HİNDİSTAN FATİHİ GAZNELİ SULTAN MAHMUT

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024
  • Gazneli Sultan Mahmut, Hindistan Fatihi olarak ün kazanmış, adaletiyle, kahramanlığıyla ve İslam’a hizmetiyle tarihte haklı bir şöhretin sahibi olmuştur.
    Gazneliler (962-1186) yılları arasında bugünkü Afganistan’da kuruldu. Önce Horasan, Harezm ve İran’ı hakimiyet sahası içine alarak Kuzey Hindistan toprakları üzerinde genişlemiş olan ilk Müslüman Türk devletlerinden birisidir. Bu Türk devletinin büyümesinde, tarihte iz bırakmasında rol oynayan hükümdarlardan birisi de Sultan Mahmud’dur.
    Büyük Türk hükümdarı Sultan Mahmud özellikle Hindistan’a yaptığı on yedi seferle İslam dininin bu kıtada yayılmasında büyük çaba göstermiş ve bu sebeple bütün İslam dünyasında “Kafirlerin Çekici” olarak şöhret kazanmıştır. Sultan Maahmud ölümünden sonra da şöhretini kaybetmemiş, Türk ve İran edebiyatında da siyasi kudretinin yanı sıra adalet ve insafıyla anılan bir hükümdar olarak yer almıştır.
    Sultan Mahmud 2 Kasım 971 tarihinde Buhara’da doğdu. Gazneli hükümdarı Sebük Tegin’in oğludur. Annesi Doğu Afganistan’daki Zabulistan bölgesinden asil bir ailenin kızı idi. Bu yüzden kendisine Mahmud-i Zabuli de denir. Küçük yaştan itibaren gerekli dini eğitimi aldı ve Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. Siyasi eğitimi de ihmal edilmedi. İyi bir devlet adamı olarak yetiştirildi.
    Daha gençlik yıllarının başında devlet işlerinde görev almaya başladı. Gençlik döneminde babasıyla birlikte katıldığı savaşlarda cesaret ve zekâsıyla kendini gösterdi.
    Sebük Tegin 997 yılında öldüğü zaman Mahmut Horasan ordusu kumandanı, kardeşi Nasr Büst Valisi, diğer kardeşi İsmail ise Gazne ve Belh hakimiydi.
    Sebük Tegin İsmail’in tahta geçmesini vasiyet etmişti. Bu vasiyet yerine getirilerek İsmail hükümdar ilan edildi. Bu sırada Nişabur’da bulunan Mahmut, kardeşi İsmail’in hükümdarlığını tanımadı. Kerdeşi Nasr ve amcası Buğracuk’u kendi tarafına çekti. İki kardeşin orduları 998 tarihinde karşılaştı. Mahmut kardeşi İsmail’i yenerek Gazneliler tahtına çıktı.
    Kaynak: Prof. Dr. Erdoğan MERÇİL, Gazneli Mahmud, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1987.

КОМЕНТАРІ •