    • @MariaM-sg3vj
      @MariaM-sg3vj 11 місяців тому

      ​@@barbadoskado2769...și deșert
      ..

    • @daily8963
      @daily8963 11 місяців тому

      @@MariaM-sg3vj si esti si prost !

    • @GabrielRadu10
      @GabrielRadu10 11 місяців тому

      Ce plictisitor esti

    • @insulafunafuti8915
      @insulafunafuti8915 11 місяців тому +1

      Palmieri naturali in Romania, ar insemna seceta si foame

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 11 місяців тому +3

    Normal că au făcut indigestie dacă au mâncat într-una 3 zile și 3 nopți.

  • @williamgabrielmortianu9325
    @williamgabrielmortianu9325 11 місяців тому

    Minutul 1h 09'
    Ceausescu primea mulți cântăreți de talie națională de Anul Nou : Ștefania Rareș, Benone Sinulescu, Sofia Vicoveanca, etc

  • @alexandruselyem7226
    @alexandruselyem7226 11 місяців тому +2

    Te bagi în seamă! 😂😂😂😂Era mai frumos sărbătorit decit azi! Astăzi Crăciunul este un căcat si-o praștie!😢😢😢

    • @adonisblair
      @adonisblair 11 місяців тому

      Nu neaparat, din pacate. Unii lucrau pana si-n ziua de Craciun pana nu mai stiau daca se mai intorceau acasa sau daca s-au mutat la locul de munca (la posta, spre exemplu).

  • @williamgabrielmortianu9325
    @williamgabrielmortianu9325 11 місяців тому +2

    Minutul 1h 06'
    Nu este adevarat că nu erau locuri in stațiuni de Anul Nou.
    Mai degrabă după revoluție nu s-a mai putut merge in stațiuni si au ajuns in paragină. Vezi Băile Herculane !!!🎉😢

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому

      depinde cine estai in rangul partidului...in fuctie de rang te cazai unde trebuie

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +1

      Am fost si-n cabana si-n hotel in Poiana Brasov si pe alte dealuri si si a fost bine. Acuma si daca vrei sa spargi pusculita nu te duci ca ti-e greata. Plin de inchipuiti care se duc sa arate cati bani sparg. Atmosfera e pe masura si pe gustul lor. Turismul in timpul defunctului regim criminal era multe clase peste. Si sportul "de masa" la fel.
      Am vazut in vara niste patachine cu maimutoii aferenti care beau cocktail-uri din pahare cu picior, la ciubar cu bule in Balvanyos, c-asa vazusera ei in filme. Toata viata vor avea ce povesti. Nu va spun din ce zona erau ca ma faceti hater sau tradator.

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому +1

      @@cronos1.2_sqrt5.2 care hotel?...ca asa orice student putea merge in costinesti, dar nu puteai sta in forum, acolo era doar pentru straini si marii partidului...sa nu vb de multe statiuni unde omul de rand nu avea voie sa intre

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому +1

      @@astefan4761 In Poiana am stat la Cabana Postavarul si la Alpin. Iar la Costinesti doar Forum era pentru gloabele alea, dar restaurantul Forum era deschis oricui. La Minihotel care era langa am stat. Nu erau straini in Costinesti, poate cativa, mergeau in Mangalia Nord. Unde am stat de nenumarate ori in acelasi hotel cu strainii. Aveam zone diferite la masa in restaurantul hotelului, atat. Ca sa nu comunicam, cred. Am dat o tura pe acolo cu vreo 15 ani in urma. Cocor si Vulturul de ex. erau in paragina. Nu stiu ce s-a mai intamplat, da' nici nu ma mai duc. Am fost si la Panoramic in Jupiter, alt loc "interzis" si multe altele in FIECARE an. Seara o incepeam pe terasa aia mare si dupaia mergeam la ceva disco unde era plin de straini. De unde ai scos chestia asta cu statiunile interzise? Pe plaja la Neptun era plin de ardeleni si nu erau PCRisti sau securisti. Mergeai cu bilet prin OJT, BTT, sindicat. Cu bilet prin UTC n-am fost niciodata. Sigur ca era pe bani, dar clar mai ieftin ca acum. Acuma ca "omul muncii" ar fi vrut 3-4 stele pe gratis, asta-i treaba lui.
      Regimul comunist a fost absolut criminal dar la partea asta n-avem ce comenta. Si erau si trenuri decente care sa te duca in locurile astea, nu ca acum. Poate ca erau avantajate orasele mari, nu stiu asta ca n-am verificat.
      In legatura cu interdictia, era o singura zona si nu o intreaga statiune unde nu aveai acces, numai la mare, la vilele din statiunea Neptun.

    • @astefan4761
      @astefan4761 11 місяців тому

      @@cronos1.2_sqrt5.2 nici macar nu ma chinui sa citesc atata propaganda

  • @JohnAntonescu
    @JohnAntonescu 11 місяців тому +3

    Deschid fereastra si o inchid
    Afara-i frig, in casa-i frig,
    Iti multumim Partid iubit!

    • @doinabotusan
      @doinabotusan 11 місяців тому +1

      Îți mulțumesc partid iubit,
      Că ne-ai călit !😂😂😂

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      😂

    • @Rodica-x1h
      @Rodica-x1h 11 місяців тому

      😅😅😅Adevarat😅😅😅

  • @esteracolisar9915
    @esteracolisar9915 10 місяців тому

    Eu m-am născut în 1960 așa că îmi permit să comentez realitatea pe care am trait o eu nu din povești .Să începem cu Crăciunul trăit în Valea jiului versus Munții apuseni. Pregătirile de crăciun se făceau cu o săptămână înainte cu tăierea porcului în curtea blocului la oraș noi copii primeam șoricei de la toți vecini care tăiau porcul se făceau preparatele și aduse de la fum depozitate în balcoane ,noi copii făceam repetiții pentru a cîntă pe voci colindele noi copii mergeam la începutul seri iar după noi cei mari urmînd să vină cei în vîrstă care rămîneau la masă ,brad împodobit aveam cu toții masă era compusă din salată de beuf mezeluri de tot felul salată de vinete brinzeturi mai multe feluri ,urmă o supă de găină după care friptura de porc cu piure de cartofi și 3 ,4 ,feluri de murături. Cînd era gata se elibera masă și venea rîndul prăjiturile cozonac cu nuca ,mac ,rahat ,prăjituri cu foi cu bulion cu foi de amoniac și cu foi de zahăr ars retete de prăjituri erau cu zecile în Valea jiului erau adunați oameni cam de peste tot din țară plus unguri nemți polonezi ruși . Cadouri primeam în general haine și încălțăminte noi si dulciuri , pe urma urmă moș Gherilă moșul comunist 😅😅 primeam sub pom toți copii aceleași plase cu dulciuri mănuși rulare și cîte 2 portocale erau daruri de la mina. Pe urmă era mersul cu plugusoru și sorcova era cea mai mare bucurie pentru noi copii . În valea jiului nu să reușit schimbarea tradițiilor . Iar pastile nu va spun începeau cu pastile ungurești și terminăm cu cele românești ,Tortul era o distracție. Mineri au avut o viață trăită la maxim.

    • @esteracolisar9915
      @esteracolisar9915 10 місяців тому

      Totul

    • @esteracolisar9915
      @esteracolisar9915 10 місяців тому

      De anul nou se făceau torturi find considerate festive .Iar grupul erau cîte 20 de inși la colindat

  • @emie-man626
    @emie-man626 11 місяців тому +4

    Să ne bucurăm de sărbătoare în libertate pe care le putem trai acum dar:
    - Să nu folosim cuvinte cu conotație religioasă cum ar fi "Crăciun", pentru că să nu îi deranjam pe alții (aveți răbdare, că vina asta și în România, unde sunt eu așa este acum).
    - Sa nu exageram cu emisiile de carbon, altfel ne ia mama lu' schimbări climatice și ne ureaza Greta clasicul "-How dare you!"
    - Să nu spunem nimic despre ceea ce se întâmplă în Palestina, așa este bine, crede și nu cerceta!
    - Să laudam până la divinizare LGBTQ+, feministele, persoanele supraponderale, evreii, etc. alfel vom fi marginalizați sau aplatizați de societate.
    - Să le mulțumim celor sus pentru că încă mai putem conduce mai mult de 6500 km pe an, cei drept, cu tot mai multe restricții, dar încă se mai poate.
    - Să ne bucurăm pentru că încă mai avem voie sa ne încălzim cu lemne și să deținem o centrala pe gaz - dar nu mult de-acum încolo. Viitorul sună bine, vom muncii mai mult și împreună vom construi societatea viitorului!
    Bucurați-vă de libertate în limitele impuse.
    Sărbătorii fericite!

  • @hello....669
    @hello....669 11 місяців тому

    Este ziua de Crăciun iar eu ma uit la videoul asta

  • @radutradu2544
    @radutradu2544 11 місяців тому

    Nustiu la alte chestii cumparate din alta tara , dar la biletele de avion nu e differenta . Sau poate nustiu eu

  • @alexdima4746
    @alexdima4746 11 місяців тому +1

    Algoritmul ❤❤

  • @vizgeoovi1792
    @vizgeoovi1792 11 місяців тому +3

    Noi sarbatoream mult mai frumos in vremea lui Niculae, chiar daca unii nu traiau bine majoritatea celor de la țară traiau satisfacator. Țineți minte, taiam in fiecare craciun 2,3 porcii, deci oala plină tot anul. Chiar dacă nu aveam atatea canale tv, ne distram de minune iarna, la săniuș, colidete, steaua, plugușorul, și cireasa de pe tort... revelionul si program cu artiști adevărat. rAvem ierni superbe, acum zăpadă nu, tradiții din ce in ve mai puține din cauza invaziei de tradiții straine. Ce să vezi acum socializare nu, trai bun nu, egoism și răutate, toate in perioada cand escrocii se imbogatesc și dau lecții oamenilor simpli să nu fure ca nu-i frumos. Si ultima, noi fraților nu mai suntem o țară ci doar colonie pt ca așa au vrut trădătorii.

  • @cristinavr6368
    @cristinavr6368 11 місяців тому

    Tu... Ai slabit iar? Cum reușești sa jonglezi asa cu greutatea?

  • @peach.blossom
    @peach.blossom 11 місяців тому

    💛

  • @paulgavris2434
    @paulgavris2434 11 місяців тому

  • @Buggyman75
    @Buggyman75 11 місяців тому +1

    "Pe zapada, zboara-zboara
    Cling-Cling o sanioara
    Si in ea, statea culcat,
    Mos Gerila, mort de beat. "
    Asta cantam noi copii nabadaiosi si zeflemitori la adresa mamei rusia, vai ce ne certau parintii cand ne auzeau, de frica represaliilor militiei. Dar noua nu ne pasa, pesemne caam fost tare norocosi, caci nimeni nu a fost saltat si dus in beciurile securitatii niciodata.
    La anu' si la multi ani.

  • @SkyNet-82
    @SkyNet-82 11 місяців тому +1

    ✌️

  • @MTAbanknote
    @MTAbanknote 11 місяців тому +1

    👍👍👍👍👍

  • @MegaKimounette
    @MegaKimounette 11 місяців тому

    ❤❤❤❤❤

  • @CapturingTheRhythm
    @CapturingTheRhythm 11 місяців тому

    Este adevarat ca primul revelion s-a sarbatorit in Ploiesti?

  • @mr_sniper_2304
    @mr_sniper_2304 11 місяців тому

    Dacă setezi vpn pe Moldova nu mai ai reclame pe UA-cam fără sa plătești ceva

  • @bostanalex1366
    @bostanalex1366 11 місяців тому

    Surfshark nu pacaleste netflix, nici nu porneste netflix daca e activ vpn cred ca am platit degeaba

  • @lup_lup112
    @lup_lup112 11 місяців тому +1

    Iepureț VS Zaiafet 😂😅

  • @cuzapenescu6656
    @cuzapenescu6656 11 місяців тому

    Ce brand ai facut, sefu!

  • @adriangorcea4758
    @adriangorcea4758 11 місяців тому +1

    Mai atent la cuvintele pe care nu le știi. Se vede ca nu-ți sunt familiare după cum pui accente greșit sau chiar le greșești pronunția. E posibil să fie din cauza grabei, a vitezei… dar mie nu-mi pică bine.
    Exemple:
    “lasarea secului” este “lăsata” sau “lăsatul”
    “sărăcia LUCÍE” este “LÚCIE”

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 11 місяців тому

      E un "woke" mai moderat, baiat bun si recuperabil, da' nu totu' dintr-o data, da-i timp. Nu m-am uitat de mult la al'lalt, atentie cad mere, sa vezi acolo sange si stropi.
      Mmm, greu cu servitul. De la serviti-va singuri, adecatelea luati de mancati ca nu va pun io in blid, s-a trecut la serviti-va, adica mancati ba, dup-aia la jenantul "serviti o cafea". In special proaspat urbanizatii se gandesc ca-i brutal, necivilizat, sa intrebi direct daca vrei sau bei sau pur si simplu...."cafea?". Trebuie o formula "mai de oras". E mai rau cu "de genul", "buna!" si alte expresii amputate, "onomastica" de 23 de ani, "jubileul" de 25 samd. Ma gandesc eu sau poate nu...

  • @rockyrockylanu1212
    @rockyrockylanu1212 11 місяців тому +2

    Se sărbătorea cu bun simt.

  • @argonlitium2837
    @argonlitium2837 11 місяців тому

    sub in romana bro ! pls
    multi se uita si in metro tren etc

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 11 місяців тому +5

    Îmi pare bine că sunt născută în noiembrie 1989 și nu am prins mare lucru din regimul comunist. Era nașpa în regimul comunist multe neajunsuri, carențe, lipsuri, restricții demagogie și propaganda comunistă

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому

      Si inca cate si mai cate,ca ti s-ar face parul maciuca,daca ti-as povesti ce bine a fost in "iepoca de aur" a cismarului cu 4 clase😡😢

  • @catalin5674
    @catalin5674 11 місяців тому

    Înțeleg acum de ce Horia la cununie a purtat "costum popular"

    • @DeannaSt
      @DeannaSt 11 місяців тому +1

      Nu pot sa cred!
      Costum popular a purtat?!
      Mie nu mi se pare ok defel, dacă nu ești țăran este un travesti fără sens, indiferent de ocazie.
      Dacă e o sărbătoare națională sau un festival folcloric și porți o cămașă cu altițe da, acolo da, atunci da, dar la nuntă și botez să te faci țăran pentru o zi ca să arăți ce, că nunta e patriotică?😃
      Până și moda de inspirație folclorică o înțeleg ca pe o reclamă în serviciul acelui folclor dar impersonarea unei nunți într-o nuntă țărănească mi se pare la fel de aiurita precum nunțile alea medievale pe care le fac unii mai ales în Anglia și SUA unde se îmbracă în prinți și prințese și unde își aduc copiii costumați in balauri la respectiva nuntă și totul se întâmplă într-un castel.
      Mie așa ceva mi se pare demn de un Halloween sau de carnavalul de la Rio sau de Mardi Gras…
      Ce mai frate ți-e rușine să te căsătorești ca cel care ești cu adevărat, adică orășanul din cartierul cutare care poarte toată ziua un t-shirt și o pereche de blugi, peste noapte te-ai făcut țăran pentru că ce…?

    • @catalin5674
      @catalin5674 11 місяців тому

      @@DeannaSt caută pe google

    • @dianam.3281
      @dianam.3281 11 місяців тому +1

      ​@@DeannaStdin fericire nu contează părerea altuia! Fiecare își pot organiza evenimentele personale pe gustul propriu!
      Probabil aveți și dvs destule hachițe,pe care alții nu le-ar aprecia 😊

    • @DeannaSt
      @DeannaSt 11 місяців тому

      @@dianam.3281
      Deci chestia asta cu Impersonator țăranului este hachiță.
      De acord, cred că asta spusesem și eu.😃
      Merci.

  • @iulianmihai2189
    @iulianmihai2189 11 місяців тому +2

    Salut all

  • @x-raybeta
    @x-raybeta 10 місяців тому

    de ce clipul ține 1 oră

  • @vladilas
    @vladilas 11 місяців тому

    46:42 - cine editează clipurile Zaiafet nu e foarte atent și mai scapă câte o bâlbă :))
    Oricum, a fost amuzant :D

    • @vladilas
      @vladilas 11 місяців тому

      50:38, iar... apăi dormea editoru? :))

  • @mugur9
    @mugur9 4 місяці тому

    Se sărbătorea la fel ca acum, fără influenţa sistemului în casele oamenilor.

  • @andreineagu4664
    @andreineagu4664 11 місяців тому +2

    Salut

  • @elenaciobotaru4255
    @elenaciobotaru4255 11 місяців тому +3

    Mai frumos ca acum....faceam multe feluri de prajituri, cozonac, jumari, sarmale de i alte bunatati. Minti cu tupeu

    • @JanosLitiu
      @JanosLitiu 11 місяців тому +1

      Si din ce faceai,marog,sarmale?!? Din varza inghetata si salam cu soia!!! SAau ai uitat?!? Cozonaci din faina proasta si ulei solidificat! Ai uitat si asta?!? Unt si cacao ai vazut doar in filme sau la cantina partidului! Vezi ca vorbesti pe nas si ar trebui sa-ti fie rusine sa postezi asemenea dobitocisme!😡