Domnule bravo! Eu sunt în situația menționată spre final. Banii nu făceau nimic în bancă, sunt pensionar deci la mine totul"duduie"ziua, noaptea dorm, am becuri economice, televizoare moderne etc. Am ales cel mai fiabil sistem fotovoltaic, de la 500 kw (lunar)din rețea am ajuns la 100. În 3ani îmi scot banii ceea ce la bancă era imposibil. Nu sunt posesor de mașină electrică dar am început cu o bicicletă în rest benzina e la putere. Voi deveni ecologic doar după chinezi și indieni. Tot ce ai exprimat este de bun simț. P.s.-atenție la pietoni. Spor.
Titlul de click-bait! Dacă montezi panouri fotovoltaice pentru prosumatoreală NU MERITĂ!!! În rest dacă montezi pentru autoconsum, merită din plin, cu vârf și îndesat. În rest gargară din trafic, bla, bla, lab, lab...
@@adicorutiu8049 nu merita când ( ca într-o normalitate ) le cumperi doar pe banii tai. Cu atît mai râu când NU le folosești într-un ecosistem electric. No brainer daca se oferă gratis Tesla că toți haterii o vor folosi pt că merită !
E greșit să nu investești în fotovoltaice acum când e ieftin . Atunci când va fi eliminată subvenția ( nu are cum să mai țină mult furtul din buzunarele tuturor ) , sigur în 2025 după alegeri , toți vor saltă prețurile la fotovoltaice . Calculele tale sunt făcute la prețul curentului subvenționat , care nu mai are cum să reziste maiult de anul ăsta
Calculele sunt facute la pretul de Hidroelectrica, ce nu e subventionat. Preturile vor scadea si mai mult dupa eliminarea subventiei. Vezi Spring cum s-a ieftinit dupa scaderea subventiei.
Silviu! Hai sa-ti mai zic o treaba: sunt unii furnizori care compenseaza gazul cu ce ai bagat tu in retea ca si prosumator (curent). E, aici poti sa castigi. Mult. + ce folosesti pe loc ziua. Gen iti incarci in weekend masina electrica.
Logic ca poti compensa orice tip de energie,dar viorbim stict de eficiență : la baterii ai 95%, la transport electric 30%, la gaz sau alte tipuri de energie probabil 15-20%. Este fizica pura, de asta nu merita nici producerea hidrogenului vs. consumul direct de energie electrică pentru producerea sa, randamentul este de 25%. Daca e sa ne putem folosi eficient energia suplimentara, aceasta trebuie stocta in baterii pentru eficiență maximă, au inceput sa realizeze asta chiar si autoritățile 😅
Chiar ca e clickbite. Sunt prosumator de 2 ani și din mai o sa fiu remunerat cu 3-400 de lei vara și 100 iarna. Doar în decembrie nu am de primit bani. Amortizare 40% direct din soare și factura redusa la fostul cez de jumate din ce a mai rămas. În 2 cuvinte, merita din plin. Asa e, acum 2 ani am plătit 33.000. Dar anul de deinaintr am avut facturi cumulate de 6000 de lei. Deci 5-6 ani în recuperarea investiției. Dar atunci era f ieftin kwh. Îți dai seama ca n as mai fi consumat 7mwh an
Un sistem fotovoltaic merita stict daca este subdimensionat si are backup pe baterii. Aici adaugi avantajul de a avea un backup sigur si de a consuma din baterii cand vrei tu. Luand totul din China si fara sa platesc montaj, ies aprox 100kw produsi pe luna pe care ii consum pe toti cu 4000 lei investitie, scot banii in 4 ani. Ivestotia am făcut-o in locul unui UPS care costa approximativ jumatate si nu imi facea nici o exonomie. Invertorul e mic,folosesc dosr cusnsumatori mici ce dau energie reactiva in retea si consider o investiție buna in sensul ca stiu ca am net, tv si lumină oricand din producție proprie la bloc fara taxe de transport.
nu ai luat in calcul ca o data cu schimbarea tiparelor de consum poate creste mult autoconsumul. Adica iti dai seama ca ai putea facem mai multe cand ai curent din soare si iti permiti sa consumi. Exemplu la mine autoconsumul a crescut de la 1MWh in primul an la 3MWh dupa 3 ani de la montare. Din punctul meu de vedere confortul a crescut nu a scazut. In alta ordine de idei, nu toata lumea stie unde/cum sa investeasca 20k RON. Mai sunt si cei pentru care 20k RON nu sunt o mare scofala si chiar daca ii au si stiu cum sa-i investeasca isi pun si solare pt ca e ceva nou iar randamentul celor 20k ron sunt irelevanti. Mai sunt si cei care au acesti bani si isi monteaza doar sa arate degetu mijlociu la cei care emit factura, a costat dar a si meritat. In concluzie, in viata nu e totul despre randament.
De ce ți-ai triplat consumul? Asta cu nu-mi permit sa dau 130 lei pe luna pe curent, stai sa investesc 20.000 lei mi se pare insa neverosimil. Vorbim de valori foarte mici, da-mi un exemplu de confort suplimentar adus de panouri pentru ca inainte nu-ti permiteai sa dai 130 lei pe luna in plus. Adica mi se pare mult mai probabil sa se intample invers, sa faci risipa cand stii ca nu mai platesti curent asa scump. Dar nu as confunda risipa cu confort suplimentar.
@@silviudespremasini o data ce iti dai seama ca ai o resursa care sta neutilizata, o sa gasesti moduri sa o folosesti cand e disponibila. Nu imediat, in timp ... o sa faci si diverse automatizari sa profiti de ea, nu o sa stai sa pazesti soarele
@@silviudespremasini nu cred ca vorbim de cei care nu-si permit 130 ron/luna curent, exemplu ce ti-am dat eu nu-i in cazul asta. Cei cu 130ron/luna au alte probleme de rezolvat intai.
@@georgec9710 Pai tu ai zis ca ti-a crescut consumul de la 1 mwh la 3 mwh pe an. Asta inseamna echivalent de 130 lei in plus pe luna. Pe ce? Asta a fost chiar prima intrebare adresata. 😀
Panourile merita doar pentru consum propriu, de preferat peste 500kw/luna, obligatoriu baterii. Restul "invartelilor" sunt pierdere de vreme, timp si... bani. Nu iti recuperezi investitia niciodata, fiindca tot timpul mai trebuie si se mai strica ceva. Printre avantaje ai uitat siguranta ca nu ramai fara curent cand ti-e lumea mai draga. E foarte tare cand toti vecinii sunt in bezna si tu esti singurul care are curent.
Salut ,ceeace nu ai luat in considerare este ca am un sistem offgrid ,cu baterie de 20 kw , si ac mwrge toata noapte si 90% zilele dintr o luna sunt acoperite .
@@silviudespremasini --bateriie adaptata dupa masina electrica 9000 lei -20 kw. ajung sa consum acum 25-30 kw pe zi ,maxim din cat produce sistemul . Astept casa verde pt inca 5kw si o sa i folosesac doar sa injectez in retea . Si da am luat in calcul raportul este de 4:1 ca prosumator . Injectezi 4 primesti 1 înapoi. Dar chiar si asa e bine .
@@silviudespremasini nu este efectiv luata direct ci este adaptata .se poate personaliza in functie de dorinta clientului. Sunt persiane care fac asa ceva . Sunt mult mai ieftine ca cele normale speciale pt pv . Si merg la fel de bine
Ce înseamnă bine? La 15kw o sa fie mai complicat, posibil sa ai nevoie de spor de putere, schimbare de branșament, mai costa și alea. Iar suprafața panourilor incepe sa fie maricica, nu pe orice casa intra și începi sa ocupi spatiu din curte poate. Și dacă nu ai consum propriu mare, e suboptimal, că vei fi platit slabut pe curentul injectat.
1:46 "Dacă ai produs 1kW de energie și-l folosești imediat în același loc ai câștigat contravaloarea acelui kilowatt" Fals! Dar nu în minus, ci în plus. Te-ai încurcat singur. Uiți că tu când iei 1kW din rețea, acesta vine cu transport, taxe eco, TVA pe care le plătești tot tu. În realitate, 1kW produs și consumat de tine îți aduce profit încă 1kW pe lângă cel consumat. 1kW produs = 2kW cheltuiți.
@@claudiutamas79 Nu înțeleg, ce nu e ok din ce am zis eu? Consumând acel kwh produs de tine, ai economisit un kwh platit din rețea, inclusiv cu taxele alea
sa ia aminte prosumatorii..Si mai e o treaba de luat in calcul ,pe care multi uita sa o aduca in discutie :fiabilitatea sistemului de fotovoltaice in sine !Cat rezista un sistem din asta fara mentenanta si fara reparatii ,inlocuiri de componente ?Ca intr-o instalatie electrica legata la retea ,bine facuta nu bagi bani deloc..Deci cat rezista ?15-20 000 lei un sistem de 5 kw ?!?!Dar unul de 8-10 kw ,sa pot folosi si un invertor de sudura ??Aproape dublu ,sau cam asa ..Ultima factura de curent am avut-o fix 150 lei ,fara risipa dar si fara restrangeri aiurea Daca impart 15 000 la 150 inseamna ca sistemul de 5 kw se amortizeaza in ..100 de luni ,adica vreo opt ani !De abia de atunci incolo esti pe profit Rezista atat ,fara reparatii si mentenanta?Nu prea cred..
Și mai ia în calcul și instalarea făcută de Dorel de Romania cu invertoare puse la exterior direct in bătaia soarelui care se încing că naiba. Bulelile la montaj se vor vedea în timp
Asta e ideal. Dar e mega scump. Enorm de scump ca nu mai merita sa pui fotovoltaice sau baterii deloc. Doar pretul la 10kw de baterii e pe la 15.000 ron aprox. Pai de banii astia platesti curent din retea toata viata si cred ca iti mai si raman.
Plus că ideea la o investiție nu e să scoți banii pe ea. Investiția o faci sa îți producă bani. Adică după ce scoți banii pe ea, sa mai producă pe lângă de 2-3 ori încă pe atât. Ori în multe cazuri, la fotovoltaice asta se întâmplă în 20 de ani. Ceea ce e nesatisfăcător. Cel puțin pentru mine e.
Salut, da te înțeleg ca în situația ta nu merita sa iti pui un sistem fotovoltaic, dar nu sunt de acord cu tine cand spui ca iti reduci din confort. Hai sa iti spun de ce, chiar cu argumentele tale. Chiar nu este confortabil sa vii acasa si sa fie AC ul pornit si rece un toata casa? sau sa fie cald in toată casa cand vii iarna acasa? int un fel iti folosesti casa ca baterie termica. sau iti pui un buffer de 1-2 tone si faci căldură cu pompa de căldură ziua. da poate trebuie sa ne schimbam putin obiceiurile. Chiar am auzit o discuție intr un podcast ca cei care ne permitem ar fi obligatoriu sa trecem la alternative eco: pompa de căldură, masina electrica, casa izolata la standarde nzeb/pasiva, panouri. nu totul in viata se rezuma la bani si procente. am mai auzit tot pe youtube din USA ca a facut greseala ca nu si a luat un sistem mai mare ci l.a dimensionat strict pe cum consumau pana atunci. tocmai ti se schimba comportamnetul. Masini de spalat uscator masini de spalat vase plite si cupor electric scule in gradina totul electric masina de facut paine, espressor ai alti roboti/chestii in bucatarie, roboti aspirator mop? toate aparatele astea zici ca nu iti ofera confort? Da peste noapte iti poti lua o baterie mai mica de 5-10 kwh in viitor vor fi multr baterii din masini disponibile. Da pt tine in situatia in care stai la bloc si poate nici nu gatesti acasa nu e rentabil. dar la tara daca mai ai bunici poate ii ajuta sa ai si o baterie si sa ai indiferent de situatie curent. poate pt ei curentul este esențial pate le trebuie un AC vara, poate camere de supravechere/alarma zic si eu...
@@silviudespremasini pt ca depinzi de rețeaua națională, ce confort vei avea cand rețeaua va pica? vor deveni niste obiecte. a mai zis cineva in comentarii titlul este click bait. da inteleg ce spui ca nu merita sa faci asta doar pt a injecta in rețea.
@@silviudespremasini Drob de sare :) Tu generalizezi pt ca stai foarte mult intr-un oras mare. Da, acolo nu ai probleme asa des dar pt altii care stau in mediul rural este o realitate sa ai probleme cu reteaua nationala. Azi la mine a picat reteaua sunt lucrari anuntate de la ora 9-17. Altii nu stiu ce fac dar eu am apa(pt ca folosec pompa, si cu apa sunt probleme in mediul rural) AC ul merge de dimineata, sotia gateste la cuptor. am o echipa ce lucreaza fara intrerupere aparat sudura flex bormasini, you name it(ca vad ca iti place romgleza). Eu am internet lucrez de acasa, PC uri laptopuri merg fara probleme. Eu am zis ca sunt de acord cu tine cain situatia ta nu face sens sa fii prosumator. Ceea ce este adevarat, dar nu generaliza pt toata lumea. Sunt de acord cu tine ca nu merita sa fii prosumator de aceea si eu am ales un sistem off-grid. Spor! Over and out!
Pai tu ai luat un calcul pe o situație anume. Vezi că exista combinatia panouri + baterii, consum propriu, fara sa injectezi gratis in rețea. Reteaua o folosesti doar in caz de urgenta. Astfel, toate facturile lunare la curent vor fi zero, mașina merge gratuit, etc. Deci sunt situatii si situații. Concluzia ta e buna, inceputul e greșit. Trebuia echilibrat continutul. Prea mult hate la început
Am mentionat-o in clip, daca erai atent observai. Si bateriile alea nu costa? Plus nu au o durata de viata mult mai mica si decat la panouri? Gratuit nu va fi niciodata nici atunci, se aplica aceeasi explicatie ca la panouri.
1kwh de baterii costa sa zicem 100€ / sa zicem 5000cicluri ar fi 2€centi/1kwh înmagazinat. 10bani/1kwh Energia netrimisa în rețea și înmagazinată in baterie , cu toate că se obține "gratis" din fotovoltaice, te costa ~10bani. Clar mai puțin de 70bani de la hidroelectrica dar costă. Bineînțeles, e un calcul simplu, la graba
Ești cam imbirligacios.Faci calcule dar nu ai pus banii ptr masina electrica scutiți cu fotovoltaice pe care o încarci simbata,duminică și te tine o săptămână .Fără sa schimbi confortul
@@silviudespremasini nu, pentru ca am prize inteligente, masinile de spalat pornesc din 'AIFON' , cand vreau eu. Variatie mare de temperatura nu este, setata din termostat diferenta este fix 1,5 grade.
Domnule bravo! Eu sunt în situația menționată spre final. Banii nu făceau nimic în bancă, sunt pensionar deci la mine totul"duduie"ziua, noaptea dorm, am becuri economice, televizoare moderne etc. Am ales cel mai fiabil sistem fotovoltaic, de la 500 kw (lunar)din rețea am ajuns la 100. În 3ani îmi scot banii ceea ce la bancă era imposibil. Nu sunt posesor de mașină electrică dar am început cu o bicicletă în rest benzina e la putere. Voi deveni ecologic doar după chinezi și indieni. Tot ce ai exprimat este de bun simț. P.s.-atenție la pietoni. Spor.
Chinezii au depășit toata lumea deja la masini electrice
@@MihaiConstantinPau dar au multe altele de facut.
Pai și la Fotovoltaice și Eoliene a cam depășit.
ua-cam.com/video/MX_PeNzz-Lw/v-deo.htmlsi=djWOTUVJtGec8Yzx
Titlul de click-bait! Dacă montezi panouri fotovoltaice pentru prosumatoreală NU MERITĂ!!! În rest dacă montezi pentru autoconsum, merită din plin, cu vârf și îndesat. În rest gargară din trafic, bla, bla, lab, lab...
Ce este clickbait? Nu am argumentat de ce nu merita?
A citit titlul și asta a fost tot :)
@@silviudespremasini Titlu e clickbait. Nu se merita in unele situatii si, cum zici tu, no brainer in altele. Candva aveai ceva interesant de spus...
@@adicorutiu8049 pai nu merita daca plătești totul din buzunarul tau , ca intr-o normalitate și nu o folosești într-un ecosistem
@@adicorutiu8049 nu merita când ( ca într-o normalitate ) le cumperi doar pe banii tai. Cu atît mai râu când NU le folosești într-un ecosistem electric.
No brainer daca se oferă gratis Tesla că toți haterii o vor folosi pt că merită !
E greșit să nu investești în fotovoltaice acum când e ieftin . Atunci când va fi eliminată subvenția ( nu are cum să mai țină mult furtul din buzunarele tuturor ) , sigur în 2025 după alegeri , toți vor saltă prețurile la fotovoltaice .
Calculele tale sunt făcute la prețul curentului subvenționat , care nu mai are cum să reziste maiult de anul ăsta
Calculele sunt facute la pretul de Hidroelectrica, ce nu e subventionat. Preturile vor scadea si mai mult dupa eliminarea subventiei. Vezi Spring cum s-a ieftinit dupa scaderea subventiei.
Pe ANRE mai sunt doar câteva companii care vinde peste preț total 1leu kwh
Hidroelectrica nu a avut preț subvenționat. Subvenția a fost o forma de furt din bugetul statului unde combinația vindea curentul cu 5Lei/kwh
Foarte bun calculul facut Silviu.
Silviu! Hai sa-ti mai zic o treaba: sunt unii furnizori care compenseaza gazul cu ce ai bagat tu in retea ca si prosumator (curent). E, aici poti sa castigi. Mult. + ce folosesti pe loc ziua. Gen iti incarci in weekend masina electrica.
Logic ca poti compensa orice tip de energie,dar viorbim stict de eficiență : la baterii ai 95%, la transport electric 30%, la gaz sau alte tipuri de energie probabil 15-20%. Este fizica pura, de asta nu merita nici producerea hidrogenului vs. consumul direct de energie electrică pentru producerea sa, randamentul este de 25%. Daca e sa ne putem folosi eficient energia suplimentara, aceasta trebuie stocta in baterii pentru eficiență maximă, au inceput sa realizeze asta chiar si autoritățile 😅
Am renunțat și eu sa investesc în așa ceva după calculele mele in urmă cu 3 ani! F B vlog👍👍
Acum au scazut preturile destul de mult, merita sa-i mai dai o sansa ideii.
BP... nu mai bine punem cărbune și păcură pe foc să avem curent ieftin la priză?
Smart man!
Am eu impresia sau distribuitorii de energie au urcat tensiunea din rețea astfel încât invertoare le întra în protecție?
Sau poate sunt prea multi prosumatori.
La mine este tensiunea în jur de 245 volți inclusiv noaptea și sunt la capăt de rețea, la 1 km de transformator
@@benisovre9447 e pe duca transformatorul, sa va puneți protecție la supratensiune
Chiar ca e clickbite. Sunt prosumator de 2 ani și din mai o sa fiu remunerat cu 3-400 de lei vara și 100 iarna. Doar în decembrie nu am de primit bani. Amortizare 40% direct din soare și factura redusa la fostul cez de jumate din ce a mai rămas. În 2 cuvinte, merita din plin. Asa e, acum 2 ani am plătit 33.000. Dar anul de deinaintr am avut facturi cumulate de 6000 de lei. Deci 5-6 ani în recuperarea investiției. Dar atunci era f ieftin kwh. Îți dai seama ca n as mai fi consumat 7mwh an
Ce am zis incorect in clip? 😃
Un sistem fotovoltaic merita stict daca este subdimensionat si are backup pe baterii. Aici adaugi avantajul de a avea un backup sigur si de a consuma din baterii cand vrei tu. Luand totul din China si fara sa platesc montaj, ies aprox 100kw produsi pe luna pe care ii consum pe toti cu 4000 lei investitie, scot banii in 4 ani. Ivestotia am făcut-o in locul unui UPS care costa approximativ jumatate si nu imi facea nici o exonomie. Invertorul e mic,folosesc dosr cusnsumatori mici ce dau energie reactiva in retea si consider o investiție buna in sensul ca stiu ca am net, tv si lumină oricand din producție proprie la bloc fara taxe de transport.
Cel mai ok ar fi pentru firme unde se lucreaza ziua si se valorifica tot soarele iar aici costurile devin deductibile
nu ai luat in calcul ca o data cu schimbarea tiparelor de consum poate creste mult autoconsumul. Adica iti dai seama ca ai putea facem mai multe cand ai curent din soare si iti permiti sa consumi. Exemplu la mine autoconsumul a crescut de la 1MWh in primul an la 3MWh dupa 3 ani de la montare. Din punctul meu de vedere confortul a crescut nu a scazut. In alta ordine de idei, nu toata lumea stie unde/cum sa investeasca 20k RON. Mai sunt si cei pentru care 20k RON nu sunt o mare scofala si chiar daca ii au si stiu cum sa-i investeasca isi pun si solare pt ca e ceva nou iar randamentul celor 20k ron sunt irelevanti. Mai sunt si cei care au acesti bani si isi monteaza doar sa arate degetu mijlociu la cei care emit factura, a costat dar a si meritat. In concluzie, in viata nu e totul despre randament.
De ce ți-ai triplat consumul? Asta cu nu-mi permit sa dau 130 lei pe luna pe curent, stai sa investesc 20.000 lei mi se pare insa neverosimil. Vorbim de valori foarte mici, da-mi un exemplu de confort suplimentar adus de panouri pentru ca inainte nu-ti permiteai sa dai 130 lei pe luna in plus. Adica mi se pare mult mai probabil sa se intample invers, sa faci risipa cand stii ca nu mai platesti curent asa scump. Dar nu as confunda risipa cu confort suplimentar.
@@silviudespremasini o data ce iti dai seama ca ai o resursa care sta neutilizata, o sa gasesti moduri sa o folosesti cand e disponibila. Nu imediat, in timp ... o sa faci si diverse automatizari sa profiti de ea, nu o sa stai sa pazesti soarele
@@georgec9710 Pai da niste exemple.
@@silviudespremasini nu cred ca vorbim de cei care nu-si permit 130 ron/luna curent, exemplu ce ti-am dat eu nu-i in cazul asta. Cei cu 130ron/luna au alte probleme de rezolvat intai.
@@georgec9710 Pai tu ai zis ca ti-a crescut consumul de la 1 mwh la 3 mwh pe an. Asta inseamna echivalent de 130 lei in plus pe luna. Pe ce? Asta a fost chiar prima intrebare adresata. 😀
Panourile merita doar pentru consum propriu, de preferat peste 500kw/luna, obligatoriu baterii. Restul "invartelilor" sunt pierdere de vreme, timp si... bani. Nu iti recuperezi investitia niciodata, fiindca tot timpul mai trebuie si se mai strica ceva. Printre avantaje ai uitat siguranta ca nu ramai fara curent cand ti-e lumea mai draga. E foarte tare cand toti vecinii sunt in bezna si tu esti singurul care are curent.
Dar doar cu baterii.
Baterii cam de cati Kw ar trebui daca am un consum de 10-15 kwh pe zi?
Salut ,ceeace nu ai luat in considerare este ca am un sistem offgrid ,cu baterie de 20 kw , si ac mwrge toata noapte si 90% zilele dintr o luna sunt acoperite .
Cat a costat bateria?
@@silviudespremasini --bateriie adaptata dupa masina electrica 9000 lei -20 kw. ajung sa consum acum 25-30 kw pe zi ,maxim din cat produce sistemul . Astept casa verde pt inca 5kw si o sa i folosesac doar sa injectez in retea . Si da am luat in calcul raportul este de 4:1 ca prosumator . Injectezi 4 primesti 1 înapoi. Dar chiar si asa e bine .
@@tamaraolteanu8859 Ce mașină electrica are baterie de 20kwh?
@@silviudespremasini nu este efectiv luata direct ci este adaptata .se poate personaliza in functie de dorinta clientului. Sunt persiane care fac asa ceva . Sunt mult mai ieftine ca cele normale speciale pt pv . Si merg la fel de bine
Și dacă montezi 15 kw cu 7k€ ?
Tot nu ieși bine ?
Ce înseamnă bine? La 15kw o sa fie mai complicat, posibil sa ai nevoie de spor de putere, schimbare de branșament, mai costa și alea. Iar suprafața panourilor incepe sa fie maricica, nu pe orice casa intra și începi sa ocupi spatiu din curte poate. Și dacă nu ai consum propriu mare, e suboptimal, că vei fi platit slabut pe curentul injectat.
1:46 "Dacă ai produs 1kW de energie și-l folosești imediat în același loc ai câștigat contravaloarea acelui kilowatt" Fals!
Dar nu în minus, ci în plus. Te-ai încurcat singur. Uiți că tu când iei 1kW din rețea, acesta vine cu transport, taxe eco, TVA pe care le plătești tot tu.
În realitate, 1kW produs și consumat de tine îți aduce profit încă 1kW pe lângă cel consumat. 1kW produs = 2kW cheltuiți.
@@claudiutamas79 Nu înțeleg, ce nu e ok din ce am zis eu? Consumând acel kwh produs de tine, ai economisit un kwh platit din rețea, inclusiv cu taxele alea
sa ia aminte prosumatorii..Si mai e o treaba de luat in calcul ,pe care multi uita sa o aduca in discutie :fiabilitatea sistemului de fotovoltaice in sine !Cat rezista un sistem din asta fara mentenanta si fara reparatii ,inlocuiri de componente ?Ca intr-o instalatie electrica legata la retea ,bine facuta nu bagi bani deloc..Deci cat rezista ?15-20 000 lei un sistem de 5 kw ?!?!Dar unul de 8-10 kw ,sa pot folosi si un invertor de sudura ??Aproape dublu ,sau cam asa ..Ultima factura de curent am avut-o fix 150 lei ,fara risipa dar si fara restrangeri aiurea Daca impart 15 000 la 150 inseamna ca sistemul de 5 kw se amortizeaza in ..100 de luni ,adica vreo opt ani !De abia de atunci incolo esti pe profit Rezista atat ,fara reparatii si mentenanta?Nu prea cred..
Și mai ia în calcul și instalarea făcută de Dorel de Romania cu invertoare puse la exterior direct in bătaia soarelui care se încing că naiba. Bulelile la montaj se vor vedea în timp
Ramane de vazut dacapui baterii LFP si nu injectezi nimic in retea dar costul initial creste
Asta e ideal. Dar e mega scump. Enorm de scump ca nu mai merita sa pui fotovoltaice sau baterii deloc. Doar pretul la 10kw de baterii e pe la 15.000 ron aprox. Pai de banii astia platesti curent din retea toata viata si cred ca iti mai si raman.
👌👍
Confirm. Stau la curte, am Tesla soția Spring și tot nu merită. Am Hidroelectrica
Îmi scot banii în 8-10 ani. Mai bine investesc in altceva
Plus că ideea la o investiție nu e să scoți banii pe ea. Investiția o faci sa îți producă bani. Adică după ce scoți banii pe ea, sa mai producă pe lângă de 2-3 ori încă pe atât. Ori în multe cazuri, la fotovoltaice asta se întâmplă în 20 de ani. Ceea ce e nesatisfăcător. Cel puțin pentru mine e.
Pai e investitie, nu tun.
@@adicorutiu8049 eu prin tun inteleg sa-ti scoti banii inzecit ... ceea ce e o mare diferenta ...
Salut, da te înțeleg ca în situația ta nu merita sa iti pui un sistem fotovoltaic, dar nu sunt de acord cu tine cand spui ca iti reduci din confort.
Hai sa iti spun de ce, chiar cu argumentele tale. Chiar nu este confortabil sa vii acasa si sa fie AC ul pornit si rece un toata casa? sau sa fie cald in toată casa cand vii iarna acasa? int un fel iti folosesti casa ca baterie termica. sau iti pui un buffer de 1-2 tone si faci căldură cu pompa de căldură ziua. da poate trebuie sa ne schimbam putin obiceiurile. Chiar am auzit o discuție intr un podcast ca cei care ne permitem ar fi obligatoriu sa trecem la alternative eco: pompa de căldură, masina electrica, casa izolata la standarde nzeb/pasiva, panouri. nu totul in viata se rezuma la bani si procente.
am mai auzit tot pe youtube din USA ca a facut greseala ca nu si a luat un sistem mai mare ci l.a dimensionat strict pe cum consumau pana atunci.
tocmai ti se schimba comportamnetul.
Masini de spalat uscator masini de spalat vase plite si cupor electric scule in gradina totul electric masina de facut paine, espressor ai alti roboti/chestii in bucatarie, roboti aspirator mop? toate aparatele astea zici ca nu iti ofera confort?
Da peste noapte iti poti lua o baterie mai mica de 5-10 kwh in viitor vor fi multr baterii din masini disponibile.
Da pt tine in situatia in care stai la bloc si poate nici nu gatesti acasa nu e rentabil. dar la tara daca mai ai bunici poate ii ajuta sa ai si o baterie si sa ai indiferent de situatie curent. poate pt ei curentul este esențial pate le trebuie un AC vara, poate camere de supravechere/alarma zic si eu...
Pai eu am deja toate lucrurile acelea, fara sa am panouri. Care e plusul de confort adus de panouri?
@@silviudespremasini pt ca depinzi de rețeaua națională, ce confort vei avea cand rețeaua va pica? vor deveni niste obiecte.
a mai zis cineva in comentarii titlul este click bait. da inteleg ce spui ca nu merita sa faci asta doar pt a injecta in rețea.
@@BenRazvan Când rețeaua va pica? Drobul de sare much?
@@silviudespremasini Drob de sare :) Tu generalizezi pt ca stai foarte mult intr-un oras mare. Da, acolo nu ai probleme asa des dar pt altii care stau in mediul rural este o realitate sa ai probleme cu reteaua nationala.
Azi la mine a picat reteaua sunt lucrari anuntate de la ora 9-17. Altii nu stiu ce fac dar eu am apa(pt ca folosec pompa, si cu apa sunt probleme in mediul rural) AC ul merge de dimineata, sotia gateste la cuptor.
am o echipa ce lucreaza fara intrerupere aparat sudura flex bormasini, you name it(ca vad ca iti place romgleza).
Eu am internet lucrez de acasa, PC uri laptopuri merg fara probleme.
Eu am zis ca sunt de acord cu tine cain situatia ta nu face sens sa fii prosumator. Ceea ce este adevarat, dar nu generaliza pt toata lumea.
Sunt de acord cu tine ca nu merita sa fii prosumator de aceea si eu am ales un sistem off-grid.
Spor! Over and out!
@@BenRazvan Nu am negat cazurile particulare, dar sunt excepție, nu regula.
In caz sistem hibrid este altceva chiar la plata completa a sistemului.
Latimea unei benzi de circulatie nu ajunge pentru o tesla ?😄.....
Fii atent la clip, soseaua e sparta pe ambele părți, a mai rămas puțin asfalt pe o bandă prin unele locuri.
Ma ataca anxietatea cand te vad cum depasesti cu 100 in sate.
La ce minut am depășit cu 100 in sat?
Pai tu ai luat un calcul pe o situație anume. Vezi că exista combinatia panouri + baterii, consum propriu, fara sa injectezi gratis in rețea. Reteaua o folosesti doar in caz de urgenta. Astfel, toate facturile lunare la curent vor fi zero, mașina merge gratuit, etc.
Deci sunt situatii si situații. Concluzia ta e buna, inceputul e greșit. Trebuia echilibrat continutul. Prea mult hate la început
Am mentionat-o in clip, daca erai atent observai. Si bateriile alea nu costa? Plus nu au o durata de viata mult mai mica si decat la panouri? Gratuit nu va fi niciodata nici atunci, se aplica aceeasi explicatie ca la panouri.
1kwh de baterii costa sa zicem 100€ / sa zicem 5000cicluri ar fi 2€centi/1kwh înmagazinat. 10bani/1kwh
Energia netrimisa în rețea și înmagazinată in baterie , cu toate că se obține "gratis" din fotovoltaice, te costa ~10bani. Clar mai puțin de 70bani de la hidroelectrica dar costă.
Bineînțeles, e un calcul simplu, la graba
@@eunu6928 e cam 200de euro 1kwh de lfp. Ia în calcul și pierderile la stocare și eliberare.
@@silviudespremasini, daca nu cumperi bateria din Romania costa cam 110 euro/kwh, vezi Carmine energia gratis.
Dragul meu eu am de tre ani si nu am mai platit nici un leu,diferenta nu ma interseaza sa am alt profit !”
Cat te-a costat initial?
Ai platit in avans . Dragul meu .
@@dixsusu Asta tot zic si eu, nu inteleg cum e asa de greu de inteles un concept asa de simplu.
Pe scurt trebuie să produci 3 kW ca să poți consuma mai târziu sau noaptea 1 kW 😢
Momantan da.
exista stocare de 3 - 5 kw
@@iulianillichman7973 ce putere maxima poți să tragi din baterii de 3kwh?
@@iulianillichman7973 exista stocare de câți bani ai ...de la 1kwh la 1Mwh.
20% pe LFP, 10% pe plumb
Uite ma nene cineva care stie de ce isi ia electrica. Pai altfel atingi 100 la ora in localitate, macar esti silent si nu atragi atentia. 🤣
Ești cam imbirligacios.Faci calcule dar nu ai pus banii ptr masina electrica scutiți cu fotovoltaice pe care o încarci simbata,duminică și te tine o săptămână .Fără sa schimbi confortul
Ba sunt puși în exemplul meu 😉
poti sa faci totul INTELIGENT, masini de spalat, racire casa, incalzire casa... nu e deloc cum zici, NU DAU LIKE!
Poți, dar nu e un efort din partea ta? In plus? Asta e un disconfort. Variația temperaturii in casa nu e un disconfort?
@@silviudespremasini nu, pentru ca am prize inteligente, masinile de spalat pornesc din 'AIFON' , cand vreau eu. Variatie mare de temperatura nu este, setata din termostat diferenta este fix 1,5 grade.
@@OvidiDiumarin da clar, dai drumul la mașină de spălat din telefon și "aiClaudul" o sa îți pună rufele pe sarma :) cât mai Eco vorbim