Ce este un ETF

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 72

  • @andreitimofte5339
    @andreitimofte5339 2 роки тому +8

    Foarte tare! Așteptam demult un videoclip amănunțit despre acest subiect.
    Mulțumesc!

  • @motonext2107
    @motonext2107 2 роки тому +4

    În sfârșit cineva vorbește despre etfuri este foarte puțin conținut pe această temă mulțumim pentru continut

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂

  • @naturerelaxingmusicbooks
    @naturerelaxingmusicbooks Рік тому +2

    Iți mulțumesc pentru acest videoclip. Succes!

  • @BotondKuti
    @BotondKuti 2 роки тому +5

    Thumbnailul e foarte reușit 😂, dar și videoclipul! Mulțumim și succes în continuare! 🙂

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊

  • @nicolaemanic3877
    @nicolaemanic3877 3 місяці тому +1

    Vorbesc limba română dar sa fiu sincer am impresia că ceia ce ascult e în altă limbă. As dori sa investesc dar nu înțeleg nici măcar un cuvânt din cele spuse. Am trăit în comunism și am fost educați de legile comuniste și deaceia habar nu avem despre ce se vorbește.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 місяці тому +2

      În cazul ăsta, tot ce pot eu să recomand este să aloci timp dedicat pentru studiu. Ca să te familiarizezi cu termenii și conceptele. 🙂

  • @andreidumitrescu3276
    @andreidumitrescu3276 2 роки тому +3

    La fix acest video! Tocmai urmeaza sa investesc si eu in ETF BET, pe termen lung, lunar. sunt putin mai lamurit acum. Ai ceva sfaturi pentru incepatori? Multumesc tare!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +1

      Felicitări!
      Sfatul meu e cel pe care l-ai mai auzit în alte videoclipuri. Investește pe termen lung, ai rabdare, nu te lăsa influențat de emoții și respectă planul pe care ți l-ai făcut.
      Dacă faci asta ai șanse mari de succes. 🙂... Baftă!

  • @alexandracriveanu3014
    @alexandracriveanu3014 2 роки тому +2

    interesant!

  • @laurentiuvalentin9118
    @laurentiuvalentin9118 2 роки тому +2

    Cel mai necesar video.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂

  • @MsAdinagiura
    @MsAdinagiura 2 роки тому +1

    de abia astept sa faci un clip despre ETF bitcoin :)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Mersi! 🙂

  • @rebecaionescu3615
    @rebecaionescu3615 2 роки тому +1

    Foarte bine explicat. Doresc sa știu cum pot investi intr-un etf. Sunt etf uri care dau si dividende? Care sunt mai rentabile ? Cele cu dividende sau cu dobanda?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +3

      Îți recomand să urmărești aceste 3 videoclipuri ca să obții răspunsuri la întrebările tale 🙂:
      1. Care este mai bun pentru tine? ETF cu Acumulare sau cu Distribuire: ua-cam.com/video/5xV06QqgyyQ/v-deo.html
      2. Cum analizezi un ETF: ua-cam.com/video/keNM23-vEGk/v-deo.html
      3. Cum investesti intr-un ETF: ua-cam.com/video/VgmnDWQgHrE/v-deo.html

    • @rebecaionescu3615
      @rebecaionescu3615 2 роки тому

      @@ovidiutarcu va multumesc. Tineti-o tot asa cu materiale utile. Încă o întrebare referitoare la platforma XTB. Criptomonedele sunt cu deținere sau prin CFD?

  • @benteudarius7502
    @benteudarius7502 2 роки тому +4

    Inca e enorm comisionul. La 1000lei/luna, 10 ani, comisionul anual de 1.8% va avea un impact marisor asupra sumei finale. Gresesc eu?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +4

      Nu greșești. La fiecare 1000 de RON pe care-i ai în portofoliu plătești 18 RON pe an. Iar asta poate avea un impact semnificativ.
      În același timp, gândește-te că în 2019 era peste 2% comisionul curent. Eu consider că el va scădea pe măsură ce vor fi mai mulți investitori.

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +4

      Depinde daca iti permite timpul sa bagi cate 19 ordine de tranzactionare la fiecare achizitie ca sa replici indicele BET si sa le urmaresti executia astfel incat sa le executi in cele mai bune conditii in timpul sedintei de tranzactionare (adica in timpul programului de munca, cand ar trebui sa lucrezi sa faci bani) si ai la dispozitie la fiecare cumparare vreo minim 1000 de euro, astfel incat costurile de achizitie sa fie minimizate si sa stai sa reinvestesti dividendele si sa rebalansezi ponderile periodic (practic ponderile se schimba zilnic si oricand preturile fluctueaza. Dividendele incasate de ETF nu sunt impozitate, in schimb pe persoana fizica platesti la fiecare incasare 5% impozit, sume care in fond raman si acumuleaza randamente pana vinzi. Costul respectiv indicat de tine este pe anul 2020. Activele actuale ale ETF au crescut de peste 3 ori in 2021 pana in prezent, astfel ca cel putin costurile fixe raportate la un activ mai mare ar trebui sa scada.

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +5

      @@GVPetrisor ETF-ul din Polonia are un TER de circa 0,65% la active undeva de 50 de ori mai mari. Daca ETF-ul cu expunere pe bursa romaneasca ajunge la nivelul acela de active probabil si costurile vor fi in jurul acestui nivel. Nu e neaparat lipsa de competitie cat dimensiune mica a fondurilor romanesti vs cele straine, pentru moment.

    • @laucris8717
      @laucris8717 2 роки тому +4

      Da, 1,8% inseamna mult, insa procentul e normal pe piata din Romania, pentru ca sunt putini investitori; ca administrator de fond ai 2 optiuni ca sa-ti acoperi cheltuielile + profit: fie percepi un procent mai mic, dar de la mai multi investitori (ceea ce nu e posibil la noi), fie percepi un comision mai mare de la mai putini investitori!
      Oricum nu stiu de ce ar alege cineva sa-si concentreze investitiile pe BVB (poate doar din dragoste de tara), cand avem la dispozitie ETF.uri globale din tari dezvoltate, mai putin riscante si la costuri mult mai mici!
      Mai e si aspectul monedei in care investim, eu investesc in euro, in loc de RON, pentru ca istoric euro s-a apreciat fata de RON, iar in timp, pe langa randamentul propriu-zis al investitiei, ma astept si la un profit din diferenta de curs valutar!

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +2

      @@laucris8717 Pentru ca tarile dezvoltate in general si-au cam atins potentialul de dezvoltare si inregistreaza in general cresteri economice pe termen lung mai mici decat tarile emergente sau de frontiera. Romania are de recuperat decalaje fata de tarile dezvoltate (vorbim de productivitate pe baza importului de tehnologii moderne/cresterea salariilor/nivelului de trai etc). toate astea se vad in afaceri si profituri in general la rate mai mari de crestere decat companii din ETF-urile tarilor dezvoltate, deci si randamente in general mai mari la noi decat la altii. Istoric de exemplu dividendele pe bursa romaneasca au generat jumatate din castig, in timp ce pe pietele dezvoltate, gen SUA randamentele din dividende sunt nesemnificative, undeva la 2%/an. Randamentele ajustate pentru deprecierea de curs bat randamentele de pe pietele dezvoltate. Eu am facut 53% profit anul asta pe bursa din Romania. Tu cat ai facut in 2021 pana la zi pe ETF-uri globale?

  • @danielmuresan6779
    @danielmuresan6779 2 роки тому +1

    dupa vreo 2 saptamani in scadere, ETF-urile incep azi sa creasca in valoare :)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Așa e întotdeauna cu investițiile. 🙂

  • @liliaku
    @liliaku 2 роки тому +3

    Ce nu imi este clar este cum se stabileste pretul unui ETF
    Fiind tranzactionat ca o actiune , pretul este stabilit de cei ce vand si cei ce cumpara.
    Cum urmareste pretul acestui ETF indicele pe care il replica? daca sunt foarte multi care vand ieftin si tot mai ieftin pretul unei "unitati de fond"/actiuni scade desi sa zicem ca indicele a crescut.
    Daca sa zicem de azi nu mai vinde nimeni 2 zile, pretul stagneaza? sau cum? cum creste daca nu vinde nimeni la un pret mai mare?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +1

      NAV-ul (VUAN-ul) se calculează adunând valoarea tuturor activelor din portofoliu (acțiuni, cash, alte instrumente financiare), scăzând eventualele datorii și împărțind la numărul de unități de fond tranzacționabile la bursă.
      Câteodată, din cauza unor tranzacții de cumpărare foarte mari, de obicei la finalul zilei când lichiditatea este mai scăzută, prețul este împins în sus și depășește valoarea activelor din portofoliu. În acel moment ETF-ul se tranzacționează cu o primă. Dacă se întâmplă invers și prețul scade sub valoarea activelor din portofoliu atunci el se tranzacționează la discount. De obicei în ziua următoare se reglează cifrele. Pentru că diferențele nu sunt incredibil de mari.
      Dacă investești într-un ETF cu lichidate exemplele date de tine sunt foarte greu de întâlnit.

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +2

      Orice ETF are un broker care furnizeaza lichiditate si mentine ordine atat la cumparare cat si la vanzare in jurul valorii activului ETF calculat in timp real. In acest fel pretul nu poate varia decat pentru fractiuni foarte scurte in afara ordinelor de cumparare si vanzare puse in piata de furnizorul de lichiditate. Pretul de inchidere al zilei este o simpla referinta. Chiar daca nu se fac tranzactii efectiv in piata, preturile de cumparare si vanzare se vor misca in directia valorii reale a activelor ETF datorita furnizorului de lichiditate. Diferentele fata de valoarea ETF sunt extrem de mici tot timpul.

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +2

      Gandeste-te in felul urmator: tu cumperi un apartament si nu-l vinzi 10 ani de zile. In timpul asta nu stii cu exactitate cat este pretul real ca nu l-ai vandut efectiv, dar vezi pe site-uri ca se cumpara si se vind apartamente similare la niste preturi care sunt in crestere (anunturi puse pe site/ordine in piata - cumparare/vanzare). Faptul ca nu ai vandut asta nu inseamna ca pretul stagneaza. Cotatiile efective la cumparare si vanzare de la un moment reprezinta referinta reala de pret.

  • @marianmarian2836
    @marianmarian2836 Місяць тому +1

    Am o intrebare legat de cum se aplica efectul de "compound interest " (compound return daca consideri ca e mai corect asa) in cazul unui ETF. Foarte simplificat va prezint urmatorul scenariu, in cazul unui ETF cu acumulare eu am investit 1000 euro in anul 1, sa zicem ca are un return anual de 10% acest etf, in anul 2 eu o sa am 1100 euro, sa zicem ca in anul 3 am iarasi un return pozitiv de 10% si aici intervine confuzia mea, in anul 3 investitia mea in ETF a crescut la 1210 euro sau la 1200? Eu daca doar imi mentin pozitia se mai aplica acest efect de "compound" sau ar fi trebuit ca in anul 2 sa fi vandut pozitia la 1200 iar acei bani sa ii fi reinvestit eu iarasi in ETF ca sa profit de acest efect de "compound return", si da am inteles ca in cazul unui ETF cu acumulare dividendele se reinvestesc dar din ce inteleg acea e doar unul din mecanismele prin care ETF-ul creste, sper ca are sens intrebarea mea.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  Місяць тому

      Tot timpul randamentul dintr-un an se calculează față de valoare de la începutul anului. Deci în anul 3 investiția ajunge la 1210 EUR.

  • @denismocanu4430
    @denismocanu4430 2 роки тому +1

    Salut Ovidiu ce parere ai despre broker Tele trade şi despre roboti de tranzactionare prestat de acest broker. Multumesc anticipat

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +3

      TeleTrade este un broker de CFD-uri și când tranzacționam FOREX nu am avut probleme cu el. Însă nu am o părere prea bună despre roboții de tranzacționare. Cei care sunt vânduți trader-ilor nu mai au acel edge pentru că este disponibil la un număr foarte de oameni.
      Roboții care sunt cu adevărat profitabili sunt folosiți de creatorii lor și nu sunt vânduți în masă.

    • @denismocanu4430
      @denismocanu4430 2 роки тому

      Multumesc Ovidiu esti foarte recetiv. Bravoo

  • @robertcartas8353
    @robertcartas8353 Рік тому

    Salut. Ce etf (euro)folosesti in trading212 si ce parere ai despre el / ele?

  • @alfred4985
    @alfred4985 2 роки тому +1

    Dividendele primim in contul de tranzactionare ca si suma disponibila sau creste valoarea ETF ului procentual cu dividendele acordate de fiecare societate in parte?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +1

      Depinde de ce se menționează în strategia fondului. Dacă este cu acumulare, ele sunt reinvestit în mod automat și crește valoarea unității de fond. Dacă este cu distribuire, dividendele intră în contul tău de la broker.

    • @alfred4985
      @alfred4985 2 роки тому

      Tot caut dar nu gasesc aceasta informatie despre TVBETETF ..?
      Am investit de aproximativ 1 an prin Tradeville dar deocamdata nu am primit dividende .. probabil acest ETF este cu acumulare si reinvestitie.. sau gresesc?

    • @ionutcojo
      @ionutcojo 2 роки тому +1

      @@alfred4985 Da, este cu acumulare. Fondul incaseaza dividendele si le reinvesteste. Poti vinde unitati de fond daca vrei o distribuitie cash cand vrei si de ce suma doresti. Daca ai investit in urma cu un an ar trebui sa ai 35-40% profit, deci ai de unde incasa

    • @alfred4985
      @alfred4985 2 роки тому

      Multumesc frumos pentru raspunsuri cu informatii ... succes in ceea ce faci.

  • @ALEX-xh4un
    @ALEX-xh4un 2 роки тому +1

    ce broker recomanzi ?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +1

      Eu folosesc Tradeville pentru investiții la BVB, și XTB și Trading 212 pentru investiții internaționale. Însă și Interactive Brokers este o opțiune bună.

  • @andreizamfir3207
    @andreizamfir3207 2 роки тому +1

    Salut, ce parere ai daca investest si in ETF uri ( SPY5L, VTI, VIG) dar si in actiunile Apple Amazon Adobe Visa Facebook Google BRK.B Microsoft? Crezi ca e bine sa le combin asa ?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Din câte am observat, doar primul ETF este UCITS. Celelalte două nu sunt.
      Primul lucru pe care ți l-aș recomanda ar fi să cauți niște alternative UCITS pentru ele.
      Dacă ai analizat companiile și vrei să le păstrezi pe termen lung, e ok să investești în ele și individual. Însă ți-aș recomanda ca totalul investițiilor în companii individuale să nu depășească 20% din valoarea totală a portofoliului.

    • @andreizamfir3207
      @andreizamfir3207 2 роки тому

      @@ovidiutarcu alternative la vti si vig nu prea am găsit, mai ales ca investesc pe etoro. Dacă ai putea sa mi spui niște alternative pe care le as găsi pe etoro ar fi perfect😇

  • @perseus9399
    @perseus9399 2 роки тому +1

    La xtb exista comision de tranzactionare la ETF

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Doar dacă faci rulaj de 100.000 EUR/lună. Foarte puțin investitori pe termen lung depășesc acest prag.

    • @perseus9399
      @perseus9399 2 роки тому

      @@ovidiutarcu am luat de 100 $ si e comision 8 $, in nici un vis nu o sa fiu la 100 k, la ETF ARKK

    • @danielmuresan6779
      @danielmuresan6779 2 роки тому

      @@perseus9399 Ai grija, pe xtb vad ca ARKK e doar ETF CFD, adica ETF cu levier, despre care atentioneaza si Ovidiu!

    • @perseus9399
      @perseus9399 2 роки тому

      @@danielmuresan6779 am vazut dupa ce l-am luat, daca creste si pot sa- mi iau banii inapoi il vand

  • @jjsx5347
    @jjsx5347 2 роки тому +1

    Salut, mi-am verificat cu succes contul de Etoro dar la final la ultimul pas mi s a cerut codul de identificare fiscala, eu la acel momemt nestiind ce era si neavand asa ceva. Asa ca am bifat ca apartin de cineva care are. Ce probleme ar putea aparea pe viitor, ma va impiedica sa depun declaratia unica in cazul in care obtin profit?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Nu știu exact ce înseamnă că aparții de altcineva. N-am fost niciodată în situația asta pentru că întotdeauna am folosit CNP-ul.
      Ideea e că veniturile trebuie declarate pe acel CNP.

    • @jjsx5347
      @jjsx5347 2 роки тому

      @@ovidiutarcu ok update, pana la urma am modificat si eu acolo, am debifat prostia aia cu apartinerea si am trecut CNP-ul. Pe T212 nu mi a cerut asa ceva

  • @mircearus5548
    @mircearus5548 2 роки тому

    Salut, in Romania se pot deschide conturi ca in State (Roth IRA) sau UK, unde sa poti investi o anumita suma de bani pe an intr-un ETF de exemplu, care sa nu fie impozitata?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому

      Nu. Cel mai apropiat ar fi Pilonul 2, dar acolo nu ai control asupra investițiilor.

  • @iuliancristian5672
    @iuliancristian5672 4 місяці тому

    Ba tu ai furat introsound de la casinogrounds

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 місяці тому

      Hahaha... Dacă ai știi câți creatori de conținut am folosit intro-ul ăsta. 😂... Poate oricine să-l cumpere. Costă 5 EUR pe Fiverr. 😉

  • @victoriaramo8895
    @victoriaramo8895 2 роки тому

    Sper sa vorbiti si de criptomoneda Romanescă LANCERIA!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  2 роки тому +1

      Nu este aria mea de expertiză. Poate la un moment dat. 🙂

  • @alinalin1132
    @alinalin1132 9 місяців тому

    Ai o voce abjecta !