Deosebit de frumos! Domnule Sorin , inpreuna cu Cristina faceti o treaba deosebita pentru neamul romanesc facand cunoscuta Moldova de dincolo de Prut pentru noi cei din restul Romania. Cunoasterea e primul pas pentru ceeace sufletul romanesc spera ca se intample candva si sa cantam inpreuna "Hora Unirii" . Sa nu se uite ca si cunoasterea Romaniei de catre moldoveni e la fel din inportanta. Poate v-am dat o idee chit ca urmaritorii din Moldova nu pot fi prea multi. Basarabia e frumoasa ca si oamenii ei !
LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!!! D-le. Sorin, vă mulțumesc pentru acest interesant videoclip!!! Mănăstirea de maici are o istorie interesantă!... Arhitectura bisericii de lemn este de admirat! Aveți îndemânare în prezentarea unor detalii interesante din locurile pe care le vizitați!!! SĂNĂTATE ȘI VOIE BUNĂ!!!
Cata dreptate aveti Domnul Sorin despr e ZOO....si eu cand vad animalele acelea incatusate in spatele zabrelelor, intr-un spatiu meschin si sterile ma doare inima.....nici nu se reproduc in captivitate, atata de nenorocita e soarta lor....in special animalele salbatice sunt ca omul in cusca....intemnitezi viata....ce pedeapsa.....ZOO ar trebui desfintate......niste relicve ale trecutului.....niste orgolii despotice vanatoresti.....mai ales acum cand avem pe video orice jungla si safari de pe mapamond.....ca sa ajuti copiii sa se apropie de natura trebuie sa ii lasi sa aiba grija de animale: ranit, adapat, hranit, pieptanat, vorbit cu ele....nu sa le vezi printre zabrele...Trist de tot...ca si un clown batran....tragedia umana a inlantuirii
La noi an sat bisericha a fost transformata an chlubul satesch de doua ori. Unde faciau adunari chomunistii. Aratau choncerte primiau elevii an pioneri. An altar era scena. Filmuri aratau. Pe urma au transformat si an sala sportiva a satului. Eram elev si ne antrenam la luptele grecho romane in bisericha. Jucham volei. Iar achum din nou este bisericha. Bisericha la noi in sat a fost lichidata cha lachas de chult de chomunisti de doua ori. Prima data an anii treizeci. Iar an al doilea raboi mondial a venit armata romana la noi an Transnistria si Bisericha a fost din nou itoarsa sa slujiascha cha lachas sfant. A doua data chomunistii au fachut chlub de cinema chand eu amblam la gradinita. Eu am fost botezat la noi an bisericha din satu nostru an anu 1960. Inseamna cha prin anii acestia an. Moldova sovietichs au si transformat chomunistii fin nou bisericile an chluburi si an sali sportive an depozite.
@@ionbrad6753 dacha tii interesantan satu Teiu Tuchmigiu raionu Grigoriopol. An toate satele de pe malul raului Nistru bisericile au fost strichate de chomunisti. Si a fost pastrata unicha bisericha an satu Gura Bachului si din toate satele se duciau la bisericha din satu Gura Bachului. Si botezasu si sfintiau pascha ridichau reposatii. Eu am fost chu vaporu chu bunicha la Gura Bachului . Vaporu mergia pe Nistru. Si strangia pasageri din satele de pe malurile Nistrului.
@@leobdg7252 Aha, văd pe hartă Teiu - Tocmagiu (Тєю - ТѡкмаџиȢ - cu alfabet vechi chirilic românesc, folosit de mult în Moldova, Valahia și Transilvania; sau Тею - Токмажиу - cred, cu alfabet chirilic moldo-sovietic). Văzând că scrii cu alfabet latin, am crezut că ești din satele administrate de Chișinău (cum ar fi Coșnița, Molovata Nouă). Bravo că ai învățat! Dar și bunica ta probabil că a învățat alfabetul latin în copilărie, când autoritățile RASSM au hotărât să-l folosească (1932 - 1937). Greu a fost la voi; sper să vă ajungă și vremuri mai bune. Sănătate și noroc din Moldova dintre Carpați și Prut!
@@ionbrad6753 da bunicha mea citia charti bisericesti an romana chu alfabet latin. La noi acholo si achuma folosesch alfabetu chirilich. Pentru cha ochupantii rusi din transnistria se opun sa dee manuale an alfabetu latin scholilor moldovenesti. Din secholu 15 de pe timpu lui Stefan cel Mare pana in anu 1783 transnistria dintre raurile. Nistru si Bug a fost o provincia a. Moldovei. Asa chum si Basarabia asa chum si. Buchovina de sus chum si Buchovina de jos. Noi romanii transnistreni si sudu. Basarabiei santem cedati de imperiul Otoman imperiului Russ. Incha din anu 1783 prin tratatu de pace Chuciuch Chainargi. Eu am apuchat an chopilarie incha chum satenii nostri vorbiau antro limba veche arhaicha moldoveniacha. Filosiau ancha si cuvinte turcesti si slavone. Dar mereu la radio toti aschultau. Romania folchlor noutati. Peurma sovietici au anceput sa vanda radiouri chare nu prindiau Romania. Si am avut mare noroch cha a murit antro noapte urss. Siara neam chulchat in urss. Diminiata urss nui. A plechat in istorie. Achuma avem doua sate romanesti pe harta lumii. Romania si r. Moldova.
@@leobdg7252 Bravo, domnule, adevăr grăiești! Când mă gândesc că alde Dodon e vândut ocupanților și că unii moldoveni dintre Prut și Nistru și-au uitat originea, mă cuprinde ba jalea, ba scârba. Știu cât e de greu să înveți limba maternă și să o numești ”română” în Transnistria. Știu că-s numai câteva școli - liceul Lucian Blaga în Tiraspol, unde atâta s-a zbătut domnul Iovcev. O dată am văzut la postul Pervii Pridnestrovski un reportaj de la o școală numită de ei ”moldovenească”. Aveau drapelul roșu-verde dar ... sălile de clasă erau împodobite cu baloane. Întâmplare sau nu, coincidență sau nu - dar baloanele tot câte 3 erau legate, unul roșu, unul galben, unul albastru : ) Cred că unii dintre profesori sau elevi au vrut să transmită un mesaj : )
14:27 - stil arhitectonic moldovenesc adevărat, cum puține au mai rămas la Est de Prut; asemănător și cu cel al bisericilor din lemn din Maramureș. Cea mai veche din România se pare că este dinainte de anul 1400, la Putna (tot în Moldova): ua-cam.com/video/9yxs5cveICU/v-deo.html Iar în Maramureș, sunt biserici de lemn în stil asemănător datate prin anii 1500 (Apșa de Jos, azi în Ucraina), etc.
La sfarsitul reportajului, ni s-au dat informatii interesante, Multumim. Biserica de lemn este o bijuterie istorică. Are dreptate d-l cand spune ca cei care nu respecta osemintele celor răposați, sunt barbari, si cand te gandesti ca ei se cred Civilizați si spun despre creștinii autentici ca sunt habotnici sau inapoiati. Eu as numi barbari si pe cei care fumeaza, se tatuează, se droghează pentru ca aceste obiceiuri erau doar la triburile sălbatice idolatre.
Aveti grija cum faceti Sfânta Cruce pe chipul vostru, se duce mana la sfarsit pe umarul stang ca sa-l alungați pe cel rau, altfel ramane in inima. Crucea pe care a facut-o d-l Sorin, a fost ca un triunghi. Faceti o Sfânta Cruce corecta, nu o suta si greșite. Ma iertati, dar o fac din evlavie pentru Sfânta Cruce. Sunteti cativa oameni iar vreo doi poarta masca. Unde este credința, nu stiati ca s-a demonstrat stiintific ca in biserica nu sunt viruși ?
21:48 Pe cruce scrie în ROMÂNEȘTE, cu alfabet chirilic românesc (folosit în Moldova, Ardeal și Țara Românească în Evul Mediu). Inscripția nu e perfect citibilă pe monitor dar pare a fi ИС ХС / НИ КА (Latin: IS HS / NI KA) adică Isus Hristos Biruiește (Nike - zeița greacă a victoriei, care a dat și numele firmei de echipament sportiv); Apoi: АИЧѢ ѠДИХ / НЄЩЄ РОБА ΛУИ ДМ / НЄӠЄУ БОГДАНА САꙊ СЪВѪ / РШИТ ΛА АНIИ / ДЄ ΛА ХС 1821 / ИꙊΛИЄ Ꙟ 22 / ДЄ ӠИΛ - adică: AICEA ODIH / NEȘTE RO(a)BA LUI D(u)M / NEZEU BOGDANA S(-)AU SĂVÂ / RȘIT LA ANII / DE LA H(risto)S 1821 / IULIE ÎN 22 / DE ZIL(e) Sărmana femeie, probabil se născuse în Moldova înainte de 1812 și a murit în ”Basarabia” anexată de ruși, cam la două luni după Tudor Vladimirescu. Efortul depus pentru cruce nu era pentru oricine, în acea vreme; semn că era dintr-o familie cu oarecare importanță, cu ceva dare de mână. Mai sunt cruci de acest gen și în România - mai ales în Banat. E cruce teutonă (ca formă), care a fost modelul decorațiilor prusace, apoi germane. Seamănă bine și cu crucea cavalerilor de Malta, doar că aceea are si laturile scobite.
Deosebit de frumos! Domnule Sorin , inpreuna cu Cristina faceti o treaba deosebita pentru neamul romanesc facand cunoscuta Moldova de dincolo de Prut pentru noi cei din restul Romania. Cunoasterea e primul pas pentru ceeace sufletul romanesc spera ca se intample candva si sa cantam inpreuna "Hora Unirii" . Sa nu se uite ca si cunoasterea Romaniei de catre moldoveni e la fel din inportanta. Poate v-am dat o idee chit ca urmaritorii din Moldova nu pot fi prea multi. Basarabia e frumoasa ca si oamenii ei !
Foarte frumoasa mănăstire! Va mulțumim mult pentru tot ceea ce faceți pentru romani! LA MULTI ANI ROMANIA! LA MULTI ANI ROMANI! 🇷🇴
LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!!!
D-le. Sorin, vă mulțumesc pentru acest interesant videoclip!!!
Mănăstirea de maici are o istorie interesantă!...
Arhitectura bisericii de lemn este de admirat!
Aveți îndemânare în prezentarea unor detalii interesante din locurile pe care le vizitați!!!
SĂNĂTATE ȘI VOIE BUNĂ!!!
La Multi Ani România- Români de pretutindeni.
Mulțumim dnl.Sorin ptr toate prezentările făcute. 🤗
Mulțumim pentru toate vlogurile deosebite din ultimele zile 👍 La Mulți Ani, România !
Multumim pentru toate blocurile, foarte interesante ! La multi ani România!
La multi ani Romania!
La mulți ani, tuturor romanilor!!!🙏
Foarte frumos Gasesc multe similitudini cu bisericile romanesti Multumesc
La multi ani 🇷🇴
Foarte frumos , multumesc !
Mănăstirea este foarte frumoasa, te odihneste sufleteste.
La multi ani tuturor romanilor si Doamne Ajuta
Fiti binecuvintati. .La multi ani..Romania
Interesanta Moldova.. Fara trecut nu exista viitor. Undeva sant fratii (cu toate ca majoritatea moldovenilor nu le place sa auda) cu noi.
La mulți ani! 💙💛❤️🇷🇴🎉🇷🇴🎉
La multi ani !
As vrea mai multe informatiii....sint din neamul meu de Ciuflea
Cata dreptate aveti Domnul Sorin despr e ZOO....si eu cand vad animalele acelea incatusate in spatele zabrelelor, intr-un spatiu meschin si sterile ma doare inima.....nici nu se reproduc in captivitate, atata de nenorocita e soarta lor....in special animalele salbatice sunt ca omul in cusca....intemnitezi viata....ce pedeapsa.....ZOO ar trebui desfintate......niste relicve ale trecutului.....niste orgolii despotice vanatoresti.....mai ales acum cand avem pe video orice jungla si safari de pe mapamond.....ca sa ajuti copiii sa se apropie de natura trebuie sa ii lasi sa aiba grija de animale: ranit, adapat, hranit, pieptanat, vorbit cu ele....nu sa le vezi printre zabrele...Trist de tot...ca si un clown batran....tragedia umana a inlantuirii
La noi an sat bisericha a fost transformata an chlubul satesch de doua ori. Unde faciau adunari chomunistii. Aratau choncerte primiau elevii an pioneri. An altar era scena. Filmuri aratau. Pe urma au transformat si an sala sportiva a satului. Eram elev si ne antrenam la luptele grecho romane in bisericha. Jucham volei. Iar achum din nou este bisericha. Bisericha la noi in sat a fost lichidata cha lachas de chult de chomunisti de doua ori. Prima data an anii treizeci. Iar an al doilea raboi mondial a venit armata romana la noi an Transnistria si Bisericha a fost din nou itoarsa sa slujiascha cha lachas sfant. A doua data chomunistii au fachut chlub de cinema chand eu amblam la gradinita. Eu am fost botezat la noi an bisericha din satu nostru an anu 1960. Inseamna cha prin anii acestia an. Moldova sovietichs au si transformat chomunistii fin nou bisericile an chluburi si an sali sportive an depozite.
Interesant. În ce sat?
@@ionbrad6753 dacha tii interesantan satu Teiu Tuchmigiu raionu Grigoriopol. An toate satele de pe malul raului Nistru bisericile au fost strichate de chomunisti. Si a fost pastrata unicha bisericha an satu Gura Bachului si din toate satele se duciau la bisericha din satu Gura Bachului. Si botezasu si sfintiau pascha ridichau reposatii. Eu am fost chu vaporu chu bunicha la Gura Bachului . Vaporu mergia pe Nistru. Si strangia pasageri din satele de pe malurile Nistrului.
@@leobdg7252 Aha, văd pe hartă Teiu - Tocmagiu (Тєю - ТѡкмаџиȢ - cu alfabet vechi chirilic românesc, folosit de mult în Moldova, Valahia și Transilvania; sau Тею - Токмажиу - cred, cu alfabet chirilic moldo-sovietic).
Văzând că scrii cu alfabet latin, am crezut că ești din satele administrate de Chișinău (cum ar fi Coșnița, Molovata Nouă). Bravo că ai învățat!
Dar și bunica ta probabil că a învățat alfabetul latin în copilărie, când autoritățile RASSM au hotărât să-l folosească (1932 - 1937).
Greu a fost la voi; sper să vă ajungă și vremuri mai bune. Sănătate și noroc din Moldova dintre Carpați și Prut!
@@ionbrad6753 da bunicha mea citia charti bisericesti an romana chu alfabet latin. La noi acholo si achuma folosesch alfabetu chirilich. Pentru cha ochupantii rusi din transnistria se opun sa dee manuale an alfabetu latin scholilor moldovenesti. Din secholu 15 de pe timpu lui Stefan cel Mare pana in anu 1783 transnistria dintre raurile. Nistru si Bug a fost o provincia a. Moldovei. Asa chum si Basarabia asa chum si. Buchovina de sus chum si Buchovina de jos. Noi romanii transnistreni si sudu. Basarabiei santem cedati de imperiul Otoman imperiului Russ. Incha din anu 1783 prin tratatu de pace Chuciuch Chainargi. Eu am apuchat an chopilarie incha chum satenii nostri vorbiau antro limba veche arhaicha moldoveniacha. Filosiau ancha si cuvinte turcesti si slavone. Dar mereu la radio toti aschultau. Romania folchlor noutati. Peurma sovietici au anceput sa vanda radiouri chare nu prindiau Romania. Si am avut mare noroch cha a murit antro noapte urss. Siara neam chulchat in urss. Diminiata urss nui. A plechat in istorie. Achuma avem doua sate romanesti pe harta lumii. Romania si r. Moldova.
@@leobdg7252 Bravo, domnule, adevăr grăiești! Când mă gândesc că alde Dodon e vândut ocupanților și că unii moldoveni dintre Prut și Nistru și-au uitat originea, mă cuprinde ba jalea, ba scârba.
Știu cât e de greu să înveți limba maternă și să o numești ”română” în Transnistria. Știu că-s numai câteva școli - liceul Lucian Blaga în Tiraspol, unde atâta s-a zbătut domnul Iovcev.
O dată am văzut la postul Pervii Pridnestrovski un reportaj de la o școală numită de ei ”moldovenească”. Aveau drapelul roșu-verde dar ... sălile de clasă erau împodobite cu baloane. Întâmplare sau nu, coincidență sau nu - dar baloanele tot câte 3 erau legate, unul roșu, unul galben, unul albastru : ) Cred că unii dintre profesori sau elevi au vrut să transmită un mesaj : )
14:27 - stil arhitectonic moldovenesc adevărat, cum puține au mai rămas la Est de Prut; asemănător și cu cel al bisericilor din lemn din Maramureș. Cea mai veche din România se pare că este dinainte de anul 1400, la Putna (tot în Moldova):
ua-cam.com/video/9yxs5cveICU/v-deo.html
Iar în Maramureș, sunt biserici de lemn în stil asemănător datate prin anii 1500 (Apșa de Jos, azi în Ucraina), etc.
👍
La sfarsitul reportajului, ni s-au dat informatii interesante, Multumim.
Biserica de lemn este o bijuterie istorică.
Are dreptate d-l cand spune ca cei care nu respecta osemintele celor răposați, sunt barbari, si cand te gandesti ca ei se cred Civilizați si spun despre creștinii autentici ca sunt habotnici sau inapoiati.
Eu as numi barbari si pe cei care fumeaza, se tatuează, se droghează pentru ca aceste obiceiuri erau doar la triburile sălbatice idolatre.
💖💖
Aveti dreptate cu gradina zoologica. Nici mie nu mi-a placut niciodata, animalele sint inchise pe viata.
Sf.Ier.Ioan Maximovici,sărbătorit pe 2 Iul.
24:10/25:19 frumos b7
Aveti grija cum faceti Sfânta Cruce pe chipul vostru, se duce mana la sfarsit pe umarul stang ca sa-l alungați pe cel rau, altfel ramane in inima.
Crucea pe care a facut-o d-l Sorin, a fost ca un triunghi.
Faceti o Sfânta Cruce corecta, nu o suta si greșite.
Ma iertati, dar o fac din evlavie pentru Sfânta Cruce.
Sunteti cativa oameni iar vreo doi poarta masca. Unde este credința, nu stiati ca s-a demonstrat stiintific ca in biserica nu sunt viruși ?
21:48 Pe cruce scrie în ROMÂNEȘTE, cu alfabet chirilic românesc (folosit în Moldova, Ardeal și Țara Românească în Evul Mediu). Inscripția nu e perfect citibilă pe monitor dar pare a fi ИС ХС / НИ КА (Latin: IS HS / NI KA) adică Isus Hristos Biruiește (Nike - zeița greacă a victoriei, care a dat și numele firmei de echipament sportiv);
Apoi:
АИЧѢ ѠДИХ / НЄЩЄ РОБА ΛУИ ДМ / НЄӠЄУ БОГДАНА САꙊ СЪВѪ / РШИТ ΛА АНIИ / ДЄ ΛА ХС 1821 / ИꙊΛИЄ Ꙟ 22 / ДЄ ӠИΛ - adică:
AICEA ODIH / NEȘTE RO(a)BA LUI D(u)M / NEZEU BOGDANA S(-)AU SĂVÂ / RȘIT LA ANII / DE LA H(risto)S 1821 / IULIE ÎN 22 / DE ZIL(e)
Sărmana femeie, probabil se născuse în Moldova înainte de 1812 și a murit în ”Basarabia” anexată de ruși, cam la două luni după Tudor Vladimirescu. Efortul depus pentru cruce nu era pentru oricine, în acea vreme; semn că era dintr-o familie cu oarecare importanță, cu ceva dare de mână.
Mai sunt cruci de acest gen și în România - mai ales în Banat. E cruce teutonă (ca formă), care a fost modelul decorațiilor prusace, apoi germane. Seamănă bine și cu crucea cavalerilor de Malta, doar că aceea are si laturile scobite.