Achter het Besluit | Aanpak Woonoverlast
Вставка
- Опубліковано 25 гру 2024
- VIJFHEERENLANDEN - Woonoverlast is voor veel mensen invoelbaar en herkenbaar. Denk aan de buren waarbij de honden de hele dag zitten te blaffen, de impact aan geluidsoverlast als de overburen te vaak een feestje geven maar ook stankoverlast als het bij een stel zo vies is dat het ook in je eigen achtertuin stinkt.
In de gemeente Vijfheerenlanden proberen ze door middel van beleidsregels over de aanpak van woonoverlast en een convenant met meerdere partijen de situaties te de-escaleren.
“Met dit beleid proberen we om op een rijtje te zetten en te coördineren hoe we de overlast aan gaan pakken. Vooral wie doet wat en wat zijn de bevoegdheden om het op de juiste manier te doen”, aldus wethouder Teus Meijdam.
De gemeente werkt in het convenant samen met de ketenpartners; onder andere woningcorporaties, inwoners, politie, GGD/GGZ.
𝗕𝗲𝗽𝗲𝗿𝗸𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗹𝗱 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘄𝗼𝗼𝗻𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗮𝘀𝘁-𝘇𝗮𝗸𝗲𝗻
Op dit moment is er een te beperkt beeld van het aantal woonoverlast-zaken. Dit komt doordat er diverse loketten zijn waar inwoners een vorm van overlast kunnen melden. Zo kunnen inwoners hun eigen bronnen inschakelen, denk bijvoorbeeld aan de rechtsbijstand.
“De wooncorporaties pakken de burenruzies en overlast van lawaai in eerste instantie zelf aan, die hebben de mogelijkheid om buurtbemiddeling of mediation in te zetten. Dan zie je dat de zaak al heel vaak opgelost is”, laat wethouder Meijdam weten. “Komt er meer geweld aan te pas dan komt de bevoegdheid bij de politie en kan de burgemeester maatregelen nemen. Komen er ook nog psychische problemen bij dan word de GGD erbij betrokken”.
De wooncorporaties KleurrijkWonen en Lekstedewonen hechten veel waarde aan het feit dat er een goed convenant ligt. Zij laten weten dat er bij complexe overlastsituaties meer aan de hand is dan alleen de overlast zelf en dat het dan belangrijk is dat de partners elkaar snel weten te vinden en samen kunnen bekijken wat er nodig is om de overlast op te lossen. De gemeente politie en wooncorporatie komen dan bij elkaar om te bepalen welke maatregelen het beste zijn om te nemen.
Bij KleurrijkWonen zijn er dit jaar tot nu 27 overlastmeldingen geweest. Bij LEKSTEDEwonen waren dit er in 2023 tussen de 25 en 30. Door Fienwonen is er niet gereageerd op de door SRC gestelde vragen.
Het zorgen voor een fijne buurt is een belangrijk thema voor KleurrijkWonen. Zij werken wijkgericht met een speciaal team Leefbaarheid en de wijkbeheerders houden de woonomgeving goed in de gaten. Zij ondernemen direct actie als zij overlast signaleren. Ook LEKSTEDEwonen is pro-actief als het gaat om het beleid. Ze hebben hiervoor een woonconsulent Sociaal Beheer en een Wijkbeheerder leefbaarheid. Daarnaast werkt LEKSTEDEwonen met twee huismeesters die mede zorgdragen voor een goed woonklimaat.
𝗕𝘂𝘂𝗿𝘁𝗯𝗲𝗺𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴
Ook Buurtbemiddeling is betrokken bij het convenant. Buurtbemiddeling geeft mensen het advies om te proberen samen tot een oplossing te komen, denk aan het maken van afspraken waar beide partijen zich goed voelen. Zo kom je als buren op een prettige manier verder.
Er zijn zaken waar buurtbemiddeling weinig tot niets meer mee kan. Bijvoorbeeld als het te ver geëscaleerd is of als er verslavingsproblematiek is, mensen moeten wel in staat zijn om afspraken te maken en zich daaraan houden.
Als een casus niet geschikt is voor bemiddeling dan verwijst de buurtbemiddeling door. “Het is zo fijn dat we dit convenant hebben en de partners allemaal kennen. Als ik weet dat buurtbemiddeling het echt niet gaat redden dan weet ik dat ik naar het sociaal team of naar de politie of naar de gemeente kan dan kunnen we samen verder kijken wat dan wel kan”, laat Carla Roorda van buurtbemiddeling weten.
Het beleid is ongeveer 3 maanden geleden gestart en na een jaar gaat er geëvalueerd worden, daarbij zal gekeken worden of het beleid voldoet aan de verwachtingen en of het bijgeschaafd moet worden.
Achter het Besluit
----------------------------
VIJFHEERENLANDEN - Iedere week worden er in de gemeente Vijfheerenlanden collegebesluiten genomen. Vaak is dat de eerste stap van besluitvorming in belangrijke dossiers, voor deze in commissies en de gemeenteraad behandeld worden. Hoewel deze besluiten in veel gevallen heel relevant zijn voor de inwoners, is er in de bestaande media nauwelijks aandacht voor. Als er al aandacht voor is, is dit vaak oppervlakkig en gaat het over individuele zaken die een hogere sensatiewaarde hebben.
In een 12-delige serie "Achter het Besluit" gaat streekomroep SRC een zorgvuldige weergave geven van wat een besluit precies inhoudt, wat het betekent voor degenen die het raakt en hoe zij daar tegenover staan.
Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Mediafonds Provincie Utrecht en is een samenwerking tussen SRC, Moendo en journalist Mattijs Smit.