Mevsimlik Tarım İşçileri (UNFPA Türkiye)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лис 2012
  • Mevsimlik Tarım İşçileri İşçileri /Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu -UNFPA 2012
    Fotoğraf: Handan Kaygusuz-Türkan Çatal /Müzik : Farid Farjad -Taghatam Deh
    Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Harran Üniversitesi'nin Şanlıurfa ve Adıyaman'da yürüttüğü araştırmaya göre, bin 200 mevsimlik gezici tarım işçisi ailenin yüzde 72'sinin yeşil kartı, on kişiden birinin ise tarım sigortası bulunuyor.
    Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması'nın proje raporunu hazırlayan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek tarafından açıklandı.
    Araştırma, mevsimlik tarım işçilerinin nüfus, işgücü göçü, yaşam koşulları ve üreme sağlığına ilişkin sorunlarını tespit ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla 15-49 yaş arası kadınlar ve 15-60 yaş arası erkekleri kapsayan bin 200 hane ve yaklaşık 3 milyon kişi üzerinde yürütüldü.
    Araştırmaya göre, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarında ilköğretim net okullaşma oranı kızlarda yüzde 74, erkeklerde yüzde 78 iken, lisedeki okullaşma oranının kızlarda yüzde 23'e erkeklerde yüzde 33'e düştüğü tespit edildi.
    Ailelerin yüzde 72'si yeşil kartı olduğunu, on kişiden biri ise tarım sigortalı olduğunu bildirdi.
    Ailelerin yüzde 11,6'sı sağlık harcamalarını cepten ödeme şeklinde yapıyor. Ailelerin yüzde 38,8'i devletten ayni ya da nakdi yardım aldığını belirtiyor.
    Ailelerin evlerinde yüzde 99,9 oranında iyileştirilmiş içme suyuna erişebilirken, çalıştıkları alanda sağlıklı içme suyuna erişim oranları yüzde 33 olarak belirtildi.
    Evlerinde en çok televizyon ve cep telefonları bulunuyor
    Tarım işçilerinin çoğu dayanıklı tüketim malları açısından Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen, cep telefonuna sahip olma oranları Türkiye ortalamasına yakın belirlendi.
    Buna göre, ailelerin en çok sahip oldukları eşya oranında birinci sırayı yüzde 96,4'le televizyon, ikinci sırayı ise yüzde 94,1'le cep telefonu aldı.
    Mevsimlik tarım işçileri yüzde 36,1'lık oranla en çok solunum sistemi hastalıklarına, yüzde 12,3'lık oranla da kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanıyor.
    Araştırmaya katılan her yüz kişiden onunun TC kimlik numarası olmadığından aile hekimliği kaydının bulunmadığı tespit edildi. Her on kadından birinin aile hekiminde gebelik kaydı bulunmadığından, iki gebeden birinin aile hekimi tarafından izlenmediği ortaya çıktı. İşçilerinde anne ölüm oranının Türkiye ortalamasının yaklaşık on katı olduğu belirlendi.
    Kadına şiddet oranı yüzde 55
    Ailelerde üreme çağındaki kadınların dörtte üçünün okula gitmediği tespit edildi. Her 5 kişiden 2'sinin tarladaki işlerinin yoğunluğu ve uzaklık nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşamıyor.
    Mevsimlik tarım işçilerinde yaşanan her iki evlilikten birinin akraba evliliği olduğu belirtildi.
    Her 10 tarım işçisi kadından 9'u tarım ilaçlarının zararlı etkilerini bilmiyor. Araştırma tarihinde 15-24 yaş aralığında olan kadınların yarısının 17,5 yaş ve altında, 40 yaş üstünde olan erkeklerin de 18 yaş ve altında evlendikleri ortaya çıktı.
    Araştırmada, genel olarak ilk evlenme yaşı Türkiye ortalamasından 5 yıl daha küçük olarak tespit edildi.
    Tarım işçilerinde doğurganlık hızı Türkiye ortalamasına göre iki kat daha fazla ve ölü doğumların ülke ortalamasından 5 kat daha fazla olduğu bildirildi.
    Araştırmaya katılan kadınların yaklaşık yüzde 55'i hayatlarının herhangi bir döneminde fiziksel, duygusal, ekonomik ya da cinsel şiddete uğradığını kaydetti.
    Anadolu Ajansı

КОМЕНТАРІ •