Oğlan küçük erkek çocuğu, erkek erişkin kişi, beyefendi ise hitaptır. Kız küçük kız çocuğu, kadın erişkin kişi, hanımefendi ise hitap şekliyken bayan da bu hitaba eklenmektedir. Sözcüklerimizi kelimelerimizi bilerek kullanmak önemlidir. Fakat asıl önemli olan üslup.
Bir kişinin bana bayan demesi beni rahatsız etmiyor ancak evli olmadığım için aile ortamında veya yaşı büyük kişilerin bulunduğu bir ortamda "Ben ... bir kadınım." derken istemsizce suçlu hissediyorum. "Ben ... bir kızım." veya "Ben ... bir bayanım." demem gerektiğini hissediyorum. Bu, insanın yaşamaması gereken bir his; insanın kendi cinsiyetini belirtirken suçluluk duyması sağlıklı bir durum değil. Erkeklerin bunu anlayabilmesini beklemiyorum, bu durumu hiçbir zaman yaşamadılar. Ama anlayabilen erkeklere de empati kurabilme yeteneğine sahip oldukları için saygı duyuyorum.
Çok güzel bir yorum. Biri size bayan dediğinde sinirlenmemeniz çok güzel. Bazı feminisler var da nerdeyse dayak atacak saldıracak duruma geliyorlar kadın demeyince. :))
Kadınların tek sorunu bu değil tabiki. Ama bir çok sorunun çözümü buradan başlıyor. Maalesef bu derinliği göremiyor ve bunu anlayamıyorsunuz ve bu çok üzücü bir durum.
kadinlar veya bayanlar (kim hangisini tercih ediyorsa), birisi icin iyi cocuk dediklerinde erkekler de ayni hisse kapilir, yani empati kurabilirler merak etmenize gerek yok :), peki buna ne kadar dikkat edilir? bilen yok
Aynı problem "oğlan" kelimesinde de var. Zaman içerisinde pasif eşcinsel anlamı da kazandığı için kızın karşısında erkek kullanılıyor, oysa doğru kullanım kadın-erkek, kız-oğlan olması gerekir.
Gittiğim bir kütüphanede 18 yaşından küçükler için isim yazarken çocuklar için kız erkek gibi iki kutucuk var işaretliyorsunuz aynı zamanda yetişkinler için ise kadın erkek şeklinde bildiğim kadarı ile kız kadın ayrımı temelinde "bekaret" yüzünden olan bir ayrıştırma yetişkin olup bakire olanlar da olabilir elbette tabiki bunun kütüphane kurumu ile ilgisi bile olduğunu düşünmüyorum 18 yaş altı içinde kadın erkek 18 yaş üstü için de kadın erkek kullanılması daha doğru değil mi bu durumda uyarmalı mıyım listeleri hazırlama konusunda
Kadının karşılığı Adam. Kızın karşılığı erkektir. Küçük erkek çocuklarına oğlan denir iken küçük kız çocukları için bildiğim kadarı ile bir tabir bulunmamakta. Yanlışsınız yani. Kadının karşılığı erkek değildir.
Bayan, bay kelimesinin dengidir. Birine seslenirken “Bay bakar mısınız?” demek ne kadar absürtse bayan bakar mısınız demek de öyledir. Bay ve bayan kelimelerinden sonra isim veya soyisim gelir. Bay Özdemir, bayan Özdemir gibi.
ortada bir ayrim yok. yanlis bilgilendirilmissiniz.bayan kelimesinin hitap seklinde kullanilmasi onun farkli sekillerde kullanilmayacagi anlamina gelmez.bu da nerden cikti ? tdk nin sitesine girerseniz gorursunuz.bayan kelimesi 4 farkli anlamda kullanilir. birincisi kadinlarin on veya soyadlarinin onune getirilen bir saygi sozudur. bayan busra gibi.ikincisi cinsiyet belirtmek icin kullanilir. ucuncusu eş anlaminda kullanilir dorduncusu de hitapdir.yani ben bayanlar tuvaleti dersem yanlis bir kullanimda bulunmus olmam. burda kullandigim bayan kelimesi ile tuvaleti kullanabilen insanlarin cinsiyetini belirtmis olurum. kulaga absurt gelmesinin nedeni bazi kelimelerin bazi kelimelerle birlikte kullanim sıklıgının az olmasi. gerisi de paronayak ve cahil insanlarin dusunceleri. bayan degil kadin diyeceksin cumlesi o bakimdan dogru degil iki kelime de cinsiyet anlaminda kullanilabilir ve kimse kimsenin sececegi kelimelere karisamaz.
@@zombiebanknotes yanlış bilgilendirilmedim sadece videodaki bir kadının cümlesine kendimi daha yakın hissettim tuvalet olayıda biraz alışmış olduğumuz için cinsiyet belirliyor diye düşünüyorum sonuçta her yerde bayan diye yazıyor bana göre hitap şekli daha uygun bir başkasına göre başka bir şey olacaktır bu kadar yönlü bir kelimeyi zaten herkes istediği gibi kullanabilir elbette
@@zombiebanknotes Siz hiç "Baylar askere gider." diye bir cümle kuruyor musunuz? Kimse böyle bir cümle kurmaz. Onun doğrusu "Erkekler askere gider." olur. Kimse erkeklere bay demez. Bay kullanılmadığı yerlerde bayan kullanılmaz.
@@madonebo9249 boyle bir cumlenin kimse tarafindan kurulamayacagi yargisina nerden vardiniz ? ben kurarim.detayli olarak aciklamisim orda. bay kelimesi de iki anlamda kullanilir ve bunlardan biri cinsiyet belirtmek icindir. bu baglamda baylar askere gider cumlesi kurulabilir,kuran yanlis kurmus olmaz. turk dil kurumunun sitesine girip arama kismina bay kelimesini yazarsaniz orda ikinci anlamin cinsiyet belirtmek amacli oldugunu ve anlasilir olmak adina verilen kurumun kendi cumlesinde "Bir bay sizi ariyor" orneginin verildigini gorursunuz. sizin bir kelimeyi sıklıkla kurmamaniz veya toplumun cogu kesiminin o kelimeyi zamanla daha az kullanmasi onu artik dogru olmaktan cikarmaz.
@@zombiebanknotes Sorun sadece bu değil. Peki siz bay kelimesinin neden neredeyse hiç kullanılmadığını, bayanın ise neden çok sıklıkla kullanıldığını merak ettiniz mi? Kadın ve kız kelimelerine cinsellik ve bekaret anlamlarının yüklenmesi. Halk dilinde bayan kelimesi bakire olup olmadığı bilinmeyen şahıslar için kullanılır. Erkekler için bekaretine göre farklı kelimeler kullanılmıyor. Mesela "Okula yeni gelen öğretmen erkek mi bayan mı?" ya da "erkek sporcu" "bayan sporcu" gibi kullanımlar çok yaygın. Erkeklere bay denilmediği yerlerde kadınlara bayan deniliyor. Sebebini de hem ben hem de videodakiler açıkladık zaten.
Bana normal gelen (ve kimseyi rahatsız etmeyeceğini düşündüğüm ortalaması olarak) Mesela soyadı Yılmaz olan bir çift için Bay Yılmaz ve Bayan Yılmaz denir, denmeli. Cinsiyet belirtme amaçlı ünvan olduğu için. Ama birini tanımlarken 'kadın ne kadar ilginç baktı' diye betimlenir bence. Bayan baktı demek, orada alakalı bir ek gibi durmuyor. Kız/kadın skalasında da yaşa göre belirlenmeli. Genç kız - genç kadın çizgisi aşağı yukarı 18 yaşında çizilebilir. Çünkü yetişkin belirteci bir yaş. Yani 18 yaşına kadar kız, sonrasında kadın diye tanımlamak hem bekaret temsil etmediği gücendirmediği gibi hem de jenerasyonuna uygun betimleme yapılmış olur. Mesela evlenmemiş 30 yaşında birine kız demek çok aşağılayıcı, bildiğiniz hakaret olarak algılanmalı.
Türkçenin hitap konusunda Fransızcadan ithal kavramlara ihtiyacı yok. Türkçede Bay/Bayan X denmez, X Bey/Hanım denir. Falih Rıfkı'nın Çankaya eserini okursanız Atatürk ile aralarında geçen madam/matmazel kavramına karşılık bulma çabasına ilişkin lüzumsuz sohbeti görebilirsiniz. Özetle bay/bayan sözleri saçma sapan eğreti sözlerdir.
Mesela "Pardon, bayan cüzdanınız düşürmüşsünüz." "Pardon, kadın cüzdanınız düşürmüşsünüz." benim düşünceme göre 18 yaşından küçük çocuklar kız çocuğudur. 18 yaşından büyük yetişkimler de kadındır. Bayan, hanım, hanımefendi kelimelerini de karşımdaki kişiye saygı olarak hitaben kullanırım. Bu tartışmayı mantıklı bulmuyorum.
@@do61761 '' pardon bakar mısınız cüzdanınızı düşürmüşsünüz? '' üstüne alınmadı mı, o zaman ''hanımefendi? '' diye tekrar bi seslenirsiniz. Zaten insan bunu düşünmeden hep böyle yapar. Bayan veya kadın deme gereği oluşmaz ki verdiğiniz örnekte :S
@@yolinzivasi Demeye çalıştığım ben karşımdaki insana saygısızlık olsun diye bu kelimeleri kullanmıyorum. Cümlenin gidişatına uygun olduğu için bazen kullanıyorum. Zaten "bayan" kelimesinin türetilmesinin ana sebebi cumhuriyetin kadın ve erkeği cemiyet hayatın da eşit temsil edilmesini sağlamak içindi. Kelimelerimizin anlamalarını banaz insanalara kurban etmememiz gerekir.
0:32 hiç alakası yok bayan kelimesi Fransızcada ki madam ve matmazel kelimesine karşılık bulunmuştur. Fransızcada ki madam ve matmazel bekaret ayrımı yaparken Türkçede ki bayan yapmamaktadır. Bayan kelimesi Türk Dil Devriminin bize armağanıdır. "Paşam, madam ve matmazel kelimelerine karşı iki ayrı kelime bulmak gerekmez mi? Sorusuna "madam ve matmazel kelimeleri kadını evlenmiş ve evlenmemiş olarak ayırıyor" diyerek bu ayrımı Atatürk engellemiştir zaten.
@Vergiden imanı skilmiş bir ruh Bu dediğinin örneğine hiç rastlamadım. Yaşca küçük olana kız yaşı büyük olana bayan yada hanımefendi burada bekaret ayrımı yok her dilde olduğu gibi çocuklara men yada woman diye seslenilmiyor
Şu aptalca tartışmalardan dolayı bile iyi ki asosyalim diyorum. İnsanla ilişkinin olduğu yerde problemden başka birşey görmedim ben. Nerede ne kelimeyi kullansam, acaba yanlış anlar mı, şöyle mi deseydim acaba diyip sonra da karşımda böyle bir video başlığını görünce anladım ki kendimi boşu boşuna yoruyorum. İnsanlar her zaman kendi bilinç altına, ön yargılarına göre benim düşüncelerimi değerlendirecek.
Çok sağlıklı bir yaklaşım değil bu. Sosyal bir hayvanız ve sosyallige ihtiyacimiz var. Problemler olduğu kadar bunların çözümleri de var. Akılcı olan doğru çözümü bulup orada saf tutmak. Tartışmanın aptalca bir yanı yok. Kadına yapılan adaletsizliklerle her gün karsilasiyorken bu tartışma hiç de aptalca değildir. Gereklidir. Kadına bayan demek politiktir. Konunun özeti budur.
Cehennem diger insanlardir diye bir soz okumustum. Bende sizin gibi bir tercih olarak asosyal olmayi sectim. Ve o kadar huzurlu, o kadar mutluyum ki. Aldirmayin yalnizligi bozukluk olarak gorenlere. Tam tersi ancak zeki bir insan baska bir insana ihtiyac duymadan hayatini gecirebilir, kendine yetebilir.
@@hattorihanzo-q2l bacım hayvanız derken ? Bide memeli hayvanlariz de . İnsanız biz insan. Ayrıca bayan demek kötü birşey değil . Hitap şeklidir sadece . Baylar ve bayanlar mı yoksa baylar ve kadınlar mı demek gerek . Sadece nerede kullanman önemli ki bunu takmıyorum. Git dünyaca ünlü bilim insanlarına bak hangisi takıyor böyle şeyleri ama hepsi saygın ve başarılı . Böyle tartışmalarla bir yere varılmaz. Bu arada birgün ise başarılı olduğunuzda plaketinize yazarsınız . Kadın Rüveyda Zehra 😅
Şahsen şunu belirtmek isterim ki. Ailem belli bir kültür seviyesinin üzerin de okumuş insanlar ve ben de onların teşviki ile okuyan, araştıran bir kişi oldum hayatım boyunca. Geçmişte kadın ve kız kelimelerini kullanırken ailemden öğrendiğim küçük çocuklara kız. 18 den büyük yetişkinlereyse kadın dendiği yönündeydi. Kadın erkek eşitliği hakkın da o yerli yabancı makale okuduktan sonra. İlk defa liseye giderken kadın, kız ve bayan kelimeleri ile ilgili tartışmaları gördüm. Kadın/kız kelimelerinin cinsel ilişki ile ilgili bir anlam farklılığı taşıdığını da bana açıkçası kadın hakları savunucuları öğretmiş oldu.
@@pristresspls8340 Ben de. Hem tuhaf hissetmiştim, hem de bir insana hitap ederken cinsel bir birliktelği yaşayıp yaşamadığını ayırt ederek hitap etmenin saçma olduğunu düşündüm. Ben şahsen küçük çocuklara kız, yetişkinlere de kadın diyorum. Hitap ederken karşımdaki insana saygımdan dolayı mesela "Afedersiniz, doktor ""hanım""ne zaman gelecek acaba."(Erkek ise doktor bey diyorum, doktor adam yada doktor kadın demek cümlenin gidişatına uygun değil.) "Pardon, ""bayan"" cüzdanınızı düşürmüşsünüz." veya "Afedersiniz, ""hanımefendi"" cüzdanınızı düşürmüşsünüz." diyorum. (Pardon, kadın cüzdanınızı düşürmüşsünüz. Cümlenin gidişatına aykırı.) Bu hitapların hepsi karşımdaki kişiye olan saygımdan. Ayrıca ben neden böyle bir ima yaratayım bir insanın cinsiyeti veya cinsel hayatı konusunda gerçekten çok anlamsız, yersiz. Bayan kelimesinin çıkış noktasını unutmamak gerekiyor. Cumhuriyetin ilanın dan sonra kadın ve erkeğin cemiyet hayatın da eşit muamele görmeleri için yapılan devrimlerin bir parçasıdır.
Tamam da, benim niyetim "iyiyse" ve ben "Liselerarası Kadın Voleybol Turnuvası" dediğimde bana biri gelip "hööööööööööööööööö!!!! Kadın dedinnnnnnn!!!!!! SENNN bizim KIZlarımıza ne demek İSTİYOSUNNNN" derse ; burdaki niyet kimin niyeti olur, AYDIN BAKIŞ ? BENİM değil, değil mi. hah şöyle. NEDEN KADIN kelimesinin KULLANIMINDA iyi niyet gibi bir alete ihtiyaç duyuluyor ? Biraz düşünürsek, anlamak mümkün değil. (Demek ki, özünde bunun aşağılayıcı bir anlam taşıdığını kabul ediyoruz, neden? Anlam'ı kim verir? vs.)
anlamıyorlar.bak dışarı da birisine seslendin.kadın bakar mısınız mı dersin ? yoksa bayan bakar mısınız mı dersin :D şahsen ben hanımefendi demem çünkü kendime de,beyefendi demesinden hiç hoşlanmam.
"Bakar mısınız bay?" diyen birini hiç duymadım. Peki neden "bayan" o halde? Soyadı ile kullanıldığında geçerli ifadelerdir bunlar, Bay Yazıcıoğlu-Bayan Yazıcıoğlu gibi... Seslenirken hanımefendi veya beyefendi dersiniz. Kadın ve erkek ise cinsiyet belirtilirken kullanılır, iş başvurusu formlarında mesela... Ya da başkası hakkında konuşurken orada duran adam, orada duran kadın diyebilirsiniz. Olay bu kadar basit.
Ben hep bu tartışmayı saçma bulurdum BBC sayesinde ve değerli konuşanlar sayesinde anladım toplumun yüklediği anlamlar yüzünden kelime savaşı yaşamamız çok üzücü
Türkçe : kız -kadın -dişi - bayan 👍English ::Girl-woman- female - miss / Dutch : meisje - vrouw- vrouwelijk - mevrouw 🤣😂Saırım bi çok dilde sorun var sağdece Türkçe de değil … Çok garip ama isteyen istediğini desin bence … bana çok gereksiz geliyor artık kadın - bayan tartışması ….( kullanılan yere ve duruma dayanarak )
Her şeyden önce insan olarak anlamamız gereken ilk esas; kelimelerin bir suçu yok, onlara pejoratif anlamlarını kazandıran insandır. Yani kelime avcılığına çıkmak yanıltıcı, zihniyet avlayın. Çünkü kelime insanı değiştirmez, insan kelimeyi değiştirir. İnsanı değiştirirseniz, kelime değiştirmeye gerek kalmaz. Bazı çalışmalar bulunuyor elbette, kelimeleri daha nötr daha iyi ifadelerle ikame ettiğimizde insan zihniyetine pozitif katkıda bulunduğuna dair. Fakat bu çalışmalar çok sınırlı ve yanlışlanabilir. İki örnek var. -İngilizce'deki ırk sorunlarına bakınız. "N-word" başından beri kötü anlamlara sahipti, burası doğru. Sonra onu ikame etmek için colored geldi, sonra başından beri anlamı olumsuz zehirlenen bu kelime yerine Black ikame edildi. Artık ilk kelimenin aşağılayıcı özelliği ikinciye, oradan da üçüncüye sıçradı, şimdiyse daha çok African-American kullanılıyor. -Dilimizde üretilen "özürlü" kelimesi, aşağılayıcı anlam kazanıyor, "engelli" ile değiştiriliyor. Artık o da son zamanda "engelsiz" e çevrilmeye çalışılıyor. Eğer zihniyet değiştirmeden kelime değiştirerek zihniyetin de değişeceğine inanmışsanız, döngüyü başlattınız demektir. Sürekli kelime cezalandıracağınız bir döngüye gireceksiniz. Kaçmaya çalıştığınız olumsuz manalar da sürekli yeni ikame kelimelerinize sıçrayacak. Bu kaçınılmaz. Bay ve bayan konusuna gelecek olursak, dil devriminde Fransızca ve İngilizce'deki halihazırda kullanılan hitap şekillerine karşılık türetildiği doğrudur. Fakat burada bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Bayan, bay'dan buyrultusal olarak "ol dedi ve oldu" diye türetilmedi. Feminist hareket, bu kelimenin köklerine inseydi başta onların sahiplenmesi gerekirdi. Çünkü; -"Bay" kelimesi refah içinde, müreffeh, zengin anlamlarıda kullanılan bir takı. Türk mitolojisinde "Bay Ülgen" gibi bir kullanımı vardır. -"Bayan" da aynı kökten, bunun cinsiyetçi bir tarafı yok. Yakut mitolojisinde "Bayanay" vardır, bazı yerde "Bayan Umay" kullanımı da görülür. Halihazırda Moğolca'da "Bayan" ın zenginlik, refah kullanımı devam etmekte. Yani bu hitabet, kendini tanrılara, tanrıçalara dayandırıyor, bundan daha yüce ne olabilir ki? Bu zenginliği yanlış temellere dayandırarak dilden kovmaya, kovuşturmaya çalışmak, kusura kalmazsınız halkın diline cehaletiyle ket vurmak, işte bu yapabileceğimiz en büyük aptallık olur. Kelimelerle değil, zihniyetle savaşınız....
Ha şunu söyleyen akıllı nadir insanlardansınız Allah razı olsun. Saçma sapan "bayan değil kadin" diye dayatan zihniyet dinlemiyor da keşke okusa vari şu yazdıklarınızı...
Turkiyede kadın yerine bayan demek orada kadının bekaretini konu alıyor. Bana bakan bakire miyim değil miyim diye kadın demek istemiyor kalınlıkta seksi bagdastiriyor çünkü onun yerine kendince nötr olan bayanı kullanıyor. Köküne mokune inmeye gerek yok. Konuştuğunuz dil bununla beraber o dilin kelimeleri düşünce yazınızı şekillendirir. Ötesi yok.
@@akirashock-land Türkçe'de "bayan" ve "kadın" ın bekaretle seksle bir ilintisi yok. Böyle bir şey ne yazılı dilde, ne sözlü dilde, ne de sözlük kullanımında gözlemlenebilir. "Bayan" kelimesi hitap kullanımından başka bir şey değil. Bizde bekaret/evlilik gibi bir ayrım bulunmuyor. İngilizce veya Latin dilleri özelinde konuşuyor olsaydık size hak verirdim. Düşüncenin, dilin insafına kaldığı fikri... Bir zamanlar bu fikre ben de fena kapılmıştım:) Bu Orwellyen düşüncenin cazip ve mantıklı gelen pek çok tarafı olsa da, ne yazık ki bilimde böyle bir karşılığı yok bu işin. Sapir-Whorf Hipotezinin bunca yıldır kanıtlanmış bir yönü bulunmuyor, dil sizin insafınızda.
Toplumda "kadın" terimindeki hassasiyetin neden ve nereden meydana geldiğini ortaya kolay bir video olmuş . Bence güzel de olmuş, böylece kadınların neden bu kelime üzerinde ısrar ettiklerini daha iyi anlamış oluyoruz.
Çirkin Güzel Kilolu Zayıf bunların kadın için hassasiyet veya sorun dert olmadığı zaten feminizm tarafından kabul ettirildik Kadın her halde güzeldir diye kilo güzellik dert değil önemli değil diye madem bunu kadın dert etmiyor alt tarafı bir “BAYAN” kelimesi mi rahatsız etti kadını hassasiyetleştirdi doğrusu biraz 🧠 💆♀️
@@captainahmethakantunckol5307 Çok basit ama nedense anlayamamışsınız. Aslında gerek olmayan eğreti bir "hassasiyete" gerek varmış gibi düşünülmesi ve davranılmasını bitirmek adına kadın demek yerine bayan deme eğreti "hassasiyetine" gerek yok diyoruz.
Şu videoyu hayretler içerisinde izledim ben açıkcası! Karşı çıkılan, kadınlar tarafından hoşlanılmayan kelimeler dahil her kelimenin dilimizde yeri var. Örnekleri video içinde verilmiş zaten. Hanım kelimesinin de mutlaka kullanılması lazım gelen yerler var. Resmiyet içeren bir görüşmede ya da işyerinde samimi olmadığımız kişilere isim+hanım kelimesini kullanırız. Ayşe hanım gibi. Tarih kitaplarında okumadık mı Atatürkün annesi Zübeyde hanım! Zübeyde kadın mı denmeliydi? Hanım kelimesini kullanmanın Neo Osmanlıcılıkla ya da muhafazakarlıkla ne ilgisi olabilir? Erkek egemen toplumda kadının maruz kaldığı baskılar ve haksızlıklar ya da onların memnun olmadığı ve değiştirmek istediği olgular büyük bir beceriksizlikle ortaya konmaya çalışılıyor ve bu nedenle havada kalıyor. Kendini feminist olarak adlandıran birçok insan sorunun kökeni ya da çözüm yollarını idrak edebilmekten çok uzak. Bize bayan demeyin diye salık vermek yerine hemen her satılık ürünün yanında neden bir yarı çıplak kadın var diye sormak lazım.
Bunu önemsemiyordum. Hatta bayan denilmesine kızan hemcinslerimle dalga geçerdim, tek dert o mu diye ama ne zaman ki tümü kadın olan bir ortamda 35 yaş üstü bir kadından sırf evlenmediği yani bekaretini kaybetmediği için kız diye bahsedildiğinde ne kızı koskoca kadın o dedim diye utanıp sıkıldılar, ayıp falan deyip inkâr ettiler. Ne desekte toplumda böyle bir algı var, kendinizi kandırmayın yok diye.
Urfa'da yaşıyorsan bizim suçumuz ne? Yok öyle bekaret mevzusu falan. Köylerde ve bazı doğu illerinde olan şeyi ülke geneline yayma. Kimsenin de bekareti falan umursadığı yok. Milletin işi gücü yok, şu bakire mi değil mi ona göre hitap edelim diyor sanki. Yetiştiğiniz ortamdan dolayı sizin için üzülüyorum.
DİŞİ: Yumurta taşıyan canlı ERKEK: Sperm taşıyan canlı _____ KADIN: Dişi İnsan ADAM: Erkek İnsan _____ BAY: Adamlara söylenen saygı sözcüğü BAYAN: Kadınlara söylenen saygı sözcüğü _____ KIZ: Dişi çocuk OĞLAN: Erkek çocuk _____ BİRADER: oğlan kardeş BACI: kız kardeş _____
Ülkenin geldiği duruma bak bayanmı kadınmı muhabbetine geldik ben bundan önce konuştuğum hiçbir kadını aşağılamak için bayan demedim aksine ben tanımadığım bir kadına bayan demek daha iyi
Erkek sözcüğünün karşılığı kadın değildir. Dişi'dir. Kadın sözcüğü adam sözcüğünün karşılığıdır. Erkek - Dişi Adam - Kadın Nedense dişi sözcüğü sadece hayvanlar için kullanılıyor. Halbuki İngilizcede female hem insanlar hem de hayvanlar için kullanılır.
Dil, müdahaleleri genellikle absorve eder. Ve dile suni müdahaleler pek de başarılı olamaz. Burada kelimelere yönelik tepkilerin genelde bireysel hissiyat kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Her kelimenin uygun geldiği bağlam farklıdır. Bir baba çocuklarına hitap ederken: " Oğullarım, kızlarım!" der. Şunu demez :"erkeklerim, kadınlarım!" Dedik ki dil yaşayarak devinim gösterir toplumda. Mesela Anadolu'da hâlen kullanılır. Kadınlar, kocaları için şu ifadeyi kullanır: "Erim, erifim, herifim.." pek çok kişiye bu hitaplar tuhaf gelebilir. Bu gayet normal aslında. Yöreden yöreye kelimeler değişebilir, anlam bağlama göre şekillenebilir. Hayat tarzımıza göre kelimeler de anlam yüklenebiliyor. Örneğin bir açılışta veya gösteride sunucu şöyle hitap eder : "Bayanlar, baylar hoşgeldiniz!" "Erkekler, kadınlar hoşgeldiniz!" denmez. Ayrıca bayan ve kadın tartışması yapan kişilerin özellikle "bekaret" ve "cinsellik" kaynaklı tepkileri söz konusudur. Zaten toplumda böyle bir eğilim ve sosyal yapı, yaşayış olduğunu da söyleyebiliriz. Kısacası kelimelerin hangi cümleden sonra, hangisinden önce kullanıldığı önemlidir. Bağlamı önemlidir. Ve dil, toplumsal bir araçtır. Toplumda ne varsa bir şekilde yansır.
Bence niyet önemli. Zarif niyet varsa bayan bazı yerlerde kullanılabilir. WC de yazması sıkıntı değil mesela, ama bazı kalıplar da alışkanlık halinden kolay evrilmiyor olması gerektiği yere.
Ben bu konuda bug'dayım . "Siz" demek daha cazip ve daha kapsayıcı geliyor . Çünkü kadın hitabı doğru ve yerinde kabul edilse bile bunun anlamlı hale gelişi uzun seneler alacak gibi görünüyor. O yüzden zorunda kalmadıkça siz hitabını kullanmak bana daha uygun geliyor ( Kadın için de erkek için de )
@@MysonEggAndHisbrotherCheese Konunun anlamsızlığını anlayan biri de böyle ironi yapar. Boş demagojilerinizi empoze edemiyorsanız bizi görmezden gelin, sekmeyi kapatın, hele hele kadınsanız hiç kasmayın twitter’daki balonunuza dönün. Esenlikler dilerim.
@@myrealusername6133 hem cinsiyetçi hem cahil birinin sıfır argüman ile sadece kibir kokan bir yorum yapması şaşırtmadı, beyninizde sunacak bir fikir yoksa susmayı bilin erkek olmanız sizde doğuştan her konuda bilgili ve hakim olduğunuz yanılgısı yaratmasın çünkü 5-10 seneye Türkiye'de bir avuç kalacaksınız zihniyet olarak
Umarım bunu izleyen KADINLAR artık BAYAN olurlar diye umut ediyorum. Video çok güzeldi, ben Kadın kelimesine karşı değilim, gerektiği yerde bu kelimeyi de kullanırım ama her cümle içinde bilmem ne değil kadın diyeceksin denmesi de çok uyuz bir şey. Son cümleyi kurup da video son bulan ablaya da o kadar anlattıklarından sonra teessüf ederim.
Tabii üslup da önemli ama,bence asıl önemli olan davranışlardaki üslup. Kullandığımız kelimelerden önce hareketlerimizi kibarlaştıralım diye düşünüyorum
Eski Türkçede katun > kadın Farsçada hatun oluyor o yüzden anlamı aynı fakat günümüz toplumunda kullanımı yanlış Hanım da Cengiz hanın eşine o benim han(ım) demesi ile yine anlamı güzel bir sözdür . Bizim bunları yanlış kullanmamız sözlüğe bakmamamızdan dolayıdır
çok basitçe onlar da diyor ki : erkek cinsiyetinin "hitap şekiller"inden biri nasıl ki erkekse ve bu NORMALse, neden KADIN kelimesi, bu cinsiyetin "hitap şekli" olarak kullanıLAMIYOR? Onlar da bunu soruyor. Erkek = tüm erkekler demekken ; kadın = orospular, bekaretini kaybedenler gibi, cinsiyet'in alt kümesi olan kategorileri ve sadece bu kategorileri imliyor belli ki bazı dimağlarda. İnanılmaz, videoyu izlemediniz mi?
efendim en makbulü baybiçedir. onun haricinde aba, başa, tülbaş, bike, biyçe, pige, öke, çiça, billa, beyöke, dişeli, evşenliği, epçi, eye, kanayaklı, kaşık düşmanı, kızan, ulun, cıvır, tonataz, zeykir, çapan, danaş, ferik gibi kelimeler de kadın için pek ala ki kullanılabilir. saygılar
Götünden uydurmuşun yazdığın şeylerin anlamını bilmeden yazman cahil olduğu gösterir ve bu zamanda cahil olmak seçim değil veya imkansızlıktan olan bir şey değil senin araştırmamandir. Mesela "kızan" balkanlarda kullanılan bir kelimedir ve anlamı çocuk demektir bu cinsiyeti belirtmez yazdığın şeylerin anlamlarina bak da yaz
@@metehan6720 nsnsjsdjdj tamam mete abi özür dilerim, bana çok iyi bi ders verdin, artık uslu olacağım enejdj.. olum sen kızanı televizyondan duymuşsun ben uzun süren çalışmalardan derlemişim internette bulamayınca uydurmuşsun diyorsun, hangimiz cahil
@@metehan6720mete, tamam abisi, bakarım tdkye :D özür dilerim benim hatam, sen de arada internet dışında bir şeyler oku olur mu? olum bi boktan haberin yok hâlâ büyüklük tasliyorsun
@@insanoglu7396 aga sen hep boyle misin mesela nerden biliyorsun benim sadece İnternetden bir şeyler okuduğumu neyse bundan sonra fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olman gerektiğini anlamisindir bir kişiyi daha eğitebildim demektir bu da bir şey :)
Beynimi çok nadir kullanıyorum demenin alternatif yollarından birisi: Bayan-kadın tartışması yapmak. Ne fark eder ki? Tartışmamız gereken çok daha mühim meseleler varken takılmayalım böyle saçma sapan şeylere.
Feminizm Kadın da Kiloyu boyu dert etmediğini çok kez reklam olarak lanse etti kadın kilolu da olabilir zayıfta buna günlük hayata yeterince kabullendirilirken keşke bir taraftan “BAYAN” kelimesini de dert edilmeyeceğini öğretselermiş BAYAN diyorum kilolusun demiyorum insanız önce bunu tanıtın Kafanızda bu kadar anlam çıkarıp sorun edeceğinize dert etmeyin ve bunun kavgasını bağıra çağıra vermeyinki insanlar bu Kadın erkek eşittir kavramını kavrasın yıllardır öfkeyle celallenip bu kavgayı sorun çıkararak verdikleri için femen grup hiç bir ülke de kabul görmüyor.
Kadın diyerek cinsiyet belirtmek neden kaba bulunur, kadın-kız ayrımı nedir ve neden kadın dememek için bayan kullanılır bunları düşünmeden izlerseniz saçma gelir normal erkekler olarak yasamadiginiz şeyler tabi bekaret üzerinden farklı adlandırılmak, buradaki konu bu ama kafaya girmiyorsa zorlamayın en iyisi.
Anlam, niyet diyip geçiştirmemek gerek. Lügattaki kelimeler her şeydir. Bir yabancı dili öğrenirken önce kelimeyle karşılaşır, seneler seneler geçtiğinde sonraki kuşaklar önce kelimelerle karşılaşır. Ne anlamı var amaaan dediğimizde o dile, kültüre gerekli önem verilmemiş olur. Kelimelerle konuşuyoruz, " edebiyat yapıyoruz". Bunlar kuşaklar sonrasına aktarılıyor. Basit tutmamak gerek bence.
Bence iki kelimenin de birbirinin yerine kullanılmasında sakınca görmüyorum, tam aksine bu olgu aslında Türk dilinin zenginliğine atıfta bulunuyor. Önemli olan sözcüğün kullanıldığı bağlam ve hitap şekliyle beraber kişinin içinde bulunduğu diyalog ve tonlama
Kadının hanım hanımcık olanı makbuldür. Kadın ve Erkek kelimeleri cinsler arasındaki ayrım vurgulanmak istediğinde kullanılır. Erkekler sağa Kadınlar sola vb. İnsanlara hitap ederken Erkek ve Kadın kelimeleri zaten kullanılmaz. Beyefendi, Hanımefendi, Beyim/Bayım, Bayan, Dayı, Teyze vb. "Kadın müsaade eder misin?" denmez mesela, zira o senaryoda hitap edilen kişinin cinsiyetini vurgulamanın bir önemi yok.
Sokak röportajlarında mikrofon uzatılan herkes bu konudan bir rahatsızlık duyuyor ama tam olarak neyden rahatsız olunduğunu idrak edemiyor. Bay futbol takımı denildiğinde kulağa ne kadar abuk geliyorsa aynı şey kadın denmesi gereken her yerde bayan kullanıldığı zaman yaşanıyor. Yani derdimiz bayan kelimesiyle değil, cinsiyet belirtilmesi gereken yerde karşıdakinin bekaretiyle ilgili kaygı duyup abuk bir hitap kelimesi yapıştırmakta. Yoksa tabi ki bir kadına seslenirken "Bayan X" diyebilir, "X Hanım", "Hanımefendi" kelimelerini kullanabiliriz.
Yani burda bir kafa karışıklığı var gibi ya. “Erkek, bakar mısın?” da demiyoruz ki, o da kaba bulunur. “Bayım bakar mısınız”, “beyfendi bakar mısınız?” diyoruz. Orda “kadın bakar mısın?” demedik diye “kadın” lafını aşağılama olmuyor. Orada halktan insanlar “kadın daha kaba gibi” derken kadınlığı aşağı gördükleri için değil, daha kibar bir sesleniş olduğu için o şekilde diyorlar. Ha “Bayan voleybol takımı”, “bayanlar tuvaleti” saçma evet, orda “kadın” demek sanki ayıpmış gibi bir anlam çıkıyor. Bununla mücadele etmek doğru bence dd. Sonuçta “erkekler tuvaleti” diyoruz, “baylar tuvaleti” diye kibarlaştırmaya çalışmıyoruz. Bir şeyi betimlerken kesinlikle kadınlar içinse, kadın bir şeyi denmeli. Ama hitap ederken “ıyy bana bayan dedi” olayına girmemek lazım ya. Halk arasında kibarlık olarak edinilmiş hitap şekillerinden biri. İnsanları utandırmak saçma. Ama “bayan tuvaleti” derlerse, “kadınlar tuvaleti” diye düzeltilebilir bence karşıdaki, bir farkındalık oluşturmak için.
@Lilith yani, evet, işte zaten dil içinde çocuğa ne deneceği, ergen kıza ne deneceği, yetişkin kadına ne deneceği aslında çok da karmaşık konular değil gibi bence. Gayet kibarca birbirine seslenme kalıpları var hepimizin kullandığı. Ha kişi kendisi bir hitap şeklinden rahatsızsa bunu özel olarak bildirsin, asıl bunu normalleştirmek lazım bence. Ama onun ötesinde kadın, betimleme için kullanılıyorsa kadın lafı kullanılsın, hitap için kullanılıyorsa da dilimizde alışılagelmiş ne geliyorsa onu kullanmak ve çok da kafa karıştırmamak daha iyi gibi. Bir de kişisel olarak rahatsız oluyorsa bir hitap şeklinden ve bunu belirtiyorsa, o kişinin isteğine saygı göstermek.
4 dk den fazla katlanamadim bombos bir tartisma. Bu konuyu tartisan bir insan gecimsizdir. Her an her konuda senle tartisabilir huzursuzluk cikartabilir.
@Lilith Tanimadiginiz insanin niyetini bilemeyeceginize gore yersiz bir tartisma oluyor. İnsanlar yapay zekayla ugrasirken bizim kadinlarimiz hala bayan takintisinda. Komik.
gercekten sacmalik, bbcden su konuyu ciddi bir konuymus gibi yansitmasi daha buyuk bir sacmalik. evet hersey bitti bu mu kaldi ablacim aynen oyle once insanlarin can guvenligini saglayalim olur mu
@@90kidd08 kadınların cinsel hayatına sürekli müdahale edilip toplumsal tepki ve sınırlama yapılması önemsiz mi beyfendi? Öyle diyorsanız ben de bir erkek olarak bu konuda konuşmaya hakkınız yok izlemeyin geçin derim öyleyse, her şeyi de size sormayalım kadınlar olarak yeter ya.
Bay - Bayan Erkek - Dişi Adam - Kadın Oğlan - Kız Ne kadar boş bir muhabbet, Böyle boş insanlarla muhatap olmak zorunda kalmamak için "insan" kelimesini kullanıyorum. Hayır Kadın dediğim için fırça yedikten bir kaç gün sonra bu sefer bayan dediğim için fırça yedim :) Bundan sonra Bay diyenleri terleyelim; Köken itibarı ile zenginlik ile ilgili vurgu içeriyor Erkek diyenleri tersleyelim; Ben bir cinsel organdan daha fazlasıyım (Vajinası olan bir insana dişi diye hitap edebiliyor musunuz?) Adam diyenleri tersleyelim; Dini metinleri referans alan bir kullanım :D
Bayan hitap şeklidir, kadın cinsiyet belirten bir kelimedir ikisinin kullanım yerleri farklıdır, tanımadığın bir kadına bayan veya hanımefendi diye seslenmekte bir sakınca yok, kullanım yeri orasıdır çünkü bakın kadın ile bayanı aynı cümlede kullandım, ikisinin kullanım yeri farklıdır şunu anlayın ya ülkenin tartıştığı şeye ba lkfgjhlfg ki ayrı yazılırdan öteye gidemeyen bir zihniyetin ürünü bu bayan kadın mevzu tartışacaksanız bayan ve hanımefendi kelimelerini karşılaştırın çünkü bayan ve hanımefendi aynı şeyi ifade ederken kadın ve bayan farklı şeyleri ifade eder
Gördüğüm en boş içerik. Ya biz erkekler genelde bayan, hanımefendi diyoruz çünkü basit daha kibar. Hanımefendi bakar mısınız var birde kadın bakar mısınız var.
Kadın bir hitap şekli değil çünkü. Siz hiç erkek bakar mısınız diyor musunuz? Ben şahsen demiyorum. Bayım veya beyefendi. Bayım da fazla çeviri gibi yapay anlamı verdiği için bayım demeyiz beyefendi. Aynı şekilde hanımefendi-bayan da o etkiyi veriyor. X hanım, Y bey. Ya da bay x, bayan y. Cinsiyet belirtmemek için ise "sayın" hitabı kullanılabilir.
@@madonebo9249 sorunun ne olduğunu biliyorum. Bay denilmemesinin nedenini de açıkladım. Üstteki arkadaş bayan diye hitap ettiğini ama kadın diye hitap edemediğini yazmış.
Sorunun kökeni aslında çocukluğumuzda yatıyor. Kadının çocuk haline çoğu yerde kız diyoruz. Kızlar tuvaleti, kız öğrenci, kız yurdu, kız çocuğu vb. Bu durumda erkeğin çocuk haline oğlan dememiz gerekiyor. Oğlanlar tuvaleti, oğlan öğrenci, oğlan yurdu, oğlan çocuğu gibi. Ama maalesef toplumun geneli oğlan kelimesinden kaçınıp erkek demeyi tercih ediyor. Yani kız, kadın, oğlan ve erkek kelimeleri cinsiyet artı yaş grubu belirten kelimelerdir. Konunun bekaretle ilgili tartışmaları ise tamamen maksatlıdır. Ergenliği geçen her oğlana erkek, her kıza kadın denmelidir.
Bay-Bayan Adam-Kadın Erkek-Dişi Oğlan-Kız Dişi kelimesini kullanmadığımız için ortaya çıkıyor bu saçmalık. Çünkü erkek kelimesi her tür canlı için kullanılıyor fakat dişiyi insan hariç her canlı için kullanıyoruz...
Kimisi kadın denilmesini istiyor kimisi bayan kelimesini daha kibar buluyor. Bayan denilmesinden rahatsız olanlar baydan türemesinden rahatsız ya da baymak kelimesinden türediğine inanıyor da olabilirler. Bence çok da önemli rahatsızlıklar değil. Fakat genç bir hanıma kadın denildiğinde onun rahatsızlığı daha can sıkıcı oluyor. Çünkü bu durum onun bekaretine söylenmiş bir söz olarak algılanabiliyor. Kişinin kendisi rahatsız oluyor bu durumdan. Yani ille de bir şey diyecekseniz hanımefendi, hanım, eş kelimelerini kullanabilirsiniz.
Fazlaca kullanılan bir kelimeyi atlamışsınız ki o da karı. Ağza göre kari, karı, garı şeklinde çeşitli söylenişlerine kadını erkeği herkes denk gelmiştir. Dil bilimci hocamız hariç fikri sorulan herkes bana göre bence gibi kelimeler sarfediyor. Dikkat edin hemen herkes kendince bir sosyolojik, politik, cinsel vs. anlamlar yüklemiş kelimelere ona göre ahkam kesiyor şunu söyleyin bunu söyleyin diye. Dil dediğiniz şey öyle ya da böyle değişir gelişir yolunu bulur. Cinsiyet üzerinden aşağılama sayılacak yahut anlatım bozukluğuna denk gelmeyecek şekilde kullanın dil yolunu bulacaktır. Yoksa "Ah bu kadınlar. Yasaklayacaksın bunlara araba kullanmayı." Desen ne olur "Ah bu bayanlar! Yasaklayacaksın bunlara araba kullanmayı." Demesen ne olur.
*Bayan* öztürkçe bir isim sanırım . *Bayan Çor Kağan* isminde Uygur kağanı var Kadın denince aklıma,eski bir müzik grubu olan Bunalım'ın *Yeter artık Kadın* isimli şarkısı gelir.
Bayan bir hitap şeklidir. Kadın bir cinsiyettir. Nasıl erkek futbol ttakımı diyorsan kadın voleybol takımı da diyeceksin. Hey kadın baksana demek saçma olduğunu göre bayan ya da hanımefendi baksana diyebilirsin. . Mala anlatır gibi anlattım. Şunu anlayın artık yav.
BBC News Türkçe ekibini şu zamanda bu videoyu koyarak kendi kalitesinden ödün verdiği için kınıyorum. Resmen ergen kanalların haftalık içerik doldurma videosu gibi. Konuya değinilmesin demiyorum. Feminizm hakkında makaleleri olan biri olarak demem zaten. 1. Bu konu şu gündemde ne kadar yer kaplıyor? 2. İçerik kalitesi cidden berbat. Bir tane etimolog ve konusu hakkında uzman sosyolog yok. 3. Konuyu iyi bilen biri olarak diyorum. Yanlışlar var. 4. Harbiden gündem bu mudur? Köyceğiz balının yangınlardan sonra ne olduğunu anlatan bir içerik yapsaydınız daha verimli bir çalışma derdim.
Dil kütük değilki sabit kalsın, kitapdaki anlamı ile toplumdaki yansıması herzaman aynı olacak diye bişey yok. Daha kibar hissettirdiği için bayan derim, bu kadar saçma konulara kafa yormaktansa enerjinizi başka yerlerde kullanın
Videoyu paylaşma niyetiyle izlemeye başladım. Değersizleştirilmiş kadın diye başörtülü kadınları gösterip değerli şehirli kadın diyerek şehirli ve açık kadınların gösterilmesini doğru bulmadığım için oracıkta durdurdum videoyu. Ayrımcılığa engel olma potansiyelini taşıyan bir videoda ayrımcılık görmek üzdü.
Dilin toplum üzerinde ki etkisi..Kadin,bayan,Kız ucu de cinsiyet olarak aynı tarafa yönelir ama aynı olandan 3 farklı anlam çıkar buda kafa karışıklığına yol açar
Bilimsel olarak canlılarda "eril-dişi" veya "erkek ve dişi" olarak söylenir. İnsanda ise adam-kadın denir fakat Adam Arapça olduğu için Türkçe erkek-kadın diyoruz. Yani İNSANIN cinsiyetini belirtirken erkek/adam ve kadın denir. Anadolu'da kaç çocuk var derseniz, "3 oğlan 2 kız" derler mesela. Oğlan ve kız, erkek ve kadının çocuk haline denir. Bay-Bayan ise İngilizce'deki Mr. ve Mrs. şeklinde soyad ile kullanılır. Soyadım Çetin, eşim olsaydı "Bayan Çetin" ve bana da "Bay Çetin" denirdi (aslında bayan sözcüğünün gelişminde Atatürk'ün de etkisi var fakat günümüzde kullanılan anlamı anlatıyorum). Bey ve Hanım ise ad ile kullanılır. Erkek ise Ali Rıza Bey, kadın ise Zübeyde Hanım denir. Tanımadığın birine "hanımefendi/beyefendi" şeklinde seslenebilirsin ama "bayan" doğru olmaz. Bunlar Türkçe olarak bu şekilde kullanılır. Dilini bilmeden, tarihini bilmeden, kültürünü bilmeden; bu sözcüklere başka anlamlar (bekaret gibi) yüklemeye çalışan zihniyet varsa bununla mücadele edeceksiniz. Sözcüklerle ve Türkçe ile değil. Bu kadar basit bir şeyi nasıl kriz haline getirdik anlamak güç.
telefondaki sesin "annenizin evlenmeden önceki soyadı" yerine çok afedersiniz "kızlık" soyadı diye sorduğu bir kültür yozlaşmasının sonuçlarından biri bu
bayan ve kadın kelimelerine çok fazla takılan biri değilim ama videodakilerin aksine birinin bayan diye hitap etmesi bana hep kaba hissettiriyor bunu kibarlık olsun diye söylediklerini böyle bir algı olduğunu bilmiyordum çok garip
Ya Allah aşkına toplumun kaçı kelimelerin kökenine bakıyor ki küçümsemek diyorsunuz? İnsanlar kulağa hangisi daha hoş geliyorsa onu kullanmayı tercih ediyor. Biz, bayan farklı kadın farklı mantığıyla başka kelimelere de baksak vay hâlimize! Boşuna kasıntılık yapmayın.
BBC News Turkçe gibi bir UA-cam kanalinda boyle bir tartismayi sacma buluyorum. Canada dayim bu ulke de dil din irk cinsiyet gibi seyler tartisilmaz. Ingilizce de Mr. Mrs. Ms. Gibi hitaplar vardir eger bir bayanin evli olup olmadigini bilmiyorsan Mrs. Dersin Canada lilar boyle bir tartismayi duysa gulerler Oncelikle boyle sacma seylerin olmamasini ve bir seylerin degismesini istiyorsak egitimi tartismaliyiz. Egitimle dili hitabeti diyalogu ve kardesligi tehsis edebilirsek hersey duzelir, yoksa insanlarin kafasina vurarak degismez hic bir sey
3. dünya ülkesi olup da sanki 1. dünya ülkesiymişiz gibi başka derdimiz yokmuşçasına böyle saçma sapan konuları tartışabilmek de ancak bizim yapabileceğimiz bir şey. Yok bayan değil kadın. Neden? Çünkü ben ona toplumsal dildeki karşılığından uzak cinsiyetçi bir anlam yükledim, artık kullanamazsın. Akıl mantık işi değil gerçekten.
Oldukça boş ve kısır bir tartışmanın videosu olmuş maalesef. Bayan ,Kadın arasındaki farklar neyse artık,bunları zaman içinde toplumun kendisi belirlemiş,kendiliğinden belirlenmiş. Örneğin *Kız oğlan Kız* derler. Bunun bir anlamı yok . Kim bulmuş ,ne zaman bulmuş belli değil ama bunu duyunca kişinin, cinsel ilişki yaşamadığını herkes anlıyor mesela.
Oğlan küçük erkek çocuğu, erkek erişkin kişi, beyefendi ise hitaptır. Kız küçük kız çocuğu, kadın erişkin kişi, hanımefendi ise hitap şekliyken bayan da bu hitaba eklenmektedir. Sözcüklerimizi kelimelerimizi bilerek kullanmak önemlidir. Fakat asıl önemli olan üslup.
Günlük İngilizce Cümleler - Günlük Diyaloglar Kanalımızda. Sizi de bekliyoruz!! 👍💕
Uslup gerçekten önemli bir kavram katılıyorum
Sanırım konu bunun ötesinde biraz da milliyetçilikle alakalı bir boyut kazanıyor. Bayan Türkçe bir kelime değilken "hanımefendi ve beyefendi" Türkçe.
Ben hitapta Hanım, bahiste Hatun kullanıyorum bence bir kelimenin en doğrusu en ilkel ve yalın halidir.
Kız için küçük kız çocuğuysa
Oğlan da küçük OĞLAN çocuğu olması gerekmez mi o zaman.
Erkek çocuk dememelisiniz 🙃
Bir kişinin bana bayan demesi beni rahatsız etmiyor ancak evli olmadığım için aile ortamında veya yaşı büyük kişilerin bulunduğu bir ortamda "Ben ... bir kadınım." derken istemsizce suçlu hissediyorum. "Ben ... bir kızım." veya "Ben ... bir bayanım." demem gerektiğini hissediyorum. Bu, insanın yaşamaması gereken bir his; insanın kendi cinsiyetini belirtirken suçluluk duyması sağlıklı bir durum değil. Erkeklerin bunu anlayabilmesini beklemiyorum, bu durumu hiçbir zaman yaşamadılar. Ama anlayabilen erkeklere de empati kurabilme yeteneğine sahip oldukları için saygı duyuyorum.
Çok güzel bir yorum. Biri size bayan dediğinde sinirlenmemeniz çok güzel. Bazı feminisler var da nerdeyse dayak atacak saldıracak duruma geliyorlar kadın demeyince. :))
Way hersey bitti kadinlarin tek sorunu bu mu yani
Bence bu video da herkes sacmaliyor
@@riconas2877 Psikolojik açıdan evet, sosyal hayatımızı da etkiliyor.
Kadınların tek sorunu bu değil tabiki. Ama bir çok sorunun çözümü buradan başlıyor. Maalesef bu derinliği göremiyor ve bunu anlayamıyorsunuz ve bu çok üzücü bir durum.
kadinlar veya bayanlar (kim hangisini tercih ediyorsa), birisi icin iyi cocuk dediklerinde erkekler de ayni hisse kapilir, yani empati kurabilirler merak etmenize gerek yok :), peki buna ne kadar dikkat edilir? bilen yok
Aynı problem "oğlan" kelimesinde de var. Zaman içerisinde pasif eşcinsel anlamı da kazandığı için kızın karşısında erkek kullanılıyor, oysa doğru kullanım kadın-erkek, kız-oğlan olması gerekir.
Gittiğim bir kütüphanede 18 yaşından küçükler için isim yazarken çocuklar için kız erkek gibi iki kutucuk var işaretliyorsunuz aynı zamanda yetişkinler için ise kadın erkek şeklinde bildiğim kadarı ile kız kadın ayrımı temelinde "bekaret" yüzünden olan bir ayrıştırma yetişkin olup bakire olanlar da olabilir elbette tabiki bunun kütüphane kurumu ile ilgisi bile olduğunu düşünmüyorum 18 yaş altı içinde kadın erkek 18 yaş üstü için de kadın erkek kullanılması daha doğru değil mi bu durumda uyarmalı mıyım listeleri hazırlama konusunda
Kadının karşılığı Adam. Kızın karşılığı erkektir. Küçük erkek çocuklarına oğlan denir iken küçük kız çocukları için bildiğim kadarı ile bir tabir bulunmamakta. Yanlışsınız yani. Kadının karşılığı erkek değildir.
keske Turkiyenin su an tek derdi bu olsa....
👍
hiç yani sanki başka derdimiz yok. keşke bunlarla uğraşacak kadar maddi manevi mutmain olup, işsiz olsak
Kız: yaşı küçük sayılabilen dişi insana
Kadın: erişkin dişi insana
Bayan, hanımefendi: Hitap şekli.
Ne uzattığız
Bayan, bay kelimesinin dengidir. Birine seslenirken “Bay bakar mısınız?” demek ne kadar absürtse bayan bakar mısınız demek de öyledir. Bay ve bayan kelimelerinden sonra isim veya soyisim gelir. Bay Özdemir, bayan Özdemir gibi.
@@Cosmic_Love bayımın yerini tutan yok misal. Garip ya hey bayım çantanızı unuttunuz
Aslında aralarından biri güzel bir şey dedi " bayan bir hitap şekli kadın ise cinsiyet belirtme kategorisine giriyor " bu ayrımı şimdi farkettim.
ortada bir ayrim yok. yanlis bilgilendirilmissiniz.bayan kelimesinin hitap seklinde kullanilmasi onun farkli sekillerde kullanilmayacagi anlamina gelmez.bu da nerden cikti ? tdk nin sitesine girerseniz gorursunuz.bayan kelimesi 4 farkli anlamda kullanilir. birincisi kadinlarin on veya soyadlarinin onune getirilen bir saygi sozudur. bayan busra gibi.ikincisi cinsiyet belirtmek icin kullanilir. ucuncusu eş anlaminda kullanilir dorduncusu de hitapdir.yani ben bayanlar tuvaleti dersem yanlis bir kullanimda bulunmus olmam. burda kullandigim bayan kelimesi ile tuvaleti kullanabilen insanlarin cinsiyetini belirtmis olurum. kulaga absurt gelmesinin nedeni bazi kelimelerin bazi kelimelerle birlikte kullanim sıklıgının az olmasi. gerisi de paronayak ve cahil insanlarin dusunceleri. bayan degil kadin diyeceksin cumlesi o bakimdan dogru degil iki kelime de cinsiyet anlaminda kullanilabilir ve kimse kimsenin sececegi kelimelere karisamaz.
@@zombiebanknotes yanlış bilgilendirilmedim sadece videodaki bir kadının cümlesine kendimi daha yakın hissettim tuvalet olayıda biraz alışmış olduğumuz için cinsiyet belirliyor diye düşünüyorum sonuçta her yerde bayan diye yazıyor bana göre hitap şekli daha uygun bir başkasına göre başka bir şey olacaktır bu kadar yönlü bir kelimeyi zaten herkes istediği gibi kullanabilir elbette
@@zombiebanknotes Siz hiç "Baylar askere gider." diye bir cümle kuruyor musunuz? Kimse böyle bir cümle kurmaz. Onun doğrusu "Erkekler askere gider." olur. Kimse erkeklere bay demez. Bay kullanılmadığı yerlerde bayan kullanılmaz.
@@madonebo9249 boyle bir cumlenin kimse tarafindan kurulamayacagi yargisina nerden vardiniz ? ben kurarim.detayli olarak aciklamisim orda. bay kelimesi de iki anlamda kullanilir ve bunlardan biri cinsiyet belirtmek icindir. bu baglamda baylar askere gider cumlesi kurulabilir,kuran yanlis kurmus olmaz. turk dil kurumunun sitesine girip arama kismina bay kelimesini yazarsaniz orda ikinci anlamin cinsiyet belirtmek amacli oldugunu ve anlasilir olmak adina verilen kurumun kendi cumlesinde "Bir bay sizi ariyor" orneginin verildigini gorursunuz. sizin bir kelimeyi sıklıkla kurmamaniz veya toplumun cogu kesiminin o kelimeyi zamanla daha az kullanmasi onu artik dogru olmaktan cikarmaz.
@@zombiebanknotes Sorun sadece bu değil. Peki siz bay kelimesinin neden neredeyse hiç kullanılmadığını, bayanın ise neden çok sıklıkla kullanıldığını merak ettiniz mi? Kadın ve kız kelimelerine cinsellik ve bekaret anlamlarının yüklenmesi. Halk dilinde bayan kelimesi bakire olup olmadığı bilinmeyen şahıslar için kullanılır. Erkekler için bekaretine göre farklı kelimeler kullanılmıyor. Mesela "Okula yeni gelen öğretmen erkek mi bayan mı?" ya da "erkek sporcu" "bayan sporcu" gibi kullanımlar çok yaygın. Erkeklere bay denilmediği yerlerde kadınlara bayan deniliyor. Sebebini de hem ben hem de videodakiler açıkladık zaten.
Bana normal gelen (ve kimseyi rahatsız etmeyeceğini düşündüğüm ortalaması olarak) Mesela soyadı Yılmaz olan bir çift için Bay Yılmaz ve Bayan Yılmaz denir, denmeli. Cinsiyet belirtme amaçlı ünvan olduğu için. Ama birini tanımlarken 'kadın ne kadar ilginç baktı' diye betimlenir bence. Bayan baktı demek, orada alakalı bir ek gibi durmuyor.
Kız/kadın skalasında da yaşa göre belirlenmeli. Genç kız - genç kadın çizgisi aşağı yukarı 18 yaşında çizilebilir. Çünkü yetişkin belirteci bir yaş. Yani 18 yaşına kadar kız, sonrasında kadın diye tanımlamak hem bekaret temsil etmediği gücendirmediği gibi hem de jenerasyonuna uygun betimleme yapılmış olur. Mesela evlenmemiş 30 yaşında birine kız demek çok aşağılayıcı, bildiğiniz hakaret olarak algılanmalı.
Türkçenin hitap konusunda Fransızcadan ithal kavramlara ihtiyacı yok. Türkçede Bay/Bayan X denmez, X Bey/Hanım denir. Falih Rıfkı'nın Çankaya eserini okursanız Atatürk ile aralarında geçen madam/matmazel kavramına karşılık bulma çabasına ilişkin lüzumsuz sohbeti görebilirsiniz. Özetle bay/bayan sözleri saçma sapan eğreti sözlerdir.
@@sam_lxxxiv videoda örnek verilen bayanlar baylar seslenmesine de hanımler beyler denecek, wcde de hanım ve bey yazacak o zaman bu mantıkla
Mesela "Pardon, bayan cüzdanınız düşürmüşsünüz." "Pardon, kadın cüzdanınız düşürmüşsünüz." benim düşünceme göre 18 yaşından küçük çocuklar kız çocuğudur. 18 yaşından büyük yetişkimler de kadındır. Bayan, hanım, hanımefendi kelimelerini de karşımdaki kişiye saygı olarak hitaben kullanırım. Bu tartışmayı mantıklı bulmuyorum.
@@do61761 '' pardon bakar mısınız cüzdanınızı düşürmüşsünüz? '' üstüne alınmadı mı, o zaman ''hanımefendi? '' diye tekrar bi seslenirsiniz. Zaten insan bunu düşünmeden hep böyle yapar. Bayan veya kadın deme gereği oluşmaz ki verdiğiniz örnekte :S
@@yolinzivasi Demeye çalıştığım ben karşımdaki insana saygısızlık olsun diye bu kelimeleri kullanmıyorum. Cümlenin gidişatına uygun olduğu için bazen kullanıyorum. Zaten "bayan" kelimesinin türetilmesinin ana sebebi cumhuriyetin kadın ve erkeği cemiyet hayatın da eşit temsil edilmesini sağlamak içindi. Kelimelerimizin anlamalarını banaz insanalara kurban etmememiz gerekir.
artık şu tartışmanın tadı ve zamanı kaçmadı mı
Yok
0:32 hiç alakası yok bayan kelimesi Fransızcada ki madam ve matmazel kelimesine karşılık bulunmuştur. Fransızcada ki madam ve matmazel bekaret ayrımı yaparken Türkçede ki bayan yapmamaktadır. Bayan kelimesi Türk Dil Devriminin bize armağanıdır. "Paşam, madam ve matmazel kelimelerine karşı iki ayrı kelime bulmak gerekmez mi? Sorusuna "madam ve matmazel kelimeleri kadını evlenmiş ve evlenmemiş olarak ayırıyor" diyerek bu ayrımı Atatürk engellemiştir zaten.
@Vergiden imanı skilmiş bir ruh Bu dediğinin örneğine hiç rastlamadım. Yaşca küçük olana kız yaşı büyük olana bayan yada hanımefendi burada bekaret ayrımı yok her dilde olduğu gibi çocuklara men yada woman diye seslenilmiyor
Şu aptalca tartışmalardan dolayı bile iyi ki asosyalim diyorum. İnsanla ilişkinin olduğu yerde problemden başka birşey görmedim ben. Nerede ne kelimeyi kullansam, acaba yanlış anlar mı, şöyle mi deseydim acaba diyip sonra da karşımda böyle bir video başlığını görünce anladım ki kendimi boşu boşuna yoruyorum. İnsanlar her zaman kendi bilinç altına, ön yargılarına göre benim düşüncelerimi değerlendirecek.
Çok sağlıklı bir yaklaşım değil bu. Sosyal bir hayvanız ve sosyallige ihtiyacimiz var. Problemler olduğu kadar bunların çözümleri de var. Akılcı olan doğru çözümü bulup orada saf tutmak. Tartışmanın aptalca bir yanı yok. Kadına yapılan adaletsizliklerle her gün karsilasiyorken bu tartışma hiç de aptalca değildir. Gereklidir. Kadına bayan demek politiktir. Konunun özeti budur.
@Mihaeru Daha net özetlenemezdi. :)
++
Cehennem diger insanlardir diye bir soz okumustum. Bende sizin gibi bir tercih olarak asosyal olmayi sectim. Ve o kadar huzurlu, o kadar mutluyum ki. Aldirmayin yalnizligi bozukluk olarak gorenlere. Tam tersi ancak zeki bir insan baska bir insana ihtiyac duymadan hayatini gecirebilir, kendine yetebilir.
@@hattorihanzo-q2l bacım hayvanız derken ? Bide memeli hayvanlariz de . İnsanız biz insan. Ayrıca bayan demek kötü birşey değil . Hitap şeklidir sadece . Baylar ve bayanlar mı yoksa baylar ve kadınlar mı demek gerek . Sadece nerede kullanman önemli ki bunu takmıyorum. Git dünyaca ünlü bilim insanlarına bak hangisi takıyor böyle şeyleri ama hepsi saygın ve başarılı . Böyle tartışmalarla bir yere varılmaz. Bu arada birgün ise başarılı olduğunuzda plaketinize yazarsınız . Kadın Rüveyda Zehra 😅
Aslında video ilk dakikalar içinde bitiyor. “Bayan bir hitaptır.” sözü gayet yeterli
Şahsen şunu belirtmek isterim ki. Ailem belli bir kültür seviyesinin üzerin de okumuş insanlar ve ben de onların teşviki ile okuyan, araştıran bir kişi oldum hayatım boyunca. Geçmişte kadın ve kız kelimelerini kullanırken ailemden öğrendiğim küçük çocuklara kız. 18 den büyük yetişkinlereyse kadın dendiği yönündeydi. Kadın erkek eşitliği hakkın da o yerli yabancı makale okuduktan sonra. İlk defa liseye giderken kadın, kız ve bayan kelimeleri ile ilgili tartışmaları gördüm. Kadın/kız kelimelerinin cinsel ilişki ile ilgili bir anlam farklılığı taşıdığını da bana açıkçası kadın hakları savunucuları öğretmiş oldu.
37 yaşındayım ilk defa soyadımı başkasında gördüm ♥️
Böyle bir farkındalık olduğunu öğrenince ben tuhaf hisetmişttim
@@pristresspls8340 Ben de. Hem tuhaf hissetmiştim, hem de bir insana hitap ederken cinsel bir birliktelği yaşayıp yaşamadığını ayırt ederek hitap etmenin saçma olduğunu düşündüm. Ben şahsen küçük çocuklara kız, yetişkinlere de kadın diyorum. Hitap ederken karşımdaki insana saygımdan dolayı mesela "Afedersiniz, doktor ""hanım""ne zaman gelecek acaba."(Erkek ise doktor bey diyorum, doktor adam yada doktor kadın demek cümlenin gidişatına uygun değil.) "Pardon, ""bayan"" cüzdanınızı düşürmüşsünüz." veya "Afedersiniz, ""hanımefendi"" cüzdanınızı düşürmüşsünüz." diyorum. (Pardon, kadın cüzdanınızı düşürmüşsünüz. Cümlenin gidişatına aykırı.) Bu hitapların hepsi karşımdaki kişiye olan saygımdan. Ayrıca ben neden böyle bir ima yaratayım bir insanın cinsiyeti veya cinsel hayatı konusunda gerçekten çok anlamsız, yersiz. Bayan kelimesinin çıkış noktasını unutmamak gerekiyor. Cumhuriyetin ilanın dan sonra kadın ve erkeğin cemiyet hayatın da eşit muamele görmeleri için yapılan devrimlerin bir parçasıdır.
@@SD-ds3yh :) ben de
Laf olsun diye bişey yok
Tamamen iyi niyete bağlı..
ikisi de kişinin niyetine göre değişir.
Tamam da, benim niyetim "iyiyse" ve ben "Liselerarası Kadın Voleybol Turnuvası" dediğimde bana biri gelip "hööööööööööööööööö!!!! Kadın dedinnnnnnn!!!!!! SENNN bizim KIZlarımıza ne demek İSTİYOSUNNNN" derse ; burdaki niyet kimin niyeti olur, AYDIN BAKIŞ ? BENİM değil, değil mi. hah şöyle.
NEDEN KADIN kelimesinin KULLANIMINDA iyi niyet gibi bir alete ihtiyaç duyuluyor ? Biraz düşünürsek, anlamak mümkün değil. (Demek ki, özünde bunun aşağılayıcı bir anlam taşıdığını kabul ediyoruz, neden? Anlam'ı kim verir? vs.)
@@umay5967 haklılık payın var.
hayatın her alanında önemli olan 2 şey.niyet ve zihniyet biri diğerini tamamlayan ve eksikliği bu hallere düşüren kavramlar.
Cinsiyet olarak evet kadın-erkek
Lakin hitap ederken bayan-bay
Olay bu kadar basit
Evet çok doğru
Doğru ama hala direten feministler var
anlamıyorlar.bak dışarı da birisine seslendin.kadın bakar mısınız mı dersin ? yoksa bayan bakar mısınız mı dersin :D şahsen ben hanımefendi demem çünkü kendime de,beyefendi demesinden hiç hoşlanmam.
Aynenöyle ama onlar bunu anlamaz
"Bakar mısınız bay?" diyen birini hiç duymadım. Peki neden "bayan" o halde? Soyadı ile kullanıldığında geçerli ifadelerdir bunlar, Bay Yazıcıoğlu-Bayan Yazıcıoğlu gibi... Seslenirken hanımefendi veya beyefendi dersiniz. Kadın ve erkek ise cinsiyet belirtilirken kullanılır, iş başvurusu formlarında mesela... Ya da başkası hakkında konuşurken orada duran adam, orada duran kadın diyebilirsiniz. Olay bu kadar basit.
Önemli olan ne denildiği değil, nasıl, ne şekilde, hangi durumda denildiği.
niyet
Ben hep bu tartışmayı saçma bulurdum BBC sayesinde ve değerli konuşanlar sayesinde anladım toplumun yüklediği anlamlar yüzünden kelime savaşı yaşamamız çok üzücü
Türkçe : kız -kadın -dişi - bayan 👍English ::Girl-woman- female - miss / Dutch : meisje - vrouw- vrouwelijk - mevrouw 🤣😂Saırım bi çok dilde sorun var sağdece Türkçe de değil … Çok garip ama isteyen istediğini desin bence … bana çok gereksiz geliyor artık kadın - bayan tartışması ….( kullanılan yere ve duruma dayanarak )
Her şeyden önce insan olarak anlamamız gereken ilk esas; kelimelerin bir suçu yok, onlara pejoratif anlamlarını kazandıran insandır.
Yani kelime avcılığına çıkmak yanıltıcı, zihniyet avlayın. Çünkü kelime insanı değiştirmez, insan kelimeyi değiştirir. İnsanı değiştirirseniz, kelime değiştirmeye gerek kalmaz.
Bazı çalışmalar bulunuyor elbette, kelimeleri daha nötr daha iyi ifadelerle ikame ettiğimizde insan zihniyetine pozitif katkıda bulunduğuna dair. Fakat bu çalışmalar çok sınırlı ve yanlışlanabilir. İki örnek var.
-İngilizce'deki ırk sorunlarına bakınız. "N-word" başından beri kötü anlamlara sahipti, burası doğru. Sonra onu ikame etmek için colored geldi, sonra başından beri anlamı olumsuz zehirlenen bu kelime yerine Black ikame edildi. Artık ilk kelimenin aşağılayıcı özelliği ikinciye, oradan da üçüncüye sıçradı, şimdiyse daha çok African-American kullanılıyor.
-Dilimizde üretilen "özürlü" kelimesi, aşağılayıcı anlam kazanıyor, "engelli" ile değiştiriliyor. Artık o da son zamanda "engelsiz" e çevrilmeye çalışılıyor.
Eğer zihniyet değiştirmeden kelime değiştirerek zihniyetin de değişeceğine inanmışsanız, döngüyü başlattınız demektir. Sürekli kelime cezalandıracağınız bir döngüye gireceksiniz. Kaçmaya çalıştığınız olumsuz manalar da sürekli yeni ikame kelimelerinize sıçrayacak. Bu kaçınılmaz.
Bay ve bayan konusuna gelecek olursak, dil devriminde Fransızca ve İngilizce'deki halihazırda kullanılan hitap şekillerine karşılık türetildiği doğrudur. Fakat burada bir yanlışı düzeltmek istiyorum.
Bayan, bay'dan buyrultusal olarak "ol dedi ve oldu" diye türetilmedi. Feminist hareket, bu kelimenin köklerine inseydi başta onların sahiplenmesi gerekirdi. Çünkü;
-"Bay" kelimesi refah içinde, müreffeh, zengin anlamlarıda kullanılan bir takı. Türk mitolojisinde "Bay Ülgen" gibi bir kullanımı vardır.
-"Bayan" da aynı kökten, bunun cinsiyetçi bir tarafı yok. Yakut mitolojisinde "Bayanay" vardır, bazı yerde "Bayan Umay" kullanımı da görülür. Halihazırda Moğolca'da "Bayan" ın zenginlik, refah kullanımı devam etmekte.
Yani bu hitabet, kendini tanrılara, tanrıçalara dayandırıyor, bundan daha yüce ne olabilir ki? Bu zenginliği yanlış temellere dayandırarak dilden kovmaya, kovuşturmaya çalışmak, kusura kalmazsınız halkın diline cehaletiyle ket vurmak, işte bu yapabileceğimiz en büyük aptallık olur.
Kelimelerle değil, zihniyetle savaşınız....
Ha şunu söyleyen akıllı nadir insanlardansınız Allah razı olsun. Saçma sapan "bayan değil kadin" diye dayatan zihniyet dinlemiyor da keşke okusa vari şu yazdıklarınızı...
Turkiyede kadın yerine bayan demek orada kadının bekaretini konu alıyor. Bana bakan bakire miyim değil miyim diye kadın demek istemiyor kalınlıkta seksi bagdastiriyor çünkü onun yerine kendince nötr olan bayanı kullanıyor. Köküne mokune inmeye gerek yok. Konuştuğunuz dil bununla beraber o dilin kelimeleri düşünce yazınızı şekillendirir. Ötesi yok.
@@akirashock-land konuştuğuz dil düşünce yapımızı değiştirmez. Bu konuda çok detaylı çalışmalar mevcuttur.
@@akirashock-land Türkçe'de "bayan" ve "kadın" ın bekaretle seksle bir ilintisi yok. Böyle bir şey ne yazılı dilde, ne sözlü dilde, ne de sözlük kullanımında gözlemlenebilir. "Bayan" kelimesi hitap kullanımından başka bir şey değil. Bizde bekaret/evlilik gibi bir ayrım bulunmuyor. İngilizce veya Latin dilleri özelinde konuşuyor olsaydık size hak verirdim.
Düşüncenin, dilin insafına kaldığı fikri... Bir zamanlar bu fikre ben de fena kapılmıştım:) Bu Orwellyen düşüncenin cazip ve mantıklı gelen pek çok tarafı olsa da, ne yazık ki bilimde böyle bir karşılığı yok bu işin. Sapir-Whorf Hipotezinin bunca yıldır kanıtlanmış bir yönü bulunmuyor, dil sizin insafınızda.
Hatun'u argo kelime dediler delirecem 😂
Toplumda "kadın" terimindeki hassasiyetin neden ve nereden meydana geldiğini ortaya kolay bir video olmuş . Bence güzel de olmuş, böylece kadınların neden bu kelime üzerinde ısrar ettiklerini daha iyi anlamış oluyoruz.
Çirkin Güzel Kilolu Zayıf bunların kadın için hassasiyet veya sorun dert olmadığı zaten feminizm tarafından kabul ettirildik Kadın her halde güzeldir diye kilo güzellik dert değil önemli değil diye madem bunu kadın dert etmiyor alt tarafı bir “BAYAN” kelimesi mi rahatsız etti kadını hassasiyetleştirdi doğrusu biraz 🧠
💆♀️
@@captainahmethakantunckol5307 Çok basit ama nedense anlayamamışsınız. Aslında gerek olmayan eğreti bir "hassasiyete" gerek varmış gibi düşünülmesi ve davranılmasını bitirmek adına kadın demek yerine bayan deme eğreti "hassasiyetine" gerek yok diyoruz.
@@captainahmethakantunckol5307 gram anlamamış olduğun bir konu hakkında bu kadar ahkam kesmek, tam cahil cesareti helal olsun
Şimdi içlerinden erkek olmayan cinsiyetteki kişilerden yarısı bayanı tercih ettiğini söyledi ben şimdi bayan mı diyeyim kadın mı
Kadın veya bayan fark etmez. Önemli olan ona göstereceğimiz saygıdır, yoksa kavramın içi boş.
Şu videoyu hayretler içerisinde izledim ben açıkcası! Karşı çıkılan, kadınlar tarafından hoşlanılmayan kelimeler dahil her kelimenin dilimizde yeri var. Örnekleri video içinde verilmiş zaten. Hanım kelimesinin de mutlaka kullanılması lazım gelen yerler var. Resmiyet içeren bir görüşmede ya da işyerinde samimi olmadığımız kişilere isim+hanım kelimesini kullanırız. Ayşe hanım gibi. Tarih kitaplarında okumadık mı Atatürkün annesi Zübeyde hanım! Zübeyde kadın mı denmeliydi? Hanım kelimesini kullanmanın Neo Osmanlıcılıkla ya da muhafazakarlıkla ne ilgisi olabilir? Erkek egemen toplumda kadının maruz kaldığı baskılar ve haksızlıklar ya da onların memnun olmadığı ve değiştirmek istediği olgular büyük bir beceriksizlikle ortaya konmaya çalışılıyor ve bu nedenle havada kalıyor. Kendini feminist olarak adlandıran birçok insan sorunun kökeni ya da çözüm yollarını idrak edebilmekten çok uzak. Bize bayan demeyin diye salık vermek yerine hemen her satılık ürünün yanında neden bir yarı çıplak kadın var diye sormak lazım.
Neden yarı çıplak bayan değil deee kadın düşünülmesi gerekiyor bence 😊
Önemli olan sözcüğün kendi değil sözcüğe yüklenen anlamdır
Bunu önemsemiyordum. Hatta bayan denilmesine kızan hemcinslerimle dalga geçerdim, tek dert o mu diye ama ne zaman ki tümü kadın olan bir ortamda 35 yaş üstü bir kadından sırf evlenmediği yani bekaretini kaybetmediği için kız diye bahsedildiğinde ne kızı koskoca kadın o dedim diye utanıp sıkıldılar, ayıp falan deyip inkâr ettiler. Ne desekte toplumda böyle bir algı var, kendinizi kandırmayın yok diye.
tamam işte o eğreti algıyı ufalayıp çözmek elimizde zaten
Urfa'da yaşıyorsan bizim suçumuz ne? Yok öyle bekaret mevzusu falan. Köylerde ve bazı doğu illerinde olan şeyi ülke geneline yayma. Kimsenin de bekareti falan umursadığı yok. Milletin işi gücü yok, şu bakire mi değil mi ona göre hitap edelim diyor sanki. Yetiştiğiniz ortamdan dolayı sizin için üzülüyorum.
Bay ve bayan kelimeleri öz Türkçe'dir.
Söylediğiniz gibi önemli olan bayanın kullanımı değil kadın demenin yanlış veya kaba bir şeymiş gibi beynimizde yer etmesi asıl sorun
DİŞİ: Yumurta taşıyan canlı
ERKEK: Sperm taşıyan canlı
_____
KADIN: Dişi İnsan
ADAM: Erkek İnsan
_____
BAY: Adamlara söylenen saygı sözcüğü
BAYAN: Kadınlara söylenen saygı sözcüğü
_____
KIZ: Dişi çocuk
OĞLAN: Erkek çocuk
_____
BİRADER: oğlan kardeş
BACI: kız kardeş
_____
İngilizcede bile mr ve mrs. Deniyor ama yuzyıllarca bir amerikalı bile anirmadi bayan değil kadın diye türk feministleri gibi
Ülkenin geldiği duruma bak bayanmı kadınmı muhabbetine geldik ben bundan önce konuştuğum hiçbir kadını aşağılamak için bayan demedim aksine ben tanımadığım bir kadına bayan demek daha iyi
Muthis bir video olmuş, ozellikle bu videoyu tüm erkeklere izletmek gerekir
Erkek sözcüğünün karşılığı kadın değildir. Dişi'dir. Kadın sözcüğü adam sözcüğünün karşılığıdır.
Erkek - Dişi
Adam - Kadın
Nedense dişi sözcüğü sadece hayvanlar için kullanılıyor. Halbuki İngilizcede female hem insanlar hem de hayvanlar için kullanılır.
Dil, müdahaleleri genellikle absorve eder. Ve dile suni müdahaleler pek de başarılı olamaz. Burada kelimelere yönelik tepkilerin genelde bireysel hissiyat kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Her kelimenin uygun geldiği bağlam farklıdır. Bir baba çocuklarına hitap ederken: " Oğullarım, kızlarım!" der.
Şunu demez :"erkeklerim, kadınlarım!"
Dedik ki dil yaşayarak devinim gösterir toplumda. Mesela Anadolu'da hâlen kullanılır. Kadınlar, kocaları için şu ifadeyi kullanır: "Erim, erifim, herifim.." pek çok kişiye bu hitaplar tuhaf gelebilir. Bu gayet normal aslında. Yöreden yöreye kelimeler değişebilir, anlam bağlama göre şekillenebilir. Hayat tarzımıza göre kelimeler de anlam yüklenebiliyor.
Örneğin bir açılışta veya gösteride sunucu şöyle hitap eder : "Bayanlar, baylar hoşgeldiniz!"
"Erkekler, kadınlar hoşgeldiniz!" denmez.
Ayrıca bayan ve kadın tartışması yapan kişilerin özellikle "bekaret" ve "cinsellik" kaynaklı tepkileri söz konusudur. Zaten toplumda böyle bir eğilim ve sosyal yapı, yaşayış olduğunu da söyleyebiliriz. Kısacası kelimelerin hangi cümleden sonra, hangisinden önce kullanıldığı önemlidir. Bağlamı önemlidir. Ve dil, toplumsal bir araçtır. Toplumda ne varsa bir şekilde yansır.
Çok güzel bir açıklama 👏🏻
Bence niyet önemli. Zarif niyet varsa bayan bazı yerlerde kullanılabilir. WC de yazması sıkıntı değil mesela, ama bazı kalıplar da alışkanlık halinden kolay evrilmiyor olması gerektiği yere.
Özgürce seks yapılamayan ülkede ancak kelimeler tartışılır.
Bunu tartışmak birşeyleri değiştirecekse buyrun lütfen lakin hiçbir şeye yaramayacağını düşünüyorum.
Bayan deyenler
👇
Ben bu konuda bug'dayım . "Siz" demek daha cazip ve daha kapsayıcı geliyor . Çünkü kadın hitabı doğru ve yerinde kabul edilse bile bunun anlamlı hale gelişi uzun seneler alacak gibi görünüyor. O yüzden zorunda kalmadıkça siz hitabını kullanmak bana daha uygun geliyor ( Kadın için de erkek için de )
Tartışma saçma diyenler var. O zaman kelimenin anlamı saptırılmasaydı da bu tartışmalara girmek zorunda kalmasaydık
Keşke tek derdimiz bu olsa!..
YIL OLMUŞ 2021 BİZ HAYLA KADINMI BAYANMI DİYE TARTIŞIYORUZ
11:06 Hatun bana çok "kro" geliyor:
Diyen kadın biz Kürdlerde "keko ve kro" nun ne anlama geldiğini araştırmanızı istiyoruz, siz Türklerin.
🤣
Ahhahahha
Yine dünya ve Türkiye gündemindeki ennnnnnn önemli konuya parmak basmışsınız, tebrikler..
İroni
Konunun esas noktasını anlayan biri önemini de anlar olmuyorsa zorlama, kadın değilsen hele hiç zorlama, küçümseme, konuşma, izlemeden geç zor değil.
@@MysonEggAndHisbrotherCheese tavsiyeniz için teşekkürler, sağlıklı günler dilerim
@@MysonEggAndHisbrotherCheese Konunun anlamsızlığını anlayan biri de böyle ironi yapar. Boş demagojilerinizi empoze edemiyorsanız bizi görmezden gelin, sekmeyi kapatın, hele hele kadınsanız hiç kasmayın twitter’daki balonunuza dönün. Esenlikler dilerim.
@@myrealusername6133 hem cinsiyetçi hem cahil birinin sıfır argüman ile sadece kibir kokan bir yorum yapması şaşırtmadı, beyninizde sunacak bir fikir yoksa susmayı bilin erkek olmanız sizde doğuştan her konuda bilgili ve hakim olduğunuz yanılgısı yaratmasın çünkü 5-10 seneye Türkiye'de bir avuç kalacaksınız zihniyet olarak
Umarım bunu izleyen KADINLAR artık BAYAN olurlar diye umut ediyorum. Video çok güzeldi, ben Kadın kelimesine karşı değilim, gerektiği yerde bu kelimeyi de kullanırım ama her cümle içinde bilmem ne değil kadın diyeceksin denmesi de çok uyuz bir şey. Son cümleyi kurup da video son bulan ablaya da o kadar anlattıklarından sonra teessüf ederim.
Tabii üslup da önemli ama,bence asıl önemli olan davranışlardaki üslup. Kullandığımız kelimelerden önce hareketlerimizi kibarlaştıralım diye düşünüyorum
Eski Türkçede katun > kadın Farsçada hatun oluyor o yüzden anlamı aynı fakat günümüz toplumunda kullanımı yanlış
Hanım da Cengiz hanın eşine o benim han(ım) demesi ile yine anlamı güzel bir sözdür . Bizim bunları yanlış kullanmamız sözlüğe bakmamamızdan dolayıdır
şöyle kısa, söylemi kolay bir kelime bulup anlaşsak da bu ikilemden tüm milleti kurtarsak çok iyi olur. kadına bile alınanlar varmış.
Bayan ya da kadın , Canlısı lazım bize .
Kadın cinayetleri dur demek lazım...
Önce kadınlara ana yasal haklarını verin Ondan sonra kadın bayan tartışası yapalım.
? Kiminle konuşuyorsunuz IBY KP?
Bu greksiz haberle.
Direkt cinsiyet vurgulanmak kastedilmek isteniyorsa kadın sözcüğünün kullanılması daha doğru çünkü bayan kadın cinsiyetinin bir hitap şekli
çok basitçe onlar da diyor ki : erkek cinsiyetinin "hitap şekiller"inden biri nasıl ki erkekse ve bu NORMALse, neden KADIN kelimesi, bu cinsiyetin "hitap şekli" olarak kullanıLAMIYOR? Onlar da bunu soruyor. Erkek = tüm erkekler demekken ; kadın = orospular, bekaretini kaybedenler gibi, cinsiyet'in alt kümesi olan kategorileri ve sadece bu kategorileri imliyor belli ki bazı dimağlarda. İnanılmaz, videoyu izlemediniz mi?
Asıl işlemeniz gereken konu küfürlerin kadın üzerinden yapılması ve bunun normalleştirilmesi üzerine tepki göstermelisiniz.
Kadın hemde kadın gibi kadın demeliyiz. Erkek gibi erkek adam gibi adam demeyi bi marifet sayiyoruz ya
efendim en makbulü baybiçedir. onun haricinde aba, başa, tülbaş, bike, biyçe, pige, öke, çiça, billa, beyöke, dişeli, evşenliği, epçi, eye, kanayaklı, kaşık düşmanı, kızan, ulun, cıvır, tonataz, zeykir, çapan, danaş, ferik gibi kelimeler de kadın için pek ala ki kullanılabilir. saygılar
Götünden uydurmuşun yazdığın şeylerin anlamını bilmeden yazman cahil olduğu gösterir ve bu zamanda cahil olmak seçim değil veya imkansızlıktan olan bir şey değil senin araştırmamandir. Mesela "kızan" balkanlarda kullanılan bir kelimedir ve anlamı çocuk demektir bu cinsiyeti belirtmez yazdığın şeylerin anlamlarina bak da yaz
@@metehan6720 nsnsjsdjdj tamam mete abi özür dilerim, bana çok iyi bi ders verdin, artık uslu olacağım enejdj.. olum sen kızanı televizyondan duymuşsun ben uzun süren çalışmalardan derlemişim internette bulamayınca uydurmuşsun diyorsun, hangimiz cahil
@@insanoglu7396 Git TDK ya yaz kızan ne demek ona bile bakmadan hala bana tv den bakmışın diyon
@@metehan6720mete, tamam abisi, bakarım tdkye :D özür dilerim benim hatam, sen de arada internet dışında bir şeyler oku olur mu? olum bi boktan haberin yok hâlâ büyüklük tasliyorsun
@@insanoglu7396 aga sen hep boyle misin mesela nerden biliyorsun benim sadece İnternetden bir şeyler okuduğumu neyse bundan sonra fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olman gerektiğini anlamisindir bir kişiyi daha eğitebildim demektir bu da bir şey :)
Beynimi çok nadir kullanıyorum demenin alternatif yollarından birisi: Bayan-kadın tartışması yapmak.
Ne fark eder ki? Tartışmamız gereken çok daha mühim meseleler varken takılmayalım böyle saçma sapan şeylere.
gerçekten çok haklısınız buradan yürüyerek kadın-erkek eşitsizliğini savunan kişiler var :)
Çok doğru Ne fark eder
Feminizm Kadın da Kiloyu boyu dert etmediğini çok kez reklam olarak lanse etti kadın kilolu da olabilir zayıfta buna günlük hayata yeterince kabullendirilirken keşke bir taraftan “BAYAN” kelimesini de dert edilmeyeceğini öğretselermiş BAYAN diyorum kilolusun demiyorum insanız önce bunu tanıtın Kafanızda bu kadar anlam çıkarıp sorun edeceğinize dert etmeyin ve bunun kavgasını bağıra çağıra vermeyinki insanlar bu Kadın erkek eşittir kavramını kavrasın yıllardır öfkeyle celallenip bu kavgayı sorun çıkararak verdikleri için femen grup hiç bir ülke de kabul görmüyor.
Kadın diyerek cinsiyet belirtmek neden kaba bulunur, kadın-kız ayrımı nedir ve neden kadın dememek için bayan kullanılır bunları düşünmeden izlerseniz saçma gelir normal erkekler olarak yasamadiginiz şeyler tabi bekaret üzerinden farklı adlandırılmak, buradaki konu bu ama kafaya girmiyorsa zorlamayın en iyisi.
bir kadına direk hitap ederken hanımefendi demek en güzeli
Erkeğede beyefendi
Anlam, niyet diyip geçiştirmemek gerek. Lügattaki kelimeler her şeydir. Bir yabancı dili öğrenirken önce kelimeyle karşılaşır, seneler seneler geçtiğinde sonraki kuşaklar önce kelimelerle karşılaşır. Ne anlamı var amaaan dediğimizde o dile, kültüre gerekli önem verilmemiş olur. Kelimelerle konuşuyoruz, " edebiyat yapıyoruz". Bunlar kuşaklar sonrasına aktarılıyor. Basit tutmamak gerek bence.
Bence iki kelimenin de birbirinin yerine kullanılmasında sakınca görmüyorum, tam aksine bu olgu aslında Türk dilinin zenginliğine atıfta bulunuyor. Önemli olan sözcüğün kullanıldığı bağlam ve hitap şekliyle beraber kişinin içinde bulunduğu diyalog ve tonlama
O zaman erkeklere bay diyebiliriz?Cinsiyetleri bay olsun bundan sonra.
Niye olmasın Sevda hanım
Bay kelimesini aslında bey kelimesine yaklaştırıyorum ben hep.
@@MustafaMYasin Lütfen gerçekçi olun. Çevrenizde erkeklere bay diyen var mı?
Yok da, ama bunun kullanılmasında sakınca bulmuyorum o kadar ☺️
@@MustafaMYasin Cinsiyet belirtmek için kadın ve erkek kelimelerini kullanmalıyız. Ama seslenmek için bay ve bayan yeterli.
Kadının hanım hanımcık olanı makbuldür.
Kadın ve Erkek kelimeleri cinsler arasındaki ayrım vurgulanmak istediğinde kullanılır. Erkekler sağa Kadınlar sola vb.
İnsanlara hitap ederken Erkek ve Kadın kelimeleri zaten kullanılmaz. Beyefendi, Hanımefendi, Beyim/Bayım, Bayan, Dayı, Teyze vb.
"Kadın müsaade eder misin?" denmez mesela, zira o senaryoda hitap edilen kişinin cinsiyetini vurgulamanın bir önemi yok.
Sokak röportajlarında mikrofon uzatılan herkes bu konudan bir rahatsızlık duyuyor ama tam olarak neyden rahatsız olunduğunu idrak edemiyor. Bay futbol takımı denildiğinde kulağa ne kadar abuk geliyorsa aynı şey kadın denmesi gereken her yerde bayan kullanıldığı zaman yaşanıyor. Yani derdimiz bayan kelimesiyle değil, cinsiyet belirtilmesi gereken yerde karşıdakinin bekaretiyle ilgili kaygı duyup abuk bir hitap kelimesi yapıştırmakta. Yoksa tabi ki bir kadına seslenirken "Bayan X" diyebilir, "X Hanım", "Hanımefendi" kelimelerini kullanabiliriz.
Yani burda bir kafa karışıklığı var gibi ya. “Erkek, bakar mısın?” da demiyoruz ki, o da kaba bulunur. “Bayım bakar mısınız”, “beyfendi bakar mısınız?” diyoruz. Orda “kadın bakar mısın?” demedik diye “kadın” lafını aşağılama olmuyor. Orada halktan insanlar “kadın daha kaba gibi” derken kadınlığı aşağı gördükleri için değil, daha kibar bir sesleniş olduğu için o şekilde diyorlar. Ha “Bayan voleybol takımı”, “bayanlar tuvaleti” saçma evet, orda “kadın” demek sanki ayıpmış gibi bir anlam çıkıyor. Bununla mücadele etmek doğru bence dd. Sonuçta “erkekler tuvaleti” diyoruz, “baylar tuvaleti” diye kibarlaştırmaya çalışmıyoruz. Bir şeyi betimlerken kesinlikle kadınlar içinse, kadın bir şeyi denmeli. Ama hitap ederken “ıyy bana bayan dedi” olayına girmemek lazım ya. Halk arasında kibarlık olarak edinilmiş hitap şekillerinden biri. İnsanları utandırmak saçma. Ama “bayan tuvaleti” derlerse, “kadınlar tuvaleti” diye düzeltilebilir bence karşıdaki, bir farkındalık oluşturmak için.
@Lilith yani, evet, işte zaten dil içinde çocuğa ne deneceği, ergen kıza ne deneceği, yetişkin kadına ne deneceği aslında çok da karmaşık konular değil gibi bence. Gayet kibarca birbirine seslenme kalıpları var hepimizin kullandığı. Ha kişi kendisi bir hitap şeklinden rahatsızsa bunu özel olarak bildirsin, asıl bunu normalleştirmek lazım bence. Ama onun ötesinde kadın, betimleme için kullanılıyorsa kadın lafı kullanılsın, hitap için kullanılıyorsa da dilimizde alışılagelmiş ne geliyorsa onu kullanmak ve çok da kafa karıştırmamak daha iyi gibi. Bir de kişisel olarak rahatsız oluyorsa bir hitap şeklinden ve bunu belirtiyorsa, o kişinin isteğine saygı göstermek.
Ben bağyan diyorum beğenmeyen muhatap olmasın.
Bir kaşık suda fırtına gibi. Gereksiz bir tartışma.
4 dk den fazla katlanamadim bombos bir tartisma. Bu konuyu tartisan bir insan gecimsizdir. Her an her konuda senle tartisabilir huzursuzluk cikartabilir.
@Lilith Tanimadiginiz insanin niyetini bilemeyeceginize gore yersiz bir tartisma oluyor. İnsanlar yapay zekayla ugrasirken bizim kadinlarimiz hala bayan takintisinda. Komik.
gercekten sacmalik, bbcden su konuyu ciddi bir konuymus gibi yansitmasi daha buyuk bir sacmalik. evet hersey bitti bu mu kaldi ablacim aynen oyle once insanlarin can guvenligini saglayalim olur mu
@@90kidd08 kadınların cinsel hayatına sürekli müdahale edilip toplumsal tepki ve sınırlama yapılması önemsiz mi beyfendi? Öyle diyorsanız ben de bir erkek olarak bu konuda konuşmaya hakkınız yok izlemeyin geçin derim öyleyse, her şeyi de size sormayalım kadınlar olarak yeter ya.
Bay - Bayan
Erkek - Dişi
Adam - Kadın
Oğlan - Kız
Ne kadar boş bir muhabbet,
Böyle boş insanlarla muhatap olmak zorunda kalmamak için "insan" kelimesini kullanıyorum.
Hayır Kadın dediğim için fırça yedikten bir kaç gün sonra bu sefer bayan dediğim için fırça yedim
:)
Bundan sonra
Bay diyenleri terleyelim; Köken itibarı ile zenginlik ile ilgili vurgu içeriyor
Erkek diyenleri tersleyelim; Ben bir cinsel organdan daha fazlasıyım (Vajinası olan bir insana dişi diye hitap edebiliyor musunuz?)
Adam diyenleri tersleyelim; Dini metinleri referans alan bir kullanım
:D
insanlar, kelimelere fazla anlam yüklüyor. maalesef.
Adam iki cins için de kullanılabilir (:
Böyle boş işleri bir tek kadınlar dert edinip uğraşırdı zaten şaşırmadım.
O kadar derdimiz var Kadın mı Bayan mı? Diye tartışılıyor Allahim yarabbim ya.
Bide bu BBC gibi bir haber kanalı a haber show TV de değil yani Allah'ım cildiricam
Bayan hitap şeklidir, kadın cinsiyet belirten bir kelimedir ikisinin kullanım yerleri farklıdır, tanımadığın bir kadına bayan veya hanımefendi diye seslenmekte bir sakınca yok, kullanım yeri orasıdır çünkü bakın kadın ile bayanı aynı cümlede kullandım, ikisinin kullanım yeri farklıdır şunu anlayın ya ülkenin tartıştığı şeye ba lkfgjhlfg ki ayrı yazılırdan öteye gidemeyen bir zihniyetin ürünü bu bayan kadın mevzu tartışacaksanız bayan ve hanımefendi kelimelerini karşılaştırın çünkü bayan ve hanımefendi aynı şeyi ifade ederken kadın ve bayan farklı şeyleri ifade eder
Kadın dersin kızan biri çıkar
Bayan dersin yine kızan biri çıkar
Bu karşı cinsleri anlamak çok zor.
İkiside kardeşim ikiside, seçmek zorunda değil hiç kimse. Aynı aynama gelmiyorlar!
0:26 Teyze avukat gibi Maşallah😄
2:29
2:25 ne güzel konuşuyo la teyze 😅
Gördüğüm en boş içerik. Ya biz erkekler genelde bayan, hanımefendi diyoruz çünkü basit daha kibar. Hanımefendi bakar mısınız var birde kadın bakar mısınız var.
Ben bayanı kullanmıyorum ama kullanılmasında da bi sakınca görmüyorum açıkçası. Neden bu kadar büyütüldüğünü anlayamıyorum
Kadın bir hitap şekli değil çünkü. Siz hiç erkek bakar mısınız diyor musunuz? Ben şahsen demiyorum. Bayım veya beyefendi. Bayım da fazla çeviri gibi yapay anlamı verdiği için bayım demeyiz beyefendi. Aynı şekilde hanımefendi-bayan da o etkiyi veriyor. X hanım, Y bey. Ya da bay x, bayan y. Cinsiyet belirtmemek için ise "sayın" hitabı kullanılabilir.
Erkeklere kimse bay bakar mısınız denilmiyor ama.
@@enginbolat6670 Sorun bu değil. Bekareti bilinmeyen kadınlara bayan denilmesi. Kadın ve kız kelimelerine bekaret anlamları yüklenmesi.
@@madonebo9249 sorunun ne olduğunu biliyorum. Bay denilmemesinin nedenini de açıkladım. Üstteki arkadaş bayan diye hitap ettiğini ama kadın diye hitap edemediğini yazmış.
Sorunun kökeni aslında çocukluğumuzda yatıyor. Kadının çocuk haline çoğu yerde kız diyoruz. Kızlar tuvaleti, kız öğrenci, kız yurdu, kız çocuğu vb.
Bu durumda erkeğin çocuk haline oğlan dememiz gerekiyor. Oğlanlar tuvaleti, oğlan öğrenci, oğlan yurdu, oğlan çocuğu gibi. Ama maalesef toplumun geneli oğlan kelimesinden kaçınıp erkek demeyi tercih ediyor.
Yani kız, kadın, oğlan ve erkek kelimeleri cinsiyet artı yaş grubu belirten kelimelerdir. Konunun bekaretle ilgili tartışmaları ise tamamen maksatlıdır. Ergenliği geçen her oğlana erkek, her kıza kadın denmelidir.
Bay-Bayan
Adam-Kadın
Erkek-Dişi
Oğlan-Kız
Dişi kelimesini kullanmadığımız için ortaya çıkıyor bu saçmalık. Çünkü erkek kelimesi her tür canlı için kullanılıyor fakat dişiyi insan hariç her canlı için kullanıyoruz...
Kimisi kadın denilmesini istiyor kimisi bayan kelimesini daha kibar buluyor. Bayan denilmesinden rahatsız olanlar baydan türemesinden rahatsız ya da baymak kelimesinden türediğine inanıyor da olabilirler. Bence çok da önemli rahatsızlıklar değil. Fakat genç bir hanıma kadın denildiğinde onun rahatsızlığı daha can sıkıcı oluyor. Çünkü bu durum onun bekaretine söylenmiş bir söz olarak algılanabiliyor. Kişinin kendisi rahatsız oluyor bu durumdan. Yani ille de bir şey diyecekseniz hanımefendi, hanım, eş kelimelerini kullanabilirsiniz.
Katılıyorum en başta bütün kadınların kadın kelimesinden rahatsız olması sona ermeli
Hayır canım, kadın demezsen saldırıyorlar aslında feministler. Bir feministin yanında bu yazdıklarını konuşamazsın mesela.
Çünkü kadınlar kadınlıklarından utanıyor. Neden bilmiyorum.
Fazlaca kullanılan bir kelimeyi atlamışsınız ki o da karı. Ağza göre kari, karı, garı şeklinde çeşitli söylenişlerine kadını erkeği herkes denk gelmiştir. Dil bilimci hocamız hariç fikri sorulan herkes bana göre bence gibi kelimeler sarfediyor. Dikkat edin hemen herkes kendince bir sosyolojik, politik, cinsel vs. anlamlar yüklemiş kelimelere ona göre ahkam kesiyor şunu söyleyin bunu söyleyin diye. Dil dediğiniz şey öyle ya da böyle değişir gelişir yolunu bulur. Cinsiyet üzerinden aşağılama sayılacak yahut anlatım bozukluğuna denk gelmeyecek şekilde kullanın dil yolunu bulacaktır. Yoksa "Ah bu kadınlar. Yasaklayacaksın bunlara araba kullanmayı." Desen ne olur "Ah bu bayanlar! Yasaklayacaksın bunlara araba kullanmayı." Demesen ne olur.
*Bayan* öztürkçe bir isim sanırım . *Bayan Çor Kağan* isminde Uygur kağanı var
Kadın denince aklıma,eski bir müzik grubu olan Bunalım'ın *Yeter artık Kadın* isimli şarkısı gelir.
Bayan bir hitap şeklidir. Kadın bir cinsiyettir. Nasıl erkek futbol ttakımı diyorsan kadın voleybol takımı da diyeceksin. Hey kadın baksana demek saçma olduğunu göre bayan ya da hanımefendi baksana diyebilirsin. . Mala anlatır gibi anlattım. Şunu anlayın artık yav.
Baylar ve Kadinlar. Lutfen herkes buraya lütfen. baylar lutfen sakin olalaim KADINLAR sizde sakin olun.
BBC News Türkçe ekibini şu zamanda bu videoyu koyarak kendi kalitesinden ödün verdiği için kınıyorum. Resmen ergen kanalların haftalık içerik doldurma videosu gibi. Konuya değinilmesin demiyorum. Feminizm hakkında makaleleri olan biri olarak demem zaten. 1. Bu konu şu gündemde ne kadar yer kaplıyor? 2. İçerik kalitesi cidden berbat. Bir tane etimolog ve konusu hakkında uzman sosyolog yok. 3. Konuyu iyi bilen biri olarak diyorum. Yanlışlar var. 4. Harbiden gündem bu mudur? Köyceğiz balının yangınlardan sonra ne olduğunu anlatan bir içerik yapsaydınız daha verimli bir çalışma derdim.
Dil kütük değilki sabit kalsın, kitapdaki anlamı ile toplumdaki yansıması herzaman aynı olacak diye bişey yok. Daha kibar hissettirdiği için bayan derim, bu kadar saçma konulara kafa yormaktansa enerjinizi başka yerlerde kullanın
Hanımefendi en iyisi
Bayan kelimesi bana hakaret den çok saygılı bir sözcük gibi geliyor
Videoyu paylaşma niyetiyle izlemeye başladım. Değersizleştirilmiş kadın diye başörtülü kadınları gösterip değerli şehirli kadın diyerek şehirli ve açık kadınların gösterilmesini doğru bulmadığım için oracıkta durdurdum videoyu. Ayrımcılığa engel olma potansiyelini taşıyan bir videoda ayrımcılık görmek üzdü.
@Mehmed Ulusay ayne 👍
Kadınlara Bayan demek Suya H2O demek gibi bir şey
Bir kadinin kendisinden ''bayan'' diyerek bahsetmesi, bir erkegin ona ''bayan'' diye hitap etmesinden daha itici .
@Adolf Hitler kadınlar diyor ama.
@Adolf Hitler "Bay olmaktan gurur duyuyorum."
Bayan kelimesi gayet hos ve kibardir.Kimse bu kelimenin kullanimi kisitlayamaz.
Dilin toplum üzerinde ki etkisi..Kadin,bayan,Kız ucu de cinsiyet olarak aynı tarafa yönelir ama aynı olandan 3 farklı anlam çıkar buda kafa karışıklığına yol açar
şu yaşlı bilge teyzenin dediklerine kafam yattı
Çok saçma sapan tartışmalar, önemli olan niyet.
Bilimsel olarak canlılarda "eril-dişi" veya "erkek ve dişi" olarak söylenir. İnsanda ise adam-kadın denir fakat Adam Arapça olduğu için Türkçe erkek-kadın diyoruz. Yani İNSANIN cinsiyetini belirtirken erkek/adam ve kadın denir.
Anadolu'da kaç çocuk var derseniz, "3 oğlan 2 kız" derler mesela. Oğlan ve kız, erkek ve kadının çocuk haline denir.
Bay-Bayan ise İngilizce'deki Mr. ve Mrs. şeklinde soyad ile kullanılır. Soyadım Çetin, eşim olsaydı "Bayan Çetin" ve bana da "Bay Çetin" denirdi (aslında bayan sözcüğünün gelişminde Atatürk'ün de etkisi var fakat günümüzde kullanılan anlamı anlatıyorum).
Bey ve Hanım ise ad ile kullanılır. Erkek ise Ali Rıza Bey, kadın ise Zübeyde Hanım denir.
Tanımadığın birine "hanımefendi/beyefendi" şeklinde seslenebilirsin ama "bayan" doğru olmaz.
Bunlar Türkçe olarak bu şekilde kullanılır.
Dilini bilmeden, tarihini bilmeden, kültürünü bilmeden; bu sözcüklere başka anlamlar (bekaret gibi) yüklemeye çalışan zihniyet varsa bununla mücadele edeceksiniz. Sözcüklerle ve Türkçe ile değil.
Bu kadar basit bir şeyi nasıl kriz haline getirdik anlamak güç.
telefondaki sesin "annenizin evlenmeden önceki soyadı" yerine çok afedersiniz "kızlık" soyadı diye sorduğu bir kültür yozlaşmasının sonuçlarından biri bu
bayan ve kadın kelimelerine çok fazla takılan biri değilim ama videodakilerin aksine birinin bayan diye hitap etmesi bana hep kaba hissettiriyor bunu kibarlık olsun diye söylediklerini böyle bir algı olduğunu bilmiyordum çok garip
Ya Allah aşkına toplumun kaçı kelimelerin kökenine bakıyor ki küçümsemek diyorsunuz? İnsanlar kulağa hangisi daha hoş geliyorsa onu kullanmayı tercih ediyor. Biz, bayan farklı kadın farklı mantığıyla başka kelimelere de baksak vay hâlimize! Boşuna kasıntılık yapmayın.
Kesinlikle
Bu kadinlari/bayanları bir türlü mutlu edemedik 😆
Özet, Bay ve Bayan ya da Erkek ve kadını beraber kullandığın sürece istediğini kullan.
Kadın anamdır, bayan babamdır :)
Bu videoyu kişisel hesaplarımız dan paylaşmalıyız arkadaşlar
Onca kadın veya bayan şiddet ve geçim sıkıntısında ezilirken keşke tek sorunumuz bu olsaydı
Her şey dilde başlar.
Yeni nesil maşallah tebrik ediyorum
BBC News Turkçe gibi bir UA-cam kanalinda boyle bir tartismayi sacma buluyorum. Canada dayim bu ulke de dil din irk cinsiyet gibi seyler tartisilmaz.
Ingilizce de Mr. Mrs. Ms. Gibi hitaplar vardir eger bir bayanin evli olup olmadigini bilmiyorsan Mrs. Dersin
Canada lilar boyle bir tartismayi duysa gulerler
Oncelikle boyle sacma seylerin olmamasini ve bir seylerin degismesini istiyorsak egitimi tartismaliyiz. Egitimle dili hitabeti diyalogu ve kardesligi tehsis edebilirsek hersey duzelir, yoksa insanlarin kafasina vurarak degismez hic bir sey
3. dünya ülkesi olup da sanki 1. dünya ülkesiymişiz gibi başka derdimiz yokmuşçasına böyle saçma sapan konuları tartışabilmek de ancak bizim yapabileceğimiz bir şey. Yok bayan değil kadın. Neden? Çünkü ben ona toplumsal dildeki karşılığından uzak cinsiyetçi bir anlam yükledim, artık kullanamazsın. Akıl mantık işi değil gerçekten.
Oldukça boş ve kısır bir tartışmanın videosu olmuş maalesef.
Bayan ,Kadın arasındaki farklar neyse artık,bunları zaman içinde toplumun kendisi belirlemiş,kendiliğinden belirlenmiş.
Örneğin *Kız oğlan Kız* derler.
Bunun bir anlamı yok .
Kim bulmuş ,ne zaman bulmuş belli değil ama bunu duyunca kişinin, cinsel ilişki yaşamadığını herkes anlıyor mesela.