Cuvintele la noi sunt de vechime 7000 ani și sunt de origine pelasgă, apoi tracă, geto-daca, dimpreună cu scită, sarmată. Cuvintele sunt vechi, cu rădăcini indo-europene, dar și locale. Când se analizează etimologic un cuvânt se iau rădăcinile din limbile vechi, apoi se compară cu alte limbi. În 7000 de ani au existat multe perioade de timp, limbile au suferit schimbări, de la cuvinte scurte, simple la cuvinte lungi,compuse, deasemenea au existat confluiente diverse.
Apar si eu in curand! Doar ca tot i-as da zor cu niste treburi personale, dar nicicum paralele cu UA-camle, internetul. Anume tot la "Pactul Cu Fumul si Funinginea", partea a III-a m-am intors, cu obiectia ca iar am avut idei extrem de interesante la cartea a II-a a "Viermelui De Bronz".., mi-au venit idei de final la cartea asta. Sa mor de va mint de nu mor si eu de uimire cum se construiesc treburile pe aici la mine, dar chiar acum ce-am zis ca finalizez mai acum putin timp, tot aia fac. Mult noroc tuturor, mai ales ca doar vin sarbatorile si.., de cine oi face mishto??! De mine insumi??! Pai daca nici vorba, trebuie sa am si eu ceva activitate si eu cumva pe aici mai in.., contextul Lunii si Sarbatorilor de Iarna, mai asa ceva. Hai, numai bine tuturor!! Voi reveni!!
Cit a fost de mare imperiul Roman numai la noi în Dacia sa făcut romanizarea și în alte tari nu am auzit de romanizarea ca la noi. Nu este ceva corios în treaba asta oare?.
In schimb jumatate din moldovenii din Basarabia au invatat ruseste foarte bine in 152 de ani de ocupatie si daca mai dura inca 50 de ani uitau limba romana de tot.
Multi sustin ca nu au dovezi concrete in sensul Romanizarii sau dimpotriva al neimplicarii Limbii si Culturii Latine asupra Poporului Dac . Dar oare nu sunt suficiente inscriptiile monetare de pe Kosonii de aur Dacici , scriere care arata cat se poate de clar ca literele care figureaza pe acesti bani difera de caracterele alfabetului Latin . Si vorba ceia , nu e doar o moneda sau doua . Acesti Kosoni de aur au fost descoperiti cu sutele atat de catre arheologi cat si de catre cautatorii ilegali de comori dotati cu detectoare de metale , din pacate . Si erau in diferite locuri si dispersati pe o arie destul de extinsa . Acesti Kosoni de aur ( pe langa alte monede autohtone mai neinsemnate ca putere valorica si confectionate din argint sau arama ) au circulat pe teritoriul Daciei atat pe timpul lui Burebista ( poate chiar si inainte de a se naste el ) cat si pe timpul lui Decebal , in cosecinta si pe timpul ocupatiei temporare si partiale a Daciei de catre Legiunile Imperiului Roman . Alti carcotasi spun ca inscriptiile de pe Kosonii de aur ai Dacilor se aseamana cu caracterele alfabetului Macedonian sau cu Elina adica Greaca veche . Din nou vorbim de o alta pista falsa . Aceasta afirmatie e total eronata . E drept ca datorita unor anumite schimburi comerciale ( cum se facea negotul in vechime ) si cultura Dacica a fost receptiva si influentata de anumite aspecte din inalta Cultura Elenistica . Astfel se explica faptul ca designul Kosonilor de aur Dacici se aseamana intr-o oarecare masura cu Tetradrahmele Macedoniene . Doar atat si nimic mai mult . Caracterele inscrise pe monedele Dacilor nu corespund cu cele utilizate de catre Macedonieni si in plus nu sunt o asa numita marfa de import adica un soi de valuta forte a acelor vremuri apartinand Imperiului Macedonian sau altor Tari sau Popoare invecinate . Spre exemplu nici pana in ziua de astazi nu s-a descoperit macar un singur Koson de aur pe teritoriul Greciei din prezent si nici pe teritoriile tarilor cu care ne invecinam in clipa de fata . O dovada de netagaduit ca acesti Kosoni de aur erau banii autohtoni ai Dacilor sau moneda lor Nationala cum sar zice in ziua de azi . Caracterele literare cu care sunt inscriptionati nu au nici o legatura nici cu alfabetul Latin si nici cu cel al Greciei Antice .
getodahae sarmatii parthii aryeni faceau negot si cu china si cu frati lor masagetae din central asia si kazaria nu numai cu grecii si macedonii si albanezi sint slavii
@@R3alGobLin Sigur ca faceau negot cu multe Popoare dar unele Culturi cum a fost cea a Imperiului Macedonian au influentat si si-a lasat mai mult amprenta in Cultura Dacica . Atentie ! insa , ca aceste influentari Culturale nu au fost impuse cu forta ci respectivul Popor , in cazul de fata cel DAC a empatizat si au asimilat de buna voie niste valori ( din diverse Domenii ) si despre care credeau pe buna dreptate ca ii va innobila si dezvolta . Astfel au adoptat si designul stilistic numismatic pentru monezile de Aur Dacice numite KOSONI . Si pentru ca pe aceste monezi figureaza niste inscriptii sau denumirea valorii monetare atunci e mai mjlt decat evident ca Dacii aveau ptoriul Alfabet si implicit propria Limba ( vorbita ) .
@@R3alGobLin Eu nu mi-am propus sa dezbat provenienta etnica a Grecilor . Am vrut doar sa subliniez faptul ca atat timp cat Dacii aveau moneda proprie e mai mult decat evident ca au inscriptionat banii cu literele alfabetului lor . Si daca aveau un alfabet atunci cu certitudine ca aveau si propria lor Limba scrisa si vorbita pe intreg teritoriul Regatului Dac . Este drept ca multi cronicari ( scriitori si istorici ) Latini sau Greci au atras atentia asupra faptului ca soldatii Legiunilor Romane ce au ocupat partial si temporar Dacia au avut surpriza sa constate ca Dacii vorbeau o Limba foarte apropiata de Latina Vulgata , adica Latina veche si neajustata literar ceva de genul graiurilor regionale vorbite si de taranii din mediul rural care traiau doar la satele din teritoriul Imperiului Roman . Dar chiar daca nu le era foarte usor totusi se puteau intelege si aveau posibilitatea sa comunice intre ei . Adica cu putin efort si o atentie sporita la pronuntia cuvintelor un cetatean al Imperiului Roman putea sa inteleaga Limba Dacilor .
Noi vorbim limba traco-geto-dacilor. Apă, nu aqua, zi, nu dia, etc cuvintele sunt tracice comune . Cuvintele au origini vechi locale și indo-europene. Aceste limbi se aseamănă intre ele.
Văd tot felul de savanți lingvistici ,dar nu sunt decât niște mormoni ce se cred deștepți și își dau cu părerea ! Va rog să citiți și să vă documentați și apoi să vorbiți de ce a fost cu adevărat în trecut ...
Cum au învățat dacii limba latina și de ce? Păi din același motiv pentru care brazilienii vorbesc portugheză, sper că nu vă imaginați că Portugalia a cucerit tot teritoriul Braziliei.
ba chiar așa a făcut , treptat-treptat , cînd Brazilia s-a declarat independentă tot teritoriul deja aparținea regatului Portugaliei , și portughezii erau elementul etnic predominant
Nu mi se pare chiar așa de nebuloasă! În ecuația lb. latină- lb. Străină din acea epocă se face omitere ( după mine intenționat) a faptului că în lb. latină scrisul și cititul erau cunoscute în masă iar în majoritatea limbilor tribale și străine ori necunoscute ori secretizate de anumite grupări sectare! Spuneați că grecii și egiptenii nu au fost romanizați dar grecii și egiptenii se exprimau în scris în propria limbă! Probabil că nu ne prea dăm seama cât de important era scrisul și cititul în acele timpuri și de ce oamenii chiar și simpli doreau să învețe o limbă în care să se poată exprima și în alt mod decât prin simpla vorbire directă!
Ati spus(scris) un mare ADEVAR!!! Studiul prin scriere, aprofundarea si retinerea imformatiei cu creionul si foaia de hartie in fata, repunerea de mai multe ori pe hartie a ceea ce ai citit ca sa retii ,sa-ti ramana in memorie cat mai mult timp imformatia este dintotdeauna cea mai eficienta metoda de studiu si implicit-zic eu - si de comunicare; ca un argument in plus as adauga dictonul : VERBA VOLANT SCRIPTA MANENT
Pai si ce daca tie nu ti se pare!! Daca tu te-ai munci cu reorientarea umanitatii catre adevaratul drum al cunoasterii, tu fiind acum in locul prezentatorului de mai sus, ai putea sustine realitatea asta indubitabila, in contextul tot mai intens al pacalelilor si derutei ori confuziilor de tot felul??!
@@liviu-aureliandanci4865 Nu tot ce ti se pare ca scrii si ridica oamenilor inimile catre viata. Important e altceva. Cat de mult simti ca iubesti oameni. Ca doar asa si forta scrisului. Daca tot ce faci, faci doar ce-ai invatat in facultate si atat, nu-i ajuti catusi de putin. Trebuie sa empatizezi cu unii ca sa poti sa intelege care ti'i menirea cu lumea ajunsa pe cu totul alta unda a vietii, decat stii tu ca esti situat. Pentru ca nu conteaza unde te afli tu, pe cat cum intelegi unde a ajuns omenirea la un moment dat, daca zici ca te intereseaza sa faci ceva pentru ea.
@@-a-nepustnicdepedeal Despre cat de aproape de oameni mai vrei sa fi, vorbindu-le cat mai in adevar despre Hristos, si nu despre ce vor iudeii sa se stie neaparat despre Hristos. Pentru ca daca Iisus s-a disociat de aceia, si nu si tu te vei disocia la fel, orice efort in acest sens, dupa un timp se va duce de rapa. Iisus n-a intemeiat nici o scoala. Ci.., o iesire de urgenta din patria celor mult prea invatati ce sustineau ca il reprezinta pe Yehova extrem de bine. Un altfel de exod.
Trebuie să fii cretin, interesant sau cu totul antinational să mai crezi că limba română provine dintr-o așa-numita "latină vulgară ". Când așa - zișii lingviști aud că româna nu provine din latină (și asta cu dovezi) îi apucă toți ...racii. Asta cu latinitatea limbii române provine de la Școala Ardeleană. Din cauza situației sociale a românilor din Ardeal, Școala Ardeleană a spus că și românii sunt cineva. Și atunci ungurii, secuii și sașii (cele 3 "națiuni unite") i-au întrebat "Cine sunteți voi băi" ? Iar ei au zis: "Suntem urmașii romanilor", adică suntem și noi cineva, suntem neam de soi. Apoi toți au înghițit momeala cu tot cu ac. Imnul național e o idioțenie. Nu am auzit ca în vreun imn național cei cuceriți să se mândrească și să îi laude pe cuceritori.
Scrii prostii. Latinitatea a fost sustinuta si argumentata mult inaintea Scolii Ardelene de cronicari, Dimitrie Cantemir , dar si inainte de ei de peste 100 scriitori straini, multi italieni, care au studiat istoria ori au calatorit in Principate dupa formarea celor 3 state romanesti. Primele monede moldovenesti au fost stampate cu litere latine. Unii nu stiu ca Imp. C-tin cel Mare a construit in 328 AD , la peste 50 ani dupa retragerea aureliana, cel mai lung pod al antichitatii (2437m) peste Dunare, intre Oescus si Sucidava (azi Corabia),legendarul "Pod de Arama", ca sa lege Dacia de Noua Roma, Constantinopole. De ce ar fi cheltuit atat, daca n-ar fi existat latinitate in Dacia? Dacismul patologic e propaganda ruseasca.
pt ca vlahii sint slavii albanesii macedonii slugile lui trajan parveniti in dacia gonitii de greci de la rim pind numiti ariminii si riminii la 1200 in cumania dacia au vrut sa fie romani da leau dat celti francezi cu istoria in cap italieni va numesc rumenii si francezi tot roumeni vlaho ilirii ciobanii neolatinii cu limba stalcita machedoneasca
Nu poti nega ca exista o legatura intre româna si latina. Legatura cu limba latina este dovedita de gramatica limbii române si de lexic. Influentele culturale ale romanilor se regasesc si astazi in obiceiurile de nunta (ruperea turtei, darea pe prag), in toponimii, in arhitectura unor cetati, monumente.
@@-a-nepustnicdepedeal Corect. Da vezi ce înseamnă pentru cel căruia i-ai răspuns ca tu să fii citit și el să fie necitit. El și cei ca el habar nu au că indo europenii deci și tracii foloseau numai cuvinte din bagajul indo european de cuvinte și atunci normal că poți identifica ușor o denumire geto dacă cu un cuvânt din bagajul indo european de cuvinte
CRISTIAN ALEXANDRESCU URMARESTE DOAR FAIMA SI BANII PE CARE II CASTIGA PRIN ACESTE POSTARI CARE FALSIFICA ISTORIA NOASTRA! ARE NEVOIE DE CAT MAI MULTI CARE DAU LIKE-URI, SUBSCRIU SI SE ABONEAZA. MAJORITATEA CELOR CARE URMARESC ACESTE POSTARI NU STIU CA ACEST INDIVID, DAR SI ALTII DE TEAPA LUI NU URMARESC DECAT BANII SI FAIMA SI ASTA CU PRETUL FALSIFAICARII SI DISTRUGERII LATINITATII POPORULUI ROMAN CEEA CE CONVINE DE MINUNE INAMICILOR POPORULUI ROMAN! NE INTOARCEM IN PLIN SECOL XIX CAND ROBERT ROESLER SI ALTII CA EL NEGAU LATINITATEA POPORULUI ROMAN CU SCOPUL SCOATERII POPORULUI ROMAN DIN FAMILIA POPOARELOR EUROPENE SI LASAREA POPORULUI ROMAN FARA STRAMOSI CA SA FIE UN POPOR DE NIMIC. ESTE TRIST CA INDIVIZI CERATATI CU ADEVARUL ISTORIC, CA ACEST CRISTIAN ALEXANDRESCU, FAC JOCUL STRAINILOR CARE NE DUSSMANESC! LA ORA ACTUALA GOANA DUPA BANI SI FAIMA DUCE LA NIMICIREA IDENTITATII POPORULUI ROMAN! SUNTEM INTR-UN MARE PERICOL DIN CAUZA ACESTOR PSEDOISTORICI! RUSINE! ATI AJUNSCOZI DE TOPOR AI INAMICILOR POPORULUI ROMAN! MAI PUTIN SI VOM AJUNGE SA FIM SOCOTITI POPOR NEEUROPEAN DIN CAUZ ACESTOR FALSIFICATORI DE ISTORIE. SE BUCURA INAMICII NOSTRI CAND VAD CA UNII ROMANI LE USUREAZA MUNCA!! CUM DE URMARITI ASEMENEA ORORI? NU LE PASA DECAT DE BANI SI FAIMA! BANI SA FIE SI NAIVI CARE SA-I CREADA. RUSINE. UNDE SUNT AUTORITATILE STATULUI NOSTRU? UNDE SUNT ACADEMICIENII NOSTRI? UNDE SUNT SPECIALISTII DE LA MINISTERUL EDUCATIEI SI INVATAMANTULUI? APEL LA RATIUNE. CRISTIAN ALEXANDRESCU, ESTI O RUSINE PENTR TARA NOASTRA. CRISTIAN ALEXANDRESCU , VEI AJUNGE LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI! VEI RAMANE O RUSINE PENTRU TARA NOASTRA.
Crezi ca daca scrii numai cu majuscule esti mai interesant? Vezi-ti nene de treaba matale, ca n-ai adus nici un argument, ci numai acuzatii, care mai de care mai aberante. "Nimicirea identitatii poporului roman" - serios? Nu spune nimeni ca suntem "popor neeuropean", poti cita vreo sursa care ne acuza de asa ceva? De ce strigi dupa autoritati? Ce vrei sa faca autoritatile? Sa-l aresteze Alexandrescu ca nu crede intr-o teorie istorica si pune intrebari? Ce tipi dupa academicieni? Crezi ca trebuie sa raspunda la orice material?
"Limba romîna"?!!! Adica folosesti diacritice si scrii gresit. Ne poti numi un "mare specialist" cu diploma falsa care sustine asa ceva? Ia vezi ca Vasile Parvan, Nicolae Iorga, P. Panaitescu, Constantin Giurescu, dintre istorici si Alexandru Rosetti, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ioan Aurel Candrea, Eugen Coseriu, dintre lingvisti si multi altii au sustinut idea ca limba romana se trage din latina. Dupa parerea ta, toti acestia, care erau de meserie, erau niste tampiti. Si care sunt dovezile ca limba latina este o limba română? Ca stiinta lucreaza cu cifre, fapte, dovezi. Dintre lingvisti numai Vinereanu are o lucrari care demonstreaza ca multe cuvinte din limba romana provin dintr-o limba proto-indo-europeana. Cititi din lucrarile lui Vinereanu si vedeti daca sunt convingatoare.
Păi mă luminară rău de tot 😁😁,,clipul,, 😂😂
Niciodată n-am crezut în povestea romanizarii Daciei !
MULTUMESC FRUMOS !
FELICITARI !
Cuvintele la noi sunt de vechime 7000 ani și sunt de origine pelasgă, apoi tracă, geto-daca, dimpreună cu scită, sarmată. Cuvintele sunt vechi, cu rădăcini indo-europene, dar și locale. Când se analizează etimologic un cuvânt se iau rădăcinile din limbile vechi, apoi se compară cu alte limbi. În 7000 de ani au existat multe perioade de timp, limbile au suferit schimbări, de la cuvinte scurte, simple la cuvinte lungi,compuse, deasemenea au existat confluiente diverse.
Soldați romani care se pensionau și le plăcea un loc, se stabileau și își creeau o familie. Scoala era in limba latină și tot sistemul administrativ.
s-au stabilit si in MOLDOVA?
Apar si eu in curand! Doar ca tot i-as da zor cu niste treburi personale, dar nicicum paralele cu UA-camle, internetul. Anume tot la "Pactul Cu Fumul si Funinginea", partea a III-a m-am intors, cu obiectia ca iar am avut idei extrem de interesante la cartea a II-a a "Viermelui De Bronz".., mi-au venit idei de final la cartea asta. Sa mor de va mint de nu mor si eu de uimire cum se construiesc treburile pe aici la mine, dar chiar acum ce-am zis ca finalizez mai acum putin timp, tot aia fac. Mult noroc tuturor, mai ales ca doar vin sarbatorile si.., de cine oi face mishto??! De mine insumi??! Pai daca nici vorba, trebuie sa am si eu ceva activitate si eu cumva pe aici mai in.., contextul Lunii si Sarbatorilor de Iarna, mai asa ceva. Hai, numai bine tuturor!! Voi reveni!!
Cit a fost de mare imperiul Roman numai la noi în Dacia sa făcut romanizarea și în alte tari nu am auzit de romanizarea ca la noi. Nu este ceva corios în treaba asta oare?.
n-ai auzit, dar poti citi despre popoarele si limbile de origine latina: Italia, Spania Portugalia, Franta Romania.
Am fost ocupați și de unguri și n ne-am pierdut limba .
In schimb jumatate din moldovenii din Basarabia au invatat ruseste foarte bine in 152 de ani de ocupatie si daca mai dura inca 50 de ani uitau limba romana de tot.
@@clausion au învățat încă o limbă nu au abandonat total limba lor și să ținem cont că nu era ocupată toată Dacia.
Multi sustin ca nu au dovezi concrete in sensul Romanizarii sau dimpotriva al neimplicarii Limbii si Culturii Latine asupra Poporului Dac . Dar oare nu sunt suficiente inscriptiile monetare de pe Kosonii de aur Dacici , scriere care arata cat se poate de clar ca literele care figureaza pe acesti bani difera de caracterele alfabetului Latin . Si vorba ceia , nu e doar o moneda sau doua . Acesti Kosoni de aur au fost descoperiti cu sutele atat de catre arheologi cat si de catre cautatorii ilegali de comori dotati cu detectoare de metale , din pacate . Si erau in diferite locuri si dispersati pe o arie destul de extinsa . Acesti Kosoni de aur ( pe langa alte monede autohtone mai neinsemnate ca putere valorica si confectionate din argint sau arama ) au circulat pe teritoriul Daciei atat pe timpul lui Burebista ( poate chiar si inainte de a se naste el ) cat si pe timpul lui Decebal , in cosecinta si pe timpul ocupatiei temporare si partiale a Daciei de catre Legiunile Imperiului Roman . Alti carcotasi spun ca inscriptiile de pe Kosonii de aur ai Dacilor se aseamana cu caracterele alfabetului Macedonian sau cu Elina adica Greaca veche . Din nou vorbim de o alta pista falsa . Aceasta afirmatie e total eronata . E drept ca datorita unor anumite schimburi comerciale ( cum se facea negotul in vechime ) si cultura Dacica a fost receptiva si influentata de anumite aspecte din inalta Cultura Elenistica . Astfel se explica faptul ca designul Kosonilor de aur Dacici se aseamana intr-o oarecare masura cu Tetradrahmele Macedoniene . Doar atat si nimic mai mult . Caracterele inscrise pe monedele Dacilor nu corespund cu cele utilizate de catre Macedonieni si in plus nu sunt o asa numita marfa de import adica un soi de valuta forte a acelor vremuri apartinand Imperiului Macedonian sau altor Tari sau Popoare invecinate . Spre exemplu nici pana in ziua de astazi nu s-a descoperit macar un singur Koson de aur pe teritoriul Greciei din prezent si nici pe teritoriile tarilor cu care ne invecinam in clipa de fata . O dovada de netagaduit ca acesti Kosoni de aur erau banii autohtoni ai Dacilor sau moneda lor Nationala cum sar zice in ziua de azi . Caracterele literare cu care sunt inscriptionati nu au nici o legatura nici cu alfabetul Latin si nici cu cel al Greciei Antice .
getodahae sarmatii parthii aryeni faceau negot si cu china si cu frati lor masagetae din central asia si kazaria nu numai cu grecii si macedonii si albanezi sint slavii
@@R3alGobLin Sigur ca faceau negot cu multe Popoare dar unele Culturi cum a fost cea a Imperiului Macedonian au influentat si si-a lasat mai mult amprenta in Cultura Dacica . Atentie ! insa , ca aceste influentari Culturale nu au fost impuse cu forta ci respectivul Popor , in cazul de fata cel DAC a empatizat si au asimilat de buna voie niste valori ( din diverse Domenii ) si despre care credeau pe buna dreptate ca ii va innobila si dezvolta . Astfel au adoptat si designul stilistic numismatic pentru monezile de Aur Dacice numite KOSONI . Si pentru ca pe aceste monezi figureaza niste inscriptii sau denumirea valorii monetare atunci e mai mjlt decat evident ca Dacii aveau ptoriul Alfabet si implicit propria Limba ( vorbita ) .
@@gigipopescu9020 cu grecii erau rude getii dahae scitii
@@gigipopescu9020 grecii sint din asia
@@R3alGobLin Eu nu mi-am propus sa dezbat provenienta etnica a Grecilor . Am vrut doar sa subliniez faptul ca atat timp cat Dacii aveau moneda proprie e mai mult decat evident ca au inscriptionat banii cu literele alfabetului lor . Si daca aveau un alfabet atunci cu certitudine ca aveau si propria lor Limba scrisa si vorbita pe intreg teritoriul Regatului Dac . Este drept ca multi cronicari ( scriitori si istorici ) Latini sau Greci au atras atentia asupra faptului ca soldatii Legiunilor Romane ce au ocupat partial si temporar Dacia au avut surpriza sa constate ca Dacii vorbeau o Limba foarte apropiata de Latina Vulgata , adica Latina veche si neajustata literar ceva de genul graiurilor regionale vorbite si de taranii din mediul rural care traiau doar la satele din teritoriul Imperiului Roman . Dar chiar daca nu le era foarte usor totusi se puteau intelege si aveau posibilitatea sa comunice intre ei . Adica cu putin efort si o atentie sporita la pronuntia cuvintelor un cetatean al Imperiului Roman putea sa inteleaga Limba Dacilor .
poate că dacii au învățat limbi străine preventiv l
cand getodacii aveau pantalonii italienii erau in fustite😁
Noi vorbim limba traco-geto-dacilor. Apă, nu aqua, zi, nu dia, etc cuvintele sunt tracice comune . Cuvintele au origini vechi locale și indo-europene. Aceste limbi se aseamănă intre ele.
Văd tot felul de savanți lingvistici ,dar nu sunt decât niște mormoni ce se cred deștepți și își dau cu părerea ! Va rog să citiți și să vă documentați și apoi să vorbiți de ce a fost cu adevărat în trecut ...
Cum au învățat dacii limba latina și de ce? Păi din același motiv pentru care brazilienii vorbesc portugheză, sper că nu vă imaginați că Portugalia a cucerit tot teritoriul Braziliei.
ba chiar așa a făcut , treptat-treptat , cînd Brazilia s-a declarat independentă tot teritoriul deja aparținea regatului Portugaliei , și portughezii erau elementul etnic predominant
Militarii erau traci, administrația ,probabil, deasemenea. Geto-dacii fiind și ei tot din traci, adică vorbeau cam aceeași limbă.
Probabil? Dá-ne argumente
@ ,a spus un cercetător la RRA că legiunile în Dacia erau din militari traci, cât privește administrația, aceia erau o mână de oameni.
În imperiul roman nici 1% din populație nu era alfabetizată. Despre ce scoli e vorba ?
Vai de noi
Si dacă vreți un exemplu grăitor priviți la Dobrogea...unde înainte de incorporare practic nu se vorbea limba română.
Nu mi se pare chiar așa de nebuloasă! În ecuația lb. latină- lb. Străină din acea epocă se face omitere ( după mine intenționat) a faptului că în lb. latină scrisul și cititul erau cunoscute în masă iar în majoritatea limbilor tribale și străine ori necunoscute ori secretizate de anumite grupări sectare! Spuneați că grecii și egiptenii nu au fost romanizați dar grecii și egiptenii se exprimau în scris în propria limbă! Probabil că nu ne prea dăm seama cât de important era scrisul și cititul în acele timpuri și de ce oamenii chiar și simpli doreau să învețe o limbă în care să se poată exprima și în alt mod decât prin simpla vorbire directă!
Ati spus(scris) un mare ADEVAR!!! Studiul prin scriere, aprofundarea si retinerea imformatiei cu creionul si foaia de hartie in fata, repunerea de mai multe ori pe hartie a ceea ce ai citit ca sa retii ,sa-ti ramana in memorie cat mai mult timp imformatia este dintotdeauna cea mai eficienta metoda de studiu si implicit-zic eu - si de comunicare; ca un argument in plus as adauga dictonul : VERBA VOLANT SCRIPTA MANENT
În imperiul roman nici 1 % din populație nu era alfabetizată. Despre ce scoli e vorba ?
Pai si ce daca tie nu ti se pare!! Daca tu te-ai munci cu reorientarea umanitatii catre adevaratul drum al cunoasterii, tu fiind acum in locul prezentatorului de mai sus, ai putea sustine realitatea asta indubitabila, in contextul tot mai intens al pacalelilor si derutei ori confuziilor de tot felul??!
@@liviu-aureliandanci4865 Nu tot ce ti se pare ca scrii si ridica oamenilor inimile catre viata. Important e altceva. Cat de mult simti ca iubesti oameni. Ca doar asa si forta scrisului. Daca tot ce faci, faci doar ce-ai invatat in facultate si atat, nu-i ajuti catusi de putin. Trebuie sa empatizezi cu unii ca sa poti sa intelege care ti'i menirea cu lumea ajunsa pe cu totul alta unda a vietii, decat stii tu ca esti situat. Pentru ca nu conteaza unde te afli tu, pe cat cum intelegi unde a ajuns omenirea la un moment dat, daca zici ca te intereseaza sa faci ceva pentru ea.
@@-a-nepustnicdepedeal Despre cat de aproape de oameni mai vrei sa fi, vorbindu-le cat mai in adevar despre Hristos, si nu despre ce vor iudeii sa se stie neaparat despre Hristos. Pentru ca daca Iisus s-a disociat de aceia, si nu si tu te vei disocia la fel, orice efort in acest sens, dupa un timp se va duce de rapa. Iisus n-a intemeiat nici o scoala. Ci.., o iesire de urgenta din patria celor mult prea invatati ce sustineau ca il reprezinta pe Yehova extrem de bine. Un altfel de exod.
Trebuie să fii cretin, interesant sau cu totul antinational să mai crezi că limba română provine dintr-o așa-numita "latină vulgară ". Când așa - zișii lingviști aud că româna nu provine din latină (și asta cu dovezi) îi apucă toți ...racii. Asta cu latinitatea limbii române provine de la Școala Ardeleană. Din cauza situației sociale a românilor din Ardeal, Școala Ardeleană a spus că și românii sunt cineva. Și atunci ungurii, secuii și sașii (cele 3 "națiuni unite") i-au întrebat "Cine sunteți voi băi" ? Iar ei au zis: "Suntem urmașii romanilor", adică suntem și noi cineva, suntem neam de soi. Apoi toți au înghițit momeala cu tot cu ac. Imnul național e o idioțenie. Nu am auzit ca în vreun imn național cei cuceriți să se mândrească și să îi laude pe cuceritori.
Scrii prostii. Latinitatea a fost sustinuta si argumentata mult inaintea Scolii Ardelene de cronicari, Dimitrie Cantemir , dar si inainte de ei de peste 100 scriitori straini, multi italieni, care au studiat istoria ori au calatorit in Principate dupa formarea celor 3 state romanesti. Primele monede moldovenesti au fost stampate cu litere latine. Unii nu stiu ca Imp. C-tin cel Mare a construit in 328 AD , la peste 50 ani dupa retragerea aureliana, cel mai lung pod al antichitatii (2437m) peste Dunare, intre Oescus si Sucidava (azi Corabia),legendarul "Pod de Arama", ca sa lege Dacia de Noua Roma, Constantinopole. De ce ar fi cheltuit atat, daca n-ar fi existat latinitate in Dacia? Dacismul patologic e propaganda ruseasca.
pt ca vlahii sint slavii albanesii macedonii slugile lui trajan parveniti in dacia gonitii de greci de la rim pind numiti ariminii si riminii la 1200 in cumania dacia au vrut sa fie romani da leau dat celti francezi cu istoria in cap italieni va numesc rumenii si francezi tot roumeni vlaho ilirii ciobanii neolatinii cu limba stalcita machedoneasca
Nu poti nega ca exista o legatura intre româna si latina. Legatura cu limba latina este dovedita de gramatica limbii române si de lexic. Influentele culturale ale romanilor se regasesc si astazi in obiceiurile de nunta (ruperea turtei, darea pe prag), in toponimii, in arhitectura unor cetati, monumente.
@@clausion există legături între toate limbile indo-europene, cuvintele sunt vechi și au rădăcini comune
@@-a-nepustnicdepedeal Corect. Da vezi ce înseamnă pentru cel căruia i-ai răspuns ca tu să fii citit și el să fie necitit. El și cei ca el habar nu au că indo europenii deci și tracii foloseau numai cuvinte din bagajul indo european de cuvinte și atunci normal că poți identifica ușor o denumire geto dacă cu un cuvânt din bagajul indo european de cuvinte
au furat și au distrus tot ce a fost
Grecia si Egiptul nu puteau fi romanizate din cauza ca erau foarte civilizate!
Dar in Britania unde au stat in jur de 500 de ani de ce nu au fost romanizati?
Ce legătură e între limbă și cultura materială? Cultura noastră materială e euro-americană. Limba e română.
Există pe net limba tracă protoromână și există 500 tăblițe dacice de la Sinaia.
Romanii au ocupat 14% din teritoriul Daciei pe o perioada de 170 de ani.
In Italia se vorbesc 17 dialecte!
Romanizarea poporului dac este o fenta.
CRISTIAN ALEXANDRESCU URMARESTE DOAR FAIMA SI BANII PE CARE II CASTIGA PRIN ACESTE POSTARI CARE FALSIFICA ISTORIA NOASTRA!
ARE NEVOIE DE CAT MAI MULTI CARE DAU LIKE-URI, SUBSCRIU SI SE ABONEAZA.
MAJORITATEA CELOR CARE URMARESC ACESTE POSTARI NU STIU CA ACEST INDIVID, DAR SI ALTII DE TEAPA LUI NU URMARESC DECAT BANII SI FAIMA SI ASTA CU PRETUL FALSIFAICARII SI DISTRUGERII LATINITATII POPORULUI ROMAN CEEA CE CONVINE DE MINUNE INAMICILOR POPORULUI ROMAN!
NE INTOARCEM IN PLIN SECOL XIX CAND ROBERT ROESLER SI ALTII CA EL NEGAU LATINITATEA POPORULUI ROMAN CU SCOPUL SCOATERII POPORULUI ROMAN DIN FAMILIA POPOARELOR EUROPENE SI LASAREA POPORULUI ROMAN FARA STRAMOSI CA SA FIE UN POPOR DE NIMIC. ESTE TRIST CA INDIVIZI CERATATI CU ADEVARUL ISTORIC, CA ACEST CRISTIAN ALEXANDRESCU, FAC JOCUL STRAINILOR CARE NE DUSSMANESC! LA ORA ACTUALA GOANA DUPA BANI SI FAIMA DUCE LA NIMICIREA IDENTITATII POPORULUI ROMAN!
SUNTEM INTR-UN MARE PERICOL DIN CAUZA ACESTOR PSEDOISTORICI!
RUSINE! ATI AJUNSCOZI DE TOPOR AI INAMICILOR POPORULUI ROMAN!
MAI PUTIN SI VOM AJUNGE SA FIM SOCOTITI POPOR NEEUROPEAN DIN CAUZ ACESTOR FALSIFICATORI DE ISTORIE.
SE BUCURA INAMICII NOSTRI CAND VAD CA UNII ROMANI LE USUREAZA MUNCA!!
CUM DE URMARITI ASEMENEA ORORI?
NU LE PASA DECAT DE BANI SI FAIMA! BANI SA FIE SI NAIVI CARE SA-I CREADA. RUSINE.
UNDE SUNT AUTORITATILE STATULUI NOSTRU?
UNDE SUNT ACADEMICIENII NOSTRI?
UNDE SUNT SPECIALISTII DE LA MINISTERUL EDUCATIEI SI INVATAMANTULUI?
APEL LA RATIUNE.
CRISTIAN ALEXANDRESCU, ESTI O RUSINE PENTR TARA NOASTRA.
CRISTIAN ALEXANDRESCU , VEI AJUNGE LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI!
VEI RAMANE O RUSINE PENTRU TARA NOASTRA.
Crezi ca daca scrii numai cu majuscule esti mai interesant? Vezi-ti nene de treaba matale, ca n-ai adus nici un argument, ci numai acuzatii, care mai de care mai aberante. "Nimicirea identitatii poporului roman" - serios? Nu spune nimeni ca suntem "popor neeuropean", poti cita vreo sursa care ne acuza de asa ceva? De ce strigi dupa autoritati? Ce vrei sa faca autoritatile? Sa-l aresteze Alexandrescu ca nu crede intr-o teorie istorica si pune intrebari? Ce tipi dupa academicieni? Crezi ca trebuie sa raspunda la orice material?
Pe langa perioada f scurta de ocupatie, sa vorbim si de doar 14% din teritoril Daciei ocupat de romani!
Limba romîna nu este o limba latina ci libma latina este o limba romîna. Vorbiti cumva de marii specialisti de cei cu dimplomele false?
"Limba romîna"?!!! Adica folosesti diacritice si scrii gresit. Ne poti numi un "mare specialist" cu diploma falsa care sustine asa ceva? Ia vezi ca Vasile Parvan, Nicolae Iorga, P. Panaitescu, Constantin Giurescu, dintre istorici si Alexandru Rosetti, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ioan Aurel Candrea, Eugen Coseriu, dintre lingvisti si multi altii au sustinut idea ca limba romana se trage din latina. Dupa parerea ta, toti acestia, care erau de meserie, erau niste tampiti. Si care sunt dovezile ca limba latina este o limba română? Ca stiinta lucreaza cu cifre, fapte, dovezi. Dintre lingvisti numai Vinereanu are o lucrari care demonstreaza ca multe cuvinte din limba romana provin dintr-o limba proto-indo-europeana. Cititi din lucrarile lui Vinereanu si vedeti daca sunt convingatoare.
cum se face ca daci liberi a acceptat limba cotropitorilor
Isteților e simplu latina e limba dacă niciodată nu am fost romanizați asta e invenția bisericii catolice
😂😂😂😂 lasa bautura
@@CesaristChannel Lasă tu gargara
@@cristianmare1555 vezi sa nu-ti fac eu tie o gargara in gura
@@CesaristChannel la fel ca la celălalt clip , replici de golan , mîrlan , ghiorlan și țopîrlan...drogat dement...
România nu este stat latin. Ci neu latin care a împrumutat unele litere din diferite Țării y de la greci etc.
nu le mai puneti opincii getilor aryenii scitii ca aia aveau cultura persana aryana din central asia in matasuri fine