Domnului Anfile ii mai trebuiesc 200 ani , sănătoși, sa povestească tot ce a citit. Mulți dintre cei care conduc Romania, nu cred că au reușit să pună mâna,să atingă cărțile din care vorbesc cei doi în acest episod, cărți esențiale. Nu mă duc mai departe,nu mă gândesc să citească,numai sa pună mâna pe cărți,sa le ating. Recunosc, este un efort chiar și să cauți o carte. Felicitări domnilor!
Am invatat despre Christian Tell la istorie. Sunt nascuta in 1957 si am facut scoala exclusiv in perioada comunista. Sunteti extraordinari !!! Tatal meu v-ar fi iubit cu siguranta !!!
Je suis un vieux qui vit depuis longtemps à l’extérieur de la Roumanie. Ascult cu foarte multa plăcere podcasturile domnului Anfile. Găsesc ca cele mai reușite sunt podcasturile domnului Anfile cu domnul Oprișan, exista o chimie a lor, a interacțiunii spirituale dintre ei doi, ce cu greu o pot explica, unde cunoștințele domnului Anfile si umorul domnului Oprișan reprezinta piatra unghiulara a calității acestor podcasturi. Continuati asa domnilor si mulțumiri domnului Constantinescu ce l-a descoperit pe domnul Anfile precum si faptului ca pune la dispoziție canalul domniei sale pentru aceste podcasturi magnifice. Va mulțumesc din suflet ca existați, domnilor Anfile, Oprișan si Constantinescu.
Cate eforturi si zbucium a fost intre 1821 si 1919 pentru a forma tara asta...si azi ardelenii rad de olteni, oltenii de moldoveni, moldovenii de bucuresteni, iar bucurestenii de ardeleni...se incearca o dezbinare a românilor... România de azi nu e un bun de-a gata. E un dar pentru care s-a luptat 1000 de ani...si care se poate pierde intr-un an daca ne lasam dezbinati de fortele care balesc la pamantul nostru. In pacem!
De râs râd idiotii, cei care si-au dat viata pentru tara noastră, nu i-au interesat asemenea prostii. Indiferent de zona unei tări, există unii oameni care habar nu au cărui fapt sunt pe fata pământului. Cinste eroilor români!
Foarte buna remarca cu un dar de 100 de ani pentru care am luptat 1000 de ani…asta apropo de unii care rautacios se lauda cu istoria lor milenara in comparatie cu istoria Romaniei de 100 de ani
Monserilor, podcasturile cu domniile voastre imi tin companie in duminicile dedicate treburilor administrative... asa ca, cu multamirile de rigoare si cu urarile de la mai multe realizari, vin si zic, cu deosebit respect, hai sa-mi traiti!
!!! MULTUMESC FOARTE MULT !!!! Dupa niste ore destule petrecute la volan pe "soselilii" patriei ,ajung acasa si PUUFF....iacata am cum sa ma RELAXEZ .Astept cu interes ceea urmeaza in acest an de la domniile voastre ! Traiasca UNIRILE (toate cate au fost) si Doamne ajuta sa vina si aia de poate oi' prinde-o si io' in viata cu R.Moldova ! Cu respecte din Banat !
Bună seara, tuturor! Când eram în generală, pe 24 ianuarie, în fiecare an, înainte de a intra la ore, se făcea Hora Unirii în curtea școlii. Toată școala, elevi și profesori, se prindeau în horă. Abia după asta începeau cursurile.
Eram peste 2000 de oameni de la clasa I, până la a XII, nu avem cum sa facem asta. Făceam pe clase și doar unele, cu învățătoare mai bătrâne, cele tinere erau moderne și nu ieșeau în frig pentru o prostie de cantecel. Profesorii niciodată!
Acelor oameni care au avut un ideal si pe care l au si implinit UNIREA trebuie sa le pastram o recunostinta vesnica si sa nu îi uitam niciodata !AU VRUT SI AU PUTUT ASTAZI MAI RAR ASA CEVA
Ma bucur sa va cunosc ,să vă ascult ! Intr,o perioadă în care tinerii aleargă mai mult după bani și mai putin după cultură, voi ma faceti sa fiu mândră de originea mea românească. Sa ne cinstim înaintașii ptr ca au fost patrioti ,au avut viziune . Depinde acum de noi să știm să păstrăm ceea ce ne,au transmis. Va multumesc !
DOMNILOR, ne crește inima în pieptul de români, când ascultăm istoria prea puțin cunoscută, expusă cu bunăvoință și bunăcunoaștere, de voi! Vă iubesc și vă respect! ❤❤❤❤
Bine ar fi să vă asculte si politicienii nostri ,poate le-ar rămâne ceva în capul lor, la cat de mult au muncit o mână de oameni pentru formarea acestei țări și dânșii de 30 de ani o dau pentru nimic ,nesatui si trădători ce sunt.
Damian, felicitari ! Ma uit la podcasturile tale ca ceva timp si ca si absolvent al aceluiasi liceu, student la drept, si fellow culture geek, in state ma simt onorat si gadilat la suflet de aceste mari realizari(podcasturile) D-le Oprisan, la fel , tot respectul! Multumesc pentru podcasturi !
Știți ce sunteți voi pentru cultura românească? Hârtia de turnesol ! Tot ascultând Podcasturile dumneavoastră , vedem cat de puțin știm să selecționăm , să așezăm pe polițe cele citite , învățate . Damian - o minte analitică , o memorie fenomenală - jos pălăria !
Cat de frumos,sunt copleșită de emoții ascultând acest podcast! Doamna profesoară este atât de minunată,sunt fără cuvinte! Mihai Morar,ai făcut un lucru extraordinar invitând pe doamna profesoară și nu în ultimul rând,felicitări pentru întrebările tale și pentru cum a decurs interviul!👏👏👏
Ani la rand, undeva, intre anii 1968 si 1980, televiziunea "dadea" una si aceeasi piesa de teatru pe 24 ianuarie. Regret ca nu-mi mai amintesc titlul si autorul! Era povestea Unirii cu Vigoride, Cuza, Kogalniceanu, "monstruoasa coalitie" care tradeaza si detroneaza, etc. Ani la rand! Invatasem replicile "pe dinafara"! In rest, este o incantare sa va ascult! Felicitari
Domnilor, sunteți minunați! V-am descoperit în decembrie 2023 şi vă urmăresc cu încântare. Va mulțumesc! În 1959, la sărbătorirea a de 100 de ani de la Unirea Principatelor Române, eram în clasa a lV-a şi a trebuit ca părinții nostri sa faca rost de costume costume naționale şi astfel ne-am dus la scoala în data de 24.01.1959. Ştiu ca ai mei au facut cu greu rost de un astfel de costum, noi neavând rude la ţară. S-a dansat Hora Unirii, pe care o exersasem câteva zile în sala de sport şi ne-au facut fotografii îmbrăcați astfel. Am reținut emoția momentului dar nu o prea înțelegeam la 9 ani, în orice caz am fost impresionata de povestirea "Moş Ion Roată şi Unirea".
Stimați excepționali Damian și Cătălinuș (vă rog să îmi permiteți să vă spun așa: Damian, că deja sunteți de-al casei, aproape în fiecare seară vă urmăresc, și Cătălinuș, că în fiecare dimineață îmi faceți poftă de mici...sau de alte feluri de mâncare când vă ascult la radio), Vă mulțumesc că existați! Vă iubesc și vă admir!
Sunteti adevarati...simplu spus:"tobă de carte"! Va multumim pentru adevăratele lectii pe care le primim de la domniile voastre! Respect si toata aprecierea!
Chiar am retinut multe in urma voastra, felicitari, ar fi frumos si la scoala sa se faca istorie in acest mod cu dezbateri, nu sa se toace ca pe o poezie
Daca v-as fi descoperit acum 12 ani, cel mai probabil lehamitea nu ar mai fi atins punctul critic ce m-a facut expat. Felicitari atat pentru popularizare cat si pentru critica voit constructiva.
Ecaterina Cocuța Vogoridi înmornântată la Țigănești,jud.Galați În fiecare an au loc festivități și slujbă de pomenire de către arhiepiscopul Dunării de jos,
In anii '70-'80 eram elev,apoi angajat,îmi amintesc că ne duceau de la școală și de la locurile de muncă în centru orașului unde era statuia lui Avram Iancu,avea loc o evocare a evenimentului apoi se făcea hora în jurul parcului unde era ridicată statuia.
Da, acum ascultându-va ( cu deosebita încântare 😊), am realizat ca, pe vremea noastra( anii de scoala ‘70-80), se acorda mai multă importanta zilei de 24 Ianuarie comparativ cu 1 Decembrie 1918.
11:56 - Situatia principatelor la 1815 12:42 - 1853-1856 Războiul Crimeei - expansiunea Rusiei în Balcani este oprită 14:25 - Napoleon al 3-lea 20:33 - 1857 - Întâlnirea de la Osborne dintre regina Victoria a Angliei si Napoleon al 3-lea 22:06 - Congresul de pace de la Paris care hotărăște situația europeană de după Războaiele Crimeei 26:00 - Contextul intern 27:39 - Personalitatea lui Barbu Știrbei; Al. D. Ghica 43:28 - Ecaterina (Cocuta) Conachi-Vogoride ("eroina din umbra")si Nicolae Vogoride (caimacam al Moldovei intre 1857-1858) 48:28 - Personalitatea lui Cuza 52:25 - Casatoria cu Elena Cuza, 1844 55:35 - Formarea identitatii nationale si primirea termenului de "român" 59:40 - C. A. Rosetti 1:11:22 - Costache Negri 1:15:10 - Mihail Kogălniceanu 1:17:00 - Proiectul de rezolutie, prevederile 1:18:45 - 7 august 1858 - Conventia de la Paris 1:20:00 - Hiba din textul conventiei de la Paris si alegerea lui Al. I. Cuza in ambele principate 1:36:10 - Ziua de 24 ianuarie 1:44:00 - Vizita si primirea lui Cuza de catre Sultanul Megid I din septembrie 1860 la Constantinopol 1:47:47 - Principatele Moldova si Valahia (in port moldovenesc respectiv muntenesc), pictura de Theodor Aman 1:48:38 - Barbu Catargiu, primul prim-ministru al guvernului unic - asasinat pe motiv de opozitie la adoptarea legii rurale 1:50:15 Kogalniceanu este apoi ales prim-ministru - "2000 de boieri nu fac o natie" ("Bucuresti in date si intamplari", Radu Olteanu) 1:51:58 Mos Ion Roata, reprezentant al intelepciunii populare
In Iaşi era mult mai cunoscută și sărbătorită Unirea, aveam Muzeul Unirii cu multe referințe inclusiv Elena Cuza, Piața Unirii (locul unde chiar a avut loc celebra horă și unde avem statuia lui Cuza), sala Elefantului de la Muzeul Științelor Naturale și Palatul de la Ruginoasa unde chiar am fost făcuți pionieri.
Seara de 24 ianuarie de la ora 18 avea loc scurtă cuvântare a primarului apoi începeau orchestrele fabricilor,școlilor,fanfarele armatei și orășanească(cu care se îngropau morții ) , cântau toate sub bagheta dirijorului fanfarei armatei. Toată lumea se prindea în horă. Pe trotuare erau laboșele (cratițe din fontă cu 3 picioare)sub care ardea foc și în ele se frigea Friptura de Turda. Intre cratițele cu friptura erau stive de bere de Turda de la restaurantele din oraș. Erau și standurile cu coliere din Turtă dulce deTurda. Lumea se desprindea din hora și lua friptuă cu castraveți,bere și își aninau la gât colierele de turtă dulce. La ora 24 se,,bubăia" cu tunuri cu carbit. Cu asta festivitatea era teoretic gata dar continua cât erau clienți dornici de jucat mâncat și băut. A doua zi era zi libera ,,musai ca de voiebună" că toată lumea era mahmură ( indiferent de sex).
În municipiul Iași sunt doua instituții de învățământ Liceul Teoretic Vasile Alecsandri și Liceul Costache Negruzzi în spatele Universității Alexandru Ioan Cuza.
In perioada cat am fost pionera 1972-1980, in programul activitatilor pionieresti din trimestru II, pe clasa, aveam pe 24 ianuarie o activitate de recitari, miniteatru legate de Unirea Principatelor
În municipiul Roman, Neamț, încă mai există STEJARUL UNIRII. Când eram copil, mă emoționa un pic trecerea pe lângă el. Ca om matur, am postat un videoclip într-o zi a unirii în jurul Stejarului 😉
Eu sunt născută în '91 și ,,Mica Unire" o țin minte sărbătorită doar în clasele primare unde învățăm cântecelul acela de horă, istoria cu Moș Ion Roată, iar în a III-a țin minte că am venit cu toții îmbrăcați în ie și făceam hora afară în fiecare pauză. Ne distram! Atunci mi-a rămas întipărit singurul moment în care am sarbatorit. In a IV-a, s-a cerut costum popular întreg, nu am reușit cu toții să facem rost așa că nu am mai venit nici în ie și cum în blugi nu avea farmec hora, după prima pauză de învârteală, ne-am plictisit și ni se părea că suntem niste caraghioși. În școală generală era trecută cu vederea, dacă nu aveai istorie în ziua respectivă nu îți amintea nimeni. Iar în liceu se discuta pe ici, pe colo, când clasele de profil mai făceau cate un proiect și îl expuneau. Deja devenisem europeni și era mai sărbătorit 9 Mai decât 24 Ianuarie. Toate astea în contextul în care eu sunt ardeleancă de la Bistrița. Nu am prins niciodată zi liberă în școală că atunci mă interesam mai mult de ce e atât de importantă. An nou fericit și mulțumesc pentru ce faceți!
Spre sfarsitul lunii iulie se doreste finalizarea lucrarii, cf interviului de la R R Actualit. Chiar planuisem o vizita la bucuresti pe vara asta, deci, pe langa ceva tururi ;) vom vedea si acest punct sau poate chiar il facem baza de operatiuni :))) Oricum, in cazul in care nu ajungem, vreau sa ii trasmit, macar pe acesta cale, un multumesc din suflet, domnului panoiu pentru efortul depus si rezilientei de care a dat dovada.
Sunt gol în fața cunoștințilo de istorie naționale ROMÎNE ,sunt din BASARABIEA dar ca istorie sunt, suntem duși prin întunericul cunoștinții de sistemul vechi de învățămînt.FACEȚI TREABĂ FRAȚILOR!
Va salut! Poate aveti interesul sa faceti un episod cu Bucureștiul dpdv al infrastructurii industriei...idei, concepte, fabrici, tehnologii si altele din segment... Toate bune! Sanatate!🙂🙋🙋🙋
Am peste 50 de ani. Învăț istoria. Mulțumesc frumos domnilor.
Domnului Anfile ii mai trebuiesc 200 ani , sănătoși, sa povestească tot ce a citit.
Mulți dintre cei care conduc Romania, nu cred că au reușit să pună mâna,să atingă cărțile din care vorbesc cei doi în acest episod, cărți esențiale. Nu mă duc mai departe,nu mă gândesc să citească,numai sa pună mâna pe cărți,sa le ating. Recunosc, este un efort chiar și să cauți o carte.
Felicitări domnilor!
O ENCICLOPEDIE OMUL ASTA
Amandoi sunt citiți❤❤
Am invatat despre Christian Tell la istorie. Sunt nascuta in 1957 si am facut scoala exclusiv in perioada comunista. Sunteti extraordinari !!! Tatal meu v-ar fi iubit cu siguranta !!!
Era profesor de istorie. Eu, care am avut oroare de aceasta materie, va ador !!!
Je suis un vieux qui vit depuis longtemps à l’extérieur de la Roumanie. Ascult cu foarte multa plăcere podcasturile domnului Anfile. Găsesc ca cele mai reușite sunt podcasturile domnului Anfile cu domnul Oprișan, exista o chimie a lor, a interacțiunii spirituale dintre ei doi, ce cu greu o pot explica, unde cunoștințele domnului Anfile si umorul domnului Oprișan reprezinta piatra unghiulara a calității acestor podcasturi. Continuati asa domnilor si mulțumiri domnului Constantinescu ce l-a descoperit pe domnul Anfile precum si faptului ca pune la dispoziție canalul domniei sale pentru aceste podcasturi magnifice. Va mulțumesc din suflet ca existați, domnilor Anfile, Oprișan si Constantinescu.
între cel citit si saltimbacul
Excepțională emisiune! Felicitări, domnilor!
Anfile președinte, Oprișan prim ministru!
...Sau invers!
Traisca Romania Mare si Unita !🇷🇴🇲🇩🇷🇴
Cate eforturi si zbucium a fost intre 1821 si 1919 pentru a forma tara asta...si azi ardelenii rad de olteni, oltenii de moldoveni, moldovenii de bucuresteni, iar bucurestenii de ardeleni...se incearca o dezbinare a românilor...
România de azi nu e un bun de-a gata. E un dar pentru care s-a luptat 1000 de ani...si care se poate pierde intr-un an daca ne lasam dezbinati de fortele care balesc la pamantul nostru.
In pacem!
De fiecare dintre noi depinde binele acestei tari !!!
De râs râd idiotii, cei care si-au dat viata pentru tara noastră, nu i-au interesat asemenea prostii.
Indiferent de zona unei tări, există unii oameni care habar nu au cărui fapt sunt pe fata pământului.
Cinste eroilor români!
Avea dreptate Ceausescu cand AVERTIZA despre " agenturili starine " , din pacate ......
Foarte buna remarca cu un dar de 100 de ani pentru care am luptat 1000 de ani…asta apropo de unii care rautacios se lauda cu istoria lor milenara in comparatie cu istoria Romaniei de 100 de ani
Monserilor, podcasturile cu domniile voastre imi tin companie in duminicile dedicate treburilor administrative... asa ca, cu multamirile de rigoare si cu urarile de la mai multe realizari, vin si zic, cu deosebit respect, hai sa-mi traiti!
N-am ratat nicio întâlnire de-a voastră. Mulțumesc pentru timpul de calitate!
Am imbatrinit si pling des la podcasturile voastre. Respect!
Cat de destept sa fi sa poti tine minte toate aceste date, acesti ani greu de memorat. Prea destept
!!! MULTUMESC FOARTE MULT !!!! Dupa niste ore destule petrecute la volan pe "soselilii" patriei ,ajung acasa si PUUFF....iacata am cum sa ma RELAXEZ .Astept cu interes ceea urmeaza in acest an de la domniile voastre ! Traiasca UNIRILE (toate cate au fost) si Doamne ajuta sa vina si aia de poate oi' prinde-o si io' in viata cu R.Moldova !
Cu respecte din Banat !
Atât de multe a făcut Cuza pentru Romania in doar 7 ani ! Eterna recunoștință si Dumnezeu să-l odihnească în pace ❤️
un zoofil scarbos cu cioc imputit
Veșnică lui pomenire și iertarea păcatelor lui!
@@Nicoleta020 venerati venerati venerati
Bună seara, tuturor! Când eram în generală, pe 24 ianuarie, în fiecare an, înainte de a intra la ore, se făcea Hora Unirii în curtea școlii. Toată școala, elevi și profesori, se prindeau în horă. Abia după asta începeau cursurile.
Same! In primele 4 clase am prins și eu. Am 27
Se face in continuare. Chiar si la liceu
Eram peste 2000 de oameni de la clasa I, până la a XII, nu avem cum sa facem asta. Făceam pe clase și doar unele, cu învățătoare mai bătrâne, cele tinere erau moderne și nu ieșeau în frig pentru o prostie de cantecel. Profesorii niciodată!
@@Bianca0110cele tinere erau mai proaste ..la fel acei profesori...
@@cosminavadan6122ĺ 8:41
Acelor oameni care au avut un ideal si pe care l au si implinit UNIREA trebuie sa le pastram o recunostinta vesnica si sa nu îi uitam niciodata !AU VRUT SI AU PUTUT ASTAZI MAI RAR ASA CEVA
Multumesc pentru lectia de istorie. Daca aveam profesori ca domniile voastre eram departe
Si eu .Daca aveam asa profesori eram mai aproape ! ❤ nu la 2000 de km😂
Formidabil podcast! Mulțumiri celor doi români participanți!
Felicitări pentru podcast!!! Lecție de istorie!!! Mari OAMENI!!!
Multumesc Domnilor Damian Oprisan si Constantinescu pentru toate cele !
Mulțumesc! Respect maxim pentru dăruire!
Ma bucur sa va cunosc ,să vă ascult !
Intr,o perioadă în care tinerii aleargă mai mult după bani și mai putin după cultură, voi ma faceti sa fiu mândră de originea mea românească.
Sa ne cinstim înaintașii ptr ca au fost patrioti ,au avut viziune .
Depinde acum de noi să știm să păstrăm ceea ce ne,au transmis.
Va multumesc !
DOMNILOR, ne crește inima în pieptul de români, când ascultăm istoria prea puțin cunoscută, expusă cu bunăvoință și bunăcunoaștere, de voi!
Vă iubesc și vă respect! ❤❤❤❤
Bine ar fi să vă asculte si politicienii nostri ,poate le-ar rămâne ceva în capul lor, la cat de mult au muncit o mână de oameni pentru formarea acestei țări și dânșii de 30 de ani o dau pentru nimic ,nesatui si trădători ce sunt.
Bre, bre, bre, nu prea vedem asa rineri frumosi , adevarati, buni romani!
Mulțumim Monșerilor. Felicitările noastre !
Mulțumim pentru aceste materiale, probabil nu sunt singurul care aștepta cu nerăbdare acest video de 24 Ianuarie
Bravos domnilor ! Felicitări si la mai multe podcasturi!
In Tecuci este si acum restaurantul, Ocaua lui Cuza! Felicitari domnilor pentru tot ce faceti! Respect si multa sănătate de la Tecuci!
Damian, felicitari ! Ma uit la podcasturile tale ca ceva timp si ca si absolvent al aceluiasi liceu, student la drept, si fellow culture geek, in state ma simt onorat si gadilat la suflet de aceste mari realizari(podcasturile) D-le Oprisan, la fel , tot respectul! Multumesc pentru podcasturi !
Știți ce sunteți voi pentru cultura românească? Hârtia de turnesol !
Tot ascultând Podcasturile dumneavoastră , vedem cat de puțin știm să selecționăm , să așezăm pe polițe cele citite , învățate .
Damian - o minte analitică , o memorie fenomenală - jos pălăria !
Cat de frumos,sunt copleșită de emoții ascultând acest podcast!
Doamna profesoară este atât de minunată,sunt fără cuvinte!
Mihai Morar,ai făcut un lucru extraordinar invitând pe doamna profesoară și nu în ultimul rând,felicitări pentru întrebările tale și pentru cum a decurs interviul!👏👏👏
Bravo măi băieți,faceți o treabă minunată ❤
Felicitări pentru aceste emisiuni!
Ani la rand, undeva, intre anii 1968 si 1980, televiziunea "dadea" una si aceeasi piesa de teatru pe 24 ianuarie. Regret ca nu-mi mai amintesc titlul si autorul! Era povestea Unirii cu Vigoride, Cuza, Kogalniceanu, "monstruoasa coalitie" care tradeaza si detroneaza, etc. Ani la rand! Invatasem replicile "pe dinafara"! In rest, este o incantare sa va ascult! Felicitari
Mulțumim!❤👏
Domnilor, sunteți minunați! V-am descoperit în decembrie 2023 şi vă urmăresc cu încântare. Va mulțumesc!
În 1959, la sărbătorirea a de 100 de ani de la Unirea Principatelor Române, eram în clasa a lV-a şi a trebuit ca părinții nostri sa faca rost de costume costume naționale şi astfel ne-am dus la scoala în data de 24.01.1959. Ştiu ca ai mei au facut cu greu rost de un astfel de costum, noi neavând rude la ţară. S-a dansat Hora Unirii, pe care o exersasem câteva zile în sala de sport şi ne-au facut fotografii îmbrăcați astfel. Am reținut emoția momentului dar nu o prea înțelegeam la 9 ani, în orice caz am fost impresionata de povestirea "Moş Ion Roată şi Unirea".
Mulțumim 🎉🎉 O expunere excelentă și un motiv de a pune început bun în ceea ce facem, precum înaintașii noștri.
Stimați excepționali Damian și Cătălinuș (vă rog să îmi permiteți să vă spun așa: Damian, că deja sunteți de-al casei, aproape în fiecare seară vă urmăresc, și Cătălinuș, că în fiecare dimineață îmi faceți poftă de mici...sau de alte feluri de mâncare când vă ascult la radio), Vă mulțumesc că existați! Vă iubesc și vă admir!
Vă mulțumesc și vă felicit din toată inima
Va urmaresc cu atata poftă si admiratie , Va Mulțumesc Domnilor !!!
❤ Domnilor, sunteți minunați!Va mulțumesc din suflet !❤
😅
👍👍👍 La mai multe podcasturi.
Bună seara. Mulțumim domnilor pentru aceasta întâlnire. 👏
Sunteti adevarati...simplu spus:"tobă de carte"!
Va multumim pentru adevăratele lectii pe care le primim de la domniile voastre!
Respect si toata aprecierea!
O, Doamne cum sa-ti multumim ca avem asemenea tineri, inca! Va iubesc, Vreau sa stiu si sa se stieee!❤️👏👏
Damian peste 10 ani va fi ales președintele României. Un om până atunci vom ajunge să înțelegem nevoia unui om calificat pentru această demnitate.
Bravo domnilor sinteti magi romaniei 👏👏👏👏👏
Felicitari!!!
Super interesant podcast. Urmăresc cu plăcere emisiunile dvs.
Felicitări pentru emisiune și pentru informațiile interesante.Mult succes in continuare!❤❤❤
Superb..o incantare sa va ascult!
Bună ziua! Așteptam cu mare interes un episod dedicat acestei zile!
Vă mulțumesc!
Sunteți fenomenali !!!
Felicitări !
Felicitări domnilor!
Felicitari🏆
Multumesc mult! ❤
Multumesc.
Superb
Chiar am retinut multe in urma voastra, felicitari, ar fi frumos si la scoala sa se faca istorie in acest mod cu dezbateri, nu sa se toace ca pe o poezie
Daca v-as fi descoperit acum 12 ani, cel mai probabil lehamitea nu ar mai fi atins punctul critic ce m-a facut expat. Felicitari atat pentru popularizare cat si pentru critica voit constructiva.
Mulțumim!
Ecaterina Cocuța Vogoridi înmornântată la Țigănești,jud.Galați În fiecare an au loc festivități și slujbă de pomenire de către arhiepiscopul Dunării de jos,
Superb!
Supeeeeeeeeeer tare..!!!!
Respect pentru ce faceți ❤
Sa ne luminam si vom fi!
La multi ani 🍾
In anii '70-'80 eram elev,apoi angajat,îmi amintesc că ne duceau de la școală și de la locurile de muncă în centru orașului unde era statuia lui Avram Iancu,avea loc o evocare a evenimentului apoi se făcea hora în jurul parcului unde era ridicată statuia.
Multumim😍😍😍😍
Bună seara tuturor! Excelent podcastul
Oare daca as vi avut asa profesori eram si eu citit azi....mult succes in continuare
Il vrem pe Damian Anfile , ministrul culturii .🗽🎩🌄
Domnule subscriu!!!
Și eu sunt născută în noiembrie 1989 sunt cam de aceeași vârstă cu domnul Damian Anfile.
Un episod exceptional, ca de obicei!
Super podcast!
Da, acum ascultându-va ( cu deosebita încântare 😊), am realizat ca, pe vremea noastra( anii de scoala ‘70-80), se acorda mai multă importanta zilei de 24 Ianuarie comparativ cu 1 Decembrie 1918.
Bun !
Mulțumesc mult ❤
Domnilor ,voi ati face un bine tarii Romanesti daca v-ati gasi un locusor in MINISTERUL EDUCATIEI SI SPORTULUI,parerea mea umila!
Ma inclin!
11:56 - Situatia principatelor la 1815
12:42 - 1853-1856 Războiul Crimeei - expansiunea Rusiei în Balcani este oprită
14:25 - Napoleon al 3-lea
20:33 - 1857 - Întâlnirea de la Osborne dintre regina Victoria a Angliei si Napoleon al 3-lea
22:06 - Congresul de pace de la Paris care hotărăște situația europeană de după Războaiele Crimeei
26:00 - Contextul intern
27:39 - Personalitatea lui Barbu Știrbei; Al. D. Ghica
43:28 - Ecaterina (Cocuta) Conachi-Vogoride ("eroina din umbra")si Nicolae Vogoride (caimacam al Moldovei intre 1857-1858)
48:28 - Personalitatea lui Cuza
52:25 - Casatoria cu Elena Cuza, 1844
55:35 - Formarea identitatii nationale si primirea termenului de "român"
59:40 - C. A. Rosetti
1:11:22 - Costache Negri
1:15:10 - Mihail Kogălniceanu
1:17:00 - Proiectul de rezolutie, prevederile
1:18:45 - 7 august 1858 - Conventia de la Paris
1:20:00 - Hiba din textul conventiei de la Paris si alegerea lui Al. I. Cuza in ambele principate
1:36:10 - Ziua de 24 ianuarie
1:44:00 - Vizita si primirea lui Cuza de catre Sultanul Megid I din septembrie 1860 la Constantinopol
1:47:47 - Principatele Moldova si Valahia (in port moldovenesc respectiv muntenesc),
pictura de Theodor Aman
1:48:38 - Barbu Catargiu, primul prim-ministru al guvernului unic - asasinat pe motiv de opozitie la adoptarea legii rurale
1:50:15 Kogalniceanu este apoi ales prim-ministru - "2000 de boieri nu fac o natie" ("Bucuresti in date si intamplari", Radu Olteanu)
1:51:58 Mos Ion Roata, reprezentant al intelepciunii populare
In Iaşi era mult mai cunoscută și sărbătorită Unirea, aveam Muzeul Unirii cu multe referințe inclusiv Elena Cuza, Piața Unirii (locul unde chiar a avut loc celebra horă și unde avem statuia lui Cuza), sala Elefantului de la Muzeul Științelor Naturale și Palatul de la Ruginoasa unde chiar am fost făcuți pionieri.
Seara de 24 ianuarie de la ora 18 avea loc scurtă cuvântare a primarului apoi începeau orchestrele fabricilor,școlilor,fanfarele armatei și orășanească(cu care se îngropau morții ) , cântau toate sub bagheta dirijorului fanfarei armatei.
Toată lumea se prindea în horă. Pe trotuare erau laboșele (cratițe din fontă cu 3 picioare)sub care ardea foc și în ele se frigea Friptura de Turda. Intre cratițele cu friptura erau stive de bere de Turda de la restaurantele din oraș. Erau și standurile cu coliere din Turtă dulce deTurda. Lumea se desprindea din hora și lua friptuă cu castraveți,bere și își aninau la gât colierele de turtă dulce.
La ora 24 se,,bubăia" cu tunuri cu carbit. Cu asta festivitatea era teoretic gata dar continua cât erau clienți dornici de jucat mâncat și băut. A doua zi era zi libera ,,musai ca de voiebună" că toată lumea era mahmură ( indiferent de sex).
Am uitat de vinul și țuica ,, fierte" precum și ceaiul rusesc pentru copii și tineri.
Căutați în arhiva " Magazin istoric " !
În municipiul Iași sunt doua instituții de învățământ Liceul Teoretic Vasile Alecsandri și Liceul Costache Negruzzi în spatele Universității Alexandru Ioan Cuza.
Bună seara! Da, și acum mai este "Ocaua lui Cuza" în Tecuci.
Anul viitor 24 ianuarie cade vinerea, deci avem punte! 😂🥳❤️
Salutare din Medgidia!
In perioada cat am fost pionera 1972-1980, in programul activitatilor pionieresti din trimestru II, pe clasa, aveam pe 24 ianuarie o activitate de recitari, miniteatru legate de Unirea Principatelor
Bună dimineața.
Super fain ❤
În municipiul Roman, Neamț, încă mai există STEJARUL UNIRII.
Când eram copil, mă emoționa un pic trecerea pe lângă el.
Ca om matur, am postat un videoclip într-o zi a unirii în jurul Stejarului 😉
Să-i asculti pe domnii aceștia e o binecuvântare!
Ps: in Tg Jiu biblioteca județeană poarta numele de Christian Tell !🇷🇴♥️
Eu sunt născută în '91 și ,,Mica Unire" o țin minte sărbătorită doar în clasele primare unde învățăm cântecelul acela de horă, istoria cu Moș Ion Roată, iar în a III-a țin minte că am venit cu toții îmbrăcați în ie și făceam hora afară în fiecare pauză. Ne distram! Atunci mi-a rămas întipărit singurul moment în care am sarbatorit.
In a IV-a, s-a cerut costum popular întreg, nu am reușit cu toții să facem rost așa că nu am mai venit nici în ie și cum în blugi nu avea farmec hora, după prima pauză de învârteală, ne-am plictisit și ni se părea că suntem niste caraghioși.
În școală generală era trecută cu vederea, dacă nu aveai istorie în ziua respectivă nu îți amintea nimeni.
Iar în liceu se discuta pe ici, pe colo, când clasele de profil mai făceau cate un proiect și îl expuneau. Deja devenisem europeni și era mai sărbătorit 9 Mai decât 24 Ianuarie. Toate astea în contextul în care eu sunt ardeleancă de la Bistrița.
Nu am prins niciodată zi liberă în școală că atunci mă interesam mai mult de ce e atât de importantă.
An nou fericit și mulțumesc pentru ce faceți!
💙💛❤️
buna ziua! va urmaresc cu interes de la Tecuci :) Si acum tot Ocaua lui Cuza se numeste restaurantul mentionat de domnul Oprisan
Cata istorie învăț, cu cate cunoștințe ma îmbogățesc! Va multumesc!
Spre sfarsitul lunii iulie se doreste finalizarea lucrarii, cf interviului de la R R Actualit. Chiar planuisem o vizita la bucuresti pe vara asta, deci, pe langa ceva tururi ;) vom vedea si acest punct sau poate chiar il facem baza de operatiuni :))) Oricum, in cazul in care nu ajungem, vreau sa ii trasmit, macar pe acesta cale, un multumesc din suflet, domnului panoiu pentru efortul depus si rezilientei de care a dat dovada.
În politică nu există prietenii, sunt doar interese. Resurse, comerț, în general tot ce înseamnă bani.
Bună seara,
Sunt gol în fața cunoștințilo de istorie naționale ROMÎNE ,sunt din BASARABIEA dar ca istorie sunt, suntem duși prin întunericul cunoștinții de sistemul vechi de învățămînt.FACEȚI TREABĂ FRAȚILOR!
Va salut! Poate aveti interesul sa faceti un episod cu Bucureștiul dpdv al infrastructurii industriei...idei, concepte, fabrici, tehnologii si altele din segment...
Toate bune! Sanatate!🙂🙋🙋🙋