Αρχαία Κήρινθος μια Ομηρική πόλη

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 жов 2024
  • Το βίντεο αποτελεί μέρος της παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης(project) "Αρχαία Κήρινθος, ο ιστορικός τόπος της Βόρειας Εύβοιας που απασχόλησε τα Ομηρικά Έπη" του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας.
    Η αρχαία πόλη «Κήρινθος» βρίσκεται σε λόφο, νότια της παραλίας της σημερινής Κρύας Βρύσης, στις ανατολικές ακτές της βόρειας Εύβοιας. Ήταν χτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε εναν λόφο πάνω από την θάλασσα, ο οποίος κάποτε σχημάτιζε χερσόνησο. Λόγω της θέσης της ο Όμηρος της αποκάλεσε «Έφαλος» (πάνω από την θάλασσα), ενώ ο Σκύμνος «ενάλια» (μέσα στη θάλασσα). Το όνομα της πόλης πιθανόν να προέρχεται από το λουλούδι Κήρινθος.
    Η Κήρινθος ιδρυμένη από τον Κόθο, αδελφό του Ίωνα, υποδηλώνει πρώιμη εγκατάσταση Ιώνων στον τόπο από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Η μυθολογική παράδοση του αργοναύτη Κάνθου από την «έφαλο», κατά τον Όμηρο, Κήρινθο, που περιπλανήθηκε και πέθανε στις ακτές της Λιβύης, φανερώνει τη συμμετοχή της Κηρίνθου στον Ευβοϊκό αποικισμό και μάλιστα σε περιοχές, για τις οποίες δεν έχουν σωθεί πληροφορίες.
    Η Κήρινθος πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Εύβοια, αφού εκεί σημειώνεται η εξέγερση των «κακών», κατά το χαρακτηρισμό του αριστοκράτη ποιητή Θέογνη, οι οποίοι και κυρίευσαν την πόλη, οδηγώντας τη στην ιστορική αφάνεια.
    «…Αλίμονο στην ανημποριά μας. Χάθηκε η Κήρινθος, και του Ληλάντου τα καλά αμπέλια καταστράφηκαν. Στην εξορία ζούνε οι καλοί και οι κακοί την πόλη διαφεντεύουν. Μακάρι να εξαφάνιζε ο Δίας τη γενιά των Κυψελιδών…».
    Μια άλλη εκδοχή του ποιήματος θέλει την καταστροφή της Κηρίνθου από τον τύραννο της Κορίνθου Περιανδρο (γιο του Κύψελου) που εξεστράτευσε εναντίον της Ιστιαίας τον 6ο αιώνα.
    Η Κήρινθος ονοματίζεται στον κατάλογο πλοίων του Ομήρου. Η πόλη ήταν γνωστή στον Πτολεμαίο και τον Στράβωνα, αν και τότε είχε χάσει την σημασία της αφού νωρίς έχασε την ανεξαρτησία της στην Ιστιαία.
    Η ακρόπολη της πέφτει απότομα στη θάλασσα σε ένα γκρεμό 30 μέτρων. Το τείχος στην βόρεια πλευρά (προς το ποτάμι) είναι από ακανόνιστους πολυγωνικούς όγκους πιθανώς ανήκει στην πόλη του 6ου π.χ. αιώνα, η καταστροφή της οποίας σύμφωνα με το Θέογνι αποδόθηκε στην δυναστεία των Κυψελίδων (6ος αιώνας).
    Το τείχος από την Νότια πλευρά της αρχαίας Κηρίνθου είναι διπλής όψης από τραπεζοειδεις όγκους διατεταγμένους σε επίπεδα και περιέχει και ένα τετράγωνο πύργο. Τα τμήματα αυτά (νότιο τείχος) είναι πιθανόν της ελληνιστική περιόδου
    Ο Pernier αναφέρει ότι στα ερείπια υπάρχει ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο στη κορυφή του λόφου, και άλλα κτίρια από ακατέργαστους ασβεστολιθικούς όγκους, κατά μήκος των δρόμων που καθορίζονται σύμφωνα με την κύρια σημεία της πυξίδας. Δεν έχουν αναφερθεί ευρήματα από τη Ρωμαϊκή περίοδο.
    Στρωματογραφική μελέτη μέσω γεωτρήσεων στη μικρή πεδιάδα μεταξύ προφήτη Ηλία και Πελεκιου υποδηλώνει την ύπαρξη μια σκουρόχρωμης λάσπης (άργιλος) και λεπτής άμμου πλούσια σε οργανικές ουσίες και μικρά απολιθώματα. Η περιοχή ήταν ένας ρηχός ελώδης όρμος με υφάλμυρο νερό που δημιουργήθηκε πριν από , τουλάχιστον 5000 χρόνια. Έχει προσχωθεί κατά περιπου 3 μέτρα.
    Επίσης η Κήρινθος υπήρξε σημαντική πόλη και λιμάνι των Αβάντων, μιας φυλής
    Ελλήνων κατά την αρχαιότητα που ήταν φιλοπόλεμοι και φοβεροί στη μάχη και μάχονταν σώμα με σώμα. (Αναφέρονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα , τον Παυσανία, τον Στράβωνα και άλλους.)Οι Άβαντες ήταν ένας προϊστορικός ελληνικός λαός, καταγόμενοι από την Φωκίδα της Θράκης απ΄ όπου ήλθαν με τον βασιλιά τους Άβαντα, εξ ου και η ονομασία τους, που αφού διασκορπίστηκαν στη Πελοπόννησο και στη συνέχεια στη Φωκίδα, ίδρυσαν εκεί την πόλη Άβαι και στη συνέχεια μετοίκησαν στην Εύβοια όπου και εγκαταστάθηκαν οριστικά. Από τότε η Εύβοια ήταν γνωστή ως «Αβαντιάς» ή «Αβαντίς», («Αβαντίδα»).
    Σύμφωνα με τον Όμηρο, χρησιμοποιούσαν δόρατα για μάχες «εκ του συστάδην» και επειδή αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρχονται στα χέρια με τον εχθρό ήταν «όπισθεν κομόωντες», που σημαίνει, ότι είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ξυρίζοντας τα μπροστινά.
    Ο Πλούταρχος μας εξηγεί ως εξής αυτή τη συνήθεια «... όπως μη παρέχοιεν εκ των τριχών αντίληψιν τοις πολεμίοις...», δηλαδή για να μη δίνουν τη δυνατότητα στους εχθρούς τους κατά τη διάρκεια της μάχης να τους πιάνουν από τα μαλλιά.
    «... Κήρινθον τ΄έφαλον Δίου τ΄ αιπύ πτολίεθρον...» γράφει ο Όμηρος για την πόλη αυτή των Αβάντων...»
    Όπως και να έχει η ιστορία ..η ομορφιά της είναι απαράμιλλη και θα θαυμάζουμε με δέος τους απότομους και επιβλητικούς βράχους καθώς και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
    Πηγές - Βιβλιογραφία
    Kireas.org
    arxeiomnimon.ga...
    www-old.lit.auth.gr
    ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
    ellinondiktyo.b...
    Το βίντεο δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης "Αρχαία Κήρινθος, ο ιστορικός τόπος της Βόρειας Εύβοιας που απασχόλησε τα Ομηρικά Έπη" του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας.
    Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν απο την εκπαιδευτικό Χαλιούλια Σταματία του Σ.Δ.Ε. Μαντουδίου Λίμνης Αγ.Άννας.
    Ιούνιος 2020

КОМЕНТАРІ •