KAASUKEITIN vs. BENSAKEITIN | DIY Keitinlaatikko Bensakeittimeen | TALVIVAELLUS

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 61

  • @sakkeraappana
    @sakkeraappana 2 роки тому +7

    No huhhuh! Oot kyllä saanut hiottua tuosta semisurkeesta laatikosta aivan timantin 💎🙌 Iso kiitos shout outista 🙏Olin muuten itse juuri pienellä "harjoitushiihtovaelluksella" Saimaalla ja mun kokemus oli sama mitä itsekin tässä sanoit, että ei se pullo tai laatikko tunnu lämpenevän. Kylmä lumi ja ilma imi koko ajan sitä lämpöä siitä pois. Tosin käytin keitintä ulkona että en tiedä muuttuuko tilannne jos se on teltassa missä ei tuule ja alla esim. solumuovia.. Hyvä video 👍

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому +3

      Kiitti paljon! On tos yks pikku juttu jonka vielä aion korjata ennen kunnon käyttöä. Tuli kommentti, että ulkona kokkaillessa tuuli voi kaataa kannen. Laitan jonkun helposti avattavan lukituksen tohon kanteen vielä, mutta muuten on aika valmis.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana 2 роки тому +1

      @@KanoottiTomaatti Ok joo toi voi kyl olla totta 👍

  • @japeltoni
    @japeltoni 2 роки тому +1

    Mahtavaa itse-rakentelua, diy, että jaksaa vääntää, kääntää ja suunnitella. Vaatii osaamisen lisäksi omistautumista ja toimeen tarttumista. Punainen paketointi on erinomaisesti onnistunut! Kiitos ja hyvää viikonloppua samalla! -Janne

  • @tilivaara732
    @tilivaara732 2 роки тому +4

    Olet kertonut, että talvivaellusten osalta luet itsesi kokemattomaksi. Siksi rohkenen antaa yhden vinkin. Tuossa laatikkoesittelyssä mainitsit keittimen olevan titaania, mutta ettei sillä niin suurta merkitystä ahkiossa ole. Olen aiemminkin kuullut mainittavan, että ahkiossa painolla ei ole nin suurta merkitystä. Ja itsekin olen sen suuntaisesti toiminut varusteiden kanssa. Reissuissa kerätty kokemus on kuitenkin opettanut, että kyllä sillä ahkion painolla on merkitystä. Etenkin, kun edetään upottavassa lumessa ja/tai maastossa, jossa on suuret korkeuserot. Kesävaelluksella retkeily on selvästi mielekkäämpää, jos rinkka ei tunnu kivillä täytetyltä. Aivan samalla tavalla talvivaelluksella eteneminen on paljon mukavampaa, jos perässä ei tarvitse roudata kivikuormaa.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому +1

      Olet oikeassa, mutta pointti oli että 100gr keittimessä ei ehkä tunnu ahkion perässä. Ahkion pitää toki olla mahdollisimman kevyt ylipäänsä.

    • @ilkkav3687
      @ilkkav3687 2 роки тому +1

      Joo, sen keittimen osalta paino on merkityksetön. Eikä talvella varmaan tarvitse grammailla niin tarkasti kuin kesällä. Ja turvallisuuden vuoksikin pitää käyttää järeämpiä varusteita. Omakohtaisesti olen kuitenkin huomannut, että kun haalii reissuun varusteita mukaan sillä periaatteella, "ettei pienellä painolisällä ole merkitystä", voi lopputuloksena olla aika raskas kuorma.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Se on selvä asia mutta maksaisitko 200 gramman painoisesta talvikeittimestä extraa vain titaanin takia?

    • @ilkkav3687
      @ilkkav3687 2 роки тому +1

      En varmaankaan pelkästään talvikäyttöisestä keittimestä. Käyttömäärä jäisi itsellä ainakin niin vähäiseksi. Jos hankkisin sellaisen tarkoituksena käyttää sitä ympärivuotisesti, niin sitten kyllä. Minulla on kuitenkin kaasu ympärivuotisessa käytössä. Sillä olen talvivaelluksetkin pärjännyt enkä ole nähnyt tarpeelliseksi hankkia toisenlaista keitintä.

  • @Retkireppu
    @Retkireppu 2 роки тому +4

    Ei oo ainoa. Suomesta saa Colemanin Extreme 2.0 kaasua mm. XXLstä. Valmistajan mukaan sen pitäsi toimia vielä -27 asteessa jos ei tuuli kylmennä pulloa lisää.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Ok, enpä tiennytkään 👍

    • @weltsu2
      @weltsu2 2 роки тому

      Ameriikan malliin kaikki yritetään tehdä mahdollisimman turvalliseksi. Colemanin kaasurasioissa pitää venttiili kiertää tosi tiukkaan että rasian oma venttiili avautuu. Pullon päälle kiinnitettävässä pikkukeittimessäni piti ottaa polttimen kaulalla oleva lisätiivistekumi pois että sai kohtuudella tarpeeksi kireälle ja kaasun ulos. Toki kaasua käyttelen vain leppeämmillä keleillä. Kovilla pakkasilla en edes yritä.

  • @OutdoorswithJussi
    @OutdoorswithJussi 2 роки тому

    Toinen ongelma kaasun kanssa on se että käytössä pullo jäähtyy, eli jos vaikka sulattelee paljon lunta saattaa kaasun loppuminen yllättää. Toki keitin joka polttaa neatemäistä ainetta toimii kun kääntää väärinpäin jolloin nestemöinen kaasu höyrystyy ennen polttoa.
    Tuo bensasuutin toimii myös kaasulla eli sitä ei ole tarvetta vaihtaa jos haluaa vaan kesällä vetää kaasulla.

  • @Resepti
    @Resepti 2 роки тому

    Bensakeitin kiinnostaa mut ei oo vielä semmoista tarvetta tullut että olisi raaskinut ostaa :) mielenkiintoinen vertailu ja kiva nähdä miten toimii sit tositoimissa!

  • @jtm83list
    @jtm83list 2 роки тому

    Kiitos Vettis filmistä. Kiva että talviretkeily on saanut tubeaikaa.

  • @mikkovaltanen3985
    @mikkovaltanen3985 2 роки тому +1

    Kiitoksia paljon videosta

  • @seppoheinonen
    @seppoheinonen 2 роки тому

    Kiitos videosta.
    Todellista lähiretkeilyä, kun kiertää puuvajan ympäri omalle takapihalle. Silloinhan jokaisella on mahdollisuus retkeillä. Eväät mukaan ja pihalle 🤔

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Hahaha, näinhän se on. Tää ns ”basecamp” on mulla vaan sellanen tietynlainen vlogimainen konsepti kun retkien välissä tulee jotain muutakin asiaa välillä. 👍

  • @Luontokuvaaja.Kalle.Larsson
    @Luontokuvaaja.Kalle.Larsson 2 роки тому

    Näppärän oloisen laatikon väsäsit👍 Mä testasin Jurmossa joulukuun alun pakkasilla tällaista neljän vuodenajan kaasua. Pelitti ihan hyvin. Sen sijaan Jetboil oli kovilla pakkasessa ja tuulessa.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому +1

      Kaasuilla pääsee kyllä hyvin pitkälle. Oli tosiaan mulla kaasu aivan kohmeessa ja tuntikaupalla -20C pakkasessa. Ja toimi ihan hyvin ilman mitään temppuja. Pulloa voisi tosiaan lämmittää takin alla, makuupussissa tai vesihauteessa ja käyttää ylösalaisin. Varmasti aika pitkälle sillä pötkii, mutta ongelmia taitaa tulla siinä vaiheessa kun pitää pitkällä retkellä sulattaa kaikki juomavedet kuivasta pakkaslumesta. Sillon alkaa kaasua kulumaan niin paljon että bensa tehokkaampana taitaa olla järkevämpi.

    • @Luontokuvaaja.Kalle.Larsson
      @Luontokuvaaja.Kalle.Larsson 2 роки тому

      @@KanoottiTomaatti Tuo lumensulattaminen kaasulla on kyllä testaamatta meikäläisellä, mut ajatuksen tasolla bensakeitin kuulostaa kyllä tuohon oikealta työvälineeltä.

  • @villekoskela8117
    @villekoskela8117 2 роки тому

    Hyvältä näyttää! Kokkaillaanko teltassa sisällä vain huonolla säällä?
    Rupesin miettimään tuota kaasupullon lämmittelyä makuupussissa, että onko siinä kuitenkin aikamoiset riskit. Mites jos huonolla tuurilla se pullo vuotaa sinne pussin sisään? Butaanin ja proopaanin hengittely on tuskin terveellistä. Talvella tuota staattista sähköäkin voi muodostua aika helposti. 💥

  • @markusjasaaraatula
    @markusjasaaraatula 2 роки тому

    On muuten komea keitinlaatikko! Selkeästi kuvauksen lisäksi löytyy myös kädentaitoja 😎. Meiltä olisi jäänyt kyllä tekemättä. Ja niin jäikin. Piti laittaa ammattilainen asialle 😅. Hyviä pointteja kaasun ja bensan käytöstä. Lisäyksenä ehkä sanoisin, että vaikkei lämmitä telttaa hiihtovaelluksella, niin lumien sulatuksessa kuluu hyvin paljon polttoainetta ja se vie jopa tunteja päivässä, että kaasu ei tule millään riittämään etenkään pidemmällä vaelluksella ja lumien sulatukseen ja veden lämmitykseen kuluva aika pitenee huomattavasti. Täten siis suosisimme bensiiniä talviretkelle kuten mainitsit. MSR:n Whisperlitessa on tosiaan ainoastaan polttoainesyöttöä säätävä vipu, mutta sillä saa kyllä ihan hyvin säädeltyä keittimen tehoa. MSR XGK on enemmän päälle/pois -tyyppinen vehje, joka ei oikein siitä syystä sovi ruoanlaittoon. Toki luulen, että Primuksen keittimellä pystyy tarkemmin säätämään tehoa, kun sitä voi säätää myös keittimestä. Hyvä video!

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Kiitos paljon! Kyllä mä olen aina tykänny rakennella ja värkätä kaikenlaista. 👍

  • @kasperkumpulainen8505
    @kasperkumpulainen8505 2 роки тому

    Hauska kun olen juuri pohdiskellut näitä aiheita ja tutkinut netin perukoita. Itse olen todennut opiskelijabudjetilla että pitää alkoholikeittimellä pärjätä talviretkillä vielä toistaiseksi. Ne vaikuttaisivat toimivan vielä -25 asti aika hyvästi ja ovat vähän roskaavia, vaikkakin keittävät hitaammin.
    Hyvää settiä ja täytyy tuo keitinlaatikko väsätä sitten kun aika koittaa. Kiitos videosta!

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Kiitti paljon! Jos viittasit roskaamisella siihen kun sanoin videolla metalliroskasta niin tarkoitin noista itse pöntöistä aiheutuvaa roskaa. Jos aikoo keittää kuivasta pakkaslumesta vaikka 5L juomavettä joka päivä pitkällä retkellä niin noita metallisia astioita kuluu useampi. Mutta siistejä käyttää ne on kun eivät nokea yhtään.

    • @kasperkumpulainen8505
      @kasperkumpulainen8505 2 роки тому +1

      @@KanoottiTomaatti juu nimenomaan että ei jää muuta kuin muovinen litran sinolipullo viikon vaellukselta kesällä, ehkä kaksi kovan pakkasen talvireissulta. Ne saa myös litistettyä kasaan tyhjänä niin eivät vie tilaakaan, vaikka ahkion kanssa se harvemmin on ongelma. Varmempitoimisia nuo spriikeittimet varmaankin ovat pakkasessa, varsinkin kun kaasupullo alkaa yhtään tyhjentyä…

    • @weltsu2
      @weltsu2 2 роки тому

      @@kasperkumpulainen8505 Kaikkein varmatoimisin setti on varmaan Trangia spriipolttimella. Ei venttiilit remppaa, tiivisteet vuoda saati suuttimet tukkeudu. Trangiaankin saa sovitteella Optimuksen bensapolttimen. Kun lumesta sulattelee vettä, kannattaa välillä pyyhkäistä kattilan pohja kuivaksi. Vettä kondensoituu pohjaan ja se hidastaa lumen sulamista. Ensin on tietenkin termarista lorautettu tilkka vettä kattilan pohjalle lumen alle. On noilla bensakeittimillä omat etunsa ja sen vuoksi talviretkillä sellainen on aina mukana.

  • @aleksikorhonen2761
    @aleksikorhonen2761 2 роки тому +1

    Kovalla pakkasella ainakin itsellä jäätynyt trangian polttimen venttiili auki asentoon.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Oho, tuota en ole ajatellutkaan että noin voi käydä.

  • @jarkkokarhu1449
    @jarkkokarhu1449 2 роки тому

    Kiitos tämä oli hyvä. T:Karhu

  • @pakkausneuvos6208
    @pakkausneuvos6208 2 роки тому +1

    Kiitos hyvästä videosta👍 Miten toi etuosan saranointi, oliko sen ainut funktio saada pullo kätevästi pois laatikosta, kun se täytyy sammuttaessa kääntää ylösalaisin? Jos näin, niin eikö olisi ollut helpompi tuon välipellin hahlo kääntää 90 astetta, niin ei saranointia tarvita? :)

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Toki mietin sitäkin, mutta keittimen metallinen jäykkä letku ei anna periksi kääntää. Ja on toi saranointi kiva muutenkin kiva, helpompi tehoa säädellä ym

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Siis pulloa täytyy kääntää 180 astetta eli toiselle kyljelleen eikä pystyyn. Hahlo 90 asteen kääntö ei olisi siihen asiaan vaikuttanut

    • @pakkausneuvos6208
      @pakkausneuvos6208 2 роки тому +1

      @@KanoottiTomaatti Aivan. Ehkä se tuo myös työtilaa tuohon eteen ja helpompi putsata laatikko.

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому +1

      Jos letku olisi riittävän taipuisa, paras ratkaisu olis kaksi pystyssä olevaa hahloa eri päädyissä niin sitten onnistuisi ilman saranaakin. Mutta ylipäänsä ihan hifistelyähän tämä on, moni ei rakenna tuota välisenää edes laatikkoon. 😅

    • @pakkausneuvos6208
      @pakkausneuvos6208 2 роки тому

      @@KanoottiTomaatti Rakentelu ja hifistely kuuluu tähän(kin) lajiin 😅

  • @eramaankulkija6900
    @eramaankulkija6900 2 роки тому +1

    Tuo priimuksen kaasu toiminut ainakin -25

  • @verney99
    @verney99 2 роки тому

    Onnistuneen oloinen keitinlaatikko, mutta eikö tuossa ole vaara että tuuli pamauttaa kannen kiinni?

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому

      Olet oikeassa. Täytyy joku stoppari miettiä tuohon vielä. Ehkä liikaakin absidissa keittely mielessä tuon suunnittelin.

  • @Mauserixi
    @Mauserixi 2 роки тому +1

    Mikä ton laatikon funktion on? Eiks se vie vaan hitosti tilaa sielt ahkiosta?

    • @KanoottiTomaatti
      @KanoottiTomaatti  2 роки тому +3

      Tärkein funktio varmaan turvallisuus: jos keitintä käyttää teltan sisällä niin tarpeen vaatiessa kannen voi vaan pamauttaa kiinni jolloin kenties saa tulipalon estettyä. Toinen funktio on se, että keittiö on lähes sekunnissa käyttövalmis. Itse ajattelin tunkea tonne muutakin keittiörompetta ja vaikka ruokaakin jolloin tilaa säästyy ahkiossa.

    • @Mauserixi
      @Mauserixi 2 роки тому +2

      @@KanoottiTomaatti Varovasti sitte niis telttahomissa. Ettei ota liikaa häkälöylyjä siel sitte.

    • @weltsu2
      @weltsu2 2 роки тому +2

      Kun lumihangessa keittelee millä tahansa keittimellä, niin sinne se hankeen keitin uppoaa mikäli ei ole mitään alustaa. Rinkka/reppuretkillä ei todella laatikoita kaipaa mutta ahkiohommissa laatikko on yliveto.

  • @hartsa4939
    @hartsa4939 2 роки тому

    Mielenkiintoinen systeemi. Minulla on nyt pari vuotta ollut käytössä Coleman Multia fuel Stove 425 johon olen enemmän kuin tyytyväinen. Tuolta linkin takaa löytyy hyvä pätkä siitä miten se toimii ua-cam.com/video/bS3X9D9cotA/v-deo.html tässä on kaksi poltinta ja toimiva Liekin säätö.

  • @mattimatkalainen
    @mattimatkalainen 2 роки тому

    Pahuksen nätti keitinlaatikko!

  • @jonfyfazan
    @jonfyfazan 8 місяців тому

    👏🔥👌🇳🇴🤠

  • @veetiv4156
    @veetiv4156 2 роки тому

    Eka

  • @Scoot_peetu
    @Scoot_peetu 2 роки тому

    :)