10 Görgü Kuralının Şaşırtıcı Kökeni

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 вер 2024
  • Görgü kuralları nereden gelmiştir? Çoğumuza küçük yaşlardan itibaren kibar olmamız öğretilmiştir. Yine de pek çok insan, bu görgü kurallarının nereden geldiğini bilmez. Bugünse sizlere içlerinden bazılarını anlatacağız.
    ZAMAN BİLGİLERİ:
    Tokalaşmak 0:35
    Kapalı mekânda şapka takmamak 1:37
    Masaya dirsek koymamak 2:25
    Kadeh tokuşturmak 3:10
    Kadının sandalyesini çekmek 3:54
    Esnerken ağız kapatmak 4:35
    “Çok yaşa” demek 5:25
    Parmakla göstermek 6:08
    Yere tükürmek 6:41
    Bahşiş vermek 7:16
    Müzik: Epidemic Sound www.epidemicso...
    ÖZET:
    - Tarihçilerse, tokalaşmanın tarihinin birkaç yüzyıl geriye dayandığından eminler. Atina’daki Akropolis Müzesinde bile Hera ve Athena’nın tokalaştığı bir heykeli görmeniz mümkün. Ve bu heykel Milattan önce 5. Yüzyıla ait!
    - Kapalı mekânda şapka takmama” kuralı zamanla daha esnek hale geldi. Günümüzdeyse basit bir kurala dönüştü. “Eğer şapkanız başka birinin görüşünü engelliyorsa ya da kapalı bir mekânda giymekten rahatsızlık duyuyorsanız, çıkarırsınız!” Fakat bu jestin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Eskiden şövalyeler, kralın huzurunda miğferlerini çıkarırlardı
    - Eskiden, insanlar yemeklerini düz bir tahtayı alıp, bir kütüğün ya da odunun üzerine koyarak yiyorlardı. Tahmin edebileceğiniz gibi bu üstünkörü “masa” hiç sabit değildi. Ve biri dirseğini masaya koyarsa, onu devirebilir ve herkesin yemeğini berbat edebilirdi!
    - İnsanlar eskiden kadehlerini, iki kadehten de en az birer damla diğer bardağa geçecek şekilde sert tokuştururdu. Bu şekilde içeceklerin ikisinde de zehir olmadığını anlarlardı!
    - Vakti zamanında kocaman, kabarık kıyafetler ve korseler o kadar sıkıydı ki, bir kadının bırakın eğilerek sandalyeyi çekmesi, nefes alması bile oldukça zordu. Bu noktada da centilmen beyler, işlerini kolaylaştırmak adına sandalyelerini çekiyordu. Ayrıca bu şekilde kadınlar da zarafetle oturabiliyordu.
    - Eskiden, bu hareket neredeyse herkesin fazladan dikkatli olmasını sağlayan batıl bir inançtı. Çünkü geçmişte, insanlar ağızlarını istemsizce açtıklarında, ruhlarının vücutlarından çıkacağına inanıyordu! Ve her şeyin yerinde kalmasını istediklerinden dolayı, esnerken ağızlarını kapatıyorlardı.
    - Biri hapşırdıktan sonra çok yaşamasını ya da iyi yaşamasını dilemenin aslında oldukça acıklı bir hikâyesi var. “Çok yaşa”nın tarihi MS 590 yılındaki veba salgınına dayanıyor. Papa I. Gregory, hastalığın ilk belirtilerinden olduğu için, hapşıran herkesin derhâl kutsanmasını ve uzun ömür dilenmesini istemiş.
    - Birini parmakla göstermek de listemizdeki kötü sonuçlar doğuracağına inanılan hareketlerden biri. Anlaşılan, birini parmakla gösterdiğinizde yanlışlıkla onu lanetleyebiliyordunuz!
    - Yere tükürmek Avrupa ve Amerika’da oldukça kaba ve saldırgan bir hareket olarak algılanıyor. Ve listemizdeki pek çok şey gibi, bunun da kökeni vebayla ilintili. Eskiden insanlar yere tükürmenin hastalığı yayacağını ve işleri daha kötüye götüreceğini düşünüyordu
    - Bahşişin tarihi orta çağ Avrupası’na dayanıyor! Eskiden insanlar bahşişi yemekten sonra değil, önce verirlerdi. Bunu, yemeğin daha hızlı ve daha iyi gelmesi için yapıyorlardı
    Olumlu bak kanalına abone olmak için: goo.gl/aoVCYZ
    5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: goo.gl/988RDr

КОМЕНТАРІ • 34