Iemand stuurde mij een preek van een andere dominee en die zei:

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 23

  • @DebtorToMercyAlone
    @DebtorToMercyAlone 2 дні тому +2

    Het verhaaltje mag mooi zijn, maar dan moet er wel de juiste en eerlijke uitleg bij gegeven worden. Allen die vrijgesproken zijn, gratie hebben gekregen, die ZIJN vrijgesproken (en dus behouden). Los van of ze (gelijk) ook de beleving daarvan hebben (dus naar buiten gaan).
    Maar het wel, niet of twijfelend naar buiten gaan verandert werkelijk niets aan de vrijspraak zelf, die wordt niet ineens weer ingetrokken door de koning, die blijft staan. Het is niet vrijspraak op voorwaarde van …… De beleving hangt er weliswaar mee samen ja, maar de realiteit niet. Dat is het eerlijke verhaal.
    Daarnaast wordt duidelijk niet aan allen, hoofd voor hoofd, vrijspraak/gratie gegeven of verklaard. Want dan zouden allen het ook werkelijk zijn/hebben, los van of ze uit die gevangenis komen. Ook dat is weer het eerlijk verhaal bij zo’n voorbeeld.

    • @Stallander
      @Stallander День тому +1

      Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt. Je trekt het voorbeeld door op een manier zodat het niet meer klopt. Het lijkt erop dat je de uitverkiezing (die van eeuwigheid is) en de rechtvaardiging (die in de tijd geschiedt) door elkaar haalt. Het is wonder is dat in de prediking van het Evangelie juist wel aan een ieder welmenend genade/vrijspraak wordt aangeboden. Wie dit aanbod (in dit voorbeeld: de vrijspraak) door een waar geloof aanneemt (in het voorbeeld: naar buiten lopen), wordt in werkelijkheid vrijgesproken van de eeuwige straf. De rechtvaardiging (oftewel: de vrijspraak) mag niet losgekoppeld worden van het geloof (gewerkt door de Heilige Geest in de wedergeboorte). Op dit punt is het voorbeeld wellicht wat onhandig.

    • @wout-fotografie8504
      @wout-fotografie8504 День тому

      Waar kan ik deze "eerlijke boodschap" vinden in Gods Woord? Wij alle zitten (om in het voorbeeld te blijven) in de dodencel ("Want zij hebben allen gezondigd, en derven de heerlijkhied Gods" Rom 3:23). Maar God de Vader heeft Zijne eigen Zoon gegeven voor ons als zondaren ("Maar God bevestigd Zijn liefde jegens ons, dat Christus voor ons gestorven is, als wij nog zondaars waren" Rom 6:23). Dus God heeft al 2000 jaar geleden de weg vrij gemaakt/de celdeur opengezet maar wij willen niet. Voor iedereen is het mogelijk om door het geloof VAN Christus zalig te worden, dus niet ons gevoel of geloof maar we moeten vertrouwen en geloven dat Hij het al heeft volbracht! En dan geeft God ons de macht om kinderen van God te worden!

    • @DebtorToMercyAlone
      @DebtorToMercyAlone День тому

      @@Stallander Onderstaand geef ik je mijn reactie op wat je aangeeft.
      Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt.
      - Ik ben benieuwd, laten we eens kijken.
      Je trekt het voorbeeld door op een manier zodat het niet meer klopt.
      - Wacht even, Ds Simons is vrij expliciet in wat hij hier zegt en bedoeld met dit voorbeeld en wat niet. Het feit dat hij niet of onvoldoende beseft wat de consequenties daarvan zijn in het licht van de werkelijke & hele Bijbelse boodschap, moet je niet vervolgens mij voor de voeten gooien. Dit voorbeeld, icm de juiste visie op het Evangelie en verkondiging daarvan, kan heel behulpzaam en waar blijken. Maar wanneer wezenlijke zaken hierin ontbreken, verdraaid of aan toegevoegd worden, is wat overblijft alles behalve een weerspiegeling van de Bijbelse boodschap. Dus wanneer we bv de door God bewerkte beleving/bevinding, (van de cel en het dreigende oordeel), achterwege laten, loskoppelen of juist voor algemeen gaan veronderstellen aanwezig te zijn bij iedereen. DAN krijgen we de Bijbel duidelijk tegen ons. Wanneer we daarnaast ook nog de boodschap gaan vervormen tot een “welgemeend, (voorwaardelijk) aanbod” ipv de verklaarde, feitelijke & onherroepelijke werkelijkheid… dan zien we dat het op meerdere vlakken volledig mis gaat. Het één hangt zoals je hopelijk ziet en begrijp nauw samen met het ander.
      Het lijkt erop dat je de uitverkiezing (die van eeuwigheid is) en de rechtvaardiging (die in de tijd geschiedt) door elkaar haalt.
      - Ik heb de uitverkiezing niet genoemd. Ik heb het voorbeeld/verhaaltje van de dominee over de Bijbelse werkelijkheid (waarin uiteraard zowel de uitverkiezing als rechtvaardiging een cruciale rol spelen ja) heen gelegd en aangegeven waar & waarom dat mank gaat. Dus wij (allen) zitten in de dodencel, de koning laat zijn bode sturen om ons mee te delen dat we (allen) vrij ZIJN, gratie HEBBEN GEKREGEN. Niet “mogelijk krijgen” of “misschien krijgen”, niet slechts “aangeboden” op voorwaarden en vervolgens weer ingetrokken als we niet aan de voorwaarden gaan voldoen… Dan haal ik geen zaken door elkaar, die zaken (uitverkiezing & rechtvaardiging) die ZIJN er sowieso. Het verhaaltje/voorbeeld wordt gepresenteerd als weerspiegeling, maar doet in werkelijkheid het geheel enorm geweld aan.
      Het is wonder is dat in de prediking van het Evangelie juist wel aan een ieder welmenend genade/vrijspraak wordt aangeboden.
      - Niet alleen klopt dit niet, dit kun je namelijk onmogelijk vanuit de schrift onderbouwen, maar dit is ook niet wat in dit voorbeeld geïllustreerd wordt. De bode komt het niet aanbieden, hij brengt/verkondigd het (goede) nieuws, hij spreekt van een feitelijke werkelijkheid tot en voor degene die in die cel zit(ten). Hij zegt niet ik kom je (allen) welmenend vrijspraak en gratie aanbieden, maar hij zegt: Ik vertel je wat de koning (feitelijk en onherroepelijk) besloten heeft en wat hij wil dat ik je mee zou delen, zodat je het weten zou. Ook hier zie je dus duidelijk waar & waarom het mis gaat, wanneer we van Christus en Zijn specifiek, volbrachte & plaatsvervangende werk, een algemeen, welmenend aanbod van “mogelijke eeuwig behoud” voor iedereen gaan maken. Dan moeten we dus allerlei aanpassingen en voorwaarden gaan formuleren. Bovendien slaat er werkelijk niemand acht op die genade (Jes 26:10), als hij al aangeboden wordt.
      Wie dit aanbod (in dit voorbeeld: de vrijspraak) door een waar geloof aanneemt (in het voorbeeld: naar buiten lopen), wordt in werkelijkheid vrijgesproken van de eeuwige straf.
      - Ook dit is compleet de boel verdraaien. Niet alleen van het voorbeeld (luister maar terug), maar ook van de Bijbelse werkelijkheid. De vrijspraak/gratie IS ER AL. Die werkelijkheid wordt verkondigd, niet aangeboden en niet voorwaardelijk. De beleving (van de vrijgesprokenen) is er weliswaar pas wanneer ze het ook geloven en naar buiten gaan, maar dat doet niets af van de reeds bestaande werkelijkheid. Zo is het in het geestelijke overigens dus ook. Wanneer God door Zijn Geest van vergeving & vrijspraak heeft gesproken in de ziel, dan betekent dat niet (zeker niet voor al God kinderen in ieder geval) dat ze vanaf dat moment buiten staan te springen. Ze kunnen om allerlei redenen er lang(er) over doen, twijfel behouden, zelfs tijden in die cel blijven of terugvallen/lopen, etc. Maar dat maakt de werkelijkheid van de vrijspraak niet ongedaan. En dat is dus duidelijk niet voor iedereen, om nog maar even te benadrukken dat dit ook rechtstreeks daar tegenin gaat. Prediking is geen genade voor iedereen. Het heeft (doelbewust) tweeërlei uitwerking zegt Gods Woord.
      De rechtvaardiging (oftewel: de vrijspraak) mag niet losgekoppeld worden van het geloof (gewerkt door de Heilige Geest in de wedergeboorte). Op dit punt is het voorbeeld wellicht wat onhandig.
      - Niet slechts onhandig, maar compleet onwaar. Wat we vooral niet mogen doen is de werkelijkheid loskoppelen van de bevinding/beleving. Dat deed de Heere Jezus ook (duidelijk) niet. Die koppelde ze onlosmakelijk aan elkaar in bv de zaligsprekingen. En zelfs die boodschap stond het OT al vol van. Nogmaals, die vrijspraak/gratie waar het hier over gaat is niet afhankelijk van wat iemand doet of mogelijk gaat doen. Die rust volledig op het volbrachte werk van Christus voor Zijn Schapen en het mandaat/besluit van de Koning. De Bijbel spreekt bovendien op meerdere manieren over de rechtvaardiging; Door genade, door Christus, door het bloed, door de gehoorzaamheid van Één (Jezus), en ook door het geloof ja. En de manier waarop rechtvaardiging door het geloof plaats vindt of tot stand komt, is op het niveau van het geweten. Door het geloof hebben wij vrede bij God, in ons geweten. Door het geloof mogen en kunnen we zeker weten dat onze schuld vergeven IS; door het volmaakte en volbrachte werk van Christus alleen. Door het geloof drukt onze zonden & schuld en het oordeel dus niet meer op ons geweten en onze ziel, omdat we door dat geloof zeker mogen weten dat ze vergeven ZIJN en wij vrijgesproken & verzoend ZIJN, door Hem alleen. Dat wordt in de verkondiging gepredikt en door de Geest toegepast en betuigd in de harten van al de Zijnen. Waardoor ze werkelijk gaan geloven. Het is denk ik belangrijk om deze zaken altijd goed te blijven onderscheiden. Dat blijkt ook maar weer wanneer dit soort verhaaltjes/voorbeeldjes op de kansel gelijkgetrokken worden met de boodschap van het Evangelie.

    • @DebtorToMercyAlone
      @DebtorToMercyAlone День тому

      @wout-fotografie8504 Zie onderstaand mijn reactie op wat je aangeeft.
      Waar kan ik deze "eerlijke boodschap" vinden in Gods Woord?
      - Nou het eerlijke verhaal wat ik bv in dat laatste stukje benoem, legt dus bloot waar het mis gaat met het voorbeeldje. Dus dat vind je als het goed is niet in de Bijbel terug.
      Wij alle zitten (om in het voorbeeld te blijven) in de dodencel ("Want zij hebben allen gezondigd, en derven de heerlijkhied Gods" Rom 3:23 ).
      - Dat laatste klopt uiteraard, maar dat eerste duidelijk niet. Want dan zijn allen ook werkelijk vrijgesproken en hebben allen gratie ontvangen. Volgens het voorbeeldje althans. (Zie mijn antwoord hierboven op stallander)
      Maar God de Vader heeft Zijne eigen Zoon gegeven voor ons als zondaren ("Maar God bevestigd Zijn liefde jegens ons, dat Christus voor ons gestorven is, als wij nog zondaars waren" Rom
      6:23 ).
      - Dit klopt, maar hierbij moet je wel duidelijk opletten tot wie Paulus dit zegt. De “ons” en “wij” is niet de ‘allen’ waar je hierboven naar verwijst met Rom 3:23. Dat gaat namelijk over ‘alle mensen’. De “ons & wij” in deze passage gaat over “De geliefden Gods, geroepen Heiligen..”, dus kinderen Gods in de Kerk in Rome. En op deze wijze spreekt het dus nog steeds tot dezelfde doelgroep. Niet ook op de één of andere manier over de “gehaten Gods” of “onheiligen”.
      Dus God heeft al 2000 jaar
      geleden de weg vrij gemaakt/de celdeur opengezet maar wij willen niet.
      - Dit begrijp ik niet helemaal. Was er trouwens geen eeuwig behoud in het OT dan? En in het OT wilde ook al niemand (Lees o.a. Jes 26:10 en de vele andere passages die er letterlijk verslag van doen)
      Voor iedereen is het mogelijk om door het geloof VAN Christus zalig te worden,
      - Ik lees wel dat “eenieder die gelooft” zalig zal worden, omdat “eenieder die gelooft” uit God geboren is, maar ik lees nergens dat het “mogelijk” is voor iedereen om zalig te worden door het geloof van Christus. “Allen die geloven” zijn uit het geloof van Christus, dat is waar en precies zoals Rom 3 het verhaald; Maar niet in de zin dat Christus voor ons gelooft, maar dat Hij de auteur, gever & object van dat geloof is.
      dus niet ons gevoel of geloof maar we moeten vertrouwen en geloven dat Hij het al heeft volbracht! En dan geeft God ons de macht om kinderen van God te worden!
      - Dit is helemaal de boel op z’n kop volgens mij. “Niet ons gevoel of geloof” … ”maar we moeten wel geloven” … wat is het nu? Van tweeën één… Lees daarnaast Joh 1 eens door, dus ook vs 13. Dan zul je hopelijk ook zien dat het er iets anders voor ligt.

    • @Stallander
      @Stallander 2 години тому

      @@DebtorToMercyAlone Eerlijk gezegd kan ik moeilijk grip krijgen op je nu precies wil zeggen. De volgende twee uitspraken lijken me behoorlijk tegenstrijdig: "De beleving (van de vrijgesprokenen) is er weliswaar pas wanneer ze het ook geloven en naar buiten gaan, maar dat doet niets af van de reeds bestaande werkelijkheid." En: "Wat we vooral niet mogen doen is de werkelijkheid loskoppelen van de bevinding/beleving."
      De laatste van de twee onderschrijf ik volledig. We mogen de rechtvaardiging in het geweten niet loskoppelen van de rechtvaardiging voor God in de hemel. Zoals er ook staat in Romeinen 4:3: "En Abraham geloof God, en het is hem gerekend tot rechtvaardigheid." Als dat voorwaardelijk is, dan zij het zo. De kanttekenaren schrijven trouwens bij Romeinen 4:16 (kanttekening 31): "Dat is, [de belofte is] onder conditie van het geloof van God gedaan of gegeven." Geen voorwaarde in de zin dat God nog iets van de mens verwacht, want Hij schenkt Zelf dat geloof.
      Wie echter doorredeneert op jouw denkwijze, komt tot de conclusie dat het mogelijk is om zalig te zijn zonder geloof. Deze conclusie zul je hopelijk ten stelligste verwerpen.

  • @oostdijker6866
    @oostdijker6866 3 дні тому +3

    Hoe zit het dan met die uitverkiezing? Daar hoor ik niets over, het hangt helemaal van de mensen af, dat hoor ik wel. Als de uitverkiezing niet van belang is, moet dat leerstuk geschrapt worden en daar openlijk afstand van genomen.

    • @ingridvanderwiel1863
      @ingridvanderwiel1863 3 дні тому +1

      Onbegrijpelijk wat u zegt. U zit in de dodencel en u krijgt gratie van de Koning. Maar u zegt, ik geloof het niet want er is ook nog een uitverkiezing. ...ipv dat u op uw knieën valt en het uitroept, Heere ik dank u.!!!!
      Het volk Israël moest zelf ook het manna oprapen wat God uit de Hemel liet regenen.

    • @evangelieherauten
      @evangelieherauten  3 дні тому +3

      @oostdijker6866 mooi fragment voor u: ua-cam.com/video/JjAp-LCqlrE/v-deo.html

    • @rickbouwman3151
      @rickbouwman3151 2 дні тому

      Ach beste oostdijker, 2e keer dat ik je er tegen aan zie schoppen alsof het is om haat te zaaien maar neem alsjeblieft de woorden ter harte en zoek Hem zoveel je kunt! Dat wil Hij zien en niet dat je overal tegenaan schopt....

    • @HuibvanderHart
      @HuibvanderHart 2 дні тому +3

      Ik begrijp wat je bedoelt. Maar toch is het niet helemaal terecht. Want waar lees je dat Jezus zelf of de apostelen het evangelie verkondigen en er als een soort disclaimer er achteraan zeggen; Maar let op, u moet wel uitverkoren zijn anders telt de boodschap niet voor u’.
      Dat zou wat zijn he. Maar dat staat er nou helemaal nooit. Nee juist het tegenovergestelde. Een iegelijk, of een ieder, of allen etc. Nooit wordt iemand uitgesloten. Er ís redding mogelijk voor iedereen. Dát is het evangelie!

    • @willembruins9103
      @willembruins9103 2 дні тому +1

      ​@@HuibvanderHart Precies, zo is dat. En op het moment dat je oprecht gelooft, dan is dat het bewijs dat je uitverkoren bent, anders zou het geloof je niks schelen. Zo mogen we de uitverkiezing zien, niet andersom.

  • @rdbruin12
    @rdbruin12 День тому

    Beste ds,
    Als de kerk De werkplaats van de Heilige Geest is , dan denkt u te klein van de Heilige Geest. We horen van getuigenissen van onveranderde Moslims die nog nooit in een kerk geweest zijn. De Heilige Geest werkt krachtig op alle plaatsen die Hij nodig vind! Zeker ook in de kerk"……………

  • @arjanwesterman9345
    @arjanwesterman9345 3 дні тому +1

    Wat een boodschap. Ik mag niet te klein van God denken. Jesaja 55 .Hij vergeeft menigvuldiglijk.