Κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει, εκτός και αν συνωμοτήσει το σύμπαν. Λοιπόν, λίγο παλιότερα υπήρχε μία πατέντα που ένα μεταλλικό σαν στεφάνι το βίδωναν στο μπουρί πάνω από την σόμπα και από αυτό άνοιγαν ακτινωτά μεταλλικές ράβδοι. Εκεί πάνω άπλωναν τα ρούχα για να στεγνώσουν. Εκεί ήθελε προσοχή και συνεχή επιτήρηση, γιατί τα ρούχα μπορούσαν από την θερμοκρασία να πάρουν φωτιά. Εφόσον δεν υπάρχει κάτι εύφλεκτο κοντά η σε επαφή με το μπουρί η την σόμπα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Για να πάρει φωτιά η κάπνα που προσκολλάται στο εσωτερικό του μπουριού, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο η αδύνατον, λόγο της κατασκευής της σόμπας, που δεν φτάνει η φλόγα μέχρι το μπουρί. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μπουριά θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε καλοκαίρι, διαφορετικά ο καπνός δεν θα μπορεί να βγει, δηλαδή να αναπνεύσει η σόμπα, με συνέπια ο καπνός να γυρίζει πίσω μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Γενικά οι ξυλόσομπες είναι οι πλέον ασφαλής και οικονομικές, με μόνη παραφωνία, την σχετική αναστάτωση που προκαλούν τα ξύλα στο σπίτι και την επιπλέον καθαριότητα που χρειάζεται.
Καλημέρα σας, Κάθε σόμπα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα πρέπει λοιπόν να τις ακολουθούμε. Μόνο τηρώντας τις, θα δουλεύει σωστά η σόμπα μας. Άρα από εκεί που αγοράσατε σόμπα ζητήστε το συνοδευτικό φυλλάδιο προδιαγραφών που γράφει μέσα τι μπουρί παίρνει. Τώρα αν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, θα πρέπει το μπουρί να κουμπώνει άψογα στην υποδοχή της σόμπας. Καλό είναι όπου υπάρχει ένωση του μπουριού, να μπαίνει ιδικός στόκος για μέταλλα και υψηλές θερμοκρασίες. Ελπίζω να βοήθησα.
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Νοικιάζουμε μια μονοκατοικία στην οποία ο ιδιοκτήτης είχε πάρει μια ξυλόσομπα prity, χαλύβδινη με εμαγιέ μπουρια. Την πρώτη χρονιά την ανάψαμε, μύρισε λίγο στην αρχή και μετά ήταν μια χαρά. Πέρυσι, παρατηρήσαμε πως τα πυροτουβλα είχαν μετακινηθεί λίγο μέσα στην σόμπα αλλά μας είπαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Την αναβαμε και μας μύριζε μια μυρωδιά μεταλλική, περίπου σαν την μυρωδιά που βγάζει στο πρώτο αναμα, αλλά όχι τόσο έντονη. Έφυγε ο χειμώνας, την ανάψαμε και φέτος και μας είπαν πως είτε φταίνε τα πυροτουβλα και χρειάζονται κόλλημα με ειδικό στόκο ( που το κάναμε ) και πως αν δεν φταίει ούτε αυτό, μπορεί να ευθύνονται τα μπουρια τα εμαγιε. ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, τα ανάψαμε πριν μερικές μέρες παραμονή Χριστουγέννων και το σπίτι γέμισε καπνούς , και το χρώμα από το γαλβανιζε μπουρι ξεθώριασε. Τα αλλάξαμε ξανά και πήραμε τώρα εμαγιέ. Αν συνεχίσει να μυρίζει και μετά από μερικά αναματα, τι μπορεί να ευθύνεται? Πιστεύετε ( αν γνωρίζετε ) ότι μπορεί από πέρυσι που είχαν μετακινηθεί τα πυροτουβλα, να " χάλασε " το υλικό της σόμπας? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χρόνια πολλά και ένα υπέροχο 2023. Όταν ανάβουμε πρώτη φορά και δεύτερη μία ξυλόσομπα, είναι φυσιολογικό να μυρίζει λίγο ο μπογιάς που είναι βαμμένη. Αν μυρίζει κάθε φορά που την ανάβετε, μπορεί να συμβαίνουν τα παρακάτω: 1) τα ξύλα που βάζετε να είναι προσφάτως κομμένα, τα ξύλα είναι καλά μετά από ένα χρόνο από την κοπή τους και στεγνά , 2) ενδέχεται να μην έχει μπει ο κατάλληλος στόκος στις ενώσεις των μπουριών και να χάνουν τόσο όσο, 3) υπάρχει μία περίπτωση να έχει υποστεί κάποια βλάβη η σόμπα αλλά δίνω μικρή πιθανότητα, 4) ο αέρας της σόμπας είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ρυθμίζεται σωστά από τον χειριστή του, για παράδειγμα αν τον κλείσεις, διακόπτεται η ροή του αέρα και έτσι ο καπνός δεν βγαίνει έξω από το μπουρί αλλά από εκεί που ρυθμίζεις τον αέρα. Τα πυρότουβλα δεν έχουν να κάνουν, επίσης πρέπει να αδειάζετε καθημερινά στην στάχτη.
Εγω έχω βάλει ανοξείδωτα και δεν έχω κανενα πρόβλημα! Το μοναδικό που κάνω σε κάθε σεζόν τα καθαρίζω εξωτερικά για να μην «καίγεται» η σκόνη του χώρου που επι κάθεται σε αυτά!
Από ό,τι ξέρω αυτή η οπή δεν είναι στον φούρνο αλλά στην εστία της σόμπας. Αν εννοείτε αυτή, αυτή είναι ο αέρας της ξυλόσομπας. Χωρίς την οπή αυτή που περνάει ο αέρας δεν λειτουργεί η λειτουργεί με πολλά προβλήματα καπνού και άλλα. Όταν ξεκινούμε να ανάψομε τη σόμπα, πρέπει ο αέρας να είναι τέρμα ανοικτός. Όταν η σόμπα ανάψει καλά έπειτα από 15 λεπτά, μπορείτε να την κλείσετε λίγο για να μην κάνει γρήγορη καύση. Γενικά είναι ο τροφοδότης της φωτιάς με οξυγόνο. Αν έχουν βάλει σε κάποιες σόμπες οπή αερισμού και στον φούρνο δεν το ξέρω, σίγουρα όμως πιστεύω ότι θα έχει να κάνει με το σωστό ψήσιμο και την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Είμαι σε ρετιρέ 5 όροφο,Θεσσαλονίκη,ενδιαφέρομαι για ξυλόσομπα μέχρι 150 ευρώ,και το πρόβλημα είναι ότι περνάνε σωληνώσεις φυσικού αερίου από γείτονες ακριβώς πάνω απ' το διαμέρισμα μου και μετρητές αερίου...τι σόμπα μου προτείνετε να αγοράσω,και θα αντιμετωπίσω πρόβλημα με τα μπουριά(όσον αφορά την εγκατάσταση) και τους σωλήνες φυσικού αερίου επάνω στην ταράτσα?
Η σόμπα χρειάζεται περίπου μία ώρα για να ζεστάνει επαρκώς τον χώρο που προορίζεται να ζεστάνει. Από εκεί και μετά, έχει να κάνει πόσο την συμπαίνεις, δηλαδή πόσο την ταΐζεις με ξύλα και αν τα ξύλα σου είναι ξερά. Επίσης η θερμοκρασία ρυθμίζεται και από τον αέρα της σόμπας γιατί με αυτόν ελέγχεις την καύση. Όταν σταματήσεις να βάζεις ξύλα, ο χώρος μένει ζεστός αν δεν ανοίξεις πόρτα η παράθυρο , σίγουρα για μία ώρα μετά αλλά και βέβαια όλη την νύχτα. Ελπίζω να βοήθησα.
καλησπερα Μενελαε , ηθελα να σε ρωτησω απο τι υλικο ειναι φταγμενη η ξυλοσομπα τι λαμαρινα και τι παχος? αν φτιαξει καποιος απο λαμαρινα ενα κουτι και βαλει και ενα μπουρι ειναι ετοιμη ? ποια ειναι η γνωμη σου τι πρεπει να προσεξει? σε ευχαριστω!
Δεν ξέρω από τη κράμα μετάλλων ήταν φτιαγμένη η συγκεκριμένη σόμπα, αυτό που ξέρω όμως είναι, ότι είναι πολύ βαριά, ακόμα και όταν άναβε στο μέγιστο, αν την ακουμπούσες στο πίσω μέρος η στα πλάγια δεν καιγόσουν, ενώ από το πάνω μέρος που είχε ανοίγματα έβγαινε ζεστός αέρας. Εντάξει τώρα με την ερώτηση αν μπορείς να φτιάξεις και εσύ μία σόμπα ενώνοντας λαμαρίνες, το ξέρω, ότι μου κάνεις πλάκα, η απάντηση πάντως είναι όχι, εκτός και αν είσαι καλός μάστορας σιδεράς και πάλι όμως απαιτούνται γνώσεις θερμο-υδραυλικής.
Αν τοποθετήσεις ένα χοντρό ξύλο από την αρχή στην πλάτη έχεις πιο εύκολο αποτέλεσμα στην μετάδοση της. Ωραίος Και επίκαιρος κανείς από την πόλη δεν ξέρει και ακόμη και αναμμένη φωτιά να την συντηρήσει
Να σας πω και γω πως ανάβω πανευκολα την σόμπα μου. Κάνω ένα υπόστρωμα από κουκουνάρια καμία 10ρια και αδελφωνω δύο ξύλα διαμέτρου όχι πάνω από 7-8εκ και ανάβει! Χωρίς να κάνω τίποτα άλλο. Με κερί βάζω φωτιά κάνα δυο κουκουνάρια και τέλος.
+Μενέλαος Μαρκοδημητράκης Εστο και γραπτα ονομα Ναου- περιοχη Πήγα με την κουμπαρα μου δεν ξερουμε Ρωσικά μας άρεσε η μελωδία.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ και σας Ευχαριστω Ναστε καλά.
Θα ήθελα να μου πείτε παρακαλώ αν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς αν πισω ακριβώς από την ξυλοσομπα υπάρχει τοίχος κατασκευασμένος από γυψοσανιδα εστω και αν είναι γυψοσανιδα της φωτιάς.
Σωστή η επισήμανση σας! πράγματι, η ασφάλεια έναντι στην πυρκαγιά όταν έχουμε φωτιά με υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε ένα σπίτι, είναι πολύ σημαντική. Στο ερώτημα σας δεν μπορώ να απαντήσω με ασφάλεια και σιγουριά, θα σας πω όμως τα παρακάτω, η ξυλόσομπα που δείχνω στο βίντεο, είναι έτσι φτιαγμένη, ώστε περιμετρικά στα πλάγια και πίσω να μην ανεβάζει θερμοκρασία στην λαμαρίνα, δηλαδή σε πλήρη καύση, μπορείς να ακουμπήσεις το χέρι χωρίς να καείς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο από μπροστά και από πάνω, που ανεβάζει πάρα πολύ την θερμοκρασία. Τα υλικά που μου είπατε, έχουν σίγουρα μεγάλη αντοχή στην θερμοκρασία, συχνά θα τα συναντήσετε σε καλύψεις καμινάδων τζακιών σε εσωτερικούς χώρους. Στο βίντεο που σας δείχνω ο τοίχος που είναι δίπλα στην σόμπα σε απόσταση περίπου 5 πόντων είναι τσιμέντο, ομολογώ ότι δεν θα έβαζα τόσο κοντά την σόμπα αν ήταν γυψοσανίδα. να είστε καλά!
Εδώ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, χρησιμοποιούμε ξύλο ελιάς. Όσο ποιο ξερό το ξύλο, τόσο ποιο καλό. Η κατανάλωση έχει να κάνει με τις ανάγκες σου και το κρύο που κάνει. Σε συνηθισμένες χειμωνιάτικες συνθήκες, καταναλώνουμε ένα ζεμπίλι την ημέρα, αν όμως κάνει πολύ κρύο, καταναλώνουμε το πολύ δύο ζεμπίλια. Γενικά, για μια κρύα χρονιά στο Ηράκλειο, όχι στα ορεινά, εκεί είναι όλα διαφορετικά, χρειάζονται περίπου δύο με τρία κυβικά ξύλα. στην πραγματικότητα κανείς δεν κυβίζει ξύλα καθώς το σχήμα τους είναι ακανόνιστο, άρα η αγορά γίνετε με μονάδα μέτρησης μία γεμάτη καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Το κόστος κυμαίνεται για ξύλα σόμπας γύρο στα 150 ευρώ η καρότσα.
@@menosmark Σε ευχαριστω πολυ! Η πληροφοριες σου ηταν σημαντικες για μενα. Θα κανω αγορα ξυλοσομπας πρωτη φορα για σπιτι 80 τμ στην Αθηνα. Εδω που ρωτησα υπαρχει πολυ οξυα,και δρυς 1 κυβικο σε παλετα για ξυλοσομπα γυρω στα 130€
Σας παρουσιάζω το εξελιγμένο προσάναμμα που έφτιαξα, επιλύοντας δύο προβλήματα, με πιο σημαντικό την ικανότητα του προσανάμματος να παίρνει φωτιά πολύ εύκολα χωρίς βοηθητικά μέσα. ua-cam.com/video/Q1h59riO7AE/v-deo.html
Στους περισσότερους από εμάς είναι χρήσιμα αυτά που μας εξηγεί τώρα αν άλλοι είναι στοκοι.και κοροϊδεύουν να μην το βλέπουν ούτε να ειρωνεύονται για τους υπόλοιπους και υπόλοιπες που ασχολούμαστε η θα ασχοληθούμε με τις στόφες θέλουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω ευχαριστούμε κύριε για το βίντεο και το χρόνο σας
Καλησπερα , αν και λιγο καθυστερημενα (3χρονια μετα ) ειδα το βιντεο , εχω μια απορια , το φουρνακι της ξυλοσομπας μπορεις να το ρυθμισεις σε τι θερμοκρασια το θελεις και αν ναι πως ακριβως γινεται αυτο ;
Πολύ σωστή η απορία σου φίλε Δήμο,. Η απάντηση είναι ότι, δεν μπορείς να το ρυθμίσεις με τον τρόπο που το κάνεις στον ηλεκτρικό φούρνο. Ο φούρνος της ξυλόσομπας έχει τον μετρητή της θερμοκρασίας και όσο περισσότερο συμπαίνεις (βάζεις ξύλα και έχεις ανοικτό τον αέρα για να κάνει μεγαλύτερη καύση) τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία και τη βλέπεις. γενικά αυτό το ρυθμίζεις κατά προσέγγιση με την εμπειρία. Λιγότερη φωτιά μικρότερη θερμοκρασία, περισσότερη φωτιά υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτή η αστάθεια στην θερμοκρασία είναι που κάνει το κρέας με πατάτες πολύ πιο νόστιμο από τον ηλεκτρικό φούρνο. Ελπίζω να βοήθησα.
Ενδιαφερομαι να αγορασω μια ξυλοσομπα με φουρνο σαν την δικιά σου.Αλλά εχω 3 ερωτησεις .1) οταν χρησιμοποιουμε τον φουρνο , που πηγαινει όλη η τσίκνα απο τα φαγητα?!Δλδ στις ηλεκτρικές κουζίνες εχουμε απο πάνω απορροφητηρα.Στις ξυλόσομπες τι γινεται? 2)οταν το βράδυ κοιμόμαστε, για πόσην ωρα διαρκει η ζεστη απο τα ξυλα , αν γεμισουμε την ξυλόσομπα?Δλδ αν την γεμισω με ξυλα στις 11 το βράδυ , μεχρι τί ωρα θα τα εχει κάψει και μετα θα αρχισει να κρυώνει το δωματιο? 3) σε τι μεγεθος πρεπει να κόψω τα ξύλα για να χωρέσουν μεσα ?
Σημαντικά ερωτήματα, πρώτον: Όταν μαγειρεύουμε στην εστία της κουζίνας μας έχουμε απορροφητήρα, λίγο πιο πέρα όμως που είναι ο ηλεκτρικός φούρνος, όταν ψήνουμε παστίτσιο, κέικ η κρέας με παράτες, δεν υπάρχει εκεί απορροφητήρας, συνεπώς η εκάστοτε μυρωδιά διαχέεται στο σπίτι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον φούρνο της σόμπας, με την διαφορά ότι το φαγητό βγαίνει πιο νόστιμο. Δεύτερον: Δεν πρέπει να κοιμάστε στον ίδιο χώρο που βρίσκεται η σόμπα. Τρίτον: ανάλογα τον χώρο δηλαδή τι μέγεθος έχει και πόσο καλά είναι μονομένος, σε γενικές γραμμές κρατάει το σπίτι ζεστό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και αν κάνει κρύο το πρωί την ανάβεις πάλι. Τέταρτον: Δεν ρισκάρουμε να διατηρούμε φωτιά αναμμένη στον χώρο που κοιμόμαστε η γενικά στο σπίτι μας, δεν πρέπει να υπα΄ρχει τίποτα που καίει το οξυγόνο η να παράξει βλαβερά αέρια όπως μπορούν να κάνουν τα μισοκαμμένα ξύλα, συνεπώς φροντίζουμε όταν πάμε για ύπνο να υπάρχει μέσα στην σόμπα μόνο στάχτη. Πέμπτο: Το μέγεθος των ξύλων έχει να κάνει με τον τύπο και την χωρητικότητα της σόμπας, επομένως μετράς τον χώρο καύσης των ξύλων και κόβεις τα ξύλα σε μικρότερο μέγεθος. Η ξυλόσομπα εάν το σπίτι μπορεί να την υποστηρίξει, προσφέρει ίσως τον φθηνότερο τρόπο θέρμανσης και εάν μπορείς να μαγειρέψεις σε αυτή ανάλογα τον τύπο της, μπορεί μία οικογένεια να κάνει μεγάλη οικονομία, επίσης ανάλογα τον τύπο της μπορεί να υποστηρίξει με σώματα καλοριφέρ την θέρμανση όλου του σπιτιού με ποιότητα ακόμα και αν η σόμπα είναι στην αποθήκη. Τα γράφω όλα αυτά χωρίς να πουλάω σόμπες και να έχω το παραμικρό όφελος, απλά από εμπειρία.
@@menosmark δλδ δεν πρεπει πριν κοιμιθουμε να την γεμισουμε με ξυλα , ωστε να εχουμε ζεστη όλο το βράδυ που θα κοιμομαστε?! πως θα πάρει δλδ φωτια το σπιτι? αφου η πορτα της ξυλοσομπας ειναι κλειστη.Απο την άλλη επειδη δεν ξερω απο ψησιμο σε ξυλοσομπα , να μου διευκρινησεις λιγο το θεμα με τις μυρωδιες οταν βαλουμε παραδειγμα καποιο φαγητο .Αν για παραδειγμα βαλω ενα ταψι με πατατες και κρεας , βγάζει ή οχι τσίκνα στον χωρο?και το προβλημα θα ειναι κυριως αν παω και ψήσω μπριζόλες οπου επειδη τρεχει το λίπος απο τις μπριζόλες , εκει δεν κινδυνευουμε να πάρουμε φωτιά ?!
@@bluered902 Να ξεκινήσω από το τελευταίο, όπως ακριβώς ψήνεις το φαγητό σου και τις μπριζόλες στον ηλεκτρικό φούρνο, έτσι ακριβώς θα τα ψήσεις και στον φούρνο της σόμπας, άρα ότι βγάζει από τον ηλεκτρικό φούρνο θα βγάλει και από αυτόν της σόμπας, ναι θα μοσχομυρίσει το σπίτι. Αν ξέρεις να μαγειρεύεις είναι εξαιρετικά εύκολο, το μόνο που δεν μπορείς να κανονίσεις με ακρίβεια, είναι η θερμοκρασία, δεν μπορείς για παράδειγμα να βάλεις τον φούρνο της σόμπας σταθερά στους 180 βαθμούς, θα το κάνεις στο περίπου αφού η θερμοκρασία θα αυξομειώνεται ανάλογα με την φωτιά. Όσο γιατί δεν πρέπει η σόμπα να ανάβει τη νύχτα, γιατί παράγονται δηλητηριώδη αέρια από τα κάρβουνα και τα μισοκαμμένα ξύλα, η λιγοστεύει το οξυγόνο. Η σόμπα δεν δουλευει μηχανηκά θέλει παρακολούθηση και επίβλεψη, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε όταν κοιμόμαστε.
Καλή χρονιά! το οριζόντιο μπουρί που βγαίνει έξω ΠΡΈΠΕΙ να έχει μία με δύο μοίρες κλίση προς τα έξω, ούτως ώστε να μην γυρίζει πίσω ο υγροποιημένος καπνός, και έξω πλέον, από εκεί που βγαίνει το μπουρί, πρέπει να έχει μια μικρή προέκταση προς τα κάτω, περίπου 30-40 πόντους με μια μικρή οπή, έτσι ο υγροποιημένος καπνός, αυτό το μαύρο ζουμί, θα τρέχει έξω από το σπίτι, και επειδή λερώνει πολύ αυτό, καλό είναι να υπέχει κάτω από αυτό ένας κουβάς.
@@menosmarkKαλή χρονιά!Το οριζόντιο μπουρι της σομπας μου που βγαινει εξω απο το σπιτι εχει κλιση προς τα κατω και τα εξωτερικα μπουρια ειναι διπλου τοιχωματος με ταφ και καπακι απο κατω για να καθαριζονται.Στο εσωτερικο εντος του σπιτιου δηλ κατακόρυφο μπουρι υψους 4.5 μετρα το στενο μερος του κατω μπουριου ειναι επάνω ή κατω ?δηλ σαν καπελλο το πανω μπουρι σκεπαζει το κατω ή το αναποδο ?
@@ΓεωργιοςΑθανασιαδης-ε9ν Το φαρδύ μέρος του μπουριού μπαίνει από κάτω , δηλαδή το κάτω μπουρί μπαίνει μέσα στο από πάνω, τα μπουριά πρέπει να έχουν τις σωστές διαστάσεις. Εγώ αν και τα μπουριά μου εφαρμόζουν σωστά πάνω στην σόμπα και μεταξύ τους, τα έχω πιάσει στο σημείο που ενώνονται με μεταλλικούς σφιγκτήρες. Εξωτερικά έχει σίγουρα τρύπα το μπουρί έτσι;
@@menosmark ετσι τα εχω βαλει και με ταινια μαυρη αυτοκολλητη αλουμινιου μεταξυ τους.ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ εχει ταπα το ταφ .Τετοιο water-works.gr/product/taf-kaminadas-diplou-tixomatos-me-tapa/αλλά το καπακι απο κατω δεν εχει τρυπα και καθε καλοκαιρι το ανοιγω και το καθαριζω
Κύριε Μενέλαε καλησπέρα σας, ελπίζω να είστε καλά. Αποκτήσαμε πρόσφατα μία ξυλόσομπα και την ανάψαμε προς το παρόν τρεις φορές. Και τις τρεις φορές γέμισε όλο το σπίτι με καπνό και μια έντονη μυρωδιά. Είναι η μπογιά της και θα φύγει κάποτε; (και αν ναι, πότε και πως) Αναρωτιόμασταν αν μήπως κάνουμε κάποιο λάθος. Πως μπορεί να γεμίζει το σπίτι καπνό;
Καλησπέρα σας, όταν η σόμπα είναι καινούρια και δεν έχει ανάψει ξανά, είναι φυσιολογικό να μυρίσει τις πρώτες δύο φορές, όχι όμως καπνός, μόνο λίγη μυρωδιά. Ο καπνός σημαίνει η, ότι έχει γίνει λάθος στην εγκατάσταση, η, ότι εσείς κάνετε κακό χειρισμό η και τα δύο. Καπνός πάντως είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει και δεν είναι φυσιολογικό ούτε λίγο.
η σομπα σου μπορει να καπνιζει απο την κακη εγκατασταση των μπουριων , καλο ειναι να ρωτησετε καποιον εμπειρο στην τοποθετηση τους μπορει ακομη να φταιει και το μην καταλληλο καπελο εξοδου του καπνου , υπαρχουν πολλα βιντεακια στο youtube που μπορουν να σας βοηθησουν
Πρωτον τη στάχτη δεν την βγαζουμε ποτε με το χερι γιατι μπορει να εχει κάρβουνα, δεύτερον το συμπαω σημαίνει χτυπω τα κάρβουνα να αναψουν και οχι βαζω ξυλα
Φίλε Γιώργο γεια σου! προσωπικά με βολεύει να καθαρίζω την σόμπα μόνο με το χέρι, τουλάχιστον έτσι έμαθα από τους παλαιότερους. Επίσης, όχι συμπαώ, αλλά συμπαίνω, που στον κρητικό ιδιωματισμό θα πει τροφοδοτώ την φωτιά με ξύλα να μην σβήσει. crete.mmx.gr/lexiko/sympaino
Μενέλαος Μαρκοδημητράκης στην στερεα ελλαδα το συμπαινω, συμπαω σημαινει ανακατευω τα καρβουνα για να δυναμωσει η φωτια. Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!
Καλημερα φιλε μου κ καλη χρονια να χουμε. Μετα που αναψε η σομπα εντελως συνεχιζεις να εχεις τον αερα τερμα ανοιχτο; Η τον πας πχ στη μεση ; Απο οτι καταλαβα οσο ποιο ανοιχτος τοσο πιο πολυ ζεστη αλλα καιγονται κ τα ξυλα πιο γρηγορα ε; Επισης ελιες που κλαδευουμε καθε χειμωνα κανει καλη καυση ; Σε ενα ενα σπιτι ισογειο 80τμ μετρα αν αναβει πχ στο σαλονι θα πηγαινει η θερμοκρασια κ στα υπνοδωματια κουζινα κτλ ;
Καλή χρονιά με υγεία, σε όλα σου τα ερωτήματα η απάντηση είναι ναι, πιο αναλυτικά, ανάλογα με την διαρρύθμιση του σπιτιού, τα ξύλα από ελιά είναι τέλια για καύση ξερά, όχι δροσερά, τον αέρα τον έχουμε ανοικτό τέρμα για να πάρει φωτιά η σόμπα καλά, μετά το ρυθμίζουμε ανάλογα το πόσο θέρμανση θέλουμε και πόσο γρήγορη καύση θέλουμε, όσο πιο ανοικτός ο αέρας τόσο πιο πολύ θέρμανση και περισσότερη καύση. Και κάτι άλλο, το βράδυ θα φροντίζεις, να μην μένουν μέσα στην σόμπα μισοκαμένα ξύλα, μόνο στάχτη.
@@menosmark Με τον απλο αναπτηρα αυτον με τον μακρυ λαιμο τζακιου που λεμε ! θα αναψει με την μια ! με το τεκουρακι τα κοβεις ετσι ουτοσωστε να εχουν ακιδα μπροστα και παρα πολυ λεπτα ειναι πολυ ευκολο ! γεμιζεις και ενα καφασι και τα εχεις ετοιμα απο πριν ...
@@hlektronikos Ουσιαστικά θρυμματίζεις τα πιο εύκολα μέρη του ξύλου. αλλά δεν καταλαβαίνω ομολογώ πως παίρνουν φωτιά έτσι απλά. Παλιότερα στα χωριά βάζαμε λίγο αχινοπόδι ξερό (αγκαθωτός θάμνος είναι) με λίγα κλίματα ξερά αμπελιού, και άναβε με ένα σπίρτο, τώρα όμως που δεν έχουμε θάμνους, έχουμε όμως λεπτά ξύλα, εγώ τουλάχιστον τα ανάβω με το προσάναμμα που φτιάχνω, και μάλιστα με το πιο εξελιγμένο που έχων ανεβάσει και σχετικό βίντεο, κατά την παραγωγή του είναι πολύ πιο εύκολο από τα προηγούμενα.
Εχω παρει σόμπα... Αλλα δεν ηξερα πως να την κανω να βγαλει ζεστη. Αυτο το βιντεομε βοήθησε παρα πολυ επιτελους θα ζεσταθω και τα ξύλα.δεν θςτατρωει το σαράκι..... Σας ευχαριστω.
Σωστές ερωτήσεις φίλε Κώστα, ναι ζεσταίνεται όλο το σπίτι, το δικό μου που είναι μεζονέτα για παράδειγμα και έχω μόνο την ξυλόσομπα, ζεσταίνεται άψογα όλος ο χώρος κάτω δηλαδή σαλώνει κουζίνα δηλαδή 50 τ μ, και πάνω στα υπνοδωμάτια που είναι 40 τ μ, ζεσταίνονται ικανοποιητικά. Οι προδιαγραφές τις σόμπας είναι για να θερμαίνει 250 κυβικά μέτρα, σε κάθε περίπτωση στο σπίτι μετά τις δύο ώρες που θα ανάψει η σόμπα, μετά βάζουμε ξύλα με το σταγονόμετρο που λένε, γιατί πολύ απλά κάνει πολύ ζέστη.
Συμφωνώ για το τζάκι, αλλά με δύο όρους, να υπάρχουν στο σπίτι καλοριφέρ γιατί αν περιμένεις από το τζάκι να ζεσταθείς...., και το τζάκι να μην είναι σε μεζονέτα. Τώρα, τα κάστανα, το ψητό, τις οφτές πατάτες, που κάνει η σόμπα, το τζάκι δεν. Πριν βάλω την σόμπα είχα τζάκι και καλοριφέρ, για αυτό έχω σαφή εικόνα.
@@menosmark δεν αντιλέγω και εσύ που είσαι και από επαρχία κιόλας θα έχεις πολύ παραπάνω κρύα Απλώς για το γλέντι για τη φάση και το σκάλισμα γενικά Σαφώς με το τζάκι δεν μπορείς να έχεις τη ζέστη που έχεις με τη σόμπα που το κάνει όλο το σπίτι μπαρούτι γιατί μικρός είχαμε σόμπες
@@αλεκοςκαβαλαρης Ναι μπορείς, το τζάκι θα το έχεις για την παρέα και την ατμόσφαιρα, και την σόμπα για να ζεσταίνεται το σπίτι και να ψήνεις ψητό. Σε κάθε περίπτωση αν με ρωτούσες; εγώ θα είχα μόνο ξυλόσομπα η τζάκι σύγχρονης τεχνολογίας και σε καμία περίπτωση παρασιά ως τζάκι.
Χωρίς να υπάρχει ένα μπρίκι από το οποίο θα εξατμίζεται νερό, όχι αναγκαστικά να βράζει, αφού η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή, θα κρυολογήτε και δεν θα ξέρετε το γιατί. Παλαιότερα έβγαιναν σόμπες με θάλαμο νερού ενσωματωμένο, το γεμίζαμε κάθε μέρα .
@@RKalos Ναι, έτσι ακριβώς, όταν το ποσοστό της υγρασίας είναι πολύ χαμηλό, η πολύ υψηλό, τότε κρυολογούμε. Δεν ξέρω το μηχανισμό που συμβαίνει αυτό, πάντως είναι εξακριβωμένο από την εποχή που οι άνθρωποι είχαν μόνο τζάκια. Όταν είχα ξυλόσομπα, κάποιες φορές ξεχνούσα να βάλω ένα μπρίκι με νερό, το θυμόμουν γιατί ξεραίνονταν γρύγορα ο λαιμός μου και έπρεπε να πιώ λίγο νερό χωρίς να διψάω και μετά από λίγο πάλι το ίδιο.
Ομολογώ πως δεν θυμάμαι, όμως κάθε σόμπα γράφει ο κατασκευαστή στης τι διάσταση μπουρί παίρνει η θα σας πουν από το κατάστημα που την αγοράσατε. Η διάσταση του μπουριού καθορίζεται από την υποδοχή πάνω στην σόμπα.
@@menosmark έχει σημασία το μπουρι που θα έχει η σόμπα; Αγόρασα μια καινούργια και μέσα σπίτι μπαίνει απίστευτος καπνός. Δεν την κάνω πια. Θα την πετάξω. Τι μπορεί να φταίει ; Η σόμπα είναι ολοκαίνουρια. Μήπως έχει σημασία που άφησα τα μπούρια από την παλιά μου σόμπα; ευχαριστώ εκ των προτέρων.
@@user-eh1vf3of6h Υπάρχουν διάφορα νούμερα μπουριά, θα πρέπει να ξέρετε τι νούμερο μπουρί παίρνει η σόμπα σας και να τις πάρετε ανάλογα. Ο μάστορας για να τοποθετήσει σωστά τα μπουριά είναι ο θερμο-υδραυλικός. Τα παλιά μπουριά και μόνο που είναι παλιά δεν κάνουν, αλλά εγώ στέκομαι στην σωστή τοποθέτηση, συχνά απαιτείται θερμό-στοκος Όπως έχω γράψει ξανά , το οριζόντιο μπουρί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο μέτρα προς τον τοίχο, σε όλο του το μήκος πρέπει να έχει κλίσει μία μοίρα προς τα έξω και κάτω, έξω από τον τοίχο θα πρέπει να σχηματίζει ένα ταφ Τ πλάγιο και στο κάτω μέρος να υπάρχει σωληνάκι για την παροχεύτευση αέρα. Η σόμπα δεν πρέπει να καπνίζει. Αν τα μπουριά είναι σωστά τότε πιθανόν να κάνετε εσείς λάθος χειρισμό της σόμπας, για παράδειγμα ο αέρα δεν πρέπει να κλείνει, πρέπει απλά να ρυθμίζεται ανάλογα με το τη συμβαίνει στην σόμπα, αν το κλείσεις, αργά η γρήγορα η σόμπα θα γεμίσει καπνούς μαζί και όλο το σπίτι. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα ξύλα, ποτέ δροσερά ξύλα και ξύλα που μπορεί να καταναλώσει η σόμπα μας ανάλογα την πυρά που έχει. Καλή σας συνέχεια!
το σκουπακι το εχεις ακουστα?πετας την σταχτη εξω στο χωραφι η στην αυλη του γειτονα?εχω μια σκουπα απο ψαθα μπορεις να μου την κανεις ηλεκτρικη?ελεος ρε φιλε με τα βιντεο που αναβαζεις.το τζαμακι με ενα σφουγγαρι και λιγο υγρο σαπουνακι το κανει αορατο.
κύριε Βαμβακά έλεος γιατί; έτσι ανάβω εγώ την σόμπα μου, αν εσύ το κάνεις με καλύτερο τρόπο ανέβασε και εσύ ένα βίντεο, όσο για το σκουπάκι, οι διαστάσεις είναι πολύ μικρές μέσα στον θάλαμο καύσης της σόμπας για να χρησιμοποιώ αποτελεσματικά το σκουπάκι. Το τζάμι το καθαρίζω με λίγο άθο (στάχτη) πάνω σε ένα ελαφρός βρεγμένο σουγγάρι. Όσο για την αυλή του γείτονα, Όχι αυτό δεν υπάρχει, όλες οι οικογένειες που είμαστε στην γειτονιά σεβόμαστε ο ένας τον άλλο! Καλή σου χρονιά!
@@takarosolumpiakakias594 Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, το αργότερο κάθε μία ώρα πρέπει να βάζεις ξύλα, η μία ώρα είναι ένας μέσος όρος, γιατί υπεισέρχονται κάποιοι παράγοντες όπως, πόσο ανοικτός θα είναι ο αέρας της σόμπας, (όσο πιο ανοικτός είναι τόσο πιο γρήγορη καύση γίνετε) πόσα ξύλα θα έχεις βάλει, και αν τα ξύλα είναι λίγο ξερά η πολύ ξερά, τα πολύ ξερά καίγονται πολύ πιο γρήγορα, παράγουν όμως μεγαλύτερη θερμότητα και κάνουν καλύτερη καύση, δηλαδή λιγότερους ρύπους.
Πράγματι αυτή η σόμπα ήταν εξαιρετική. Την αγόρασα το 2012, από ένα μαγαζί στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά στο Ηράκλειο, το οποίο όμως μεταφέρθηκε μετά και δεν ξέρω που πήγε. Δεν ήταν ενεργειακή, δεν θυμάμαι πια ήταν η απόδοση της, ζέστενε όμως απολύτως επαρκώς 50 τετραγωνικά , δηλαδή 150 κυβικά χώρου. Ήταν Τσέχικης κατασκευής και είχα μείνει απολύτως ευχαριστημένος.
@@xarisxaroulis3087 Σίγουρα θα υπάρχουν, αν είχα τέτοια, η τις ήξερα θα τις ανέφερα. Πρώτα τα ελληνικά προϊόντα εάν είναι καλά. Εσείς σχετίζεστε με Ελληνικές σόμπες;
Έχετε δίκιο και εγώ καθάριζα το τζάμι της σόμπας με την στάχτη. Χρησιμοποιούσα ένα σουγγάρι μόνο για αυτή τη χρήση, το έβρεχα στο νερό, το βουτούσα στην στάχτη και έτριβα το τζάμι και το τζάμι γίνονταν λαμπίκο.
Καλημέρα ΣΑΣ Χρονια ΠΟΛΛΑ σε ΟΛΟΥΣ τους Ορθοδόξους.Έχω μιά ιδέα να κάνεις θέμα:Ρωσικες εκκλησίες στηνΕλλαδα .Εγω έχω παει Σεραφειμ του Σάρωφ 1 Πολιχνη θεσσαλονίκης2 Στο Σέλι Βέροια στο βουνό.
Μπράβο Μαρκοδιμιτρακη
Με έσωσες από πολύ ώρας άσκοπα αναματα.
Μόλις χθες έκανα εγκαίνια στην δική μου.
Σε Ευχαριστώ Πολύ.
Βασίλειος Πολυχρονακησ
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου έχετε δώσει
Καλησπερα . Υπαρχει περιπτωση πυρκαγιας στο μπουρί- καμινάδα ή γενικα κινδυνος πυρκαγιας ισως λογω φθορας; ειναι ενας φοβος μου. Ευχαριστώ πολυ
Κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει, εκτός και αν συνωμοτήσει το σύμπαν. Λοιπόν, λίγο παλιότερα υπήρχε μία πατέντα που ένα μεταλλικό σαν στεφάνι το βίδωναν στο μπουρί πάνω από την σόμπα και από αυτό άνοιγαν ακτινωτά μεταλλικές ράβδοι. Εκεί πάνω άπλωναν τα ρούχα για να στεγνώσουν. Εκεί ήθελε προσοχή και συνεχή επιτήρηση, γιατί τα ρούχα μπορούσαν από την θερμοκρασία να πάρουν φωτιά. Εφόσον δεν υπάρχει κάτι εύφλεκτο κοντά η σε επαφή με το μπουρί η την σόμπα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Για να πάρει φωτιά η κάπνα που προσκολλάται στο εσωτερικό του μπουριού, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο η αδύνατον, λόγο της κατασκευής της σόμπας, που δεν φτάνει η φλόγα μέχρι το μπουρί. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μπουριά θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε καλοκαίρι, διαφορετικά ο καπνός δεν θα μπορεί να βγει, δηλαδή να αναπνεύσει η σόμπα, με συνέπια ο καπνός να γυρίζει πίσω μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Γενικά οι ξυλόσομπες είναι οι πλέον ασφαλής και οικονομικές, με μόνη παραφωνία, την σχετική αναστάτωση που προκαλούν τα ξύλα στο σπίτι και την επιπλέον καθαριότητα που χρειάζεται.
Κανονικά για ασφάλεια πρέπει να είναι το μπουρί διπλού τοιχωμάτος
καλημέρα σας,έχω μια απορία :το μπουρί της σόμπας ειναι φ15. επηρεάζεται η λειτουργιά εάν εγώ βάλω με μουφα Φ12?
σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα σας, Κάθε σόμπα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα πρέπει λοιπόν να τις ακολουθούμε. Μόνο τηρώντας τις, θα δουλεύει σωστά η σόμπα μας. Άρα από εκεί που αγοράσατε σόμπα ζητήστε το συνοδευτικό φυλλάδιο προδιαγραφών που γράφει μέσα τι μπουρί παίρνει. Τώρα αν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, θα πρέπει το μπουρί να κουμπώνει άψογα στην υποδοχή της σόμπας. Καλό είναι όπου υπάρχει ένωση του μπουριού, να μπαίνει ιδικός στόκος για μέταλλα και υψηλές θερμοκρασίες. Ελπίζω να βοήθησα.
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Νοικιάζουμε μια μονοκατοικία στην οποία ο ιδιοκτήτης είχε πάρει μια ξυλόσομπα prity, χαλύβδινη με εμαγιέ μπουρια. Την πρώτη χρονιά την ανάψαμε, μύρισε λίγο στην αρχή και μετά ήταν μια χαρά. Πέρυσι, παρατηρήσαμε πως τα πυροτουβλα είχαν μετακινηθεί λίγο μέσα στην σόμπα αλλά μας είπαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Την αναβαμε και μας μύριζε μια μυρωδιά μεταλλική, περίπου σαν την μυρωδιά που βγάζει στο πρώτο αναμα, αλλά όχι τόσο έντονη. Έφυγε ο χειμώνας, την ανάψαμε και φέτος και μας είπαν πως είτε φταίνε τα πυροτουβλα και χρειάζονται κόλλημα με ειδικό στόκο ( που το κάναμε ) και πως αν δεν φταίει ούτε αυτό, μπορεί να ευθύνονται τα μπουρια τα εμαγιε. ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, τα ανάψαμε πριν μερικές μέρες παραμονή Χριστουγέννων και το σπίτι γέμισε καπνούς , και το χρώμα από το γαλβανιζε μπουρι ξεθώριασε. Τα αλλάξαμε ξανά και πήραμε τώρα εμαγιέ. Αν συνεχίσει να μυρίζει και μετά από μερικά αναματα, τι μπορεί να ευθύνεται? Πιστεύετε ( αν γνωρίζετε ) ότι μπορεί από πέρυσι που είχαν μετακινηθεί τα πυροτουβλα, να " χάλασε " το υλικό της σόμπας? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χρόνια πολλά και ένα υπέροχο 2023. Όταν ανάβουμε πρώτη φορά και δεύτερη μία ξυλόσομπα, είναι φυσιολογικό να μυρίζει λίγο ο μπογιάς που είναι βαμμένη. Αν μυρίζει κάθε φορά που την ανάβετε, μπορεί να συμβαίνουν τα παρακάτω: 1) τα ξύλα που βάζετε να είναι προσφάτως κομμένα, τα ξύλα είναι καλά μετά από ένα χρόνο από την κοπή τους και στεγνά , 2) ενδέχεται να μην έχει μπει ο κατάλληλος στόκος στις ενώσεις των μπουριών και να χάνουν τόσο όσο, 3) υπάρχει μία περίπτωση να έχει υποστεί κάποια βλάβη η σόμπα αλλά δίνω μικρή πιθανότητα, 4) ο αέρας της σόμπας είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ρυθμίζεται σωστά από τον χειριστή του, για παράδειγμα αν τον κλείσεις, διακόπτεται η ροή του αέρα και έτσι ο καπνός δεν βγαίνει έξω από το μπουρί αλλά από εκεί που ρυθμίζεις τον αέρα. Τα πυρότουβλα δεν έχουν να κάνουν, επίσης πρέπει να αδειάζετε καθημερινά στην στάχτη.
Εγω έχω βάλει ανοξείδωτα και δεν έχω κανενα πρόβλημα! Το μοναδικό που κάνω σε κάθε σεζόν τα καθαρίζω εξωτερικά για να μην «καίγεται» η σκόνη του χώρου που επι κάθεται σε αυτά!
Καλημερα σας . τι μαρκα ειναι η σομπα αυτη ευχαριστω .
Γεια σας, δεν ξέρω τη μάρκα είναι, ξέρω ότι είναι Τσέχικης προέλευσης.
Να σας ρωτησω..στι φουρνο της σομπας εχει μια οπη!κλεινει και ανοιγει .ποτε πρεπει να ειναι ανοικτη και ποτε κλειστη?ξερετε?ευχαριστω πολυ!
Από ό,τι ξέρω αυτή η οπή δεν είναι στον φούρνο αλλά στην εστία της σόμπας. Αν εννοείτε αυτή, αυτή είναι ο αέρας της ξυλόσομπας. Χωρίς την οπή αυτή που περνάει ο αέρας δεν λειτουργεί η λειτουργεί με πολλά προβλήματα καπνού και άλλα. Όταν ξεκινούμε να ανάψομε τη σόμπα, πρέπει ο αέρας να είναι τέρμα ανοικτός. Όταν η σόμπα ανάψει καλά έπειτα από 15 λεπτά, μπορείτε να την κλείσετε λίγο για να μην κάνει γρήγορη καύση. Γενικά είναι ο τροφοδότης της φωτιάς με οξυγόνο. Αν έχουν βάλει σε κάποιες σόμπες οπή αερισμού και στον φούρνο δεν το ξέρω, σίγουρα όμως πιστεύω ότι θα έχει να κάνει με το σωστό ψήσιμο και την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
@@menosmark στο φουρνο ειναι!
@@titikara2620 Αφού είναι στον φούρνο, τότε είναι για τη καλύτερη ρύθμισης της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο.
@@menosmark παρεμπιπτοντως πηγα να την αναψω σημερα και δεν καταλαβα πως ηταν νοτιας,και γεμισαμε καπνα!!!!😲
@@menosmark μηπως ειναι για να φευγουν οι υδρατμοι?🤔
Είμαι σε ρετιρέ 5 όροφο,Θεσσαλονίκη,ενδιαφέρομαι για ξυλόσομπα μέχρι 150 ευρώ,και το πρόβλημα είναι ότι περνάνε σωληνώσεις φυσικού αερίου από γείτονες ακριβώς πάνω απ' το διαμέρισμα μου και μετρητές αερίου...τι σόμπα μου προτείνετε να αγοράσω,και θα αντιμετωπίσω πρόβλημα με τα μπουριά(όσον αφορά την εγκατάσταση) και τους σωλήνες φυσικού αερίου επάνω στην ταράτσα?
Καλό είναι να συμβουλευτήτε τους υπεύθυνους για το φυσικό αέριο και κάποιον θερμο-υδραυλικό. Πάνω από όλα η ασφάλεια.
Ποσοι ωρα διαρκει η ζεστη οταν ειναι ανοιχτη και κλειστη?
Η σόμπα χρειάζεται περίπου μία ώρα για να ζεστάνει επαρκώς τον χώρο που προορίζεται να ζεστάνει. Από εκεί και μετά, έχει να κάνει πόσο την συμπαίνεις, δηλαδή πόσο την ταΐζεις με ξύλα και αν τα ξύλα σου είναι ξερά. Επίσης η θερμοκρασία ρυθμίζεται και από τον αέρα της σόμπας γιατί με αυτόν ελέγχεις την καύση. Όταν σταματήσεις να βάζεις ξύλα, ο χώρος μένει ζεστός αν δεν ανοίξεις πόρτα η παράθυρο , σίγουρα για μία ώρα μετά αλλά και βέβαια όλη την νύχτα. Ελπίζω να βοήθησα.
@menosmark Να σται καλα! Ευχαριστω!
καλησπερα Μενελαε , ηθελα να σε ρωτησω απο τι υλικο ειναι φταγμενη η ξυλοσομπα τι λαμαρινα και τι παχος? αν φτιαξει καποιος απο λαμαρινα ενα κουτι και βαλει και ενα μπουρι ειναι ετοιμη ? ποια ειναι η γνωμη σου τι πρεπει να προσεξει? σε ευχαριστω!
Δεν ξέρω από τη κράμα μετάλλων ήταν φτιαγμένη η συγκεκριμένη σόμπα, αυτό που ξέρω όμως είναι, ότι είναι πολύ βαριά, ακόμα και όταν άναβε στο μέγιστο, αν την ακουμπούσες στο πίσω μέρος η στα πλάγια δεν καιγόσουν, ενώ από το πάνω μέρος που είχε ανοίγματα έβγαινε ζεστός αέρας. Εντάξει τώρα με την ερώτηση αν μπορείς να φτιάξεις και εσύ μία σόμπα ενώνοντας λαμαρίνες, το ξέρω, ότι μου κάνεις πλάκα, η απάντηση πάντως είναι όχι, εκτός και αν είσαι καλός μάστορας σιδεράς και πάλι όμως απαιτούνται γνώσεις θερμο-υδραυλικής.
Αν τοποθετήσεις ένα χοντρό ξύλο από την αρχή στην πλάτη έχεις πιο εύκολο αποτέλεσμα στην μετάδοση της. Ωραίος Και επίκαιρος κανείς από την πόλη δεν ξέρει και ακόμη και αναμμένη φωτιά να την συντηρήσει
Να σας πω και γω πως ανάβω πανευκολα την σόμπα μου. Κάνω ένα υπόστρωμα από κουκουνάρια καμία 10ρια και αδελφωνω δύο ξύλα διαμέτρου όχι πάνω από 7-8εκ και ανάβει! Χωρίς να κάνω τίποτα άλλο. Με κερί βάζω φωτιά κάνα δυο κουκουνάρια και τέλος.
Αν έχετε τόσα πολλά κουκουνάρια και λειτουργούν καλά, όλα καλά.
@@menosmark ναι μαζεύω κάθε χρόνο 3-4σακια κουκουνάρια τα οποία μάλιστα τα αφήνω και στον ήλιο για κανένα μήνα
Καλημέρα και στον Στέφανο.Να τον χαίρεστε.Καλή πρόοδο.
Σας ευχαριστώ πολύ, να χαίρεστε ότι αγαπάτε!
+Μενέλαος Μαρκοδημητράκης Εστο και γραπτα ονομα Ναου- περιοχη Πήγα με την κουμπαρα μου δεν ξερουμε Ρωσικά μας άρεσε η μελωδία.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ και σας Ευχαριστω Ναστε καλά.
Ti eugeneia einai autoi pou exete kai oi 2 bravo pada tetoia !!!
Θα ήθελα να μου πείτε παρακαλώ αν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς αν πισω ακριβώς από την ξυλοσομπα υπάρχει τοίχος κατασκευασμένος από γυψοσανιδα εστω και αν είναι γυψοσανιδα της φωτιάς.
Σωστή η επισήμανση σας! πράγματι, η ασφάλεια έναντι στην πυρκαγιά όταν έχουμε φωτιά με υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε ένα σπίτι, είναι πολύ σημαντική. Στο ερώτημα σας δεν μπορώ να απαντήσω με ασφάλεια και σιγουριά, θα σας πω όμως τα παρακάτω, η ξυλόσομπα που δείχνω στο βίντεο, είναι έτσι φτιαγμένη, ώστε περιμετρικά στα πλάγια και πίσω να μην ανεβάζει θερμοκρασία στην λαμαρίνα, δηλαδή σε πλήρη καύση, μπορείς να ακουμπήσεις το χέρι χωρίς να καείς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο από μπροστά και από πάνω, που ανεβάζει πάρα πολύ την θερμοκρασία. Τα υλικά που μου είπατε, έχουν σίγουρα μεγάλη αντοχή στην θερμοκρασία, συχνά θα τα συναντήσετε σε καλύψεις καμινάδων τζακιών σε εσωτερικούς χώρους. Στο βίντεο που σας δείχνω ο τοίχος που είναι δίπλα στην σόμπα σε απόσταση περίπου 5 πόντων είναι τσιμέντο, ομολογώ ότι δεν θα έβαζα τόσο κοντά την σόμπα αν ήταν γυψοσανίδα. να είστε καλά!
@@menosmark Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου έχετε δώσει
Εμείς ς είχαμε χρόνια γιψοσανιδα για ξυλόσομπα και δεν έπαθε τιποτα
@@ΦωτεινηΧατζικου-ψ6μ Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωσή
999888οο8οιθυτ3ρρφτυθιυυγ φ8φγκβψ
Ευχαριστώ. .. σκέφτομαι να πάρω σόμπα φέτος και αναρωτιέμουν πως θα ανάβω @
Τι ξυλα χρησιμοποιεις για την σομπα,και τι καταναλωση σε ξυλα εχει?
Εδώ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, χρησιμοποιούμε ξύλο ελιάς. Όσο ποιο ξερό το ξύλο, τόσο ποιο καλό. Η κατανάλωση έχει να κάνει με τις ανάγκες σου και το κρύο που κάνει. Σε συνηθισμένες χειμωνιάτικες συνθήκες, καταναλώνουμε ένα ζεμπίλι την ημέρα, αν όμως κάνει πολύ κρύο, καταναλώνουμε το πολύ δύο ζεμπίλια. Γενικά, για μια κρύα χρονιά στο Ηράκλειο, όχι στα ορεινά, εκεί είναι όλα διαφορετικά, χρειάζονται περίπου δύο με τρία κυβικά ξύλα. στην πραγματικότητα κανείς δεν κυβίζει ξύλα καθώς το σχήμα τους είναι ακανόνιστο, άρα η αγορά γίνετε με μονάδα μέτρησης μία γεμάτη καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Το κόστος κυμαίνεται για ξύλα σόμπας γύρο στα 150 ευρώ η καρότσα.
@@menosmark Σε ευχαριστω πολυ! Η πληροφοριες σου ηταν σημαντικες για μενα. Θα κανω αγορα ξυλοσομπας πρωτη φορα για σπιτι 80 τμ στην Αθηνα. Εδω που ρωτησα υπαρχει πολυ οξυα,και δρυς 1 κυβικο σε παλετα για ξυλοσομπα γυρω στα 130€
Σας παρουσιάζω το εξελιγμένο προσάναμμα που έφτιαξα, επιλύοντας δύο προβλήματα, με πιο σημαντικό την ικανότητα του προσανάμματος να παίρνει φωτιά πολύ εύκολα χωρίς βοηθητικά μέσα.
ua-cam.com/video/Q1h59riO7AE/v-deo.html
Στους περισσότερους από εμάς είναι χρήσιμα αυτά που μας εξηγεί τώρα αν άλλοι είναι στοκοι.και κοροϊδεύουν να μην το βλέπουν ούτε να ειρωνεύονται για τους υπόλοιπους και υπόλοιπες που ασχολούμαστε η θα ασχοληθούμε με τις στόφες θέλουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω ευχαριστούμε κύριε για το βίντεο και το χρόνο σας
Καλησπερα , αν και λιγο καθυστερημενα (3χρονια μετα ) ειδα το βιντεο , εχω μια απορια , το φουρνακι της ξυλοσομπας μπορεις να το ρυθμισεις σε τι θερμοκρασια το θελεις και αν ναι πως ακριβως γινεται αυτο ;
Πολύ σωστή η απορία σου φίλε Δήμο,. Η απάντηση είναι ότι, δεν μπορείς να το ρυθμίσεις με τον τρόπο που το κάνεις στον ηλεκτρικό φούρνο. Ο φούρνος της ξυλόσομπας έχει τον μετρητή της θερμοκρασίας και όσο περισσότερο συμπαίνεις (βάζεις ξύλα και έχεις ανοικτό τον αέρα για να κάνει μεγαλύτερη καύση) τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία και τη βλέπεις. γενικά αυτό το ρυθμίζεις κατά προσέγγιση με την εμπειρία. Λιγότερη φωτιά μικρότερη θερμοκρασία, περισσότερη φωτιά υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτή η αστάθεια στην θερμοκρασία είναι που κάνει το κρέας με πατάτες πολύ πιο νόστιμο από τον ηλεκτρικό φούρνο. Ελπίζω να βοήθησα.
Μπράβο σου ευχαριστώ πολύ
Ενδιαφερομαι να αγορασω μια ξυλοσομπα με φουρνο σαν την δικιά σου.Αλλά εχω 3 ερωτησεις .1) οταν χρησιμοποιουμε τον φουρνο , που πηγαινει όλη η τσίκνα απο τα φαγητα?!Δλδ στις ηλεκτρικές κουζίνες εχουμε απο πάνω απορροφητηρα.Στις ξυλόσομπες τι γινεται? 2)οταν το βράδυ κοιμόμαστε, για πόσην ωρα διαρκει η ζεστη απο τα ξυλα , αν γεμισουμε την ξυλόσομπα?Δλδ αν την γεμισω με ξυλα στις 11 το βράδυ , μεχρι τί ωρα θα τα εχει κάψει και μετα θα αρχισει να κρυώνει το δωματιο? 3) σε τι μεγεθος πρεπει να κόψω τα ξύλα για να χωρέσουν μεσα ?
Σημαντικά ερωτήματα, πρώτον: Όταν μαγειρεύουμε στην εστία της κουζίνας μας έχουμε απορροφητήρα, λίγο πιο πέρα όμως που είναι ο ηλεκτρικός φούρνος, όταν ψήνουμε παστίτσιο, κέικ η κρέας με παράτες, δεν υπάρχει εκεί απορροφητήρας, συνεπώς η εκάστοτε μυρωδιά διαχέεται στο σπίτι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον φούρνο της σόμπας, με την διαφορά ότι το φαγητό βγαίνει πιο νόστιμο. Δεύτερον: Δεν πρέπει να κοιμάστε στον ίδιο χώρο που βρίσκεται η σόμπα. Τρίτον: ανάλογα τον χώρο δηλαδή τι μέγεθος έχει και πόσο καλά είναι μονομένος, σε γενικές γραμμές κρατάει το σπίτι ζεστό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και αν κάνει κρύο το πρωί την ανάβεις πάλι. Τέταρτον: Δεν ρισκάρουμε να διατηρούμε φωτιά αναμμένη στον χώρο που κοιμόμαστε η γενικά στο σπίτι μας, δεν πρέπει να υπα΄ρχει τίποτα που καίει το οξυγόνο η να παράξει βλαβερά αέρια όπως μπορούν να κάνουν τα μισοκαμμένα ξύλα, συνεπώς φροντίζουμε όταν πάμε για ύπνο να υπάρχει μέσα στην σόμπα μόνο στάχτη. Πέμπτο: Το μέγεθος των ξύλων έχει να κάνει με τον τύπο και την χωρητικότητα της σόμπας, επομένως μετράς τον χώρο καύσης των ξύλων και κόβεις τα ξύλα σε μικρότερο μέγεθος. Η ξυλόσομπα εάν το σπίτι μπορεί να την υποστηρίξει, προσφέρει ίσως τον φθηνότερο τρόπο θέρμανσης και εάν μπορείς να μαγειρέψεις σε αυτή ανάλογα τον τύπο της, μπορεί μία οικογένεια να κάνει μεγάλη οικονομία, επίσης ανάλογα τον τύπο της μπορεί να υποστηρίξει με σώματα καλοριφέρ την θέρμανση όλου του σπιτιού με ποιότητα ακόμα και αν η σόμπα είναι στην αποθήκη. Τα γράφω όλα αυτά χωρίς να πουλάω σόμπες και να έχω το παραμικρό όφελος, απλά από εμπειρία.
@@menosmark δλδ δεν πρεπει πριν κοιμιθουμε να την γεμισουμε με ξυλα , ωστε να εχουμε ζεστη όλο το βράδυ που θα κοιμομαστε?! πως θα πάρει δλδ φωτια το σπιτι? αφου η πορτα της ξυλοσομπας ειναι κλειστη.Απο την άλλη επειδη δεν ξερω απο ψησιμο σε ξυλοσομπα , να μου διευκρινησεις λιγο το θεμα με τις μυρωδιες οταν βαλουμε παραδειγμα καποιο φαγητο .Αν για παραδειγμα βαλω ενα ταψι με πατατες και κρεας , βγάζει ή οχι τσίκνα στον χωρο?και το προβλημα θα ειναι κυριως αν παω και ψήσω μπριζόλες οπου επειδη τρεχει το λίπος απο τις μπριζόλες , εκει δεν κινδυνευουμε να πάρουμε φωτιά ?!
@@bluered902 Να ξεκινήσω από το τελευταίο, όπως ακριβώς ψήνεις το φαγητό σου και τις μπριζόλες στον ηλεκτρικό φούρνο, έτσι ακριβώς θα τα ψήσεις και στον φούρνο της σόμπας, άρα ότι βγάζει από τον ηλεκτρικό φούρνο θα βγάλει και από αυτόν της σόμπας, ναι θα μοσχομυρίσει το σπίτι. Αν ξέρεις να μαγειρεύεις είναι εξαιρετικά εύκολο, το μόνο που δεν μπορείς να κανονίσεις με ακρίβεια, είναι η θερμοκρασία, δεν μπορείς για παράδειγμα να βάλεις τον φούρνο της σόμπας σταθερά στους 180 βαθμούς, θα το κάνεις στο περίπου αφού η θερμοκρασία θα αυξομειώνεται ανάλογα με την φωτιά. Όσο γιατί δεν πρέπει η σόμπα να ανάβει τη νύχτα, γιατί παράγονται δηλητηριώδη αέρια από τα κάρβουνα και τα μισοκαμμένα ξύλα, η λιγοστεύει το οξυγόνο. Η σόμπα δεν δουλευει μηχανηκά θέλει παρακολούθηση και επίβλεψη, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε όταν κοιμόμαστε.
το τζαμι καθαριζη πιο ευκολα αμα εβρεχνες το χαρτι και το βουτουσες στη σταχτη και μετα να εκανες το τριψιμο δοκιμασε το.....
Δεν καθαρίζει το εντελώς
Στα εσωτερικα κατακορυφα μπουρια το στενο μερος του κατω μπουριου ειναι επάνω ή κατω?μου στάζουν από ψηλά και εχουν ολα λερωθει
Καλή χρονιά! το οριζόντιο μπουρί που βγαίνει έξω ΠΡΈΠΕΙ να έχει μία με δύο μοίρες κλίση προς τα έξω, ούτως ώστε να μην γυρίζει πίσω ο υγροποιημένος καπνός, και έξω πλέον, από εκεί που βγαίνει το μπουρί, πρέπει να έχει μια μικρή προέκταση προς τα κάτω, περίπου 30-40 πόντους με μια μικρή οπή, έτσι ο υγροποιημένος καπνός, αυτό το μαύρο ζουμί, θα τρέχει έξω από το σπίτι, και επειδή λερώνει πολύ αυτό, καλό είναι να υπέχει κάτω από αυτό ένας κουβάς.
@@menosmarkKαλή χρονιά!Το οριζόντιο μπουρι της σομπας μου που βγαινει εξω απο το σπιτι εχει κλιση προς τα κατω και τα εξωτερικα μπουρια ειναι διπλου τοιχωματος με ταφ και καπακι απο κατω για να καθαριζονται.Στο εσωτερικο εντος του σπιτιου δηλ κατακόρυφο μπουρι υψους 4.5 μετρα το στενο μερος του κατω μπουριου ειναι επάνω ή κατω ?δηλ σαν καπελλο το πανω μπουρι σκεπαζει το κατω ή το αναποδο ?
@@ΓεωργιοςΑθανασιαδης-ε9ν Το φαρδύ μέρος του μπουριού μπαίνει από κάτω , δηλαδή το κάτω μπουρί μπαίνει μέσα στο από πάνω, τα μπουριά πρέπει να έχουν τις σωστές διαστάσεις. Εγώ αν και τα μπουριά μου εφαρμόζουν σωστά πάνω στην σόμπα και μεταξύ τους, τα έχω πιάσει στο σημείο που ενώνονται με μεταλλικούς σφιγκτήρες. Εξωτερικά έχει σίγουρα τρύπα το μπουρί έτσι;
@@menosmark ετσι τα εχω βαλει και με ταινια μαυρη αυτοκολλητη αλουμινιου μεταξυ τους.ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ εχει ταπα το ταφ .Τετοιο water-works.gr/product/taf-kaminadas-diplou-tixomatos-me-tapa/αλλά το καπακι απο κατω δεν εχει τρυπα και καθε καλοκαιρι το ανοιγω και το καθαριζω
@@ΓεωργιοςΑθανασιαδης-ε9ν θα φωτογραφίζω σήμερα η αύριο το δικό μου, για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ.
Πολύ ωραίο και χρήσιμο βίντεο
Τι μοντέλο- μάρκα η σόμπα;
Όπως μου είπαν από εκεί που την αγόρασα, είναι Τσεχικής προέλευσης. Ήταν εξαιρετική!
Κύριε Μενέλαε καλησπέρα σας, ελπίζω να είστε καλά. Αποκτήσαμε πρόσφατα μία ξυλόσομπα και την ανάψαμε προς το παρόν τρεις φορές. Και τις τρεις φορές γέμισε όλο το σπίτι με καπνό και μια έντονη μυρωδιά. Είναι η μπογιά της και θα φύγει κάποτε; (και αν ναι, πότε και πως) Αναρωτιόμασταν αν μήπως κάνουμε κάποιο λάθος. Πως μπορεί να γεμίζει το σπίτι καπνό;
Καλησπέρα σας, όταν η σόμπα είναι καινούρια και δεν έχει ανάψει ξανά, είναι φυσιολογικό να μυρίσει τις πρώτες δύο φορές, όχι όμως καπνός, μόνο λίγη μυρωδιά. Ο καπνός σημαίνει η, ότι έχει γίνει λάθος στην εγκατάσταση, η, ότι εσείς κάνετε κακό χειρισμό η και τα δύο. Καπνός πάντως είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει και δεν είναι φυσιολογικό ούτε λίγο.
Να ανοιξετε το παραθυρο του μπανιου οταν αναβετε την σόμπα για να μπαινει καθαρος αερας μεσα.Γιαυτο καπνιζει η σομπα
η σομπα σου μπορει να καπνιζει απο την κακη εγκατασταση των μπουριων , καλο ειναι να ρωτησετε καποιον εμπειρο στην τοποθετηση τους μπορει ακομη να φταιει και το μην καταλληλο καπελο εξοδου του καπνου , υπαρχουν πολλα βιντεακια στο youtube που μπορουν να σας βοηθησουν
Πρωτον τη στάχτη δεν την βγαζουμε ποτε με το χερι γιατι μπορει να εχει κάρβουνα, δεύτερον το συμπαω σημαίνει χτυπω τα κάρβουνα να αναψουν και οχι βαζω ξυλα
Φίλε Γιώργο γεια σου! προσωπικά με βολεύει να καθαρίζω την σόμπα μόνο με το χέρι, τουλάχιστον έτσι έμαθα από τους παλαιότερους. Επίσης, όχι συμπαώ, αλλά συμπαίνω, που στον κρητικό ιδιωματισμό θα πει τροφοδοτώ την φωτιά με ξύλα να μην σβήσει. crete.mmx.gr/lexiko/sympaino
Μενέλαος Μαρκοδημητράκης στην στερεα ελλαδα το συμπαινω, συμπαω σημαινει ανακατευω τα καρβουνα για να δυναμωσει η φωτια. Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!
@@ΓιωργοςΠαρτ Ευχαριστώ και εγώ!
Καλημερα φιλε μου κ καλη χρονια να χουμε. Μετα που αναψε η σομπα εντελως συνεχιζεις να εχεις τον αερα τερμα ανοιχτο; Η τον πας πχ στη μεση ; Απο οτι καταλαβα οσο ποιο ανοιχτος τοσο πιο πολυ ζεστη αλλα καιγονται κ τα ξυλα πιο γρηγορα ε;
Επισης ελιες που κλαδευουμε καθε χειμωνα κανει καλη καυση ;
Σε ενα ενα σπιτι ισογειο 80τμ μετρα αν αναβει πχ στο σαλονι θα πηγαινει η θερμοκρασια κ στα υπνοδωματια κουζινα κτλ ;
Καλή χρονιά με υγεία, σε όλα σου τα ερωτήματα η απάντηση είναι ναι, πιο αναλυτικά, ανάλογα με την διαρρύθμιση του σπιτιού, τα ξύλα από ελιά είναι τέλια για καύση ξερά, όχι δροσερά, τον αέρα τον έχουμε ανοικτό τέρμα για να πάρει φωτιά η σόμπα καλά, μετά το ρυθμίζουμε ανάλογα το πόσο θέρμανση θέλουμε και πόσο γρήγορη καύση θέλουμε, όσο πιο ανοικτός ο αέρας τόσο πιο πολύ θέρμανση και περισσότερη καύση. Και κάτι άλλο, το βράδυ θα φροντίζεις, να μην μένουν μέσα στην σόμπα μισοκαμένα ξύλα, μόνο στάχτη.
Την στάχτη δεν την καθαρίζουμε με το χέρι. Κάτι ξέρουμε κι εμείς.
Εσυ στο χωριο σου με τι την καθαριζεις; (ειδικα στην ξυλοσομπα)
Με μια σπατουλιτσα η σκουπακι φίλε καθαρίζουμε την στάχτη
Σκουπάκι κουζίνας
γεια σου φιλε δεν βρισκω το βιντεο σου που φτιαχνεις προσαναμα? ευχαριστω .
Ορίστε το ένα από τα τρία βίντεο που έχω με κατασκευή προσανάμματος ua-cam.com/video/_d11B0rN0f8/v-deo.html
Εγω προσαναμα φτιαχνω με τα ιδια τα ξυλα κοβοντας μικροτερο ενα κουτσουρο (εννοειτε ξερο) με ενα μικρο τσεκουρι
Σωστά, πως όμως θα του δώσεις φωτιά;
@@menosmark Με τον απλο αναπτηρα αυτον με τον μακρυ λαιμο τζακιου που λεμε ! θα αναψει με την μια ! με το τεκουρακι τα κοβεις ετσι ουτοσωστε να εχουν ακιδα μπροστα και παρα πολυ λεπτα ειναι πολυ ευκολο ! γεμιζεις και ενα καφασι και τα εχεις ετοιμα απο πριν ...
@@hlektronikos Ουσιαστικά θρυμματίζεις τα πιο εύκολα μέρη του ξύλου. αλλά δεν καταλαβαίνω ομολογώ πως παίρνουν φωτιά έτσι απλά. Παλιότερα στα χωριά βάζαμε λίγο αχινοπόδι ξερό (αγκαθωτός θάμνος είναι) με λίγα κλίματα ξερά αμπελιού, και άναβε με ένα σπίρτο, τώρα όμως που δεν έχουμε θάμνους, έχουμε όμως λεπτά ξύλα, εγώ τουλάχιστον τα ανάβω με το προσάναμμα που φτιάχνω, και μάλιστα με το πιο εξελιγμένο που έχων ανεβάσει και σχετικό βίντεο, κατά την παραγωγή του είναι πολύ πιο εύκολο από τα προηγούμενα.
Εχω παρει σόμπα... Αλλα δεν ηξερα πως να την κανω να βγαλει ζεστη. Αυτο το βιντεομε βοήθησε παρα πολυ επιτελους θα ζεσταθω και τα ξύλα.δεν θςτατρωει το σαράκι..... Σας ευχαριστω.
Με τη ξυλοσομπα ζεσταινεις όλο το σπίτι??Κι αν ναι πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι και πόσα κιλοβάτ είναι η σόμπα??
Σωστές ερωτήσεις φίλε Κώστα, ναι ζεσταίνεται όλο το σπίτι, το δικό μου που είναι μεζονέτα για παράδειγμα και έχω μόνο την ξυλόσομπα, ζεσταίνεται άψογα όλος ο χώρος κάτω δηλαδή σαλώνει κουζίνα δηλαδή 50 τ μ, και πάνω στα υπνοδωμάτια που είναι 40 τ μ, ζεσταίνονται ικανοποιητικά. Οι προδιαγραφές τις σόμπας είναι για να θερμαίνει 250 κυβικά μέτρα, σε κάθε περίπτωση στο σπίτι μετά τις δύο ώρες που θα ανάψει η σόμπα, μετά βάζουμε ξύλα με το σταγονόμετρο που λένε, γιατί πολύ απλά κάνει πολύ ζέστη.
@@menosmark ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Δείξε μας και για τα μπουρια
πολυ καλο αλλα αμα δεν εχεις τζακι ανοικτο να το γλεντισεις και να σκαλιζεις τα ξυλα παιζοντας χαρτακι και εχοντας διπλα ποτακι δεν ειναι το ιδιο!!!!
Συμφωνώ για το τζάκι, αλλά με δύο όρους, να υπάρχουν στο σπίτι καλοριφέρ γιατί αν περιμένεις από το τζάκι να ζεσταθείς...., και το τζάκι να μην είναι σε μεζονέτα. Τώρα, τα κάστανα, το ψητό, τις οφτές πατάτες, που κάνει η σόμπα, το τζάκι δεν. Πριν βάλω την σόμπα είχα τζάκι και καλοριφέρ, για αυτό έχω σαφή εικόνα.
@@menosmark δεν αντιλέγω και εσύ που είσαι και από επαρχία κιόλας θα έχεις πολύ παραπάνω κρύα Απλώς για το γλέντι για τη φάση και το σκάλισμα γενικά Σαφώς με το τζάκι δεν μπορείς να έχεις τη ζέστη που έχεις με τη σόμπα που το κάνει όλο το σπίτι μπαρούτι γιατί μικρός είχαμε σόμπες
@@nick_1178 Έχει και το τζάκι την δική του χάρη!
Μενέλαος Μαρκοδημητράκης γινεται να εχουμε σομπα στο σπιτι μας αλλα και τζακι;
@@αλεκοςκαβαλαρης Ναι μπορείς, το τζάκι θα το έχεις για την παρέα και την ατμόσφαιρα, και την σόμπα για να ζεσταίνεται το σπίτι και να ψήνεις ψητό. Σε κάθε περίπτωση αν με ρωτούσες; εγώ θα είχα μόνο ξυλόσομπα η τζάκι σύγχρονης τεχνολογίας και σε καμία περίπτωση παρασιά ως τζάκι.
Κύριε μενελαε έχω να πω ότι δεν έβρασα νερό και κρυολόγησα βαρια
Χωρίς να υπάρχει ένα μπρίκι από το οποίο θα εξατμίζεται νερό, όχι αναγκαστικά να βράζει, αφού η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή, θα κρυολογήτε και δεν θα ξέρετε το γιατί. Παλαιότερα έβγαιναν σόμπες με θάλαμο νερού ενσωματωμένο, το γεμίζαμε κάθε μέρα .
@@menosmark Για ποιο λογο συμβαίνει αυτο?Να κρυολογουμε δηλαδή.Ξηραινει τον αερα?Το ιδιο ισχυει σε σπιτι με πολυ υγρασια?
@@RKalos Ναι, έτσι ακριβώς, όταν το ποσοστό της υγρασίας είναι πολύ χαμηλό, η πολύ υψηλό, τότε κρυολογούμε. Δεν ξέρω το μηχανισμό που συμβαίνει αυτό, πάντως είναι εξακριβωμένο από την εποχή που οι άνθρωποι είχαν μόνο τζάκια. Όταν είχα ξυλόσομπα, κάποιες φορές ξεχνούσα να βάλω ένα μπρίκι με νερό, το θυμόμουν γιατί ξεραίνονταν γρύγορα ο λαιμός μου και έπρεπε να πιώ λίγο νερό χωρίς να διψάω και μετά από λίγο πάλι το ίδιο.
Εγώ που έχω παγώσει και δεν ξέρω να ανάβω και έβαλα ν δω αυτό
Μπορείτε να μ πείτε τι μπουρια είναι αυτά στη σομπα?
Ομολογώ πως δεν θυμάμαι, όμως κάθε σόμπα γράφει ο κατασκευαστή στης τι διάσταση μπουρί παίρνει η θα σας πουν από το κατάστημα που την αγοράσατε. Η διάσταση του μπουριού καθορίζεται από την υποδοχή πάνω στην σόμπα.
@@menosmark έχει σημασία το μπουρι που θα έχει η σόμπα; Αγόρασα μια καινούργια και μέσα σπίτι μπαίνει απίστευτος καπνός. Δεν την κάνω πια. Θα την πετάξω. Τι μπορεί να φταίει ; Η σόμπα είναι ολοκαίνουρια. Μήπως έχει σημασία που άφησα τα μπούρια από την παλιά μου σόμπα; ευχαριστώ εκ των προτέρων.
@@user-eh1vf3of6h Υπάρχουν διάφορα νούμερα μπουριά, θα πρέπει να ξέρετε τι νούμερο μπουρί παίρνει η σόμπα σας και να τις πάρετε ανάλογα. Ο μάστορας για να τοποθετήσει σωστά τα μπουριά είναι ο θερμο-υδραυλικός. Τα παλιά μπουριά και μόνο που είναι παλιά δεν κάνουν, αλλά εγώ στέκομαι στην σωστή τοποθέτηση, συχνά απαιτείται θερμό-στοκος Όπως έχω γράψει ξανά , το οριζόντιο μπουρί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο μέτρα προς τον τοίχο, σε όλο του το μήκος πρέπει να έχει κλίσει μία μοίρα προς τα έξω και κάτω, έξω από τον τοίχο θα πρέπει να σχηματίζει ένα ταφ Τ πλάγιο και στο κάτω μέρος να υπάρχει σωληνάκι για την παροχεύτευση αέρα. Η σόμπα δεν πρέπει να καπνίζει. Αν τα μπουριά είναι σωστά τότε πιθανόν να κάνετε εσείς λάθος χειρισμό της σόμπας, για παράδειγμα ο αέρα δεν πρέπει να κλείνει, πρέπει απλά να ρυθμίζεται ανάλογα με το τη συμβαίνει στην σόμπα, αν το κλείσεις, αργά η γρήγορα η σόμπα θα γεμίσει καπνούς μαζί και όλο το σπίτι. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα ξύλα, ποτέ δροσερά ξύλα και ξύλα που μπορεί να καταναλώσει η σόμπα μας ανάλογα την πυρά που έχει. Καλή σας συνέχεια!
@@menosmark χίλια ευχαριστώ. Να είσαστε καλά. Καλό σας βράδυ.
Βρέχω λίγο χαρτί. Στάχτη και καθαρίζει το τζάμι
το σκουπακι το εχεις ακουστα?πετας την σταχτη εξω στο χωραφι η στην αυλη του γειτονα?εχω μια σκουπα απο ψαθα μπορεις να μου την κανεις ηλεκτρικη?ελεος ρε φιλε με τα βιντεο που αναβαζεις.το τζαμακι με ενα σφουγγαρι και λιγο υγρο σαπουνακι το κανει αορατο.
κύριε Βαμβακά έλεος γιατί; έτσι ανάβω εγώ την σόμπα μου, αν εσύ το κάνεις με καλύτερο τρόπο ανέβασε και εσύ ένα βίντεο, όσο για το σκουπάκι, οι διαστάσεις είναι πολύ μικρές μέσα στον θάλαμο καύσης της σόμπας για να χρησιμοποιώ αποτελεσματικά το σκουπάκι. Το τζάμι το καθαρίζω με λίγο άθο (στάχτη) πάνω σε ένα ελαφρός βρεγμένο σουγγάρι. Όσο για την αυλή του γείτονα, Όχι αυτό δεν υπάρχει, όλες οι οικογένειες που είμαστε στην γειτονιά σεβόμαστε ο ένας τον άλλο! Καλή σου χρονιά!
Ποση ωρα καινε τα ξυλα;;;
Τα ξύλα ανάβουν καίνε όση ώρα συμπένεις, δηλαδή όση ώρα βάζεις ξύλα στην φωτιά.
@@menosmark εννωω αν βαλεις μια φορα ξυλα στις οκτω το πρωι παραδειγμα ποση ωρα θα κρατησουν μιλαω για ελια
@@takarosolumpiakakias594 Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, το αργότερο κάθε μία ώρα πρέπει να βάζεις ξύλα, η μία ώρα είναι ένας μέσος όρος, γιατί υπεισέρχονται κάποιοι παράγοντες όπως, πόσο ανοικτός θα είναι ο αέρας της σόμπας, (όσο πιο ανοικτός είναι τόσο πιο γρήγορη καύση γίνετε) πόσα ξύλα θα έχεις βάλει, και αν τα ξύλα είναι λίγο ξερά η πολύ ξερά, τα πολύ ξερά καίγονται πολύ πιο γρήγορα, παράγουν όμως μεγαλύτερη θερμότητα και κάνουν καλύτερη καύση, δηλαδή λιγότερους ρύπους.
Πολύ ωραία σομπα. Μπορείς να μου πεις από που την πήρες? Είναι ενεργειακή? Και ποια η θερμιδική της απόδοση? Ευχαριστώ
Πράγματι αυτή η σόμπα ήταν εξαιρετική. Την αγόρασα το 2012, από ένα μαγαζί στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά στο Ηράκλειο, το οποίο όμως μεταφέρθηκε μετά και δεν ξέρω που πήγε. Δεν ήταν ενεργειακή, δεν θυμάμαι πια ήταν η απόδοση της, ζέστενε όμως απολύτως επαρκώς 50 τετραγωνικά , δηλαδή 150 κυβικά χώρου. Ήταν Τσέχικης κατασκευής και είχα μείνει απολύτως ευχαριστημένος.
@@menosmark Κρίμα θα ήθελα πολύ μια την ίδια. Φαίνεται πολύ προσεγμένη σαν κατασκευή
@@menosmark υπάρχουν και Ελληνικές αξιόπιστες
@@xarisxaroulis3087 Σίγουρα θα υπάρχουν, αν είχα τέτοια, η τις ήξερα θα τις ανέφερα. Πρώτα τα ελληνικά προϊόντα εάν είναι καλά. Εσείς σχετίζεστε με Ελληνικές σόμπες;
Το τζάμι καθαρίζει με στάχτη και συρμα
Έχετε δίκιο και εγώ καθάριζα το τζάμι της σόμπας με την στάχτη. Χρησιμοποιούσα ένα σουγγάρι μόνο για αυτή τη χρήση, το έβρεχα στο νερό, το βουτούσα στην στάχτη και έτριβα το τζάμι και το τζάμι γίνονταν λαμπίκο.
Χρήσιμο
Φίλε μου έχεις βρει το μπελά σου.μην απαντάς σέ κάθε ειρωνικό σχόλιο του καθενός.
επηδομα θερμανσης παραγογηκοτητας η ατμοσφερας καλη χρονια στα πλιτσικαμας
ποια σόμπα είναι αυτή;
Τι εννοείτε;
Το μοντέλο λέγεται SALZBURG της εταιρείας THORMA , www.thorma.gr/product/salzburg/
Τελειο ειναι το χωραφι σου😘
Εγώ δεν ήξερα!
Αφού ξερουμε
το τζαμακι λες με ενα πανακι και εσυ το καθαριζεις με ενα χαρτι.χαχαχαχα
Πράγματι!
Καλημέρα ΣΑΣ Χρονια ΠΟΛΛΑ σε ΟΛΟΥΣ τους Ορθοδόξους.Έχω μιά ιδέα να κάνεις θέμα:Ρωσικες εκκλησίες στηνΕλλαδα .Εγω έχω παει Σεραφειμ του Σάρωφ 1 Πολιχνη θεσσαλονίκης2 Στο Σέλι Βέροια στο βουνό.
Είσαι ανισόρροπη....