ALİ ŞERİATİ 'DEN MARKSİZM ÜZERİNE AFORİZMALAR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 сер 2024
  • Videodaki Ali Şeriati aforizmaları:
    "Marksizm, sosyal konumu ve Batı'nın dinî dogmalarına benzeyen düşüncelerinden dolayı hızla avamîlik hastalığına tutulmaktadır. Bu hastalığın etkisi, belli olduğu gibi, daha başlangıçta, yani Marx henüz hayattayken tüm şiddetiyle ortaya çıkmıştır. Marx da bunu fark etmiş ve ondan şiddetli sıkıntı duymuştur. Nitekim bir kere kendisi mutaassıp müritlerinden bir gruba hitap ederken söz konusu müritler, onunla bir meselenin 'Marksist izahı' üzerinde şiddetli bir tartışma başlattıklarında, Marx, öfkeyle şöyle bağırıyordu: 'Ben Marx'ım, Marksist değil!"
    1- "Sosyalizm ve Marksizm'in Batı'da kavrayamadığı şey şu idi: Büyük Avrupa kapitalizmini doğuran, Avrupa proletaryasının 'sömürülmesi' değil, Asya ve Afrika'nın 'sömürgeleşmesi'dir. Şöyle ki kendilerini Avrupalı işçi ve işveren arasındaki ilişkiyle sınırlamak yerine sömüren ile sömürülen arasındaki ilişkiyi ortaya koymaları gerekirdi. Bu; beşerî, sınıflar üstü ve cinayetkâr bir sorundur."
    2- “Materyalizm, feodalite düzeninde eski yoksul sınıfın yararına devrimci bir felsefeydi.”
    3- “Egemen gücü elinde bulunduran kimsenin devrimci bir ideolojisi de olsa o devrimci ideoloji, ele geçirdiği şeyin muhafazakarca açıklamasına araç olur.”
    4- “Marx, zeki ve güçlü bir yazardır; ancak bir mucit değildir.”
    5- “Marksizm ne inançtır ne idealdir ne yol göstermektir ne de bir konuyu ortaya atıp öneri getirmektir. Tam tersine Marksizm, tarihi keşfetme tekniğidir.”
    6- “Marksizm'in bütün çabası, belirleyicilik türleri (iktisadî, maddî, bilimsel, metafizik) yerine tarihsel determinizmi oturtmaya dönüktür. Şu anlamda ki o, toplumsal gerçeklik olarak iktisadı değil, tarihi ilim saydığını; iktisadın bizim ürettiğimiz bir şey olduğunu açıklar.”
    7- “İkinci dünya savaşı çok esaslı işler yaptı. Birisi, dini tekrar ciddi bir şekilde ortaya koyması ve gündeme getirmesi; diğeri, bilimin o bütün iddialarını boşa çıkarması; üçüncüsü ise Marksizmin iddia ettiği şeyleri yapamadığını göstermesidir. Çünkü Marksizm, ekonomik ve insani problemlere cevap veremedi.”
    8- “Güç, bilim ve sanatla donatılmış kapitalizmi her gün bir lokma ekmek için onlara doğru uzattığımız boş ellerimizle alt etmemiz mümkün değildir. Sınıfsız toplum(!) heyecan vericidir, idealdir; fakat biz o güce sahip değiliz.”
    9- "Marx ile Marksizm arasındaki temel farklılık ve ihtilaflardan biri ideoloji üzerinedir. Marx'ın en büyük düşünsel karakteristiği, onun ideolojiye temel ve mutlak olarak karşı çıkmasıdır. Marksistler sürekli olarak 'Marx’ ideolojisinden bahsetseler de Marx, ideolojiyi ideologların zihinsel ürünü olarak kabul eder. Egemen sınıfa bağımlı düşünürlerin oluşturduğu sapkın hain ideolojiden uzak durur, onunla ilgilenmez."
    10- “Marksizm sürekli dine karşı kızgın, kavgacı ve kindar bir tavır takınmıştır. Hatta Marx'ın çalışmasından yüzyıl sonra 1961 yılında dahi Rus halkı arasında komunizmin istikrarı için dini inanca karşı yürütülecek sürekli ve amansız savaşın gerekliliği, resmi devlet programında ve komünist partisi bildirgesinde tekrar tekrar ilan ediliyordu.”
    11- “Yeryüzündeki toplum düzenlerinden hiçbirinin Marksizm ve Sosyalizm’den diğer bütün ideolojilere kadar insanın ne olduğunu söyleyip açıklamadan ve insanın kendi yaratılışını temel alarak izlenmesi gereken son ve öz amaçların hangi amaçlar olduğunu belirlemeden, daha doğrusu bu çizgiye erişmeden başarılı olmaları mümkün değildir.”
    12- ”Marksizm mektebinde insan bir ekonomik hayvan haline getirilmiştir.”
    13- “İnsan tarihsel maddeciliğin oyuncağı, tarih de insanları istediği gibi biçimlendiren maddi ve materyalist etkenlerin toplamıdır.”
    14- “Kapitalist bir toplumda, diyalektik irtibat 'proleterya' ile 'kapitalist' arasında gerçekleşir.”
    15- “Marksizm, üreticiler felsefesidir. İslam ise hidayet felsefesidir.”
    16- “Marksizm dine karşı diğer bütün materyalist ekollerden daha çok savaşır.”
    17- “Protestanlık, Kapitalizm, Marksizm ve Faşizm! Bu dört kardeş, maddecilik denilen köklü bir aileye mensupturlar.”
    18- “Gördüğümüz gibi insan, kapitalizmde ‘kayıtsız’ iken Marksizm'de ‘tutsak’ tır. Orada aldatan, burada aldatılan! Hangisi daha trajiktir, dersiniz?”
    19- “İnsanı çepeçevre kuşatan üç trajedi: Kapitalizmin alçaklığı, Marksizm 'in donukluğu, Egzistansiyalizmin saçmalığı.”
    20- “Mollalık, tevhidi alçalttı. Marksizm sosyalizmi belirlenimci, kör ve maddeci ekonomizme dönüştürdü. Kapitalizm, özgürlüğü nifak ve hile için bir maske yaptı!”
    21- “Aslında insanın Müslüman aydın olmasa, adam olsa Marksist olması gerektiğine inanıyorum. (Bu çözüm yoludur, bitti gitti!) Yoksa gidip kapitalist olacaktır veya faşist ya da kilise görevlisi (keşiş). Çünkü başka yol yoktur! Bazı kimseler meseleyi böyle ele alır ve derler ki: ''İslam, Marksizm ve kapitalist arasındadır...''
    22- “Sosyalizmi devlet kapitalizmine, üstelik de kendisi "antitez"siz tez olan bir devletin kapitalizmine dönüştüren Marksizm; toplumun tamamını, her bireyin "özgürce yaşayabilmek" yerine "atandığı" "örgütlü iskelet" şekline dönüştürür.”

КОМЕНТАРІ • 3