yeni baslayanlar icin en kolay taslak cıkarma yöntemi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024
  • Bu çizimde daha önce hiç anlatmadığım ama çok pratik basit ve kolay bir taslak çıkarma göstereceğim.Hangi tür çizim olursa olsun ,yağlıboya,pastel,suluboya,guaj,karakalem v.s hepsinde en önemli husus doğru taslak çıkarmaktır.Günümüzde eskiye nazaran taslak çıkarma yöntemleri gittikçe kolaylaşmaktadır.Hatta projeksiyon vçs givi cihazlarlada taslak çıkarılır.Ama ben tembellik olamsın diye klasik yöntemleri anlatyıorum.
    En ünlü ressamlar bile taslak için farklı teknikler kullanmıştır.Örneğin leonardo davinci bile karanlık oda tekniği ile taslak çıkarırdı.Aşağıda detaylı şekilde yazıyorum.
    CAMERA OBSCURA
    Ingiliz dilinde igne deligi (pinhole), fotograf literatüründe ise karanlik oda ya da karanlik kutu (camera obscura) adiyla anilan fotograf teknigi oldukça basit bir ilkeye dayanir. Söz konusu ilke, bugünkü bilgilerimize göre, yaklasik olarak milattan önce besinci yüzyildan beri bilinmektedir. Çinli düsünür Mo Ti, deneysel gözlemleri sonucunda, karanlik bir ortama açilan küçük bir delikten giren isigin disarida bulunan isikli nesnenin tümüyle basasagi bir yansimasini meydana getirdigini yazmisti.
    Isik isinlari ile arastirmaci insanin zeka piriltisinin çakismasi, kuskusuz, Mo Ti ile sinirli kalmadi. MÖ 4. yüzyilda Aristo; 10. yüzyilda ise isik isinlarinin dogrusal yayilimi ilkesini bulan Ibn Al-Haytam; 15. yüzyilda Leonardo da Vinci ve Paolo Toscanelli; 16. yüzyilda Gemma Frisius ve 19. yüzyilda Sir David Brewster karanlik bir ortama açilan igne deliginden sizan isigin giziyle ilgilendiler.
    Sir David Brewster'in karanlik oda/kutu teknigiyle 1850'lerde elde ettigi ilk fotografik görüntüler, izleyen yillarda Crookes, Spiler, Abney gibi isimler tarafindan gerek malzeme gerekse teknik açisindan gelistirildi.
    Karanlik oda/kutu teknigiyle yapilan fotograf çalismalari, günümüzde de film ve kart malzemeleri disinda 19. yüzyil sonundaki teknigin aynisi ile yürütülmektedir.
    Gerek teknik, gerekse tanim çok basittir: Karanlik oda/kutu fotografi, objektifsiz fotograftir. Bilinen fotograf makinalarindaki objektiflerin yerini, 0,25-1 mm çapindaki bir delik alir. Isik bu delikten geçer ve karanlik ortam saglayan kameranin içinde bulunan isiga duyarli yüzey üzerinde bir görüntü olusturur.
    Bu teknik için kullanilan kameralar küçük ya da büyük olabilir. Deniz kabuklarindan, sekerleme, kola hatta kibrit kutularindan ya da eski buzdolabi, karavan gibi iri hacimli nesnelerden ya da isik geçirmezligi saglanmis bir odadan kamera olarak yararlanmak mümkündür. Basit bir ilke olarak, isik geçirmeyen her kapali ortam, bir igne deliginden sizan isikla camera obscura'ya dönüsebilir.
    CAMERA OBSCURA
    Isik yalnizca hayatin degil, sanatin da kaynagi. Varolusun bu ele avuca sigmaz çocugu, karanlik çaglardan bu yana ele geçirilmek isteniyor . Kimi zaman elmaslarda ya da kristallerde aranan bu hakimiyeti, karanlikta aramayi düsünebilen ilk kisi Aristo'dur. Bir igne deliginden geçecek kadar sinirli isik demetinin, geçtigi yerdeki nesneleri hafizasinda barindirarak sirlarini karanlik bir odanin duvarina açacagini da ondan baska kim düsünebilirdi ki ? Bu antik çag bilgesinin açtigi igne deliginden sizan isik , yüzyillar sonra bir rönesans çilgininin yüzüne düstü. Leonardo usta, isik ile karanlik arasindaki antik bagintiyi yeni çaga tasidi . Hiç kuskusuz , tarih , varolanin disindakini arayan çilginlarla dolu. Yari saman yari çilginlardan biri de Joseph Nicephor Niepce idi . Bu isik tutkunu , 1826 yilinda, isigi kagit üzerine hapsetmeyi basardi. Bu isik ve zaman hapishanesine , fotograf adi verildi . Fotografin tarih içindeki serüveni , fotografin zaman içindeki serüveninden çok daha öncelere uzanmakta. Ne ki , kimi yari çilgin yari samanlar günümüzde de yasamlarini sürdürüyorlar. Ve onlar hala igne deliginden sizan isigin pesindeler. Iste, Aristo' nun verdigi adla camera obscura yani karanlik kutu fotograflari bu sayede karsimiza çikiyor. Farkli bir isik , farkli bir perspektif , farkli bir dünya sunarak .
    Vermeer in tarzı ?
    Vermeer, resimlerini ilk olarak zamanının çoğu ressamı gibi tonal olarak, ya monokrom gri tonları (" grisaille ") ya da üzerine daha doygun renkler uygulayacağı sınırlı bir kahverengi ve griler paleti ("ölü boyama") kullanarak gerçekleştirmiş olabilir ( kırmızılar, sarılar ve maviler) şeffaf sırlar şeklinde. Vermeer'e hiçbir çizim olumlu olarak atfedilmemiştir ve resimleri, hazırlık yöntemlerine dair birkaç ipucu sunmaktadır. Aşırı pahalı pigment lapis lazuli'yi (doğal ultramarin ) kariyerinin çok erken veya çok erken kullanan başka hiçbir 17. yüzyıl sanatçısı yoktur .

КОМЕНТАРІ • 31

  • @SahibeAbdullazade-r5y
    @SahibeAbdullazade-r5y Рік тому

    Xoş görduk. Yarimciq olsa da cox gözəl oldu..təşəkkurlər.❤❤❤

  • @haticesar5373
    @haticesar5373 3 роки тому +1

    Cok faydalı bir video elinize sağlık

  • @belginhayali1174
    @belginhayali1174 3 роки тому +5

    Süper hocam 👌

    •  3 роки тому +1

      Teşekkürler

  • @serdardemirhan3599
    @serdardemirhan3599 3 роки тому +3

    Mükemmelsin hocam.inan cok keyifli.videolarin bence daha uzun olabilir. Basdan sona.anlatimin ve cizimin cok kaliteli. Ellerine saglik.

    •  3 роки тому

      aslında olurda fakat bu çizimi bitirim dersem 4 saat alır inanın o kadar zamanımda yok

    • @serdardemirhan3599
      @serdardemirhan3599 3 роки тому +1

      @ haklisin ama bir proje yaparken kisim kisim olsada izleyenlerle baştan sona bir potre paylaşman gercekten cok harika olur. videolarından çok keyif aldığığm için naçizane bir düşünce benimkisi. Arabesk müzikle cizmekde başka bi keyif, hocam.

    •  3 роки тому

      @@serdardemirhan3599 iyi bi kayıt cihazı ilerde temin edersem ok🤝

  • @huseyinserin9372
    @huseyinserin9372 3 роки тому +2

    Hocam iyi günler,güzel çalışmalar dilerim.Cep telefonu ve tabletden sizi takip ediyorum.Drawing Grid Maker uygulamasını kullanıyorum.Ölçü almada bayağı bir faydası var.Bu video için teşekkür ederim.Çok faydalı bir ders videosu olmuş.Tavsiyelerinizi dikkate alarak yeni çalışmalarımı yapmaya çalışıyorum.Çok teşekkür ederim saygılarımla..

  • @haticesar5373
    @haticesar5373 3 роки тому +2

    Ben bu teknikle baslamistim 😊

  • @demetduzgit5496
    @demetduzgit5496 3 роки тому

    Elinize sağlık olsun 🐾

  • @katnissinkuzuyahnisi1639
    @katnissinkuzuyahnisi1639 3 роки тому +4

    Beyaz bıyık nasıl çizilir bir sonraki video bunun hakkında olursa çok iyi olur hocam

    •  3 роки тому +1

      Beyaz bıyık kolay ok

    • @sematezgul7973
      @sematezgul7973 3 роки тому

      Hocam kolay gelsin videolar biraz daha yakın çekim olursa daha iyi olur fazla belli olmuyor

  • @ferhatkoca1805
    @ferhatkoca1805 2 роки тому +1

    Elinize sağlik hocam,, ben taslak ta genelde zorlaniyorum kaç çeşit taslak vardir sizin en iyi dediğiniz önerdiğiniz hangisi

    •  2 роки тому +1

      Taslak çeşidi çok önemli olan taslak çeşitleri karbon yöntemi projeksiyon ışıklı masa vekarelere bölme

  • @selamisargn2103
    @selamisargn2103 2 роки тому +1

    hocam benim en kolay ve her zaman yaptığım tek bi tane taslak yöntemim var oda çizeceğim resmi bilgisayarda tam ekran yapıp monitörü yatırıp üstüne kağıdı koyup o şekilde üstünden geçmek:)

    •  2 роки тому

      O da yöntemlerden bir tanesi

  • @manisakaligrafi3369
    @manisakaligrafi3369 3 роки тому

    Hocam, çıktıyı A3 ya da A4 olarak nasıl çıkarıyorsunuz. Cep telefonumdan çıktı almak istersek nasıl yapılır

  • @halimeozkr4676
    @halimeozkr4676 3 роки тому +1

    Peki bu resmi 35×50 bi kagida nasil aktarabiliriz hocam

    •  3 роки тому +1

      katlarını alarak 1 cm ise 2.5 cm gibi

  • @farukerfen9838
    @farukerfen9838 3 роки тому +1

    Hocam ben birinin portresini yaparken bazen çok benziyor bazen hiç benzemiyor
    Tam benzetiyorum tamam artık yapabiliyorum diyorum
    Sonra başka birimi çiziyorum ama hiç benzemiyor kafayı yiyeceğim 😭😭😭

    •  3 роки тому

      bütün sorularınızı biriktiriyorum yakında udemy üzerinden derli toplu bir on line kurs yayınlayacağım

  • @elvinmeherremov8173
    @elvinmeherremov8173 Рік тому +1

    peki bunu telefondan bakarak nasil cizilir?

    •  Рік тому +1

      Telefondan sadece katlarını alabilirsiniz örneğin telefondaki görüntü 4 santime 6 santim olsun 2 katı 8 santim 12 3 katı 12'ye 18 gibi

    • @elvinmeherremov8173
      @elvinmeherremov8173 Рік тому +1

      Abi sizi Azerbaycandan selamliyorum bende proqra. Var grid artdi ismi orda hatlari gosterir onumi diyorsunuz

    • @elvinmeherremov8173
      @elvinmeherremov8173 Рік тому +1

      Hatta size instaqramdan da yazmisdim ama bi cevab vermediniz

    •  Рік тому

      @@elvinmeherremov8173 evet o programla da karelere bölme yöntemi ile yapabilirsiniz aynen katlarını alarak

    •  Рік тому

      @@elvinmeherremov8173 hafta sonları biriken soruları cevaplamaya çalışıyorum elimden geldiği kadar