Cât te costă să locuiești într-o casă pasivă? Analiză pe măsurători de energie

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 сер 2024
  • Am văzut în materialul video trecut cum poți realiza o casă pasivă cu materiale și tehnologii locale, într-un buget rezonabil, iar această casă - de la finalizarea ei în 2016 a fost instrumentată și monitorizată, iar acum Varga Szabolcs - de la V&V Projekt - www.vvp.ro - alături de beneficiari - a centralizat atât consumul de energie cât și costurile reale ale casei în acești ani.
    Costurile de energie ale unei case pasive pot fi foarte bine estimate din calcul și dinainte de a te apuca de construcție și utilizarea unei case, iar în acest video vorbim pe măsurători reale, din timpul utilizării unei case, adică pe cifre, cum ne place nouă inginerilor. Și dacă cifrele sunt bani, cu siguranță sunt atractive pentru toți.
    Am făcut această discuție via skype, pentru că e perioada de #statacasă.
    Și aici e prima discuție despre costurile acestei casei:
    • Casă Pasivă cu tehnolo...
    _________________________
    Află mai multe despre cum poți gestiona singur șantierul casei tale eficientă energetic, durabilă și mai ales accesibilă prin Programul de Asistență pentru construcția casei din cadrul Academiei Șoflete: programasisten...
    Ne poți susține și pe Patreon: www.patreon.co...
    Nu uita sa ne urmărești și pe:
    Facebook: / marius-soflete
    Instagram: / marius.soflete
    Site: soflete.ro/
    Material realizat de Marius Soflete, Darius Bogdan si Vlad Florea.

КОМЕНТАРІ • 104

  • @ac-qk7xz
    @ac-qk7xz 4 роки тому +23

    felicitari
    de 11 ani tot citesc despre case pasive și comparatii consumuri între casa pasiva si cea standard dar în sfârșit văd comparație cu consumuri măsurate efectiv după utilizare.
    Mulțumesc

  • @gicaborhoata4336
    @gicaborhoata4336 4 роки тому +19

    La un astfel de canal las urmari macar 2 ore pe zi .
    Sunteti minunati

  • @Blanosul
    @Blanosul 4 роки тому +4

    In 2017 am construit o casa de lemn in zona Brasovului. Suprafata utila casa in jur de 280 mp, plus 2 dependinte in suprafata de 39 mp. In prima iarna am avut consumul pe iarna, octombrie-aprilie in jur de 10500 lei (motivul este ca soclul nu era izolat - elevatia casei este de 1 m). Dupa ce am izolat soclul in urmatoarea iarna am avut o cheltuiala de circa 5000 lei (mai am de izolat peretii cu fundatia dinspre terasa - sudul casei). Incalzirea casei se face cu: pompe de caldura, termosemineu si panouri solare pentru ACM si surplusul la incalzire.

  • @narcisgal6191
    @narcisgal6191 4 роки тому +6

    Casa 132 mp utili, 165 mp construit P+M casa structura pe cadre pereti din caramida porotherm STH 30 cm iar cadrele de 25 cm plus 5 cm polistiren extrudat, Geamuri de pvc Salamander blu evolution de 92mm cu sticle triple de 52mm cu warm edge si montaj cu bride si compriband majoritatea sau facut fara deschideri pentru a reduce pierderile iar golurile au fost preizolate cu 3cm de polistiren extrudat pentru a reduce puntile dintre geam si perete. polistiren de 20cm la exterior Austrotherm af plus grafitat montat cu adeziv si lipit fiecare placa una de cealalta cu spuma de montaj, iar la interior pe pereti exteriori am pus polistiren eps 200 de 5cm.
    La partea de acoperis sa montat o folie multi foil insulation cu 15 straturi de folie de aluminiu cu melamina intre capriori sa suflat spuma poliuretanica cu celula inchisa de 15cm.
    La pardoseala jos sa montat un polistiren extrudat de 5 cm iar peste sa montat o spuma poliuretanica rigide de 10cm cu folie de aluminiu pe cele doua parti (kingspan) si folie de aluminiu la inbinari pentru etansare.
    Iar peste sa montat incalzirea in pardoseala si sapa.
    Sistem de incalzire in pardoseala la parter si etaj, incalzire se face cu o pompa de caldura sol-apa de 5 kw cu boiler de apa calda de 165l sistem de ventilatie centralizat cu unitate Vent-Axis cu randament de 93%.
    Toata casa functioneaza pe energie electrica inclusiv alimentarea cu apa se face de catre o pompa din foraj.
    Inclusiv udatul plantelor pe timp de vara am avut un cost de 3346ron pentru energie electrica.
    Locuim 3 persoane in casa la temperatura de 25 de grade pe timp de iarna.
    Tinand cont ca pe timp de vara sunt costuri de aproape 200 ron/luna
    Casa este langa Oradea.
    Nu am facut nici o certificare decat certificatul energetic. Care este A.
    Nu am vazut deloc in nomenclator varianta in a folosi o pompa de caldura ceea ce mi se pare destul de rau! Ar trebuii incurajate energiile verzi. Va multumesc

    • @narcisgal6191
      @narcisgal6191 4 роки тому +2

      Costul a fost pentru tot anul 2019 iar casa a fost finalizata in 2016.

    • @cipriantodoran1674
      @cipriantodoran1674 6 місяців тому

      Merci de comment!

  • @cristiangabimaty
    @cristiangabimaty 4 роки тому +2

    O solutie mult mult mai buna tot electrica este un aer conditionat split pe fiecare etaj sau cel putin in living la parter. Utilizat iarna pe caldura vei avea costuri de 3 ori mai mici fata de celelate tipuri de incalzire rezistiva. Este adevarat, pentru zona unde este aconstruita casa sub -7 grade se vor folosi si panourile radiante pentru a suplimenta necesarul termic (pentru a avea o temperatura uniforma in toate camerele).
    Exemplu. La 120mp utili, Constanta P+M cu HRV am un AC in living open space si unul la mansarda intr-un hol mare. In dormitoare folosesc convectoare, 3 adulti+un copil. Consumul anual este aprox 3000Kwh pe incalzire, 1500Kwh pe boiler electric, 1500Kwh restul. In plus mai am butelia la plita pe gaz aprox 250lei/an. Necesarul termic al casei calculat este aprox 5,5Kwh la -12 grade. Unitatile AC sunt setate pe 22 grade, convectoarele pe 21 grade.
    Am in plan 10cm extrudat+sapa cu incalzire electrica in pardoseala (podeaua pe sol este rece pentru ca nu exista izolatie) si izolarea pe interior a peretilor la parter pentru a reduce necesarul termic la 4KWh.

  • @christianmiller12
    @christianmiller12 4 роки тому +5

    Salut. La casa părinților la fiecare trei luni facturile au un preț pe ele între 500-700 lei . E super interesant ceea ce faceți și vă urmăresc cu drag.🙂🙋‍♂️🤝 succes în continuarea.

  • @sergiuvlad88
    @sergiuvlad88 4 роки тому +4

    Ma bucur sa vad astfel de videouri facute de specialisti si foarte bine documentate! Felicitari!
    Eu personal as vrea sa vad cat mai multe video-uri legate de case pasive cu studii de caz, concrete, pt ca as vrea sa fac un proiect similar in viitorul apropiat la Cluj-Napoca.
    As avea cateva intrebari pt dl. Varga, le voi enumera punctual pt simplitate:
    1. Ce reprezinta notiunea de "casa/pret la cheie" in acest caz? Include finisarile la interior, usi, pardoseala, bai finisate etc.?
    2. Legat de etanseitate (0.08), ce ar fi trebuit schimbat astfel incat sa va incadrati la 0.06 si care ar fi fost costurile pt asta?
    3. S-a folosit ceva anume pt izolatia peretilor la interior? Daca da, ce anume?
    4. Ce temperatura resimtim la interior atunci cand vorbim de necesarul de incalzire 14 kWh/m2/an? Care ar fi cresterea pt fiecare grad in plus la interior?
    5. Exista vreun standard anual si pt racire?
    6. Dupa calculele mele o pompa de caldura sol-apa ar fi costat cel putin 10k euro (pompa + instalatie in pardoseala) in loc de 1k euro pt panouri cu infrarosu. Care e confortul termic resimtit pt aceste panouri cu infrarosu? (poate asta ar fi o idee de video pt Marius)
    7. Daca ar fi sa o iei de la zero cu acest proiect, ce ai face diferit?
    Va multumesc frumos!

  • @octaviantudor
    @octaviantudor 4 роки тому +4

    Campia de vest, casă p+1 structură lemn cadre 15 cm, pereți exteriori ghips carton-osb 10mm-folie-vata minerala 15 cm-osb 12mm-polistiren 10 cm, tencuieli. Fără pod, șarpantă izolată 40 cm vata minerală. 179 mp utili, 194 mp construit, plus 30 mp utili un atelier. Încălzire cu gaz metan, radiatoare. Atelier încălzit doar in ianuarie și februarie.
    Sistem de aerisire mecanică încă nu.
    12200 kw gaz, tot anul 2019. Am cam lipsit o luna, poate peste, vara.
    Doi adulți, un copil, încălzire, gătit, acm.
    Iarna 22,5°C, continuu, mai puțin o cameră de 17mp în care am ținut cam 19°C.
    Casa construita 80% forțe proprii, din 2013 până în 2017, când am ocupat-o.
    Din cauza posibilităților dictate de teren, casa nu e compactă, are 4 camere, două băi, CT, dressing mic, bucătărie și o cămară mică. Trei dintre camere au cate trei pereți exteriori. Peste bucătărie, hol intrare, cămară nu e etaj, e o terasă aprox 50 mp.
    Tâmplărie PVC clasa energetica A, trei straturi sticlă.
    Cum pare?
    Eu mă mândresc cu această casă.
    Sper că în viitor să finalizez aerisirea mecanică cu recuperare de căldură și să aduc aport de încălzire solară, cel puțin pentru acm.
    Mulțumesc.
    Urmăresc de mult canalul, am vrut să intervin cu comentarii dar nu am făcut-o până acum.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому

      Eu zic ca bine :), 68kW/mp/an. Eu la aceasi suprafata am 118kw. Da nu am atata izolatie :), polistiren 12cm, pod 20, mansarda 15 si inca o spuma celula inchisa 3cm peste tot tavanul.

    • @ecocasapasiva3888
      @ecocasapasiva3888 4 роки тому

      Pentru apa calda menajera te sfatui doua variante: panou solar cu boiler deasupra (de preferat presurizat) sau pompa de caldura pentru ACM, desi pentru centrala pe gaz nu mi-as face mari probleme pentru ACM pe timp de vara.

  • @MirceaBugan
    @MirceaBugan 4 роки тому +1

    Apartament de 54mp in casă construită in 2015, etaj 1 din 2, centrala gaz cu radiatoare, 22-23 grade iarna, Cluj-Napoca:
    Gaz - 1000lei / ultimul an (~400lei pentru incalzire spatiu; ~600lei ACM + gatit)
    Curent - 825lei / ultimul an
    Multumesc pentru toate informatiile valoroase, @Marius Soflete

  • @gabrieltalnaci5724
    @gabrieltalnaci5724 4 роки тому +7

    Am așteptat acest video ca pe ziua de salariu 😉. Mulțumim mult pt informații.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      Cu sau fără șomajul tehnic?

    • @gabrieltalnaci5724
      @gabrieltalnaci5724 4 роки тому +2

      Fără, unii lucram în pharma și la noi acu e foc continuu 😉

  • @mihailcheie3577
    @mihailcheie3577 3 роки тому

    Cluj, et 6/8, bloc din 89 neanvelopat, termoficare cartier (22-25 grade), 77 mp, 2 persoane, date pt 2020:
    - gaz = 163 (folosit doar la gătit)
    - termoficare + ACM = 2394
    - curent= 1230
    Pt 2019 consumul a fost mai mic cu 20% la termoficare&acm si cu 30% mai mic la energie electrica.
    Postarea ta m-a facut foarte curios asa ca am centralizat datele sa le pot analiza mai in detaliu.
    Multumesc pt conținut!

  • @mihai_sorin_florin7722
    @mihai_sorin_florin7722 4 роки тому +1

    Salut, mai jos datele mele:
    Apartament 2 camere in Bucuresti, bloc neizolat, din caramida (locuind cam 70% din timp), cost anual de 700 lei curent electric si 2500-2700 intretinere (gaz, termoficare, curent electric pe scara, reparatii lift). Casa din caramida (reabilitata mediu din punct de vedere al materialelor folosite) locuita cam 30-35% din timp cost electricitate de aproximativ de 2000 lei pe an, iar de incalzire (mixt lemne si electricitate), dar consider doar partea de combustibil fosil de aproximativ de 800-1000 lei. Dar mentionez inca odata ca se locuieste doar la sfarsit de saptamana, dar toate echipamentele electrice merg 24/24.

  • @DanielaHobaj
    @DanielaHobaj 4 роки тому +5

    Super material, felicitări !!! Mult mai sugestiv costurile si consumul pe grafice și cifre, decât pe factură 🤓
    Greu de dat un feedback la consum (apartament pe termoficare= aruncăm banii pe geam) ... dacă socotesc totalul pe an, cât de curând nu mai #stamacasa 🙃🤔

  • @razvanjianu4511
    @razvanjianu4511 4 роки тому +7

    Casa 140 mp utili - consum 12 luni
    1300 mc gaz
    3000 kwh
    Media este de 17lei/zi (apa/canal, gaz, curent, tv/internet)

  • @andrew4870
    @andrew4870 4 роки тому +2

    salutari din italia, bun materialul foarte interesant

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому +1

      cum sunteți acolo, în perioada asta?

    • @andrew4870
      @andrew4870 4 роки тому +1

      Ingrijorati, parte din familie si prieteni sunt in prima linie, sunt ingrijorat si din punct de vedere economic si mai presus politic, va rog sa mentineti distantarea sociala... nu e de glumit, aveam programat in martie sa vin in tara pt a vedea santierul din piatra neamt pt prima oara dar nu am mai apucat, nu am reusit sa folosesc perinsul am facut o fundatie clasica cu 10 cm xps sub placa iar apoi voi compensa deasupra(aici iti vroiam o opinie)
      Vor fi vremuri negre, felicicitari din nou pt informarea gratuita si consilierea

  • @GabrielMaxGM24
    @GabrielMaxGM24 4 роки тому +3

    Interesant video chiar foarte util, mai interesant ar fi sa iei proiecte intr-un anume stadiu la rosu la gri si sa le aduci la un standard cat mai ridicat (sa dai sfaturi ce ar trebui de facut si contra cost nu e problema) bine sa treaca povestea cu acest virus pentru ca trebuie sa fi pe teren . E mai interesant sa imbunatatesti ceva care a pornit deja cu stangul :) (sau sa ii zicem inceput clasic :) )

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому +1

      salut, da, putem face și asta și am mai făcut, ai detalii în videoul cu discuția 1:1 pe detalii. Se mai pot salva din mers, dar cu cât intervii mai repede, cu atât mai bine

    • @GabrielMaxGM24
      @GabrielMaxGM24 4 роки тому

      @@MariusSoflete Absolut am urmarit si acel video doar ca exact cum e si proiectul din Sf. Gheorghe cel mai important e bugetul, stiu ca sunt solutii pe piata am invatat mult si de la tine dar mai interesant sa reusesti cu buget cat mai mic (gen faza cu polistiren turnat in caramida ieftin dar eficient) .

  • @gauradelamacaroana
    @gauradelamacaroana 4 роки тому +6

    Casa noua low-energy (test etanșeitate initial 1.4 nch dar cu anvelopa la standard de casa pasiva), nelocuita, 99 mp utili, ventilația oprita, ianuarie și februarie, 750 lei, temperatura medie aprox 19 grade. Casa are încălzire în pardoseala dintr-un puffer de 300 l cu rezistenta electrica de 6 kW.
    Locuință actuala, încălzim aprox 30 mp utili la 20C, casa construita în 1950, 800 lei gaz + 300 lei curent, ianuarie și februarie.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому +1

      un pic cam mult pentru anvelopă în standard de casă pasivă și și nelocuită

    • @gauradelamacaroana
      @gauradelamacaroana 4 роки тому +1

      @@MariusSoflete în astea 2 luni am avut muncitori la interioare, de cele mai multe ori geamurile de la etaj erau deschise pe spate. Acum avem peste o luna de când nu merge căldura și sunt 20-21 C în casa, inclusiv după nopțile cu -3.4... asta în timp ce centrala pornește din ora în ora în casa veche. Avem noroc de orientare aproape perfecta spre sud și peste 20 mp de ferestre.

  • @iulianpreda4350
    @iulianpreda4350 4 роки тому

    Salutare tuturor, Marius iti multumesc pentru sfaturile si ideile care pe mine ma ajuta sa inteleg si sa realizez proiecte . Acum suntem 2 persoane si locuim intr-un apartament cu 3 camere de 65 m2 la parterul unui bloc cu 4 etaje in Pitrsti. Bloc cu o singura scara , apartament izolat exterior cu EPS 80 de 10 cm pe doua laturi exterioare , am un perete comun cu casa scarii si unul cu apartamentul vecin , tavanul subsolului nu este izolat .Tamplarie PVC Veka cu 3 foi de geam Ca sursa de incalzire si preperare ACM folosesc centrala in condensare pe gaz cu incalzire in pardoseala ( 3cm extrudat+1.5 cm placa cu nuturi + 6cm sapa , parchet laminat in camere si gresie pe hol bucatarie si baie) . In anul 2019 pentru o temperatura de 22 grade a aerului si 43 grade ACM consumul pe un an este de 10610 kw GAZ (metri cubi transformati in kw ) si 1780 kw energie electica . Ca exemplu am luat maxim si minim din lunile Ianuarie 1900 kw gaz +200 kw electc , vs iulie 250 kw gaz+ 120 kw electric Acum am in plan sa construiesc o casa , Multumesc

    • @iulianpreda4350
      @iulianpreda4350 4 роки тому

      P.S. Bloc construit in 1984 pereti din placi de beton .

  • @utzdeac
    @utzdeac 4 роки тому +4

    La costuri se vede pretul curentului ca e de 4 ori mai mare decat la gaz, daca transpun casa mea la 110mp utili as platii doar cu 800lei pe an mai mult (asta cu un consum de curentul ceva mai mare decat ar fi normal)

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      așa e, cea mai scumpă sursă principală de energie pentru încălzire este curentul electric

    • @salatacudetoate1767
      @salatacudetoate1767 4 роки тому

      @@MariusSoflete ca să reduci costurile nu ar merge instalate un sistem de panouri fotovoltaice

  • @sebyrobert1102
    @sebyrobert1102 4 роки тому +5

    Interesant, cum sunt toate clipurile 😜

  • @titusm
    @titusm 3 роки тому +1

    Ar fi vorba de ~250 de ron pe luna energie electrica - media anuala conform primului grafic.
    Sunt gresite calculele si graficele. In sezonul rece (luna 11,12,1,2,3) a consumat 3400kwh adica ~1900 ron pe sezon de iarna(cu 0.56Ron/kwh) -- e clar ca e dat consumul de incalzire.
    NU e cam exagerat costul pentru incalzire? Adica la o casa de 200mp util cu gaz si pardoseala cam asta e consumul pe sezonul rece si vorbim de ziduri de caramida normala cu 10cm (daaaa 10 cm) polistiren pereti si 30cm vata in tavan si tamplarie tripan, pvc si 44mm sticla si zona de munte 770m altitudine.
    Si inca o ciudatenie: o masina electrica consuma doar ~400kwh pe an extra????
    E nevoie cel putin montata o instalatie de incalzire cu pompa de incalzire aer-aer -> in cazul asta ar scadea probabil la ~400kwH in lunile de iarna. Sistemul de incalzire ales nu e prea fericit.
    Imi pare rau dar datele sunt prezentate puntin gresit ....asa sa ia ochii.
    Aveti de fapt consum pe 5 luni 3400kwh => 680kwh media pe lunie de iarna => 380 ron pe luna --- pentru o casa cu suprafata utila relativ mica ceea ce e comparabil cu consumul pe gaz la o casa mai mare si o izolatie jumatate cat ati pus pe asta. La apartament nu plateam atata la curent si gaz imrepuna (pe 4 camere 88mp)
    O Rezistenta Termica a zidului mai mare de 8 nu isi are sensul din cauza costului.

  • @plesca35
    @plesca35 3 роки тому

    Pret energie electrică 700 de lei la 3 luni iar casa e încălzită cu lemne undeva la 1200 de lei pe iarna construită in 2013-2018

  • @DanNicolaeServerHost
    @DanNicolaeServerHost 4 роки тому +2

    Nu pot sa va spun decat pe partea de energie electrica. In ultimul an am consumat 2636KW. Locuiesc intr-un apartament cu doua camere, impreuna cu sotia si cele 3 pisici. :)

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      bun, asta e energia primară, electrică. pe încălzire cât ai consumat? gaz / termoficare?

    • @DanNicolaeServerHost
      @DanNicolaeServerHost 4 роки тому

      Greu de estimat restul. N-am tinut un istorc pe partea de termoficare. Gaz, n-avem contorizare individuala, este la nivel de scara /numar de apartamente.

    • @DanNicolaeServerHost
      @DanNicolaeServerHost 4 роки тому

      Ce pot spune este ca pe partea de incalzire, avem intre 22-24 grade in apartament fara incalzire suplimentara. Robinetele caloriferelor sunt actionate cu ajutorul unor actuatoare comandate de catre automatizarea din casa, in baza unor temperaturi masurate in incaperea pe care o deservesc. Caloriferele pornesc doar atunci cand suntem nevoiti sa aerisim si tempertura interioara scade sub pragul stabilit. Intentionez sa instalez un sistem de ventilatie centralizat cu recuperare de caldura si umiditate. Am cumparat tot ce este necesar dar a venit covid-ul si am amanat instalarea. Daca il voi instala pana iarna viitoare (sper), estimez ca nu va mai fi nevoie de calorifere. Cel mai probabil ne vom incalzi doar cu coloanele,cu vecinii si evident alte surse de caldura din casa (inclusiv pisicile :)) ) Ramane de vazut.

  • @utzdeac
    @utzdeac 4 роки тому +4

    Casa 180mp utili, 3500 lei gaz, 2600 curent (la curent am un consum ceva mai mare ca am o mini spalatorie auto, 1-2 masini pe zi :)). 23 grade tot timpul

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому +1

      3500 ron / gaz pe un an întreg, nu? Cam pe la 100kwh/m2an. Din ce an e casa?

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому

      In august 2009 am inceput si de Craciun 2010 m-am mutat in ea. Cred ca e ceva mai sus de 100kW mai aproape de 120kW, acuma am verificat planul, am 177mp utili si in ultimii 3 ani am. consumat constant 2000mc gaz/an.

  • @ciprianc.s.c3813
    @ciprianc.s.c3813 4 роки тому

    15,532 kW energie gaz pentru caldura, ACM si gatit din 04.04.2019 pana azi. Casa in Constanta de 84 mp cu tamplarie termopan si fatada izolata cu polistiren expandat de 10cm.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому

      Gatesti mult :)

    • @sergiuvlad88
      @sergiuvlad88 4 роки тому

      Din cate stiu eu 1mc gaz ~= 10 kWh, sigur nu e o gresala pe undeva? :)

  • @corinzinz2433
    @corinzinz2433 4 роки тому +3

    Foarte bine planificat tot ansamblu dar noi fiind învățați cu gaz mi se pare costuri mari

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      da, dar aici, așa cum a zis Szabi în video, costa foarte mult racordul. Prețul energiei pe curent e de 4 ori mai mare decât gazul, deci dacă iei prețul din video și îl împarți la 4, vezi cât ar fi costat gazul, făcând abstracție de costul racordului

    • @corinzinz2433
      @corinzinz2433 4 роки тому

      @@MariusSoflete din această cauză cumpărăm cu toate utilitățile

    • @corinzinz2433
      @corinzinz2433 4 роки тому

      Cum aș putea să vorbim în particular despre un proiect de casă de lemn în sistem timber fraim. Multumesc.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      @@corinzinz2433 salut@soflete.ro

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      @@corinzinz2433 dar am primit de la tine poze cu o macheta pe office si nu am inteles despre ce e vorba

  • @daru666
    @daru666 3 роки тому

    @Marius si @Soby multumesc pt clip. Si intrebare pt Soby ai lucrat cumva la Fenestela68 ? Zi buna baieti si spor.

  • @Phantom79mm
    @Phantom79mm 4 роки тому +3

    Anul trecut gaz pt incalzire undeva la 180 lei / luna iarna (media 6 luni)si vara aprox 30 lei/(media 6luni , 4 pers.) /luna si curent electric 160 lei/luna (media); aprox 3100-3200 lei/ an total curent si gaz , la un apartament nou( 2015) de 75mp utili. Te rog sa mi spui cum stau cu eficienta la costuri. Sau unde si cat de bine ma incadrez ca efienta termica/costuri .Multumesc !

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому +2

      Daca iei consumul de la gaz, inseamna cam 7500kw pe an, deci pe 100kw/mp/an, in clasa B2, este clasa pasiva, A1,2,3 B 1,2,3, C1,2,3...

    • @michen25
      @michen25 4 роки тому

      utz cf cărui standard?

    • @Phantom79mm
      @Phantom79mm 4 роки тому

      Multumesc !

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому +1

      @@michen25 nu stiu, intr-un video apare o poza cu energy performance rating of buildings si mai apare pe aceasi poza ca e din proiectul casa Mariniuc.

    • @michen25
      @michen25 4 роки тому

      utz sa nu inducem lumea in eroare. Fiecare țara are propria grila de clasificare energetică și pasive house nu are grila de certificare energetică. Are doar indicatori obligatoriu de atins in fct de casa pasiva care se dorește a fi proiectata-executata.

  • @utzdeac
    @utzdeac 4 роки тому +2

    Acest 15kW/mp/an se calculeaza la mp utili sau desfasurati? Si in acesti 15kW intra tot ce inseamna energie? Adica curent+gaz? (aceasta fiind cea mai intalnita situatie)

    • @szabolcsvarga2707
      @szabolcsvarga2707 4 роки тому +8

      15 kWh pe mp an se calculeaza pe suprafata utila, si intra numai energia pentru incalzire. In cazul de fata, toata energia consumata este la cca. 50 kWh/m2/an

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 роки тому +2

      @@szabolcsvarga2707 Multumesc.

  • @MrSavage77
    @MrSavage77 3 роки тому

    Ca sa putem compara eventual consumul pt incalzire al oricarei case vs casa pasiva, cred ca ar trebui stiut si temperatura interioara la care e mentinuta casa. Una e sa ai 21grdC, alta e sa stai la 24grdC. Deci exista o valoare medie pe care o putem considera?
    In cazul meu, casa din 2013/2014, P+E, suprafata utila 180mp, cadre beton/caramida, termoizolatie la ext. poliestiren de 15cm (peretii exteriori mai intai tencuiti, dupa care adezivul pt poliestiren e pus continuu, si nu in puncte/mamaligi), geamuri tripan (4 camere care au un perete cu aprox. 80% suprafata vitrata), gaz doar pentru ACM+incalzire (in pardoseala pt ambele nivele), temperatura intre 22-24 (in functie de camera si ora din zi): consum gaz aprox. 100kWh/mp/an!!!

    • @utzdeac
      @utzdeac 3 роки тому +1

      Cred ca standardul e chiar la 20 de grade

  • @corinzinz2433
    @corinzinz2433 4 роки тому

    Dacă investitiile sunt corect executate si planificate.

  • @ionutbardasan7145
    @ionutbardasan7145 4 роки тому +1

    La cat ati calculat pretul energiei electrice? lei/kw

  • @DanDr15
    @DanDr15 4 роки тому

    Salut Marius, am un consum aproximativ de 15.000kw pe an la 150mp utili, nu sunt mulțumit, și vreau sa fac o investiție pentru a economisi curent, am pompa de căldură aer apa nibe f2026-8kw, un boiler electric pentru apa calda menajera de nibe compact 200 de 3kw, am izolat pereții interiori cu 90mm vata de sticla coef 0,34 urmat de osb de 13mm și apoi rigips de 13mm. Sa termoizolez la exterior cu 10-15 cm sau panouri solare fotovoltaice, o instalație de 15kw? Precizez ca totul este electric nu am gaz iar zona climatica este bunicica, locuiesc în sudul Suediei radiația solara este aprox de 1000w/m2

    • @DanDr15
      @DanDr15 4 роки тому

      Fundația încă este neizolata, are aprox 1,2-1,5metri grosime, din Piatra naturala de mare, nu am probleme cu hydroizolatia, nu este hydroizolata deoarece am înțeles ca nu este nevoie. Iar pereții exteriori sunt din cărămidă de pământ, nu știu ce coeficient de energie au, acoperit la exterior cu scânduri îmbinate de aprox 2 cm și apoi acoperita cu o fatada de plastic de aprox 2,5cm cu rostur i de aer în interiorul ei.

  • @nicusormania1671
    @nicusormania1671 4 роки тому +3

    Cat costa proiectarea unei case pasive?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому

      depinde foarte mult de cât de complexă e. răspunsul e asemănător cu cât mă costă o mașină...

    • @gheorgheconstantin2470
      @gheorgheconstantin2470 4 роки тому

      @@MariusSoflete hai sa fim mai concreti: suprafata utila 120mp. Forma paralelipiped dreptunghic, p+1, acoperis in 1 apa.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 роки тому +3

      Desigur. Masina din tabla, 4 roti, un motor, un volan, 4 usi si 4 scaune

    • @gheorgheconstantin2470
      @gheorgheconstantin2470 4 роки тому +1

      @@MariusSoflete sa fie ieftina , dar sa fie Ferrari.
      Aia e, m-am expus, mi-am furat-o!

    • @nicusormania1671
      @nicusormania1671 4 роки тому

      @@MariusSoflete întrebarea mea a venit pentru a "calibra" puțin preturile din piață. Exista dilema beneficiarului care dorește o casa și vede mii de proiecte pe net de case gata făcute la preț de 2000E. Ești conștient ca un model de pe net, chiar și customizat nu va răspunde tuturor nevoilor tale și te duci la un arhitect care îți spune ca ceea ce îți dorești tu te costa cam 10.000E.
      Ambele preturi pt aceeași casa, cu același funcțiuni (o casa P+1 cu suprafața utila de aprox 120mp).
      Ar trebui sa existe niște repere de luat în calcul în condițiile în care proiectul tău NU este unul de "catalog".