Çeşitli yorumlara verdiğim cevaplarda belirttiğim gibi bu video elektrikli araçların içten yanmalı araçlara göre daha iyi olup olmadığını değil 2024'te elektrikli satışlarının Avrupa başta olmak üzere (Çin hariç) neden düştüğünü inceliyor. Bu konuda dünya medyasında sayısız haber analiz yayınlandı. Bloomberg'den bir örnek: "An unexpected slowdown in demand for electric vehicles..." www.bloomberg.com/news/articles/2024-09-11/vw-s-german-factory-closures-highlight-wider-problems-for-europe-s-carmakers?srnd=homepage-middle-east
Yazdığınız başlık ile link apayrı haberleri anlatıyor. Ayrıca Avrupa'da ekonomik yavaşlama ile bütün araçların satışında azalma var. Sadece elektrikli araç satışı azalmıyor. Karşılaştırmalı veri ortaya koymadan sadece elektrikli araç satışı azalmış gibi haber yapmak ne kadar doğru?
Arabalar dandik kardeşim neden çöpe para vereyim..Yok millet beleş arabaya binsin diye cebimizden lpara vereceğiz..Ben almadığım kimse elektrik istemiyor almiyorda..binmek isteyen gitsin cine orada yaşasın ve mümkünse hiç gelmesin😅😅
Satışlar %6 dan % 9 yükseldi.Dustugu yok.İnsanlar 2. el piyasasından terettüt ediyordu.Kuresel içten yanmalı üreticiler bir algı oluşturdu ama geçici rüzgar yaptı.İnsanlar hızla elektrik liye dönüyor.Aliskanlik değiştirmek çok ta kolay değil
Sayın Barış Soydan , ben herhangi bir araca hiç bir zaman sahip olmadım fakat herzaman yaptığınız gibi bu paylaşımınızdaki son derece objektif ve veriye dayalı bilgilendirme çok teşekkürler. Yorumların bir kısmını okudum , gördüğüm kadarıyla genel olarak akaryakıt motorlu araçlar ile elektrik motorlu "cihazlar" ı kullananlar işi genellikle bilgiye dayanmayan bir iddialaşmaya çevirmişler.Oysa bu elektrikli otomobil denemeleri ilk kez 1890'larda başlamış ve 20.yüzyılın başında hüsranla bitmiş ikincisi 1950'lerde başlamış ve 60'larda yine hüsranla sonuçlanmıştır bu üçüncü aşamanın nereye gideceğini yaşayarak göreceğiz . Fakat bunlardan ayrı ve önemli olan konu hidrojenle çalışan motor teknolojisi , bunun üzerine bilinen Japon firmaları ile yine bilinen bir iki Avrupa'lı üretici , sistemi güvenli hale getirmek ve akaryakıtlı motorların çöp olmamasına dönük geliştirme çalışmalarına halen devam ediyorlar. Gelecek sanki bu teknolojide gibi görünüyor.
@@Turan0911akıllı telefonlar ıcınde öyle dıyorlardı boş versene Burda Almanyadayız koskoca Wolkswagen ondanmı kapatıyor merkez fabrikalarını byd Hun alman arabalarına dahı beş basar Togg ce Tesla gayet ıyı hıkaye eski kafa benzin dızel çöp elktrklı araç en temızı
Baris bey bence kaynaklariniz yanlis. Avrupadaki satis kaybi cine uyguladigi gumruk tarifelerinden geliyor. Akillarinca son umut otomotiv endustrisini korumaya calisiyorlar. Teslanin Abd deki satis kaybi ise yuksek faiz oranlarindan geliyor. Cinde ise tam tersi elektrikli arac satisi artiyor, yollardaki araclarin 50%si elektrikli.
Yılda belki 1, bilemedin 2 kez İstanbul’dan Güney’e ya da Doğu’ya seyahat ediyoruz. Kullanımımızın büyük kısmı ise tamamen şehir içi odaklı. Elektrikli araç kullanmayanların argümanlarını anlamakla birlikte, gerçek deneyimle bu yorumlar arasında ciddi bir fark var. Elektrikli araç kullanan hemen herkesin olduğu gibi, benim de bu tür eleştirileri yetersiz, taraflı ve eksik bulduğumu belirtmeliyim. Bence bu videodaki yaklaşımlar, kullanım alışkanlıklarını ve teknolojinin sunduğu kolaylıkları tam olarak yansıtmıyor. Kendi deneyimlerimle de örtüşmeyen bir değerlendirme olmuş.
murat bey Avrupada yaşıyorum sizin dediklerinize malesef katılmıyorum... Elektirikli araçlar aynı cep telefonları gibi şuan da sürekli ve çok hızlı şekilde yeni teknolojiler geliyor ve 2 3 senelik aracınız bir anda %60 değer kaybede biliyor. mesela 2019 model tesla model 3 ler 1.5 sene önce 30 40 bin km de olanları 47 bin euroya satılyorken şuan aynı km de aynı özellikteki bir model 3 2019 model 23bin euro ya bile bula bilirsiniz... bunlar çok ciddi paralar... 1200 km bataryalardan bahsediyorlar şuan mesela hadi biraz agresif uzun yol kullanımı yaptınız yarı yarıya düşsün bu km 600 km yol yapayım buna okeyim. ama şuan tesla model 3 long rage ile teslanın verdiği range 635 km falandı sanırım biraz 120 üzerine cıkınca bu range 320 km lere kadar düşüyor bu tam bir sacmalık.
@@exa1925Bir süre İngiltere'de yasamıs ve sonrasında yasamıma Hollanda da devam eden biri olarak söylüyorum evet kullanan var Avrupa'da belki meraktan alıyorlar veya bahcesinde sarj Kolaylı ve ucuz yakıt oldugundan dolayı kullanıyorlar evet serviş masrafı yok suan ama içten yanmalı araçlar ile 2024 den sonra aynı vergi alınacak Avrupa da satışlar düşüyor araçların değer kaybı cok fazla
@@exa1925elektrikli arabalarda menzilden ziyade, şarj meselesi önemli. Bence Türkiye hükümeti,devlet politikası olarak.Hazır kentsel dönüşüm yıllarındayiz. Yeni inşa edilen , binaların - sitelerin.Otopark ve bahçelerine araç kapasitesinin %15 i kadar. Yani 200 daireli bir sitede 30 tane şarj istasyonu olursa(hızlı). Satışlar artacaktır.
Çok doğru bir yorum yapmışsınız. Adam zaten Çin'i engellemek isteyenlere çalışıyor.Tesla bile Çin karşısında çaresiz kalacak. Birkaç yıla görecek tüm gözler. Aliçifçi1860 Yukarıda ne güzel söylemiş. Kimlerin yerinden zıpladığını...
Birde şöyle sinir bozucu durum var . Menzil düşecek diye Arabanın elektriğini kullanmaktan korkmak var .Kışın kaloriferi yakamamak yazın klimayı çalıştırmamak gibi.
Elektrikli araç sahibi olarak tavsiyem, sakın almayın kardeşim. Çünkü siz ne kadar çok alırsanız, bizim avantajlarımız bitecek. Talep arttıkça MTV si ÖTV si artacak, bizim kullanım maliyetlerimiz de artacak. Almayın ki biz ucuz ucuz binelim. 250 bin km yol yapınca 1 milyonluk arabanın parası yakıttan çıkıyor zaten.
@@BrawlKinger Batarya 350 bin tl, 11 bin dolar. İyimser hesapla %7,5 fosil yakıt yaktığında 100 bin km de 7,5 ton yakıt yakarsın. Bu günkü fiyatla 333 bin tl. 50 kW batarya 350 bin tl. Yani 100 bin de batarya, 300 binde araba bedavaya geliyor. Kaldı ki 25 bin km de pil sağlığı % 1 düştü . 8 yıl 160 bin km sonra %69 a düşerse ücretsiz değişim garantisi var. 5,5 kW panel, 8,2 kW hibrit inverter, 5 kW lifepo4 batarya ile ges kurdum çatıya. Maliyet 110 bin. Araba da bedavaya yakın şarj, ev elektriği keza öyle. Yani kısacası almayın bu arabaları. Hele balkondan kablo sarkıtacaksanız, sürekli dc şarj kullanacaksanız gerçekten almayın. Aniden uzak yol gidecekseniz ve ikinci aracınız yoksa almayın. Keyifli ve eğlenceli oyuncaklar bunlar.
@@BrawlKinger Olayı anlatamadım galiba. Kapıda deposu dolu 2021 Astra dizel otomatik yatıyor zaten. 2 yıl kadar da yatmaya devam edecek. Acil durum arabası 😂. 2 yıl sonra 70 kW 700 km menzil gibi elektrikli araçlar gelince fosil sevdalısı bi arkadaşa, az yakıyor diye iteleyip 2. Elektrikliyi alacam🤣. 34 yıllık alanında uzman elektrikçiyim. Yolda kalmam yani, güç yönetimi hesaplarını otomatik yaparım. Düşüncene teşekkürler😉. Tekrar ediyorum, bu işlerden anlamayan bulaşmasın. Rahat bırakın bizi yaw 😂😂😂
Satışların düşmesinin birinci sebebi Avrupa'da ve Amerika'da Çin'in piyasayı ele geçirmesin diye getirilen ek vergiler. İkincisi menzilin kısa olması ama yeni bataryalarla 1000 km üstüne 2026 gibi ulaşılacağı görülüyor. Yani 2-3 yıl sonra daha donanımlı ve güvenli elektrikli arabalar gelecek. Örneğin Chery 1000 km üstü sililindirik hücreli bataryasını geliştirdiğini duyurdu. 5 dk şarla 400 km menzil vadediyor. Ülkemizde de daha çok şarj ünitesi devreye alınacaktır. 2-3 yıl daha beklemek gerek bence.
Beklemenin sonu yok. İçten yanmalı araçlar bu seviyeye kaç yılda ulaştı? O dönemin insanları da bekleseydi ancak günümüzde almaları gerekirdi, ama ömürleri yetmezdi. Ayrıca o yıllarda alan olmasaydı, sektör gelişemez, firmalar iflas edip kapanırdı, dolayısıyla bu seviyeye zaten gelemezdi. Şimdi elektrikli teknolojisi de benzer durumda. Ayrıca insanlar menzil konusunu ileri sürüyor, lakin kaç kişi yılda kaç defa şehirlerarası uzun yola gidiyor ki? Çoğunluğu şehir içinde kullanılıyor.
Barış bey, ben 1 yıldır Togg kullanıyorum ve 20bin km yol yaptım. Öncelikle bu fiyata bu teknolojide bir araç emsallerine göre gayet kabul edilebilir. Daha iyi şarj teknolojilerini beklemekten bahsettiniz ancak çinliler ne iyiki batı gibi piyasayı doyurmuyor her çıkan teknolojiyi entegre ederek hızlı bir gelişim sağlıyor bunu beklemeye ömür yetmez bence teknolojiyi ve tasarrufu yakalamak lazım. 2. El piyasasından bahsettiniz buna sebep olan dediğiniz gibi sıfır araçlardaki rekabet, 300bin km de içten yanmalı bir aracın şanzımanı motoru ne durumda bilemem ama elektrikli bir aracın bataryasına bakar alırım, birde batarya konusunda fiyatlarda rekabet çok yüksek ve fiyatlarda iyileştirme olabilir dediniz o zaman 5 yıl sonra daha makul bir fiyata bataryamı yeniler aracımı kullanmaya devam ederim. 700-800km yolculukta yapıyorum emin olun önceki dizel aracımla yaptığım yolculuktan hiç bir farkı yok bir tuvalet molasında bile 100-150km değerinde şarj sağlayabiliyorum. Bu videonuz bana biraz önyargılı geldi. Satışlardaki azalmanında desteklerin iptal edilmesi kaynaklı olduğunu söylüyorsunuz demekki her şeye rağmen bu iş iyi gidiyor.
@@yldrmyildiz 10 katı düşük yakıt üçreti tercih sebebi olmasın. evden 180 TL doluyor ve 400 km yapıyorum. Sen hesap et 400 km gitmek için kaç TL lik benzin alman gerekir.Yormayım seni 1000-1500 TL.
Geleceğin araçları elektrikli değil hidrojen yakıtlı araçlar olacak, elektrikli araçlar soğuk hava şartlarına dayanıklı değiller, soğuk gördüğünde pilleri tükeniyor yolda kalıyor, tam bir çöp, Amerika' da satışların düşmesinin nedeni de bu, Amerika hidrojen yakıtlı araçlara yönelmiş durumda.
Bu tip haberleri filmli kameralara karşı dijital kamera satışları düştü diye izliyorduk yıllar önce. Ne yaparsanız yapın, fosil yakıy bitiyor arkadaşlar, manipülasyon fayda etmez. Unutmayın; Teknolojik gelişmelerde tartışmayı başlatan kazanır.
Çin, 1000km. kesintisiz sürüş mesafeli pil çıkartmaya hazırlanıyor. Çin'de elektrikli araç altyapısı tamamlanmak üzere ve super hızlı şarj istasyonlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Trafikte seyreden araçların neredeyse 3'te 1'i elektrikli araçlardan oluşuyor. Bunlara otobüsler kamyonlar gibi büyük araçlar da dahil. Çin'de elektrikli araçlar vergiye tabi değil, elektrik çok ucuz ve dahası firmalar en az 1 yıl ücretsiz dolum imkanı sağlıyorlar. Elektrikli araçların fiyatları gün geçtikçe ucuzluyor ve neredeyse her ay yeni bir firmanın yeni bir modeli satışa sunuluyor. Çin bu konuda emin ve hızlı adımlarla ilerliyor.
Biz kendi kendimize ülkecek yetebilmeyi savunuyoruz o dediğin petrol aracı olanlar ellerinde patlayacak ve sanayi ustaları, çırakları ile petrol sahipleri buna engel olamayacak.. elektirikli araçlar arttıkça petrole bağımlı ülke olmaktan kurtulacağız, enflasyon da azalacak çevre ve ses kirliliğide.. gelecek elektirikte
@@seckinws Kapının önünde 2021 model dizel otomatik ve 2023 model elektrikli duruyor. ikisine de para vedim. Ama dizel arabama binmek istemiyorum artık.
250 tl ye evde şarj ediyorum. 400 km rahat gidiyor. Eskiden opel merivam vardı benzinli 410 giderdi. Evde şarj edecekler için harika araçlar. Full teknoloji hem de. Şehir dışında da bir kahve içip 25 dk da şarj ediyorum. O sırada da teslanın harika ekranından Barış Soydan’ın yorumlarını dinliyorum. Mükemmel ses kalitesi ve 13 hoparlör ile 😢😢
Bayramda yola çıkıp şarj ederken kahve içtiniz mi? Yoksa aileniz yemek yedi, kahve içti ve oesnada siz sırada şarj edenleri "yeteri kadar şarj ettin" diye ikna etmek için ikna grubuna mı katıldınız? Duyumlarım kalabalık zamanlarda kavgaya varan şarj muhabbetleri içeriyor.
elektrikli araçlarda esas devrim solid-state (katı hal elektroniği) batarya üretimindeki teknik problemler giderilince olacak bataryadan kaynaklı yangın ihtimali olmayacak ilave menzil en az 1000 km dakikalar içinde şarj
Dönüş var dememiş ki. Şuan mantıklı olmadığını izah etmiş, ve neden talebin azaldığını açıklamış. Büyük gelişmeler olacak elektrikli araçlarda. O zaman almak daha makul olacak.
@@huseyin.goktasbende 2025 de elektirikli araç almayı düşünüyordum. Sonra vazgeçtim 3-4 yıl içinde devrim niteliğinde gelişmeler bekliyorum. Batarya maliyetleri ucuzlayacaktır. Belki 2000 km menzil yapıcak araçlar filan çıkar. Iphone samsung sürekli yeni model çıkıyordu ve çok farklı özellikler oluyordu. Şimdi duruldu. Arbada da aynı şey olucak bence ve o 3-4 sene önceki modeller çöp olacak. Piyasa oturunca alıp yeni model çıktıkca değişimle üstüne para koyup alırız belki
Anlattıığınız dezavantajların hepsi Çin’de de var ama orda satışlar düşmüyor. Elektrikli araba konusunda çin ivmeyi çok yükseltti. Farkı çok açtı. Bununla başa çıkamayan Avrupa, Amerika (Türkiye dahil) büyük gümrük vergileri ile Çin’in önüne geçmeye çalışıyor. Ama artık çok geç.
Çinde hava kirliliği dolayısıyla elektrikli araçlara yönelim var devlet destekliyor hatta zorluyor. Orada tabi çok ucuz kendi üretimleri artmasi normal ama dünyanın geri kalanı için geçerli değil.
Hayir bu dezavantajlarin cogu Cin'de yok. Aksine Cin'de cok avantaj var ve en basta fiyat avantaji. Bataryasi dahil komple kendi ulkesinde devlet destegiyle urettikleri arabalari kendi ulkesinde ne kadar avantajli fiyatkara satabileceklerini hayal edin.
7:05 DEĞİL! İlerde daha ucuz daha uzun menzilli elektrikli araçlar geldiğinde elde kalan düşük menzilli elektrikli araçlardan daha çok değer kaybedecek olan elde kalan içten yanmalılar olacak. Mesele beklemekse arabasız beklenmeli:)
Elektrikli araç evinizde şarj etme imkanınız var ise muhteşemdir evde şarj imkanınız yok ise iyidir…her şartta içten yanmalılara göre çok avantajlı…şarj süreleri kısaldıkça menzil arttıkça vazgeçilmez olacak…
Fosilin bittiği yok. Yorumlardakilerin çoğu Tesla Y ve Togg kullanıcısı. Mercedes içten yanmalı motor üretimini 2030'da bitirecekken, ani bir kararla 2050'ye kadar üreteceğini söyledi. Ayrıca bu EV tipi araçlara Iphone Nokia benzetmesi yapmak da çok aptalca. Elektrikli motor ile içten yanmalı motorun icadı 18. yüzyılın başına dayanıyor. Öyle biri M.Ö diğeri de 21. yüzyılda icat edilmiş teknolojiler değil. Kısacası; iki tip için de tercih meselesi diyebiliriz.
çinden gelen elektrikli araçlara getirilen yüksek vergilere değinmemişsiniz şarj süresi filan demişsiniz de 2020'de 2021'de 2022'de 2023'de ..farketmediler de 2024 de mi farkettiler şarj süresini avrupada hani çevreciydi doğa dostuydu elektrik arabalar baktılar kendi içten yanmalı motorlu sanayileri nalları dikiyor. bir anda çevrecilikten vazgeçtiler Çinle hicbiri rekabet edemez. ok yaydan çıkmıştır elektrikli araçlar yakıt tüketimi çok düşük bu devrimi ağır vergilerle ancak yükseliş hızını yavaşlatabilirler engelleyemezler 10 sene içinde trafikteki araçların yüzde 90 elektrikliye evrilecek . korkunun ecele faydası yok .
Elektrikli citroenim var, aşırı memnunum. Avrupadaki sıkıntı çin gibi ucuza mal edememeleri, geride kaldılar yarışta. Şehir içi şehirler arası planlamanı yaparsan hiç bir sorun yok.. ha tabii menzil 350km yerine 500-600 olsaydı mutlu olurdum ama şimdilik ayda 7 bin liram cebimde kalıyor. Servis maliyetimde 4te 1in altına indi. Şu ekonomik ortamda çok destek oluyor elektrikli araç bana.
Bir çok bilgi kirliliği mevcut. Elektrikli araç piyasası uzmanından yardım almanızı öneririm. Şarj ağı istasyonlarını görüntülemek için lixhium veya plugshare proğramından kontrol etmenizi öneririm. Türkiyenin 81 ilinde şarj istasyonları mevcut. Ve sayıları gün geçtikçe artıyor. Bakıma hiç gitmiyor araçlar. Kasko ve sigortaları aynı fiyat hatta elektrikli araçlar şu an %10 indirimli. Tesla nın Türkiye de indirimi mevcut değil. Önceden çift motorlu 4x4 araçlar geliyordu şu an tek motorlu 4x2 araçlarda satışa sunuldu fiyat farkı bundan kaynaklanıyor
Cok bilgi kirliligi mevcut. Elektrikli araclar gayet de bakima gidiyor ve hicbir halt etmeden 5-6bin tl paranizi aliyorlar. Tesla bakimdan muaf, digerleri degil.
Her iki aracımızı da elektrikli araç ile değiştirdik. Çok memnunuz. Bu teknoloji var iken petrol bağımlısı bir ülke vatandaşına neden fosil yakıtlı araç satar ki...Ülkenin finansal özgürlüğüne ters bir durum...
İlerleyen yıllarda elektriği yenilenebilir enerji ,nükleer enerji vs ile kendi içimizde çözebiliriz. Petrol ve türevlerini dışarıdan almaya mahkumuz...
Bir togg kullanıcısı olarak şehir içindeki benzin ekonomisi inanılmaz seviyede. Aracı da iş yerinde şarj ediyorum. Ayrıca tüm bu karmaşanın araba pazarını Çin'e kaptıracak olan Avrupa ve Amerika'nın önlemi olarak görüyorum. Ancak elektrikli araçlara dönüşüm kaçınılmaz olacak. Petrol üreticileri de bunun farkında olduğu için teknolojiye yatırım yapıyor arap ülkeleri
Hocam madem öyle wv neden almanyada fabrika kapatırken, çinde batarya ortaklığı yapıyor. Tüm dev şirketler neden batarya ve elektrikli araç fabrikaları için yarışıyor. Almanyada azalan elektrikli araç satışlarının nedeni devlet teşviğinin kalkmasıyla yükselen fiyatlar ve bununla birlikte çine uygulanam yüksek gümrük değilmidir? Dünya geneline bakıldığında elektrikli araç kaçınılmaz. WV - Mercedes - Bmw - Stellantis gurubu - PSA gurubu - Ford bunlar yansın derdine Sayın Barış bey siz üzülmeyin. Fordun Ceo su artık sıkıcı eski tasarımlarından vazgeçip elektrikli araçta ilerleyeceğiz diye. Yıllarca fahiş fiyatlarla her sene ufacık değişikliklerle itelediler arabaları. Çin'in fiyatlarına zaten yaklaşamıyorlardı ama artık teknolojisinede yaklaşamadılar. Düzen değişecek ve bizlerde daha kaliteli arabaları, daha çevreci arabaları ucuza bineceğiz.
Tüm dünyada elektrik çağına adımlar hızlandı, bende elektrikliye geçiş yapanlardanım. Ne olur ne olmaz diye dizel aracımı da tutayım diyordum, ancak endişelerimin yersiz olduğunu kullandıkça anlıyorum ve dizel aracımı satıyorum. Diyelim ki imkânınız var ve 2-3 yılda bir araç sıfırlìyorsunuz. Elektrikli deki sessiz ve pürüzsüz sürüş, torkun sürekli ayağınızın ucunda olması çok güzel bir his. Mercedes, Jaguar, Lexus, Range vs. markalardan alacak gücünüz yok ise ve yılda 3 -5 defa uzun yol yapıyorsaniz alın bir elektrikli bakın keyfinize. TOGG, Tesla, İoniq vs. hangisi olursa hangisini kullanırsanız kullanın içten yanmalıya geçmek istemeyeceksiniz.
@@Dein- yağ değişim derdi yok. Antifşriz, su ponpası, termostad, yağ filitresi,, buji,, kızdırma bujisi, yağ ponpası derdi yok. Egsoz ve partekül filştresi derdi yok. Bu teknoloji harika.
Türkiyede evinde şarj etme imkanın yoksa 10 yıl hibrit araç daha mantıklı gibi. Birde büyük şehirlerde değilsen öncelik değil tabiki. Şehir dışı seyahatlardaki sürecide önemli.
Hocam elektrikli araçlar için tıpkı tramwaylar gibi yollarda giderken şarj edilebilme sistemi/ imkanı sağlansa iyi olur.... Mesela; elektrik hattı olan bir alan veya şerit şarj şeritine giren araç alttan veya üstten sağlanan bir temas ile 20 km boyunca seyahat ederken bataryayı doldurabilir...
@@Hidayet1616 bud nin önümüzdeki ayın dördünde yapacağı açıklamayı iyi dinle..artık fosil yakıt devri kapanıyor. Adamlar ağır vasıtaları bile elektrikliye çeviriyor. Bütün dünya bu karbon meselesine imza attı ve bunun geri dönüşü yok. Üç beş yıl sonra dizel ve benzinli araçların parçaları bile bulunmayacak.. Şimdiden avrupa birçok fabrikasını kapattı.
@@xmanx8549 asıl o zaman benzinlisi olanlarınki elinde kalacak herkes elektrikliye geçiyorken kimse içten yanmalı araç almak istemeyecek. Şu an için ikinci el elektrikli almak istemiyor insanlar çünkü bataryasının sıkıntılı olabileğini düşünüyorlar. Ama ilerleyen zamanda bu araçlar gelişip yayıldıkça güvende sağlanacak. O zaman herkes geleceği olan elektrikli araçlara yönelirken elinde benzinli aracı olanlar satacak kişi bulamayacak. netice de geleceği olmayan ve gerileyen bir teknolojiye kim tonla para yetirip geçmek ister. Zaten bu yüzden elektrikli korkusu varya insanlarda. Elektrikli hızla satılmaya başlayınca birçok aracı elinde patlayan satıcı veya kullanıcılar olacak. Ama dijital fotoğrafçılık galince nasıl analog cihaz satıcıları ve üreticileri ya uyum sağlayıp yada tarihe karıştı ise burada da aynısı olacak. vakit daralıyor.
@xmanx8549 Elektrikli araç üretimi ve trafikteki sayısı artmaya devam edecek 4-5 yıl sonra bir Elektrikli arabanın ikinci eli düşecek iyi de fosil yakıtlı arabanın düşmeyecek mi? Bir de 4-5yıla daha uzun menzilli bataryalar çıktı.. Sizin fosil arabanızın dönüşümü mü? elektrik motora sahip arabanın batarya değişimi mi? Daha az maliyetli olacak? At besleyicilerin 100 yıl önce direnmesi gibi..
@@Dein- bakım derdi çok fazla yok. Çünkü yağ filtreleri yok, hava ve benzin filtreleri yok, şanzıman yok, Rejeneratif frenlemeden dolayı balatalar çok daha yavaş tükeniyor vs. gibi olaylar var. Haliyle yakıtın yanı sıra bakım masrafları da daha az. Üstelik motor kullandıkça aşınmadığı için KM sorunu da pek yok. Sadece bataryaların eskimesi var o da dediğiniz gibi 300- 500 bin km'leri buluyor. Gün geçtikçe de daha sağlam ve verimli bataryalar üretiliyor. Hatta ısı pompaları da aartık araçlara yerleştiriyor ve onlarda batarya ömrüne katkı sağlayan donanımlar. Daha yeni bir teknoloji olan elektrikli araçlar her geçen gün her yönüyle gelişiyor ve bir kaç sene içerisinde içten yanmalı motoru olan araç almak o kadar mantıksız olacak ki üretimleri duracaktır..
Sayın soydan, İçten yanmalı araçları neden bu kadar hararetle savunduğunuzu anlamak mümkün değil. İçten yanmalı araçların mevcut seviyelerine gelmeleri kaç yıl sürdü, bir düşünün. Elektrikli araçların hemen çok iyi seviyelere gelmesini bekliyorsunuz. Mutlaka onların da bir gelişim süreci olacaktır. Aslında onların en temel sorunu batarya teknolojisinin henüz arzu edilen seviyeye gelememiş ve maliyetinin yüksek olmasıdır. Ancak yakın geleceğin hakimi elektrikli araçlar olacaktır. Ta ki, daha verimli daha ucuz ve daha güvenli bir enerji kaynağı keşfedilene kadar. Herkesin de bildiği gibi, elektriği bir çok kaynaktan (güneş, rüzgar, termik/hidroelektrik/nükleer santrallerden, jeotermal enerjiden, denizlerdeki akıntılardan ve dalga enerjisinden, vb.) elde etmek mümkündür. Şu aşamada en önemli husus, bu enerjiyi birim hacimde, hafif bir malzeme kullanarak azami enerji yoğunluğunda ve düşük maliyetle depolayabilmektir. Bu husustaki gelişmeler de her geçen gün daha iyiye gitmektedir. Halâ gelişmeler devam ettiği için insanların temkinli yaklaşması da doğaldır. Buna rağmen elektrikli motorların enerji verimliliği %94-96 seviyelerinde olduğu halde içten yanmalı motorlarda bu oran %35-40 civarındadır. Geri kalanı ısı enerjisine dönüşmekte ve heba olmaktadır, gürültü ve hava kirliliği de cabası. Sakın Elektrikli araçlardaki Manyetik alanı bahane etmeyin, zira evinizdeki herhangi bir elektrikli beyaz eşyanın yaydığından daha az olduğu ölçümlerle ispatlanmıştır. Batarya ömrü ve sağlamlığı konusunu da söylemeyin. Geely firması kendi ürettiği bataryaya 50 yıl ve bir milyon kilometre garantisi veriyor. Bataryanın güvenliği için de endişe etmeye gerek yok, zira yaptıkları testlerle bunu ispat ediyorlar. Bataryayı yüksekten atıyorlar, çamur içinde sürüklüyorlar, deniz suyunda bekletiyorlar, donduruyorlar, fırında yakıyorlar, mermi ile ateş ediyorlar, buna rağmen patlamıyor. Merak edenler aşağıda linkini verdiğim videoyu izlesin. Yeryüzündeki mevcut petrolün de bir sınırı olduğunu bir gün biteceğini de hatırlamakta yarar var. Bilgi kaynaklarınızın doğruluğunu bir daha araştırın ve bu konuyu tekrar düşünün derim. ua-cam.com/video/k7q9IYLD0zA/v-deo.html&si=P1OHGbr0-0uRNkv-
Bu videoda elektrikli araç satışlarının neden azaldığını inceliyorum. Elektrikli araç teknolojisini kötülemiyorum, aksine teknolojik açıdan önemli bir ilerleme olduğu açık.
Gece elektrik tarifesinde evde şarj ile yakıt masrafında %85, yağ + filtre değişim masrafında (yok) %100 tasarruf. ÖTV: %10. - "3 sene sonra satarken çöp olacak!". -"1000 km giden araba çıkacak!". Petrol endüstrisi sizleri çok seviyor :)
Elektrikli aracımı 7 haftadır kullanıyorum 4000 km yol yaptım hiçbir sıkıntı yaşamadım memnuniyetsizliğimde oluşmadı. Wolkswagen fabrika kapattığı dönemde içten yanmalı motorlar dada satışlar yerde woswos içten yanmalı ağırlıklı üretim var videonuz eleştirmeyeceğim ama daha dikkatli olmanızı eleştiriyorum
Evet dünyanın geleceği. En büyük sorun elektrikli araçların ikinci eldeki fiyat kaybı. O da teknolojinin gelişmesinden kaynaklanıyor. Neyse bu kafalar sayesinde biz daha rahat biniyoruz. Günde iki doz Dolubatarya kanalını öneriyorum.
Tesla Y aldım sonderece konforlu ve servis mecburiyeti yok 1 yıllık DS ( hibrit)aracıma 10.000 bakımı için 12000 servis ücreti ödedim hiçbir problemi yokken!3 yıl yetkili servis mecburiyeti var , bu durumda satabilirim.
Gelecek elektrikli motorlarda. Dunya fuzyon arastirmalari konusunda cok asama kaydetti. Elektrik uretim maliyetleri anormal derecede dusecek, 15-20 yila benzin, dizel araclari yollarda goremeyebiliriz.
Evet satış grafiği aşağıda doğru çekilmiş olabilir fakat bu elektrikli araçların negatif eksikliğinden değil dünyadaki global ekonomik durumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu grafik önümüzdeki bir kaç sene içerisinde pozitif yönde terse dönecektir. Elektrikli aracın kullanım maliyetinin ne kadar düşük olduğunu, kimsenin şarj şarj yüzünden yolda kalmadığını, elektrikli araçların kullanım ergonomisinin ne kadar yüksek olduğunu insanlar gördüğünde bireysel ekonomisini ayarlayıp elektrikli araca geçiş yapılacaktır.
Dunyada ekonomiler kotuye gidiyorken insanlarin daha cok "kullanim maliyeti dusuk" olan araclara yonelmesi gerekmez mi? Bakin elekyrikli satis oranlari dusuyor. Hibrite cok daha fazla ragbet var. Ben rakamlara bakarak konusuyorum tamamen.
Anlamadığım bir kaç konu var. En büyük 4 sebepten birincisi şarj istasyon sıkıntısı denmiş. Ben onlarca deneyim videosu izledim hatta ülkeler arası Almanya'dan Türkiye'ye gelen ve dönen gurbetçilerin videoları. Hiçbiri şarj problemi yaşamadı. şarj ağı yetersiz demek çok doğru değilmiş gibi görünüyor.Yurt içinde de Tekirdağ-Mardin yapan kullanıcılar var.Sağlık açısından da 2-3 saatte bir küçük molalar vermek trafik güvenliği açısından da önemli o süreler şarja yeterli süre sağlıyor ve aracın başında beklemeniz gerekmiyor.. 2. anlamadığım konu batarya maliyetleri çok yüksek belki ama içten yanmalı motorun binlerce parçası yerine sadece elektrik motoru ve batarya ile nasıl daha maliyetli olduğunu anlamadım. Fiyatlara baktığımızda da ötv avantajı olmasına rağmen özellikle byd içten yanmalı üreten avrupalılara göre kar oranı çok çok daha yüksek. Bu da maliyetinin daha düşük olduğunu gösterir. Diğer konu teknolojiyi beklerken var olan teknolojiden mahrum kalmak.Çünkü dediğiniz teknoloji geldiğinde o teknolojinin son hali olarak kalmayıp gelişmeye devam edecek. Hadi onu da bekleyelim derken bir ömür geçmiş olacak gibi :) Araçların ilk çıktığı günden beri tükettikleri fosil yakıtlara bir anda veda etmek tamamen elektrikli araçlara geçmek çok sancılı bir süreç olacağa benziyor :)
Türkiye’de daha elektrikli için çok erken şarj sorunu ve menzil en büyük sebebi apartmanda oturan nereye şarj istasyonu kuracak uzun yolda sürekli plan yapmak gerekiyor rahat bir yolculuk vadetmiyor
Barış bey ilk kez bir videonuza katılamadım. Şirketlerin elektrikli otomobillere yaptığı yatırımlar bu işin geleceğinin ne kadar parlak olduğunun kanıtı. Elektrikli satamıyor, fabrika kapatıyor, elektrikliden kaçıyor denilen VW 5 yıl için 193 milyar dolar, Hidrojen ve hibrit otomobil üretecek, elektrikliye inanmıyor denilen Toyota sadece EV bataryası üretmek için 8 milyar dolar Hibritin öncülerinden Honda 65 milyar dolar Otomobilin devi Mercedes 40 milyar dolar yatırım yapıyor. Hiç içten yanmalı araç üretimi için yatırım planlayan veya yeni fabrika yatırımı duyuran üretici neredeyse hiç yok. Avrupa’nın elektrikli otomobile geçişi yavaşlatmak istemesi çok anlaşılır. Çin ve ABD bu işte çok ileride. Bu kadar hızlı değişimi mevcut üreticilerin kaldıramayacağı ve adapte olamayacağı düşen kârlılıklarından anlaşılıyor. “Bekleyin, şimdi almayın biz daha iyilerini yapacağız” propagandası da geride kalmış olmaları nedeniyle yapılıyor.
@@OnurKahraman-f1z hidrojen teknolojisini de tamamen dışlamak doğru olmaz, bu nedenle yatırım yapılması doğaldır. Ancak mevcut durumda hidrojen teknolojisi elektrikten daha geridedir. Şöyle ki; üretim, dağıtım ve depolama maliyeti yüksektir. Ayrıca güvenlik konusunda da henüz arzu edilen düzeye ulaşılamamıştır. Bu nedenle istikbali biraz şüpheli gibi görünüyor.
Hocam keşke dünya çapında yılbaşından itibaren hem elektrikli hem de fosil yakıtlı satış rakamlarına bakıp daha gerçekçi bir yorum yapabilseydiniz. İstatistikler yalan söylemez
Elektrikli araç satışları düşüyor ama içten yanmalı satışları daha fazla düşüyor. Menzil ve hızlı şarj için muazzam yatırımlar yapılyor. Birkaç yıl içinde bütün dünya elektrikliye dönecek.
2023 model Egea 1.6 dizel otomatik arabam var, geçen ay istanbul içi 100km de 8.1 litre yaktı, ortalama 3,5 lira km başı maliyet, aynı trafikte evde şarj ettiğim elektrikli arabamı kullansaydım 50-60 kuruş yakardı. Senede 1 kere uzun yol olarak izmire gidiyorum ve ortalama 10.000 km yapıyorum. Elektrikli arabayı 50.000 km / 5 yıl kullanırsam aradaki bütün ikinci el değer kayıplarını fazlasıyla zaten karşılıyor yakıt maliyeti.
Yorumlarınız bence hatalı ama sevinmelisiniz çok kaliteli takipçileriniz var.Almanya otomotiv sektörü çok geç kaldı.Bu durumu telafi edene kadar, daha çok erken diyerek insanları korkutuyorlar.Nokia ,Kodak ta böyle diyordu.
Ne geleceği nasıl yarım saate doluyor Farları açma radyoyu açma kaşifleri açma otabahn da hızı sürme uzun gitsin 400 kilometre yazıyor 190 kilometre gidiyor Yolda kaza oldu bekler iken batarisi bitiyor İki yıl sonra servis mecburi kaç para haberiniz var mı ? Arabanın fiyatının dört de biri Baterisi sürekli uzun dolduramıyorsunuz Üç doldurmada bir uzun doldurmanız gerekiyor 12 saat yoksa bateri bozuluyor 8 saatlik yolu 19 saat de gittik Çin malı imiş araç bir yıl da dökülüyor Ne klima çalışıyor camlar tuhaf kapılar 10 yıllık araç gibi gıçır gıçır Hele Nissan filan alırsan 120 km de batari bitiyor yolda kalıyorsun Ne yazdığına bakmayın Kim alır iyonik 5 hındai yi 78 bin Euro Denedik rezalet rezalet Toyota hibrit aldık şükürler olsun 4,2 litre benzin otomatik problemsiz araçlar Otabahn da denedik 5,2 litre En iyi hibrit araçlar tamir masrafı çok az iktisatlı çevre dostu Hangi araç 1 milyon kilometre gidiyor Ayrıca altın değer çok az kaybediyor
Barış bey elektrikli araç satışlarının düşüyor olması büyük üreticilerin henüz bu konuda tam bir dönüşüme başlamaması. Hibrit gibi ıvır zıvır ölü doğan teknolojler ile içten yanmalı motorlar ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Japonya ve almanya dijital dönüşümde geç kaldı . Bu nedenle elektrikli araç teknolojileri içinde tercih sebebi olan online networke bağlı olması güncelleme alabiliyor olması menzil konusunda batarya teknolojilerine yatırım yapmamış olması ve bu konuda argelerinin olmaması nedeni ile araç satışından elde edilecek kar batarya üreticileri ile paylaşılmak zorunda ve batarya konusunda bağımlı olmaları onların işine gelmiyor. Ayrıca tesla ve çinin neredeyse tüm üreticilerinin Gövde üretimleri için doğuştan elektrikliye uygun monoblok gövde teknolojilerini üretim bantlarında yeterli sayıda üretemiyorlar. Bu nedenle yakıt olarak hala fosil yakıtları satma çabası içindeler. Bu konuda stelantis gurubu alman ve japonlara göre daha hızlı dönüşüm aldı. Eski devler. Ford-honda-toyota-mercedes-bmw-audi-wv gibi üreticiler ise karar alma konusunda yönetim kurulu ve hissedarları ile iletişimin getirdiği zaman kaybı ile zamanında bu yatırımları yapamadı. ABD ve çin pazarında büyüme geleceğin elektrikli olacağını gösteriyor. Hangi marka ve teknolojiler olur bilemem ama tesla ve büyük çinli markaların yüzlerce milyar dolarlık yatırımları olan bir sektör bu. Ve unutulmaması gereken bir konu var. Piyasa rasyoneldir kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Kendisini yenilemeyen yüzlerce batan yılda 1 milyondan fazla araç üretmiş marka tarihte yerini aldı.. Ölçek ekonomisi üretimin temelidir. Ancak büyük ölçek karar almada hantallaşır.. Elektrikli araç sektörü 1960-1990 arasındaki japon araç markalarına verdiği şansı şimdi çine veriyor. O günlerde japonlara konan ek vergi ve yaptırımlar japonları durdurmadı. Günümüzde çine yapılan yaptırımlar da çini durdurmayacak. Çinli markaların ürettikleri araçların toplamı bugün yılda 10 milyonu geçmiş durumda. Bu nedenle elektrikli araçlar ile ilgili olumsuz haberleri de çıkartacaklar ek vergileri de koyacaklar. Bu nihai sonu değiştirmeyecek. Kendini yenileyen kalacak ve bunu başaramayan gidecek.
60 yılı aşan ömrümde bisiklet dahil , hiç aracım olmadı fakat teknolojiyi ve tarihini daima ilgiyle izlerim. Bataryalı araç sahiplerinin bu teknolojiyi cengâverce savunmalarını da anlıyorum fakat şunun bilinmesinde yarar var , elektrikli araç teknolojisi daha önce iki kez ciddi şekilde denenmiş ve hüsranla sonuçlanmıştır. Bu defa da büyük ihtimalle benzeri yaşanacak bunun en büyük nedeni batarya üretimi ve en önemlisi bertarafının çevre açısından bir facia boyutuna gelecek olması , bu yönüyle fosil yakıtların etkisinden daha beter etkiye neden olması bu araçlar bir kaç yıl içinde gözden düşürecektir. Diğer taraftan akaryakıtlı araçların da geleceği orta vadede karanlık. Asıl gelecek hidrojen hücreli araçlardadır. Bu değişimin vadesi de 5 ilâ 10 yıl arasıdır.
6:05 anı ve sonrasında ifade ettiğiniz, "Piyasa yapıcı markalar elektrikli araba satışları düştüğü için elektrikli araba üretimlerini azalttı/durdu" pek de doğru değil. Çinle rekabet edemedikleri için zararına satış da yapamayacakları için elektrikli araba planlarını ertelediler... Ayrıca 'Otomobil Tekelleri' elektrikli araç algısını bozmak için milyar dolarlar harcıyor.. Sizin de ya da kaynaklarınızın da bu algıya kapıldığını görüyorum..
Barış Bey, elektrikli araçlarda satış sonrası masraflar içten yanmalı araçlara göre çok daha düşük. Yararlandığınız kaynakları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Birkaç başka yoruma yanıt verirken söylediğim gibi bu videoda elektrikli araçların iyi olup olmadığın değil başta Avrupa satışların neden düştüğünü inceliyorum
@@barissoydan avrupa gümrük vergisi getirdi %38 Çinli araçlara o yüzden. Kendi üretimi elektrikli araclar 35 bin eurodan başlıyor, Çinlilerin araçları ucuzdu onlara da vergi yükü bindirince çinden gelen araç satışları azaldı. Kumulatif satış rakamlarının çoğunluğunu Çinli şirketler oluşturuyor zaten
Ingilteredeyim ve genel olarak Avrupanin bu sekilde bir bekleyis icinde oldugunu sanmiyorum. Sigorta firmalari maliyetli sigortalama yaparsa bu is baslamadan biter.
Barıs bey cok sayıdaki yorumcunun belirttiği gibi insanlar alana kadar çekiniyor ama elektrikli araçlara geçis artıyor. Elektrikliye gecenler de içten yanmalıya geri dönmem diyor. Batarya teknolojisinin degısiminde mutlaka az cok bir deger kaybi olacaktir. Ancak elektrikli kullanimi daha fazla yayginlastiginda otv avantaji azalacak belki ortadan kalkacak, icten yanmalilar para etmeyecektir. O yüzden günümüzde imkanı olanların bu geçişi yapmaları için doğru zamandır. içten yanmalilarin bakim masraflar, yakıt giderleri, servis giderleri oldukca yüksek. Elektrikli her durumda hesaplı, ıcten yanmaliya gore yakit gideri disarida sarj edilse bile 1/3 maliyette. Hele bir de ev veya isyerinizde sarj imkani varsa 1/4 oranina hatta daha ucuza düşüyor.
Bu video elektrikli araçlar iyi mi kötü mü değil de satışlarının Avrupa'da neden düştüğüne dair. Belki de elektrikli araçlar konusunda ayrı bir video yapmam gerekiyor
Barış bey bundan 100 sene önce; new york sokakları at arabalarıyla dolu iken, henry ford içten yanmalı arabayı ilk piyasaya sürdüğünde at arabasına binen insanlar atların dava verimli olduğunu ileri sürüyorlardı ve motorlu araçların piyasada tutmayacağını savunuyorlardı. Sizde bize elektrikli araçları kötüleyince aklıma at arabası sahipleri geldi ve sadece güldüm.😂😂😂
Yalnız o zamanlar elektrikli araçlar da vardı. İçten yanmalı araçların piyasaya çıkmasından sonra yok oldular. Şimdi yine benzer durum söz konusu. Elektrikli araçlar sadece bir geçiş dönemi.
Yahu adam kötülememişki, plyasanin ekonomik gerceklerini satış rakamlarıyla destekleyip sunuyor, elektrikli araçlarla ilgili genel kanıları iletmiş, şu an avrupada gözle görülür düşüşler var, tesla’lar bedavaya nerdeysd kimse almıyor, plugin hibrit bana daha mantıklı geliyor, cunku bazı plugin hibritlerde arac giderken elektirkli motoru şarj edebilirsiniz ( mesela yeni nesil Volvo v60) , geri kazanımla da ayrıca şarj katkısı var. Fakat şimdi Çin vok daha uzun menzillere gectikce yeni bir donem baslayacak, artık 1000km gorebiliyoruz, bence hala 10 yıllık bir süreç var onumuzde ve tabi Hidrojen teknolojisini de gormek gerekecek.
İlk defa zırva seviyesinde bir video ve altında ondan daha da zırva yorumlar görüyorum bu kanalda. Yaklaşık 1 senedir elektrikli araç kullanıyorum. Oturduğum sitede kilowatı 5.90 TL’den şarj ediyorum. Aracım 80 kW kapasitede ve şehir içerisinde ortalama 480-500 km yol gidiyor. Yani yaklaşık 1 liraya 1 kilometre gidiyorum. Eğer ev ya da fabrika elektriği kullansaydım bunun 5’te birine maliyet yapardım. Yani 500 km’yi 100 liraya yakın bir paraya giderdim. Hesap bu kadar net ve basit. Sen Fiat Egea’nla para harcamaya devam et. Ya da arabanın pilini Samsung cep telefonu pili zannedip “pilin bozulursa göreceğim” diyen fosil yakıt dallamalarını ciddiye al. Benim hesabım net. Artık yakıt masrafım neredeyse yok gibi. Gerisi boş laf..
Senin araban 300 bin kilometrelere geldiğinde araban kendini amorti etmiş olacak.Fosil yakıtcılarda akaryakıta bir araba parası daha vermiş olacaklar.Bırak uyandırma fosilcileri uyusunlar.😀
Belçika adına konuşayım, elektrikli araç satışlarının %90’ı filolara, o da şirketlere vergi avantajı nedeniyle. Kişilere vergi avantajı yok, dışarıda şarj etmek 50-70cent/kWh. C segmenti bir araba da 100km de 5 litre benzin parasına falan geliyor. Yani orta direk bir vatandaşın elektrikli alması için bir motivasyon yok. Yani henüz devletin iteklemesi olmadan, rekabetçi değiller.
Sorunsuz binmek , geleceğinin parlak olduğu anlamına gelmiyor tabii ki. Örneğin , 15 yıl önce büyük şamatayla piyasaya sürülen , anlamayanın üzüldüğü , 3D televizyonlardan bahseden var mı , üretimi bile yok. Çok üst teknoloji sanılan nesne bir kaç yıl içinde yok olup gidebiliyor. Bu elektrikli araç teknolojisi de 120 yıldır zaman zaman pişirilip mucize gibi insanların önüne konur , yerlerse mantığıyla.
Menzil sorunu çok önemli ayrıca elektriği biz büyük oranda fosil yakıtlardan elde ediyoruz. Ne zaman RES.GES ve HES santrallar dan tamamen elektrik üretiyor olacağız O zaman elektrikli araçlar tamamen piyasaya hakim olur . Su anda en ideali hibrit araçlar. Dünya Çin malı elektrikli araç cöplüğü olacak yakın zamanda.
1. Fiyatların fırladığı döneme geldi. 2. Heryerde şarj istasyonu yok. 3. Pahalı olsada daha uyguna dizel araçlar var. 4. Çevreyi kirletmemesine rağmen vergilerde değişiklik yok hatta arttı.
43 yasindayim, ilk defa elektrikli aldim. Cok guzel, puruzsuz surus. Cok ekonomik. Gayet memnunum. On yargiliymisim dedim kendi kendime. Tek sart var; evinizde garajinizda sarj imkani yoksa almayin.
Kim ne derse desin Toog alın yolun bitmesini istemezsiniz çok keyifli bir araç emeği geçen herkese çok teşekkürler ufuk sorunlar çıktımı uzaktan müdahale yönlendirme ile hemen çözüyorlar
Elektrikli araç yüzünden başıma gelenlerin bir kısmı 4 ayda 16 bin km yol yaptım, benzin parası vermek yerine fidan alıp tarlama diktim yol parasi derdinden büyük oranda kurtulmamdan dolayı surekli sulama fırsatım oldu. Bir sürü yerde çadır ile kamp yaptım. v.b.
Avrupa'da ve Amerika'da, içten yanmalı araçlar elektrikliye çok ucuz olduğu için satış düşüşleri var. Türkiye'de neredeyse aynı segmentte aynı fiyata veya daha ucuza, ötv sayesinde satılıyor.
Bu sefer olmadı barış bey maliyet bakımından elektrikli araçlar içten yanmalılara göre daha avantajlı her anlamda. Mola vermeden araç kullanmak tehlikeli en az 2 saatte bir yarım saat mola vermek gerekiyor.
Avrupa'da ve dünyada elektrikli araç satışlarının bu yıl neden düştüğünü inceliyorum bu videoda, yoksa elektrikli araç kullanmanın çok daha az maliyetli olduğu açık.
Eğer dev otomotiv firmaları elektrikli araç ve otonom sürüş teknolojilerine yatırım yapmazsa tıpkı bir zamanların telefonların devi Nokia gibi tarihin tozlu sayfalarında yerlerini alacak.
Heyecan bitmedi . Çünkü vergi üstüne vergi getirilerek fosil yakıtlı Avrupa Amerika arabalarını daha pahalı almamız isteniyor. Fosil yakıtlı araçlar artık eski teknoloji
Her elektrikli alet radyasyon yayar 300 500 ps lik bu aracların yayacağı radyasyon ne kadar acaba söylemezlerki yok derler 50 yıl sonrada vardı demedik derler
Çeşitli yorumlara verdiğim cevaplarda belirttiğim gibi bu video elektrikli araçların içten yanmalı araçlara göre daha iyi olup olmadığını değil 2024'te elektrikli satışlarının Avrupa başta olmak üzere (Çin hariç) neden düştüğünü inceliyor. Bu konuda dünya medyasında sayısız haber analiz yayınlandı. Bloomberg'den bir örnek: "An unexpected slowdown in demand for electric vehicles..." www.bloomberg.com/news/articles/2024-09-11/vw-s-german-factory-closures-highlight-wider-problems-for-europe-s-carmakers?srnd=homepage-middle-east
Yazdığınız başlık ile link apayrı haberleri anlatıyor. Ayrıca Avrupa'da ekonomik yavaşlama ile bütün araçların satışında azalma var. Sadece elektrikli araç satışı azalmıyor. Karşılaştırmalı veri ortaya koymadan sadece elektrikli araç satışı azalmış gibi haber yapmak ne kadar doğru?
Arabalar dandik kardeşim neden çöpe para vereyim..Yok millet beleş arabaya binsin diye cebimizden lpara vereceğiz..Ben almadığım kimse elektrik istemiyor almiyorda..binmek isteyen gitsin cine orada yaşasın ve mümkünse hiç gelmesin😅😅
Aslanim yagla koclari yagla kemik atarlar sana ama bil ki sadece wolksfagen değil agnellinin fiati da gümbürdüyor …??
Satışlar %6 dan % 9 yükseldi.Dustugu yok.İnsanlar 2. el piyasasından terettüt ediyordu.Kuresel içten yanmalı üreticiler bir algı oluşturdu ama geçici rüzgar yaptı.İnsanlar hızla elektrik liye dönüyor.Aliskanlik değiştirmek çok ta kolay değil
Sayın Barış Soydan , ben herhangi bir araca hiç bir zaman sahip olmadım fakat herzaman yaptığınız gibi bu paylaşımınızdaki son derece objektif ve veriye dayalı bilgilendirme çok teşekkürler. Yorumların bir kısmını okudum , gördüğüm kadarıyla genel olarak akaryakıt motorlu araçlar ile elektrik motorlu "cihazlar" ı kullananlar işi genellikle bilgiye dayanmayan bir iddialaşmaya çevirmişler.Oysa bu elektrikli otomobil denemeleri ilk kez 1890'larda başlamış ve 20.yüzyılın başında hüsranla bitmiş ikincisi 1950'lerde başlamış ve 60'larda yine hüsranla sonuçlanmıştır bu üçüncü aşamanın nereye gideceğini yaşayarak göreceğiz . Fakat bunlardan ayrı ve önemli olan konu hidrojenle çalışan motor teknolojisi , bunun üzerine bilinen Japon firmaları ile yine bilinen bir iki Avrupa'lı üretici , sistemi güvenli hale getirmek ve akaryakıtlı motorların çöp olmamasına dönük geliştirme çalışmalarına halen devam ediyorlar. Gelecek sanki bu teknolojide gibi görünüyor.
Galericiler, servisler, bayiler, parçacılar, tamirciler, petrol istasyon sahipleri sizleri anlıyoruz
Harikasın .Az laf :çok anlam...
Artık benzin istasyonları uyanıyor. Elektrikli araç şarj istasyonları türemeye başladı benzinliklerde de.
🤔👍👏👏👏
@@Turan0911akıllı telefonlar ıcınde öyle dıyorlardı boş versene Burda Almanyadayız koskoca Wolkswagen ondanmı kapatıyor merkez fabrikalarını byd Hun alman arabalarına dahı beş basar Togg ce Tesla gayet ıyı hıkaye eski kafa benzin dızel çöp elktrklı araç en temızı
Sen internet baglantisiz al@@Turan0911
Baris bey bence kaynaklariniz yanlis. Avrupadaki satis kaybi cine uyguladigi gumruk tarifelerinden geliyor. Akillarinca son umut otomotiv endustrisini korumaya calisiyorlar. Teslanin Abd deki satis kaybi ise yuksek faiz oranlarindan geliyor. Cinde ise tam tersi elektrikli arac satisi artiyor, yollardaki araclarin 50%si elektrikli.
Doğru
adam zaten soylemis cinde satislar roket gibi diye.
Avrupa'daki satış kaybının sebebi elektrik fiyatlarındaki fahiş artışdır.Almanyada elektrikli aracın tüketimi benzinli araç tüketimini geçmiş durumda.
Avrupada elektrik pahali, Türkiye'de devlet sübvanse ediyor, yani zararina satiyor o yüzden henüz ucuza geliyor.
Barış Bey'in bahsettiği markalar Çinlilerde başedemediği için elektrikli üretimi durdurdu.
Yılda belki 1, bilemedin 2 kez İstanbul’dan Güney’e ya da Doğu’ya seyahat ediyoruz. Kullanımımızın büyük kısmı ise tamamen şehir içi odaklı. Elektrikli araç kullanmayanların argümanlarını anlamakla birlikte, gerçek deneyimle bu yorumlar arasında ciddi bir fark var. Elektrikli araç kullanan hemen herkesin olduğu gibi, benim de bu tür eleştirileri yetersiz, taraflı ve eksik bulduğumu belirtmeliyim. Bence bu videodaki yaklaşımlar, kullanım alışkanlıklarını ve teknolojinin sunduğu kolaylıkları tam olarak yansıtmıyor. Kendi deneyimlerimle de örtüşmeyen bir değerlendirme olmuş.
murat bey Avrupada yaşıyorum sizin dediklerinize malesef katılmıyorum... Elektirikli araçlar aynı cep telefonları gibi şuan da sürekli ve çok hızlı şekilde yeni teknolojiler geliyor ve 2 3 senelik aracınız bir anda %60 değer kaybede biliyor. mesela 2019 model tesla model 3 ler 1.5 sene önce 30 40 bin km de olanları 47 bin euroya satılyorken şuan aynı km de aynı özellikteki bir model 3 2019 model 23bin euro ya bile bula bilirsiniz... bunlar çok ciddi paralar... 1200 km bataryalardan bahsediyorlar şuan mesela hadi biraz agresif uzun yol kullanımı yaptınız yarı yarıya düşsün bu km 600 km yol yapayım buna okeyim. ama şuan tesla model 3 long rage ile teslanın verdiği range 635 km falandı sanırım biraz 120 üzerine cıkınca bu range 320 km lere kadar düşüyor bu tam bir sacmalık.
@@exa1925Bir süre İngiltere'de yasamıs ve sonrasında yasamıma Hollanda da devam eden biri olarak söylüyorum evet kullanan var Avrupa'da belki meraktan alıyorlar veya bahcesinde sarj Kolaylı ve ucuz yakıt oldugundan dolayı kullanıyorlar evet serviş masrafı yok suan ama içten yanmalı araçlar ile 2024 den sonra aynı vergi alınacak Avrupa da satışlar düşüyor araçların değer kaybı cok fazla
@@exa1925elektrikli arabalarda menzilden ziyade, şarj meselesi önemli.
Bence Türkiye hükümeti,devlet politikası olarak.Hazır kentsel dönüşüm yıllarındayiz.
Yeni inşa edilen , binaların - sitelerin.Otopark ve bahçelerine araç kapasitesinin %15 i kadar.
Yani 200 daireli bir sitede 30 tane şarj istasyonu olursa(hızlı). Satışlar artacaktır.
Çok doğru bir yorum yapmışsınız. Adam zaten Çin'i engellemek isteyenlere çalışıyor.Tesla bile Çin karşısında çaresiz kalacak. Birkaç yıla görecek tüm gözler. Aliçifçi1860 Yukarıda ne güzel söylemiş. Kimlerin yerinden zıpladığını...
🤔👍👏👏👏
Yayın için teşekkürler. Onur
Selamlar Onur Bey
Birde şöyle sinir bozucu durum var . Menzil düşecek diye Arabanın elektriğini kullanmaktan korkmak var .Kışın kaloriferi yakamamak yazın klimayı çalıştırmamak gibi.
Elektrikli araç sahibi olarak tavsiyem, sakın almayın kardeşim. Çünkü siz ne kadar çok alırsanız, bizim avantajlarımız bitecek. Talep arttıkça MTV si ÖTV si artacak, bizim kullanım maliyetlerimiz de artacak. Almayın ki biz ucuz ucuz binelim. 250 bin km yol yapınca 1 milyonluk arabanın parası yakıttan çıkıyor zaten.
5 sene sonra araba parasına yeni batarya alırsın 😂
@@BrawlKinger Batarya 350 bin tl, 11 bin dolar. İyimser hesapla %7,5 fosil yakıt yaktığında 100 bin km de 7,5 ton yakıt yakarsın. Bu günkü fiyatla 333 bin tl. 50 kW batarya 350 bin tl. Yani 100 bin de batarya, 300 binde araba bedavaya geliyor. Kaldı ki 25 bin km de pil sağlığı % 1 düştü . 8 yıl 160 bin km sonra %69 a düşerse ücretsiz değişim garantisi var. 5,5 kW panel, 8,2 kW hibrit inverter, 5 kW lifepo4 batarya ile ges kurdum çatıya. Maliyet 110 bin. Araba da bedavaya yakın şarj, ev elektriği keza öyle.
Yani kısacası almayın bu arabaları. Hele balkondan kablo sarkıtacaksanız, sürekli dc şarj kullanacaksanız gerçekten almayın. Aniden uzak yol gidecekseniz ve ikinci aracınız yoksa almayın. Keyifli ve eğlenceli oyuncaklar bunlar.
@@turgaybilecen7492 almam zaten yolda elektriğin biterse bidonla 500 wolt taşırsın 😁
@@BrawlKinger Olayı anlatamadım galiba. Kapıda deposu dolu 2021 Astra dizel otomatik yatıyor zaten. 2 yıl kadar da yatmaya devam edecek. Acil durum arabası 😂. 2 yıl sonra 70 kW 700 km menzil gibi elektrikli araçlar gelince fosil sevdalısı bi arkadaşa, az yakıyor diye iteleyip 2. Elektrikliyi alacam🤣. 34 yıllık alanında uzman elektrikçiyim. Yolda kalmam yani, güç yönetimi hesaplarını otomatik yaparım. Düşüncene teşekkürler😉. Tekrar ediyorum, bu işlerden anlamayan bulaşmasın. Rahat bırakın bizi yaw 😂😂😂
@@turgaybilecen7492 nabarsan yap bize ne ya
Satışların düşmesinin birinci sebebi Avrupa'da ve Amerika'da Çin'in piyasayı ele geçirmesin diye getirilen ek vergiler. İkincisi menzilin kısa olması ama yeni bataryalarla 1000 km üstüne 2026 gibi ulaşılacağı görülüyor. Yani 2-3 yıl sonra daha donanımlı ve güvenli elektrikli arabalar gelecek. Örneğin Chery 1000 km üstü sililindirik hücreli bataryasını geliştirdiğini duyurdu. 5 dk şarla 400 km menzil vadediyor. Ülkemizde de daha çok şarj ünitesi devreye alınacaktır. 2-3 yıl daha beklemek gerek bence.
Sen hayal görüyorsun. 5 dakikada 400 kilometre teknik olarak mümkün değil.
2030 ve sonrası elektrikliler çok daha iyi olacak.
Beklemenin sonu yok. İçten yanmalı araçlar bu seviyeye kaç yılda ulaştı? O dönemin insanları da bekleseydi ancak günümüzde almaları gerekirdi, ama ömürleri yetmezdi. Ayrıca o yıllarda alan olmasaydı, sektör gelişemez, firmalar iflas edip kapanırdı, dolayısıyla bu seviyeye zaten gelemezdi. Şimdi elektrikli teknolojisi de benzer durumda. Ayrıca insanlar menzil konusunu ileri sürüyor, lakin kaç kişi yılda kaç defa şehirlerarası uzun yola gidiyor ki? Çoğunluğu şehir içinde kullanılıyor.
5 dk şarjla 400 km menzil veren arabanın şarj doldurma parası da çok güzel olacaktır.
@@rafadantayfa1234 eskiden üreticiler ürettikleri arabalardan para kazanıyorlardı. Ama şimdi EV lerden bir çok üretici para kazanamıyor.
Çin çözer bu işi. Elektrikli gelişerek yoluna devam eder. Teşekkürler emekleriniz için.
Barış bey, ben 1 yıldır Togg kullanıyorum ve 20bin km yol yaptım. Öncelikle bu fiyata bu teknolojide bir araç emsallerine göre gayet kabul edilebilir. Daha iyi şarj teknolojilerini beklemekten bahsettiniz ancak çinliler ne iyiki batı gibi piyasayı doyurmuyor her çıkan teknolojiyi entegre ederek hızlı bir gelişim sağlıyor bunu beklemeye ömür yetmez bence teknolojiyi ve tasarrufu yakalamak lazım. 2. El piyasasından bahsettiniz buna sebep olan dediğiniz gibi sıfır araçlardaki rekabet, 300bin km de içten yanmalı bir aracın şanzımanı motoru ne durumda bilemem ama elektrikli bir aracın bataryasına bakar alırım, birde batarya konusunda fiyatlarda rekabet çok yüksek ve fiyatlarda iyileştirme olabilir dediniz o zaman 5 yıl sonra daha makul bir fiyata bataryamı yeniler aracımı kullanmaya devam ederim. 700-800km yolculukta yapıyorum emin olun önceki dizel aracımla yaptığım yolculuktan hiç bir farkı yok bir tuvalet molasında bile 100-150km değerinde şarj sağlayabiliyorum. Bu videonuz bana biraz önyargılı geldi. Satışlardaki azalmanında desteklerin iptal edilmesi kaynaklı olduğunu söylüyorsunuz demekki her şeye rağmen bu iş iyi gidiyor.
Desteklerin azalmasını ilk neden olarak anlattım. Elektrikli araçların anlattığınız gibi birçok avantajı da var elbette.
Abi sallamış, almanları bırak sen çinlileri takip et, almanlar otomotivde rekabeti çoktan kayıp etti
Cin yeni dunya merkezi, bunu henuz bircok insan kavrayamadi. Almanya Cin'in cok gerisinde teknolojik olarak
Manipülatif bir video olmuş. 10 yıl sonra görüşürüz
Ziyaaaaaaaa 😂😂😂
*audi rs6 sohbete katıldı*
*tesla sohbetten ayrıldı*
2. elde para etmediği açığa çıktı ve şarj süreleri uzun ve menzilleri kısa . Neden tercih sebebi olsun .
@@yldrmyildiz 10 katı düşük yakıt üçreti tercih sebebi olmasın. evden 180 TL doluyor ve 400 km yapıyorum. Sen hesap et 400 km gitmek için kaç TL lik benzin alman gerekir.Yormayım seni 1000-1500 TL.
10 yıl sonra görüşürüz zaten şimdi değil. Şimdi bi elektrikli alsan 10 yıl sonra çöp içten yanmalının hala gideri oluyor enazından
İçten yanmalların satışları da düşüyor hatta fabrika kapatıyorlar gereksiz bir video olmuş
Tabii
tüm bahsettiği ülkelerde ekonomi bozuk. hwpsinde artık enflasyon var. ukrayna rusya savaşı batıyı bitirdi.
Pilli almış abisi canı yanıyor.
Çok gereksiz bir yorum olmuş
@@cemszd2836 😄
Geleceğin araçları elektrikli değil hidrojen yakıtlı araçlar olacak, elektrikli araçlar soğuk hava şartlarına dayanıklı değiller, soğuk gördüğünde pilleri tükeniyor yolda kalıyor, tam bir çöp, Amerika' da satışların düşmesinin nedeni de bu, Amerika hidrojen yakıtlı araçlara yönelmiş durumda.
Bu tip haberleri filmli kameralara karşı dijital kamera satışları düştü diye izliyorduk yıllar önce. Ne yaparsanız yapın, fosil yakıy bitiyor arkadaşlar, manipülasyon fayda etmez. Unutmayın; Teknolojik gelişmelerde tartışmayı başlatan kazanır.
X🫡
Elbette fosil yakıt ta bitiyor , ancak elektrikli araç , diğerlerinin en güçlü rakibi olmayacak hidrojen teknolojisini görmek ve anlamak lâzım.
Çin, 1000km. kesintisiz sürüş mesafeli pil çıkartmaya hazırlanıyor. Çin'de elektrikli araç altyapısı tamamlanmak üzere ve super hızlı şarj istasyonlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Trafikte seyreden araçların neredeyse 3'te 1'i elektrikli araçlardan oluşuyor. Bunlara otobüsler kamyonlar gibi büyük araçlar da dahil. Çin'de elektrikli araçlar vergiye tabi değil, elektrik çok ucuz ve dahası firmalar en az 1 yıl ücretsiz dolum imkanı sağlıyorlar. Elektrikli araçların fiyatları gün geçtikçe ucuzluyor ve neredeyse her ay yeni bir firmanın yeni bir modeli satışa sunuluyor. Çin bu konuda emin ve hızlı adımlarla ilerliyor.
Yorumları gördükçe tekrar anlıyorum. İnsanlar parasını verdiği veya vermek istediği ürünün savunucusu oluyor, tek yönlü yorumu doğru kabul ediyor.
Alanlar memnunuz diyor. Hayatında elektrikli arabaya binmemişler hayır mutlu değilsiniz kötü elektrikli araçlar diyor. Alan memnunsa kalanlarının saçma yorumlar yapmasının manası yok.
Biz kendi kendimize ülkecek yetebilmeyi savunuyoruz o dediğin petrol aracı olanlar ellerinde patlayacak ve sanayi ustaları, çırakları ile petrol sahipleri buna engel olamayacak.. elektirikli araçlar arttıkça petrole bağımlı ülke olmaktan kurtulacağız, enflasyon da azalacak çevre ve ses kirliliğide.. gelecek elektirikte
Vallahi de billahi de memnunuz😂
@@seckinws Kapının önünde 2021 model dizel otomatik ve 2023 model elektrikli duruyor. ikisine de para vedim. Ama dizel arabama binmek istemiyorum artık.
İnsanların ne dediğini dinle ama, Allah'ın verdiği aklı kullan, kendi kararlarını kendin ver.
250 tl ye evde şarj ediyorum. 400 km rahat gidiyor. Eskiden opel merivam vardı benzinli 410 giderdi. Evde şarj edecekler için harika araçlar. Full teknoloji hem de. Şehir dışında da bir kahve içip 25 dk da şarj ediyorum. O sırada da teslanın harika ekranından Barış Soydan’ın yorumlarını dinliyorum. Mükemmel ses kalitesi ve 13 hoparlör ile 😢😢
Yav benim anlamadığım şey elektrikli arabalara milyonları veriyorsunuz sonrada yok 250 ye şarj diyip tasarruf yapıyorum diyorsunuz tezata bak
Bayramda yola çıkıp şarj ederken kahve içtiniz mi? Yoksa aileniz yemek yedi, kahve içti ve oesnada siz sırada şarj edenleri "yeteri kadar şarj ettin" diye ikna etmek için ikna grubuna mı katıldınız? Duyumlarım kalabalık zamanlarda kavgaya varan şarj muhabbetleri içeriyor.
go-e mobil şarj cihazı ile dahada güzel fosil yakıta verecek paramız yok. Yenilenebilir enerji tükenmez
@@ahmetkahraman765 ben milyon verirken nissan dan 600 bin daha ucuzdu.
elektrikli araçlarda esas devrim solid-state (katı hal elektroniği) batarya üretimindeki teknik problemler giderilince olacak bataryadan kaynaklı yangın ihtimali olmayacak ilave menzil en az 1000 km dakikalar içinde şarj
Böyle olursa bir anlamı olur zaten. Öteki türlü insanlar elektrikli araçları tercih etmezler çünki... 👍👍
Cok yanlış düşünüyorsunuz , electrikli araçtan dönüş yok .
Dönüş var dememiş ki. Şuan mantıklı olmadığını izah etmiş, ve neden talebin azaldığını açıklamış. Büyük gelişmeler olacak elektrikli araçlarda. O zaman almak daha makul olacak.
@@huseyin.goktasbende 2025 de elektirikli araç almayı düşünüyordum. Sonra vazgeçtim 3-4 yıl içinde devrim niteliğinde gelişmeler bekliyorum. Batarya maliyetleri ucuzlayacaktır. Belki 2000 km menzil yapıcak araçlar filan çıkar. Iphone samsung sürekli yeni model çıkıyordu ve çok farklı özellikler oluyordu. Şimdi duruldu. Arbada da aynı şey olucak bence ve o 3-4 sene önceki modeller çöp olacak. Piyasa oturunca alıp yeni model çıktıkca değişimle üstüne para koyup alırız belki
@@aliserin6252 byd çok uzun zamandır var ama
Anlattıığınız dezavantajların hepsi Çin’de de var ama orda satışlar düşmüyor. Elektrikli araba konusunda çin ivmeyi çok yükseltti. Farkı çok açtı. Bununla başa çıkamayan Avrupa, Amerika (Türkiye dahil) büyük gümrük vergileri ile Çin’in önüne geçmeye çalışıyor. Ama artık çok geç.
Çinde hava kirliliği dolayısıyla elektrikli araçlara yönelim var devlet destekliyor hatta zorluyor. Orada tabi çok ucuz kendi üretimleri artmasi normal ama dünyanın geri kalanı için geçerli değil.
Pil için gerekli minerallerde oradan çıkıyor. Petrol bağımlılığını azaltmak için mantıklı onlara.
Hayir bu dezavantajlarin cogu Cin'de yok. Aksine Cin'de cok avantaj var ve en basta fiyat avantaji. Bataryasi dahil komple kendi ulkesinde devlet destegiyle urettikleri arabalari kendi ulkesinde ne kadar avantajli fiyatkara satabileceklerini hayal edin.
AB, ABD elektrikli de Çin'le rekabet edemeyeceklerini anladı. Karalamaya geçti
@@krlsns Çini durduramazlar
7:05 DEĞİL! İlerde daha ucuz daha uzun menzilli elektrikli araçlar geldiğinde elde kalan düşük menzilli elektrikli araçlardan daha çok değer kaybedecek olan elde kalan içten yanmalılar olacak. Mesele beklemekse arabasız beklenmeli:)
Elektrikli araç evinizde şarj etme imkanınız var ise muhteşemdir evde şarj imkanınız yok ise iyidir…her şartta içten yanmalılara göre çok avantajlı…şarj süreleri kısaldıkça menzil arttıkça vazgeçilmez olacak…
Çok faydalı bir video teşekkürler
YORUMLARDA BU KADAR SAVUNAN İNSANI GÖRMEK BENİ ÇOK SEVİNDİRDİ.. milletin alım gücü olsa, fosiller bence çoktan bitmiş.
Fosilin bittiği yok. Yorumlardakilerin çoğu Tesla Y ve Togg kullanıcısı. Mercedes içten yanmalı motor üretimini 2030'da bitirecekken, ani bir kararla 2050'ye kadar üreteceğini söyledi. Ayrıca bu EV tipi araçlara Iphone Nokia benzetmesi yapmak da çok aptalca. Elektrikli motor ile içten yanmalı motorun icadı 18. yüzyılın başına dayanıyor. Öyle biri M.Ö diğeri de 21. yüzyılda icat edilmiş teknolojiler değil. Kısacası; iki tip için de tercih meselesi diyebiliriz.
çinden gelen elektrikli araçlara getirilen yüksek vergilere değinmemişsiniz
şarj süresi filan demişsiniz de 2020'de 2021'de 2022'de 2023'de ..farketmediler de 2024 de mi farkettiler şarj süresini
avrupada hani çevreciydi doğa dostuydu elektrik arabalar baktılar kendi içten yanmalı motorlu sanayileri nalları dikiyor. bir anda çevrecilikten vazgeçtiler Çinle hicbiri rekabet edemez. ok yaydan çıkmıştır elektrikli araçlar yakıt tüketimi çok düşük bu devrimi ağır vergilerle ancak yükseliş hızını yavaşlatabilirler engelleyemezler 10 sene içinde trafikteki araçların yüzde 90 elektrikliye evrilecek . korkunun ecele faydası yok .
Bir ülke varmış, yurt dışından elektrikli araçları ucuza satın alıp vatandaşına 2 katına satarak ticaretini yapıyormuş. Ne garip ülkeler var..
Acaba hangi ulke😉
Elektrikli citroenim var, aşırı memnunum. Avrupadaki sıkıntı çin gibi ucuza mal edememeleri, geride kaldılar yarışta. Şehir içi şehirler arası planlamanı yaparsan hiç bir sorun yok.. ha tabii menzil 350km yerine 500-600 olsaydı mutlu olurdum ama şimdilik ayda 7 bin liram cebimde kalıyor. Servis maliyetimde 4te 1in altına indi. Şu ekonomik ortamda çok destek oluyor elektrikli araç bana.
Elektirikli araçların teknolojisi 2-3 yıl içinde çok artacak. İşte O zaman almak gerekir. Bir çok insan için Şimdilik erken
Bir çok bilgi kirliliği mevcut. Elektrikli araç piyasası uzmanından yardım almanızı öneririm. Şarj ağı istasyonlarını görüntülemek için lixhium veya plugshare proğramından kontrol etmenizi öneririm. Türkiyenin 81 ilinde şarj istasyonları mevcut. Ve sayıları gün geçtikçe artıyor. Bakıma hiç gitmiyor araçlar. Kasko ve sigortaları aynı fiyat hatta elektrikli araçlar şu an %10 indirimli. Tesla nın Türkiye de indirimi mevcut değil. Önceden çift motorlu 4x4 araçlar geliyordu şu an tek motorlu 4x2 araçlarda satışa sunuldu fiyat farkı bundan kaynaklanıyor
Cok bilgi kirliligi mevcut. Elektrikli araclar gayet de bakima gidiyor ve hicbir halt etmeden 5-6bin tl paranizi aliyorlar. Tesla bakimdan muaf, digerleri degil.
Elektrikli araç kullanan birisi olarak şunu söylemek istiyorum. Evde şarj imkanınız var ise kesinlikle elektrikli araç almalısınız.
Her iki aracımızı da elektrikli araç ile değiştirdik. Çok memnunuz. Bu teknoloji var iken petrol bağımlısı bir ülke vatandaşına neden fosil yakıtlı araç satar ki...Ülkenin finansal özgürlüğüne ters bir durum...
Elektrikli arabalarda da nadir toprak elementlerine bağımlılık var pillerden ötürü. Hidrojen yakıt pilleri ile çözmeye çalışılıyor ama bakalım.
Elektriğide ithal ediyorsun
İlerleyen yıllarda elektriği yenilenebilir enerji ,nükleer enerji vs ile kendi içimizde çözebiliriz. Petrol ve türevlerini dışarıdan almaya mahkumuz...
Ülkenin finansal özgürlüğüne ters bir durum... Türkiyenin saçma sapan durumunu özetleyen bir cümle....
Petrolden müthiş vergi aliyor da ondan!
Bir togg kullanıcısı olarak şehir içindeki benzin ekonomisi inanılmaz seviyede. Aracı da iş yerinde şarj ediyorum. Ayrıca tüm bu karmaşanın araba pazarını Çin'e kaptıracak olan Avrupa ve Amerika'nın önlemi olarak görüyorum. Ancak elektrikli araçlara dönüşüm kaçınılmaz olacak. Petrol üreticileri de bunun farkında olduğu için teknolojiye yatırım yapıyor arap ülkeleri
Petrolün çoğu endüstri için kullanılıyor. Örn: plastik. Benzin işin sadece bi kısmı
Hocam madem öyle wv neden almanyada fabrika kapatırken, çinde batarya ortaklığı yapıyor. Tüm dev şirketler neden batarya ve elektrikli araç fabrikaları için yarışıyor. Almanyada azalan elektrikli araç satışlarının nedeni devlet teşviğinin kalkmasıyla yükselen fiyatlar ve bununla birlikte çine uygulanam yüksek gümrük değilmidir? Dünya geneline bakıldığında elektrikli araç kaçınılmaz. WV - Mercedes - Bmw - Stellantis gurubu - PSA gurubu - Ford bunlar yansın derdine Sayın Barış bey siz üzülmeyin. Fordun Ceo su artık sıkıcı eski tasarımlarından vazgeçip elektrikli araçta ilerleyeceğiz diye. Yıllarca fahiş fiyatlarla her sene ufacık değişikliklerle itelediler arabaları. Çin'in fiyatlarına zaten yaklaşamıyorlardı ama artık teknolojisinede yaklaşamadılar. Düzen değişecek ve bizlerde daha kaliteli arabaları, daha çevreci arabaları ucuza bineceğiz.
Tabii sonuçta yepyeni bir sektör var, geri kalmak istemiyorlar. Çin'de de zaten hiçbir sorun yok satışlarda, tam tersine çok hızlı büyüyor
@@barissoydan kesinlikle hocam, umarım bizim TOGG geri kalmaz diyeceğim ama anlaşılan o ki çinlilere satılacak.
Tüm dünyada elektrik çağına adımlar hızlandı, bende elektrikliye geçiş yapanlardanım. Ne olur ne olmaz diye dizel aracımı da tutayım diyordum, ancak endişelerimin yersiz olduğunu kullandıkça anlıyorum ve dizel aracımı satıyorum. Diyelim ki imkânınız var ve 2-3 yılda bir araç sıfırlìyorsunuz. Elektrikli deki sessiz ve pürüzsüz sürüş, torkun sürekli ayağınızın ucunda olması çok güzel bir his. Mercedes, Jaguar, Lexus, Range vs. markalardan alacak gücünüz yok ise ve yılda 3 -5 defa uzun yol yapıyorsaniz alın bir elektrikli bakın keyfinize. TOGG, Tesla, İoniq vs. hangisi olursa hangisini kullanırsanız kullanın içten yanmalıya geçmek istemeyeceksiniz.
Planlı programlı çoğunlukta şehir içi kullanan ve şarj olurken işini halleden için HAYATIN ŞİFRESİ
Video yanlis bilgilendirme olmus satislar duraksamis olabilir ama icten yanmali bir cok fabrikalar kapaniyor
Elektrikli'li candır diğerleri sanayide heyecandır.
@@Dein- yağ değişim derdi yok.
Antifşriz, su ponpası, termostad, yağ filitresi,, buji,, kızdırma bujisi, yağ ponpası derdi yok.
Egsoz ve partekül filştresi derdi yok.
Bu teknoloji harika.
Türkiyede evinde şarj etme imkanın yoksa 10 yıl hibrit araç daha mantıklı gibi. Birde büyük şehirlerde değilsen öncelik değil tabiki. Şehir dışı seyahatlardaki sürecide önemli.
Teşekkürler hocam selamlar sevgiler ❤️❤️💐💐
Gaziantep'e selamlar
Barış da elektrikli karşıtı lobinin sesi olmuş🤣
Lobilerle işim olmaz :)
Hocam elektrikli araçlar için tıpkı tramwaylar gibi yollarda giderken şarj edilebilme sistemi/ imkanı sağlansa iyi olur.... Mesela; elektrik hattı olan bir alan veya şerit şarj şeritine giren araç alttan veya üstten sağlanan bir temas ile 20 km boyunca seyahat ederken bataryayı doldurabilir...
Hocam ne bitmesi allasen... 3-5 seneye piyasayı ele alacaklar
Ziyaaaaaaaa 😂😂😂
@@Hidayet1616 bud nin önümüzdeki ayın dördünde yapacağı açıklamayı iyi dinle..artık fosil yakıt devri kapanıyor.
Adamlar ağır vasıtaları bile elektrikliye çeviriyor.
Bütün dünya bu karbon meselesine imza attı ve bunun geri dönüşü yok.
Üç beş yıl sonra dizel ve benzinli araçların parçaları bile bulunmayacak.. Şimdiden avrupa birçok fabrikasını kapattı.
Elektrikli araç aldım bundan sonra benzinliye binmem.
Ustam şuan araba satışlarında sıkıntı var 😂
bir kaç yıl sonra ikinci elden satarken elinde kalacak :D
@@xmanx8549 asıl o zaman benzinlisi olanlarınki elinde kalacak herkes elektrikliye geçiyorken kimse içten yanmalı araç almak istemeyecek. Şu an için ikinci el elektrikli almak istemiyor insanlar çünkü bataryasının sıkıntılı olabileğini düşünüyorlar. Ama ilerleyen zamanda bu araçlar gelişip yayıldıkça güvende sağlanacak. O zaman herkes geleceği olan elektrikli araçlara yönelirken elinde benzinli aracı olanlar satacak kişi bulamayacak. netice de geleceği olmayan ve gerileyen bir teknolojiye kim tonla para yetirip geçmek ister. Zaten bu yüzden elektrikli korkusu varya insanlarda. Elektrikli hızla satılmaya başlayınca birçok aracı elinde patlayan satıcı veya kullanıcılar olacak. Ama dijital fotoğrafçılık galince nasıl analog cihaz satıcıları ve üreticileri ya uyum sağlayıp yada tarihe karıştı ise burada da aynısı olacak. vakit daralıyor.
@xmanx8549 Elektrikli araç üretimi ve trafikteki sayısı artmaya devam edecek 4-5 yıl sonra bir Elektrikli arabanın ikinci eli düşecek iyi de fosil yakıtlı arabanın düşmeyecek mi? Bir de 4-5yıla daha uzun menzilli bataryalar çıktı.. Sizin fosil arabanızın dönüşümü mü? elektrik motora sahip arabanın batarya değişimi mi? Daha az maliyetli olacak? At besleyicilerin 100 yıl önce direnmesi gibi..
@@orumbocek tebrikler
Petrol istasyonlarına 5 er adet şarj istasyonu kurma zorunluluğu getirilerse şarj sorunu kalkar, menzil de enaz 1000km ve üzeri olursa sorun biter.
Menzil 400 km olsa yeter. Kim gidiyor hergun 1000 km yol
@@Dein- uzun yollar ve daha az şarj istasyonuna gitmek için gerekli. Zaten 1000km üstü araçlar da 2025 itibari ile gelmeye başlayacak.
@@MetinPulat tamir derdi yokmuş bu elektrikli arabaların. Amerika'daki birisi anlatıyordu 500 bin km yapmış tesla. Sadece diyor tekerler değişti
@@Dein- bakım derdi çok fazla yok. Çünkü yağ filtreleri yok, hava ve benzin filtreleri yok, şanzıman yok, Rejeneratif frenlemeden dolayı balatalar çok daha yavaş tükeniyor vs. gibi olaylar var. Haliyle yakıtın yanı sıra bakım masrafları da daha az. Üstelik motor kullandıkça aşınmadığı için KM sorunu da pek yok. Sadece bataryaların eskimesi var o da dediğiniz gibi 300- 500 bin km'leri buluyor. Gün geçtikçe de daha sağlam ve verimli bataryalar üretiliyor. Hatta ısı pompaları da aartık araçlara yerleştiriyor ve onlarda batarya ömrüne katkı sağlayan donanımlar. Daha yeni bir teknoloji olan elektrikli araçlar her geçen gün her yönüyle gelişiyor ve bir kaç sene içerisinde içten yanmalı motoru olan araç almak o kadar mantıksız olacak ki üretimleri duracaktır..
@@MetinPulat Evet haklısınız. Ileriki zamanda Audi BMW Vw Mercedes gibi otomobil üreticilerinin tarihe karıştığına şahit olacağız.
Sayın soydan,
İçten yanmalı araçları neden bu kadar hararetle savunduğunuzu anlamak mümkün değil. İçten yanmalı araçların mevcut seviyelerine gelmeleri kaç yıl sürdü, bir düşünün. Elektrikli araçların hemen çok iyi seviyelere gelmesini bekliyorsunuz. Mutlaka onların da bir gelişim süreci olacaktır. Aslında onların en temel sorunu batarya teknolojisinin henüz arzu edilen seviyeye gelememiş ve maliyetinin yüksek olmasıdır. Ancak yakın geleceğin hakimi elektrikli araçlar olacaktır. Ta ki, daha verimli daha ucuz ve daha güvenli bir enerji kaynağı keşfedilene kadar. Herkesin de bildiği gibi, elektriği bir çok kaynaktan (güneş, rüzgar, termik/hidroelektrik/nükleer santrallerden, jeotermal enerjiden, denizlerdeki akıntılardan ve dalga enerjisinden, vb.) elde etmek mümkündür. Şu aşamada en önemli husus, bu enerjiyi birim hacimde, hafif bir malzeme kullanarak azami enerji yoğunluğunda ve düşük maliyetle depolayabilmektir. Bu husustaki gelişmeler de her geçen gün daha iyiye gitmektedir. Halâ gelişmeler devam ettiği için insanların temkinli yaklaşması da doğaldır. Buna rağmen elektrikli motorların enerji verimliliği %94-96 seviyelerinde olduğu halde içten yanmalı motorlarda bu oran %35-40 civarındadır. Geri kalanı ısı enerjisine dönüşmekte ve heba olmaktadır, gürültü ve hava kirliliği de cabası. Sakın Elektrikli araçlardaki Manyetik alanı bahane etmeyin, zira evinizdeki herhangi bir elektrikli beyaz eşyanın yaydığından daha az olduğu ölçümlerle ispatlanmıştır. Batarya ömrü ve sağlamlığı konusunu da söylemeyin. Geely firması kendi ürettiği bataryaya 50 yıl ve bir milyon kilometre garantisi veriyor. Bataryanın güvenliği için de endişe etmeye gerek yok, zira yaptıkları testlerle bunu ispat ediyorlar. Bataryayı yüksekten atıyorlar, çamur içinde sürüklüyorlar, deniz suyunda bekletiyorlar, donduruyorlar, fırında yakıyorlar, mermi ile ateş ediyorlar, buna rağmen patlamıyor. Merak edenler aşağıda linkini verdiğim videoyu izlesin. Yeryüzündeki mevcut petrolün de bir sınırı olduğunu bir gün biteceğini de hatırlamakta yarar var. Bilgi kaynaklarınızın doğruluğunu bir daha araştırın ve bu konuyu tekrar düşünün derim. ua-cam.com/video/k7q9IYLD0zA/v-deo.html&si=P1OHGbr0-0uRNkv-
Bu videoda elektrikli araç satışlarının neden azaldığını inceliyorum. Elektrikli araç teknolojisini kötülemiyorum, aksine teknolojik açıdan önemli bir ilerleme olduğu açık.
BARIŞ ABİ ELİNE SAĞLIK
Sağol
Gece elektrik tarifesinde evde şarj ile yakıt masrafında %85, yağ + filtre değişim masrafında (yok) %100 tasarruf. ÖTV: %10. - "3 sene sonra satarken çöp olacak!". -"1000 km giden araba çıkacak!". Petrol endüstrisi sizleri çok seviyor :)
Ben 4 ay önce aldım, 9.700 km yol yaptım. Bundan sonra EV dışında araç kullanmam.
Bataryalar eskiyince görecez seni :D Araba elinde kalacak .
@@xmanx8549 problem değil, yenisini alırım.
@@xmanx8549 senin fosil motor bu surede 2 kere pert olacak ama:))
@@xmanx8549benim firma 1 milyon km garanti veriyor. Onlar düşünsün...
@@xmanx8549 Sizin düşündüğünüz gibi olmuyor. Ama olsa da problem değil, yenisini alırım.
Elektrikli aracımı 7 haftadır kullanıyorum 4000 km yol yaptım hiçbir sıkıntı yaşamadım memnuniyetsizliğimde oluşmadı. Wolkswagen fabrika kapattığı dönemde içten yanmalı motorlar dada satışlar yerde woswos içten yanmalı ağırlıklı üretim var videonuz eleştirmeyeceğim ama daha dikkatli olmanızı eleştiriyorum
Evet dünyanın geleceği. En büyük sorun elektrikli araçların ikinci eldeki fiyat kaybı. O da teknolojinin gelişmesinden kaynaklanıyor. Neyse bu kafalar sayesinde biz daha rahat biniyoruz. Günde iki doz Dolubatarya kanalını öneriyorum.
Tesla Y aldım sonderece konforlu ve servis mecburiyeti yok 1 yıllık DS ( hibrit)aracıma 10.000 bakımı için 12000 servis ücreti ödedim hiçbir problemi yokken!3 yıl yetkili servis mecburiyeti var , bu durumda satabilirim.
Gelecek elektrikli motorlarda. Dunya fuzyon arastirmalari konusunda cok asama kaydetti. Elektrik uretim maliyetleri anormal derecede dusecek, 15-20 yila benzin, dizel araclari yollarda goremeyebiliriz.
Emeğinize sağlık. Teşekkürler...
Evet satış grafiği aşağıda doğru çekilmiş olabilir fakat bu elektrikli araçların negatif eksikliğinden değil dünyadaki global ekonomik durumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu grafik önümüzdeki bir kaç sene içerisinde pozitif yönde terse dönecektir. Elektrikli aracın kullanım maliyetinin ne kadar düşük olduğunu, kimsenin şarj şarj yüzünden yolda kalmadığını, elektrikli araçların kullanım ergonomisinin ne kadar yüksek olduğunu insanlar gördüğünde bireysel ekonomisini ayarlayıp elektrikli araca geçiş yapılacaktır.
Dunyada ekonomiler kotuye gidiyorken insanlarin daha cok "kullanim maliyeti dusuk" olan araclara yonelmesi gerekmez mi? Bakin elekyrikli satis oranlari dusuyor. Hibrite cok daha fazla ragbet var. Ben rakamlara bakarak konusuyorum tamamen.
Anlamadığım bir kaç konu var. En büyük 4 sebepten birincisi şarj istasyon sıkıntısı denmiş. Ben onlarca deneyim videosu izledim hatta ülkeler arası Almanya'dan Türkiye'ye gelen ve dönen gurbetçilerin videoları. Hiçbiri şarj problemi yaşamadı. şarj ağı yetersiz demek çok doğru değilmiş gibi görünüyor.Yurt içinde de Tekirdağ-Mardin yapan kullanıcılar var.Sağlık açısından da 2-3 saatte bir küçük molalar vermek trafik güvenliği açısından da önemli o süreler şarja yeterli süre sağlıyor ve aracın başında beklemeniz gerekmiyor.. 2. anlamadığım konu batarya maliyetleri çok yüksek belki ama içten yanmalı motorun binlerce parçası yerine sadece elektrik motoru ve batarya ile nasıl daha maliyetli olduğunu anlamadım. Fiyatlara baktığımızda da ötv avantajı olmasına rağmen özellikle byd içten yanmalı üreten avrupalılara göre kar oranı çok çok daha yüksek. Bu da maliyetinin daha düşük olduğunu gösterir. Diğer konu teknolojiyi beklerken var olan teknolojiden mahrum kalmak.Çünkü dediğiniz teknoloji geldiğinde o teknolojinin son hali olarak kalmayıp gelişmeye devam edecek. Hadi onu da bekleyelim derken bir ömür geçmiş olacak gibi :) Araçların ilk çıktığı günden beri tükettikleri fosil yakıtlara bir anda veda etmek tamamen elektrikli araçlara geçmek çok sancılı bir süreç olacağa benziyor :)
Çok güzel yorum olmuş anlayana
Türkiye’de daha elektrikli için çok erken şarj sorunu ve menzil en büyük sebebi apartmanda oturan nereye şarj istasyonu kuracak uzun yolda sürekli plan yapmak gerekiyor rahat bir yolculuk vadetmiyor
Barış bey ilk kez bir videonuza katılamadım. Şirketlerin elektrikli otomobillere yaptığı yatırımlar bu işin geleceğinin ne kadar parlak olduğunun kanıtı.
Elektrikli satamıyor, fabrika kapatıyor, elektrikliden kaçıyor denilen VW 5 yıl için 193 milyar dolar,
Hidrojen ve hibrit otomobil üretecek, elektrikliye inanmıyor denilen Toyota sadece EV bataryası üretmek için 8 milyar dolar
Hibritin öncülerinden Honda 65 milyar dolar
Otomobilin devi Mercedes 40 milyar dolar yatırım yapıyor.
Hiç içten yanmalı araç üretimi için yatırım planlayan veya yeni fabrika yatırımı duyuran üretici neredeyse hiç yok.
Avrupa’nın elektrikli otomobile geçişi yavaşlatmak istemesi çok anlaşılır. Çin ve ABD bu işte çok ileride. Bu kadar hızlı değişimi mevcut üreticilerin kaldıramayacağı ve adapte olamayacağı düşen kârlılıklarından anlaşılıyor.
“Bekleyin, şimdi almayın biz daha iyilerini yapacağız” propagandası da geride kalmış olmaları nedeniyle yapılıyor.
Eleştiriler yararlı, selamlar
Peki tüpraş yeşil hidrojen yatırımını boşunamı yapıyor
@@OnurKahraman-f1z hidrojen teknolojisini de tamamen dışlamak doğru olmaz, bu nedenle yatırım yapılması doğaldır. Ancak mevcut durumda hidrojen teknolojisi elektrikten daha geridedir. Şöyle ki; üretim, dağıtım ve depolama maliyeti yüksektir. Ayrıca güvenlik konusunda da henüz arzu edilen düzeye ulaşılamamıştır. Bu nedenle istikbali biraz şüpheli gibi görünüyor.
Çok doğru 👍
İçten yanmalı yatırımı olmadığı doğru değil. Hala otto motora yatırım yapılıyor. Emisyonsuz yakıtiçin de başarılı çalışmalar var.
Hocam keşke dünya çapında yılbaşından itibaren hem elektrikli hem de fosil yakıtlı satış rakamlarına bakıp daha gerçekçi bir yorum yapabilseydiniz. İstatistikler yalan söylemez
Elektrikli araç satışları düşüyor ama içten yanmalı satışları daha fazla düşüyor. Menzil ve hızlı şarj için muazzam yatırımlar yapılyor. Birkaç yıl içinde bütün dünya elektrikliye dönecek.
2023 model Egea 1.6 dizel otomatik arabam var, geçen ay istanbul içi 100km de 8.1 litre yaktı, ortalama 3,5 lira km başı maliyet, aynı trafikte evde şarj ettiğim elektrikli arabamı kullansaydım 50-60 kuruş yakardı. Senede 1 kere uzun yol olarak izmire gidiyorum ve ortalama 10.000 km yapıyorum. Elektrikli arabayı 50.000 km / 5 yıl kullanırsam aradaki bütün ikinci el değer kayıplarını fazlasıyla zaten karşılıyor yakıt maliyeti.
Yorumlarınız bence hatalı ama sevinmelisiniz çok kaliteli takipçileriniz var.Almanya otomotiv sektörü çok geç kaldı.Bu durumu telafi edene kadar, daha çok erken diyerek insanları korkutuyorlar.Nokia ,Kodak ta böyle diyordu.
Barış hocam siz yapmayin bari, elektrikli araclarin gelecek oldugunu biliyorsunuz.
Ne geleceği nasıl yarım saate doluyor Farları açma radyoyu açma kaşifleri açma otabahn da hızı sürme uzun gitsin 400 kilometre yazıyor 190 kilometre gidiyor Yolda kaza oldu bekler iken batarisi bitiyor İki yıl sonra servis mecburi kaç para haberiniz var mı ? Arabanın fiyatının dört de biri Baterisi sürekli uzun dolduramıyorsunuz Üç doldurmada bir uzun doldurmanız gerekiyor 12 saat yoksa bateri bozuluyor 8 saatlik yolu 19 saat de gittik Çin malı imiş araç bir yıl da dökülüyor Ne klima çalışıyor camlar tuhaf kapılar 10 yıllık araç gibi gıçır gıçır Hele Nissan filan alırsan 120 km de batari bitiyor yolda kalıyorsun Ne yazdığına bakmayın Kim alır iyonik 5 hındai yi 78 bin Euro Denedik rezalet rezalet Toyota hibrit aldık şükürler olsun 4,2 litre benzin otomatik problemsiz araçlar Otabahn da denedik 5,2 litre En iyi hibrit araçlar tamir masrafı çok az iktisatlı çevre dostu Hangi araç 1 milyon kilometre gidiyor Ayrıca altın değer çok az kaybediyor
Barış bey elektrikli araç satışlarının düşüyor olması büyük üreticilerin henüz bu konuda tam bir dönüşüme başlamaması. Hibrit gibi ıvır zıvır ölü doğan teknolojler ile içten yanmalı motorlar ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Japonya ve almanya dijital dönüşümde geç kaldı . Bu nedenle elektrikli araç teknolojileri içinde tercih sebebi olan online networke bağlı olması güncelleme alabiliyor olması menzil konusunda batarya teknolojilerine yatırım yapmamış olması ve bu konuda argelerinin olmaması nedeni ile araç satışından elde edilecek kar batarya üreticileri ile paylaşılmak zorunda ve batarya konusunda bağımlı olmaları onların işine gelmiyor. Ayrıca tesla ve çinin neredeyse tüm üreticilerinin Gövde üretimleri için doğuştan elektrikliye uygun monoblok gövde teknolojilerini üretim bantlarında yeterli sayıda üretemiyorlar. Bu nedenle yakıt olarak hala fosil yakıtları satma çabası içindeler. Bu konuda stelantis gurubu alman ve japonlara göre daha hızlı dönüşüm aldı. Eski devler. Ford-honda-toyota-mercedes-bmw-audi-wv gibi üreticiler ise karar alma konusunda yönetim kurulu ve hissedarları ile iletişimin getirdiği zaman kaybı ile zamanında bu yatırımları yapamadı. ABD ve çin pazarında büyüme geleceğin elektrikli olacağını gösteriyor. Hangi marka ve teknolojiler olur bilemem ama tesla ve büyük çinli markaların yüzlerce milyar dolarlık yatırımları olan bir sektör bu. Ve unutulmaması gereken bir konu var. Piyasa rasyoneldir kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Kendisini yenilemeyen yüzlerce batan yılda 1 milyondan fazla araç üretmiş marka tarihte yerini aldı.. Ölçek ekonomisi üretimin temelidir. Ancak büyük ölçek karar almada hantallaşır.. Elektrikli araç sektörü 1960-1990 arasındaki japon araç markalarına verdiği şansı şimdi çine veriyor. O günlerde japonlara konan ek vergi ve yaptırımlar japonları durdurmadı. Günümüzde çine yapılan yaptırımlar da çini durdurmayacak. Çinli markaların ürettikleri araçların toplamı bugün yılda 10 milyonu geçmiş durumda. Bu nedenle elektrikli araçlar ile ilgili olumsuz haberleri de çıkartacaklar ek vergileri de koyacaklar. Bu nihai sonu değiştirmeyecek. Kendini yenileyen kalacak ve bunu başaramayan gidecek.
dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz,petrol ürün ve türevleri ,bizden hariç her yerde sudan ucuz
60 yılı aşan ömrümde bisiklet dahil , hiç aracım olmadı fakat teknolojiyi ve tarihini daima ilgiyle izlerim. Bataryalı araç sahiplerinin bu teknolojiyi cengâverce savunmalarını da anlıyorum fakat şunun bilinmesinde yarar var , elektrikli araç teknolojisi daha önce iki kez ciddi şekilde denenmiş ve hüsranla sonuçlanmıştır. Bu defa da büyük ihtimalle benzeri yaşanacak bunun en büyük nedeni batarya üretimi ve en önemlisi bertarafının çevre açısından bir facia boyutuna gelecek olması , bu yönüyle fosil yakıtların etkisinden daha beter etkiye neden olması bu araçlar bir kaç yıl içinde gözden düşürecektir. Diğer taraftan akaryakıtlı araçların da geleceği orta vadede karanlık. Asıl gelecek hidrojen hücreli araçlardadır. Bu değişimin vadesi de 5 ilâ 10 yıl arasıdır.
Kaçış yok, gelecek elektriklii...
6:05 anı ve sonrasında ifade ettiğiniz, "Piyasa yapıcı markalar elektrikli araba satışları düştüğü için elektrikli araba üretimlerini azalttı/durdu" pek de doğru değil. Çinle rekabet edemedikleri için zararına satış da yapamayacakları için elektrikli araba planlarını ertelediler... Ayrıca 'Otomobil Tekelleri' elektrikli araç algısını bozmak için milyar dolarlar harcıyor.. Sizin de ya da kaynaklarınızın da bu algıya kapıldığını görüyorum..
Barış Bey, elektrikli araçlarda satış sonrası masraflar içten yanmalı araçlara göre çok daha düşük. Yararlandığınız kaynakları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Birkaç başka yoruma yanıt verirken söylediğim gibi bu videoda elektrikli araçların iyi olup olmadığın değil başta Avrupa satışların neden düştüğünü inceliyorum
Niye böyle bir carpıcı başlık attınız, tamamen yanıltıcı, yakıstıramadım, bazı büyük geride kalan otomotiv firmaları mı destekliyorsunuz?
Hayır sadece bu yıl elektrikli satışlarının özellikle Avrupa'da neden bu kadar sert düştüğünü inceliyorum.
@@barissoydan E tabi manipülatörüm diyemeyeceğine göre!
@@barissoydan avrupa gümrük vergisi getirdi %38 Çinli araçlara o yüzden. Kendi üretimi elektrikli araclar 35 bin eurodan başlıyor, Çinlilerin araçları ucuzdu onlara da vergi yükü bindirince çinden gelen araç satışları azaldı.
Kumulatif satış rakamlarının çoğunluğunu Çinli şirketler oluşturuyor zaten
Teşekkürler.❤
BYD yi bekliyoruz. Dünya bekliyor bekleyiniz.
Yabancı ürün hevesi bizde çok, bizim Togg otomobilimiz var.
Ingilteredeyim ve genel olarak Avrupanin bu sekilde bir bekleyis icinde oldugunu sanmiyorum. Sigorta firmalari maliyetli sigortalama yaparsa bu is baslamadan biter.
@@hasanozdil70491.8m olan yerli araba mı 😅
Elektrikli alıp sonra içten yanmalıya geçen tanıdığınız varmı
geri dönüş yok çünkü yarı fiyatına alıcı bulabiliyorlar. o fiyata benzinli yok.
Tek sebebi sarj olunca beklemek ve kazalarda yangın ihtimali başka sebebi yok.
Allah razı olsun inşallah
Barıs bey cok sayıdaki yorumcunun belirttiği gibi insanlar alana kadar çekiniyor ama elektrikli araçlara geçis artıyor. Elektrikliye gecenler de içten yanmalıya geri dönmem diyor. Batarya teknolojisinin degısiminde mutlaka az cok bir deger kaybi olacaktir. Ancak elektrikli kullanimi daha fazla yayginlastiginda otv avantaji azalacak belki ortadan kalkacak, icten yanmalilar para etmeyecektir. O yüzden günümüzde imkanı olanların bu geçişi yapmaları için doğru zamandır. içten yanmalilarin bakim masraflar, yakıt giderleri, servis giderleri oldukca yüksek. Elektrikli her durumda hesaplı, ıcten yanmaliya gore yakit gideri disarida sarj edilse bile 1/3 maliyette. Hele bir de ev veya isyerinizde sarj imkani varsa 1/4 oranina hatta daha ucuza düşüyor.
Bu video elektrikli araçlar iyi mi kötü mü değil de satışlarının Avrupa'da neden düştüğüne dair. Belki de elektrikli araçlar konusunda ayrı bir video yapmam gerekiyor
Barış bey bundan 100 sene önce; new york sokakları at arabalarıyla dolu iken, henry ford içten yanmalı arabayı ilk piyasaya sürdüğünde at arabasına binen insanlar atların dava verimli olduğunu ileri sürüyorlardı ve motorlu araçların piyasada tutmayacağını savunuyorlardı. Sizde bize elektrikli araçları kötüleyince aklıma at arabası sahipleri geldi ve sadece güldüm.😂😂😂
Hakaret olmadıktan sonra her türlü eleştiriye açığız
Araçlar. Elektrik li olursa enerji problemi atık piller çevreye ne yapacak yeni pil fiyatı yeni iyidir diye hesapsız yuruumek yanlış
Yalnız o zamanlar elektrikli araçlar da vardı. İçten yanmalı araçların piyasaya çıkmasından sonra yok oldular.
Şimdi yine benzer durum söz konusu. Elektrikli araçlar sadece bir geçiş dönemi.
Yahu adam kötülememişki, plyasanin ekonomik gerceklerini satış rakamlarıyla destekleyip sunuyor, elektrikli araçlarla ilgili genel kanıları iletmiş, şu an avrupada gözle görülür düşüşler var, tesla’lar bedavaya nerdeysd kimse almıyor, plugin hibrit bana daha mantıklı geliyor, cunku bazı plugin hibritlerde arac giderken elektirkli motoru şarj edebilirsiniz ( mesela yeni nesil Volvo v60) , geri kazanımla da ayrıca şarj katkısı var. Fakat şimdi Çin vok daha uzun menzillere gectikce yeni bir donem baslayacak, artık 1000km gorebiliyoruz, bence hala 10 yıllık bir süreç var onumuzde ve tabi Hidrojen teknolojisini de gormek gerekecek.
Ben de elektrikli almayı düşünüyorum ama biraz daha beklesem mi diye düşünüyorum menziller biraz daha artar şarj hızları biraz daha hızlanır diye
sanayide ustalarla uğraşma derdin olmayacak elektrikli araba alırsan.
İlk defa zırva seviyesinde bir video ve altında ondan daha da zırva yorumlar görüyorum bu kanalda. Yaklaşık 1 senedir elektrikli araç kullanıyorum. Oturduğum sitede kilowatı 5.90 TL’den şarj ediyorum. Aracım 80 kW kapasitede ve şehir içerisinde ortalama 480-500 km yol gidiyor. Yani yaklaşık 1 liraya 1 kilometre gidiyorum. Eğer ev ya da fabrika elektriği kullansaydım bunun 5’te birine maliyet yapardım. Yani 500 km’yi 100 liraya yakın bir paraya giderdim. Hesap bu kadar net ve basit. Sen Fiat Egea’nla para harcamaya devam et. Ya da arabanın pilini Samsung cep telefonu pili zannedip “pilin bozulursa göreceğim” diyen fosil yakıt dallamalarını ciddiye al. Benim hesabım net. Artık yakıt masrafım neredeyse yok gibi. Gerisi boş laf..
Senin araban 300 bin kilometrelere geldiğinde araban kendini amorti etmiş olacak.Fosil yakıtcılarda akaryakıta bir araba parası daha vermiş olacaklar.Bırak uyandırma fosilcileri uyusunlar.😀
Gene de 5-6 yıldan sonra, batarya performansı düşecektir. Eğer ilerde batarya değişimi ucuzlarsa ne ala. Aksi halde 2. Elde değer aşırı düşer.
İstanbul-Güre örneği çok güldüm ya ara bir nokta nasıl aklınıza geldi 😅🙂
Belçika adına konuşayım, elektrikli araç satışlarının %90’ı filolara, o da şirketlere vergi avantajı nedeniyle. Kişilere vergi avantajı yok, dışarıda şarj etmek 50-70cent/kWh. C segmenti bir araba da 100km de 5 litre benzin parasına falan geliyor. Yani orta direk bir vatandaşın elektrikli alması için bir motivasyon yok. Yani henüz devletin iteklemesi olmadan, rekabetçi değiller.
Teşekkürler ❤
Abicim alan sorunsuz biniyor bırak bu algı operasyonlarını
Sorunsuz binmek , geleceğinin parlak olduğu anlamına gelmiyor tabii ki. Örneğin , 15 yıl önce büyük şamatayla piyasaya sürülen , anlamayanın üzüldüğü , 3D televizyonlardan bahseden var mı , üretimi bile yok. Çok üst teknoloji sanılan nesne bir kaç yıl içinde yok olup gidebiliyor. Bu elektrikli araç teknolojisi de 120 yıldır zaman zaman pişirilip mucize gibi insanların önüne konur , yerlerse mantığıyla.
Değil en azindan elektirikli aracımız var. Ya içten yanmalı olsa. Sonra daha çok değer kaybederdi.
Menzil sorunu çok önemli ayrıca elektriği biz büyük oranda fosil yakıtlardan elde ediyoruz. Ne zaman RES.GES ve HES santrallar dan tamamen elektrik üretiyor olacağız O zaman elektrikli araçlar tamamen piyasaya hakim olur . Su anda en ideali hibrit araçlar. Dünya Çin malı elektrikli araç cöplüğü olacak yakın zamanda.
1. Fiyatların fırladığı döneme geldi.
2. Heryerde şarj istasyonu yok.
3. Pahalı olsada daha uyguna dizel araçlar var.
4. Çevreyi kirletmemesine rağmen vergilerde değişiklik yok hatta arttı.
Bence asıl sorun Avrupa birliği'nin bu elektrikli araba dönüşünü başaramaması. Çin çok hızlı ilerliyor
43 yasindayim, ilk defa elektrikli aldim. Cok guzel, puruzsuz surus. Cok ekonomik. Gayet memnunum. On yargiliymisim dedim kendi kendime. Tek sart var; evinizde garajinizda sarj imkani yoksa almayin.
Kim ne derse desin Toog alın yolun bitmesini istemezsiniz çok keyifli bir araç emeği geçen herkese çok teşekkürler ufuk sorunlar çıktımı uzaktan müdahale yönlendirme ile hemen çözüyorlar
Elektrikli araç yüzünden başıma gelenlerin bir kısmı 4 ayda 16 bin km yol yaptım, benzin parası vermek yerine fidan alıp tarlama diktim yol parasi derdinden büyük oranda kurtulmamdan dolayı surekli sulama fırsatım oldu. Bir sürü yerde çadır ile kamp yaptım. v.b.
Avrupa'da ve Amerika'da, içten yanmalı araçlar elektrikliye çok ucuz olduğu için satış düşüşleri var. Türkiye'de neredeyse aynı segmentte aynı fiyata veya daha ucuza, ötv sayesinde satılıyor.
Eletrikli arabanın ikinci el değerinin düşmesinin en önemli sebebi daha iyisinin çıkacağı beklentisi dır bana gore
Kime güre kaçınılmaz son içten yanmalı araçların en fazla 10 yil ömürlerini kaldı.
Bu sefer olmadı barış bey maliyet bakımından elektrikli araçlar içten yanmalılara göre daha avantajlı her anlamda. Mola vermeden araç kullanmak tehlikeli en az 2 saatte bir yarım saat mola vermek gerekiyor.
Avrupa'da ve dünyada elektrikli araç satışlarının bu yıl neden düştüğünü inceliyorum bu videoda, yoksa elektrikli araç kullanmanın çok daha az maliyetli olduğu açık.
Elektrikli araçlardaki yoğun manyetik alan sebebiyle birkaç saat sürüşte bile dayak yemiş gibi aşırı yorgunluk oluyor.
Eğer dev otomotiv firmaları elektrikli araç ve otonom sürüş teknolojilerine yatırım yapmazsa tıpkı bir zamanların telefonların devi Nokia gibi tarihin tozlu sayfalarında yerlerini alacak.
Önümüzdeki 10 sene içerisinde düğüm çözülür, ibre elektrikli ve hibritten yana 😊
Bu elektrikli araçlar nedense hiç haz vermiyor
Heyecan bitmedi . Çünkü vergi üstüne vergi getirilerek fosil yakıtlı Avrupa Amerika arabalarını daha pahalı almamız isteniyor. Fosil yakıtlı araçlar artık eski teknoloji
Her elektrikli alet radyasyon yayar 300 500 ps lik bu aracların yayacağı radyasyon ne kadar acaba söylemezlerki yok derler 50 yıl sonrada vardı demedik derler
Elektrikli araç kullananlar içten yanmalı araçlara tekrar dönmek istemiyor