CiKLET AKVARYUMU NASıL TEMiZLENiR(Akvaryum Temizliği Neden Balıklarımızı Öldürür,Temizleme Şekli)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 34

  • @ruyakesikoglu507
    @ruyakesikoglu507 3 роки тому +1

    Abi bende 30litre akvaryum var ısıcı 24 derece de dış filtre yok sadece hava filtresi var 4 ciklet var içinde dış filtre taksamı içine yada nasıl temizlemeliyim dışkıları lütfen soylermisiniz

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  3 роки тому +1

      Bir kere ciklet bakacaksan en az 250 litrelik bir akvaryumun olmalı. Küçük akvaryumlarda uzun süre yaşamazlar. Akvaryum suyunu bir hortum yardımı ile dip çekimi yaparak temizleyebilirsin.

  • @mustafapolat8425
    @mustafapolat8425 3 роки тому +1

    Abi 80 lt 5 kucuk ciklet var bi arkadaşım 50 vat ısıtıcı verdi öylesine bana işimi gorurmu

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  3 роки тому +1

      25 litrelik bir akvaryumu 25 watt lık bir ısıtıcı ile en fazla 10-15 dereceye kadar ısıtabiliriz.50 watt lık ısıtıcı 20 derece ,75 watt lık ısıtıcı 30 dereceye kadar ısıtabilir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak tropikal bir akvaryumda 5-10 litre için 25 watt,25 litre için 75 watt ,25-50 litre için 100 watt ,100-200 litre için 200 watt ,200-300 litre için 300 watt ısıtıcı tercih etmemiz gerekir.300 litre ve üzerinde gerekirse iki uzak noktaya 2 adet 300 watt veya daha güçlü ısıtıcı koymak gerekebilir. Tankınızın şekline ve hacmine göre bunu siz belirlemelisiniz. Hedeflenen gücün altında ısıtıcı kullanırsanız ,cihaz sürekli çalışır ,istenilen dereceye ulaşamayacağından hem canlılarınız ,hem de faturanız bundan olumsuz etkilenir.

  • @murateren8850
    @murateren8850 6 років тому

    100 lt akvaryum var 20 ad 4 cm ciklet var. Haftada 2 dip çekimi yapıyorum %20 olarak. Bu yandis mi? Yoksa iyi mi? Dış filtre takılı sürekli

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому

      Aynen devam, yalnız cikletler 10 cm büyüklüğüne geldiğinde, akvaryum küçük gelebilir, Ama bu da biraz zaman alır. Dış filtrenin hacmini yazmamışsın. Senin akvaryuma göre olan dış filtrenin en az saatte 500-600 litre devirli olması gerekir. Haftada 2 kere dip çekiyor olman, dış filtre kovasının katı atıklarla dolmasını engelleyecektir, böylece dış filternin temizlenme ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Bu da çok kısa zamanda, çok güzel bir bakteriyel filtreye sahip olacağını gösterr ki, akvaryumun yıllarca ayakta kalmasını sağlayan budur.

    • @murateren8850
      @murateren8850 6 років тому +1

      @@CemCelikel Teşekkürler

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому +1

      Her zaman

  • @KIVANCaliN
    @KIVANCaliN 7 років тому +1

    Güzel balıklar, iyi bilgiler teşekkürler

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  7 років тому +1

      ben teşekkür ederim.

  • @haticearas3686
    @haticearas3686 5 років тому +1

    Dip temizliği nasıl yapilir

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  5 років тому +2

      Diptemizliği akvaryumda yapılacak belki de en önemli harekettir. Çünkü akvaryumun temizliğinin büyük bir bölümünü akvaryumda oluşan bakteriler yapar ve bu bakterilerin büyük bir çoğunluğu akvaryumun kumunda ve filtrelerinde oluşur. Bu yüzden de bu kısımlarda oluşacak olan bakterileri kaybetmemeliyiz. Kaybetmek sadece dakikalar sürerken tekrar bu bakterileri yerine koymak aylarımızı alır. Dip çekim yaparken, kumu çok karıştırmamalıyız. Her su değiliminde sadece belli bir kısmın kumunu temizlemeliyiz ve diğer kısımlara dokunmamalıyız. Suyu kumun 3-5 santim üstünden çekmeliyiz ki hem balık atıkları hemde su dibinde biriken nitrit ve amonyağı su ile beraber dışarıya atalım.

  • @sarkilarinvevideolarinters3362
    @sarkilarinvevideolarinters3362 6 років тому

    Abi benim japonlardan birinde karabenek hastalığı var nasıl düzeltebilirim

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому

      Japon balıkları diğer türlere göre ışığa daha farklı tepki veriyorlar. Öyle ki japon balıklarını bir kaç gün karanlık bir ortamda tuttuğunuzda renkleri neredeyse tamamen ortadan kalkar. Tam tersi durumda ise renklerde koyulaşma görülür. Aşırı ışık ve güneş ışığında bölgesel olarak siyah desenlerin oluştuğunu sıklıkla gözlemlemişimdir. Bu siyahlaşmalar özellikle sırt bölgesinde ve lateral çizginin üst kısımlarında oluşur genellikle. Japon balığının vücudunda bu renk değişikliği nedeniyle hiçbir deformasyon görülmez ve yüzeyseldir.
      Beslenme bozukluğu nedeniyle oluşan koyulaşmalar ise vücüdun hemen hemen her bölgesinde görülür ve bu koyulaşan yerler sadece yüzeysel değildir. İyi gözlendiğinde bu koyulaşmanın daha derinlere indiği ve normal deri yapısından biraz daha pütürlü bir yapıya dönüştüğü gözlemlenir. Genellikle ciddi iç organ hasarlarından sonra oluşur ve geri çevrilmesi zordur.
      Parazit kaynaklı koyu/siyah lekeler ise ayırt edilmesi en kolaylarından biridir. Genellikle yuvarlak şekilli ve bölgede çukurluk/şişkinlik oluşturan yapıdadırlar. Kas dokusunda bulunduklarından lokal uygulamalar genellikle sonuç vermez. Besinlerle birlikte düzgün dozajlama ile antiparazit ilaçları uzun dönem uygulanmalıdır.

  • @huseyindedeoglu449
    @huseyindedeoglu449 6 років тому

    Ben 25 litrelik akvaryuma 200 wat ısıtıcı var 26 derecede çalışıyor ciglet balıkları hep yan yatıyor ölüyorlar bişey yapamıyorum ölüyorlar tek tek tabanda yem kalıyor biraz ama sabaha kadar bitmiş oluyor anlamadım yardımcı olursanız sevinirim

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому

      25 litre ciklet balığı için çok küçük. Muhtemelen amonyak patlamasından ölüyorlardır. Akvaryumunu büyüt ya da o akvaryuma göre balık koy.

  • @huseyindedeoglu449
    @huseyindedeoglu449 6 років тому

    Abi bu amanyok dediğin olayı nasıl yok ederiz iç filtrenin süngerini 2 güne bi temizleyeyimmi

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому

      Aksine, temizleme. Mümkünse aylarca hiç temizleme. Çünkü amonyağı, bakteriler temizler ve bakterilerin oluştuğu yer de en başta filtreler, akvaryumun kumudur. Bu ikisine kesinlikle dokunmamaya çalış. Ama filtreyi arada temizleyeyim dersen de, akvaryumdan alacağın suyu bir kovaya koy ve filtre süngerlerini bunun içinde 3 kere yıka ve aynen yerine tak. Birde su değişimi amonyağı büyük ölçüde temizler, akvaryum suyunu ilk başlarda 2-3 günde bir, yüzde 20 oranında, dipten suyu çekerek değiştir. Kuma sakın dokunma.

    • @huseyindedeoglu449
      @huseyindedeoglu449 6 років тому +1

      Tmm teşekürler

    • @durducankuf619
      @durducankuf619 6 років тому

      @@CemCelikel peki dip çekimidemi yapmiyacagiz

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому +1

      @@durducankuf619 dip çekimini haftada 1 kee yapabilirsin. Ama kumu karıştırmadan yapmanda fayda var. Zaten bakteriyel döngü oluşunca, zamanla su bile değiştirmene gerek kalmıyor. Ama bu dediğim büyük akvayumlarda.

  • @yusifyusifli514
    @yusifyusifli514 6 років тому

    Selam bende suyun tepesine cikiyor hizli hizli nefes aliyorlar 2 3 gune oluyorlar napmaliyim yardim edin

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому +1

      Suda ki amonyak miktarı çok fazla, her gün yüzde 25 su değişimi yap

    • @Argoda3dx
      @Argoda3dx 7 місяців тому +1

      Amonyak değil sudaki oksijen miktarı az kardeşim oksijen almak için su yüzeyine çıkıyorlar

    • @Argoda3dx
      @Argoda3dx 7 місяців тому +1

      İç motorunu daha kuvvetli bir motor alarak değiştir tavsiyem en az 15 watt olmalı

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  7 місяців тому +2

      Amonyak (NH₃), Oksijen (O) atomuna hidrojen bağları kurarak yapışır. Bu, oksijenin yüksek elektronegatifliği ve amonyağın içerdiği hidrojen atomlarının kısmi pozitif yükü nedeniyle gerçekleşir. İşte bu süreç detaylarıyla:
      1. **Elektronegatiflik Farkı:** Oksijen atomu, elektronegatifliği yüksek olan bir elementtir, yani elektronları kendine çekme eğilimi yüksektir. Bu nedenle oksijen atomu, yanındaki atomlardan elektronları kendine doğru çekerek kısmi negatif yük kazanır.
      2. **Hidrojen Bağları:** NH₃ molekülünde azot atomu, üç hidrojen atomuyla kovalent bağlar kurar. Azotun elektronegatifliği de yüksektir, ancak oksijen kadar değildir. NH₃ molekülündeki hidrojen atomları, azot tarafından elektronları biraz çekildiği için kısmen pozitif yük taşırlar. Bu kısmi pozitif yük, su molekülü (H₂O) veya diğer oksijen içeren moleküllerin kısmen negatif yüklü oksijen atomlarına doğru çekilir.
      3. **Bağlanma:** NH₃ molekülündeki hidrojen atomları, oksijen atomundaki kısmi negatif yükle etkileşime girer ve hidrojen bağları oluşur. Bu hidrojen bağları, NH₃ molekülünün oksijen atomuna yapışmasını sağlar.
      Bu bağlar, kimyasal reaksiyonlar sırasında veya çözeltilerde NH₃'ün davranışını etkileyebilir ve NH₃'ün çözünürlüğünü artırabilir. Özetle, NH₃'ün oksijen atomuna yapışması, hidrojen bağları yoluyla gerçekleşen bir etkileşimdir. Bu yüzden su içerisindeki oksijen, amonyak yüzünden azalır ya da şekil değiştirerek, balıkların solunumunu zorlaştırır ya da yok eder. Bu sebebepten dolayı akvaryum suyunda amonyak olmamalıdır.

  • @sedakvrak15
    @sedakvrak15 7 років тому

    mavi olan balıkların ismi ne olarak geçiyor?

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  7 років тому +1

      mavi prenses, Mpanga, demosoni. Akvaryumda ki mavi balıkların isimleri bunlar.

  • @serdarkus269
    @serdarkus269 7 років тому

    Senin akvaryum kac lt abi

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  7 років тому

      300 lite ama içinde ki aksesuarlar sebebiyle 200-220 lt kadar su alıyor

  • @huseyindedeoglu449
    @huseyindedeoglu449 6 років тому

    1 metre akvaryum aldım şu dinleniyor ondan koyamıyorum

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  6 років тому

      Balıkların ölmemesi için, balıksız döngüyü oluşturmalısın. Bu videoyu izleyerek nasıl olacağını öğrenebilirsin. ua-cam.com/video/Xho7B3i9TEo/v-deo.html

  • @emirhanaykn7669
    @emirhanaykn7669 7 років тому

    abi senin copculerin adi ne

    • @CemCelikel
      @CemCelikel  7 років тому

      Kırmızı kuyruklu botia ve vatoz balığı.