3 MINUTE DIN ORA DE RELIGIE | SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL| | 23 AUGUST | TVR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • TVR, UNIVERSUL CREDINŢEI, 23 august 2020
    3 MINUTE DIN ORA DE RELIGIE
    O rubrică realizată cu sprijinul:
    prof. religie Elena Bălan,
    prof. religie Daniela Iuliana Grigorcea,
    prof. religie Radu Ungureanu,
    prof. diacon Daniel Cergan,
    prof. religie Vasile Bogus,
    lect. dr. Oana Moşoiu.
    Lectura şi grafica: prof. religie Daniela Iuliana Grigorcea
    Redactor: Rafael Udrişte
    Realizatori: prof. religie Daniela Iuliana Grigorcea, prof. religie Florin Zărnescu
    Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei” ne spune Sfânta Scriptură.
    Nașterea Sfântului Ioan a fost ea însăși o minune. Părinții Sfântului Ioan, preotul și proorocul Zaharia și Elisabeta, din neamul lui Aaron, au ajuns la bătrânețe fără să aibă copii, lucru rușinos în rândul poporului evreu în acea vreme. Ei tare mult îți doreau un copil. Iată că într-o zi, un înger îl anunță pe Zaharia că rugăciunea sa a fost ascultată și că soția sa, Elisabeta îi va naște un fiu căruia îi va pune numele Ioan. Lui Zaharia îi venea greu să creadă acest lucru deoarece ei erau înaintați în vârstă. Zaharia a rămas mut până când s-a săvârșit ceremonia punerii numelui pruncului.
    Elisabeta era mătușă sau verișoară a Maicii Domnului. Și ei i s-a vestit în chip minunat că avea să nască un copil și a primit vestea cu bucurie.
    Pruncul pe care îl purta s-a arătat a fi profet încă din pântecele maicii lui. După Bunavestire, Fecioara Maria, purtându-L în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos, a vizitat-o pe Elisabeta. Când cele două femei s-au întâlnit, Ioan a săltat de bucurie în pântecele maicii lui, iar mama lui s-a umplut și ea de Duhul Sfânt și a binecuvântat-o pe Maica Domnului și pe Prunc zicând: „Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău!”
    Când a ajuns aproape de vârsta adultă, Ioan s-a retras în pustie, ducând o viață simplă, de post și rugăciune. Purta o haină aspră, din păr de cămilă și încinsă cu o curea de piele și se hrănea puțin petrecându-și vremea în rugăciune .Ioan, Înainte-mergătorul și Botezătorul Domnului avea să primească de la însuși Domnul Hristos mărturia că el era cel mai mare dintre toți oamenii născuți din femeie. Ioan îi boteza pe oameni în apa Iordanului în semn de curățire a păcatelor. Pentru viața lui îngerească, Sf. Ioan s-a învrednicit să-L vadă pe Mântuitorul a Cărui cale o pregătise și să Îl boteze în Iordan, fiind atunci și martorul descoperirii Sfintei Treimi.
    Pentru întreaga creștinătate, Sfântul Ioan rămâne cel mai mare sfânt, cel mai mare prooroc și Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos. Creștinii îi poartă cu drag numele și îi zidesc lăcașuri de închinare. Exemplul său rămâne peste timp un stâlp de neclintit al Bisericii creștine și întărire pentru toți cei care doresc să meargă pe drumul cunoașterii lui Dumnezeu.
    După moartea Sf. Ioan, ucenicii săi i-au luat trupul și l-au îngropat în Sevastia. Moaștele sale au fost regăsite mult mai târziu, în chip miraculos, iar acum fragmente din acestea se găsesc în mai multe locuri din lume.
    Noi, cei ce-l iubim și îl cinstim cu drag îi grăim așa : „Bucură-te, Sfinte Ioane, înainte mergător al Domnului nostru Iisus Hristos.

КОМЕНТАРІ • 14