Sivasi Hatun Camii Develi Kayseri
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- Merhaba Tarihe şahitliklerimiz devam ediyoruz. Kanalıma üye olmayı, paylaştığım videoları beğenmeyi unutmayın.
Sadece 12 gün evli kalan bir Hanım Sultan’ın tüm çeyizlerini satarak yaptırdığı, dünyada sadece üç tane olan bir eser tam 1400 yıllık bir eser buyrun birlikte izleyelim.
Anadolu topraklarının bizlere vatan olmasını sağlayan Ecdadımız Selçuklunun, İnsanlığı kuşatan Adalet çemberi, Güzel ahlak ve eşsiz mimari yapıları ile nakşettiği mühürlerden birisi de Develi Siva Sitti Hatun Camisidir.
SİVASİ HATUN CAMİİ
YAPILIŞ TARİHİ
Develi Sivasi Hatun Camii 4. Kılıçarslanın oğlu Göçeraslan oğlu Nasrullah ve eşi Siva sitti Hatun tarafından H. 680 /M. 1282 tarihinde yöre taşından inşa ettirilmiştir. (4 satırlık inşa kitabesi)
YAPI CİNSİ
Caminin sütunları kesme taştan, Ağ ve sivri tonuslu kemerler ise toplama taşlardan, duvarlar bir metre kalınlığında horasan harcı ile inşa edilmiş olup, mihraba dik beş sahından 24.5 metre en ve boyundan oluşmaktadır. Kubbeler ile üst örtü -çatı-arasında kalan 1.5 metrelik boşluk caminin ısısını muhafaza etmekte ve iklimlendirmeye katkı sağlamaktadır.
KÖŞK MİNARE
Caminin kuzey cephesinde taç kapının tam üzerinde 32 basamaklı merdivenle çıkılan köşk minaresi yer almaktadır. Minare merdiveni ayağında bir de kayadan oyma dış çeşme mevcuttur. Cami doğu ve kıblesini birleştiren köşeye kuş köşkü yapılmıştır.
TAÇ KAPI
Taç kapı, eyvan türü taç kapılar sınıfına girmektedir. Taç kapının etrafındaki, Dıştan ikinci bordürün üzeri mührü Süleyman-davut yıldızının yarım yıldızlardan oluşan bir bezeme kuşağı ile tezyin edilmiştir.
İNŞA KİTABESİ
Taç kapı üzerinde beş parça halinde beyaz mermer üzerine yazılmış iki satırlık inşa kitabesi yer almaktadır. Kitabe: birinci satır Anlamı: ( Tövbe Süresinin 18. Ayeti ) Camileri ancak, Allah’a ve ahiret gününe inananlar, namaz kılan, zekâtını veren ve tek Allah’tan sakınanlar inşa eder.
İkinci satır: Bu mübarek caminin yapılmasına, Allah mülkünü daim kılsın, iki kıblenin özlemi ile tutuşan ümmetlerin dizginlerini elinde bulunduran, din ve dünyanın bereketi Yüce Kılıç Arslan oğlu Keyhüsrev zamanında emr edilmiştir.
HARİM
Harim; 24.30 x 24.50 m. ölçülerinde olup dört sıra halinde dörder kare ayağın bulunduğu mihraba dik uzanan beş sahından oluşmaktadır.
Harime giriş kapısının batısında yer alan iç çeşmenin ayna taşı üzerinde”Hayrat sahibi Osman sene 1117 yazısı bulunmaktadır.
Mihraba dik uzanan orta sahının kuzeyindeki ikinci sahının üzeri boş bırakılmış ve bu kısım altında yağan kar ve yağmurların toplandığı bir havuz ile cami içinde iklimlendirmeye katkı sağlanmış ancak havuz sonradan kapatılmıştır.
Cami, Güney ve doğu cephe üzerine açılan dört yırtmaç pencere ile aydınlatılmaktadır.
MİHRAP
Mihrap, gri andezit taşından Selçuklu taş işleme sanatının bütün incelik ve zerafetinin sergilendiği bir şaheserdir.
Dıştan içe doğru ikinci bordür üzerinde Al-i İmran Süresinin 18. Ayetinin tamamı ile 19. Ayetin bir bölümü yer almaktadır.
Anlamı: 18-Allah, Melekler ve adaleti yerine getiren ilim sahipleri, ondan başka
Tanrı olmadığına şahitlik etmişlerdir. Ondan başka Tanrı yoktur. O güçlüdür, hâkimdir. 19-Allah katında din şüphesiz İslamiyet’tir.
MİHRAP SÜTÜNCELERİ
Mihrabın köşe sütüncelerinin üzerleri burmalı olup, Sütünce başlıklarının altında birer kitabe bulunmaktadır. Mihrap nişinin batı tarafında bulunan kitabe üzerinde Enbiya Süresi 107. Ayeti yazılmıştır. Anlamı: Ey Muhammed, Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik
Mihrap nişinin doğu tarafında yer alan sütünce üzerindeki kitabede Kalem Süresinin 4. Ayeti yer almaktadır. Anlamı: Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsindir.
MİMBER
Camiyle birlikte ve 13. yüzyılın sonlarına tarihlenen ve ceviz ağacından çakma kündekârî tekniğindeki yapılmış minberi Kayseri Gevher Nesibe Müzesi’ndedir.
1111TANELİ HALAKA TESBİHİ
Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde Cuma mescidi olarak da kullanılan Camide bulunan 1111 taneli ve 22 metre uzunluğundaki andız ağacından yapılmış tespih, halka oluşturulup omuzlara atılarak çekildiği için yörede ''halaka tesbihi '' olarak anılıyor.
Prof.Dr. Sultan Murat Topçu
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı
(Develide Türk Eserleri Kitabından yararlanılmıştır.)
Derleyen Nezir Ötegen Develi
😊❤